Emilia, Pizza och pasta, Såser och grytor

Hej, idag blev det en riktigt höstmiddag det vill säga en gryta. Jag gillar ju att äta lite efter årstid eller vad man ska säga (grytor, gröt och grantänger på hösten och fräscha enkla sallader och smoothies på sommaren, men sedan äter man ju tacos året runt ;) Nej men jag menar inte det som någon regel eller så utan mer som något roligt att göra ibland. Hur som helst här är iallafall receptet!

Detta behövs till 4pers:

- 1st grön paprika

- 2msk olja

- 2msk curry

- 1-2 hackade vitlöksklyftor

-ca. 1/2tsk paprikapulver

-ca. 1/2tsk kajennpeppar

- En burk hela tomater (av bra kvalité)

- 3msk tomatpure

- 1dl havre matlagningsgrädde (Oatly)

- lite mer än ett halvt packet naturell tofu (halvt = ca. 135g)

- Servera med pasta och en sallad

Så här gör du:

1. Ansa och skär paprika. Fräs med olja, curry, vitlök, paprikapulver och kajennpeppar.

2. Tillsätt tomater med spad, grädde, tofu och tomatpuré, låt koka i ca. 10min.

Obs. använd glutenfri pasta för glutenfritt recept. Receptet är naturligt nötfritt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Emilia, Onyttigt

Hej på er! Idag testade jag att göra en morotskaka och jag måste säga att den blev riktigt god. Så om ni gillar mototskaka så testa denna! (Receptet på själva kakan är hämtat från Santa Maria men topingen är min egen). Kom på nu i efterhand att det nog hade varit gott med en liten toutch av apelsin men jag får väll göra det till nästa gång, om inte annat får väll ni testa ;)

Detta behövs till en plåt:

- Kokosflingor till formen

- 12st morötter

- 2dl rapsolja

- 8dl socker

- En burk kokosmjölk

- 8dl vetemjöl

- Lite salt

- 2tsk bikarbonat

- 4tsk kardemumma

- ca. 6tsk kanel

Topping:

- Vegansk färskost (gärna Oatly)

- Mjölkfritt smör

- Florsocker

- Lite citronsaft

- Lite vaniljsocker

- Lite valnötter

Gör så här:

1. Ställ ugnen på 175*C.

2. Skala och riv morötter.

3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt sedan morötter och de blöta ingredienserna.

4. Lägg bakplåtspapper på en ungdplåt och smörj med rapsolja och "bröa" med kokos. Häll i smeten och fördela jämnt.

5. Grädda i ca. 40min.

6. Blanda ihop ingredienserna till toppingen ordentligt, se till så att det inte blir några klumpar. (Smaka av med tiden på hur söt du vill ha den osv. Jag tycker det är godare när den inte är supersöt som den ofta brukar vara, men ta det som du gillar)!

7. Toppa sedan kakan med toppingen och lite hackade valnötter och ev. apelsincest.

OBS. Receptet innehåller både gluten och nötter. För glutenfritt recept byt ut mjölet. För nötfritt recept uteslut nötterna.


Jag gjorde min topping ganska lös men det går lika bra att göra den fastare.

Likes

Comments

Emilia, Frukost

Först och främst förlåt för en dålig uppdatering! Det har varit väldigt mycket i skolan på senaste och mycket runt också, men jag hoppas att det ska bli bättre snart. Här kommer iallafall ett recept på en god Smoothiebowl som kanske förläger sommarkänslan lite nu när hösten börjar komma.

Detta behövs till 1pers:

- 1st banan

- ca. 1dl frysta jordgubbar

- En skvätt mandelmjölk

- Hampafrön

Topping:

- ca. 1/2st banan

- Kakaonibs

- Valfri granola (gärna Pauluns glutenfria)

- Rostade kokosflakes

- Några färska hallon

Gör så här:

1. Mixa banan, jordgubbar och mjölk till en smoothie. Tillsätt sedan hampafrön.

2. Toppa mest valfri topping, toppingen ovan är riktigt god och passar super till smoothien, men välj själv!

OBS. Smoothien är glutenfri men innehåller nötter. För nötfri smoothie byt ut mandelmjölken mot valfri växtmjölk och dubbelkolla innehållet på granolan.

