Psykisk ohälsa, Åsikter och tankar

Ville skriva och ta upp en sak som jag verkligen är livrädd för och se ifall jag inte är ensam om detta.

Jag har spindelfobi men det är inte det jag kommer skriva om utan det är nog ingen fobi direkt utan mest att jag blir livrädd, får ångest och ibland vill jag faktiskt gråta.

Det är dessa jäkla.. Vad tusan heter det ens?? Det är de på bilden så någon som vet, tell me vad de heter! Haha

Enda sedan jag fastnade i en sådan för flera år sedan så har det ta mig fasiken traumatiserat mig på något sätt för jag kan få panik över att gå igenom de och är jag i en affär med sådana med någon annan så tvingar jag alltid den att gå före så jag kan antingen hålla i den och verkligen vara klistrad på personen. Eller så springer jag igenom de.

Seriöst, jag kan väl inte vara ensam om detta?? haha

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Åsikter och tankar

Om jag skulle vilja förändra något med mig själv.. Det hade ju varit att jag skulle vara frisk men det är bara önsketänkande och något jag kommer trots det vara något jag kommer kämpa för att en dag bli frisk..

Om jag skulle vilja förändra något med samhället är bland annat att alla inom HBTQ+ ska ha lika mycket rätt att bli sedda som en människa, som en person och att inte bli förnekade av deras existens. Det är helt accepterat att cis-män och cis-personer existerar och det borde dessutom vara en självklarhet att alla könsidentiteter också borde vara accepterade i samhället.
Att människor ska få upp ögonen och inse att det finns människor som varken är en man eller kvinna. Att det inte ska ses som något konstigt att vara trans eller icke-binär utan att verkligen förstå att det finns många olika könsidentiteter och att det man har mellan benen inte har någon betydelse för vilken könsidentitet man har.

Freja Lindberg är en person som aktivt kämpar för HBTQ+ rättigheter och jag beundrar verkligen hen för det otroliga jobb som hen gör dagligen och det borde verkligen uppmärksammas ännu mera.

Frejas hemsida: http://www.frejalindberg.com

Där kan du dessutom finna hens Instagram och youtube kanal!

Det borde seriöst vara en självklarhet att inte förneka deras existens. Det är dessutom viktigt att också belysa det förtryck som de lever under dagligen. De lever en verklighet som innebär risker att bli förföljda, mobbade, misshandlade och dessutom bli mördade för de inte passar in i samhällets sjuka gamla trångsynta ideal om hur en människa ska och inte ska vara. Den trångsynta synen om att beroende på vad man har mellan benen ska avgöra om man är en man eller kvinna och det är verkligen helt sjukt. Självmordsantalet bland unga som är trans och icke-binära är sjukligt hög och så borde det verkligen inte vara.. det är verkligen helt fruktansvärt att detta ens händer.

Dessutom detta med pronomen.. Jag blir så fruktansvärt upprörd när jag hör när någon medvetet använder fel pronomen till eller om en annan människa. Det är att förneka deras existens så läs på, skaffa kunskap, sprid kunskapen vidare och förhoppningsvis kommer vi se tillbaka i framtiden och undra hur fasiken samhället kunde trycka ner och förnekade deras existens och göra narr av de.
Det är något jag önskar att inte bara jag kunde förändra utan något som jag önskar att alla vill förändra och göra sitt bästa för att det ska ske.

Har en person pronomen hen/hin/den/det, säg då för fan inte hon eller han pga vad de har mellan benen. Det är att trycka ner, kränka och förneka deras rättighet att faktiskt bli sedda som en människa, accepterade för den de är och att bli bemött med förståelse och respekt precis som man ska bemöta alla med. Jag ser det som en självklarhet att använda rätt pronomen när jag vet vilket pronomen personen har och jag vill verkligen att fler ska tänka likadant som mig där, att se det som en självklarhet.

En förändring börjar alltid med en själv, så läs på, skaffa kunskap kring ämnet för det kommer iaf jag fortsätta att göra.

Likes

Comments

Djur, Åsikter och tankar

Det finns så otroligt mycket som jag står upp för, inte bara för människors lika värde i samhället. Dessutom att man ska adoptera istället för att uppmuntra buskavel när det gäller katter. Det finns så otroligt många hemlösa katter och de behöver verkligen ett forever home. Snälla, snälla, snälla uppmuntra inte buskavel.. Vi har för många hemlösa katter i Sverige, rättare sagt så har vi över 100.000 hemlösa katter. Varje år överges 1000-tals katter vars ägare tröttnar på de.. katter som är ovaccinerade och okastrerade som leder till att de förökar sig och vi får ännu flera hemlösa katter.
En katthona kan få ca 120 stycken kattungar under sin livstid och kanske hälften av de överlever och som i sin tur föder nya kattungar och vi får ännu flera hemlösa katter..


