Header

är sorgligt nog biblioteket. Dom senaste 10 dagarna har jag spenderat överlägset mest tid i bibban med alla grupparbeten eller inlämningsuppgifter. Det känns lite smått jobbigt också när det har varit så fint ute. Ett typiskt Australien-problem jag upptäckt när jag suttit i bibban varje är att man inte ska låta sig luras att ta på sej shorts och topp trots att det är närmare 30 grader ute. ACn har dom att blåsa med full effekt så det är helt störande kallt vilket leder till att man ska ta på sig både jeans och långärmat och svettas på vägen dit. För jag menar att gå 15 minuter i jeans och en lite tjockare tröja i 25 -30 graders värme gör nog att man får upp värmen. Det positiva är ju dock att jag fått mycket gjort och det är så skönt. I helgen önskar jag att jag kunde ta en paus från Syd Korea och deras affärskultur men jag tror nog att jag kommer att ägna söndagen till att skriva om exporten mellan just Syd Korea och Australien. Här i bibban är jag som tur nog aldrig ensam, det är så fullproppat med människor som kämpar på med sina sista skoluppgifter och det får nog min motivation att stiga också. Jag och Christin har dessutom hållit varandra sällskap dom flesta dagarna och det gör att det hela blir mycket roligare. Heja oss!

My second home... has sadly been the library for the past 10 days. I've definitely spent most of my "free" time studying in the library. It has been a little tough to sit inside with my assignments when it's so lovely weather outside. A typical Australia-problem I have found while basically living in the library is to never be fooled to wear shorts and a top even though there is close to 30 degrees outside. The AC is on full speed which mean that there is freezing inside. Consequently that leads to me sweating on my way to the library with jeans and a longsleeved shirt. On the positive side it is easier to concentrate and I've got a lot done lately so that is nice. This weekend I wish I could take a break from South Korea and their business culture but unfortunately that is probably not going to happen. Luckily I'm never alone here in the library, it is filled with people working hard to get their last assestments done and that makes me more motivated as well. Besides, Christin and I have kept each other company almost everyday so that makes it more fun!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Nu har det äntligen kommit bilder från balen i fredags. Balen var en perfekt orsak för hela gänget från The Village att klä upp sig och traska iväg till Hilton Hotel i Surfers Paradise. Och alla var så snygga! Det bjöds på lite fingerfood och en open bar med vin, öl, skumpa och mimosa, vilket också betydde att det fanns en hel del såna som drack lite för mycket. Kvällen slutade på Sin City redan klockan 12-1 för mej. Mina skor höll på att döda mina fötter så jag kunde inte dansa mera då och dessutom hade vi ett grupparbete som vi skulle träffas och göra klart på lördagen. Men balen började tidigt så jag hann nog med allt jag ville.
Känslan från balen var som bortblåst redan på lördagsmorgonen. Det var bara att ladda om hitta studiemotivationen för att kämpa på. Och nu är 4 av 8 uppgifter gjorda och inlämnade. Vilken skön känsla när man får stryka det från att göra listan.

The pictures from the ball last Friday have finally been uploaded. The ball was a perfect reason the people in The Village to dress up and go to the Hilton Hotel in Surfers Paradise. And everyone looked so good! Hilton offered us some fingerfood and an open bar with wine, beer, sparkling wine and momosa, which also meant that there was a lot of people that got a little too drunk. The night ended on the club Sin City. My heels were killing me so I left around 12-1 am but I had a good night anyway.
Saturday I spent in the library with assessments and now 4/8 are done. What a nice feeling to cross that off the to do list.

Två av mina kämppisar på bilden till vänster. Till höger har vi några sötisar Em, Alex och Grace.

Two of my roommates on the left picture. On the right picture we have my sweethearts Em, Alex and Grace.

