Ja igår var jag bara tvungen spy lite galla på livet, ventilera mig bryta ihop och på nytt ställa mig upp. Det är så man får överleva vardagen.

Men iaf senaste tiden har vi badat i spyor. Lilleman spyr bara mer och mer. I början spyr han mjölkersättning, sen spyr han "vatten" någon genomskinlig vätska som rinner ur han. Sen spyr han segt genomskinligt slem som snor ungefär. Det rinner ur han konstant, från det att jag matat han till det att han ska ha mat igen. Jag skulle vara lycklig om jag kunde räkna spyor. Men det går inte, ibland läker det ur han vid varje andetag han tar. All ersättning jag ger han rinner ur igen. Han kan inte ha 1 klädesplagg i 5 minuter innan det är ner spytt ibland hinner man inte få på kläderna innan dom är ner spydda.

Tillslut når allt en gräns. Vi började varje morgon med att ge han så mycket mat han ville ha ca 190ml (för hela tiden får jag inbankat i huvudet du måste mata han lite till så jag matar han tills han inte tar emot mer mat) efter första målet började han spy fram till nästa mål. Han fortsatte spy tills det är dags för mat igen men då vägrar han ta emot mat. Han kanske tar några klunkar sen total vägrar han tar maten i munnen och spottar ut, han blir arg och ledsen när man försöker ge han mat. Man låter han vara ett tag, blandar ny mat och försöker igen. Så håller man på under 5h tid innan han har bestämt sig för att äta igen. Han äter igen och när han ätit klart börjar han spy eller som jag brukar säga han läcker. Framåt eftermiddagen börjar han bli otröstlig han gråter och gråter. När man försöker ge han mat slår han med huvudet och skriker och gråter. Så fort man tar bort nappflaskan kör han in hela händerna i munnen och suttar på och visar med hela kroppsspråket att han är hungrig men så fort man ger han flaska blir han lika arg och ledsen. All mat han får i munnen spottar han ut. Sen på kvällen börjar han gallskrika av både hunger och smärta. Vad man än erbjuder så duger det inte. Sent på kvällen slocknar han av utmattning och sover hela natten sen börjar det om igen. Dag efter dag. Ärligt talat jag gick och räknade dagarna tills de att läkaren skulle ringa. Jag måste bara genomleva detta 2 veckor till osv. En dag till bara en dag till. Jag måste orka en dag till.

Det gick så långt att han endast tog emot mat 3 gånger på ett helt dygn.
Sen han har varit nyfödd har han skrikigt så luften tar Slut. (han skriker för fullt men det kommer inget ljud) sen drar han efter andan och fortsätter skrika tills luften tar Slut och han skriker ljudlöst tills han drar efterandan igen. Han spänner sig slår med armar och ben och visar tydligt att det gör ont. Men inget kan jag göra som hjälper han. Men som sagt en kväll när Robin var på jobbet och jag var hemma med lillen. Veckan innan hade varit riktigt tuff när Robin jobbade kväll. Nu skulle han jobba en kvällsvecka till. Lillen mådde dåligt väldigt dåligt. Framåt kvällen när han skriker och gråter som han brukar så var han värre än någonsin. Han skriker så han tystnar han blir först röd i ansiktet, sen blå, sen brukar han dra efter andan, folk som ser detta brukar få lätt panik för han inte andas. Men Robin och jag är ganska vana vi vet att han kommer dra efter andan. Det är så han alltid gjort. Men denna kväll skrek han tills luften tog slut, ljudet avtog, han blev röd i ansiktet, han blev blå i ansiktet, hela han blev blå, då började jag känna paniken han drog inte efter andan, han blev tillslut helt vit i ansiktet, sekunderna blev till evighet innan han drog efter andan och när han väl gjorde det säckade han ihop till en degklup i min famn. Hans blick var helt förvirrad som "vad fan hände?"  Det tog en stund innan han blev sig själv igen, då han på nytt blev otröstlig. Samma sak en gång till han skriker och slår med armar och ben luften tar slut ljudet försvinner,  han blir röd i ansiktet, han blir blå i ansiktet, hela han blir blå , han blir vit drar efter andan och säckar ihop. Då fick jag nog jag ringde 1177 berättade min situation och hon sa att jag skulle åka till akuten. Sagt och gjort Robin fick komma hem och vi tog oss ner till akuten i kalmar sent på kvällen. Där dom kollade hans syresättning och tog blodprover på han. Det var okej dom sa att vi skulle kolla upp detta med att han spyr så mycket helst göra ett PH-test på magsyran men att vi skulle vända oss till Västervik för han redan har en läkare där jag skulle ta upp det när läkaren skulle ringa veckan efter på onsdagen.

Jag fortsatte räkna dag efter dag. Min morot var att läkaren skulle ringa. Jag måste bara hålla ihop till 17 maj. Veckan var olidlig. Morgonen var ganska okej och man tänker vi klarar oss fram till 17 maj. Kvällarna var hemska efter Lilleman slocknat av utmattning efter allt skrikande och gråtande satt jag tjöt och tänkte inte en dag till som denna. Nästa morgon var det okej igen och kvällen var hemsk och nästintill olidlig. Jag prövade mig fram med saker jag gav honom inte så mycket mat som han i vanliga fall fick utan jag försökte mig på mindre portioner med ännu tätare mellan rum. Han spydde inte fullt lika mycket men ja han spydde lite iaf. Men hans smärta vart den nu än sitter halsen ? magen? tarmarna? ( jag tror det är i halsen refluxsjukdom,  men kan lika gärna vara något helt annat) spyorna minskade lite och smärtan avtog iaf. Jag trippade runt på tå jag hoppas, jag hoppas att det får bli så här nu att han slipper smärtan. Han var glad, skrattade och pratade.

Och under all denna tid så höll jag på med den ständiga jakten på mordersmjölkersättningen alfaré som dietisten tyckte vi skulle gå över till. Som jag nämnde tidigare fanns den inte på något apotek i Västervik. Inget napp på Facebook inte på apoteket här hemma. Jag har jagat dessa burkar som en galning men ingenstans går det få tag i dom. Jag pratade med vårat lokala apotek. Dom hade inte den hemma och kunde inte beställa hem dom utan ett recept. Jag sa jag väntar på recept kan ni inte ta hem det tills jag fått mitt recept så slipper jag vänta sen på beställning och leverans. Men inte det. Så traska hem och vänta vid brevlådan, fick receptet på en torsdag direkt till apoteket och hoppas på att dom skulle vara hem till måndag. Hon la beställningen och sa till mig ja nästa torsdag kan vi få hem dom tidigast. Som att skjuta sig i foten bara 1 vecka väntetid. Vänta vänta vänta...

Den 17 maj var äntligen  här och läkare  skulle ringa. Som jag räknat dagar till denna dag som när man var liten och räknade dagar inför sin födelsedag. Så jävla sjuk. Problemet var bara att Lilleman blev bättre 4 dagar innan läkaren skulle ringa. Jag rabblade upp allt i en salig röra. Det var lite mer en än månad sedan vi träffade läkaren och jag skulle kunna prata med han i 2h för förklara vad som hänt. Han har ju ingen aning om att vi gått över till mjölkfritt och även väntar på nästa mjölkfriasort osv osv Men jag sa hade du ringt i fredags hade jag tjutit i telefonen och bönat och bett om hjälp. Jag sa jag har räknat dagarna för detta samtal. Jag förklarade att jag hade dragit ner på hans mat och försökte mata oftare. Detta hade hjälpt. Han tyckte det var bra gjort och att jag skulle fortsätta så och skulle det vara problem skulle jag höra av mig igen. Annars skulle vi synas i sommar på nästa ultraljud av hjärtat. Men man ska inte ropa hej förtidigt. När väl man börjat känna lite lättnad så dras marken under fötterna bort.

