Emma & Elin

Vardag

Hej på er!

Ja hockeyhelg är ett väldigt passande ord för att sammanfatta den här helgen. Jag har alltså varit på tre hockeymatcher på två dagar. Två igår och en idag. Jag tror jag har blivit besatt av det, jag tror jag varit i ishallen nästan varenda helg nu sedan i oktober. ;) Men det är kul! Självklart går man dit för att kolla på hockey, men sedan är ju ishallen lite utav en mötesplats där man träffar folk också. Jag har väl egentligen alltid gillat att kolla på hockey, minns att jag brukade följa med pappa på A-lagsmatcherna när jag var yngre. Är man uppvuxen i en hockeyfamilj så blir man nog automatiskt intresserad av det, det går liksom inte att undgå. Men som sagt, nu de senaste månaderna har det blivit väldigt mycket hockey för min del. Och det lär ju bli mer.. ;)

Idag hann vi även med lite övningskörning, så något annat har jag faktiskt gjort än att bara kolla på hockey. Jag vet inte om vi nämnt det, men om inte så kan jag ju säga att både jag och Elin är igång med övningskörandet nu. Idag blev det min tredje gång, och om man får säga det själv tycker jag väl ändå att det har gått ganska bra hittills. Jag trodde att det skulle gå sämre än vad det faktiskt gjort om man säger så. Jag körde till och med från platsen där vi övningskörde hem till garageinfarten och parkerade idag, så jag är nöjd med min insats bakom ratten! Men det var ju såklart lite läskigt att köra på en trafikerad väg när man är helt oerfaren. Det är mycket att tänka på.. koppla, gasa, växla, bromsa, blinka, svänga, titta sig omkring och ha kontroll på vad man gör. Men sådant där kommer att falla sig helt naturligt sedan när man fått lite rutin!

Nu ska jag ta och hoppa i säng, ny vecka på ingång, näst sista innan jullovet.. jag längtar!!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Allmänt

Utöver att vi precis kommit in i juletiden med första advent precis bakom oss, börjar det preliminära gymnasievalet närma sig för alla niondeklassare. Visserligen är det kanske ungefär 2 månader kvar, men jag tänker att det kan vara bra att jag berättar om mina erfarenheter och ger lite tips på hur ni kan tänka redan nu. ;)

Vid den här perioden förra året var Elin Johansson i ren panik. Samhäll, estet eller natur (?) var de tre linjerna som snurrade runt i huvudet på mig. Vad skulle jag välja egentligen? Vad var fördelarna och nackdelarna med de olika programmen? Vad skulle mina kompisar välja och vad förväntades jag att välja? Det här var frågor som jag grubblade över varje dag i flera månader. Alla saker som jag förväntades tänka på och väga in i mitt val kokades ihop till en enda stor stress. Tillslut visste jag knappt vad jag själv ville.

Om vi hoppar fram någon månad så hade jag bestämt mig för att utesluta natur. Nu stod det mellan samhäll och estet - de programmen som är mest lika varandra. Det är två kurser som inte ingår i estetiska programmet men som ingår i samhäll och det är moderna språk och matte i tvåan. Men det finns möjligheter att välja till det om man nu så skulle vilja, vilket jag kommer göra. Hur som helst var det några familjevänner och även släkt som inte tyckte att estet var en bra idé över huvud taget. De sa att det verkade vara en oseriös linje som inte alls ger den högskolebehörighet som programmet förespråkar. Trots det här visste jag någonstans långt där inne att jag ville gå estet, men det slutade med att jag valde samhäll som förstahandsval och estet som andrahandsval under det preliminära valet i alla fall.

Vändpunkten kom när Emma och några veckor senare in på vårterminen skuggade en klass på estet och en klass på samhäll. Under skuggningen fick man se hur en vanlig dag på de olika programmen såg ut, vilket var till stor hjälp. Redan där började jag inse att estet verkade vara så mycket roligare än samhäll och fördomarna om att det inte är ett seriöst program släppte litegrann. Under antagningsprovet till estetlinjen som de som valt programmet i andrahandsval och tredjehandsval också fick gå på bestämde jag mig helt. Jag frågade mig själv varför jag hade tvekat så länge, för när jag väl var i den här stadiet verkade valet så uppenbart. När jag har funderat på det här i efterhand tror jag att mitt tvekande berodde på att jag kände mig pressad av vad andra ville att jag skulle välja.

Här kommer 3 tips på vad ni kan göra och hur ni ska tänka för att göra gymnasievalet så lite jobbigt som möjligt:

- Skugga en klass på den linje/de linjer som du är intresserad av. Det var som sagt någonting som hjälpe mig. Man fick över en dag en ganska så tydlig bild av hur det är att gå en linje.

