Tänk vad tiden rusar iväg det är över 1 år sedan vi fick reda på att lilleman existerade. Måndagen efter midsommar.
I dagens läge är han snart 5månader och det är nu som först jag börjar hitta tillbaka efter denna enorma omställning.

Efter en oväntad graviditet, stora omställningar i förberedande syfte att bli förälder. Lite problematiskt sluttid på graviditeten. En otroligt svårsmält förlossning. Sen 3.5månad av problem det ena som avlöser det andra.
Tittar jag tillbaka för lite mer än 1,5 månad sedan trodde jag ärligt talat att jag skulle gå under. Varje dag kändes som en evighet och jag trodde inte jag skulle orka hålla ihop en dag till. Men så fel jag hade, titta här står jag på andra sidan av mitt enorma taggbuskesnår. En aning tilltufsad men jag står upp. Nu när saker håller på sjunka in vet jag faktiskt inte hur jag ska bete mig när jag tänker tillbaka. En del av mig vill skratta och hoppa så tårarna sprutar av lycka. För mot slutet trodde jag inte jag skulle orka, men jag orkade. En annan del av mig vill bara gråta i mängder, det gör ont att tänka på allt. Man har fått sig en och annan törn. Vissa saker känns lite orättvist, så som vi har fått kämpa.

Men jag väljer att stoppa alla känslor i en liten låda i mitt inre och lägga på locket. Där kommer jag förvara alla känslor tills att jag en dag vet vad jag ska göra med dom.

Just nu försöker jag ta mig tillbaka till en hållbar vardag få livet att fungera så som jag vill efter alla omställningar osv. Jag börjar finna mig själv igen jag börjar bli starkare igen. Jag kan tillåta mig själv att börja njuta en smula av livet. En dag i taget sakta men säkert.

The pain you feel today, is the strength you feel tomorrow♡

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Ja jag höll ju på pyssla lite förut men det hamnade på hyllan när Elliot inte mådde så bra.
Men lilleman mår mycket bättre tack vare sin medicin. Efter det åkte vi ju på en förkylning men den har vi oxå kommit över.

Så medan lilleman sov bestämde jag mig för att pyssla klart det jag höll på med sist.

Som sagt hade skaffat mig allt jag behövde...

Färg, mjukisdjur, träkulor, elastisktsnöre och ringar.

Jag började lacka kulorna jag tror det var precis efter att Lilleman föddes.

Ja och där fick dom hänga på tork bra mycket längre än vad de behövde. Lackade dom ytligare en gång och när de torkat plockade jag av dom och slängde ner dom i min pyssel låda och där har dom legat och mognat eller något 🙈

Men i dag tog jag tag i det igen. Fick elda lite på snöret för att få i det i träkulorna, antingen var snöret förtjockt eller var det för små hål i kulorna, men skam den som ger sig. Sen knyta fast ringarna i ändarna. Efter de syde jag fast mjukisdjuren.

...sen nästan klar. Behöver dock mäta avståndet på den grå vagnen men den är i Robins bil, så fick pröva den på stallvagnen så länge.

Fick hänga den åt fel håll så man ser annat än bara rumporna på mjukdjuren när jag skulle ta kort. Som sagt djurens ansikten ska vara vända in mot bebis😊

Likes

Comments

Helt plötsligt kändes det som om vi var tillbaka på ruta ett. Elliots symptom var tillbaka igen. Det började igen på måndag kväll förra veckan. Kände lite lätt panik när han skriker av smärta och man är helt maktlös och inget kan göra. Ja hoppades att det bara var för en dag.

Tisdagen var jag inte riktigt pigg ont i huvudet och i halsen något för jävligt. Visst brukar man vara lite konstig i halsen när man blir förkyld. Men denna gång har jag haft riktigt halsont. Kan inte minnas när jag hade så här ont i halsen sist. Även denna dag var lilleman helt  otröstlig när det var som värst för han. Jag bestämde mig för plocka bort puréerna igen. Vilket resulterar i att han äter sämre.

Natten till onsdagen vaknar jag i panik för jag har korkat igen totalt i näsan. Av någon konstig anledning hållet jag alltid på ta död på mig själv när jag blir täppt i näsan för jag andas bara i näsan. Förmågan att öppna munnen när man sover existerar tydligen inte. För ens ta mig ur sängen för ta hand om lilleman fick jag knapra ibumetin som lösgodis. Livet som mamma. Upptäckte då att det är inte möjligt att ligga i sängen hela dagen för återhämta sig på 2 dagar. Så febernedsättande och nässpray måste en kvinna uppfunnit. Tanken var att jag skulle ringa läkaren angående lilleman. Men jag orkade helt enkelt inte. Men kändes som lilleman var lite bättre men inte helt bra iaf.

Torsdagen rastlös till tusen varför har man all motivation till göra saker när kroppen inte orkar göra något? Lilleman och jag spenderade mesta dagen i sängen. Jag uttråkad och febrig fast jag knaprade febernedsättande till max. Samt en bebis som blev ledsen så fort han inte fick vara nära mig. Sånt här gör vi när jag är sjuk och uttråkad.

tar massa selfis till lillemans förtjusning. Av en ren slump upptäcker jag att Elliot är het som en kamin. Då han inte visat några tecken på att ha feber. Bara att ta tempen på han 38.8g febern verkade inte bekomma han speciellt. Men det var då jag kom på att hans symptom inte berodde på refluxen som blivit värre utan att han hade lika ont i halsen som jag. Så lilleman och jag har haft sjukstuga några dagar men är nu äntligen på bättringsväg igen. Bara lite snor kvar.

Likes

Comments

Ja igår gick Lillen och jag blev med hamster🐹
En vän till mig har börjat med hamstrar och hamster utställningar. Så när hon berättade att hon skulle sälja sin långhåriga guldhamster så kunde jag ju inte motstå att öppna dörrarna åt den lilla sötnosen😍

En liten lurvetuss aldrig hört talas om långhåriga hamstrar, hamstrar med stamtavlor, utställningar för hamstrar osv. Men det existerar tydligen och ja nu har vi en utställningshamster i familjen.