Samma kväll började han att spy mer igen. Det började konstant rinna ur han. Men torsdagen var nästan här, dags hämta ut 20 burkar alfaré till ett värde av 5380kr Tack och lov att det går få på recept då det går åt en burk på 3-4 dagar. Det blev att byta ersättning. Spyorna håller i sig. Magen som ni vet sen innan att vi har haft jäkliga problem med blev ännu bättre, laktulosen har vi slutat med samtidigt som han började äta rapsolja och han bajsar själv och verkar inte ha någon form av magknip. Så här bra har inte avföringen varit sen vi var på BB. Men han spyr och spyr och spyr. Allt man matar han med spyr han upp. Han är blöt av spyor jag är blöt av spyor allt runt omkring han är blött av spyor. Han börjar nu igen bli otröstlig och skrika som något gör väldigt ont i han. Inte fullt så som innan men jag ser samband sen innan vart vi är påväg igen.
Igår bröt jag ihop totalt igen som sagt. Det är så svårt att vara stark just nu.

Idag hade jag en telefontid med dietisten jag berättade läget hur svårt det var att få tag i ersättningen och att vi kunde byta i torsdagskväll som först, att vi börjat med rapsolja och första dagarna åkte oljan rakt ut i blöjan som om man hade hällt olja direkt i blöjan vi slutade med laktulos. Det blev bättre. Problemet var bara att rapsoljan och ersättningen siktar sig och oljan ligger på toppen av etsättningen och när elliot äter så äter inte alltid upp allt och kvar i flaskan blir då oljan. Jag berättade att jag upplever han bättre i magen sen vi började på alfaré men att han spyr massor fortfarande. Hon sa att hon skriver nytt recept med kalogen istället för rapsolja samt att vi ska byta ersättning igen från alfaré till alfamino för ännu känsligare barn. Men att det tråkiga är att det tar ca 14dagar innan vi kan börja med det. Vänta... vänta... vänta...

Jag berättade allt för henne som hänt sen sist. Hon gav mig ett nummer för att ringa till barnmottagningen och boka en ny läkartid. Sagt och gjort jag förklarade mina problem och vi fick en tid nu på onsdag i Västervik. Så åter igen håller vi tummarna och räknar några dagar.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

I bland får man helt enkelt bryta ihop gråta tills tårarna tar slut. Ingen människa är gjord för att vara stark hela tiden. Idag är en sån där jävla dag jag vill bara skrika rakt ut i panik... jag vill skrika till luften tar slut och lösningen på alla problem är funna... Jag orkar inte må så hära en dag till... Jag är inte stark nog att hålla ihop... Jag känner mig i tusen bitar, ingen ordning på någonting. Jag försöker och försöker men ändå trillar alla bitar isär... Vissa dagar som denna orkar jag helt enkelt inte hålla ihop... Allt brister och jag känner mig så fruktansvärt ensam i detta... jag vet jag har så mycket fina människor runt omkring mig som störtar mig och erbjuder sig att finnas till där för mig... men ska jag vara ärligt jag orkar inte vara social... det tar sån jäklar kraft från mig... jag orkar inte ens bara vara hur ska jag orka att ta emot eran hjälp?? jag stänger in mig själv i mitt mörka rum vid namnet ensamheten. jag vill bara krypa ner i ett hål i marken tills allt är över. Men jag kan inte skita i allt och krypa under jordens yta. För jag måste orka en dag till. Varje dag tänker jag "jag måste orka en dag till". Jag måste vara stark en dag till. Varje dag tar jag all min energi till att pussla ihop alla mina bitar för att orka genomleva en dag till för det mesta orkar jag håll ihop till det att jag får gå och lägg mig igen. För att börja om nästa dag igen... och igen och igen... men jag orkar inte så mycket mer jag vill så gärna orka allt det där jag egentligen vill... men jag är så trasig på insidan, en lätt vind pust skulle får all bitar att trilla isär... jag kämpar så fruktansvärt varje dag att jag är på väg att köra mig själv i borten... jag vet inte hur länge jag orkar hålla ihop... skulle någon människa får för sig att fråga hur jag mår kommer jag på ren vana svara att allt är bra, lite tufft mellan åt men vi fixar det... skulle denna människa kolla mig i ögonen och fråga om jag är ärlig skulle jag trilla i tusen bitar och bryta samman totalt. För det är precis det jag gör i min ensamhet när det blir för mycket jag bryter ihop och är totalt otröstlig. (Och för lugna alla er som vet om mitt förflutna och vet vad jag är kapabel till ni kan vara lugna jag tänker inte göra något sånt.) Jag kryper ihop i fosterställning och gråter i ren panik för jag vet inte vad jag ska ta mig till... jag gråter tills tårarna tar slut och min insida har runnit ut och allt är tomt. Då får jag tvinga mig torka tårarna och fundera på vad fan håller jag på med, jag får ta mig i kragen samla ihop bit för bit. Ställa mig upp och låtsas som det aldrig har hänt. Hur många gånger ska jag behöva bryta ihop i min ensamhet? Jag vet inte vart jag ska vända mig, varför ska det vara så svårt att be om hjälp? Hjälpen står mitt framför ögonen på mig. Hjälpen är runt mig hela tiden men jag orkar inte ens stärka ut handen för hjälp.

Min BVC tant brukar berömma mig för min styrka att vara så lugnt och stabil mitt i allt  kaos. Hon brukar säga till mig att jag verkar så förståndig och stark mitt i denna helvetes början vi har fått med våran son. Hon har sagt att hon har mött andra mammor med hälften av de bekymmer vi har som är 1000 resor värre än mig. Jag brukar bara titta på henne och le tillbaka. Vad ska jag svara? Som de flesta andra så ser hon inte genom mitt yttre.

Le och låtsas som allt är bra, det är så jag gör. När "att vara stark" är ens enda alternativet då är det svårt att välja något annat.
Men jag saknar förmågan att be om hjälp, jag saknar förmågan att lita på andra människor, Jag saknar förmågan att dela med mig om det som tynger mig. Jag stänger ut alla andra och stänger in mig själv. Försöker du ta dig in flyr jag så fort jag kan och gömmer mig ännu längre in.

Det går över... jag behöver bara orka en dag till... finns dom som har det så mycket värre... Det är jag som är klent byggd, jag borde fixa detta... Hjälp ber man bara om om man verkligen behöver den, och jag andas fortfarande så då kan jag inte be om hjälp... dumma dumma tankar som hela tiden hindrar mig....

Ibland är jag tvungen att skriva av mig lite  för att orka med... Och jag är trött på att ljuga och säga att allt är bra. Jag är trött på att folk ska se mig som den starka människa ni föreställer er... tyvärr, detta runt mig gör mig svag och jag orkar inte mellan åt. Jag ber om eran förståelse att ibland orkar jag inte vara social utan kryper ner i mitt hål och gömmer mig. Pressa mig inte för jag orkar helt enkelt inte. Var glada för de få gånger jag faktiskt orkar... Jag uppskattar era omtanke men jag har inte ork att besvara det. Men ni ska veta att jag inte struntar i er. Nu vet ni vad jag kämpar med mellan åt... Försöka hålla näsan över vattenytan men i bland får man helt enkelt en kallsup och håller på drunkna. Men det gäller att ha mål och en dag kanske jag har lärt mig att surfa på vågorna istället för hålla på drukna i vattnet.

