Shannon Lady, Vardag

Efter att ha skrivit senaste inlägget blev resten av dagarna stressiga. Det har ju varit tävling på hemmaplan hela helgen och Shanne har också tävlat. Så jag har helt enkelt inte hunnit med att skriva några inlägg då det blev så långa stressigda dagar. Jag vaknade 07 och var inte i säng förens 02. Så idag har jag tagit igen den missade sömnen genom att sova till 11 istället.

Idag ska Shanne bara joggas efter tävlingen och vi ska eventuellt bygga hage. Hästarna äter ju så himla mycket och vi bygger små hagar ofta istället för att ha en stor, annars trampar dom ner gräset så mycket.

Mickes Fotos foto.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vardag, Shannon Lady

Äntligen onsdag vilket betyder att det är dags att köra första körningen till AM-kortet. Jag är taggad men lite nervös, speciellt inför att köra i rondeller och när det inte är huvudled. För då måste man ju ha lite koll, vilket det inte känns som jag har! Jag har bra koll på teorin så idag får vi se hur bra koll jag har på trafiken!

Igår for vi till stugan som vanligt, Shanne fick ett bra pass men vilade ju måndag vilket alltid visar sig dagen efter. Så idag blir det ytterligare ett pass för att jobba bort spänningar och försöka bråka så lite som möjligt. Imorgon ska hon bara longeras och mjuka upp sig lite lätt utan att anstränga sig. Det blir som en vilodag förutom att hon inte vilar. Eftersom det är tävling i helgen känns det dumt att låta henne vila så kort inpå. För jag tycker att det är bättre att fortsätta i ett jämnt tempo inför tävlingar än att vila hästen och sedan gå på stenhårt.


Likes

Comments

Det började redan här, som 8 år gammal med en busig shettis. Eller egentligen började det 4 år tidigare, men det var från stunden jag satt på den här ponnyn som jag lärde mig om att förstå sig på hästarna. Jag lärde mig hur mycket man kan lita på hästarna, och hur mycket respekt man måste ha för dom.

Nästa häst som jag hade var Dixi. Hon var den som lärde mig om att vara lugn och ha tålamod. Hon var även den som visade mig hur svår den här sporten är, och hur mycket man måste kämpa.

Och Shanne, världens snällast och mest intelligenta häst. Egentligen hade jag henne redan från början. Men det spelar ingen roll när jag hade henne. Det hon lärde mig, och lär mig just nu är någonting alla borde få prova på. Hur många hästar kan du rida i 7 års tid och få lära dig något nytt varje dag? Första bilden är jag 8 år på.

Tack till alla hästar som jag fått äran att rida under mina 15 år på jorden. Tack för allt ni lärt mig. Jag har fått en livslång lektion i hur man beter sig, någonting som jag kommer vara evigt tacksam för. Tack.

Likes

Comments

Vardag, Åsikter, Övningar

För några månader sedan fick jag frågan om jag tränar något utanför ridningen, och jag tänkte att det vore kul att skriva om. Mina tankar och så.

Som svar så säger jag JA. Jag tränar cirka 5 gånger i veckan på ett gym utöver min ridning. Jag tycker att det är bra. Jag vill inte bli en muskelknutte eller så, men för att kunna orka rida och stärka min ridning tycker jag det kompletterar ridning bra. Jag försöker träna mycket mage och ben, då det är det som behövs i ridningen. En stark rygg/mage gör att man får bättre sits, och starka ben gör att man orkar rida. JAg vill ju inte bli stark i handen eller så, utan det är enbart för att orka rida på ett mjukt sätt. För många är svaga i t.ex. magen och hamnar därför som en potatissäck som därför inte kan samla/bromsa hästen.

Jag märker stor skillnad på min ridning sen jag började träna. Jag har en mycket bättre sits och har ett mjukare men mer rytmiskt ridsätt. Tidigare var jag väldigt svag i vänsterbenet och dessutom ganska osmidig i vänsterhanden men nu är ijag betydligt mer flexibel och kan rida med vänstersidan. Jag tycker man ska träna mer än bara ridning om man vill utveckla ridningen. Missförstå mig inte, ridningen tränar en absolut och är en otroligt bra motion. Men om du ska orka tävla och träna så räcker det inte med att jogga sin häst en halvtimme.

Likes

Comments

Vardag, Åsikter

Jag håller just nu på med AM-kortet, det går helt okej och jag tror inte det blir några problem i varken trafiken eller teorin. Jag tänkte skriva några tips på hur jag pluggar och hur jag lär mig.

1. Plugga! Många slarvar med pluggandet men det är den svåra delen. Det är ju faktiskt så att trafikdelen kommer man köra tills du har lärt dig så du kommer inte precis misslyckas där. Men teorin är ganska svår om du inte har pluggat.

2. Jag har läst boken och efter att ha gjort det blev det mycket lättare att klara frågorna. Det är liksom ingen vits att försöka göra frågorna 50 gånger utan att förstå svaren. Så man kan testa göra frågorna en gång eller så och sen läsa boken.

3. Lär er skyltarna. Mina kompisar/läraren har alla sagt att det är bland det viktigaste eftersom det kan komma frågor angående dom eller komma upp en situation där dom frågar om vad du ska göra vid skylten eller så.

4. Ta det lugnt, börja plugga minst 1-2 veckor före du ska skriva. Helst kan du plugga så att du kan det mesta cirka 1-2 månader i förväg och sen kan du ta en paus och bara plugga igång före teorin. Då vet du också vad du måste öva på inför teorin så det blir lättare. Men det är viktigt att du inte sitter i 2 dygn och råpluggar för det funkar inte. Plugga på olika sätt, max 2 timmar om dan och lär dig inte bara svaren och frågorna utan betydelsen.