Likes

Comments

Här kommer nu andra delen av vår Bali resa. Resten av veckan spenderade vi mestadels på Gili Trawangan som är en av tre öar mellan Bali och Lombok. Det var en och en halvtimmes resa från hamnen i Bali och helt ärligt så måste jag säga att vi var lite rädda att ta båten eftersom en båt veckan innan had exploderat men vår resa gick bra. Vi hade bra väder vilket betydde att vi kunde sitta på taket på båten. Det var så härligt, vi hade en "svalkande" vind, solsken, feelis musik och en öl. Vi var nöjda. Redan i hamnen (om man nu kan kalla det för en hamn) var vi helt chockade över hur fint allt var. Vattnet var turkost och båtarna var färgglada! Tänk dig paradiset.. så såg det ut!

Det fanns inga fordon på ön så för att ta oss till andra sidan ön med våra väskor fick vi ta "hästtaxin". Först tyckte jag så synd om alla hästar när dom måste dra så tunga lass, det var så hett och hästarna såg trötta ut men vi fick veta att hästarna är ett otroligt viktigt djur så dom tar väl hand om dom. Av lokalbefolkningen används hästar till allt, det var som att komma tillbaks hundra år i tiden. I mitten på ön bor lokalbefolkningen och det var så smutsigt överallt, husen var så små och det såg så fattigt ut. Vi blev så förvånade först. Dom slänger sina sopor i en hög och för dom , med hjälp av hästen, till soptippen eller sen bränner dom det själva. Närmare kusten finns hotellen som är av bättre kvalité så där bor man rätt så flott och man märker inte av det som ser ut som fattigdom om man bara rör sig längs strandvägen. Bilderna här nedan är från vårt hotell.

Vårt hotell var riktigt fint också. Vi var alla riktigt nöjda med det fastän det var på andra sidan ön. Alla restauranger och affärer fanns på andra sidan ön men vi hyrde cyklar och cyklade till "stan". Stan på den här ön var ju inte stor precis så civilisationen kanske passar bättre. Det är ett par kilometer dit kanske men utsikten på vägen dit var såå fin.

På kvällen bestämde vi oss för att gå och kolla på deras lokala matmarknad. Där fanns en massa indonesiska rätter man kunde välja mellan och det mesta var ganska starkt har jag för mej. Jag tänkte inte ens på att fråga och min mat var nog lite för stark för min smak.

Nästa dag ägnade vi oss mest åt att utforska andra sidan av ön och testa på paddle boarding eller stand up paddle men tyvärr har jag inga bilder från det ännu. Måste vänta tills jag och Emma byter bilder och videor. Men SUP var inte alls så svårt som man skulle tro, vi höll oss alla på brädan. Det var så häftigt också när vattnet var så klart så man kunde se havsbottnen under sig.

På kvällen körde jag, Grace och Alexandra på lite spa vid hotellet. En timmes nack-, skulder- och ryggmassage, så välbehövligt för min del! Genast efter massagen sprang vi ut till gungorna för att ha vår lilla photoshoot vid solnedgången. Det var sååå fint! Vår sista kväll spenderade vi genom att först beställa billiga drinkar vid poolen för att sen ställa oss i ordning för att gå ut och uppleva Gili Ts nattliv. Kvällen eller rättare sagt natten slutade minsann oväntat men alla kom sig hem som tur. Vi kom ifrån varandra under kvällens lopp så det var roligt att höra allas berättelser nästa dag.

Vår sista dag njöt vi bara av att ta det lugnt. Vi hade i princip inga planer så vi chillade vid poolen och besökte en annan strand.

I båten tillbaks till Bali tror jag vi alla sov i minst en timme. Så skönt! Vårt hotell sista natten i Uluwatu, Bali var helt sjukt fint, vi hade bokat lyx villor att bo i med egen pool och soluppgång och nedgång från fönstret. Alltså så sjukt fint var det, kommer nog ta en lång tid innan jag bor så där flott igen kan jag säga! Sånt kunde man ju vänja sig vid men här i Australien skulle nog ett sånt ställe kosta säkert 200 dollar per natt. Eftersom utsikten från vår villa var rakt framför soluppgången tänkte vi att vi stiger upp kl 6 för att kolla på den och det var helt klart värt det för det var riktigt fint. Så mycket på den här resan som har varit 'så fint'.

