Tex mex

Detta behövs:

1/2 liten lök

(1 Vitlök)

1/2-1 röd paprika

1-1.5 morot

2 burkar bönor (kidney)

Krossade tomater

Tacokrydda ( chilipulver, paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver, spiskummin, koriander, oregano)


1. Hacka lök (och vitlök). Stek lite mjuka.

2. Tillsätt hackad paprika och morot (halvmånar) till löken och stek några minuter.

3. Tillsätt de sköljda bönorna och lite krossade tomater (ca.0,5dl).. Låt småkoka tills grönsakerna är mjuka. Mosa litegrann med en sked så att det blir klibbigt.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Frukost

Vad snabbt tiden går ibland, nu är det över en månad sedan förra inlägget. (Och inte långt kvar till 1 december heller :) Och jag ska inte komma med någon lång ursäkt, utan det har varit helt fullt upp sedan höstlovet och tiden har tyvärr inte funnits. Men jag hoppas (och ska) bättra mig nu! Hur som helst så är det som i rubriken en lite lugnare helg denna vecka, så framöver så kommer det komma mer här på bloggen!

Och nu tänkte jag även dela med mig av ett litet tips. Har ni krusbär över från sommaren (okej jag tror inte så många har det) men ändå, om ni av någon anledning skulle ha krusbär som ni inte vet vad ni ska göra med, frys in dem och använd dem i smoothien. Jag gjorde en klassiskt jordgubbssmoothie och tillsatte lite frysta krusbär, supergott en lite syrligare variation på en annars väldigt söt smoothie :)

Likes

Comments

Biffar och burgare , Emilia

Hej på er, hoppas att ni har det bra! Här kommer ännu ett recept på grönsaksplättar, eller vad man nu ska kalla det. Hur gott som helst och glöm inte att man kan byta ut grönsakerna mot det som du har hemma eller det du känner för. Det är liksom till för att man ska experimentera lite och använda något som kanske ligger glömt där hemma i kylen.

Detta behövs för ca. 4pers:

- 300g zucchini

- 300g morötter

- 400g rotselleri

- 300g potatis

- 150g kålrot

- 1 kruka persilja

- En påse spenat (65g)

- 1dl majsstärkelse

- Salt och peppar

- Rapsolja

Sås:

- Havre fraîche

- Färsk dill

- Salt och peppar

- Servera även med en sallad

Så här gör du:

1. Riv alla grön och rotsaker. Hacka persiljan.

2. Blanda med majstärkelse och krydda med salt och peppar.

3. Stek i små plättar i rapsolja.

4. Blanda ingredienserna till såsen och servera med salladen.

Likes

Comments

Emilia, Nyttigt godis och fika

God kväll på er eller vad man säger, nu ligger jag och kollar på idol och äter lite godis som jag tänkte dela med mig av idag :)

Det här är alltså mitt godis, banan, satsumas och lakritsfudge. Jag hitta receptet HÄR. Måste säga att det blev riktigt gott. Men jag använde medjooldadlar och då är det bra att använda några färre och ta heller inte för mycket olja. Jag minskade också på lakritsen eftersom att jag tycker den blir lite stark annars. Men det är ju personligt. Inanan jag frös fudgen så sköljde jag även av den i kalt vatten (låter väldigt konstigt men då försvinner mycket av oljan och den kyls även snabbare). Ja, där kom lite tips på vägen, så vad gör ni denna fredagväll?

Likes

Comments

Emilia, Wraps och toast

Hej, här kommer en klar vegofavorit i en god tappning. Väldigt klassiska smaker men med lite pistaschenötter som verkligen tar rätten till nya höjder, hahha. Nej men testa med pistaschenötterna de gör verkligen så mycket! Kort sagt en riktigt god och enkel rätt som även är bra att ta med sig. Kan det bli bättre? Nej, jag tror faktiskt inte det.

