Hej på er, det är länge sen sist! Long story short, har haft en hel massa skolarbete, konserter, provspelningar, nivåprov etc. den senaste tiden, sen så har ju även jobbet som pianolärare tagit en hel del tid.

Igår fick jag en privatlektion av Sonja Fors i akademisk ridkonst. Jag måste bara säga att jag var helt urlycklig efteråt. Jag har på ett sätt blivit traumatiserad av den traditionella ridskolan, och har därför inte hållit på med ridning på ridplanen på ett par år. Har endast vågat mig på sköna terrängturer. Nå, nu bestämde jag mig för att prova på det här med akademisk ridkonst och jag måste säga er, det var något alldeles underbart och annorlunda. Jag kunde inte annat än bara le efteråt, samtidigt kändes det som om jag blivit upplyst. Haha. Då man håller på med akademisk ridning så ser det inte så värst speciellt ut, men det händer så oerhört mycket i kroppen och framförallt i huvudet, koncentrationen måste vara på topp, ingen tid för andra tankar alltså. Med andra ord väldigt terapeutiskt!

Något speciellt som jag kommer ta med mig och lägga bakom örat är hur mycket vi kan påverka hästen med bara vår kropp. Genom att sitta "rätt" kan hästen plötsligt börja gå så mycket mer balanserat. Mina axlar är hästens axlar, mina höfter är hästens o.s.v. Det var så häfigt att märka hur man t.e.x. genom att flytta ena axeln bakåt kunde få hästen att minska på volten. Jag behövde med andra ord inte använda mig av tyglarna en enda gång under hela lektionen. Säg mig, under hur många "normala" ridlektioner uppmanas man inte att hålla på att dra i tyglarna mer eller mindre hela tiden?

Det var som att lära sig att rida pånytt. Kommer ditcha allt jag tidigare lärt mig från min första ridskola. Länge sedan jag känt mig så upprikigt glad! Mina ögon har äntligen öppnats och kan knappt vänta innan jag får en chans att rida för Sonja igen! Så tacksam!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej på er Hoppas ert höstlov börjat bra, ifall ni alltså har höstlov för tillfället. Själv har jag tagit det ganska lugnt hittills, snurrat på i Vasa, träffat någon kompis och övat som vanligt. Har ärligt talat känt mig smått uttråkad. Jag är en person som är van vid att ha många bollar i luften, så när man nu jonglerar med endast ett par bollar känns det lite tråkigt. Måste bara lära mig att uppskatta lugnare tider, eftersom det garanterat kommer bli mycket tuffare in på hösten.

Nå, hur som helst tänkte jag bjuda på några bilder jag knäppte av Daisy under helgen. Hope you like them!

Likes

Comments

Många av er börjar säkert känna er lite extra trötta när hösten kommer, det är ju helt förståeligt. När det blir mörkare är det helt naturligt att man inte känner sig lika pigg som under den ljusare delen av året. Själv älskar jag hösten, fast den nu inte alltid är riktigt drömlik är i Finland. Men bara tanken av att man kan ta på sig en halsduk (utan att få extra många blickar riktade mot sig), tända ljus där hemma och krypa under en filt gör mig exalterad!

Här kommer alltså lite Inspo bilder, de är alla från antingen Pinterest eller Tumblr.

Har dragit på mig en förkylning och legat i sängen största delen av helgen. Ärligt talat har det varit ganska skönt, ligga under täcket och surfa, läsa, lyssna på musik och bara vara filosofisk haha. Valde även att spela lite roligare stycken idag när jag övade, med roligare menar jag att jag inte jobbade med teknik, bara njöt. Sånt borde jag unna mig oftare! Jag hoppas att du också kan göra det, på dina egna plan. Gör det där du alltid måste göra på ett roligt sätt, switch it up a little! Det är så du får lite färg i din vardag! Våga också ta det lugnt ibland, det är faktiskt förvånansvärt roligt!

Likes

Comments

Happy Wednesday! Hoppas ni mår riktigt bra! Jag börjar själv känna mig ganska trött på grund av den här provveckan, som tur har jag mitt sista prov imorgon, efter det kan jag ta långhelg! De senaste dygnen har inte gått till mycket annat än provläsning, ätande och sovande.

