emmabroberg

Jag tror ingen missat den senaste fullkomliga stormen som bildades i ens flöde när #metoo var som nyast. Men än idag; någon vecka senare - så är hashtaggen och dess förgreningar en stor del av våra flöden. Nu handlar det som verkliga skillnader, om personer som går ut med historier och erfarenheter, om högt uppsatta politiker som blir utredda, om tv-kanaler som avskedar sina medarbetare efter att sanningen kommit fram, om allt fler branscher som rannsakar sig själva och ser hur mycket sexuella trakasserier som faktiskt förekommer inom ens sfär. För att nämna några: #imaktenskorridorer, #teknisktfel #tystnadtagning. Politiken, IT-branschen och skådespelarbranschen.

Jag har själv skrivit under uppropet #imaktenskorridorer pga mitt politiska engagemang och hur många, otaliga gånger som jag varit med om och sett män utnyttjat sina positioner gentemot kvinnor, hur olämpliga komplimanger lyfts, hur man som kvinna ofta inte ens bli hörd, hur man som kvinna skulle "förstöra någons politiska karriär" genom att berätta sanningen, hur man som kvinna reduceras till sitt utseende - samt hur dessa män fortfarande är framgångsrika namn högt upp inom partier.

Även fast jag är totalt bedrövad över hur systematiskt dessa trakasserier sker - överallt - så känner jag att det finns något så himla fint, mäktigt och coolt med alla dessa upprop. Systerskapet lyser som aldrig förr - över alla gränser - och en tydlig gräns bildas långsamt. Vi tycker inte detta är okej, vi kommer inte vara tysta mer, vi kommer slå tillbaka, vi kommer sätta gränser, vi kommer anmäla och jag tror inte att män anar vilken makt vi kvinnor faktiskt har i denna fråga. Vi har redan fått flera tv-profiler att få lämna sina uppdrag, att bli tystade, fått politiker att att uteslutas och kanske viktigaste av allt - lyft denna fråga till att vara den mest aktuella på länge. Metoo är inte som de tidigare hashtaggsen som tillslut rann ut i sanden - den förändrar. Den samlar ihop människor med samma erfarenheter och får de att våga säga ifrån. Civilsamhället i sin finaste form.

Jag tror vi lever i en tid av förändring. Vi kommer inte längre vara tysta och acceptera. Vi är starka tillsammans. Så, därför vädjar jag till alla där ute: fortsätt stå på er, fortsätt var jobbiga och låt #metoo och dess förgreningar stanna ett bra tag till - för kanske når vi ett litet steg påvägen i rätt riktning nu. Det vill jag tro.

Symbolik i en bild och mina åsikter mer komprimerat i tweets.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments