Header

Postad i: GUIDELIFE W17/18 FÖRENADE ARABEMIRATEN

Nu är det som sagt i början utav 2018 och jag vet att flera utav resebolagen håller sina intervjuer för kommande guider under sommar säsongen 2018. Jag har fått en del frågor om tips till intervjuven och även vad man gör som guide, så jag ska försöka svara på detta lite kortfattat och ge er en liten inblick i hur livet som guide faktiskt ser ut. Är det som alla föreställer sig och tror att vi mestadels ligger på stranden med paraplydrinkar?

När det kommer till intervjun så skulle jag säga att det viktigaste är att du är dig själv. Gå inte in i en roll, var dig själv då det är de dem letar efter. Dessutom, om du går in i en roll, ska du då vara den typen av person ifall du får jobbet? De som intervjuar er försöker att hitta de personer som kan bjuda på sig själva, stå upp för sig själv och självklart är social och har lätt att träffa nya människor!

Att vara guide är inte lika fancy som folk tror. Den här bilden om att vi guidar solar hela dagarna och festar hela nätterna, de vet jag inte vart dem fått ifrån. Visst du kommer ha möjligheten att göra detta, men du kommer till största del att arbeta hela dagarna och på vissa destinationer och även beroende på position även jobba nätter.

Men arbetat beror verkligen på vilken typ av position du blir tilldelad. Inom TUI så har vi flera olika positioner, så som service guide, airport guide, entertainer, kontakt center, barnklubbs ledare och massa mer.

Jag började min "Guide resa" som airport guide i Turkiet under 6 månader. Här var det lååånga, stressiga dagar och framförallt nätter. Som airport guide är de inte ovanligt att jobba nätter, här kan dagarna vara långa då man oftast också är utomhus i värmen när man jobbar.

Min andra, tredje och nu fjärde säsong har jag arbetat och arbetar som service guide. På mina destinationer jag vart, Lanzarote, Kos och Förenade Arabemiraten/Dubai så har jag haft möjligheten att göra ALLT. Utflykter, välkomstmöten, hotell service, utflykter och kontakt center. På vissa destinationer som service guide kan de vara att du endast har välkomstmöten och hotell service. Så de mesta beror på vilken destination du hamnar på.

Jag önskar er alla som blivit antagna till intervjuer på de olika resebolagen ett stort lycka till, denna livsstil är inte helt fel att leva! Så ses vi kanske ute i den blåa världen!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Postad i: GUIDELIFE W17/18 FÖRENADE ARABEMIRATEN

Äntligen så är min underbata Sofia här i Dubai. Hon kom natten mellan lördag och söndag. Så i lördagskväll efter ett vi i teamet sett på ljus/laser showen vid Burj Khalifa så åkt vi hem och jag tog en lite nap innan ja skulle upp 2 timmar senare då Sofias flyg landade vid 03:00 på natten. Det sköna var dock att hennes flyg var cirka 30 min tidigt så åkte mot flygplatsen vid 02:15 så jag hann med lite chai latte på Costa inna ja fick ett meddelande att hon landat och fått sin väska.

Och huuur kul var det inte att träffa henne igen efter tre månader utan varandra? Efter att vara vana att umgås och prata med varandra varje dag till att befinna oss på olika destinationer där det är 4 timmars tidsskillnad. När vi kom hem låg vi och pratade allt för länga och klockan hann bli närmare 06:00 innan vi väl somna.

Igår jobbade jag först 8-14 och när jag kom hem så låg Sofia fortfarande och sov, blev inte alls avundsjuk efter att ha suttit på office hela förmiddagen efter endast 2 timmars sömn. Men vi fixade oss lite snabbt innan vi tog metron bort mot Dubai Mall, då det var dags att visa upp Dubai för Sofia.

Efter massa shopping, mat, dessert och en heeel del prat så kom vi hem vid 00:00, det vill säga att vi spenderade cirka 8 timmar i mallet. Men vi fick med oss en hel del! Innan vi gick och la oss så planerade vi resten utav veckan och åt lite.