Så när Robin åker på festival så shoppar lillen och jag husdjur😊 Nästa år Robin plockar jag nog hem en afrikanskigelkott 😂 för det har jag alltid velat ha.

Denna lilla middemouse, så vi valt att kalla han då han heter Flingans it's midnight har sysselsatt mig ordentligt sista dygnet 😂😂 För jag håller nämligen på att rusta upp hans enorma bur 😄 spackla, slipa, måla. Sen blir det fram med såg och skruvdragare för det ska byggas ett skåp den ska stå på. Får vi se om jag lyckas😂

Ja så för tillfället så bor Middemouse på köksbordet🙈(så klart i en tillfällig bur) Tur inte Robin är hemma han hade fått spunk på mig😂 Förhoppningsvis är hamstern på plats när husse kommer hem. Men tills buren blir färdig målad så får han vara på bordet för annars har jag en hund som mer än gärna vill jaga den lilla hamstern och tugga lite på han så han piper. Tror inte Middemouse gillar det välkomnandet.

Sen i slutet av Juli ska vi med Sanna på utställning😄 Vi rivstartar med att följa med på SM i hamsterutställning😊

Likes

Comments

Sen lillen fick medicin började han svepa flaska efter flaska i en rasande fart. Som han aldrig sett mat innan. Inte konstigt det när han har haft för ont för att äta. Men i takt med att han blivit bättre ju mer kräsen har den lilla grabben blivit. Medicinen han får på morgonen är mumms och medicinen som vi får efter varje mål är mumms. Så mot slutet så åt han inte mer av mjölkersättningen än att han stillade hungern. Senaste tiden om han själv fick välja så skulle han leva på medicin. Så det var bara att smaka på allt det lillen får i sig.

Gaviscon söt, smakar inte illa på något sätt. Nexium oxå söt smak, bättre än Gaviscon. Mjölkproteinsfriersättning alfaré, urk smakar förjävligt. Kan lova att jag spottade och fräste fy vale så illa de smakade. Jag vet i början när jag skulle gå över på althéra fick jag ha i vaniljsocker för att ens få han äta. Andra mammor som beskrivit smaken av mjölkfriersättning kallar det rävkiss😂 Jag förstår att lillen vill leva på medicin istället för ersättning. Det blir svårt få han äta om han inte tycker om smaken. Speciellt när det finns godare saker att äta. Så prövade slänga i vaniljsocker igen och vips så blev matlusten lite bättre. Men som sagt det blir inte bra om dom går på vaniljsocker när tänderna kommer. Så en tripp till affären köpa morotspuré. I med en tesked i ersättningen och det var som en vattenvirvel i flaskan igen. Mumms tyckte lilleman. Det är ju trots allt bara 5 dagar kvar tills han är 4 månader så klart man får tjuvstarta lite innan😄

Likes

Comments

Jag tänkte jag skulle bada lilleman så han luktar gott igen. Men efter middagen slocknade han som en klubbad säl. Så jag tar mig tiden att uppdatera lite.

Som sagt i onsdags var jag och Farmor Eva i Västervik och träffade Anders barnläkare. Vi var beredda att kriga för att få göra ett 24h ph-test på Elliot för konstatera mina misstankar om reflux. Jag hade punktat upp allt vi genomgått med lilleman sen dag 1. Det blev "bara" 3st A4 sidor.
Bara från parkeringen upp till avdelningen och väntan på läkaren hade Elliot lyckats spy ner sig totalt. Jag berättade allt för läkaren. Han kikade lite på han, så sa han "vi ska sätta in 2 mediciner här i dag för både du och jag vet ju vad det är han lider av". Jag sa att jag tror han lider av reflux och Anders sa att det tror han med så vi skulle få mediciner mot detta.

Jag frågande angående ph-test. Anders sa jag kan skicka remiss till Kalmar ang ph-test men då får ni vänta innan ni får komma dit för sedan koppla upp i 24h sen komma fram till samma slutsats om att medicinera mot reflux. Han menade på att det kan inte vara så mycket annat än reflux och varför vänta när vi kan börja medicinera redan i dag. Det har han en poäng i. Väntat har vi gjort tillräckligt.

Han tror att detta även ska lösa vårat vikt problem. Men är det så att han fortsätter gå upp lika dåligt i vikt som innan så är det laryngomalacin som hämmar viktuppgången och då blir det att kolla upp halsen med kamera.

Var och hämtade ut båda medicinerna med en gång. Den ena till för att ändra pH värdet på magsyran så den inte är så frätande och den andra medicinen fås efter varje måltid och bildar ett skum över maten så maten stannar kvar i magen och inte rinner upp. Redan framåt kvällen märkte vi skillnad på lilleman som sällan ler eller pratar kvälls tid.

Spyorna har minskat brutalt visst han spyr fortfarande mellan åt speciellt om han spottar ur medicinen eller om det läckt upp lite efter man gett medicinen då har det tendens att läcka en hel del ur han. Men en annan som är van att han spy konstant hela tiden är överlycklig. På kvällarna är han inte längre otröstlig och skriker av smärta. Han pratar och skrattar för fullt mellan åt. Vi har fått höra så mycket nya ljud från han som vi aldrig fått höra innan. Speciellt när han vill något så är "gråten" på ett helt annorlunda vis och inte bara gallskrik och ligger och slår med armar och ben av smärta. Ny är det en mer gnyende gråt inte alls lika brutal som innan. Så skönt att se han så mycket gladare😊 Den ända farhågan är om han skulle bli förstoppad igen. Ena medicinen kan göra han hård i magen, men jag håller tummarna för att det inte ska bli så. Tycker vi haft nog med bekymmer tycker vi kan få lite medvind nu. Få slappna av och njuta lite.

