Det är inte bara 50/50 mat & träning för att lyckas!

När vi tänker på att gå ner i vikt är det oftast glass eller snabbmat som är det främsta vi vill undvika men se till att sova 8 timmar varje natt eller kasta bort alla människor som ger oss huvudvärk, är någonting som inte brukar ingå i planen.

Diet
Äter vi mer än vi behöver så går vi upp i vikt, äter vi mindre än vi behöver så går vi ner i vikt.
Mängden spelar olika roll på antalet kalorier det innehåller, därför kan man äta massor av vissa sorters mat medan vi bara behöver en minimal mängd av annat. Livsmedelsverket har en bra sökfunktion och där finns även möjligheten att lägga in maten man ätit för att få kalorierna uträknade. Även denna sida har bra listor: http://www.kaloritabell.com/kaloritabell_a_till_o.html

Stress
Tillfällig stress är ingenting farligt, kroppen återhämtar sej snabbt och det ställer inte till med några skador på kroppen. Stress kan ibland vara positivt vid kortvariga stunder. Men om stressen är kronisk så händer följande:
Kroppen sätter igång en lång rad reaktioner för att förbereda dig för kamp eller flykt. Allra först utsöndrar binjurarna adrenalin, noradrenalin, aldosteron och kortisol.
Adrenalin och noradrenalin får pulsen och blodtrycket att öka så att blodet snabbare pumpas ut till musklerna och de viktiga organen, medan aldosteron kontrollerar natrium- och kaliumbalansen i blodet och cellerna.
När kroppen börjar anhopa mer salt binder det vattnet i kroppen och du går upp i vikt. Samtidigt gör kortisol dig hungrigare, i synnerhet på socker och fett så det är lättare att lägga på extra vikt under en stressad period.
Så, ta bort stress från ditt liv!

Träning
Tränar man så bränner man såklart mycket av det man ätit. För att tappa vikt och bli slank så kan man såklart göra en hel del konditionsträning. För att forma kroppen efter önskemål kanske styrketräning passar bättre. Precis som med maten så finns det så otroligt många olika vägar att gå att det kan passa vilken människa som helst. Huvudsaken är att man tycker det är roligt. När man tränar så ökar antalet fiber i musklerna samtidigt som muskeln växer. Detta betyder att om du slutar träna så kommer muskeln att krympa igen men alla ökade antal fiber finns kvar. Den glada nyheten i detta är att när man väl tar tag i träningen igen så kommer resultaten snabbare.

Sömn
American Journal of Clinical Nutrition gjorde en studie där deltagarna först fick sova 8 timmar sedan vara vakna ett dygn. Resultaten blev minskad energiförbrukning vid mindre sömn.
Forskarna kunde se att de unga männen hade förbrukat mindre basal energi (basal energi = energi som behövs för kroppens vitala funktioner) när de fick dåligt med sömn.
De såg dessutom att deltagarna i studien visade en högre lagring av näringsämnen i kroppen energiförråd. Kombinationen av minskad energiförbrukning och ökad lagring av näringsämnen ledde till att deltagarna ökade i vikt.
Christian Benedict, forskare vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, säger i ett uttalande att detta kan vara en endokrinologisk (hormoniell) mekanism som till viss del kan kasta ett ljus över varför människor med dåliga sömnvanor har högre risk att bli överviktiga och utveckla fetma.

Så, var din egen bästa kompis och se till att du har alla 4 kategorier i livet under krontroll. Jag lovar dej att du kommer bli både snyggare och lyckligare när alla bitarna är på plats! :-)
Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

"Jag önskar jag vore lika motiverad som dej!"
Grejen är att jag aldrig är motiverad...

Jag får ofta höra från andra att dom önskar att dom hade min motivation/karaktär/energi/ork/självdiceplin. Jag har faktiskt inte de och hälften av alla gånger jag tränar är jag helt övertygad om att jag inte kommer orka. Med enkla ord, oftast så känner jag ärligt talat för att fullständigt skita i de, och jag är 100% ok med att jag känner så.