Men är verkligen så glad att hon är här nere. Vi har så mycket att prata om och att bara få umgås igen innan hon åker hem till Teneriffa igen nästa måndag kväll.

Likes

Comments

Postad i: GUIDELIFE W17/18 FÖRENADE ARABEMIRATEN

Idag var första gången på länge som jag vaknade helt utvilad redan vid klockan nio. Så jag gick upp för lite frukost innan ja började fixa iordning mig och gå iväg och handla lite vatten. Sen bestämde jag mig för att ta en taxi ner till La Mer Beach här i Dubai. Kände både att jag behövde sol och en dag för mig själv.

När ja kom fram var de väldigt folktomt då ja var där lite efter klockan 10, vilket var så skönt. Gick och la mig på stranden med en podcast i lurarna innan ja började bli allt för hungrig. Det finns så mycket restauranger och välja mellan men, sen gick jag förbi MR.GREEK och fick sådant sug efter grekisk mat. Är ju ändå cirka fyra månader sedan ja levde på denna mat. Så blev en grekisk sallad, tzatziki och pita bröd. Och GUUUD vad det var gott, dit kommer jag ta mig flera gånger.

Sedan gick jag tillbaka ner till stranden för att ta en liten nap innan jag tog mig hemåt igen. Nu är jag hemma och ska bara ta de lite lugnt innan ja tar mig till gymmet en snabbis, sen får ja se vad som händer ikväll. Ska i alla fall upp tidigt inatt, vid 2-3 tiden för att ÄNTLIGEN möta upp Sofia på flygis och så kommer hon vara här under en vecka!

Likes

Comments

Postad i: GUIDELIFE W17/18 FÖRENADE ARABEMIRATEN

31 december idag vilket betyder sista dagen på 2017, vilket är så sjukt. Detta år har verkligen gått så sjukt snabbt och jag har njutit varje sekund av detta år. Mitt mål med 2017 var som sagt att spendera så lite tid i Sverige som möjligt, blev endast tre veckor i Sverige. Ja lovade mig själv att ta en dag i taget och njuta av den fritid vi har inom jobbet och upptäcka mina destinationer.

Jag startade året på Lanzarote, spenderade mestadels tid på Kos och får avsluta 2017 i underbara Dubai. "017 har helt klart vart MITT och och MITT BÄSTA ÅR hittills. Många säger att året man tar studenten oftast är ens bästa år, men detta år slår studenten med hästlängder. Jag har träffat så underbara människor, som ja sent kommer att släppa taget om. Jag har fått uppleva helt fantastiska platser med dessa personer. Vi har haft allt för sena och många kväller/nätter på Kos bargata, upptäckt Kos på beach buggy, vart i världens högsta byggnad, världens största shopping mall, världens högsta hotell, världens snabbaste berg-och-dalbana och massa mer!

Självklart hade ja en jobbig tid i Kos också under jordbävningen, men jag hade min familj med mig, mina underbara kollegor, och helt fantastiska människor ifrån TYLÖ och Ving som gjorde detta så mycket lättare!!

Nu är det snart dags att börja fixa mig inför kvällen som kommer spenderas på en utav Dubais Beach Bars, där vi kan se alla fyrverkerier, Dubai är som sagt kända för att ha de bästa nyårsfirandet i världen. JA har firat nyår här en gång tidigare, denna gången blir de lite annorlunda men denna kväll kommer nog bli en utav de bästa!

2018 - jag är redo för dig, MEN du har mycket att leva upp mot!!

Likes

Comments

Postad i: GUIDELIFE W17/18 FÖRENADE ARABEMIRATEN

En fråga som jag får väldigt ofta, på bloggen, vänner hemma i Sverige och gäster är när jag ska byta livsstil och börja det riktiga livet? Ni vet, det där vanliga Svensson livet i lilla landet lagom där man är annorlunda om man sticker ut eller gör något som man inte "ska" göra. När man inte följer normer och de oskrivna reglerna om hur man ska leva sitt liv.