- Skriv ner listor med fördelar och nackdelar med de olika linjerna. Gymnasievalet kan allt röra till tankarna en hel del och helt plötsligt vet man själv inte vad man vill längre. Att bara få ut allting på ett papper kan hjälpa dig att sortera och städa upp i hjärnan.

- Lyssna inte på någon annan än dig själv. Det är framförallt någonting som jag tror hade gjort mitt gymnasievalet så mycket enklare. Det bästa är kanske inte att sitta och diskutera med sin mormor eller farfar om vilken linje man borde välja. Ofta har de lite äldre mer fördomar än de unga eftersom de jämför med tiden då de gick på gymnasiet. Men faktum är ju att det skett väldigt många förändringar sedan 50-80-talet när det gäller skolan. Att diskutera med bästa kompisen är kanske inte heller så bra eftersom hen med stor sannolikhet kommer försöka få dig att gå den linje hen ska gå. För att sammanfatta, gå efter din egen vilja och ingen annans.

Jag hoppas att det här inlägget har varit till hjälp för någon där ute! Låt inga fördomar sätta stop för det ni vill och ta vara på era talanger!

Likes

Comments

Vardag

Hej allesammans!

Nu var det ett bra tag sedan jag gjorde ett inlägg här på bloggen, nästan två veckor om man ska vara mer exakt. Fy skäms Elin! Det värsta är nästan att jag inte har en bra ursäkt för min inaktivitet. Livet kom emellan, som William Spetz hade sagt. Haha, nej men jag antar att jag drabbades av en liten bloggtorka men som förhoppningsvis har försvunnit vid det här laget. Jag tycker att det är superroligt att blogga och vill jättegärna komma in i ett bra flow igen, men samtidigt är det ibland lite lättare sagt än gjort. Jag kommer hem från skolan, trött som en apa, äter mellis, sätter mig vid datorn och kollar på youtube, sover eventuellt en stund och försöker även plugga en lite. Sedan har jag ju dans vissa dagar på kvällarna vilket gör att det blir ännu tajtare i schemat. Det är omöjligt för mig att få till ett inlägg varje dag, som det ser ut i dagsläget, men att det går två veckor utan att jag gör ett litet inlägg kan jag garantera er inte kommer hända igen. Några inlägg i veckan ska jag bannemig få till !!

Om vi går över till livet á la Elin - Julkänslan är på topp, dels tack vare allt (och då menar jag en jäkla massa) julpynt som hänger uppe i skolan och dels för att jag påbörjat min julkalender från Kicks. Det är så mysigt att vakna på morgonen, öppna dagens lucka och se vad för skönhetspryl. Det förgyller vardagen och gör det även lite lättare att pallra sig upp på morgnarna.

På kvällskurserna på dansen är vi i full gång med att repa koreografier inför julföreställningen som äger rum på tisdag nästa vecka. Vi har i vanlig ordning fyra danser som vi ska visa upp, en dans i modernt, jazz, balett och street. Det ska bli jätteroligt och jag längtar sååå. Den bästa känslan är lätt att få stå på scenen och göra det man brinner för, att dansa!


Likes

Comments

Vardag, Jul

Hej på er!

Jag hänger inte riktigt med.. december är redan här och julen närmar sig med stormsteg! 2017 har definitivt varit det år som gått snabbast, eller iallafall (som jag alltid tjatar om) har denna höst gjort det. Det var väl nyligen höstlov? Och snart är det jullov.. men jag klagar inte. Jag älskar december och allt mysigt som hör till. Men då vill man ju inte att allt ska gå i ett, utan tiden får gärna sakta ned lite nu.

Det har varit en lugn helg. Vi har inte gjort något speciellt någon av oss. Igår var vi en sväng på stan tillsammans, och idag likaså. Fast idag på den årliga julskyltningen. Jag hade planerat att detta skulle bli en hockeydag, 2 matcher att titta på stod på schemat tills igår.. det slutade med att det inte blev någon, haha. Ibland måste man ändra planerna i sista sekund. ;) Men istället gick ju jag och Elin fram på stan runt 4 när det hade mörknat. Jag drog med mig kameran för att få lite bloggmaterial, vilket var en av anledningarna att vi gick fram. Vi måste ju komma med lite juligare inslag här på bloggen också! Tidigare år har vi alltid haft våra "adventsspecialer" vid varje advent, men i år känner vi nog att vi får skippa det och istället göra "juliga" inlägg lite då & då. Det blir som ett påhäng att styra med det varje helg, det är mycket enklare att ha det mer öppet och göra det när man känner för det!

Några bilder på alla mysiga juldekorationer i stan!

