Header
Emma Carlander

Det kändes som om ingenting stämde. Allt blev fel. Det kändes som om jag bara gjorde det jobbigt för henne.

Tisdagens träning på Chiara gick ingen vidare. Hon är bästahästen som hoppar som in i och hjälper mig i så många lägen, och ändå ger jag ingenting tillbaks. Så kändes det.

Det började med att vi skulle låna en transport. Samma som vi alltid lånar. Det är hon som äger gården som har den, och hon är supersnäll som alltid lånar ut den till oss. Grejen var den att det var en annan som skulle låna den innan mig, men transporten kom inte tillbaka tills jag skulle åka, så vi fick åka två vändor med Cajsas släp, eftersom att hon också skulle till träningen. Lite stressigt sådär i sista sekund... Så då hann jag inte rida fram som jag vill, och som jag brukar. Jag vet att hon funkar bäst med en ordentlig framridning. Men det var inte så mycket att göra. När vi började hoppa fram så kände jag att hon fortfarande var spänd och "på tårna".

Istället för att galoppera på, ge henne stöd och liksom sätta lite tryck i henne så halvstod jag i sadeln, och plockade i handen. Jag vet inte vad det var med mig. Jag red inte som jag brukar. Sitt ner ordentligt och sätt lite tryck. KOM TILL RIDNING. Jag hade behövt någon som skrek på mig och påminde mig, för just den dagen så fanns det inte som en självklarhet. Men jag kände faktiskt inte att jag fick ut något vidare av den träningen. Så kan det vara. Jag får se hur vi gör framöver...

Chiara är fantastiskt och älskar att hoppa. Alltså verkligen älskar. Man märker hur lycklig hon blir när man rider in i ridhuset när det står hinder framme. Hon räddar mig i många lägen. Hoppar av när det blir lite långt och kämpar på när det blir lite nära. Jag vill verkligen inte lägga henne i dem lägena. I bland händer det. På träningen var det en annan känsla. Eftersom jag inte lät henne gå i hennes tempo och red ihop henne så tyckte väl hon att det kändes annorlunda. Att jag inte var med henne, och att jag red på ett annorlunda sett. Hon tittade ganska mycket på den träningen: Det är inget som hon brukar göra. I så fall brukar hon titta på saker runt om, men fullt fokus när det gäller hinder. Jag var i alla fall väldigt missnöjd efter träningen. Inte på Chiara, men på mig själv, och min ridning, och så kände jag att jag inte kom hem något klokare. Jag kände sån stress också, för på lördag gör vi nämligen vår debut på en tittig bana...

Vi bestämde att jag skulle hoppa igår igen. Torsdag. På träningen hoppade vi inte så mycket, och typ 80 cm. Därför satte vi upp en bana hemma. Tog fram vad som har känts svårt. Vi plockade fram varenda liten tittig grej. Det var mur-plank, vattenmatta, koner, grenar, grindar, sockerbitar och ja, hur mycket som helst. Jag satte mycket mer tryck i henne, fick tips och råd, och lite "jävla anamma" av mamma. Det är vad som behövs emellanåt för att jag ska vakna. Vilken skillnad det blev. Jag red och vågade "ta plats". Första gången jag hoppade igår så mesred jag igen. Då tittade hon ganska mycket, så till nästa gång skärpte jag mig och red verkligen så som hon vill gå. Jag lät henne gå fram, utan att plocka i munnen. Allt gick hur bra som helst och hon kändes så bra. Då brydde hon sig inte någonting om allt runt om och alla konstiga utsmycknader. Allt kändes som vanligt. Det var nog viktigt för mig att få den känslan innan helgen.

Tack till alla er som orkade läsa igenom allt detta, haha. Det kommer en vlogg närsomhelst på kanalen!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Ifrån igår. Jacka och schabrak i färgen "Champagne" ifrån Equestrian Stockholm.

Chiara var väldigt fin på dressyrpasset i paddocken igår. Det är mycket häst att rida med all den energi som hon har. Men det allra bästa med henne är att hon alltid vill. Hon älskar att jobba och vill göra rätt. Hon ger en sån himla fin känsla!