Så det är verkligen otroligt viktigt att både vaccinera och kastrera era katter när det inte gäller avel av raskatter. En katt lider inte av att man kastrerar de så snälla, kastrera era katter. Så istället för att låta era katter föda ungar på ungar så gör ni verkligen de en tjänst. Dessutom blir katten oftast lugnare och håller sig mer hemma så snälla jag ber er, kastrera era katter.

All cred till katthem och ideella föreningar som jobbar hårt för att hjälpa dessa hemlösa katter, katter som dumpats för att dö.. dessa katthem får inte alltid något bidrag alls från kommunen utan de går runt och klarar av att finnas från donationer från oftast privatpersoner. Sök upp katthem i din närhet och besök de, donera, pengar som kattmat, kattsand och andra saker som verkligen behövs. Hjälp till att göra skillnad, volontärarbeta på någon av dessa katthem och ge katterna kärlek som de troligen aldrig ha upplevt.

Allt detta ligger på människans ansvar och utan att människor tar sitt ansvar så kommer problemet med hemlösa katter alltid finnas kvar.

Likes

Comments

Vet att min dag 2 blev lite väl sen men här kommer inlägget iaf.

Något som jag står upp för är alla människors lika värde. Det är någonting som alla borde stå upp och kämpa för.
Förstår inte hur man kan se skillnad på människors värde beroende religion, kön, könsidentitet, sexualitet, social status, etnicitet, inkomst och allt sådant som separerar samhället. Vem bestämmer egentligen att vissa människor är värd mer eller mindre?
Vi är alla människor, vi förtjänar alla att bli behandlade lika oavsett vad.
Ingen är värd varken mer än mindre än någon annan och förtjänar att bli behandlad likadant och bli accepterade för den de är.

Oavsett om du är man, kvinna, trans eller icke-binär så är vi fortfarande människor som förtjänar att bli accepterad för den vi är och bli bemötta med respekt. Det är ett liv vi pratar om, en människa gjord av kött och blod, har känslor precis som alla och och har en själ. Vem kan sätta priset på ett liv? Behandla någon sämre när vi alla är människor.. Det är ett liv för tusan, vi är levande varelser och förtjänar att bli behandlade med respekt.

Jag står upp för människors lika värde och det borde du som läser detta också göra. För att en förändring ska ske och att vi ska komma längre fram i utvecklingen där alla verkligen har lika rättigheter i samhället och blir sedd som en människa och blir behandlad som en också så måste vi kämpa tillsammans.

Likes

Comments

Psykisk ohälsa, Åsikter och tankar

Min allra värsta fiende är inte någon annan än mig själv.

Att ha ett psyke med demoner som trycker ner en, manipulerar en till att känna, tänka och få en till att göra destruktiva saker är långt ifrån en dans på rosor.

Demoner som säger att man inte är bra nog, inte smal nog, man har ingen betydelse, man är en börda och borde försvinna, man förtjänar inget bra alls, man förtjänar inte kärlek och att ingenting kommer att bli bättre.. Tankar som får en att skada sig själv för man vill känna något när man är helt apatisk och inte känner något alls, bara en stor tomhetskänsla som fräter sönder en. Smärtan får en att känna något och demonerna säger till en att man förtjänar det. Man förtjänar smärtan, man förtjänar att skada sig själv. Men det är verkligen INTE sant för fem öre. Det är sanningen, ingen förtjänar att skada sig själva och ingen förtjänar att känna den smärtan och jag önskar att jag kunde få allt det att försvinna, inte bara från mitt huvud utan allas huvud.

Man skadar sig själv och så mår man ännu värre pga man skadat sig och sen gör man om det och är fast i självskadespiralen och det är är så fruktansvärt svårt att ta sig ur den..

Men jag vet att du som läser detta och är fast i denna spiral, att du kommer klara att ta dig ur detta helvete för du är stark, så mycket starkare än vad du tror och jag tror på dig. Du kommer verkligen klara det.

Det är vi själva som är våran värsta fiende och det är en hård kamp, ett dagligt krig men i slutet av dagen så är man vinnaren, man vann den dagens krig och det gör en starkare för varje dag.

Vi är fighters och kommer alltid att vara det och vi ger inte upp.

Likes

Comments

Åsikter och tankar

Jag är en person som värderar ärlighet så otroligt jäkla mycket. Jag verkligen hatar när andra ljuger för mig. Jag har alltid haft otur med människor som ljuger för mig och som gjort det hela mitt liv. Jag är så sjukt trött på det så ljug för mig och mitt förtroendet jag har för dig försvinner och det är sjukt svårt att bygga upp det igen. Det kommer ta lång tid innan jag kommer kunna lita på den igen. Jag har aldrig förstått varför man ska ljuga.. vad är meningen med det egentligen? Sanningen kommer alltid fram till sist så varför ljuga när sanningen kommer fram till sist och förstöra förtroendet till den man ljuger för?

Som sagt så har jag haft otur hela mitt liv med vänner och andra människor som ljugit och utnyttjat mig. Jag vill alltid ge andra en chans att de är ärliga mot mig trots mina tidigare erfarenheter. Men när någon ljuger för mig så försvinner mitt förtroende för den personen och det är nästan omöjligt för att jag ska kunna lita på den igen. Det kommer alltid ligga kvar undermedvetet att jag kan inte lita på den för hur vet jag om den talar sanning eller ej pga de tidigare ljugit. Jag blir så fruktansvärt ledsen och besviken på de som ljuger oavsett om den ljuger för mig, någon jag känner och även när någon ljuger för andra jag inte ens känner.

Jag blir verkligen så fruktansvärt ledsen och besviken.. ser verkligen inte någon mening alls med att ljuga. Va ärliga för tusan och förstör inte det förtroendet som du ljuger för. Hellre att du är brutalt ärlig än att ljuga.

Så snälla, sluta ljug, va ärliga och väx upp. Det är inte så svårt att inte ljuga så sluta ljuga och va ärlig för fasiken.

Likes

Comments

Allmänt, Åsikter och tankar

Tänkte köra en bloggutmaning som startades av www.catarinas.se
Den går ut på att i 7 dagar ska jag posta ett inlägg med temat "empowerment" som med syftet att hitta bra saker jag älskar och är stolt över!

Dag 1: Det här är jag

Jag tatuerade in ordet "Fighter" på min handled som min första tatuering och det ordet beskriver mig som person.

Jag är dessutom en person med stor empati, förståelse och att jag verkligen bryr mig om andra och vill finnas där för de som skulle behöva det. Det är verkligen egenskaper som beskriver mig väldigt bra och är verkligen en stor del utav den jag är som person. Det kommer aldrig att ändras utan jag kommer alltid att bry mig om andra resten av mitt liv.

Jag är dessutom en sjujäkla fighter. Jag har levt och kämpat med psykisk ohälsa hela mitt liv, så långt tillbaka till när jag var 4 år gammal. Jag vet hur det är att må fruktansvärt och bara där kommer min empati in i bilden om att jag vill finnas där för andra för att de inte ska behöva gå igenom det helvete jag gick igenom i tystnad när jag inte hade någon att prata med.
Jag vet hur det är att bli nerdragen och sedan resa sig upp och att det hänt gång på gång för att resa sig upp igen starkare än jag tidigare var.

Likes

Comments

Psykisk ohälsa, Åsikter och tankar

"Ryck upp dig", "skärp dig", "du ser inte sjuk ut", "du är en börda för samhället", "du är löjlig", "försvinn och gör alla andra en tjänst", "du är en skam för samhället", "om du kan lämna huset så kan du jobba", "skaffa ett jävla jobb och sluta lev på bidrag, du är inte alls sjuk", "du är värdelös", "sluta leka offer och väx upp", "det finns de som har det värre än dig, sluta tyck synd om dig själv"

Det är bara några av såå sjukt många saker man fått sagda till en och som andra som också lider av psykisk ohälsa som också tyvärr får höra också. Vart fasiken finns empatin och förståelsen egentligen? Stigmatiseringen kring psykisk ohälsa är otroligt jäkla fast i samhällets trångsynta syn. Tur så finns det många som kämpar för att krossa denna stigmatiseringen kring psykisk ohälsa och genom att jag är öppen om mitt mående är för att jag vill göra detsamma. Jag vill sprida kunskapen när det gäller detta ämnet då det ligger mig väldigt nära hjärtat då detta är min verklighet och har varit det i hela mitt liv. Genom att jag är öppen om mitt mående så förhoppningsvis gör det att fler vågar öppna upp sig om sitt mående. Jag vågade först vara öppen om mitt mående 2014 då mina föräldrar och familj fick reda på mitt mående.

Kan jag hjälpa en person så är det stort för mig. Genom att hjälpa någon och sprida kunskapen gör att den i sin tur förhoppningsvis kan hjälpa en till och sen fortsätta att kämpa för att krossa denna hemska stigmatiseringen.

Det man verkligen måste påminna sig om är att det är 100% okej att må dåligt. Det är inte ditt fel och inget du ska se ner på dig själv för. Du är inte svag, du är långt ifrån att vara svag. Det är verkligen okej, det är okej att bryta ihop, det betyder bara att man varit för stark för länge.

De som inte varit där själv vet inte hur det verkligen är. Ett evigt krig inombords och det känns som man fräter sönder inifrån och ut. Ett svart hål som slukar alla krafter man besitter för att man ska klara av att vinna det dagliga kriget för att vinna det för att sedan vakna nästa dag och det börjar om på nytt.. Döm inte någon fören du själv vandrat en mil i den personens sko och upplevt den kamp som den gått igenom. Man vet aldrig vad någon har gått igenom så tänk en eller fem extra gånger innan man yttrar sig.