Livet är svårt, det är jobbigt, man mår skit. Och så är det för alla andra. Jag förväntar mej inte att vara lycklig och jag strävar inte efter de heller. Jag helt enkelt bara tar livet för var det är. Slår på kuddar om jag är arg eller spöar skiten ur luften med lite mmx. Jag sätter mej i ett hörn och tjuter som en liten bebis om jag är ledsen och förväntar mej inget annat än att jag någon gång kommer sluta tjuta och går till kylskåpet och tar lite apelsinjuice och går vidare.

Igår käkade jag havregryngsröt med proteinpulver medan alla gäster åt smörgåstårta, jag hade inte ett enda problem med detta. Fördelen med att ha celiaki (glutenintollerans) är att jag har under 10 års tid kunnat träna på att inte få äta någonting medan alla andra vräker i sej godsaker. I början grät jag och trodde aldrig att jag skulle kunna vara ok med det, men med tiden lärde jag mej :)

Det går fullständigt åt helvete med att sluta röka, men det gör ingenting. Idag klarade jag mej 4 timmar innan jag gav upp och det är 4 timmars vinst i mitt liv. Nästa gång kommer det kanske gå 1 timme, 12 timmar, 2 veckor eller ett år. Oavsett så vinner jag varje gång jag står emot och till slut kommer det att fungera.

Precis som erfarenheten från att inte kunna äta gluten så har jag tränat i omgångar större delen av mitt liv. Jag har alltså haft många års träning på hur jag tränar fast jag inte orkar, vill eller hittar på ursäkter för varför jag inte ska träna just idag. Jag har lärt mej att om jag sätter på Mora Träsk - Huvud, axlar, knä och tå och börjar göra den urlarviga dansen så blir jag glad och träningen rullar på. Jag har lärt mej att om jag är för trött så behöver jag bara käka kolhydrater och vänta en timme så rullar det på. Ibland kanske jag behöver ta en halvtimme på soffan och sova, titta på youtube, se ett avsnitt på Netflix eller ringa till en kompis för att bli lite glad. Men grunden är densamma. Det tar helt enkelt tid innan man hittar vägarna fram till hur man ska göra saker, det enda som inte fungerar är att skita i allt och inte göra någonting för att ta sej framåt.

Jag kommer med tiden lära mej hur jag hittar nya vägar för att inte röka men jag sätter ingen tidspress på hur lång tid det ska ta, precis som jag lärde mej en ny diet eller hur jag ska se till att jag hela tiden följer min träning.

Så, frågan du söker har ingen svar. Frågan du ställer måste du själv hitta dina egna svar till. Det är så du kommer bli och göra allt du vill med ditt liv :)

Likes

Comments

1 paket smör (500 gram)

2,5 dl olja/oljor

2 dl vatten

En nypa salt

Lämna smöret framme i en timme, blanda med en elvisp.


Tack snälla Åsa för receptet, det var supergott!

Likes

Comments

Det smakar som en smulpaj med vaniljsås!

Koka upp 0,5 dl havregryn & 1 dl vatten, ställ åt sidan.

Blanda i en skoppa proteinpulver med vanlijsmak.
Lägg i ett par skedar granola, eller en skivad banan, häll sedan upp lite mjölk.

Som sagt, det är lätt att äta nyttigt, så skippa socker på gröten och släng i proteinpulver ;-)Likes

Comments

​Jag har valt att leva aktivt istället för passivt.

Visst är det spännande att vakna på morgonen och inte ha en aning om vad man ska göra! Men det kan resultera i att absolut ingenting händer, vilket är det sista man vill ska hända, såklart ;-)

Varje morgon så sätter jag mej med mina träningsböcker och planerar.
Vad ska jag träna idag?
Vad ska jag äta idag?
Hur många timmar tar allting jag vill göra och uppnå i mitt liv?

Grejen är att när man faktiskt sätter sej ner och tittar på vad man faktiskt gör så inser man exakt hur mycket ledig tid som finns. Min träning tar 1 - 1,5 timme, 5 dagar i veckan. Nyttig mat kan jag slänga ihop på 20 minuter. Äta leva hälsosamt tar faktiskt inte mer tid. Dessutom så har jag slutat lyssna på musik när jag tränar utan använder mej av ljudböcker från storytell. Ser ut som jag under de närmsta veckorna kommer lära mej spanska, tack vare ljudböckerna. Självklart missar jag lite när jag räknar mina reps men jag lär ju garanterat löra mej mer spanska än om jag inte lyssnade på de ljudböckerna alls ;-)