Jag har ju dock inte klarat provet än så jag vet ju inte om det här är en bra teknik men jag känner mig säker och kan det mesta!Bildresultat för elevcentralen

Likes

Comments

Hästar, Åsikter

Jag tänkte skriva ett inlägg om vad mina hästar äter och vad jag har för erfarenhet om foder osv. Till att börja med så vill jag vara tydlig att jag har ingen utbildning och är inte särskilt insatt då mina hästar funkar p det jag ger dom och jag ändrar inte i foderstaten mer än om det behövs. Jag tycker inte att det finns någon anledning att ändra i hästens foderstat om hästen fungerar bra på det dom äter. Alla hästar behöver olika och man ska anpassa den efter behov. Jag tycker dock att man kan ge vissa saker i förebyggande syften, såklart!

Ingen av våra hästar äter särskilt mycket kraftfoder då jag vill undvika att ta bort hö/gräs för att ersätta med annat. Jag tror det bästa för hästarna är att få äta mycket hö eller gräs då det är bra för magarna. Men om vi börjar med att skriva i punktform vad dom äter så att ni förstår bättre. Just nu går dom helt utan kraftfoder då dom står på bete dygnet runt och får i sig det dom behöver, så detta är i vanliga fall.

Shanne, 146 cm, 21 år gammal, tävlingskondition. Quinta, 165 cm, 5 år, Svagare tävlingkondition:

* 4 dl Krafft Orginal Det här har alla mina hästar ätit i olika mängder beroende på vad som var nödvändigt. Jag tycker att hästarna går bra på det då det ger lite extra energi utan att sätta sig i hjärnan, samt att det gör det lättare för hästarna att bygga muskler.

* 1 dl Krafft Mineral Röd Förutom gav vi blåa mineraler men då behövde vi ge extra vitaminer då dom inte innehåller alla, så det var smartare att köpa röda. Våra hästar har inga brister eller dåliga pälsar så uppenbarligen fungerar dom alldeles okej.

* 1 dl Linfrökaka Det här ger vi enbart i förebyggande syfte då Shanne är 21 år och vi inte vill att hon ska få dålig mage, och Quinta äter det då hon har en tendens att få kolik!

* 1-2 msk Kisel Gür Det är också i förebyggande syfte för att behålla pälskvaliteten och hovkvaliteten. Jag måste säga att jag ser ingen stor skillnad men inget negativt har hänt så jag fortsätter ge det.

* Lucern Hackad strå Då Shanne började bli äldre började hon behöva hjälp med att behålla sin vikt. Så då var lucern en både lätt och effektiv lösning. Jag är jättenöjd med resultatet och det funkar verkligen. Dom får inga hö-magar eller så utan dom lägger bara på bra fett. Quinta är ganska tunn över halsen och rumpan så hon får det för att sätta på sig lite mer. Utan att bli tjock.

Vi har testat på att ge foder från St Hippolyt men ingen av hästarna trivdes med det, Shanne fick en riktigt dålig reaktion och blev extremt lös i magen. Så vi valde att fortsätta med KRAFFT istället. Jag rekommenderar deras foder då jag tycker dom är superbra. Vi har gett lite olika foder från dem och alla har funkat som vi har velat.

Likes

Comments

Vardag

Är nyss hemkommen efter att ha kört manöverkursen. Det gick över förväntan och jag är ännu mer taggad inför nästa vecka. När jag kom dit trodde jag inte ens att jag skulle kunna starta mopeden men det slutade med att jag körde hela banan perfekt och utan några problem. Nöjd! På onsdag ska jag köra i trafiken för första gången och jag tror det går bra, men är lite nervös ändå. Framför allt är jag rädd att jag ska bli stressad i typ en rondell eller i en korsning och köra trots att jag inte ska.

Har ni tagit AM-kortet? Var det lätt/svårt? Några tips?

Bildresultat för moppe rosa

Likes

Comments

Vardag

Idag är det dags för att köra manöverbanan på moppekursen. Jag tror att det kommer gå bra, jag har aldrig kört en moppe men jag har kört mycket kross tidigare. Vi får väl se, alla andra har ju klarat det så varför skulle jag inte också fixa det?

Efter det ska jag jobba mellan 12-15 och därefter antar jag att vi far upp till hästarna. Funderar på om jag ska kanske rida lite markarbete med Shanne och försöka arbeta bort spänningarna genom att rulla över låga plank. Istället för att bråka ger jag henne något att göra och låter henne lugna sig själv. Hon brukar ofta funka bra efter ett tag då!


Likes

Comments

Jag kom nyss från hästarna, idag blev det ett betydligt bättre pass än igår. Shanne var lite mer avslappnad och jag valde att inte ställa så höga krav på henne. Jag körde ett ordentligt pass med mestadels galopp, och nu börjar galoppombyten efter vägen sitta också. Tidigare har jag inte kunna göra dom utan att Shanne har fått panik och spänt upp sig. Men nu börjar hon förstå att trots att det är rakt spår så ska hon göra dom.

Hon är ju en ponny som har gått hoppning i mer än 15 år och hon har lärt sig att byta galopp då man byter varv. Jag har under 2 års tid jobbat mycket med att göra galoppombyten på rakt spår. Det är svårare än vad man kan tro med en ponny som Shanne, och framförallt att behålla galoppen och formen. Så jag tror att det är jättebra att öva efter vägen där hon har lite mer bjudning men fortfarande går på rakt spår.

Jag har även pluggat till AM-kortet en del idag, eventuellt skriver jag provet på fredag nästa vecka så jag måste börja plugga igång lite nu. Är inte det minsta orolig då jag har klarat alla test på internet på första försöket och så. Jag har trots allt inga problem att lära mig!


Likes

Comments