Idag hoppas jag på att få komma iväg på hoppträning. Det var planen, men igår så visade det sig att det var punktering på släpet, så om det går att fixa innan vi ska iväg så blir det. Håller tummarna. Behöver Rickards tips nu, och det var längesen jag kunde vara med på en träning. Peppa peppa.

Likes

Comments

Önskat inlägg.

Fick frågan av en tjej för ett litet tag sedan om jag inte kunde göra ett inlägg om hur jag förbereder mig inför tävling, och visst kan jag det!

Detta är alltså vad jag gör dagen innan tävling. Hur jag förbereder med packning, göra hästen fin och utrustningen fin.

DUSCHA HÄST. Allt ska vara rent och snyggt på tävling. Jag tycker det är viktigt. När jag tvättar Chiara så använder jag K9s produkter.

1. Först sköljer jag av ena sidan av henne med vatten. Sen brukar jag för det mesta ta schampo i handen eller på en stor svamp, och sedan massera in det. För mig känns det som det går in bättre i pälsen och blir mer rent. Om man häller schampot i en vattenhink och sen tar med en svamp så känns det som att det mest rinner av innan man hinner massera in det, men det är bara som jag tycker!

Sen tar jag och sköljer andra sidan och masserar in schampot. Efter det sköljer jag av allt schampo och blöter även ner svansen. När den är blöt så schamponerar jag den också, och sedan sköljer ut.

2. När schampot är ute ur svansen så känner ni kanske igen er i att svansen blir trasslig och svår att borsta ut. Då använder jag mig av K9s Hydra Conditioner, som alltså är ett balsam. Alltså jag älskar det. Det gör att svansen blir så lätt att borsta ut!

3. Sen drar jag av allt vatten med en skrapa och torkar även med handduk. Sen brukar jag låta dom gå en sväng med dem så att dem torkar och inte rullar sig så fort man är klar. Alltid the struggle.

4. Jag ser alltid till att hovskägget är klippt, manen friserad och ja, att hela hästen är friserad ;) Till sist smörjer jag in hovarna i hovfett och benen lindas med paddar och fleecelindor.

🚿

RENGÖRA UTRUSTNING. Putsar ni innan varje tävling? Det gör jag. Allt skulle kännas fel om jag inte skulle göra det. Det ingår i rutinen liksom.

1. Först och främst kollar jag så att det schabraket jag ska ha är rent och snyggt till tävlingen. Aldrig kul att stå där dagen innan och inse att schabraket är smutsigt, så jag kollar alltid det några dagar innan så det hinner tvättas ifall det skulle behövas.

2. Sen är det bara att börja putsa. Sadel och träns (och det som hör till det) smörjer jag med "Horseman´s One Step Absorbine" som finns att köpa på Hööks bland annat. Jag tycker att det blir väldigt rent och snyggt med den, och det kladdar inte, vilket gör att den inte drar till sig nytt smuts. Tummen upp. Jag tvättar mina stigbyglar med vatten, tvål och en svamp. Jag brukar torka av min hjälm och väst med lite vatten och en handduk eller liknande. Stövlarna ska såklart putsas dem också.

3. När min egen utrustning och läderutrustningen är putsad så tvättar jag benskydd och boots och hänger dem på tork.

Finns på Hööks (129:-)

PACKNING. När allt är rent och fint är dags att packa. Jag brukar alltid packa så mycket som möjligt dagen innan. På tävlingsdagen spökar nerver och stress och det kan göra att man lätt glömmer saker. Jag skriver en checklista med allt ifrån hästens utrustning, till min egen. Allt som kan tänkas behövas. Jag hade aldrig klarat det utan mina listor. Vi strör alltid släpet dagen innan, och hänger in hönät så det bara är att ta in grejerna och lasta på tävlingsdagen.

KNOPPNING. När jag knoppar så brukar jag göra det samma dag som jag ska tävla, då jag tycker att det blir snyggast så. Men skulle jag behöva göra det dagen innan så gör jag flätorna, och sen knoppar jag upp dem på tävlingsdagen. Jag använder ALLTID dessa breda gummiband. Hahah, det går ju inte att knoppa med några andra tyyyp....