Imorgon ska jag belöna mig själv genom att gå på Vasa Stadsorkesters konsert och njuta av högklassig musik. Pianisten, kompositören och kapellmästaren Olli Mustonen kommer att spela som solist och även fungera som dirigent. Ser alltså verkligen framemot detta!

När jag läser till prov lyssnar jag nästan alltid på klassisk musik, då kan jag fokusera som bäst. Under veckan har jag alltså fått söka efter nya och gamla favoriter och lägga ihop en spellista. Tänkte dela med mig av de styckena som tilltalar mig allra mest för tillfället, kanske du också hittar något intressant som du kunde lägga till i din spellista!


Som ni säkert märker, mycket pianomusik. Som jag kanske någon gång nämnt så hör Chopins musik till det som tilltalar mig allra mest. Jag har också mer och mer börjat öppna ögonen för Liszts musik. Sedan Stephen Beus var i Vasa och spelade sin konsert har jag börjat lyssna mer till Liszt. Stephen framförde t.ex. Mefisto Valsen (en version av Alexander Gavrylyuk finns ovan) och hans tolkning var helt fenomenal!

Rachmaninovs pianomusik upplever jag på något sätt som lättsammare, inte för att de skulle vara okomplicerade stycken (det är de verkligen inte), men för att de känns som lite modernare på något sätt. Rachmaninov levde ju senare än de flesta andra kompositörer som vi känner till idag, hans musik är många gånger lättare att ta till sig än andras - detta är alltså min personliga åsikt. Genom att säga att Rachmaninovs stycken ofta är lättsammare menar jag absolut inte att de vore händelsefattiga eller odramatiska, eftersom t.ex. första satsen av hans andra pianokonsert (se ovan) har en hel del dramatiska inslag, speciellt i början där man får en väldigt stark känsla av att något stort kommer att hända. Med lättsammare menar jag däremot att musiken går relativt snabbt framåt och att nya element introduceras i en jämn takt, det går dock att hänga med i musiken utan problem, men man hålls hela tiden alert och engagerad. Speciellt den första och andra satsen av hans andra pianokonsert upplever jag som sådana, vackra men relativt lätta att ta till sig och utveckla en sorts musikalisk förståelse för. Rekommenderas starkt!

Likes

Comments

Hej på er! Hoppas att ni mår bra och att ni skött om er. Hösten innebär säkert mer jobb för en stor del av er, mer stress och mer förväntningar från samhället. Det är nu man ska vara värsta superhjälten, finnas till för alla överallt och hela tiden. Du ska hinna med för mycket under en dag. Det är nu du ska jobba så hårt att du sen förtjänar din ledighet under julen,.., om man du ens har en ledighet.

Nej, såhär är det inte. Vi behöver inte göra oss förtjänta av vår ledighet. Vi måste inte jobba så hårt. Jag ville bara lyfta fram det här, eftersom jag tror att många är lite fast i den tanken. Det anses som coolt att jobba bort sitt liv i dagens samhälle, det är rentav idealet. Du är värdefull oavsett om du inte lämnat din säng under hela dagen eller om du sprungit fem maratonlopp. Det vi gör och inte får gjort under dagen definierar inte oss. Punkt Slut.


Min provperiod/vecka sattes igång på fredagen. Det är den första för mig i gymnasiet. Nog känns det ju nervöst när man inte vet vad som kan förväntas, och så känner man ju sig lite överväldigad över den massiva mängden litteratur man borde läsa och ta del av inför varje prov. Omänskligt. Mitt i allt detta är det viktigt även för mig att komma ihåg att inte lägga allt för mycket fokus på prestation. Jag läser ju för att jag vill lära mig, inte för att få det där tvåsiffriga vitsordet på betyget.

Jag hoppas att du kan ta med en liten bit av det här i din vardag. Ta hand om dig själv och glöm inte hur värdefull du är.