Innan vi åkte iväg mot flygfältet hann vi ännu åka till Uluwatu templet. Just när vi var där hade dom nån slags bönevecka eller något sådant för det var sjukt mycket folk där. Vi gick iväg på nån slags dans också som dom hade, det var mera som ett sorts skådespeleri. En rolig upplevelse. För att ens få gå in i på området, som förövrigt var stort, så måste man ha på sig något av silke och om inte hade långbyxor så fick man knyta en silkessjal runt midjan som en kjol oavsett kön. Vår taxichaufför som i hade med oss hela dagen gick runt med oss hela dagen på templet och berättade för oss om templet och vad dom har för ritualer typ och sånt. Jag tyckte att det var riktigt intressant för jag vet ju inte så mycket om hinduismen och balinesernas kultur.

​Vilken bildbomb det här inlägget har blivit. Men kort och gott så fanns det typ ingenting med Bali jag inte gillade. Resan var 100 % lyckad och resesällskapet var super! Nu bara önskar jag att jag var i Bali. Lite avslappning skulle jag verkligen behöva. Igår blev jag riktigt sjuk sådär lagom till slutspurten i skolan men redan idag känns allt bättre. Hoppas innerligt att det bara var något opassligt jag åt för jag klarade inte av att göra någonting alls hela kvällen. Jag var totalt kraftlös, kroppen var så tung att jag knappt orkade lyfta en arm, jag hade bultande huvudvärk, mådde illa, hade svullen mage, ont i halsen och frös under täcket med mina tjockaste kläder. Jag vet inte alls vad som hände men idag mår jag helt okej så vi får hoppas att det bara var något tillfälligt.

Likes

Comments

Alltså jag kan inte fatta att det bara är en månad kvar av skolan nu innan tent perioden börjar! Vart har tiden runnit iväg?! Det känns inte alls som att jag har gått i skola i två och en halv månad redan. Den här sista månaden kommer att gå snabbt också när jag har så mycket på gång, slutspurten i skolan och alla evenemang och saker jag vill hinna göra gör ju att tiden dubbelt så fort. Idag har jag pluggat i princip hela dagen och gjort tråkiga saker som att tvätta kläder och handla så det har nog hänt sig ett par gånger att jag suttit och bläddrat bland bilderna från Bali.. På campus var det market day idag å jag fick igen köpa min favoritmat därifrån. Bästa på hela dagen! Imorgon har jag bokat tid till frisören men ännu vet jag inte alls hur jag vill ha det. Det enda jag vet är att mitt hår måste fixas till efter Bali resan. Den stekande solen och hettan kombinerat med både saltvatten och klorvatten har verkligen synts på mitt stackars hår. But no more, imorgon är det bort.

I can't believe it's only one month left of school before the exams start! How did the time fly by so fast? It doesn't even feel like I've been in school here for two and a half months already. And I know that this last month of school will go by so fast since there is so much going on, in school and all the events and parties I want to attend. All these things will probably contribute to the time flying by even faster. Today I have basically been studying the whole day and done all the boring stuff like laundry and grocery shopping so I may have flicked through the pictures from Bali a couple of times. On campus it was market day as it usually is every second wednesday and I got to buy my favourite food again. The best thing today! Tomorrow I have an appointment to the hairdresser but I don't even know how I want my hair yet. The only thing I know is that something needs to be done with it after the Bali trip. The sun and the heat combined with both salt water and pool water has really taken its toll on my hair. But no more, tomorrow that will be gone.