Jag valde direkt efter studenten att ta steget ut i världen, helt själv, för att lära mig mer om mig, bli självständig och för att få mer erfarenhet. Efter lite mer än 2år utanför Sveriges gränser så har jag samlat på mig så sjukt mycket minnen, erfarenhet och träffat helt fantastiska människor som jag kommer att minnas och hålla mig nära livet ut. Jag har även fått tagit stort ansvar i 2 krissituationer som förändrat mig som person.

Många av mina gäster blir förvånade över min unga ålder, dom uppfattar mig som äldre och det ser jag bara som positivt. Det betyder att valet jag gjorde efter studenten var helt rätt. Jag har växt som person och är en annan person idag än 1 augusti 2015 när jag åkte ifrån Sverige. Jag själv känner mig äldre än vad jag är, jag känner att jag fått uppleva och vart med om så mycket på så kort tid, som gjort att jag har vart tvungen att mogna snabbare och ta större ansvar än vad jag kanske hade fått på ett jobb hemma i Sverige.

Sverige kommer alltid att vara hemma för mig, även fast jag på något sätt känner, att Sverige är inte landet för mig. Jag behöver större utmaningar, och dom är lättare att hitta utanför Sveriges gränser.

Så när ska jag börja det riktiga livet? Mitt svar på denna fråga är enkelt. Jag lever redan de riktiga livet, mitt liv, kanske lite annorlunda jämfört med andra 21 åringar i Sverige. Men det här är mitt liv, och jag skulle inte vilja att det såg ut på något annat sätt eller vilja ändra på något för tillfället!

Självklart kommer ja komma hem till Sverige, men när? Det är den stora frågan som inte ens jag kan svara på!

Likes

Comments

Postad i: GUIDELIFE W17/18 FÖRENADE ARABEMIRATEN, GUIDELIFE W16/17 LANZAROTE, GUIDELIFE S17 KOS

Insåg precis att i år, alltså 2017, har jag endast spenderat 3 ynka veckor på svensk mark. Januari till April spenderades på Lanzarote, April till Oktober spenderades på Kos och Oktober till December har spenderats i Förenade Arabemiraten och Dubai. Det här är verkligen något som var ett utav mina mål under 2017, att spendera så lite tid som möjligt i Sverige, och mindre än såhär kan det nog nästan inte bli.

Om jag saknar Sverige när jag är iväg? Nej det skulle jag nog inte säga. Självklart saknar jag familj och vänner i Sverige, ibland även den riktiga husmanskosten. Men Sverige som land är inget jag saknar. Man brukar kunna säga att man är född i fel kropp, jag skulle nog vilja säga att jag är född i fel land.

Ta mig inte fel, jag älskar Sverige, men det är sådan stor skillnad när det kommer till gästfriheten, kulturen och bemötande när man jämför Sverige med andra länder. Vi sticker inte ut så mycket, och är väldigt neutrala. Jag älskar dessa kulturer där folk stannar dig på gatan för att säg att du är vacker, fråga hur man mår eller en sådan enkel sak som att säga hej, att bli inbjuden på mat hos någon du inte känner. Detta händer inte ofta i Sverige, vilket är synd..

Frågan är ju nu, hur blir det under 2018, blir de färre dagar i Sverige, eller blir det färre dagar utanför Sveriges gränser. Kan Sverige lyckas locka tillbaka mig, eller blir ja fast här ute i världen ett litet tag till?

Likes

Comments

Postad i: GUIDELIFE W17/18 FÖRENADE ARABEMIRATEN

Idag är det 23 december, vilket betyder dagen innan julafton. Dagen då de flesta vänner och familj samlas för uppesittarkvällen i Sverige. Det betyder även att detta är mitt andra är jag kommer att fira julafton utanför Sveriges gränser och utan min familj. Som tur är så har jag ett fantastiskt team här nere i Förenade Arabemiraten som jag ska få fira jul med i år och förra året firade jag med mitt underbara team nere på Lanzarote. Sen fick jag även fira "lilla julafton" med familjen dagen innan jag åkte tillbaka hit till Dubai under min semester i Sverige för 2 veckor sedan.