Likes

Comments

Allmänt

Det är hur mycket som helst som snurrar runt i mitt huvud just nu, jag skulle kunna sitta och prata om det och tänka i timtals.. men samtidigt är det så svårt att sätta ord på det här. I nian fick man höra då och då att mycket förändras på gymnasiet, en ny period i livet börjar och det är mycket som händer. Då fanns det dock inte på kartan att jag skulle sitta här vara i den "situation" jag är i nu. Men så blev det.. den här hösten har mitt liv skakats om, på både gott och ont.

Jag känner att jag varit lite frånvarande här på bloggen, trots att vi delar mycket här är det fortfarande en hel del som händer utanför. Och det som händer utanför har tagit och tar upp mycket tid och fokus. Jag kan säga som så att jag har fått erfara många nya upplevelser och känslor den här hösten. Det var inget jag såg komma, utan det bara blev så. Jag vågade släppa lite på tyglarna istället för att dra mig tillbaka för att undvika främmande situationer. Det var ett par veckor då allt var på topp. Jag kände mig lyckligare än vad jag någonsin varit. Livet som innan var bra, blev ytterligare lite bättre.

Men sedan rasade allt. Det blev en totalvändning. På samma sätt som jag aldrig känt mig så lycklig har jag nog aldrig känt mig så förtvivlad, ledsen och nere som jag var i ett par dagar. Det var fruktansvärt. Som en mardröm som blev sann. Samtidigt var jag någonstans, långt inne, lite förberedd på att det skulle kunna hända. Det var inte helt och hållet oväntat. Därför lyckades jag rycka upp mig igen ganska fort..

Nu har det gått exakt två veckor. Och inga lugna två veckor där allt återgått till så som det var innan, i början av oktober. Det lär det nog aldrig göra riktigt.. jag har hamnat i en "smet" jag aldrig trodde jag skulle hamna i. Emma Henning liksom, ingen annan hade kunnat tro det heller. Jag skulle egentligen bara vilja skriva ut exakt allt, jag har så mycket att säga om det här.. men jag får väl hålla det inom mig.

Livet är en bergochdalbana.. samtidigt som det både varit helt fantastiskt och fruktansvärt jobbigt under en kort period är jag glad över att ha fått utforska något nytt, och nya känslor. Någon gång ska väl vara den första, och nu var det min tur. Jag kan ju inte bara sitta här i min säng och tycka att allt är helt okej bra, under hela min tonårstid.

Nu har jag mest skrivit ut mina tankar i detta inlägget, vad som faktiskt har hänt är väl inget jag tar upp nu.. men kanske senare. Kändes iallafall skönt att lätta ut tankarna lite här, så att även ni kan få en inblick av vad som faktiskt har pågått och pågår utanför bloggen..

Likes

Comments

Jag är väldigt klumpig, och det är någonting som jag själv kan erkänna utan några som helst problem. Men när andra påpekar det och säger saker som: "Men Eliiiiiiiiiin vad klumpig du är" i en halvarg ton blir jag jätteirriterad. Kanske har det och göra med punkten nedan...

Jag är lättirriterad. Det räcker med att någon pratar, sjunger eller tittar på mig vid fel tillfälle så blir jag irriterad. Särskilt lättirriterad är jag när jag är trött eller när jag vill vara koncentrerad. Haha, när jag tänker efter är det kanske inte så konstigt.

Jag är beroende av bananpannkakor. Sedan skolstarten har jag ätit bananpannkakor minst 3 gånger i veckan. Jag gör det till frukost, mellanmål, kvällsmat och jag tröttnar aldrig. Det är så jäkla gott!

Jag gillar inte mina händer. Jag brukar alltid säga att de ser ut som basebollhandskar, även fast det kanske är med en liten överdrift. Men jag tycker att de ser så maskulina ut med sina korta fingrar och runda naglar. Jag önskar att jag hade haft lite femininare händer så att jag hade passat i nagellack, för det är någonting jag verkligen vill passa i men inte gör.

Jag har aldrig haft problem med mina tänder. Om jag ska avsluta det här inlägget positivt med en sak som jag är glad över är det mina tänder. Det har aldrig varit något snack om tandställning eller att behöva dra ut tänder på mina tandläkarbesök genom åren. Jag har alltid haft en rak tandrad med hyfsat vita tänder, vilket jag oerhört lyckligt lottad över. 

Likes

Comments

Dans

Hej allesammans!

