Hej

Ridit Jantelle tidigare under kvällen. Hon var SÅ HIMLA FIN. Massor av kärlek till den hästen, hon är bäst ❤️

I alla fall. Jag stänger ner bloggen nu. Kanske kommer jag tillbaks om ett par månader... Jag vet inte. Men jag känner att jag inte har tid till att hålla en blogg uppdaterad. Skolan tar mycket tid, speciellt när jag bor långt ifrån. Resten utav tiden som inte spenderas i skolan spenderar jag i stallet, och så försöker jag hinna med allt plugg.

För er som ändå vill hålla lite koll på mig & Jantelle kan följa mig på Instagram: emiliaronnkvist.
Vill du ha lite uppdatering fast med "hästfria" bilder på Instagram så kan man följa mig på: ronnkvistemilia

Hoppas ni förstår. Kram

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Idag red jag Jantelle på åkern/fältet! Hon kändes seg, men när vi kommit igång kändes hon super fin med ett bra sug fram till handen. Hade bestämt mig för att inte galoppera, eftersom jag inte litade på henne (hon blir lätt lite het och drar iväg när det är helt öppet). Men, hon var så lugn med lyssnade samtidigt bra, så jag kändes på några galopper i båda varven.

Hon var så fin!! Åkern/fältet är lite backig, så ibland fick vi rida uppför - vilket var jobbigt efter ett tag. Använde oss också utav bommar, det tyckte hon var kul. Galoppfattningarna kändes bra, hon liksom bara gled in i galoppen, samma form och inga protester. Riktigt go känsla när det känns så.

Och kanske det bästa utav allt: Jag invigde mina nya dressyrstövlar!!! Wihoo, så kul. Dom kommer från Cavallo och modellen är "Grand Prix Plus". Ni känner säkert igen dom. Hårda var dom, om man jämför med mina förra från Mountain horse, hehe.. Men dom kändes super-duper bra i alla fall. Dom blir såklart också skönare med tiden.

Här är ett par bilder från idag, bästa, bästa Jantelle.

Likes

Comments

Jag har aldrig haft eller ridit en "färdig" ponny. Jag har aldrig haft en läromästare, eller någon som kan mer än vad jag själv kan. Många gånger har det varit tufft, för det är inte alltid kul att behöva jobba för att komma någonvart. Men, det är och har varit FANTASTISKT lärorikt.
En ponny jag har att tacka mycket för är Bercilak, min förra ponny. Han har jag lärt mig otroligt på! Och jag är glad över turen att få ha honom, även fast han varken var en läromästare eller kunde mer än mig.

Inte ens idag har jag en läromästare. Jag har en 4-årig ponny som jag håller på att utbilda. Jantelle är väldigt rolig att arbeta ihop med, lättlärd och klok. Sen är såklart inte allt lätt, men när det blir bra, då blir det bra.

Mycket av det jag lärt mig skulle jag aldrig lärt mig, om jag hade haft en "färdig" ponny. Och jag är glad över det hårda jobbet jag fått lägga ner, för idag står jag med en ponny som jag har otroligt kul ihop med. Hon kommer lära mig mycket, även fast hon egentligen inte kan mer än mig.

För tänk den dagen man för problem, och har man aldrig haft "problem" för man alltid haft en "färdig" häst, då blir det tio gånger svårare att lösa dom problemen. Det gäller att man har lite i bagaget, lite att falla tillbaka på och dra nytta av.
Ibland undrar jag om det är kul att ha en "färdig" ponny. Javisst, att komma hem med en blågul rosett från varje tävling är väl trevligt, men vad lär man sig - egentligen?
Ungponnyer och unghästar är roliga. Jag kan bara tala för ungponnyer, unghäst har jag aldrig haft, men jag antar att det är samma grej. Man blir glad för det lilla, som att galoppfattningen blir bra, eller till och med att det är rätt galopp! Att formen är fin och att hästen samlar sig ett par steg. Saker som inte ens uppmärksammas på en "färdig" häst.

Och framgång är så mycket godare, när man gjort det själv. Veta att varenda timme i sadeln faktiskt lönar sig.
Vi kan jämnföra "färdiga" hästar med färdigmat; det går snabbt att göra i ordning och du får det du vill ha.
Unga och outbildade hästar kan vi jämnföra med egenlagad mat; tar längre tid att göra i ordning, men smakar desto godare!

