Header
Min hörsel, Tankar och åsikter

Fick som en uppgift att skriva en argumenterande text om något minoritetsspråk på svenska lektionen. Självklart valde jag teckenspråk eftersom det är lättast att skriva om det jag själv känner och är med om!


Varför har döva inte samma rättigheter som alla andra? Varför diskrimineras döva trots att enligt Sveriges mänskliga rättigheter får ingen diskriminera någon? Varför har vi inte möjlighet att utbilda oss högre än gymnasiet?

Vi döva diskrimineras dagligen. Till exempel i grund- och gymnasieskolor för döva och hörselskadade så suddas en del av kunskapskraven ut för att man anser att det är för svårt för dem döva, takten i dessa skolor är långsammare och lärarna ställer inte tillräckligt höga krav på eleverna som de egentligen bör göra.

- ”Bara för att jag är döv, betyder det inte att jag vill ha lägre utbildning. ”

Det första argumentet till att ni bör ge oss döva möjligheter till högre utbildning är att det står beskrivet i de mänskliga rättigheterna att ingen ska diskrimineras på grund av funktionsnedsättning. Det står på http://www.manskligarattigheter.se/ Barn som är bosatta i Sverige har rätt till utbildning enligt skollagen (2010:800).” Men varför har då döva ingen möjlighet att gå på högskola/ universitet i Sverige samt att alla inriktningar inte finns på gymnasieskolorna för döva? Och varför går alla döva 11 år i grundskolorna som har teckenspråk som första språk och är döva som till exempel Manillaskolan i Stockholm? Det visar klart och tydligt att man antar att döva har svårare att lära sig, men så är det absolut inte. Bara för att man är döv så betyder det inte att man är dum!

För det andra har vi döva lika mycket rätt som ni hörande att bli utbildade i det vi vill och förverkliga vår dröm inom något speciellt yrke då man kanske till och med behöver högskoleutbildning/ universitetsutbildning. Men det är ni som stoppar oss! Om vi döva vill gå högskola eller universitet måste vi först lära oss ett helt nytt språk, nämligen det internationella teckenspråket. Vi måste även flytta till ett annat land, annan världsdel, till USA. Där finns Gallaudet University, det enda och första universitetet i världen för döva och hörselskadade.
Det är nu dags att ni tänker om nu!
Men nu tänker ni säkert att det bara är att ha tolk och börja på ett universitet eller en högskola i Sverige? Visst det låter enkelt och bra. Men det är väldigt svårt att hitta bra tolkar till det.

I alla olika kurser och utbildningar så används olika speciella och svåra ord som inte vem som helst förstår och dessa måste tolkarna lära sig då vilket tar ännu mer tid! Det är redan nu ont om teckenspråkstolkar i Sverige.

Ännu ett argument till att ni bör ge oss döva möjlighet till högre utbildning är att om det skulle finnas universitet eller högskola här i Sverige på teckenspråk för döva. Det skulle finnas fler som kan jobba inom vården och andra yrken där det krävs universitet eller högskoleutbildning. Detta skulle leda till att bristen på personal i till exempel socionom, sjukgymnast, tandläkare osv skulle minska.

Det starkaste och viktigaste argumentet är att det säkert finns flera döva som vill arbeta som lärare och då behöver universitet eller högskoleutbildning. Att fler döva kan bli lärare leder till att utbildningen även kan bli bättre för de döva som går i grundskolan och gymnasiet. Om döva lättare får chansen att bli lärare kan kanske fler linjer på gymnasiet starta och även universitet.

Mitt syfte med denna argumenterande text är att vi döva vill ha bättre utbildning och att ni måste ändra på detta. Sverige har mänskliga rättigheter samt lagar som bryts och detta är allvarligt. Några exempel på viktiga mänskliga rättigheter är ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.”, “Alla är lika inför lagen och är berättigade till samma skydd av lagen utan diskriminering av något slag.” och ”Var och en har rätt till utbildning. Utbildningen skall vara kostnadsfri, åtminstone på de elementära och grundläggande stadierna. Den elementära utbildningen skall vara obligatorisk. Yrkesutbildning och teknisk utbildning skall vara tillgänglig för alla. Den högre utbildningen skall vara öppen för alla med hänsyn till deras förmåga.” http://www.manskligarattigheter.se/

Det är väldigt svårt att leva som döv när man är begränsad av det som finns i sitt land. Vi döva ska inte behöva känna oss dumma och mindre värda!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Fotografering

Här är två bilder jag tog idag! Svinkallt var det men hade sällskap av bonusbrorsan som hade med godis o varm choklad så gick bra ändå. 😍
Sen när jag kom in satte jag mig o redigerade, älskar det!

Likes

Comments

Fotografering, Looooove, Vardag

Åhhh äntligen har min nya kamera kommit!! En fullformatskamera, Nikon D750! Sååå otroligt nöjd och kär redan!
Har fotat massoooor!

Här är en behind the scenes och efter bild. Dock lite redigerad.
Wilma får stå modell hela tiden. 😍👏

Men men idag vaknade jag iallafall vid 11.00 av att pojkvännen väckte mig o sen gick han upp o fixade frukost till mig, åhh. 😍
Äggmackor och smoothie. 👌

Sen kollade vi på teen wolf i fleeeera timmar, men sen lagom till middagen åkte jag hem o åt tacos. Sen efter middagen skulle jag o William ut o fota stjärnorna men såklart glömde han mitt stativ och det var även molnigt..
Men vi gick ut iallafall o då började det snöa!
Bra start på 2017 för jag ÄLSKAR snööö ☃

Nu är kl snart 00 och jag har suttit ett tag o redigerat bilder men nu måste jag nog sova för ska ta mig till kista imorgon o shoppa lite. 😇

Likes

Comments

Idag var jag på SIHS och de va såå kul!
Ångrar dock att jag inte åkte dit redan imorse haha.

Jag tog med mina systemkameror också!
Ångrar det inte ett dugg, liksom kolla bilderna!!

Likes

Comments

Imorse red jag Max för första gången o de gick toppen!!
Ridläraren sa att jag verkligen fick fram hans bästa sida o de va så kul o höra! 😍
Fick super mycket beröm hela tiden och det kändes jätte bra o man blir så glad också!!

Under dagens ridlektion övade vi på att trava över bommar o sen hoppa över låga hinder (sockerbitar) o sen skulle vi även räkna hur många galoppsprång de va imellan de två hinderna.

Är mycket nöjd med träningen o ser framemot nästa gång då jag ska hoppa på riktigt😍

Sen efter skolan drog jag till min medryttarhäst, Meyja. 😍
Kom fram vid 16.00 och sen nör jag hade bortstat klart var det helt bäcksvart..tråkigt men men då fick Meyja på sig en massa refelexer o självklart jag också!

Så sen red vi ut en liten runda med pannlampor för de fanns inga lampor där o tyvärr så fungerade inte min så de va väldigt jobbigt att rida när de va så mörkt.. Sen red jag en stund på ridbanan men kul var det iallafall!

Så värt att rida två gånger på en dag. 😍

Likes

Comments

Likes

Comments

Tankar och åsikter

Såhär sent på natten så måste jag bara få skriva av mig.

La mig nyss i sängen för o sova men började istället tänka på min farfar som jag inte har träffat sen jag va liten.
Har inte träffat han pga att han o min farmor inte är tsm längre och jag har dålig kontakt med alla på pappas sida.

Men iallafall i mars förra året.. då fick jag veta att min farfar dog på fars dag.

Minns när jag fick veta det så väl. Jag visste inte hur jag skulle reagera. Jag grät inte.
Allt bara stod stilla. Jag visste inte vem de va jag hade förlorat. Jag visste inte ens hur han såg ut. De värsta av allt va att min "låtsas" farfar som jag växt upp med har jag jäääätte länge trott va min riktiga farfar??
Men jag älskar min "farfar" han är såååå snäll o jag har alltid kallat honom för farfar o de e han jag minns som min riktiga farfar också..
Det är så jobbigt.