Dagens svaghet är morgon dagens styrka.

Med det var det slut skrivet för idag och jag önskar mig ett stort paket med energi och ork i min brevlåda på måndag❤

Likes

Comments

Hade tänkt uppdatera igår efter vi var hos dietisten. Men besöket hos dietisten var lite av en besvikelse. Kände att jag inte hade så jätte mycket att skriva om. Så tänkte det kan vänta. Men igår hittade jag även en liten ljusning som födde mer hopp i dag på morgonen.

Så igår gav vi oss iväg mot Västervik med Lilleman. På vägen upp läste jag på om spädbarn och spyor för se om det var så enkelt att det bara är känslighet mot mjölkprotein.

Detta är de vanligaste orsakerna till att ett barn mellan 0-1år spyr. Med hjälp av 1177 hemsida där de olika beskrivningarna av dessa kräkningar står försökte jag se vad som stämmer bäst in på Lilleman.

Överskottskräkningar och gastroesofageal reflux (överskottskräkning är det jag har fått till svar alla gånger jag har frågat) Det är när barn får i sig mer mat än de klarar av att smälta. Barnet kräks då upp överskottet av mat direkt efter måltiden, ofta i samband med en rapning. Skulle kunna stämma men förklara inte varför han kräks 3h efter han fått mat. Det är ju inte så att magen efter 3 timmar inser "nä men detta fick inte plats det trycker vi upp igen." När barnet får andra besvärande symtom än överskottskräkningar av refluxen kallas det för gastroesofageal refluxsjukdom. Förutom kräkningar är de vanligaste symtomen att barnet gråter och visar missnöje. Barnet vill oftast inte heller äta. Det är ganska ovanligt att barn under ett år får gastroesofageal refluxsjukdom. (läste inte så mycket mer om gastroesofageal refluxsjukdom fast borde kanske kollat det närmare.)

Magsjuka Har barnet en magsjuka kräks hen större mängder och med större kraft. Besvären kommer ofta snabbt. Barnet kan också få feber, bli allmänt trött och ointresserad av omgivningen. Efter ungefär en dag kan barnet få diarré. Kan uteslutas då han inte har dom symtomen.

Andra infektioner - Barn kan kräkas av olika typer av infektioner. Ofta har barnet andra symtom, som hosta och feber samt att hen är trött och ointresserad av omgivningen. Kändes inte heller rellevant då han är pigg och vaken utan någon feber.

Födoämnesallergi - Om barnet börjar kräkas i samband med att hen börjar få modersmjölksersättning kan kräkningarna vara ett symtom på komjölksallergi. Barnet kräks då också om hen äter annan mat som innehåller komjölk. Kräkningar är ett av de vanligaste symtomen vid komjölksallergi. Kan ju stämma ganska bara då han spyr mera av modersmjölksersättningar med komjölksprotein i. Dock går han på en komjölksproteinfri och sojafri ersättning som 95% av alla känsliga barn blir bra av, ändå spyr han.

Pylorusstenos - Har barnet kraftiga kaskadliknande kräkningar kan det bero på pylorusstenos. Det är en förträngning i magens nedre magmun som gör att maten delvis stoppas upp och inte kan passera vidare till tarmen. När magsäcken försöker tömma sig så vänder maginnehållet i stället uppåt och barnet kräks, ofta kraftigt.

Kräkningarna börjar när barnet är mellan två veckor och två månader. Till en början är det små kräkningar, men de blir kraftigare med tiden. Andra symtom är att barnet inte går upp i vikt som hen ska, och att hen är trött och ointresserad av omgivningen. Har bara kaskad spyor av 1 sorts ersättning NAN sensetiv samt att han inte är trött och ointresserad, men ökar dåligt i vikt men troligen mest pga de mjuka brosket i strupen.

Hinder i tarmen - Om barnet kräks och har magvärk som kommer med någon eller några minuters mellanrum kan det vara tecken på att det finns ett hinder i tarmen. Maginnehållet kan då inte fortsätta genom tarmen utan kommer uppåt och barnet kräks. Maginnehållet innehåller då oftast galla som färgar kräkningen mörkgrön eller gul. Magvärk och kräkningar med några minuters mellanrum känns igen dock inga missfärgade spyor.

Förstoppning - Barn som får bröstmjölkersättning eller har börjat äta vanlig mat kan ibland få förstoppning. Är barnet förstoppat en längre tid kan hen få ont i magen, tappa matlusten och till och med kräkas, även om det är ovanligt. Beskriver bra hur han var när han var så hård i magen dock är avföringen mjuk igen.

Förgiftning och matförgiftning - Barn kan kräkas och må illa vid matförgiftning eller av att ha ätit ett giftigt ämne eller ett läkemedel.

Matförgiftning kan uppstå om barnet äter mat som innehåller skadliga ämnen från vanliga bakterier. Sådant gift kan bildas om maten inte lagas eller tas omhand på rätt sätt, eftersom bakterier då kan växa till sig och bilda gift. Känns orelevant då han spytt ända sen han föddes. Samt att maten fixas efter paketens beskrivning.

Hjärnskakning - Kräks barnet efter att ha slagit i huvudet kan kräkningarna bero på en hjärnskakning. Andra symtom på hjärnskakning är att barnet är trött och inte orkar leka. Ibland kan kräkningarna komma flera timmar efter att barnet har slagit i huvudet. Inte heller relevant då han inte slagit i huvudet och är pigg förövrigt.

Medfödda ämnesomsättningssjukdomar - Kräkningar kan vara första symtomet på en medfödd ämnesomsättningssjukdom, så kallad metabol sjukdom. Det är ovanligt med sådana sjukdomar och de flesta upptäcks med ett så kallat PKU-test. Det är ett blodprov som tas när barnet är några dagar gammalt. Andra tecken på ämnesomsättningssjukdomar är att barnet ofta är trött, sover mycket och är svår att få kontakt med. PKU-test gjort inget avvisande. Inga tecken på trötthet och svårt att få kontakt med.

Medfödd skada i hjärnan - Det är väldigt ovanligt men ibland kan medfödda skador i hjärnan göra att barnet kräks. Inget vi har haft någon fundering över då han förövrigt verka pigg och glad.

Kände inte att jag blev mycket klokare. Väl hos dietisten fick vi förklara vårt läge med Elliot. Vi fick rådet att gå över på en ersättning som heter Alfaré som är för ännu känsligare barn. Samt att vi skulle lägga till 1tsk rapsolja vid varje måltid för att öka kaloriintaget så han skulle få energi till att öka i vikt.

Jag frågade angående hans genomskinliga snorliknande spyor men enligt henne och hennes kollega så var det helt normalt. ( Det svaret kände jag att jag inte riktigt var överens med.) Ja och det var i stort sett allt, fick en tid för ett telefon uppföljning och alfaré utskrivet på recept men det kunde ta en vecka innan vi fick receptet, så länge kunde vi gå och köpa oss en burk på apoteket.

Mot apoteket och fråga efter Alfaré, apotekerskan frågade är det inte Althera du menar? Fick förklara för henne att det fanns en till mordesmjölksersättning som heter Alfaré som är av samma märke som Altheran men tillför barn som inte tål altheran. Hon hade aldrig hörttalas om det och frågade om hon skulle beställa hem så jag kunde hämta det om 2-3 dagar. Sa det till henne att jag inte var från stan så det var dumt så jag får be dom ta hem till mitt lokala apotek istället. Vi besökte ytligare en annan apotekskedja samma sak där. Efterlyste det på Facebook men inget napp där heller. Så bara vänta tills det kommer hem.