(Och jag menar inte att vi ska blanda ihop mat och hästar, men det här med färdigmat jämnfört med egenlagad mat och färdiga hästar jämnfört med outbildade hästar hoppas jag ni förstår på rätt sätt)

Jag hoppas att alla som rider någon gång rider och utbildar en ungponny eller unghäst. Det är tufft och roligt - men framför allt lärorikt. Och gärna en med rätt attityd, för har hästen rätt attityd till att göra det den är ämnad för (hoppa/gå dressyr osv.) så lovar jag att det finns en oslipad diamant!

Likes

Comments

Hej på er. Igår fyllde jag år, som sagt. Hade en jätte bra dag! Mormor & morfar kom på middag under dagen, med tårta till efterrätt. Trevligt! Så glad och tacksam över alla gratulationer och födelsedags presenter jag fått från släkt, familj, vänner och andra.
Eftermiddagen och kvällen spenderade jag i stallet, men Jantelle vilade. Hon vaccinerades i fredags så hon fick ta det lugnt.

Idag åkte familjen till Ikea. Jag hittade ett par saker till mitt rum; sängbord, sängbordslampa och en taklampa. Fått upp allt idag och det blev bra!
Vi var även inne på Hööks. Vi köpte ett nytt bett, ett tredelat eggbett med gummi (som jag skrivit om innan) och ett par vita boots. Letade efter ett par damasker med fårskinn. Jag hittade ett par vita i rätt storlek, men dom var väldigt stora i storleken... Så nu har jag gett upp jakten på fårskinns damasker, har kollat på många, men alla har varit för höga. Jantelle gillar inte för höga benskydd, så känner inte heller att det är någon idé att köpa då heller...

Red med det nya bettet idag. Skrittade ut och joggade henne lite. Hon kändes fin i munnen, avslappnad och grejade inget med bettet. Det tidigare bettet har fungerat bra, så tänkte fortsätta på det i dressyren, men när vi hoppar kan hon ha det nya bettet. Hon lyssnar väldigt bra på det, så tror det skulle passa hoppningen bra.

Blir spännande att testa det på hoppträningen nu på torsdag...

Likes

Comments

Bara för att säga, veterinären var inte här idag för att något var fel, utan bara för vaccination och få tänderna igenom kollade!

Men, i alla fall, igår var det träning för Emily. Jantelle kändes bra när jag red fram och efter jag ridit fram hoppade Emily upp och red Jantelle. Hon tyckte Jantelle kändes mycket bättre sedan förra träningen, och det tyckte även jag! Kul när det går framåt.
Hon protesterade lite någon gång, men har verkligen utvecklats och lärt sig så mycket nytt! Något som är väldigt bra med Jantelle är att hon lär sig snabbt. Det man gjort förra passet kommer hon ihåg till nästa pass, och man kan fortsätta arbetet utan större problem.

När jag sedan hoppade upp på henne var hon lite tröttare, men kämpade på bra! Galoppen kändes mycket bättre och när det väl kommer till och "klaffar" blir det verkligen BRA.
Till nästa gång ska jag testa att rida med korta runda sporrar på henne, bra att testa på för att då blir förhoppningsvis galoppen mer rytmisk.

Bara att fortsätta jobba på som vi gör så kommer det bli bättre! Det var väldigt kul att träna i vilket fall. Jantelle är så rolig att rida, och Emily ger så bra tips på hur jag ska göra för att det ska bli bra!

Idag var veterinären/tandläkaren här som sagt. Nu ska hon få ta det lugnt i helgen eftersom hon vaccinerades idag, det är hon förtjänt av<3 Idag pysslade jag bara om henne. Hon var tröttare än vanligt (hon är ofta "trött" i hanteringen, haha), men tror bara det beror på vaccinationen.

I morgon fyller jag år... En såndär mellan ålder, men ett år äldre är väl inte fel.
Kram, ha en fin fredagskväll

Likes

Comments

Idag r det föreläsning på skolan hela dagen. Skönt med något annat än "vanlig" skola, men blir antagligen lite segt eftersom den är hela dagen...
Fast samtidigt kommer jag hem en timme tidigare, slutar tidigare än vanligt.

Hoppas ni får en bra torsdag, hörs.

Likes

Comments

Jantelle. Vilken fantastisk ponny! Hennes inställning och allt. Bäst!

Under dagens pass tänkte jag mycket på vänstersidan och att ha min hand på ett mjukt, bra sätt så att Jantelle får så goda förutsättningar som möjligt till att göra sitt yttersta.