Just nu bara undrar jag hur mitt liv hade varit om jag hade haft bättre kontakt med honom och varför fick jag inte veta det tidigare??

Liksom vem ringer o ba "Din farfar dog för flera månader sen??"
Även fast jag knappt kände honom ville jag gå på hans begravning. Har aldrig varit på begravning förut heller.

Ta vara på era släktingar och håll kontakten med alla så ni inte ångrar er senare i livet..

Likes

Comments

Tankar och åsikter, Min hörsel

Jag måste bara få berätta att jag tycker att riksgymnasiet för döva och hörselskadade inte egentligen är ett bra gymnasium. Det är ett gymnasium för döva och hörselskadade så jag trodde att alla lärare där skulle kunna teckenspråk. Kan alla det? Nej verkligen inte. De döva har till och med tolk på vissa lektioner, det är helt sjukt! Det ska inte behövas. Om det är ett gymnasium för döva så måste det ju vara lärare som kan teckenspråk!

Bara för att man är döv så är man inte korkad.

Undervisningens kvalité är så dålig i de skolorna för döva och hörselskadade.

Helt ärligt så skulle det vara så mycket bättre om det fanns färre skolor och gymnasium för döva och hörselskadade och att utbildningen då är lika bra som i de ”vanliga” skolorna.

Jag gick ju i en grundskola i 4 år för hörselskadade och direkt när jag började där märkte jag skillnad. Jag fick aldrig läxor, lärde mig nästan ingenting.

Det är exakt samma sak i riksgymnasiet för döva och hörselskadade. Det går såå långsamt fram på lektionerna, det är inget tempo. Visst det är skönt när det inte är för mycket press i skolan och så men det är verkligen inte roligt när det är för lätt, inte krav alls och man märker inte ens att man har lektioner.

Jag gick ju på riksgymnasiet för 1 månad sen, men jag var inte nöjd för att jag utbildningen var jätte låg och dessutom fick jag inte foto, vilket jag trodde att jag skulle få. Så jag bestämde mig för att byta till ett gymnasium som finns i Stockholm. Där är utbildningen jätte bra och tempot är toppen. Men då kommer självklart nästa problem. JAG HÖR INTE. Jag hör inte vad jag får som läxa, vad jag ska arbeta med på lektionen, hör inte mina klasskompisar varken på lektionerna eller rasten.

Det värsta måste nog vara alla gånger då uppgiften på lektionen är att samarbeta med några om något. Då ska ju alla prata tyst för att alla ska höra. Det är ju ca 10 stycken grupper med tre i varje grupp i ett rum. De runt omkring mig viskar men ändå så hör jag inte för att det blir som att alla skriker för mig och de som jag är med viskar. Det är obeskrivlig jobbig situation o jag hör ingenting och kan inte delta för att jag inte ens vet vad vi ska arbeta om. Det värsta är när det är grupparbeten på engelska lektionen. Då är det helt omöjligt. Jag läser alltid på läpparna vilket underlättar mycket men när någon pratar engelska så är det mycket svårare, det blir omöjligt att avläsa.

Om jag fick bestämma så skulle jag göra skapa förskolor där ”fröknarna” faktiskt kan teckenspråk, grundskolor där lärarna kan teckenspråk och inte har nått problem med att använda tekniken och att tempot är samma som i en vanlig skola. Jag skulle även skapa gymnasieskolor och högskolor där lärarna är teckenspråkskunniga och det ska finnas slinga där. Kvaliteten ska vara detsamma på en skola för hörselskadade och döva som i en skola där alla är hörande. Alla linjer ska även finnas.