Likes

Comments

För en vecka sedan åkte jag och Emma till Bali med några av mina kompisar här i Australien. Eftersom jag visste att vi skulle ha mycket program i Bali hade jag tänkt blogga lite vartefter men så blev det ju inte. När dagarna var fullproppade med program var vi så trötta på kvällarna även om vi hade planer då också. Jag ska försöka göra en liten sammanfattning av dom första dagarna nu och i ett annat skede Gili Islands och slutet på vår resa.

Första natten i Bali spenderade vi i Kuta även fast vi blivit rekommenderade att inte åka dit. Eftersom vi inte tänkte spendera mycket tid där så kom vi överens om att det inte spelade någon roll var vi bodde. Det första vi gjorde på morgonen var att växla "lite" pengar och vips så var vi miljonärer. 3 000 000 miljoner indonesisk rupiah motsvarar ungefär 300 AUD, vilket är ungefär 200 €. På väg mot risfälten i Ubud stannade vi spontant utanför stan för att testa på rafting (forsränning?) som vår taxichaufför föreslog. Såå kul var det och naturen runt floden var så fin!

Sen åkte vi vidare mot risterasserna. Vägen dit var lite skrämmande här och där. Broarna var små och skrangliga och vägarna var små och kurviga. Vi körde mitt bland lokalbefolkningens hus så det var riktigt intressant att se hur dom faktiskt bor men samtidigt var det sorgligt. Det var inte alla gånger en fin syn.. dom bränner sina sopor över allt och på deras gård springer höns, hundar och katter lösa runt husen som ser ut att vara fallfärdiga. Trafiken är också farlig här, hälften av befolkningen kör vespor som dom kör med över allt och på alla sätt och vis. Dom kör om var som helst, bara det finns en liten springa där dom kan kila sig mellan, bland kör dom också på fel sida av vägen. I mina ögon ser det ut som om ingen har respekt för trafiken, och en hel familj på fyra eller fem personer kan sitta på en vespa där det bara är föräldrarna som har hjälm. Vi hade tänkt hyra vespor men efter att jag såg trafiken fanns det ingen chans att jag skulle sätta mig på en vespa. Vår taxichaufför berättade också att varje dag är det cirka 6 australiensare som är involverade i trafikolyckor i Kuta. På Bali har dom dessutom också vänstertrafik, vilket det också är i Australien så man tycker ju att australiensare borde kunna det.

Okej, men tillbaka till Ubud och risfälten. Det var så himla fint vid risfälten och alla färgglada saker dom sålde där. Lite tråkigt var det att det var så packat med turister så om jag skulle göra om det skulle jag nog fråga efter en annan plats med risterasser. Som avslutning på dagen åkte vi till Monkey Forest i Ubud. Det var i regnskogen med gamla byggnader och statyer och det var så coolt. Det var så många gulliga apor och jag fick mata en med banan. Den blev så glad, det kunde jag se på hans ansiktsuttryck när han fick bananen. Det var också trevligt att aporna var "vilda", alltså inte i burar eller så. Skogen var inte heller inhängnad så aporna slipper bort om dom vill. Dock så var dom ju så vana med turister att vissa nästan hoppar en i famnen om man lockar den med bananer. Men annars så gick det inte att ta i dom utan att dom sprang undan och man fick inte heller försöka ta på dom. Inte heller fick man se dom i ögonen för det kan dom uppfatta som ett hot.

Under hela vår dag hade vi vår taxichaufför med oss och för hela dagen kostade det det något mellan 400 000 och 600 000 IDR tror jag. Det motsvarar 40 till 60 AUD så det är 27 till 40 €. För det priset skulle man ju inte ens komma till Esse från Jakobstad hemma i Finland.