Dom första minuterna kändes inte så bra. Hon hade inte riktigt med bakbenen och var lite slö. Då la jag bara till spöt lite på schabraket, för att få till det "extra". Då vaknade hon till och den där elektriska känslan kom fram och hon lyssnade riktigt bra. La bort spöt då och fokuserade bara på att behålla det där.
Halterna och traven ur halterna satt riktigt fint idag. Kanske det bästa under hela passet! Mycket övergångar; bra form och energi - halt *klapp* - fram i trav med bra form *klapp och beröm*. Jag märker så tydligt när hon märker att hon gjort rätt. Viktigt med beröm!!
Galoppen var toppen idag. Den var fin redan från första fattningen och hon hade en bra galopp med fin kvalité. Inte alls så vinglig som vanligt...
Vissa fattningar var verkligen bra! Men det bästa var nog att hon höll formen hela tiden.

Avslutade med lite travarbete. Diagonalerna kändes stadiga, hon har blivit mycket stadigare nu - inte alls lika vinglig.

Med andra ord en toppen känsla idag. Sånna här dagar påminns jag om varför jag är ute sent om kalla kvällar, regniga morgnar och tar lite skit under naglarna - det är en fantastisk sport och hästar är fantastiska djur.

Sen är Jantelle en fantastisk ponny, utan henne hade det verkligen inte varit samma grej. Så tacksam över henne.

Fina, fina tjejen! (Bilden är inte från idag).

Likes

Comments

Var ett tag sedan nu, men i alla fall; hej!

Idag reds Jantelle på banan. Hon var lite seg för skänkeln, men efter några "checkar" (se så hon lyssnar kvickt) tyckte jag hon lyssnade bättre. Hon kändes ganska fin i formen, men som jag skrivit tidigare är vänstersidan svår. Senare mot slutet av passet blev hon fin även i vänstersidan. I högertraven kändes hon super fin stundtals! När vi får till det där lilla "elektriska" känns det riktigt bra!
I galoppen var hon till en början lite för lång och lite för hög i formen, men efter ett par galopper fick vi till det bra. Hon gick i en lagom form och fattade galoppen bra. Guldstjärna för galoppen idag alltså, den kändes väldigt bra! Och framför allt så kämpade hon på bra. Det är det viktigaste - att hon försöker och kämpar!

Till veckan ser det ut såhär:

Måndag: Vila

Tisdag: Ridpass ute med fokus på kvicka övergångar.

Onsdag: Lättare pass på banan.

Torsdag: (Förhoppningsvis) Träning för Emily

Fredag: (Förhoppningsvis) Vaccination

Lördag: Vila

Söndag: Skrittning

Lite mer vila under veckan, men det är pågrund av vaccinationen. Passar väldigt bra att hon vaccineras på fredagen för övrigt..

Jantelle !!

Likes

Comments

Jantelle var såå fin i högertraven i dag. Hon kom ihop i en bra form och kändes mjuk i handen. Älskar den känslan som är så tydlig på Jantelle.
Sen har vi den där hemska vänstersidan. Det är verkligen inte Jantelles "fel" eller "problem"... Jag håller bara inte lika mycket med vänsterskänklen, vilket gör att jag tappar henne och hon faller "in". Och jag kan inte skylla på att jag sträckt mitt vänsterben, för om det är något som är riktigt dåligt i min ridning så är det just vänsterskänkeln. TRÄNAAAA. Stundtals blev vänstertraven lika bra om höger, då kändes det super-duper bra. När jag får till det blir det bra.

Galoppen var helt okej i vänster varv, faktiskt. Emellanåt kändes det väldigt bra! I högergaloppen flöt hon ut och sprang lite för mycket, även där gäller det att min vänsterskänkel ligger om. Bara att träna på med det.

Nu är jag (och Jantelle också hoppas jag) laddad inför morgondagens hoppträning. Vi hörs

Bild från hopp-passet i söndags.

Likes

Comments

Haft friidrott hela förmiddagen, ätit lunch nu och om ett tag är det skoljogg. På 100 m löpningen sträckte jag vänster undersida lår ordentligt. Gör riktigt ont, men var ändå med på 3-steget och höjdhoppet (som är dom roligaste grenarna). Dock var det inte lika kul när det hela tiden gjorde ont.

Hoppas, hoppas, hoppas att det går att rida utan problem. Det gör fruktansvärt ont när jag går/springer men på hästen kanske det inte gör ont? Känner jag mig själv rätt så spelar det ingen roll om det gör ont, haha..

Vi hörs ikväll, skriver hur ridpasset gick då. Kramis

Likes

Comments