Livet som guide har sina nackdelar men även sina fördelar. Du missar många högtider med familj och vänner där hemma då det under dessa tider även är högsäsong för oss som jobbar inom resebranschen. Vi jobbar när de andra kommer för att fira sina högtider på deras drömdestination, vi gör allt för att det ska få en så bra högtid som möjligt, och det finns inget bättre än att se ens gäster vara lyckliga och njuta av deras semester.

Du får även fira alla högtider med din nya tillfälliga familj. Dom guide kan man nästan säga att man får en ny familj var sjätte månad. Har man tur är det även en riktigt bra familj, som jag alltid har haft turen och fått. Under mina fyra säsonger så har jag alltid haft ett underbart team som jag mer än gärna firar alla årets högtider med.

Jag önskar er alla hemma i Sverige en God Jul och förhoppningsvis lite snö. För mig i år blir det att fira julafton i Dubai, på världens högsta hotell tillsammans med mitt Nordic team och våra internationella kollegor!

Likes

Comments

Postad i: GUIDELIFE W17/18 FÖRENADE ARABEMIRATEN

Idag är det alltså exakt 2 månader sedan jag flyttade hit till Förenade Arabemiraten, även fast jag flög ifrån Kos den 16 oktober så ankom jag inte till Dubai för än tidig morgon den 17/10.

Tiden har gått riktigt snabbt och jag njuter av att vara tillbaka här i Dubai då det redan är 2 år sedan jag bodde här sist. Mycket har även hänt sedan de senaste inlägget, har hunnit uppleva mer, shoppat en heeeeel del och även varit en sväng hemma i Sverige. Åkte hem förra fredagen och kom tillbaka till Dubai tidigt i fredags och har ni jobbar hela helgen men är äntligen ledig imorgon innan veckan startar igen på tisdag då vi har arrival day på tisdagar.

Det är ju även snart jul och även nyår, vilket ska bli sjukt kul att fira här nere med mitt underbara team. Nu ska vi bara komma fram till vart vi vill spendera nyår då det firas sjukt stort här nere och kostar även ganska mycket. Efter nyår kommer även min bästa Sofia hit i nästan 2 veckor, när hon åkt kommer kanske Felicia ner igen, som jag äntligen fick träffa under min semester. Sen när Felicia åkt hem om hon kommer ner så kommer mamma och pappa ner i cirka 2 veckor och i mitten av februari kommer troligtvis Linnéa och Rickard ner en vecka. Så jag har sjuuukt mycket att se fram emot i början av nästa år!!

Likes

Comments

Postad i: GUIDELIFE W17/18 FÖRENADE ARABEMIRATEN

Veckorna innan säsongen startade här i Dubai så hade vi som sagt möjligheten att studera många sevärdheter och våra utflykter. En utav höjdpunkterna var helt klart att åka ut i öknen här i Dubai för att åka jeep safari, rida kameler, henna tattoos, arabisk mat och traditionella uppträdanden mitt ute i öknen.

Jag älskar verkligen Dubais öken, senast jag bodde i Dubai var vi också ute o öknen och det är något speciellt med det hela. Atta bara åka runt med jeepen i sanden, göra upp en eld och bara ha det mysigt. Och att se den helt fantastiska solnedgången från öken är helt fantastisk. Jag älskar även tystnaden som är ute i öknen och att det helt plötsligt kan komma en kamel gåendes från ingenstans, sååå coolt!

Ska försöka ge er lite mer uppdateringar om de olika sevärdheterna och utflykter vi fick uppleva innan säsongen startade på riktigt, men har har ni i alla fall lite angående öken safari vi har här i Förenade Arabemiraten!

Likes

Comments