Vår andra dag i Bali åkte vi till stranden i Seminyak men jag måste säga att stränderna i Australien är så mycket bättre! Vi testade också att surfa men vågorna var inte alls bra och dessutom så var det så grunt så att det gjorde ont när man föll av. Eftersom vi är nybörjare så kan vi inte gå ut alltför långt för att surfa, vågorna är för stora där. Vi låg på stranden hela dagen och hittade en restaurang med havsutsikt. Den tillhörde ett lyxhotell och det märktes verkligen på pris, utseende och personalens beteende. Maten var dock fantastisk men dyr för att vara i Bali, vi beställde också lite drinkar så vår räkning landade till slut på 2,3 MILJONER. Men vi är ju ända sju pers så det blev inte så mycket per person. Det var helt klart värt varje miljon haha :D Vi kände oss verkligen som några små bortskämda rich kids som inte vet att man inte går på lunch i bikini. Vi blev nämligen tillsagda att sätta på oss mera kläder.

Likes

Comments

Nu sitter vi i Brisbane med en öl i handen. Tanken var att vi skulle låsa in våra väskor och utforska staden. Jag har ju redan varit här men Emma ville se Brisbane före vi åker till Bali. Tyvärr så finns inga skåp här på grund av säkerhetsskäl så vi satte oss på ett café istället men en kaffe och muffins. Denhär tiden med Emma har bara handlat om plan B, men minst lika kul har det varit ändå.

I torsdags tog vi bussen till Currumbin Wildlife Sanctuary. Därmed fick vi båda kryssa av "att se en koala och en känguru" från våra bucketlists. Vi fick till och med ta selfies med både en känguru och en koala. Lifegoal achieved! En djurälskare som jag är så blir jag varm i hjärtat av bara tanken på att jag fått gosa med dom.
Sen utmanade vi oss också på en "Tree Top Challenge". Den gick ut på att klättra och svinga sig mellan träden. En kul utmaning men på lite skrämmande höjder.
På vägen hem stannade vi vid Tallebudgera Creek för att titta på solnedgången där. Allt är så fint här även om solnedgången inte var den allra mest häpnadsväckande.

I fredags hyrde vi en bil och körde hela vägen upp till Noosa Heads. Plan A, Moreton Island, blev det inget av men sämre blev det minsann inte av att ta en 3 och en halv timmer biltur till Noosa. En underbar liten stad med en fullproppad strand. Vi gick ut till national parken och det är nog ett av dom finaste ställena jag har varit till. Vi började med att gå längs med klipporna och gick sen tillbaka via den subtropiska djungeln. Plötsligt ser vi ett krokigt träd och sådana töntar som vi är kunde vi inte låta bli att leka lite Tarzan och Jane i djungeln. Till kvällen hittade vi ett proppfullt hostell i Noosa där vi efter många om och men spenderade natten. På morgonen åkte vi tillbaka mot Brisbane. Båten till Moreton Island var återigen fullbokad så vi styrde kosan mot Stradbroke Island istället. Vilket visade sig bli en helt fantastisk upplevelse.

Bilfärden mot Stradbroke Island började med att vi såg en vild koala brevid vägen. Med andra ord så började dagen perfekt. Väl framme efter både bil, buss och båttur började vi med att gå naturstigen på ön, som förövrigt är enorm. På vägen till stranden hann vi se alla möjliga underbara utsikter. Vi såg också vilda delfiner och valar mot horisonten. Det är helt otroligt hur fint det är där.
På vägen hem dog våra telefoner men vi hittade otroligt nog tillbaka i mörkret utan gps och dessutom utan att köra fel alltför många gånger. Vår röda pärla var också lika fin som när vi startade. Jag trodde att det skulle vara svårt att köra på fel sida av vägen och på fyra eller femfilig motorväg men det gick hur bra som helst.
Nu väntar vi med spänning på nästa äventyr i Bali.

Likes

Comments

Här kommer ett inlägg på både svenska och engelska så att den som vill läsa ska kunna förstå vad som står här.