Likes

Comments

Long time no see! Skolan är i full gång och vi närmar oss provveckan, har lite panik inför det men det får vi ta en annan gång. Har inte gjort eller åstadkommit något världsomvälvande sen sist. Något alldeles speciellt var ju förstås Stephen Beus besök här i Vasa den här veckan. Stephen är en amerikansk topp-pianist som höll mästarkurs på onsdagen och spelade en solo konsert på torsdagen. Var själv på båda tillfällena och man blev ju helt mållös. Stephen är en otroligt duktig pianist, för att inte tala om hans utmärkta kunskaper i det finska språket.

Denna vecka har jag också börjat mitt första riktiga jobb! Tro det eller ej, men jag har blivit pianolärare. Hittills har det varit väldigt intressant. Jag får också en helt ny förståelse för mina egna lärare när jag ser på musiken från en alldeles ny synvinkel. Spännande saker alltså!

Vid sidan om att gå i skolan har jag jobbat hårt på musikfronten. Varje ledig sekund av dagen går alltid till övning, det förklarar också min inaktivitet här. Jag måste medge att jag levt och lever också för tillfället ett relativt obalanserat liv. Jag som alltid talar om balans, ganska ironiskt eller hur? Men jag kämpar på, försöker strukturera och veta när det är tid för vila och när det däremot är tid för jobb.

Ha en trevlig helg, och så hörs vi snart igen!

Likes

Comments

Hej på er! Nu har jag gått en hel vecka i gymnasiet. Jag känner mig redan lite stressad, mycket nytt har det ju förstås varit. Skoldagarna känns lite långa, men jag brukar bara övertala mig själv att jag kommer att vänja mig. Såhär långt trivs jag riktigt bra i VG, speciellt lärarna verkar vara väldigt duktiga på sitt.

Har tillbringat omkring sex timmar på institutet idag, om inte mera? Till slut blir det svårt att ens hålla koll på tiden. Det har varit intensivt och jag har en hel del repertoar som måste övas in på både violin och piano. Håller på med ganska krävande stycken för tillfället, men det är väl så man går framåt. Det finns dock en gräns, när det börjar kännas omöjligt vet man att man har ett alldeles för svårt stycke. Det där lär man sig att veta och känna igen vart efter. Såklart ska man inte ge upp efter första motgången eller om ett speciellt ställe inte skulle lyckas efter några försök. Sen det där med att låta stycken "vila" en period och sedan fortsätta jobba på dem igen har jag märkt att är en himla bra strategi - om man alltså har möjlighet till det. Ibland måste ändå det där speciella stycket bli klart inom en kort tid och då gäller det att jobba häcken av sig utan några pauser.

​Helgen kommer bestå av skolarbete och mycket övande. Veckoslutet är gyllene tid för mig, då hinner jag öva nästan så mycket jag vill. Ofta övar jag några timmar på förmiddagen och sedan ännu några timmar mot kvällen. Under vardagarna måste jag nästan alltid öva allt i ett sträck, och det kan vara ganska tungt att öva fyra timmar i sträck efter en lång skoldag. Jaja, helgerna är alltid efterlängtade, fast nog har ju vardagen också sina bra sidor.

Sitter för tillfället och ser eller snarare lyssnar på Maj Lind pianotävlingen. Eter att man själv spelat hela dagen är det till och med ganska avkopplande att se andra spela, på en liiiiite högre nivå än en själv haha. Kommer ta en liten cykel eller springtur senare ikväll och sen blir det säkert läsande eller något liknande. Hoppas ni haft en fin vecka och att ni får en trevlig helg!

Likes

Comments

I'm trying but I keep falling down

I cry out but nothing comes now
I'm giving my all and I know peace will come
I never wanted to need someone

Yeah, I wanted to play tough
Thought I could do all just on my own
But even Superwoman
Sometimes needed Superman's soul

Help me out of this hell
Your love lifts me up like helium
Your love lifts me up when I'm down down down
When I've hit the ground
You're all I need

Yeah, I wanted to play tough
Thought I could do all just on my own
But even Superwoman
Sometimes needed Superman's soul

Help me out of this hell.


Likes

Comments

De senaste fyra dagarna har tillbringats i Amsterdam. Definitivt en av de finaste städerna jag sett i mitt liv. Hade kunnat stanna här, bo intill en kanal i ett av de idylliska gamla husen. Bjuder er nu på några bilder!