Likes

Comments

Biffar och burgare , Emilia

Jag älskar ju som sagt plättar av alla de slag, så såklart var även dessa supergoda! Receptet är hämtat från ica men gjorts om så det är både veganskt och glutenfritt (även nötfritt). Riktigt gott också med hättan från cayennepepparn.

Detta behövs till 4-6pers:

Plättar:

- 510g majskorn

- 3st zucchini 

- 1 1/2st sharlotenlök

- 1 1/2st vitlöksklyfta

- 3dl rismjöl

- 2msk majsstärkelse

- Salt och peppar

- 3krm cayennepeppar

- 3msk olivolja

Sallad:

- Romansallad

- Olivolja

- Rödvinsvinäger

Sås:

- Havre fraîche

- Spiskummin

- Färsk persilja

- Salt och peppar

Så här gör du:

1. Låt majsen rinna av ordentlig i en sil. Riv zucchini och lök.

2. Blanda mjöl, majsstärkelse och kryddor i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser utom olja.

3. Stek plättarna.

4. Blanda havre fraîchen med salt peppar, spiskummin och persilja.

5. Skär romansallden grovt och blanda med olja och vinäger. Krydda med lite salt och peppar.



Likes

Comments

Emilia, Pizza och pasta

Idag blev det pizza till middag med min favorittopping kronärtskocka. Supergod och även glutenfri! Och uteslut pinjenötterna om du vill göra den nötfri.

Detta behövs till 6pers:

Pizzadeg:

- 1L rismjöl

- 5dl vatten

- 1 packet jäst

- Salt

- 2msk psylliumhusk

- 2tsk bakpulver

- 1dl olivolja

Tomatsås:

- 1000g krossade tomater

- Salt och peppar

- 2 klyftor vitlök

- Torkad eller färsk oregano

Topping:

- Små tomater

- Kronärtskockshjärtan

- Riven vegansk ost

- Tapenade av soltorkadetomater eller paprika (finns även färdiga i matbutik)

- Färsk basilika

- Pinjenötter

- Ruccola

Gör så här:

1. Blanda jästen med 4,5dl ljummet vatten och husk.

2. Blanda i salt och olja och låt jäsa under bakduk i 10min.

3. Tillsätt mjöl och bakpulver och knåda ihop en deg. Tillsätt sedan det resten av vattnet, lite åt gången.

4. Jäs under bakduk i 30min och ställ ugnen på 225*C.

5. Blanda ingredienserna till tomatsåsen. Och toppa med allt utom ruccola och pinjenötter, grädda i ca. 20-30min.

6. Ta slutligen på ruccolan och nötterna efter gräddning.


Likes

Comments

Emilia, Husmanskost, Gratänger

Idag blev det en riktig höstmiddag, nämligen en rotfruktsgratäng. Jag åt den som den är med en sallad men det går självklart att ha något tillbehör till om man skulle vilja, T.ex. marinerad tofu eller vegansk korv. Rätten är gluten och nötfri.

Detta behövs till 6-8pers:

- ca. 8st stora potatisar

- 4st morötter

- 3st palsternackor

- 1/2 Gullök

- 1st vitlöksklyfta

- 2st havre matlagningsgrädde (Oatly)

- Salt och peppar

- En fräch sallad

- Ev. Tillbehör

Så här gör du:

1. Skiva rotsakerna, lägg blandat i en ugnsform och krydda mellan lagren.

2. Häll över grädden och grädda i ugnen på 225*c i ca. 60min.

3. Servera med sallad och ev. tillbehör.

Likes

Comments

Emilia, Onyttigt

Idag blev det bullbak och finns det något godare än toscabullar? Iallafall inte enligt mig! Om ni inte har testat det så måste nu göra det nu! Och om ni har testat så kommer ni göra det igen! Bullarna innehåller gluten men går enkelt att göra glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot valfrit glutenfritt mjöl. Bullarna innehåller nötter.