Alltid är det inte sol här i paradiset. Idag har det regnat och jag tycker att det är riktigt skönt. Som finländare stressar man alltid ut på sommaren när det äntligen är varmt och soligt och tyvärr så har jag tagit med mej den vanan hit. Det är svårt att vänja sig med att det oftast är soligt här, åtminstone någon gång under dagen så det känns alltid jobbigt att sitta inne och studera. Jag vill ju vara ute och ta vara på solen och värmen så mycket det bara går. Fram till september har det ju också varit vinter här så det har inte varit så varmt alla dagar fast solen har varit framme. Det gör att jag vill sitta ute så mycket det bara går nu men att jobba med datorn utomhus när solen skiner är ingen succé. Jag har testat det såå många gånger i hopp om att det ska gå och jag ska få något gjort men skärmen reflekterar allt och jag ser nästan ingenting. Idag har det dock endast varit mysigt att sitta inne och plugga. Nästa vecka blir det bara en massa äventyr i solsken så nu ska allt göras klart inför vårt lov. Mitt börjar ju i princip redan nästa vecka när Emma kommer!

Finally, here is my first blogpost in English.

It's not always sunny here i paradise. Today it has been raining the whole day, and I enjoy it. As a Finn I'm used to always stress about being outdoors in the summer when it finally is warm and sunny. Unfortunately I brought that habit with me.. It's hard to get used to the fact that it's usually sunny here and it makes it so boring to sit inside studying when I can see the sun outside. Since it has been winter here, it hasn't always been warm even if it has been sunny. However, today it has merely been nice to hide inside studying and getting things done because next week is going to be all about exploring the Gold Coast area in the sun. Two more days until Emma is here and my mid-semester break starts, then all of my schoolwork has to be done.

Likes

Comments

Tjohoo, nu är det bara några dagar kvar innan bästaste Emma är här. Jag har redan planerat vad vi ska göra här den första veckan, sen den andra blir det ju Bali. Oj vad taggad jag är för Bali! Kommer bli så kul. Just nu kämpar jag med skoluppgifter så att jag inte ska behöva fundera så mycket på det när Emma är här. En mid-semester exam har jag dock nästa vecka så helt undan skoluppgifter kommer jag inte. Som tur är det en open book online quiz så det borde inte vara alltför svårt. Idag ska jag göra mitt bästa för att göra klart min skriftliga rapport om utmaningar studerande eller nyutexaminerade studenter stöter på när dom ska skaffa jobb. Intressant är det att skriva om men jag märker verkligen att jag inte är van att skriva akademiska texter på engelska. Det tar så mycket tid och jag har svårt att bli nöjd med min text, det är också svårt att få det att låta professionellt tycker jag. Igår fick jag fixat klart min LinkedIn profil så nu är det bara bilden som fattas. Så skönt att ha den avklarad. I helgen har jag inga häftiga planer, måste fixa klart skoluppgifterna och läsa på min tent.

Igår beställde jag efter ett internationellt körkort. Fram tills nu har jag trott att man måste ha en sån för att få köra här eller för att hyra bil för så har det stått på alla hemsidor. Men det visade sig att så länge man har ett visum i kraft, det vill säga så länge man inte är en permanent resident, så får man köra med sitt utländska körkort till och med utan översättning. Flera av våra planer har redan gått i kras eftersom vi har trott att vi inte kan hyra bil när ingen av oss har haft ett internationellt körkort. I måndags fick jag reda på av en svensk kille, som bott här i typ 2 år, att man bara kan gå in till biluthyrningsfirman och visa upp sitt körkort. Sen är det bara att köra iväg. Om polisen stannar en så är det heller inga problem, det är bara att visa upp körkortet. Dom kan se vilket sorts visum man har och sen är det bara att köra iväg. Jag tycker att det är så störande att det står överallt att man måste ha ett internationellt körkort när man egentligen klarar sig utan det. Jag vill ändå ha det för säkerhetsskull, när jag äntligen har fått det behöver jag inte vara nervös att jag inte får hyra. Det var inte ens dyrt att beställa det och då är jag ju i alla fall på den säkra sidan.