FÖRBEREDELSER MENTALT. Om jag ska tävla dressyr så tar jag alltid fram mina gamla protokoll för att kolla vad jag fått för kritik innan. Jag skriver också alltid en lista för hur jag ska lägga upp tävlingsdagen. När jag ska göra vad osv. Jag fungerar inte utan mina listor...

Hoppas att ni gillade inlägget, och att du som önskade det fick några tips. Kul att vara back on it!

Likes

Comments

Hej!

Nu när det gått ett tag utan att jag uppdaterade er, så tänkte jag att det kunde vara passande att berätta hur det går med Chiara.

Vill bara börja med att berätta hur jag glad jag är över henne. Hon är verkligen hur härlig som helst. Det går framåt varje dag och jag får en grym känsla! Jag hoppas verkligen att det fortsätter så här.

Sen vi hördes senast så har jag för det första hopptränat första gången för min tränare Rickard. Då var hon sjukt taggad och vi la fokus på att jag skulle få henne lugn och tillbaka. Vi håller ju på att rida ihop oss. Men bara sen dess så känner jag en stor skillnad. Nu har hon lugnat sig betydligt i hennes nya hemmamiljö. När man åker iväg och hon dessutom inser att det finns hinder med i bilden så taggar hon till och blir väldigt pigg, men jag älskar hennes inställning.

Inställningen är så himla viktig, och jag har aldrig tidigare suttit på en häst som är så rolig att hoppa.

Hon skötte sig bra på hoppträningen i alla fall. Jag testade att hoppa en del titthinder för att se hur hon skulle reagera på det, men hon hoppade som ingenting.

Ett litet tag efter det var det dags för vår första pay&jump, Jag var anmäld till 90 cm, två rundor. Jag red fram vääldigt länge då det tog väldigt lång tid. Jag fick skritta väldigt mycket med henne innan vilket jag tror var bra i och för sig. Då hann hon ta in allt runt omkring med det nya stället och hon blev avslappnad. Jag travade direkt in på banan när det var min tur och började direkt. Utan att jag kunde visa banan eller några hinder innan. Den rundan är jag väldigt nöjd med. Vi fick in en bra flyt och en klockren 0:a. Det kändes väldigt enkelt, så vi bestämde att hoppa 100 cm i runda två istället. Där kom jag in fel på första hindret, och då började jag plocka i henne lite för mycket vilket resulterade i kassa anridningar till hinder 2 och 3, och därmed två ner. Resten av banan flöt på och det kändes hur bra som helst. Alltså slutade den rundan med två pet.

Kan nog inte beskriva känslan av att rida ut efter två toppenrundor när jag bara har motgångar i hoppningen i bagaget. Helt underbart.

Snart är det dags för den riktiga debuten, och det kommer ni få läsa om senare..

Likes

Comments

Hej. Alltså hur längesen va inte detta?

Det var ett bra tag sedan vi hördes här, verkligen. Jag kände hur nationella prov och sista inlämningarna anföll mig i fel tid. Med ny häst och massa fokus på det så fanns det ingen mer plats. Jag önskar mig fler timmar på mitt dygn, typ.

Nu har alla skolarbeten lämnats in, prov skrivits och jag känner att jag kan börja prioritera på ett annat vis nu.

Under tidens gång har det hänt en hel del. Inte minst med Chiara, min nya häst. Vi har varit på vår första hoppträning för Rickard, vi har varit på pay & jump för första gången, och ni ska få veta hur det har gått.

Och vet ni? Jag har s o m m a r l o v. Fick det i fredags, alltså den 2:e.. Hur skönt. Kan äntligen lägga min tid på vad jag verkligen vill. Tävlingssäsongen drar igång och jag ska göra min debut på storhäst. Känns som detta kommer bli en riktigt bra sommar.


Im back

Likes

Comments

Hej!