Likes

Comments

Ja igår var jag bara tvungen spy lite galla på livet, ventilera mig bryta ihop och på nytt ställa mig upp. Det är så man får överleva vardagen.

Men iaf senaste tiden har vi badat i spyor. Lilleman spyr bara mer och mer. I början spyr han mjölkersättning, sen spyr han "vatten" någon genomskinlig vätska som rinner ur han. Sen spyr han segt genomskinligt slem som snor ungefär. Det rinner ur han konstant, från det att jag matat han till det att han ska ha mat igen. Jag skulle vara lycklig om jag kunde räkna spyor. Men det går inte, ibland läker det ur han vid varje andetag han tar. All ersättning jag ger han rinner ur igen. Han kan inte ha 1 klädesplagg i 5 minuter innan det är ner spytt ibland hinner man inte få på kläderna innan dom är ner spydda.

Tillslut når allt en gräns. Vi började varje morgon med att ge han så mycket mat han ville ha ca 190ml (för hela tiden får jag inbankat i huvudet du måste mata han lite till så jag matar han tills han inte tar emot mer mat) efter första målet började han spy fram till nästa mål. Han fortsatte spy tills det är dags för mat igen men då vägrar han ta emot mat. Han kanske tar några klunkar sen total vägrar han tar maten i munnen och spottar ut, han blir arg och ledsen när man försöker ge han mat. Man låter han vara ett tag, blandar ny mat och försöker igen. Så håller man på under 5h tid innan han har bestämt sig för att äta igen. Han äter igen och när han ätit klart börjar han spy eller som jag brukar säga han läcker. Framåt eftermiddagen börjar han bli otröstlig han gråter och gråter. När man försöker ge han mat slår han med huvudet och skriker och gråter. Så fort man tar bort nappflaskan kör han in hela händerna i munnen och suttar på och visar med hela kroppsspråket att han är hungrig men så fort man ger han flaska blir han lika arg och ledsen. All mat han får i munnen spottar han ut. Sen på kvällen börjar han gallskrika av både hunger och smärta. Vad man än erbjuder så duger det inte. Sent på kvällen slocknar han av utmattning och sover hela natten sen börjar det om igen. Dag efter dag. Ärligt talat jag gick och räknade dagarna tills de att läkaren skulle ringa. Jag måste bara genomleva detta 2 veckor till osv. En dag till bara en dag till. Jag måste orka en dag till.

Det gick så långt att han endast tog emot mat 3 gånger på ett helt dygn.
Sen han har varit nyfödd har han skrikigt så luften tar Slut. (han skriker för fullt men det kommer inget ljud) sen drar han efter andan och fortsätter skrika tills luften tar Slut och han skriker ljudlöst tills han drar efterandan igen. Han spänner sig slår med armar och ben och visar tydligt att det gör ont. Men inget kan jag göra som hjälper han. Men som sagt en kväll när Robin var på jobbet och jag var hemma med lillen. Veckan innan hade varit riktigt tuff när Robin jobbade kväll. Nu skulle han jobba en kvällsvecka till. Lillen mådde dåligt väldigt dåligt. Framåt kvällen när han skriker och gråter som han brukar så var han värre än någonsin. Han skriker så han tystnar han blir först röd i ansiktet, sen blå, sen brukar han dra efter andan, folk som ser detta brukar få lätt panik för han inte andas. Men Robin och jag är ganska vana vi vet att han kommer dra efter andan. Det är så han alltid gjort. Men denna kväll skrek han tills luften tog slut, ljudet avtog, han blev röd i ansiktet, han blev blå i ansiktet, hela han blev blå, då började jag känna paniken han drog inte efter andan, han blev tillslut helt vit i ansiktet, sekunderna blev till evighet innan han drog efter andan och när han väl gjorde det säckade han ihop till en degklup i min famn. Hans blick var helt förvirrad som "vad fan hände?"  Det tog en stund innan han blev sig själv igen, då han på nytt blev otröstlig. Samma sak en gång till han skriker och slår med armar och ben luften tar slut ljudet försvinner,  han blir röd i ansiktet, han blir blå i ansiktet, hela han blir blå , han blir vit drar efter andan och säckar ihop. Då fick jag nog jag ringde 1177 berättade min situation och hon sa att jag skulle åka till akuten. Sagt och gjort Robin fick komma hem och vi tog oss ner till akuten i kalmar sent på kvällen. Där dom kollade hans syresättning och tog blodprover på han. Det var okej dom sa att vi skulle kolla upp detta med att han spyr så mycket helst göra ett PH-test på magsyran men att vi skulle vända oss till Västervik för han redan har en läkare där jag skulle ta upp det när läkaren skulle ringa veckan efter på onsdagen.

Jag fortsatte räkna dag efter dag. Min morot var att läkaren skulle ringa. Jag måste bara hålla ihop till 17 maj. Veckan var olidlig. Morgonen var ganska okej och man tänker vi klarar oss fram till 17 maj. Kvällarna var hemska efter Lilleman slocknat av utmattning efter allt skrikande och gråtande satt jag tjöt och tänkte inte en dag till som denna. Nästa morgon var det okej igen och kvällen var hemsk och nästintill olidlig. Jag prövade mig fram med saker jag gav honom inte så mycket mat som han i vanliga fall fick utan jag försökte mig på mindre portioner med ännu tätare mellan rum. Han spydde inte fullt lika mycket men ja han spydde lite iaf. Men hans smärta vart den nu än sitter halsen ? magen? tarmarna? ( jag tror det är i halsen refluxsjukdom,  men kan lika gärna vara något helt annat) spyorna minskade lite och smärtan avtog iaf. Jag trippade runt på tå jag hoppas, jag hoppas att det får bli så här nu att han slipper smärtan. Han var glad, skrattade och pratade.