Typ varannan onsdag har dom Market Day på campus och då finns det bland annat en massa olika maträtter man kan köpa billigt. Jag har hittat min favorit som faktiskt är vegetarisk. Det är nachos med ost, creme fraiche, bönor i någon sorts sås och sen nån slags sallad med till exempel nudlar, groddar, soltorkade tomater eller broccoli osv. Jag köper alltid från samma ställe och varje vecka är maten lite annorlunda, oftast har dom bytt ut salladen.

Förra veckan var jag riktigt deppig för första gången sedan dom första dagarna här. Jag saknade allt och alla där hemma. Jag skypade med Ville och han berättade att han sådär smidigt hade gömt en massa foton i min fotoram som jag tog med. Gissa om min dag fick en helomvändning efter det skypesamtalet?!

I lördags var jag totalt ensam i lägenheten. Usch va det känns hemskt att vara ensam i den här stora lägenheten så jag bjöd över några kompisar. Tanken var att vi bara skulle ta det lugnt, sitta på balkongen och smutta på vin ur en plastmugg. Men vi fick lite flera gäster och det blev utgång. Jag har inte skrattat så mycket på länge som jag gjorde i lördags! Definitivt en av dom bästa kvällarna!

Likes

Comments

Idag har jag försökt ta igen allt jag hade på min 'To do' lista igår. I flera dagar har jag nu suttit med en Eportfolio vi måste göra för en kurs så jag har lämnat lite efter med allt annat. Jag hade inte alls uppskattat att det skulle ta så här länge att göra den även fast jag vet att den inkluderar en hel del olika delmoment. Eftersom jag vet att det är en grej jag kan använda mej av i framtiden så vill jag satsa ordentligt på den så att jag inte måste göra om den sen. Den är lite som en blandning mellan en blogg och en CV som sedan ska länkas på LinkedIn så du förstår, jag vill ju inte att den ska vara helt usel när min framtida arbetsgivare enkelt kan se den. Eportfolion är också lite som ett tillägg till en CV och arbetsansökan och är mera personlig så att arbetsgivaren kan få en bättre känsla om hur personen är. Jag tycker att den är intressant att sitta och klura på, men verkligen tidskrävande. Imorgon ska jag försöka ta itu med dagens och morgondagens 'To do' lista som också består mestadels av skoluppgifter. Måste försöka spurta lite nu innan vi har vår mid-semester break då Emma kommer hit för då ska vi bara resa och inte tänka på några skoluppgifter.

Efter minst en månad på vift så kom äntligen census pappren idag. ABS:s census webbsida blev hackad så det har tagit lång tid att få det fixat. Alla som befinner sig i Australien måste fylla i enkäten för att regeringen ska kunna följa med vem som befinner sig här och vad man gör. Det är mest standard frågor som vem man är, var man bor, vilken religion man har, frågor om skola/jobb och frågor kring inkomst men sen kan det också vara konstiga frågor som vad man gjorde för en vecka sedan och hur man tog sig till jobbet en specifik dag. En konstig enkät var det och jag förstår inte vitsen med alla frågor men viktigt är det att få det gjort och att lämna in det i tid.

Nu har också min utmaning att äta vegetariskt tagit slut och det var inte alls svårt. Jag är ju ändå inte så bra på att tillreda kött och vi har ingen ugn (!) så jag kom undan enkelt sist och slutligen. Det ända som har varit lite problematiskt denna vecka var att känna mig mätt för en lång tid så har jag fått äta flera mellanmål än jag annars brukar göra. Resten av veckan vill jag nog gå tillbaka till att äta kött.

Efter skolan idag var jag och spelade tennis och det gick förvånansvärt bra. Nu börjar tekniken sitta bättre och det börjar bli kul på riktigt. När det går att spela på hela planen är det en helt annan känsla. Det hände sig ändå både en och två gånger att bollen inte flög över nätet fler än två gånger innan vi fick börja om, men när vi väl kom upp mot 20 gånger.. oj vad vi var nöjda då! Nu väntar jag på nästa gång!