Detta behövs för ca. 40st bullar:

Bulldeg:

- Använd ett vanligt recept men byt ut smör och mjölk mot valfri vegetabilisk mjölk (T.ex. Mandelmjölk) och mjökfritt smör

Mandelkräm:

- 200g mandelmassa

- 200g mjölkfritt smör

- Lite vaniljsocker

Toscatäcke:

- 200g mjölkfritt smör

- 2dl socker

- 4msk mandelmjölk (eller annan växtmjölk)

- 4msk ljus sirap

- 4msk vetemjöl

- 200g mandelspån

Gör så här:

1. Vispa ihop alla ingredienser till mandelfyllningen med en elvisp.

2. Koka ihop alla ingredienser till toscatäcket utom mandelspånen och låt sjuda en stund. 

3. Tillsätt mandelspånen.

4. Täck bullarna med toscatäcket innan de gräddas.


Bullarna innan gräddning :)

Likes

Comments

Emilia, Husmanskost, Såser och grytor

Ibland är ju tiden lite knapp och då är det perfekt med en riktig enkel klassiker till middag. Såklart veganiserad, men annars väldigt lik "originalet" (ingen kommer märka någon skillnad). Hur som helst riktigt god och helt klart värd att testa! En av mina favorit köttfärssåser faktiskt. Självklart går det att servera med pasta som vanligt men jag tycker det är godast med ris, vet inte riktigt varför men tycker det blir supergott!

Det här behövs till 5-6pers:

- 500g vegofärs (gärna amana)

- 1st Gullök

- 2 vitlöksklyftor

- Rapsolja

- 500g krossade tomater

- 4msk tomatpuré

- 2,5dl havre matlagningsgrädde (Oatly)

- Salt och peppar

- Torkad oregano

Så här gör du:

1. Koka riset.

2. Hacka löken och fräs i oljan, tillsätt färsen.

3. Häll i krossade tomater, tomatpuré och grädde. Krydda med oregano, salt och peppar.

4. Servera med en god sallad.

OBS. Receptet är fritt från gluten och nötter.

Likes

Comments

Emilia, Frukost

Hej på er! Idag så lade jag ner lite mer tid på min Smoothiebowl, hahah. Så den blev ju lite bättre än förra gången! Hur som helst en enkel smoothie som passar perfekt som frukost och mellanmål. Hoppas ni gillar den :)

Det här behövs till 1pers:

- 1st banan

- ca. 0,5dl fryst mango

- ca. 0,5dl frysta blåbär

- En skvätt mandelmjölk

- ca. 0,5msk hampaprotein

- En halv kiwi

- Hasselnötter

- Hampafrön

Så här gör du:

1. Mixa banan, blåbär och mango med lite mandelmjölk.

2. Tillsätt hampaprotein och mixa igen, häll upp i skål.

3. Skär kiwi och hacka nötter att dekorera med. Toppa även med hampafrön.

OBS. Receptet är glutenfritt men innehåller nötter. För nötfritt recept byt ut mandelmjölk mot valfri annan växtmjölk och uteslut/byt ut hasselnötterna.

Likes

Comments

Emilia, Frukost

Ibland så orkar man ju inte göra fina uppläggningar och då kan det bli såhär. Och faktisk så är det nästan som godast när det just inte är den finaste uppläggningen utan bara allt gott samlat. (Dock är det ju självklart roligt att göra fina uppläggningar och användas sin kreativitet lite :) Men ibland är det okej att göra så här också!

Detta behövs till 1pers:

- 1,5st banan

- ca. 1,5dl frysta jordgubbar

- Lite mandelmjölk

- Vaniljpulver

- ca. 0,5msk nyponpulver

- 1st kiwi

- Pauluns glutenfria granola (eller annan)

- Hampafrön

- Kokosflakes

Så här gör du:

1. Mixa en banan, jordgubbar och en skvätt mjölk.

2. Tillsätt vanilj och nyponpulver. Om konsistensen blir för lös tillsätter du mer jordgubbar och för fast tillsätt mer mjölk.

3. Lägg upp i en skål och servera med kiwi, banan, kokosflakes, granola och hampafrön!

OBS. Receptet är veganskt och glutenfritt men innehållet nötter. För nötfritt recept använd T.ex. havre eller sojamjölk istället och kolla innehållet på granolan.

Likes

Comments