Och under all denna tid så höll jag på med den ständiga jakten på mordersmjölkersättningen alfaré som dietisten tyckte vi skulle gå över till. Som jag nämnde tidigare fanns den inte på något apotek i Västervik. Inget napp på Facebook inte på apoteket här hemma. Jag har jagat dessa burkar som en galning men ingenstans går det få tag i dom. Jag pratade med vårat lokala apotek. Dom hade inte den hemma och kunde inte beställa hem dom utan ett recept. Jag sa jag väntar på recept kan ni inte ta hem det tills jag fått mitt recept så slipper jag vänta sen på beställning och leverans. Men inte det. Så traska hem och vänta vid brevlådan, fick receptet på en torsdag direkt till apoteket och hoppas på att dom skulle vara hem till måndag. Hon la beställningen och sa till mig ja nästa torsdag kan vi få hem dom tidigast. Som att skjuta sig i foten bara 1 vecka väntetid. Vänta vänta vänta...

Den 17 maj var äntligen  här och läkare  skulle ringa. Som jag räknat dagar till denna dag som när man var liten och räknade dagar inför sin födelsedag. Så jävla sjuk. Problemet var bara att Lilleman blev bättre 4 dagar innan läkaren skulle ringa. Jag rabblade upp allt i en salig röra. Det var lite mer en än månad sedan vi träffade läkaren och jag skulle kunna prata med han i 2h för förklara vad som hänt. Han har ju ingen aning om att vi gått över till mjölkfritt och även väntar på nästa mjölkfriasort osv osv Men jag sa hade du ringt i fredags hade jag tjutit i telefonen och bönat och bett om hjälp. Jag sa jag har räknat dagarna för detta samtal. Jag förklarade att jag hade dragit ner på hans mat och försökte mata oftare. Detta hade hjälpt. Han tyckte det var bra gjort och att jag skulle fortsätta så och skulle det vara problem skulle jag höra av mig igen. Annars skulle vi synas i sommar på nästa ultraljud av hjärtat. Men man ska inte ropa hej förtidigt. När väl man börjat känna lite lättnad så dras marken under fötterna bort.

Samma kväll började han att spy mer igen. Det började konstant rinna ur han. Men torsdagen var nästan här, dags hämta ut 20 burkar alfaré till ett värde av 5380kr Tack och lov att det går få på recept då det går åt en burk på 3-4 dagar. Det blev att byta ersättning. Spyorna håller i sig. Magen som ni vet sen innan att vi har haft jäkliga problem med blev ännu bättre, laktulosen har vi slutat med samtidigt som han började äta rapsolja och han bajsar själv och verkar inte ha någon form av magknip. Så här bra har inte avföringen varit sen vi var på BB. Men han spyr och spyr och spyr. Allt man matar han med spyr han upp. Han är blöt av spyor jag är blöt av spyor allt runt omkring han är blött av spyor. Han börjar nu igen bli otröstlig och skrika som något gör väldigt ont i han. Inte fullt så som innan men jag ser samband sen innan vart vi är påväg igen.
Igår bröt jag ihop totalt igen som sagt. Det är så svårt att vara stark just nu.

Idag hade jag en telefontid med dietisten jag berättade läget hur svårt det var att få tag i ersättningen och att vi kunde byta i torsdagskväll som först, att vi börjat med rapsolja och första dagarna åkte oljan rakt ut i blöjan som om man hade hällt olja direkt i blöjan vi slutade med laktulos. Det blev bättre. Problemet var bara att rapsoljan och ersättningen siktar sig och oljan ligger på toppen av etsättningen och när elliot äter så äter inte alltid upp allt och kvar i flaskan blir då oljan. Jag berättade att jag upplever han bättre i magen sen vi började på alfaré men att han spyr massor fortfarande. Hon sa att hon skriver nytt recept med kalogen istället för rapsolja samt att vi ska byta ersättning igen från alfaré till alfamino för ännu känsligare barn. Men att det tråkiga är att det tar ca 14dagar innan vi kan börja med det. Vänta... vänta... vänta...

Jag berättade allt för henne som hänt sen sist. Hon gav mig ett nummer för att ringa till barnmottagningen och boka en ny läkartid. Sagt och gjort jag förklarade mina problem och vi fick en tid nu på onsdag i Västervik. Så åter igen håller vi tummarna och räknar några dagar.

Likes

Comments

I bland får man helt enkelt bryta ihop gråta tills tårarna tar slut. Ingen människa är gjord för att vara stark hela tiden. Idag är en sån där jävla dag jag vill bara skrika rakt ut i panik... jag vill skrika till luften tar slut och lösningen på alla problem är funna... Jag orkar inte må så hära en dag till... Jag är inte stark nog att hålla ihop... Jag känner mig i tusen bitar, ingen ordning på någonting. Jag försöker och försöker men ändå trillar alla bitar isär... Vissa dagar som denna orkar jag helt enkelt inte hålla ihop... Allt brister och jag känner mig så fruktansvärt ensam i detta... jag vet jag har så mycket fina människor runt omkring mig som störtar mig och erbjuder sig att finnas till där för mig... men ska jag vara ärligt jag orkar inte vara social... det tar sån jäklar kraft från mig... jag orkar inte ens bara vara hur ska jag orka att ta emot eran hjälp?? jag stänger in mig själv i mitt mörka rum vid namnet ensamheten. jag vill bara krypa ner i ett hål i marken tills allt är över. Men jag kan inte skita i allt och krypa under jordens yta. För jag måste orka en dag till. Varje dag tänker jag "jag måste orka en dag till". Jag måste vara stark en dag till. Varje dag tar jag all min energi till att pussla ihop alla mina bitar för att orka genomleva en dag till för det mesta orkar jag håll ihop till det att jag får gå och lägg mig igen. För att börja om nästa dag igen... och igen och igen... men jag orkar inte så mycket mer jag vill så gärna orka allt det där jag egentligen vill... men jag är så trasig på insidan, en lätt vind pust skulle får all bitar att trilla isär... jag kämpar så fruktansvärt varje dag att jag är på väg att köra mig själv i borten... jag vet inte hur länge jag orkar hålla ihop... skulle någon människa får för sig att fråga hur jag mår kommer jag på ren vana svara att allt är bra, lite tufft mellan åt men vi fixar det... skulle denna människa kolla mig i ögonen och fråga om jag är ärlig skulle jag trilla i tusen bitar och bryta samman totalt. För det är precis det jag gör i min ensamhet när det blir för mycket jag bryter ihop och är totalt otröstlig. (Och för lugna alla er som vet om mitt förflutna och vet vad jag är kapabel till ni kan vara lugna jag tänker inte göra något sånt.) Jag kryper ihop i fosterställning och gråter i ren panik för jag vet inte vad jag ska ta mig till... jag gråter tills tårarna tar slut och min insida har runnit ut och allt är tomt. Då får jag tvinga mig torka tårarna och fundera på vad fan håller jag på med, jag får ta mig i kragen samla ihop bit för bit. Ställa mig upp och låtsas som det aldrig har hänt. Hur många gånger ska jag behöva bryta ihop i min ensamhet? Jag vet inte vart jag ska vända mig, varför ska det vara så svårt att be om hjälp? Hjälpen står mitt framför ögonen på mig. Hjälpen är runt mig hela tiden men jag orkar inte ens stärka ut handen för hjälp.

