Fredaaaaag! Tänk hur veckan gått fort, och nu blir det långhelg med första maj firande. Men först skola och andra måsten.

Jag håller för tillfället på och planerar ett blogginlägg som ska handla om mina förebilder inom musiken. Tänkte passa på och intervjua några av dem, så nu vill jag veta om ni har några frågor ni vill att jag ska fråga dem! Helt fritt fram att brainstorma i kommentarsfältet eller skicka ett meddelande. Finns inga dåliga frågor!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Veterandagen till ära åkte jag och mami på konsert till Trefaldighetskyrkan ikväll. Under ledning av Anton Ylikallio framförde Vasa operakör vackra historiska finländska stycken. Fick bl.a. höra Merikanto och Sibelius. Vilken fin konsert!

För övrigt har jag haft en relativt bra dag. Hittade vårfestklänning men kommer dock inte avslöja hurudan den är. Ni får ta och hålla er tills vidare haha. Avlade även skalorna på min violinlektion idag. Det var alltså den sista delen jag hade kvar av mitt nivåprov. Superskönt att ha det över!

Sov sött och ha en fin fredag imorgon!

Likes

Comments

Många kanske tycker jag slösar bort mina pengar på lugna terrängturer ute i skogen. Jag borde väl använda dem på "normala" ridlektioner och ordentliga träningar. Visst kan jag ibland sakna det, t.o.m. vara avundsjuk på dem som kommit mycket långt och tränat hårt, men innerst inne vet jag att det så här är allra bäst för mig. Att det är detta jag valt.

Min erfarenhet av ridskoleridningen är inte särskilt bra. Jag började rida först som 12-13 åring och kom aldrig riktigt in i stallgänget. Kände mig alltid väldigt utanför och dålig eftersom de andra i min ålder hade hållit på sedan barnsben. Jag ville ju kunna allting från början och hade mycket prestationsångest inför mina lektioner. Jag var allmänt rädd att jag skulle göra bort mig, förstöra något, göra min ridlärare besviken etc. Lektionerna var inte alltid så roliga. Jag red ofta med mycket duktigare ryttare och kände att jag mest var i vägen. Jag blev ofta stressad under mina lektioner, det var helt enkelt inte roligt längre.

Jag kommer ihåg hur jag tyckte att sadlandet av hästen var värst. Då var man nästan alltid utan någon handledare och jag var så rädd att jag skulle göra något fel eller komma försent på lektion.

Förstå mig inte fel, det fanns nog stunder då jag kände mig som den lyckligaste människan någonsin. Jag lärde mig massor vid stallet, också om mig själv. Men en dag blev det för mycket, jag hade fått nog och insåg att en hobby inte kunde kännas jobbig eller skräckinjagande. Jag hade ju trots allt börjat rida för att det var det roligaste jag visste som den 12-årige lilla Emma jag var då jag var på min första lektion.

Det blev helt enkelt att hitta ett nytt ställe. Nog hade jag ju tänkt sluta helt flera gånger men insåg att jag inte var redo att ge upp grenen jag en gång fallit för! Provred på en ny ridskola bara för att sedan inse att det kändes lika dåligt.

Sen, en dag i januari 2016 började jag kolla på Stall Falisas internetsida. Beskrivningen av verksamheten lät intressant och jag fastnade genast. Trots det långa avståndet fick jag lov av mina föräldrar att åka och provrida hos Team Falisa. Första gången hade jag en otrolig panik. Nästan värre än vad jag hade brukat känna, men det var ju p.g.a. att det var ett nytt ställe. Snart började jag märka att Falisa var HELT annorlunda jämfört med s.k. vanliga ridskolor.

Ni som hängt med sen början vet ju om detta och hur det gick till när jag bytte stall. Länge var jag rädd att jag sårade mina tidigare ridlärare, men jag blev verkligen tvungen tänka på mig själv när jag gjorde det svåra valet. Jag rider fortfarande regelbundet på Stall Falisa. Främst sköna terrängturer och ibland beridet bågskytte. Jag har börjat hitta tillbaka till hästarna och rider numera för att det är roligt, avslappnande och för att jag älskar hästarna. Det känns aldrig mer som en press att ta sig till stallet, aldrig mer har jag ångest. Trodde aldrig jag skulle kunna skriva det. Därför rider jag inte längre på vanlig ridskola.

Likes

Comments

Nu ska jag ladda er med lite positivitet! Tror många lider av söndagsångest, you are not alone, men nu ska vi faktiskt göra något åt det. Egentligen är ju måndag bara en till dag, ja kanske skolan börjar eller så känns det där jobbet du måste gå till bara jobbigt, men du måste försöka hitta det som är positivt. En ny vecka innehåller ofta en massa saker, också sånt som är bra. Försök nu ta ett djupt andetag, glöm alla måsten och se möjligheter istället. Tänk på tre bra saker som har hänt dig denna vecka. (It could be anything!) Var tacksam för de sakerna, vissa veckor kan det vara svårare att komma på men alltid finns det något positivt att komma ihåg. Nu utmanar jag dig att försöka hitta och fokusera på endast positiva saker i dina dagar den kommande veckan och kanske skriva ner dem, vad vet jag. Om vi bara letar riktigt ordentligt så hittar vi nog de där lilla ljusglimtarna som gör vardagen värd att ta sig igenom.