Lördag, fantastiska lördag. Igår kände jag mig mycket bättre på eftermiddagen och åkte iväg och red. Dressyr i ridhuset stod på schemat. Jag ville fortsätta där jag avslutade i torsdags. Hon var betydligt lugnare. Skönt. I dag tänkte jag ridit i ridhuset igen, men jag vet inte hur det blir med det längre. Fick nämligen ett meddelande att hon brallade i hagen och tappade en baksko. Skit också, typ. Får se hur det ser ut när jag åker dit. Antingen är det ingen fara och så kanske jag kan rida lite i vårt mjuka underlag i ridhuset, eller så får jag vänta tills hovslagaren kan komma och fixa det. Hon får nog börja ha hagskydd eller i alla fall boots på sig framöver, för hon är väldigt pigg och gillar att springa järnet emellanåt. Knasboll.

Och vädret hörni. Sov hos Evelyn i natt, och skulle cykla hem idag. Kom knappt hem så mycket som det blåste. Storm. Livet på västkusten...

Likes

Comments

Hej igen!

Äntligen fredag. Jag har faktiskt inga större planer för helgen, utan mest trimma häst: Standard. På söndag kanske jag i och för sig ska med Cajsa på hennes fälttävlansdebut. Men det är det enda som står på schemat för helgen.

Jag är faktiskt hemma ifrån skolan idag. I morse kände jag mig krasslig och hade ont i halsen, men det känns redan mycket bättre. Får se om jag kan rida sen, för hon behöver verkligen gå.. Tanken var att hoppa lite gymnastik idag. Bara lågt och stärkande övningar, men vi får se hur vi gör.

Vad ska ni göra i helgen?Likes

Comments

Så skönt att vara klar och kunna släppa det.

Hade nationella över lovet. Vem har ens det? Haha. Vi skulle skriva ett tal i svenskan som skulle vara klart och som vi skulle kunna när vi kom tillbaka efter lovet. Jag brukar inte ha några problem med att komma på vad jag ska skriva och det brukar gå med ganska bra flyt, men denna gången kom jag ingenstans. På riktigt. Det löste sig till slut och igår höll vi talet. Kan släppa det, andas ut och det känns så skönt. Vi har nationella kvar, men detta låg över mig under hela lovet. Segt.

Gårdagens pass då.

Vart ska jag börja. Jag har en fantastiskt fin häst. På riktigt. Hon ger en så bra känsla. Men vad mycket tålamod det är. Vi tar det dag för dag och vi SKA fixa det. I går red vi ridhuset vilket hon inte riktigt gillar. Hon blir stressad där när hon är själv. Tror hon känner sig instängd. Hon springer mest och känns bara väldigt spänd. Det är ingen idé att bli arg på henne, för grejen är inte den att hon är dum. Bara stressad. Jag får vänta ut henne och vänja henne. Hon har ett helt annat lugn ute. Men efter ett tag blev hon väldigt avslappnad och fin. Jag ska ge henne den tiden hon behöver, för hon gör framsteg varje dag. Är säker på att detta kan bli bra. Men vi känner inte varandra än.

Likes

Comments

Igår svävade jag som på moln efter ridpasset. Chiara var så fin. Verkligen. Så avslappnad och lugn. Har inte sett henne så innan. Riktigt kul att hon börjar landa på den fronten. Hon är en känslig häst, men jag känner ändå att det går bättre och bättre. Måste fixa en film åt er. För visst hade det varit kul? Att se henne lite mer i alla gångarter och så? Ska verkligen försöka fixa.

Idag undrar jag om det inte kändes ännu bättre alltså. Vilken häst jag sitter på. Bara allt runt omkring som måste falla på plats.

Juste, hörde med min hopptränare om vi kunde få in något. Han har nämligen träningar varje vecka i ridhuset på gården, men jag vill helst åka iväg och träna på bortaplan, eftersom att jag tror att det blir vår största utmaning inför tävlingssäsonen. Just att åka iväg. Vi ska lyckas med det här. Jag tror på henne, och på oss. Det måste man göra. Hard work pays off.

Likes

Comments