Min BVC tant brukar berömma mig för min styrka att vara så lugnt och stabil mitt i allt  kaos. Hon brukar säga till mig att jag verkar så förståndig och stark mitt i denna helvetes början vi har fått med våran son. Hon har sagt att hon har mött andra mammor med hälften av de bekymmer vi har som är 1000 resor värre än mig. Jag brukar bara titta på henne och le tillbaka. Vad ska jag svara? Som de flesta andra så ser hon inte genom mitt yttre.

Le och låtsas som allt är bra, det är så jag gör. När "att vara stark" är ens enda alternativet då är det svårt att välja något annat.
Men jag saknar förmågan att be om hjälp, jag saknar förmågan att lita på andra människor, Jag saknar förmågan att dela med mig om det som tynger mig. Jag stänger ut alla andra och stänger in mig själv. Försöker du ta dig in flyr jag så fort jag kan och gömmer mig ännu längre in.

Det går över... jag behöver bara orka en dag till... finns dom som har det så mycket värre... Det är jag som är klent byggd, jag borde fixa detta... Hjälp ber man bara om om man verkligen behöver den, och jag andas fortfarande så då kan jag inte be om hjälp... dumma dumma tankar som hela tiden hindrar mig....

Ibland är jag tvungen att skriva av mig lite  för att orka med... Och jag är trött på att ljuga och säga att allt är bra. Jag är trött på att folk ska se mig som den starka människa ni föreställer er... tyvärr, detta runt mig gör mig svag och jag orkar inte mellan åt. Jag ber om eran förståelse att ibland orkar jag inte vara social utan kryper ner i mitt hål och gömmer mig. Pressa mig inte för jag orkar helt enkelt inte. Var glada för de få gånger jag faktiskt orkar... Jag uppskattar era omtanke men jag har inte ork att besvara det. Men ni ska veta att jag inte struntar i er. Nu vet ni vad jag kämpar med mellan åt... Försöka hålla näsan över vattenytan men i bland får man helt enkelt en kallsup och håller på drunkna. Men det gäller att ha mål och en dag kanske jag har lärt mig att surfa på vågorna istället för hålla på drukna i vattnet.

Dagens svaghet är morgon dagens styrka.

Med det var det slut skrivet för idag och jag önskar mig ett stort paket med energi och ork i min brevlåda på måndag❤

Likes

Comments

Hade tänkt uppdatera igår efter vi var hos dietisten. Men besöket hos dietisten var lite av en besvikelse. Kände att jag inte hade så jätte mycket att skriva om. Så tänkte det kan vänta. Men igår hittade jag även en liten ljusning som födde mer hopp i dag på morgonen.

Så igår gav vi oss iväg mot Västervik med Lilleman. På vägen upp läste jag på om spädbarn och spyor för se om det var så enkelt att det bara är känslighet mot mjölkprotein.

Detta är de vanligaste orsakerna till att ett barn mellan 0-1år spyr. Med hjälp av 1177 hemsida där de olika beskrivningarna av dessa kräkningar står försökte jag se vad som stämmer bäst in på Lilleman.

Överskottskräkningar och gastroesofageal reflux (överskottskräkning är det jag har fått till svar alla gånger jag har frågat) Det är när barn får i sig mer mat än de klarar av att smälta. Barnet kräks då upp överskottet av mat direkt efter måltiden, ofta i samband med en rapning. Skulle kunna stämma men förklara inte varför han kräks 3h efter han fått mat. Det är ju inte så att magen efter 3 timmar inser "nä men detta fick inte plats det trycker vi upp igen." När barnet får andra besvärande symtom än överskottskräkningar av refluxen kallas det för gastroesofageal refluxsjukdom. Förutom kräkningar är de vanligaste symtomen att barnet gråter och visar missnöje. Barnet vill oftast inte heller äta. Det är ganska ovanligt att barn under ett år får gastroesofageal refluxsjukdom. (läste inte så mycket mer om gastroesofageal refluxsjukdom fast borde kanske kollat det närmare.)

Magsjuka Har barnet en magsjuka kräks hen större mängder och med större kraft. Besvären kommer ofta snabbt. Barnet kan också få feber, bli allmänt trött och ointresserad av omgivningen. Efter ungefär en dag kan barnet få diarré. Kan uteslutas då han inte har dom symtomen.

Andra infektioner - Barn kan kräkas av olika typer av infektioner. Ofta har barnet andra symtom, som hosta och feber samt att hen är trött och ointresserad av omgivningen. Kändes inte heller rellevant då han är pigg och vaken utan någon feber.