RIJKSMUSEUM. Ett av Amsterdams allra populäraste muséer. Här tillbringades en hel förmiddag. Byggnaden var full med konst och gamla föremål, vapen och uråldriga instrument. Här fanns verk av bl.a. Van Gogh och Rembrandt.

På onsdag kväll åkte vi till det legendariska Concertgebouw. Akustiken var så gott som perfekt och konsertsalen helt magisk. Ray Chen var solist och framförde Mendelssohns violinkonsert i E-moll. Har alltid drömt om att höra stycket live, och ännu bättre blev det när det var Ray som spelade!
Nästa morgon hittade vi Ray vid hotellfrukosten
- han hade alltså bott på samma hotell som oss hela tiden. Vi talade en stund, han kom nämligen ihåg oss från konserten. Vilken härlig kille han är, inte "bara" duktig på violin, utan en oerhört anspråkslös människa!

Vi hyrde cyklar under två dagar. Upplevelsen hade inte varit komplett om vi inte gjort det. Hjälmarna var förstås på hela tiden trots att vi hörde till de få som faktiskt använde sig av dem. Cykeluthyraren hade sett lite konstigt på oss när vi frågade efter hjälmar haha. Trafiken i Amsterdam var helt galen. Man måste se upp för bussar, cyklister, mopeder, fotgängare, spårvagnar och bilar. Vi klarade oss dock med livet i behåll! När man väl kom igång var cyklandet hur kul som helst!

På torsdag åkte vi till Anne Frank muséet. Vi köade i drygt två timmar, men det var definitivt värt det. Det var otroligt hjärtskärande att se hur familjen Frank med de fyra andra undangömda hade levt under de där förfärliga två åren tills de blev förrådda. Efter att ha läst Annes dagbok var det som om jag kunde uppleva scenerna på riktigt när jag gick omkring där.

Kvällarna var sköna och vädret var på vår sida nästan hela tiden. Vi strövade (eller cyklade) ofta runt och bara beundrade de vackra byggnaderna.

THE PIANOLA MUSEUM. Ett litet museum som får alldeles för lite uppmärksamhet. Hit åkte vi igår och blev endast positivt överraskade. Det här är ett ställe för musikälskare men också helt "vanliga" människor. Det är med andra ord ett litet museum med självspelande pianon, så himla coolt om man frågar mig. En av modellerna fungerade helt automatisk medan man behövde trampa ner två pedaler turvis på den andra. Jag testade den senare och hade faktiskt stora problem med att få ljud ur den. Konstaterade att det var svårare än att faktiskt spela på riktigt haha. Efter en stunds testande lyckades jag ändå få den att fungera.

MYCKET mat har det förstås blivit. Har ätit äkta holländska pannkakor och förstås mycket annat. Vissa restauranger var bättre än andra, men sånt är livet! Är överlag väldigt nöjd med maten!

Igår åkte vi på en kanalkryssning på kvällen. Det var härligt att se staden från en kanal till omväxling. Dessutom var det oerhört avkopplande. Ett fint slut på vår händelserika resa alltså!

Nu sitter vi på flygfältet påväg hemåt. Det känns ju väldigt tråkigt att åka hem, speciellt när skolan börjar om en dryg vecka. Man kan ju inget åt det. Får bara försöka leva länge på den här fantastiska resan!

Likes

Comments

Hej på er! Den senaste veckan har gått otroligt fort. Har inte gjort så mycket annat än övat inför konserten vi hade idag. Så nu när det är över kan jag ta lite sommarlov, hurra!

Vår repertoar var relativt omfattande. Spelade fyrhändigt på piano, violin duon och solo på respektive instrument. Vi hade gott om publik, caféet blev överfullt. Det gjorde dock inget, förutom att det blev väldigt varmt och dålig luft. Man var alldeles genomsvettig efteråt, men det var ju absolut värt det. Det var roligt att se många igenkännbara ansikten i publiken. Tack till alla som kom! 

Det fanns en artikel om vår konsert i Vasabladet för några dagar sen. Om någon av er mot all förmodan råkade missa det (hehe) bjuder jag på en liten glimt.

Likes

Comments