Både jag och Robin kände att detta möte var meningslöst. Dom kunde lika gärna ringt och sagt byt ersättning och lägg till 1 tsk rapsolja. Ungefär lika givande plus att vi hade sluppit legat och åkt.

På kvällen blev jag medlem i en fb grupp för bebisar som flask-matas. Beskrev mina problem för att i hopp hitta någon med samma sits. Blev tipsad om en grupp som heter Laryngomalaci-barn.

Jag sökte då på Laryngomalaci och fick upp denna förklaring:

Laryngomalaci är en ovanlig sjukdom, men det är den vanligaste orsaken till andningssvårigheter hos nyfödda.
Laryngomalaci innebär att strupen inte hålls öppen som den ska. Orsaken är inte känd.
Andningssvårigheterna vid laryngomalaci kommer ofta direkt vid födseln eller inom ett par veckor.
Besvären ökar när barnet gråter, anstränger sig eller ammas. Det blir ofta bättre när barnet ligger på magen. Andningsbesvären blir värre i samband med förkylningar. En del barn har bara besvär i samband med förkylningar, medan andra barn har mer besvär.
Laryngomalaci försvinner oftast före två års ålder då struphuvudet blivit större och stadigare. Om barnet har svåra besvär kan det bli aktuellt med en operation.

Jag bärgärde tillträde till gruppen medan jag fortsatte min sökning. Det jag ville veta var om hans ansträngda andning hade någonting med hans "spyproblem" och "dåliga aptit"

Jag hittade då en artikel från 2006 i Läkartidningen.
Kom till artikeln HÄR

Valt plocka ur vissa delar här nedanför som jag tycker är intressant eller informationsrika.


Laryngomalaci är den vanligaste orsaken till stridor (Stridor är ett visslande ljud som kan höras vid andning. Stridor tyder på att det finns ett hinder i luftvägarna eller att luftrören är konstringerade.) hos spädbarn. Sjukdomen är oftast övergående i samband med larynx tillväxt.
Vid måttliga till svåra besvär ska barnet undersökas av en ÖNH-specialist. Anamnes och vakenfiberskopi ger diagnosen.
Operationen är okomplicerad och ger goda resultat. Dock bör de få fall som går till operation hänvisas till kliniker med erfarenhet på området.

Laryngomalaci är en medfödd anatomisk missbildning i larynx. Det är en ovanlig sjukdom med ungefär dubbelt så många drabbade pojkar som flickor.

Det karakteristiska symtomet är inspiratorisk stridor, vilket brukar uppträda under barnets första levnadsmånader. Ofta ökar de stridorösa besvären vid ansträngning, gråt, amning eller luftvägsinfektioner. Vanligtvis stegras symtomen under ett par månader, för att sedan försvinna helt vid två till tre års ålder. Diagnosen ställs kliniskt, och i de allra flesta fall behövs endast lugnande besked till föräldrarna.

Hos vissa barn blir dock besvären så svåra att andning och matintag påverkas, och i dessa fall kan kirurgi eller annan behandling bli nödvändig.

De flesta patienter upptäcks redan under spädbarnsperioden, på BB, neonatalavdelning eller då de söker läkare på grund av ljudlig andning. Ofta har de även matningsproblem. De vanligaste symtomen är inspiratorisk stridor, andningsstillestånd, matningssvårigheter, försämrad tillväxt och att både andningsproblem och matningsproblem förvärras i samband med infektioner eller aktivitet.

Det viktigaste i den initiala kontakten är att bedöma symtomens svårighetsgrad. Är besvären av ringa art, med diskret inspiratorisk stridor endast i samband med övre luftvägsinfektioner, kan det räcka med klinisk uppföljning av patienten på barnavårdscentral (BVC) eller vårdcentral. Det rör sig trots allt om ett sjukdomstillstånd som i de flesta fall spontant går i regress i samband med att barnet växer upp. Dock är det viktigt med bra kommunikation mellan enheterna så att barnet snabbt kan tas om hand om besvären tilltar.

Om besvären är mer uttalade med inspiratorisk stridor under större delen av dagen, med indragningar, cyanos (Cyanos är en blåaktig eller purpurfärgad missfärgning av huden och slemhinnorna) och desaturationer med eller utan matningsbesvär, bör barnet remitteras till en ÖNH-klinik. Där utreds det i första hand med fiberskopi i vaket tillstånd. Man bör också misstänka reflux och överväga pH-mätning med tanke på den starka associationen med GERD.

I de allra flesta fall krävs ingen operativ åtgärd om symtomen är så ringa att man kan förvänta sig att tillväxten i larynx förbättrar tillståndet.

I de fall där barnet har måttlig stridor men äter och växer som det ska kan man prova att låta barnet sova på sidan istället för på rygg och gärna med något höjd huvudända, vilket brukar minska andningsbesvären. Ytterst få av dessa barn behöver följas systematiskt.

Vid uttalade symtom krävs ofta kirurgisk åtgärd. Ingreppet kallas supraglottoplastik och innebär att man under narkos delar de korta plicae aryepiglotticae. Vid behov kan man även behöva avlägsna överskott av slemhinna från aryregionen, avlägsna vävnad från epiglottiskanterna för att få ökad stabilitet

På öron-, näs- och halskliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Solna, har 18 patienter opererats med denna teknik mellan maj 1998 och september 2003. Av dessa var 13 pojkar och 5 flickor.

Så något säger mig att vi bör kontakta ÖNH mottagningen och få en utredning på det och se vad dom säger om det då Elliot har ganska många av dessa symtom.
* Stridor större delen av dagen
* indragningar
* lättare matningsbesvär
* ansträng andning
* Minskad tillväxt

Under morgonen blev jag även insläppt i gruppen och kunde förklara mitt läge och ställa min fråga till dom som har barn med denna diagnos.

Fick svar att många barn som har Laryngomalaci också har problem med gastroesofageal reflux. Samt även att andra berättade hur dom har haft det och vad dom gjort åt det.

Men vad är gastroesofaegal reflux?
Barn upp till ett år kräks lättare efter att ha ätit. Det beror på att den övre magmunnen inte är helt färdigutvecklad när barnet föds. Maginnehållet kan då åka tillbaka upp till matstrupen och munnen efter en måltid, så kallad gastroesofageal reflux. Dessa småkräkningar påverkar inte barnet.

En del barn kräks oftare och större mängder. Får sura uppstötningar och spyr magsyra. Det beror på att magmunnen är så pass omogen att dess stängningsfunktion inte fungerar som den ska. Tillståndet kallas då gastroesofageal refluxsjukdom.

Vanligtvis utvecklas och mognar den övre magmunnen och dess stängningsfunktion under det första levnadsåret. Kräkningarna minskar då, och oftast försvinner de helt när barnet är runt ett år.

Uppskattningsvis har mellan två och fem procent av alla spädbarn gastroesofaegal refluxsjukdom.

Hur man behandlar det
Det finns modersmjölksersättningar som blir tjockflytande när de kommer ner i magsäcken. Det finns också receptfria produkter som blandas direkt med modersmjölkersättningen och som gör den mer tjockflytande.

Barnet får läkemedel som minskar bildandet av syra i magsäcken, om matstrupens slemhinna är eller misstänkas vara irriterad. De allra flesta barn, oavsett ålder, blir bättre av behandlingen.

Om barnet har mycket svåra besvär kan den övre magmunnens stängningsfunktion förbättras med en operation. En sådan operation kan bli aktuell för enstaka barn.