Födoämnesallergi - Om barnet börjar kräkas i samband med att hen börjar få modersmjölksersättning kan kräkningarna vara ett symtom på komjölksallergi. Barnet kräks då också om hen äter annan mat som innehåller komjölk. Kräkningar är ett av de vanligaste symtomen vid komjölksallergi. Kan ju stämma ganska bara då han spyr mera av modersmjölksersättningar med komjölksprotein i. Dock går han på en komjölksproteinfri och sojafri ersättning som 95% av alla känsliga barn blir bra av, ändå spyr han.

Pylorusstenos - Har barnet kraftiga kaskadliknande kräkningar kan det bero på pylorusstenos. Det är en förträngning i magens nedre magmun som gör att maten delvis stoppas upp och inte kan passera vidare till tarmen. När magsäcken försöker tömma sig så vänder maginnehållet i stället uppåt och barnet kräks, ofta kraftigt.

Kräkningarna börjar när barnet är mellan två veckor och två månader. Till en början är det små kräkningar, men de blir kraftigare med tiden. Andra symtom är att barnet inte går upp i vikt som hen ska, och att hen är trött och ointresserad av omgivningen. Har bara kaskad spyor av 1 sorts ersättning NAN sensetiv samt att han inte är trött och ointresserad, men ökar dåligt i vikt men troligen mest pga de mjuka brosket i strupen.

Hinder i tarmen - Om barnet kräks och har magvärk som kommer med någon eller några minuters mellanrum kan det vara tecken på att det finns ett hinder i tarmen. Maginnehållet kan då inte fortsätta genom tarmen utan kommer uppåt och barnet kräks. Maginnehållet innehåller då oftast galla som färgar kräkningen mörkgrön eller gul. Magvärk och kräkningar med några minuters mellanrum känns igen dock inga missfärgade spyor.

Förstoppning - Barn som får bröstmjölkersättning eller har börjat äta vanlig mat kan ibland få förstoppning. Är barnet förstoppat en längre tid kan hen få ont i magen, tappa matlusten och till och med kräkas, även om det är ovanligt. Beskriver bra hur han var när han var så hård i magen dock är avföringen mjuk igen.

Förgiftning och matförgiftning - Barn kan kräkas och må illa vid matförgiftning eller av att ha ätit ett giftigt ämne eller ett läkemedel.

Matförgiftning kan uppstå om barnet äter mat som innehåller skadliga ämnen från vanliga bakterier. Sådant gift kan bildas om maten inte lagas eller tas omhand på rätt sätt, eftersom bakterier då kan växa till sig och bilda gift. Känns orelevant då han spytt ända sen han föddes. Samt att maten fixas efter paketens beskrivning.

Hjärnskakning - Kräks barnet efter att ha slagit i huvudet kan kräkningarna bero på en hjärnskakning. Andra symtom på hjärnskakning är att barnet är trött och inte orkar leka. Ibland kan kräkningarna komma flera timmar efter att barnet har slagit i huvudet. Inte heller relevant då han inte slagit i huvudet och är pigg förövrigt.

Medfödda ämnesomsättningssjukdomar - Kräkningar kan vara första symtomet på en medfödd ämnesomsättningssjukdom, så kallad metabol sjukdom. Det är ovanligt med sådana sjukdomar och de flesta upptäcks med ett så kallat PKU-test. Det är ett blodprov som tas när barnet är några dagar gammalt. Andra tecken på ämnesomsättningssjukdomar är att barnet ofta är trött, sover mycket och är svår att få kontakt med. PKU-test gjort inget avvisande. Inga tecken på trötthet och svårt att få kontakt med.

Medfödd skada i hjärnan - Det är väldigt ovanligt men ibland kan medfödda skador i hjärnan göra att barnet kräks. Inget vi har haft någon fundering över då han förövrigt verka pigg och glad.

Kände inte att jag blev mycket klokare. Väl hos dietisten fick vi förklara vårt läge med Elliot. Vi fick rådet att gå över på en ersättning som heter Alfaré som är för ännu känsligare barn. Samt att vi skulle lägga till 1tsk rapsolja vid varje måltid för att öka kaloriintaget så han skulle få energi till att öka i vikt.

Jag frågade angående hans genomskinliga snorliknande spyor men enligt henne och hennes kollega så var det helt normalt. ( Det svaret kände jag att jag inte riktigt var överens med.) Ja och det var i stort sett allt, fick en tid för ett telefon uppföljning och alfaré utskrivet på recept men det kunde ta en vecka innan vi fick receptet, så länge kunde vi gå och köpa oss en burk på apoteket.

Mot apoteket och fråga efter Alfaré, apotekerskan frågade är det inte Althera du menar? Fick förklara för henne att det fanns en till mordesmjölksersättning som heter Alfaré som är av samma märke som Altheran men tillför barn som inte tål altheran. Hon hade aldrig hörttalas om det och frågade om hon skulle beställa hem så jag kunde hämta det om 2-3 dagar. Sa det till henne att jag inte var från stan så det var dumt så jag får be dom ta hem till mitt lokala apotek istället. Vi besökte ytligare en annan apotekskedja samma sak där. Efterlyste det på Facebook men inget napp där heller. Så bara vänta tills det kommer hem.

Både jag och Robin kände att detta möte var meningslöst. Dom kunde lika gärna ringt och sagt byt ersättning och lägg till 1 tsk rapsolja. Ungefär lika givande plus att vi hade sluppit legat och åkt.

På kvällen blev jag medlem i en fb grupp för bebisar som flask-matas. Beskrev mina problem för att i hopp hitta någon med samma sits. Blev tipsad om en grupp som heter Laryngomalaci-barn.

Jag sökte då på Laryngomalaci och fick upp denna förklaring:

Laryngomalaci är en ovanlig sjukdom, men det är den vanligaste orsaken till andningssvårigheter hos nyfödda.
Laryngomalaci innebär att strupen inte hålls öppen som den ska. Orsaken är inte känd.
Andningssvårigheterna vid laryngomalaci kommer ofta direkt vid födseln eller inom ett par veckor.
Besvären ökar när barnet gråter, anstränger sig eller ammas. Det blir ofta bättre när barnet ligger på magen. Andningsbesvären blir värre i samband med förkylningar. En del barn har bara besvär i samband med förkylningar, medan andra barn har mer besvär.
Laryngomalaci försvinner oftast före två års ålder då struphuvudet blivit större och stadigare. Om barnet har svåra besvär kan det bli aktuellt med en operation.