Likes

Comments


God morgon! Att sitta på balkongen med en kaffe och favoritfrukosten är nog något jag kommer att sakna otroligt mycket när jag kommer hem till vinterlandet Finland. Jag är ledig från skolan idag så här kan jag sitta i lugn och ro med datorn och bara chilla.

Planen för dagen är främst att göra klart eportfolion så långt det är möjligt i detta skede. Men först ska jag njuta av min frukost och tänka tillbaka på en riktigt simpel men rolig helg. I fredags träffades hela Baligänget för att planera vår lilla semester där. Nu är det ju bara 3 veckor kvar tills vi är där. Så här ser det nu ut för tillfället: dom första två nätterna har vi nu hotel i Kuta och därifrån tar vi oss sen på dagsutflykter till bland annat Ubud, Monkey Forest och ett par tempel. Avstånden på den lilla ön är ju inte så långa så förhoppningsvis hinner man med ganska mycket på en dag. Vi tänkte också hyra skotrar att ta oss runt på där så det borde ju göra utflykterna ännu enklare och upplevelsen ännu bättre. Dom sista dagarna far vi vidare till Gili Islands, vi har ännu inte bokat hotel där men vi tänkte bo på den största ön och sen ta båten ut till dom andra två öarna för att dyka, kajaka, stå upp paddla, surfa och gå runt på öarna.

Efter vår planering gick vi ut på middag och satt sedan och pratade över några glas vin hemma hos Grace. Det var en sån rolig kväll och jag är glad över att det är dessa mänskor jag ska uppleva Bali med och sen förstås Emma som snart är här. Bara två veckor kvar nu!

På lördagsmorgonen bestämde jag och min rumskompis att åka till Coolangatta (ca 35 km bort) på en surf festival. Den var riktigt liten med lokalproducerad mat och produkter. Där fanns också live musik av en riktigt duktig kille som sjöng covers på nya låtar, folk bara satt där på gräsmattan och picknickade. Hittills har jag nog inte upplevt något såhär avslappnande och laid back. Enligt mej så var det mer av en surfmarknad än en festival men det var kul att gå runt och kolla på alla surfbrädor och skatebordar som dom sålde där. På samma gång gick vi också runt lite i staden och eftersom vi är så tuffa så gick vi över gränsen till delstaten New South Wales och Tweed Heads som staden heter.

Det var en riktigt blåsig dag, speciellt ute på Kirra Point (bilden upp till höger), vilket var perfekt för dom som ville kite surfa.

Här ovanför är några bilder från Greenmount. Härifrån kan man se Surfers Paradise lång borta och det var så fint men allt blir inte lika bra på bild. När man stod på toppen av berget eller backen och kollade ut mot andra hållet kunde man se Rainbow Beach och Snapper Rocks. Det skulle ha vari kul att gå dit också men det var lite för långt borta att gå tyckte vi. Snapper Rocks är ett ställe där surfare samlas eftersom en surf break gör att vågorna bryts på grund av stenarna istället för att dom bryts naturligt och tydligen gör det att surfförhållandena är bra där.

Coolangatta är ungefär 30 till 40 km bort så det borde ju inte ta allt för länge men det tog oss 1 och en halv timme att komma hem. All kollektivtrafik är så långsam att använda sig av och för mej som är van att ta cykeln eller bilen, så känns det som att allt tar att för länge här! Det blev lite stressigt när vi kom hem så for vi genast till Miami Marketta, som är en hall med en massa olika maträtter från olika kulturer och länder. Vi blev en halvtimme sena, vilket inte är en ovanlighet här. Folk är ofta sena här har jag märkt och jag börjar inse varför nu. För mej passar dock den kulturen bra eftersom jag ofta är lite sen att möta upp kompisar. Hursomhelst ska jag definitivt åka tillbaka till matmarknaden i Miami, så mysigt och gott! Kvällen slutade med kortspel och vin i Northcliffe med Michael, Marion och Kaja.

Likes

Comments