Sist vill jag tillägga att mycket spännande händer i mitt liv även att jag är fullbokad. På något sätt så verkar allting trilla på plats mellan allting jag gör.
Idag kommer grannen över med hennes kompis från Spanien som är utbildad i Kinesisk feng shui. Ska bli spännande att se vart alla kors ligger i huset. Häromdagen när dom tittade förbi sa hon åt mej att flytta min säng för den var på fel plats energimässigt, sovit som en prinsessa sedan jag gjorde de så allting kommer nog bli bättre :-)

Likes

Comments

En människa som mår bra och är trygg i sej själv lyfter andra och ser till att dom mår bra, den som mår dåligt och är osäker förlöjligar och trycker ner andra.
En människa som lyckats med någonting vet hur mycket jobb det ligger bakom och är stolt över andra som lyckas, den som aldrig jobbat för något mål blir avundsjuk och tror andra bara har tur.
En människa som upplevt förluster värderar sina vänner och saker högt, den som aldrig förlorat något/någon den älskar uppskattar inte det dom har i sitt liv.

Vi blir så otroligt mycket påverkade av vår omgivning, någonting vi inte kan styra över utan vi bara blir som de vi spenderar mest tid med. Det sägs att vi blir genomsnittet av våra fem närmsta vänner. Med det sagt, sitt hellre ensam hemma än spendera din tid med människor som får dej att må dåligt på något sätt.
De människor som pratar illa om mej är människor som misslyckats i sitt liv, kriminalitet, kronofogden, drogproblem o,sv
De vänner jag har som uppskattar mej, inspirerar mej och tror på mej har lyckats, äger eget hus, bra jobb, stora nätverk av vänner jorden runt o,sv.
Så tro mej när jag säger att oavsett vilken position i ditt liv människan har, är den en negativ påverkan, bort med den, lyssna inte och ta absolut inte åt dej! Människor är elaka om dom kan, det är du som lär din omgivning hur dom ska behandla dej. Sätt ner foten, byt riktning och bli den bästa utgåvan av dej själv som du kan vara. Om du tillåter negativitet in i ditt liv eller att andra kör över dej så sitter du snart hemma i tv soffan och gnäller om ditt egna liv eller alla andra i din omgivning.

Sist men inte minst. Var din egna bästa vän. Stoppa i dej bra mat, rör på dej och se till att du kan sitta själv och bara trivas med tystnaden och tomheten. Var nummer ett i ditt egna liv! Om du inte får precis allt du behöver för att kunna må bra så kommer du inte kunna få andra att må bra. Låt igen / ingeting förstöra dej, ta hand om dej <3

Likes

Comments

Det finns många olika recept på kesobröd, här är en utav dom, taget från itrim:

http://www.itrim.se/kesobrod

500 g keso
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
3/4 tsk salt
1 dl linfrö
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärno

Vispa äggen lite fluffiga. Rör ner keson.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem i äggröran.
Bred ut smeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper, Grädda ugnen 225 grader mitt i ugnen i 18-20 minuter.

Skär brödet i rutor. Frys gärna in om det blir några bitar över!

Likes

Comments

2 portioner

8 dl kokosvatten
2 bananer
1 avocado
1/2 tsk nässelpulver
1 msk honung
3 malda valnötter
2 skoppor proteinpulver vaniljsmak


Skär banan och avocado i mindre bitar och lägg alla ingredienser i en mixer.

Tips! Det går snabbt och enkelt att mala ner valnötterna till pulver med en mortel.

Likes

Comments

Det är mycket prat gällande kosttillskott. Det verkar som de flesta jag pratat med inte tycker om de utan tycker att man ska äta bra mat istället. Det är inte riktigt så jag, eller företagen som skapar kosttillskotten tänker. Känner att jag vill skriva av mej lite “tänk om och tänk rätt” och tänker därför förklara med några exempel.
Nästa gång du läser på vilket kosttillskott som helst så kan du se att de rekommenderar en varierad kost och hälsosam livsstil. Man ska alltså inte ta tillskott istället för mat utan snarare lägga till de som något extra. Läs ordet “tillskott” inte “måltidsersättning”.