Jag bärgärde tillträde till gruppen medan jag fortsatte min sökning. Det jag ville veta var om hans ansträngda andning hade någonting med hans "spyproblem" och "dåliga aptit"

Jag hittade då en artikel från 2006 i Läkartidningen.
Kom till artikeln HÄR

Valt plocka ur vissa delar här nedanför som jag tycker är intressant eller informationsrika.


Laryngomalaci är den vanligaste orsaken till stridor (Stridor är ett visslande ljud som kan höras vid andning. Stridor tyder på att det finns ett hinder i luftvägarna eller att luftrören är konstringerade.) hos spädbarn. Sjukdomen är oftast övergående i samband med larynx tillväxt.
Vid måttliga till svåra besvär ska barnet undersökas av en ÖNH-specialist. Anamnes och vakenfiberskopi ger diagnosen.
Operationen är okomplicerad och ger goda resultat. Dock bör de få fall som går till operation hänvisas till kliniker med erfarenhet på området.

Laryngomalaci är en medfödd anatomisk missbildning i larynx. Det är en ovanlig sjukdom med ungefär dubbelt så många drabbade pojkar som flickor.

Det karakteristiska symtomet är inspiratorisk stridor, vilket brukar uppträda under barnets första levnadsmånader. Ofta ökar de stridorösa besvären vid ansträngning, gråt, amning eller luftvägsinfektioner. Vanligtvis stegras symtomen under ett par månader, för att sedan försvinna helt vid två till tre års ålder. Diagnosen ställs kliniskt, och i de allra flesta fall behövs endast lugnande besked till föräldrarna.

Hos vissa barn blir dock besvären så svåra att andning och matintag påverkas, och i dessa fall kan kirurgi eller annan behandling bli nödvändig.

De flesta patienter upptäcks redan under spädbarnsperioden, på BB, neonatalavdelning eller då de söker läkare på grund av ljudlig andning. Ofta har de även matningsproblem. De vanligaste symtomen är inspiratorisk stridor, andningsstillestånd, matningssvårigheter, försämrad tillväxt och att både andningsproblem och matningsproblem förvärras i samband med infektioner eller aktivitet.

Det viktigaste i den initiala kontakten är att bedöma symtomens svårighetsgrad. Är besvären av ringa art, med diskret inspiratorisk stridor endast i samband med övre luftvägsinfektioner, kan det räcka med klinisk uppföljning av patienten på barnavårdscentral (BVC) eller vårdcentral. Det rör sig trots allt om ett sjukdomstillstånd som i de flesta fall spontant går i regress i samband med att barnet växer upp. Dock är det viktigt med bra kommunikation mellan enheterna så att barnet snabbt kan tas om hand om besvären tilltar.

Om besvären är mer uttalade med inspiratorisk stridor under större delen av dagen, med indragningar, cyanos (Cyanos är en blåaktig eller purpurfärgad missfärgning av huden och slemhinnorna) och desaturationer med eller utan matningsbesvär, bör barnet remitteras till en ÖNH-klinik. Där utreds det i första hand med fiberskopi i vaket tillstånd. Man bör också misstänka reflux och överväga pH-mätning med tanke på den starka associationen med GERD.

I de allra flesta fall krävs ingen operativ åtgärd om symtomen är så ringa att man kan förvänta sig att tillväxten i larynx förbättrar tillståndet.

I de fall där barnet har måttlig stridor men äter och växer som det ska kan man prova att låta barnet sova på sidan istället för på rygg och gärna med något höjd huvudända, vilket brukar minska andningsbesvären. Ytterst få av dessa barn behöver följas systematiskt.

Vid uttalade symtom krävs ofta kirurgisk åtgärd. Ingreppet kallas supraglottoplastik och innebär att man under narkos delar de korta plicae aryepiglotticae. Vid behov kan man även behöva avlägsna överskott av slemhinna från aryregionen, avlägsna vävnad från epiglottiskanterna för att få ökad stabilitet

På öron-, näs- och halskliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Solna, har 18 patienter opererats med denna teknik mellan maj 1998 och september 2003. Av dessa var 13 pojkar och 5 flickor.

Så något säger mig att vi bör kontakta ÖNH mottagningen och få en utredning på det och se vad dom säger om det då Elliot har ganska många av dessa symtom.
* Stridor större delen av dagen
* indragningar
* lättare matningsbesvär
* ansträng andning
* Minskad tillväxt

Under morgonen blev jag även insläppt i gruppen och kunde förklara mitt läge och ställa min fråga till dom som har barn med denna diagnos.

Fick svar att många barn som har Laryngomalaci också har problem med gastroesofageal reflux. Samt även att andra berättade hur dom har haft det och vad dom gjort åt det.

Men vad är gastroesofaegal reflux?
Barn upp till ett år kräks lättare efter att ha ätit. Det beror på att den övre magmunnen inte är helt färdigutvecklad när barnet föds. Maginnehållet kan då åka tillbaka upp till matstrupen och munnen efter en måltid, så kallad gastroesofageal reflux. Dessa småkräkningar påverkar inte barnet.

En del barn kräks oftare och större mängder. Får sura uppstötningar och spyr magsyra. Det beror på att magmunnen är så pass omogen att dess stängningsfunktion inte fungerar som den ska. Tillståndet kallas då gastroesofageal refluxsjukdom.

Vanligtvis utvecklas och mognar den övre magmunnen och dess stängningsfunktion under det första levnadsåret. Kräkningarna minskar då, och oftast försvinner de helt när barnet är runt ett år.

Uppskattningsvis har mellan två och fem procent av alla spädbarn gastroesofaegal refluxsjukdom.