Oavsett om man är döv, hörselskadad eller hörande så har alla rätt till samma kvalité på utbildningen. Jag ska inte gå in allt för djupt på detta men detsamma gäller fritiden. Alla ska ha rätt att utöva den sport man vill. Visst man kan inte begära att t.ex. alla fotbollstränare ska kunna teckenspråk. Men det skulle vara bra om det i alla fall fanns några klubbar inom varje sport som faktiskt har tränare som är teckenspråks kunniga eller att man kan ha tolk men det är nog inte lika kul.

Hoppas ni förstår vad jag menar!

Likes

Comments

Tankar och åsikter, Min hörsel

Visst jag är inte egentligen helt döv eller alltså de beror på hur jag ser det men det är så jobbigt att liksom vara mellan två världar. Döv o hörande världen.

Att leva i döv världen är något positivt men även väldigt negativt. Alla vet vilka alla är i döv världen vilket leder till att man har många vänner och det är positivt. Man har alltid något gemensamt med alla, alla kan teckenspråk vilket gör att det är enkelt att kommunicera. Det bästa måste nog vara att man känner sig ändå rätt så trygg i döv världen. Ett exempel är när tre döva killar kom åkandes förbi med deras EPA oh jag var utan för café 019 (där alla döva o hörselskadade i Örebro hänger) och då började de teckna med mig. Vi kände inte varandra och jag hade aldrig sett de förut. Kanske hade de sett mig på facebook eller instagram, vad vet jag? Men de var trevliga och vi pratade på ett tag.

Det där hade aldrig hänt om jag var hörande. Jag hade aldrig börjat snacka med en hörande från ingenstans. Hade bara känt mig otrygg. Hörande killar haffar bara. Döva killar börjar prata för att de är trevliga

Men det negativa är att om man gör ett enda misstag eller något som alla de andra anser är fel så får hela döv världen reda på det på kanske en dag. Då är det inte kul att ha alla emot sig och att alla snackar om en. T.ex. när jag skulle byta skola så var det endast tre som visste om det, mina två bästa vänner och min pojkvän och självklart min familj.

Mamma ringde till min mentor vid kl 9.00 en fredags morgon och sa att jag ska sluta där. Klockan 9.45 fick jag ett sms från min bästa vän där de stod att en hade kommit fram till henne o sagt ”Synd att Emma lämnar Örebro” Det gick bara 45 minuter!?

Det dröjde en timme innan de andra två döv gymnasieskolorna visste om det och det dröjde bara några få timmar tills de döva i Stockholm visste om det. Det är helt sjukt. Dessutom är det fullt med rykten i döv världen, visst alla kan inte gilla alla men man behöver inte skapa rykten bara för det!!


Just nu är jag inte så "aktiv" i döv-världen eftersom jag inte är med så många döva längre, eller jo har kontakt med några.
Men flera har säkert glömt bort mig. Fast är rätt så säker på att om något stort skulle hända mig så skulle rykten o sånt börjas spridas direkt..

"Döv-världen" är bra o stor ibland, men oftast liten o grov.

Men att leva som döv i den hörande världen, Ja det är skit svårt!!

I den hörande världen tror jag att flera ser upp till mig o har en massa frågor till mig som de inte vågar ställa, hehe.
Jag är helt öppen o kan prata om allt angående min hörsel.
Men de finns även en del som bara kollar snett o tror att jag är farlig. Liksom drar förhastade slutsatser.

Det jobbigaste är nog när folk inte förstår att jag faktiskt inte är korkad pga att jag inte hör..
Att folk tror jag är otrevlig pga att jag inte är hörande..
Det finns så mycket normer om döva o hörselskadade också att de e helt sjukt..

Att jag är döv har påverkat mig mycket som person men har nog allra mest gjort mig starkare!
Jag har blivit modigare. Jag vågar stå upp för den jag är och mina åsikter.

Jag skäms inte att jag är döv.
Jag är stolt över det.

Tack vare att jag är döv så har jag träffat kärleken i mitt liv samt lärt mig teckenspråk.

Likes

Comments