Kontakta en vårdcentral eller barnavårdscentral om barnet

 • kräks ofta och mycket <- ja
 • inte går upp i vikt som hen ska <- ja
 • inte vill äta <- ibland, äter dåligt
 • verkar ha ont när hen äter
 • sover oroligt
 • är orolig och gråter mycket <-ibland
 • har hosta och är hes
 • har andningsbesvär. <- ja

Sök vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning om barnet

 • har blodiga eller gulfärgade kräkningar
 • har blod i bajset
 • verkar mycket trött, inte ger samma kontakt som vanligt och är ointresserad av omgivningen
 • får kramper.

Så som det ser ut just nu bör vi kontaka en öron näsa hals avdelning och göra en utredning både på Laryngomalaci och gastroesofageal refluxsjukdom. Hoppas på att hitta något som kan lindra besvären för Lilleman.

Bjuder på samma bild som igår då jag sitter vid datorn och skriver detta.

Likes

Comments

Idag har vi varit på BVC igen. Han ökar dåligt väldigt dåligt😕 125g på 2 veckor. Ligger nu på vikten 3745g. Men på längden växer han fint nu 54.5cm lång 😄 Idag skulle han egentligen fått 3månaders vaccin men BVC-tanten tycker han är så liten så hon vågade inte ge han vaccinet så vi väntar 1 vecka till. Det blev ett besök som tog över 1h. Blev att skriva nytt mail till hjärtläkaren angående lillemans magbekymmer senaste tiden.

Han fick ju som sagt extrema magsmärtor och började spy igen veckan efter jag bytt ersättning på han. Efter yttligare en vecka la jag in laktulos igen i ren panik av att se han haft ont en heldag, vilket var bra gjort enligt BVC. Efter det blev han något bättre. Men finns fortfarande lite magsmärtor kvar om kvällarna. Men Spyprna fortsätter. Jag beskrev spyorna för henne. Även om mjölkersättningen är vit/gul så spyr han klar vätska som är slemmigt. BVC-tanten misstänker att det är magsyra han spyr upp, eftersom han 3h efter han har ätit kan spy vilket inte tillhör det normala. Nu sover han oftast hela nätterna utan att äta något, på morgonen är han pigg, glad och bekymmerslös, äter som en häst, skrattar och "pratar". Framåt eftermiddagen/kvällen börjar han må dåligt äter mindre. Sen på kvällen får han perioder av magsmärtor antingen mer eller mindre. Runt 11 tiden slocknar han och sover oftast fram till kl 7. Sen börjar det om igen.

Men även att han inte mår bra av denna ersättning så är det denna ersättning som han har mått bäst på hittills. I Altheran finns det fortfarande varsleprotein. Är barn komjölksprotein känsliga så brukar dom klara av Altheran och problemen försvinner. Men hon sa nu att det kan vara så att han är så pass känslig att han kan behöva en special ersättning som är helt fri för han kan vara väldigt väldigt känslig i magen vilket är väldigt ovanligt. Men vår BVC-tant hade inte tillräckligt med kunskap på detta område då det är otroligt ovanligt.

Men i mon blir det en tidigt morgon för ett nytt besök i Västervik vi ska vara där kl 8. I mon ska vi äntligen få träffa dietisten (bara väntat 1 månad). Dels för att han ska få kalori droppar pga att problemet med hans mjuka brosk gör att andningen blir ansträngd och tar för mycket energi så blir inget över till tillväxten. Sen nu då även ta upp hans "matproblem" för att se vad dietisten kan ge oss för råd om det hela. Hoppas på mirakel i flaskform så lillen kan få må bra.

Sen har jag även fått en telefontid med hjärtläkaren den 17 maj för uppföljning av magen. Men BVC sa att han eventuellt kunde kontakta mig innan pga mailet om dom anser att det behövs sättas in andra åtgärden.

Så här ägnar vi dagarna åt problemsökning, spekulera-observera-analusera- vid ta åtgärder. För börja om igen typ. Denna lilla människa motionerar sin mammas hjärna.

För övrigt har jag haft några bra dagar. Lilleman har inte haft fullt så ont i magen. Som sagt ont har han till och från på kvällarna men efter sett han vrida sig av smärta och skrika en hel dag så är allt annat så mycket bättre än det. Jag önskar bara jag kunde göra han helt smärtfri. Men jag jobbar på det.
Min bästa sambo har gett mig ensamtid, han har tagit lilleman och jag har fått göra det som läker min trasiga själ. Spendera tid med min häst. Den där hästen hon är för bra hon. Hon är medicinen för en trasig själ. Hon finns där hur sliten jag än är. Jag behöver inte säga ett ord hon förstår precis vad jag känner. Så helt kravlöst har vi spenderat tid i skogen. Jag har fyllt mitt sinne med ny frisk energi. Älskade häst du är för bra du.

samt att våren verkar smyga sig på. Jag hoppas nu att värmen stannar kvar och solen fortsätter lysa. För med våren kommer även min livslust tillbaka. Jag behöver inte kämpa så hårt för genomleva en dag, allt blir så mycket enklare. Nu ska jag försöka få lite kontroll över mitt liv så inte allt bara känns som ett ända kaos som det ibland gör. Jag hinner inte alltid med det tempo som livet håller men vad gör det om 100 år 😉

Håller tummarna till att vi kommer fram till någon vettig lösning i mon eller iaf får ta några steg i rätt riktning igen😊

Likes

Comments

Ja senast jag skrev var det lite tufft. Vi började med sätta in laktulos på lilleman igen för se om det underlättar lite. Det hjälper iaf lite. Han har inte fullt så långa perioder av magsmärtor men lite finns fortfarande kvar på kvällarna och eftermiddagarna. Varför just på kvällar och eftermiddagar varför är det inte utsträckt över hela dygnet ? Snart ska vi ju iaf till dietisten får se vad hon har att säga om det hela.

Men för övrigt är han en liten glad plutt. Det har börjat komma massor med skratt och leenden 😄

Likes

Comments

Ja det ska ju inte vara bra för länge. Med bytet av mjölkersättning kom även magproblemen smygande mer och mer. Mest om kvällarna. Han har så ont i magen gallskriker tills luften tar slut och han tar en lätt blå ton i hela ansiktet innan han drar efter andan igen. Ligger slår med armarna och sparkar med benen och böjer sig bakåt som en spänd båge och inget kan man göra för inget hjälper. Ibland korta stunder ibland hel kvällarna eller som i dag hela dagen.

Idag är en sån där dag som jag skulle kunna bli gråhårig. Han är otröstlig och vad man än erbjuder hjälper det inte. Han äter dåligt. Han spyr upp det lilla han äter och han bara skriker och skriker. Fläktar och slår med armar och ben. Usch det gör ont i mig att se han såhär. För jag vill inte se han så hära.
Lilleman har äntligen somnat av ren utmattning stackars liten. Men grimaserar och stonkar och stökar en hel del. Vaknar gallskrikande för sedan somna på 2 röda. Jag har känsla av att denna natten blir lång.