Hur man behandlar det
Det finns modersmjölksersättningar som blir tjockflytande när de kommer ner i magsäcken. Det finns också receptfria produkter som blandas direkt med modersmjölkersättningen och som gör den mer tjockflytande.

Barnet får läkemedel som minskar bildandet av syra i magsäcken, om matstrupens slemhinna är eller misstänkas vara irriterad. De allra flesta barn, oavsett ålder, blir bättre av behandlingen.

Om barnet har mycket svåra besvär kan den övre magmunnens stängningsfunktion förbättras med en operation. En sådan operation kan bli aktuell för enstaka barn.

Kontakta en vårdcentral eller barnavårdscentral om barnet

 • kräks ofta och mycket <- ja
 • inte går upp i vikt som hen ska <- ja
 • inte vill äta <- ibland, äter dåligt
 • verkar ha ont när hen äter
 • sover oroligt
 • är orolig och gråter mycket <-ibland
 • har hosta och är hes
 • har andningsbesvär. <- ja

Sök vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning om barnet

 • har blodiga eller gulfärgade kräkningar
 • har blod i bajset
 • verkar mycket trött, inte ger samma kontakt som vanligt och är ointresserad av omgivningen
 • får kramper.

Så som det ser ut just nu bör vi kontaka en öron näsa hals avdelning och göra en utredning både på Laryngomalaci och gastroesofageal refluxsjukdom. Hoppas på att hitta något som kan lindra besvären för Lilleman.

Bjuder på samma bild som igår då jag sitter vid datorn och skriver detta.

Likes

Comments

Idag har vi varit på BVC igen. Han ökar dåligt väldigt dåligt😕 125g på 2 veckor. Ligger nu på vikten 3745g. Men på längden växer han fint nu 54.5cm lång 😄 Idag skulle han egentligen fått 3månaders vaccin men BVC-tanten tycker han är så liten så hon vågade inte ge han vaccinet så vi väntar 1 vecka till. Det blev ett besök som tog över 1h. Blev att skriva nytt mail till hjärtläkaren angående lillemans magbekymmer senaste tiden.

Han fick ju som sagt extrema magsmärtor och började spy igen veckan efter jag bytt ersättning på han. Efter yttligare en vecka la jag in laktulos igen i ren panik av att se han haft ont en heldag, vilket var bra gjort enligt BVC. Efter det blev han något bättre. Men finns fortfarande lite magsmärtor kvar om kvällarna. Men Spyprna fortsätter. Jag beskrev spyorna för henne. Även om mjölkersättningen är vit/gul så spyr han klar vätska som är slemmigt. BVC-tanten misstänker att det är magsyra han spyr upp, eftersom han 3h efter han har ätit kan spy vilket inte tillhör det normala. Nu sover han oftast hela nätterna utan att äta något, på morgonen är han pigg, glad och bekymmerslös, äter som en häst, skrattar och "pratar". Framåt eftermiddagen/kvällen börjar han må dåligt äter mindre. Sen på kvällen får han perioder av magsmärtor antingen mer eller mindre. Runt 11 tiden slocknar han och sover oftast fram till kl 7. Sen börjar det om igen.

Men även att han inte mår bra av denna ersättning så är det denna ersättning som han har mått bäst på hittills. I Altheran finns det fortfarande varsleprotein. Är barn komjölksprotein känsliga så brukar dom klara av Altheran och problemen försvinner. Men hon sa nu att det kan vara så att han är så pass känslig att han kan behöva en special ersättning som är helt fri för han kan vara väldigt väldigt känslig i magen vilket är väldigt ovanligt. Men vår BVC-tant hade inte tillräckligt med kunskap på detta område då det är otroligt ovanligt.

Men i mon blir det en tidigt morgon för ett nytt besök i Västervik vi ska vara där kl 8. I mon ska vi äntligen få träffa dietisten (bara väntat 1 månad). Dels för att han ska få kalori droppar pga att problemet med hans mjuka brosk gör att andningen blir ansträngd och tar för mycket energi så blir inget över till tillväxten. Sen nu då även ta upp hans "matproblem" för att se vad dietisten kan ge oss för råd om det hela. Hoppas på mirakel i flaskform så lillen kan få må bra.

Sen har jag även fått en telefontid med hjärtläkaren den 17 maj för uppföljning av magen. Men BVC sa att han eventuellt kunde kontakta mig innan pga mailet om dom anser att det behövs sättas in andra åtgärden.

Så här ägnar vi dagarna åt problemsökning, spekulera-observera-analusera- vid ta åtgärder. För börja om igen typ. Denna lilla människa motionerar sin mammas hjärna.

För övrigt har jag haft några bra dagar. Lilleman har inte haft fullt så ont i magen. Som sagt ont har han till och från på kvällarna men efter sett han vrida sig av smärta och skrika en hel dag så är allt annat så mycket bättre än det. Jag önskar bara jag kunde göra han helt smärtfri. Men jag jobbar på det.
Min bästa sambo har gett mig ensamtid, han har tagit lilleman och jag har fått göra det som läker min trasiga själ. Spendera tid med min häst. Den där hästen hon är för bra hon. Hon är medicinen för en trasig själ. Hon finns där hur sliten jag än är. Jag behöver inte säga ett ord hon förstår precis vad jag känner. Så helt kravlöst har vi spenderat tid i skogen. Jag har fyllt mitt sinne med ny frisk energi. Älskade häst du är för bra du.

samt att våren verkar smyga sig på. Jag hoppas nu att värmen stannar kvar och solen fortsätter lysa. För med våren kommer även min livslust tillbaka. Jag behöver inte kämpa så hårt för genomleva en dag, allt blir så mycket enklare. Nu ska jag försöka få lite kontroll över mitt liv så inte allt bara känns som ett ända kaos som det ibland gör. Jag hinner inte alltid med det tempo som livet håller men vad gör det om 100 år 😉

Håller tummarna till att vi kommer fram till någon vettig lösning i mon eller iaf får ta några steg i rätt riktning igen😊

Likes

Comments