Detta behövs till 3-4pers:

Falafel:

- 6dl kikärtor

- Fyra stora vitlöksklyftor

- Lite citronsaft

- ca. 2dl färsk persilja

- 1msk spiskummin

- 2krm koriander

- Salt och vitpeppar

- Rapsolja

- 4msk Majsstärkelse 

Tillbehör:

- Tortillabröd

- Tomater

- Färsk spenat

- Pistaschenötter

Vitlökssås:

- Havre fraîche

- Salt och peppar

- Vitlök

- Färsk eller torkad basilika

Gör så här:

1. Häll kikärtorna i durkslaget, skölj av och låt vattnet rinna bort.

2. Hacka vitlök och mixa i matberedare med kikärtor till en hyfsat slät smet.

3. Tillsätt citronsaft, hackad persilja, spiskummin, koriander, majstärkelse, salt och vitpeppar.

4. Forma till bollar. Och stek på hyfsat hög värme i rapsoljan.

5. Skala och hacka pistaschenötter grovt, skär tomaterna.

6. Blanda salt, peppar, vitlök och basilika i havre fraîche.

7. Servera falafeln i tortilla med spenat, tomat, vitlöksås och pistaschenötter.

Obs. För glutenfritt recept använd glutenfritt tortillabröd och för nötfritt recept uteslut pistaschenötterna. Falafeln kan även serveras med massa andra tillbehör, testa det du tycker verkar gott!

Likes

Comments

Emilia, Frukost, Pannkakor och våfflor

Hur gott är inte pannkakor och här kommer några som är helt veganska och supernyttiga. Och supergoda såklart! Fungerar lika bra till frukost eller brunch som till middag :)

Detta behövs till 15 små pannkakor/plättar:

4 dl havregryn
2 bananer
2 msk rapsolja
2 dl mandelmjölk (eller annan växtmjölk)
lite vaniljpulver
1 krm kardemumma
lite salt
2 tsk bakpulver

Topping:

Banan och blåbär (eller valfri annan frukt)

Chokladkräm (kokosolja, dadlar, kakao och vaniljpulver) eller nötsmör

Så här gör du:

1. Mixa havregryn till ett mjöl.

2. Mixa ihop med resterande ingredienser och låt vila i ca. 15min.

3. Stek i valfri olja. Kokosolja ger ett bar resultat och rapsolja ger ett lite mer krispigt resultat, båda fungerar super.

4. Chokladkrämen görs enkelt genom att mixa ihop alla ingredienser. Om du hellre villl ha nötsmör så tar du bara valfria nötter och mixar i några minuter, tillsätt ev. lite olja och kanske någon smaksättning.

Obs. För helt glutenfritt recept använd glutenfria havregryn och för nötfritt recept använd valfri växtmjölk utan nötter och chokladkräm istället för nötsmör. Får beklaga att det har varit lite dåligt med bilder på senaste ska bli bättre på det!

Likes

Comments

Emilia, Pizza och pasta

Hej på er! Jag tänkte dela med mig av gårdagens middag, nämligen lasagne. Tidigare har jag gjort mer traditionell lasagne med färs, ostsås mm. Men den här gången blev det att testa något nytt och det blev faktiskt riktigt gott! Så testa denna nu till helgen, ni kommer inte att bli besvikna! (Receptet är hämtat från från coop men omgjort för att vara veganskt och med min egna lilla touch :)

Detta behövs till 6pers:

1 msk olivolja

2 morötter

1 gul lök

ca. 2 vitlöksklyftor

1 tsk torkad rosmarin

2 msk tomatpuré

2 dl torkade röda linser

800 g krossade tomater

3 dl vatten

salt och svartpeppar

0.5 tsk cayennepeppar

250 g lasagneplattor utan ägg

ca. 4 dl havre fraiche

Vegansk ost (gärna smältbar)

Servera med:

En grönsallad

Gör så här:

1. Hacka löken och riv morötterna, stek i oljan.

2. Tillsätt rosmarin och tomatpuré och stek under omrörning.

3. Tillsätt också linser, krossade tomater, vatten och kryddor låt sjuda i ca. 10min.

4. Varva linssås, pastaplattor, havre fraîche och ost. Avsluta med ost och gratinera 25min mitt i ugnen. Servera med en god grönsallad.