Jag kom iaf iväg till stallet i eftermiddags det fick bli en sväng om i skogen efter att hon har haft två lediga dagar. Trodde jag skulle få mig en tur på en exploderande bomb kändes lite så till en början. Men hon var cool nästan lite trött. Fast hon har ju haft kärleksaffärer i hagen med Bellabus så klart det tar på energin att bli uppvaktad och att uppvakta😂 Haha efter ridturen när hon fick gå ut i hagen sprang hon fram till Bellabus gnäggandes för sedan stå och blåsa luft i varandras näsborrar. knashästar❤ Men kan säga idag var det välbehövligt med en tur på hästen. Ge kroppen mera energi 😊

Bjuder på en blid på SunnyBunny och BellaBus från några dagar tidigare 😄

Likes

Comments

Efter förra inlägget var vi på ett nytt BVC besök och lillen kryper sakta men säkert upp i vikt med sina myrsteg. BVC-tanten som hon nu fint får heta. (Samma som förra gången) Hon har valt att följa Lilleman och våran lilla resa även att hon gått i pension (vilket jag är extremt tacksam för). Hon ringde upp mormorn till det barnet hon hade för längre tillbaka som hade samma problem som Lilleman med mjukt brosk i strupen och bröstkorgen. För att få fram namnet på barnet och kunna leta upp de barnets journaler. Hon sa det de tog lång tid även för det barnet att gå upp i vikt. Det barnet blev också extremt hård i magen för kroppen suger ur precis all näring ur födan och avföringen blir till bajskorvar. Hon rekommenderade att gå över till komjölk- och sojafri ersättning. Hon skrev även ett mail till Elliots hjärtläkare ang hennes spekulation om hans andning. Att hon tror det är brosket som är mjukt och att detta tar energin så han inte ökar i vikt, samt att detta gör han hård i magen. Vi har ju använt oss av laktulos för att få avföringen lös vi började på 1 ml per dag första avföringen efter man satt in eller ökat dosen brukar vara lös sen övergår det till fast avföring. Vi var uppe på 5ml men han blev fortfarande hård i magen och även det skrev hon till hjärtläkaren. Hon sa det i och med att han är lös första avföringen sen blir hård igen så misstänker hon att det ligger något i att han är känslig för komjölksproteinet.

Jag kanske nämnde att vi försökte pröva komjölk- och sojafri ersättning med att Elliot total ratade det. Tre sutt sen vansinnig och grimaserade. Suttade lite försiktigt och blev skit sur. Sen räckte det med hålla fram flaskan så rynkade han näsan och grimaserade. Så jag gav upp de försöken. Vissa menar på att man ska svälta in dom på den ersättningen när dom blir hungriga nog så äter dom. Men mamma hjärtat klarar inte riktigt av en arg och missnöjd bebis. Så det fick vara. Andra säger att det går fasa in med vaniljsocker och liknande. Men av okunskap så lät jag det helt enkelt vara.

Den 7 April var det dags för ett besök i Västervik för kolla hjärtat på Lilleman igen. Först blev det ett ekg-test och det såg bra ut. Efter det kollade dom syresättningen i blodet och det var 100% skönt att veta att han syresätter sig ordentligt även att han har det jobbigt med andningen. Sen tog dom blodtrycket vilket jag inte sett att de gjort de andra gångerna haha så pytteliten såndär som man sätter runt armen och pumpar upp. Efter det kom hjärtläkaren och denna gång var Elliot redigt ansträngd i andningen när han skulle lyssna på blåsljudet på hjärtat. Han konstaterade att det min BVC tant hade misstänkt stämde det är brosket som är mjukt. Det är inget som är farligt på något sett. Små bebisar är mer eller mindre mjuka i brosket när dom föds och när dom växer blir brosket hårdare och det stabiliserar sig. Men i och med att han har så jobbigt när han andas och äter så lite så finns det inget över till tillväxten så då tar det längre tid för brosket att stabilisera sig och det hämmar tillväxten, det blir lite av en ond cirkel. Han sa även att han inte får bli hård i magen och att vi skulle dubbla dosen med laktulos så han får 10ml varje dag. Jag nämnde BVC tantens teori om att testa en komjölk- och sojafri ersättning. Han sa det kan vara ett alternativ då dom inte kan få hård avföring av det. Sen blev det kolla hjärtat. Det såg ut som förväntat 2 av 3 hål finns fortfarande kvar. Han har som sagt ett ASD mellan förmakarna detta hade dom inte ens brytt sig om, om de andra två inte hade existerat. Alla barn har ett hål där när dom ligger i magen när dom föds täpps detta igen och det är väldigt vanligt att det förblir ett litet hål där, inget man gör något åt. Sen har han haft två VSD hål mellan de olika kammarna i hjärtat. De ena satt väldigt långt ner där muskelväggen är tjockare detta har täpps igen och räknas som förflutet. Det andra sitter väldigt högt upp där muskelväggen är väldigt tunn. Det kommer ta lite längre tid innan det kommer ta ihop då han ökar dåligt i vikt, om det kommer att ta ihop det kan dom inte svara på. Men eftersom trycket i dom båda kammarna börjar bli olika nu så kollar dom att flödet på blod mellan de två kammarna ökar genom det lilla hålet. Allt såg helt normalt ut och vi får en ny tid inom 3-4månader för ett nytt ultraljud av hjärtat. Samt en telefon tid för följa upp hur det går med Lillemans mage, avföring, viktuppgång. Vi kommer även få en remiss till en dietist åt Lilleman så dom kan sätta in så han får extra kaloritillskott så han har mer energi över till tillväxten.

Vi ökade på laktulosen och vi fick fart på magen så det stod härligt till lite för bra fart ibland (bajsen sprutade genom blöjbenen och upp över ryggen vissa gånger) så jag minskade ner till 8ml per dygn istället för 10ml. För avföringen blev glansig så som den blir när dom inte hinner ta upp näringen i den. (Jag är snart proffs på bebisbajs och bebismagar haha)

Veckan efter det blev det läkarbesök på BVC. Även den läkaren konstaterade att brosket i strupen och bröstkorgen var mjukt. Halleluja kände jag bara vi är på väg åt rätt håll nu. När han var 2månader gammal så hade han endast ökat 870g sedan födseln. Som ni förstår det går inte fort och han har fortfarande storlek 50. Men nackmusklerna har stabiliserat sig och leendena börjar komma. Jag berättade om laktulosen och min BVC tant hänvisade till det komjölk- och sojafria ersättningen. Att jag skulle använda mig av vaniljsocker för att sedan fasa ut vaniljsockret. För svälta han över på den var inget alternativ när han ökar så dåligt i vikt som han gör.

Så hem leta fram vaniljsocker och börja experimentera. Japp med lite vaniljsocker i ersättningen så tog han det utan problem. Han åt och åt och åt första dygnet. Jag ställde laktulosen åt sidan. Tänkte antingen brister det eller bär det. Men läkaren sa att dom inte kunde bli hårda i magen av den ersättningen. Tänk den där läkaren hade rätt, avföringen blev till grön purre. Fisarna luktar dock ruttna ägg och avföringen luktar kattkiss men magen fungerar utan laktulos. Spyorna och slabbandet under matstunderna försvann. Han har gått på baby semps modersmjölksersättning sen vi började med ersättning. Jag prövade att gå över på NAN sensitiv men av det kaskad spydde han det stod som en fontän ur han. Prövade senare Sempers sensitiva ersättning för att få avföringen bli mjukare men även den spydde han mer av även om det inte stod som en fontän ur han. Efter det höll jag mig till baby semp men han små spydde hela tiden av den och när man matade han så små spydde han under tiden. Men betydligt mindre än med de andra ersättningarna. De gånger jag frågat om små spyorna har jag fått svaren att bebisar spyr upp när dom får i sig för mycket mat överskottet rinner upp. Det var att byta kläder vid varje måltid och flera gånger där emellan om han skulle vara ren. Men när jag gick över på althera så märkte jag så stor skillnad han kunde ha samma body en heldag utan en spya. Det existerade inte på den andra ersättning. BVC tanten hade rätt igen. Någon form av känslighet finns det hos han. Men om det är komjölk eller soja som han reagerar på vet vi inte. Med tanke på att jag själv har jätte känslig mage som för det mesta strular för mig. Samt att jag har soja allergi och sojaprotein allergi. Men huvudsaken är att han mår bättre.