Take care!

Likes

Comments

Snacka om en tung vecka. Gårdagens nivåprov gick relativt bra. Fick utmärkta vitsord i både Prima Vista och i själva kursen. Skönt att ha det över. En sten föll från mitt bröst då jag gick ut från institutet efter provet. Hade haft en otrolig press inför det.

Om ca en halv timme blir det att skriva ett biologiprov som behandlar otroligt svåra ämnen. Får ju se hur det kommer gå. Har sovit dåligt senaste natten av någon orsak, så jag är inte den skarpaste versionen av mig själv.

Ikväll blir det pianolektion och sen tar jag välbehövlig helg. Sköt om er!

Likes

Comments

Helt ärligt talat så är jag inte en trevlig människa just nu. Nivåprovet har jag imorgon och det påverkar mig så oerhört. Jag är spänd, irriterad, stressad, arg, rastlös, rädd, otrevlig, nervös, gråtfärdig, panikslagen,... Min kropp tror att den kommer dö, för så reagerar den i alla fall. Kanske även jag tror det lite.

Jag bestämde mig för att inte dra någon övning längre än 2-3 timmar idag eftersom jag måste låta min kropp slappna av lite. Det finns knappt något nytt jag hinner lära mig på en dag. Risken är ju att jag bara får mer panik ifall jag övar som en galning och hittar en massa nya problemområden. Nu har jag övat så mycket jag kunnat och bättre än mitt bästa kan jag ju inte ge. Jobbet är gjort, klappat och klart. Imorgon återstår det att se vad det kommer att räcka till.

Likes

Comments

Har övat närmare fyra timmar varje dag under lovet. Skalor och repertoar inför nivåprovet är vad jag övat. Mycket jobb och känns som att det fortfarande är mycket kvar. Borde försöka hinna få allt klart tills torsdag, önska mig lycka till!

Likes

Comments

Verkligen extra skönt med ledigt idag. Tror jag inte hade orkat ta mig till skolan även om jag hade blivit tvungen. Låt oss heller inte glömma varför vi är lediga just idag och denna påskhelg. Något alldeles speciellt hände ju. Denna långhelg är en tid då jag tackar och tänker extra mycket på det som Jesus gjorde för oss.

Idag ska jag på gudstjänst och även spela ett par stycken där. Efter det har jag inget annat speciellt inplanerat, vilket ju är en bra sak!

Glad påsk på er alla!

Likes

Comments

Har varit ovanligt trött de senaste dagarna, men jag vet ju nog vad det beror på. Skrev bl.a. högstadiets sista matteprov idag, vilket gick helt sådär. Lyckades svara på allt, men denna gång med snäv marginal. Påbörjade nämligen läsningen inför provet på morgonen, helt på grund av min trötthet. Har inte ork att ta itu med skolarbetet, så det lämnar till sista minuten.

Som avslutning på dagen åkte jag till Kuula-institutet för att medverka i instrumentpresentationen som hölls inför intresserade barn och deras föräldrar. Salen var nästan fullsatt. Jag fungerade som svenska-översättare till min violinlärare. Hade också fixat en kort frågesport om violinspel som barnen var väldigt entusiastiska över.

(Snappade bilden från Kuula-institutets fb-sida)
Det var kul att hjälpa till med presentationen. Om bara de stackars barnen visste vad de skulle ge sig in på ifall de började spela violin. Haha skämtade bara (halft).

Ha en fortsatt trevlig vecka!

Likes

Comments

Vilken helg jag har bakom, mycket program men roligt har det varit! Slänger in några bilder och lite förklaringar till dem här under.

På lördag förmiddag spelade jag och pappa vid vår församling under en tillställning, och efter det blev det pizza!


Senare blev det violinlektion och sedan uppträdande på Finska Klubbens 100-års fest vid restaurang Central. Med mig hade jag en pianist från Kuula-institutet, och det gick helt bra!


På lördag kväll for mamma och jag till en asiatisk restaurang och firade en fin sak som nyss hänt henne. Tillbringade hela kvällen tillsammans och myste hemma i soffan.


Knäppte inga bilder igår men i vilket fall som helst var jag borta i Kauhava på uppdrag nästan hela dagen med två violinlärare och en cellolärare. Vi medverkade som orkestermedlemmar under en konsert i Kauhavas kyrka. Blev en väldigt lång men även en rolig och lärorik dag. Jag är glad att min violinlärare bad mig komma med!

Nu känns det dock som att det kunde sitta bra med helg haha. Jag får väl ta denna vecka lite sådär som en extra helg för mig, but don't tell my teachers!

Likes

Comments