Obs. Receptet är nötfritt, för glutenfritt recpet använd glutenfria pastaplattor.

Likes

Comments

Emilia, Onyttigt

Recept på höstens favorit, en riktigt fluffig och god äppelkaka, kommer här!

Detta behövs till en plåt:

- 1,8L vetemjöl

- 6dl socker

- 5msk bakpulver

-9dl växtmjölk

- 3dl rapsolja

- Äpplen i skivor

- Kanel och socker

 - Mandel

Gör så här:

1. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt och de blöta ingrdienserna.

2. Tryck i äppelbitarna och nötter, krydda med socker och kanel och grädda på 200*C i ca. 30min.

3. Servera eventuellt med vaniljsås (T.ex. Oatly), väldigt gott utan också dock. 

Likes

Comments

Emilia, Såser och grytor

Hej, en söndag som denna blev det en av mina favoriträtter nämiligen chili con carne. Apropå söndagar så är det faktiskt än riktig favorit dag för mig! Förut så hade jag mycket söndagsångest som de flesta av oss. Men på något sätt har jag lyckats bli av med den, och det kanske låter väldigt töntigt men också leva mer i nuet. Här är hur som helst receptet som är hämtat från ica men omgjort för att vara veganskt!

Detta behövs till 6-8pers:

Färs:

- 2 Gullökar

- 3 vitlöksklyftor

- 3 morötter

- 1st stor palsternacka

- 450g vegofärs (gärna anamma)

- Olja

- Spiskummin

- Torkad oregano

- Chiliflakes

- 3/4dl tomatpuré

- 750g krossade tomater

Bönsallad:

- 1st avokado

- 2-3 stora tomater

- 600g kidneybönor

- 1/2st lime

- Salt och peppar

Tillbehör:

- Havre fraîche

- Nachochips

Gör så här:

1. Hacka lök och riv morötter och palsternacka.

2. Stek färsen.

3. Fräs rotsaker, och lök med tomatpuré och kryddor. Blanda i grytan med färsen. Tillsätt krossade tomater och koka i ca. 20min.

4. Skölj av bönorna i ett durkslag och skär tomater och avokado i tärningar. Pressa lime. Krydda med salt och peppar.

5. Servera med nachochips och havre fraîche.

OBS. Receptet är gluten och nötfritt.

Likes

Comments

Emilia, Pizza och pasta, Såser och grytor

Hej, idag blev det en riktigt höstmiddag det vill säga en gryta. Jag gillar ju att äta lite efter årstid eller vad man ska säga (grytor, gröt och grantänger på hösten och fräscha enkla sallader och smoothies på sommaren, men sedan äter man ju tacos året runt ;) Nej men jag menar inte det som någon regel eller så utan mer som något roligt att göra ibland. Hur som helst här är iallafall receptet!

Detta behövs till 4pers:

- 1st grön paprika

- 2msk olja

- 2msk curry

- 1-2 hackade vitlöksklyftor

-ca. 1/2tsk paprikapulver

-ca. 1/2tsk kajennpeppar

- En burk hela tomater (av bra kvalité)

- 3msk tomatpure

- 1dl havre matlagningsgrädde (Oatly)

- lite mer än ett halvt packet naturell tofu (halvt = ca. 135g)

- Servera med pasta och en sallad

Så här gör du:

1. Ansa och skär paprika. Fräs med olja, curry, vitlök, paprikapulver och kajennpeppar.

2. Tillsätt tomater med spad, grädde, tofu och tomatpuré, låt koka i ca. 10min.

Obs. använd glutenfri pasta för glutenfritt recept. Receptet är naturligt nötfritt.

Likes

Comments