I veckan fick vi även en tid till dietisten den 4 maj. Kl 8 på morgonen. Varför ska de lägga alla dessa läkar besök så tidigt ? Men ska ringa och höra om det inte finns en tid lite senare. För Robin jobbar kväll den veckan och inte hemma fråns 12 på natten och det är 1,5h körtid. Man ska upp, klä på sig, lag frukost, äta frukost, mata hundarna, gå ut med hundarna, väcka Elliot, byta blöja och kläder på han, mata han, packa ner allt i skötväskan. För att sedan bege sig som sagt blir stiga upp vid 5 tiden.

Utöver allt detta är det en vardag som ska hinnas med, mina vänner nära och kära får ha överseende med att jag inte alltid orka svara på sms och meddelande. Jag vet att jag senaste tiden har varit väldigt svår att få tag på både via sms, Facebook och telefon samtal. Men vissa dagar är man så energi dränerad och de dagar man har lite energi kvar går åt att hinna kapp vardagen som har en tendens att springa ifrån en. Men nu hoppas jag att det är en ljusning vi ser. Att solen och värmen kommer tillbaka och energin med den. Min lilla solstråle ler för fullt om dagarna och det känns härligt att se att han utvecklas och för det mesta är en nöjd och glad bebis så länge inte magen krånglar. Magen krångla på han fortfarande och vissa dagar är jobbigare än andra, då kvällarna går ut på att trösta en otröstlig bebis. Men jag börjar se rutiner i hans beteenden.

Det var allt för denna gång, nu ska jag försöka hitta ner i sängen så jag inte sover bort hela dagen i mon.

Likes

Comments

Senaste tiden har det varit lite mycket och lite intensivt. Samtidigt som inte energin riktigt har funnits närvarande för att uppdatera. Har prioriterat lite annat vill säga.

Det är inte alltid lätt att bli föräldrar, men det hade jag inte heller förväntat mig. Jag brukar aldrig förvänta mig att livet är lätt eller svårt. Utan brukar se det som livet är en utmaning och det som står framför oss är till för att lösas. ( Jag är ju den där typiska människan som har lite för bråttom i livet och inte riktigt ser mig för och springer in i den ena saken efter den andra saken. Följa livets vägar/stigar lärde jag mig inte utan skena runt i livets skog och snubbla över stock och sten är mer min sak. ) Så jag kan ju inte se varje sten eller stock jag snubblar över som ett jobbigt problem för då lär jag inte komma någonstans här i livet om jag ska ligga kvar efter jag stupat och gräma mig över att jag stupade. Jag måste se det antingen som en utmaning eller som en möjlighet.
Denna början vi fått är en utmaning till för att lösas. Kan säga att jag snubblat många gånger än så länge, blivit liggande och känt mig skadad, ledsen, orkeslös, uppgiven och ibland känner man sig helt enkelt utskiten. Men det är helt okej att ligga på backen en stund och känna sig uppgiven för när man ligger där har man ju faktiskt chans att se världen ur ett annat perspektiv än när man står upp. Samma sak gäller känslorna när man känner att det är tungt, då har man faktiskt en möjlighet att se världen med andra ögon än när allt är så där lätt. Bara man kommer ihåg att öppna ögonen.

Men från det ena till det andra förra veckan var vi hos BVC igen Lilleman hade ökat hela 200g. Stort plus till han. Jag fick en ny " BVC tant " kanske inte ska skriva tant men ja jag vet inte riktigt vad det heter. Robin och jag har ända sedan BB tiden på pekat att han andas ansträngt och vi får hela tiden samma svar från alla Läkare och BVC personal "Alla barn låter mer eller mindre" Som första gångs föräldrar får man ju bara tro på det dom säger är normalt. Men Elliot suger in skinnet i halsgropen och man hör hur han får kämpa med få i sig luften. Folk vi träffar reagerar väldigt mycket på att han låter så när han andas. Men denna BVC tant reagerade och sa detta är inte normalt. Hon sa att hon haft ett sånt här barn innan som låter lika dant och det barnet hade också väldigt svårt att gå upp i vikt. Hon förklarade för mig att brosket i halsen är troligen för mjukt och när han drar luft genom strupen blir luftvägarna som att klämma på en mjölkpaket, det sjunker in och det blir svårare för han att få i sig luft så han får ta i mycket mera. så här låter han ca 80% av tiden på dygnet. I och med att han får kämpa så dant med att få i sig luft så finns det ingen energi kvar till tillväxten vilket gör att han ökar så dåligt i vikt. Hon sa det även hela bröst korgen sjunker in när han andas. Hon kontaktade Västervik om sina spekulationer och dom skulle kontakta mig senare.

Mycket riktigt ringde det en sjuksköterska till mig senare under dagen och det första hon säger BVC ringde och tycker din son ökar dåligt i vikt men det tycker du väll inte ? ( Hur ska jag kunna veta vad BVC kurvor är baserade på? och hur en bebis ska öka i vikt när jag aldrig haft en bebis innan.) Jag sa det han går ju upp i vikt men inte speciellt mycket mellan gångerna, men sen vet jag ju inte hur en bebis ska gå upp i vikt. Hon fortsätter men att BVC tycke att han låter mycket vid andningen och att det ska kollas upp men det är ju så att alla barn låter mer eller mindre när dom andas. ( Hur många gånger har jag inte hört det?) Ja jo jag vet om det men det är ju inte att han låter mycket utan snarare att han är väldigt ansträngd när han andas. Hon svarar med att hjärtläkaren lyssnar ju på hans lungor innan ultraljudet av hjärtat.
Ja det vet ju jag med men av någon märklig anledning så har hjärtläkaren lyckats undersöka honom när han inte andas så. Men kände denna person i andra änden av luren var inte lönt att försöka diskutera med. Enligt henne var det ju inget ovanligt med hans andning.

BVC tanten ringde upp mig dagen efter och frågade hur det gått jag sa som det var och hon sa att hon också hade fått känslan av att sjuksköterskan inte tog det hela på allvar när BVC tanten pratat med henne. Men min BVC tant sa vänd dig till läkaren när ni ska upp nästa gång. Tar han det inte på allvar så ska jag fixa en ny läkare åt er.

Så kan det vara ett litet ljus i andra änden tunneln vi ser ? Det återstår att se.

Denna helg har jag och Robin legat magsjuka. Jag har inte varit magsjuk sen jag var kanske 5år jag kunde inte riktigt minnas hur det är att vara magsjuk. Men nu efter denna helg förstår jag varför folk är så känsliga för att bli magsjuka. Det värsta är ju inte att spy och skita utan det värsta är att man blir så dålig att man inte ens kan ta sig någonstans. Jag var livrädd att Lilleman skulle åka på det, och ännu värre att han skulle åka på det samtidigt som oss och vi inte skulle kunna ta hand om han. Men tack Ellinor för du körde ner Lilleman till Eva. Och tusen tack Eva för du hade hand om Lilleman den natten vi inte ens var kapabla till att ta hand om oss själva. Tack älskade moster Cia för du handlade åt oss och gick ut med hundarna åt oss. Ni är guld värda <3 Stackars Eva blev också dålig men på något mirakulöst sätt klarade sig Lilleman undan.