Det är väldigt lätt att bara se det negativa när man ligger där i mörkret och ens själ smärtar mer än ord kan beskriva. Det är så lätt att vara hård mot sig själv och se ner på en.

Men glöm aldrig att du är värd allt gott i världen och du är inte svag. Du är vacker, du spelar roll. Du är så otroligt mycket starkare än du tror.

Jag tror på dig, du kommer klara detta. Vi kämpar på tillsammans!

Likes

Comments

Psykisk ohälsa, Åsikter och tankar

Den 6 augusti behövde jag åka till psykakuten i Kristianstad. Min kusin följde med mig som stöd och det behövde jag verkligen. Hon var en klippa för mig och så otroligt tacksam.

När jag kom dit var det ingen i väntrummet så det tog inte lång tid alls att komma in och prata med sköterskorna.
Jag fick sedan gå ut och vänta på läkaren i väntrummet igen och jag var inte beredd på att det skulle gå så snabbt innan jag skulle få komma in till läkaren.

Läkarsamtalet tog MAX 5 minuter. Jag berättade om mitt mående och han brydde sig inte. Jag förklarade då att det var på den nivån som det var när jag var inlagd en månad och saatt han skulle kolla där för att se att jag varit inlagd förut och han sa "jaha jag visste inte att du varit inlagd, ska läsa". Det var som att prata med en vägg, ingen empati, förståelse eller någonting alls som en person som ska jobba med människor, speciellt med människor som mår dåligt.

Han lyssnade inte och brydde sig inte ett skit om mig eller om att jag mådde dåligt.
Det kändes verkligen som att prata med en psykopat.. inga känslor för fem öre..
Med hans egna ord efter han nekade mig inläggning var "jag bryr mig inte om att du mår dåligt, åk hem istället."
Han sa detta till någon som är självmordsbenägen.. Jag sa till honom att om det händer något så ligger det på honom och han brydde sig inte, han sa då att han visste det och sa att han inte hade några problem med det och sa att han har det hela tiden.
Jag såg dock till så han skulle prata med bakjouren och sen återkomma.

Han var borta MAX 3 minuter så jag tvivlar starkt på att han ens pratade med någon. När han kom tillbaka sa han att de sa samma sak som han sa till mig.
Då frågade han om vi skulle ha samtalet privat och så sa jag att "nej vi kan ta det här".
Där sa han exakt samma sak som han sa när vi hade samtalet privat. "Jag bryr mig inte om att du mår dåligt, åk hem istället"

Då ifrågasatte min kusin honom och frågade hur fasiken han kan skicka hem någon som är självmordsbenägen och om han såg något fel med det. Han svarade "Jag ser inget fel med det, vi gör det hela tiden"
Han stod och försvarade att det inte är något fel att skicka hem självmordsbenägna personer för "man kan ju inte hjälpa alla"
När han gick vek sig mina ben bara och jag fick en panikångestattack. Låg och grät på golvet och kunde inte andas, hela jag skakade och det kändes som jag skulle gå sönder, allting gjorde så ont i mig..

Efteråt kom en av sköterskorna som skulle släppa ut oss så pratade min kusin med henne om vad som hände. Då stod sköterskan och försvarade honom och hon ville inte uttala sig om något utan hon försvarade bara honom..
Hon släppte ut oss och jag mådde fortfarande fruktansvärt och det var värre. Min kusin ringde psykakuten i både Lund och Malmö och berättade vad som hänt och ifall det skulle gå att komma dit och få ett andra utlåtande och kanske bli inlagd där. Varken Lund eller Malmö kunde göra något sa de när hon ringde. Det var eftersom läkaren bedömde detta så som han gjorde. Så han förstörde verkligen så otroligt jävla mycket. Så nu står det saker i mina journaler som inte är sanna pga han var så otroligt inkompetent och oprofessionell och jag sa till honom att han borde byta jobb.

Som tur var så åkte jag och min kusin hem till henne igen och jag fick sova där och det kändes väldigt bra.

Jag kommer att anmäla denna läkaren till både ivo och till patientnämnden. Jag hoppas innerligt att han får ta konsekvenserna av denna händelsen. Fått veta i efterhand dessutom att jag inte är ensam om att ha råkat ut för honom eller blivit bemött så som jag blev bemött.

Likes

Comments

Djur

Inatt inne i badrummet var det en massa malar som flög runt när man tände lampan. En av de stora flög rakt in i mitt ansikte och flög runt i mitt hår..
Trodde den fastnade i mitt hår först men som tur va det inte fallet haha

Likes

Comments