Som Emma skrev i inlägget nedan hade vår gymnasieskola öppet hus igår. Även fast det kändes segt att ställa väckarklockan och gå upp tidigt på en lördag kände vi oss peppade inför dansföreställningen vi skulle medverka i klockan 1 på eftermiddagen. Det första vi gjorde när vi kom till skolan var att köra igenom våra uppvärmningsdanser till jazzen och moderna. Danssalarna var öppna så föräldrar och ungdomar som kanske funderar på att börja estetiska programmet nästa år fick komma och kolla. Jag hade ställt in mig på att det kanske skulle komma någon enstaka person och kolla. Vem orkar pallra sig iväg klockan 10 en lördagmorgon, till en skola dessutom, tänkte jag. De orden fick jag allt äta upp. När Emma och jag kom in i danssalarna satt det folk längs med en hel vägg. Man skulle kunna säga att det blev som två föreställningar igår, en stor och en lite mindre, för det satt utan att överdriva ungefär 20 personer där inne. Ni kan ju tänka er hur varmt det blev det blev efter ett tag.

Efter uppvärmingen åt vi lunch och minglade runt lite i huvudbyggnaden. När klockan började närma sig 1 gick vi in i logen och började göra oss iordning. Upptoutchning av sminket var ett måste eftersom man hade svettat bort en hel del under uppvärmningen. 15 minuter innan föreställningen var det insläpp i aulan och även dit kom det väldigt mycket folk, dock inte oväntat. Slutsatsen vi kan dra av gårdagen är att öppet hus-dagar drar väldigt mycket folk. Sammanlagt dansade vi på scenen 3 gånger, 2 gånger med bara de i vår klass och en gång med alla dansarna på hela programmet. Alla tre gångerna gick bra och var superroliga!

Jag är idag så glad över att jag valde estet istället för samhäll. Hade jag valt samhäll hade jag inte fått göra det som jag tycker är så roligt så ofta som jag får nu, att stå på en scen och dansa! Varför tvekade jag så mycket? Det är ju det här jag vill göra de här tre åren!

Jag, Alma och Emma in action. Bild av Anita Berlin.

Likes

Comments

Dans

Hej på er!

På lördag vankas det den årliga öppet hus-dagen på gymnasiet i stan. Det är lite blandade känslor inför det måste jag nog säga, jag är både glad och taggad, men samtidigt lite smånervös. Första riktiga dansshowen står på schemat och vanligtvis brukar hela aulan fyllas av folk. Vi har 3 uppträdanden, först en gemensam dans med tvåorna och treorna, och sedan en modern och en jazz med klassen. Vi har övat inför detta i flera veckor nu så att koreografierna sitter, det känns bra, och jag hoppas verkligen att allt ser bra ut från publikens håll också! För min del gäller det bara att ta i mer än jag tror, även om det känns som att jag gör det krävs det ytterligare lite till för att det ska se så bra ut som möjligt. ;)

Imorgon är det ljussättning och genrep som gäller hela förmiddagen. Sedan har vi bara en svenskalektion och efter det är det slut för dagen. En rolig dag med andra ord! Har nu fixat fram och förberett all kostym vi ska använda i danserna, och på tal om det så undrar jag vad sjutton det är vi har på oss i en dans.. jag vet inte riktigt hur det ser ut men snyggt är det inte iallafall. ;) Men så är det med det, är ju sällan vi som bestämmer vad vi ska ha på oss.

Men i det stora hela tror jag detta kommer att bli så bra, och det ska bli väldigt kul att äntligen få delta i dessa dansföreställningar man gör på gymnasiet som vi suttit i publiken och kollat på varje år.

Hade ingen passande bild nu, så det fick bli en bild från en photoshoot vi inte publicerat än.. ;)

Likes

Comments

Mode, Outfits

Jacka: H&M

Flarebyxor: Ginatricot

Sneakers: Adidas Superstar

Strumpor: Calvin Klein

Topp: VILA

Just nu är stora pluffsiga dunjackor en stor trend. Jag tror lite såhär, att man antingen hatar den här trenden eller älskar den. Jag är en av de som älskar den (obviosly, annars hade jag nog inte skaffat en stor jacka). Här har ni ett exempel på hur man kan bära upp den på bästa sätt, med plagg av den sportigare stilen!

Likes

Comments

Jul

Nu står vi här, den nionde november, mörkret börjar falla redan klockan fem och vår familj har satt upp de julmys-belysningen i fönstren. Än kanske det är lite tidigt att börja pynta med tomtar och adventsljusstakar, men man kan ju allt börja lite smått, inte sant?

Här om dagen skrollade jag igenom arkiven här på bloggen och hittade våra adventsspecial-inlägg från förra året. Det var inte förrän då julkänslorna slog till! Tidigare i höst har jag inte riktigt längtat efter julen, utan snarare velat ha tillbaka sommaren och värmen. Jag har känt mig trött med tanke på att det är mörkt en så stor del av dygnet och har bara velat sova sova sova. Men nu känner jag mig 100% taggad på pepparkakor, tomtar och snö! (Om det kommer någon det vill säga, men det får vi verkligen hoppas på.)

För att höja era julkänslor ska jag dela med mig av lite tumblr christmas pics från Pinterest. ;)

Likes

Comments