Detta skrevs den 5 april men glömde bort att publicera det. Det har hänt massor sedan dess. Men det tar vi i nästa inlägg slipper det bli en hel roman i detta inlägg.

Likes

Comments

Ja även natten till igår blev det lite sömn. Jag har svårt för dessa var 3:dje timme passen. Upp var tredje timme byta blöja och mata Elliot. Inga problem, men komma i säng och somna om är bekymret. Jag gillar inte att sova det är tråkigt som sagt. Så när jag vaknat till så är jag pigg nog att starta dagen. Men kroppen behöver sömnen för fungera korrekt. Samt att jag ska vara nogorlunda trevlig att ha och göra med. Jag brukar gå lägga mig efter kl 1 för då vill Elliot ha mat sover till kl 4 för då vill liten ha mat igen då är jag inte det minsta peppar på kliva ur sängen och nästan lite sur av mig. Jag är ganska sur av mig när man väcker mig när jag är trött 😂 men efter jag har gjort alla bestyr med Elliot är kl någonstans mellan  4.40- 5.10. Sen kommer problemet att jag har vaknat till och vill inte alls sova mer. Men går och lägger mig igen framåt 5.30-6.00 brukar jag somna om jag har tur. Men Sen vill lillen ha mat kl 7, har jag tur kan jag tvinga mig sova lite till efter det, någon timme. Så snittar 4-6 h per natt och finner ingen ro att sova på dagarna. Zombie style. Så när Robin jobbar natt är veckorna tuffa, kroppen blir lite konstig mot slutet av veckan. Annars brukar min sambo till nattuggla låta mig sova ut så jag sover ett x antal timmar i sträck det är guld värt då sömnen inte är min starka sida och hade det funnits sömn i tablettform hade jag garanterat använt mig av det 😝

Men var inte det jag skulle komma till. Tanken var att jag skulle ner till stan hyfsat tidigt men jag har lärt mig att planera livet funkar inte, bara ta dagarna som dom kommer. BVC ringde mitt i mina morgon bestyr. Som sagt senast jag vägde Elliot vägde han 3050g han var då 1månad och 8 dagar gammal. På en vecka hade han ökat från 2925g till då 3050g. Ja det går ju inte snabbt i hans viktkurva. Från dag ett har det varit ett väldans tjat om hans vikt. Eller ja det har det ju varit enda sen graviditetens tid oxå. Men det kan ju inte jag påverka han växte dåligt i magen fast alla flöden i navelsträngen var bra. Vi fick ju reda på att den satt fel efter kejsarsnittet och det hade kunnat hämma hans tillväxt. Men nu i efterhand sitter jag och funderar vi var ju på massor tillväxtultraljud där dom kollade flödet i navelsträngen och det var ju "normalt" om det var normalt så kan väl inte navelsträngens placering i moderkakan spela någon roll? Flödet var ju normalt dom hade ju sett om flödet hade varit dåligt? Eller tänker jag krokigt? Men iaf hon ringde angående att han ökar så dåligt i vikt. Vilket han gjort från dag 1. Han åt inte som han skulle första dygnen, han fick sondas. Jag tragglade som fan med amningen. Men hur jag än bar mig åt gick han inte upp tillräckligt. Han går upp men sakta. Dom var på mig "du måste mata han mera". Även att jag hade bröstmjölk så det pissade och bra flöde på mjölken så fick han inte i sig tillräckligt och dom vet inte varför för han hade bra grepp och mjölk fanns det. Men det gick inte. Skulle jag amma skulle jag behöva amma honom 12h om dagen för att förhoppningsvis få i han så mycket han behöver. Vilket dom tyckte var helt orimligt. Så började flaska med ersättning. Det har varit allt från kaskad spyor till hårda magar osv. Orkar inte ta upp allt igen. Jag har tragglat och tragglat varit hos BVC 2 gånger i veckan. Tills förra gången då hade det gått 1 vecka mellan gångerna. Har haft många olika på BVC och hela tiden får jag höra "du måste mata han mera". Senast när jag var där fick jag höra "du måste mata han mera".
Igår när dom ringde sa de "du måste mata han mera." ååå jag blir så frustrerad, arg, ledsen, besviken och totalt uppgiven.
Vad tror det om en. Jag matar han så mycket det bara går. Det går som mest 3h mellan varje mål. Vill han ha mat innan får han det. Hon frågar hur ofta jag matar han jag säger minst var 3:dje timme ibland ännu tätare beroende på vad Elliot visar för tecken. Varje gång han visar minsta tecken på hunger erbjuder jag honom mat. Hon frågar hur mycket mat jag ger han. För det mesta äter han 65ml lite mer eller lite mindre. Skulle det ta slut blandar jag alltid till en extra skvätt och erbjuder han. Hennes svar blir du måste försöka mata han mera. Ja men hur ? han får mat så fort det bara går och han får dricka tills det inte går ner mer i pojken. Men det hade hon inget svar på.
Ibland känns det som dom tror att jag skiter i att mata han. Det är ju inte så att han visar tecken på att han är hungrig och jag rycker på axlarna och säger synd för dig lillkillen 1h kvar tills du får mat. Eller jaså åt du upp allt i flaska synd för dig du får inte mera. Eller nä jag känner inte för mata han så skiter i det.

Jag gör allt i min makt för få i han mat för få han gå upp i vikt. Det går inte mata han mer än vad jag gör och jag vill bara säga till dom att mata han själv då om det bara är "att mata honom lite till" Jag är trött på höra "du måste mata han mera."

Hon skulle be en barnläkare kolla på hans viktkurva och eventuellt sätta in någon form av åtgärder för att få i han mera mat.
Hon avslutade samtalet med "försök mata han lite mera"

ghaaaa jag gör allt i min makt vad är det ni inte förstår.

Helt tömd på energi och totalt känslomässigt uppochner vänd. Jag satte mig på golvet och tjöt en stund i ren förtvivlan. För jag vet jag kan inte göra mer än vad jag gör. Jag är en sån som människa det ska bara gå om jag så fall måste gå på knäna. Jag är envis som synden. Ber någon mig att göra något så gör jag det, påpekar den att det inte var bra nog. Då gör jag det tills det är perfekt om jag så fall måste offra en arm. Det ska bara gå. Det finns inga alternativ. Jag kan inte mata han mer än till att han blir proppmätt.

Men iaf efter det blev ta tag i sig själv. Försöka fånga upp energin som flydde sin kos för ta sig ner till stan. Plocka upp mamma åka hem till Herr Larsson mammas låsas pappa. Innan Elliot kom till världen hjälpte jag honom att städa inte lätt att vara gammal och halv blind. Så igår fick bli första städ omgång6eb efter att Elliot kommit till världen. Lasse tycker det är så mysigt att ha lillkillen på besök. Eller besök överhuvud taget blir ganska ensamt när man är gammal :/

Efter det hem till mamma och pappa efteråt och käka och vara lite sociala innan det blev hem lämna bilen till Robin för ta kvällen kolla lite serie och krypa till sängs.

Trött kille redo för sängen 😄😄

Älskade Niki hon är en sån varelse alla människor borde ha i sitt liv. Hon gillar lillkillen 😄

Likes

Comments

Tyvärr är det inte svärmors underbara bullar det handlar om utan något helt annat.
Måste bara visa denna underbara dress och mössa som kom hem igår antar jag men ingen som hämta posten på detta stället 🙈😂😝 så Robin tog med posten in på morgonen när han kom hem från jobbet😄

Nu ska bara Elliot se till att växa så det knakar om han så den passar 😄😄

Likes

Comments