QLEAR Pure Energy
Bubbelvatten med koffein och l-teanin.
Istället för att dricka kaffe och en stor kopp grönt te när det är varmt ute eller om man t,ex ska sitta och göra ett prov som tenta, körkortsteori. Tack vare denna svala, välsmakande kalla dryck som man enkelt kan packa ner i väskan och ta fram när man måste kunna sitta lugnt och koncentrera sej.

Proteinpulver/Vasselprotein (Whey)
Jag pratade med en vän imorse och det han skrev var så bra att jag kommer bara kopiera det :)

“Visst är det så, när det kommer till kosttillskott så är många i tankar att det är anabolastekoider andra säger att man kan få i sig det man behöver med en vanlig kost.
Den första är helt fel medens den andra har på sätt och vis har rätt men tänker lite annorlunda.
Det är sant att man kan få i sig det man behöver ifrån kosten men då måste man också förstå att för att få i sig 20g rena proteiner ifrån säg mjölk så måste man dricka 4-5dl och i o med det en stor mängd kalorier.
Sen så är det inte smidigt att gå runt med en halv liter mjölk eller speciellt ekonomiskt för om man tittar på sin protein burk så står det hur många portioner det är i varje burk o så kan man räkna ut hur mycket en portion kostar och då få i sig exakt samma variant av proteiner o nutrienter som mjölk ger, emot för vad du får ge för 5dl mjölk i kostnad samt smidighet, sen så måste man också förstå att det ÄR ett kosttillskott, inte en måltids ersättning för något som är essentiellt för en kropp nämligen en riktigt tillagad mål mat”

Multivitamin
Det är svårt att planera en hel dags mat där man får i sej precis allt man behöver. Tack vare multivitamin kan vi äta god och hälsosam mat samtidigt som vi får i oss den näring vi behöver. Ärligt talat, maten ska ju smaka bra, det kommer den nog inte göra om vi ska få i oss precis allt, hela tiden.

Omega 3
Bra fisk är inte bara dyrt utan svårt att få tag i. Jag ska inte gå in på gifterna i miljön eller vad de odlade fiskarna får i sej. Istället för att kasta fiskleverolja är det en utmärkt ide att kapsla in den och sälja. Det är ett känt fakta hur positivt det påverkar våra kroppar, finns ingen anledning att skippa detta tillskott och istället köpa den extremt stora mängd fisk att äta.

Flytande tillskott och kapslar är det bästa!

Det går inte att dra alla tillskott över en kant men i regel så blir det ett säkrare upptag av just flytande tillskott. Vad det gäller kapslar så är oljekapslar med kokosolja det bättre alternativet. Kom även ihåg att detta tas tillsammans med mat.
Det sista jag vill tillägga i detta är att mat är det bästa alla dagar i veckan. Tillskott är endast ett sätt att hjälpa sej själv genom att underlätta dagen då man kanske inte kan gå runt med en kylväska överallt hela tiden och ha alla världens olika former av mat. Det är för att underlätta, inte ersätta. En dålig kost med tillskott är meningslöst. Var snäll mot dej själv, ät bra mat och hjälp kroppen med tillskott för att kunna vara den bästa utgåvan av dej själv :)

Likes

Comments

Tack Hannah Runsten för du lyckas göra hälsokost så gott!

Jag började dagen med Bananpankakor.
Jag bara rullade ihop dom utan att ha någonting till, så gott var det helt enkelt!

Sedan gjorde jag muffins gjorda på ägg, mandlar och äpplen. Ser ut som vanliga muffins, smakar nyttigt och är väldigt mättande.
Japp, Hannah levererade igen!

Åt precis Asiatisk fiskgryta till middag!
I brist på citrongräs fick de bli dill istället, även detta var fantastiskt gott!

Jag har bara köpt receptböcker från USA innan och använt mej av amerikanske mått som jag köpt på Clas Ohlsson. Även när jag googlar recept så brukar jag mestadels titta på amerikanska recept, förutom vid högtider då man bara måste ha de klassiska rätterna som Jansons Frestelse.
Men efter att ha testat denna bok så känner jag att jag MÅSTE köpa första utgåvan “Muskelmat”.
Det jag vill säga om denna kokbok är; Köp den, du kommer inte ångra dej :-)

Likes

Comments