Skulle inte tacka nej till ett tidigare jullov just nu. Hinner inte göra eller tänka på så mycket annat än att få in mina studiepoäng. Efter vistelsen hemma hos familjen i Österbotten överraskades jag av en rejäl förkylning. Den kommer aldrig i rätt tidpunkt, men när skulle det vara i rätt tidpunkt kan man ju fråga sig.

Hann ändå bli frisk inför vårt studiebesök till Tammerfors, där besökte vi hotell, Finlayson, åt på Siipiweikot och sov på ett väldigt trevligt hostel. Nästa dag var vi tre tjejer från teamet som inte kunde motstå att besöka Finlands första officiella kattcafé, som väldigt praktiskt fanns i Tammerfors. En timme gick snabbt bland de söta och lurviga djuren före alla sen begav sig hemåt.

Under de senaste veckorna har jag också besökt "Silakkamarkkinat" med mina utbytesstuderanden, tränat i form av spinning och yoga, ändrat tiden på klockorna, saknat Bali för att det är så mörkt hemma i Finland, smakat en hot sauce gjord på världens nästhetaste chili och firat halloween med några tjejer från teamet. Eftersom jag personligen inte är en halloween människa i själen så var jag inte så energisk av tanken att klä ut mig. Men allt ändrades efter att vi anlände till festlokalen, så roligt hur tjejerna hade satsar så stort på att få det så halloween som de bara kan bli.

Under alla helgons dag var jag mest hemma i min etta. Han verkligen reflektera över personer som jag saknar. Både de som ännu är och njuter av livet på denna jord, men förstås också de nära och kära som lämnat denna jord under de senaste åren. Min kusin skickade bilder från min mosters grav där ljusen lyste så fint. Har ännu svårt att förstå hur det verkligen är nästan ett år sen du lämnade oss. Blir nog aldrig van vid tanken.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Då var dagen här och förbi. Fredagen den 13 var min födelsedag. På torsdagen tog jag mitt pick och pack för en längre helg hemma i Purmo. Skönt att hitta en liten lucka för att hinna hem mellan all skola som är pågång just nu. Under veckan i Åbo har allt kanske inte stått riktigt rätt till. Haft problem med både energi, mat och livslust i överlag. Haft lite motgångar den senaste tiden som satt mig och tänka. Realiteten kom emot, när drömtänkandet började tvina bort. Kan inte vara mer än tacksam för mina vänner. På onsdagkväll träffade jag mina Bali-tjejer för att göra något så enkelt som att äta en god måltid, något som inte alltid är en självklarhet. Vi snackade killar, vardagsproblem och killar. Tack tjejer! Under vistelsen hemma har vi fått besök av släkt och allmänt bara talat och umgåtts på min 22-års dag, för att jag högst troligen slipper hem först nästa gång till jul. Fick också nån underlig idé att starta upp Snapchat igen. Mest kanske för tidsfördriv, men också för att få något annat att tänka på. Det blir nog bra igen med tiden, motgångar spräcker en bubbla som jag kanske behövt spräcka hela tiden. Nu bär det av till Åbo igen, tack mamma och pappa för denna fina helg! Nu är jag 22, ett år äldre, ett år visare.

Likes

Comments

Här har jag några av bilderna som blev vårt slutliga resultat av lördagens fotostund med Janica och Evelina. Domkyrkan och ån blev klart bland favoritplatserna. Efter fotostunden njöt vi av kvällssolen med en islatte i handen på uteserveringen. En dag man verkligen ville satsa på att tillbringa utomhus.

Likes

Comments

Skolan har bara börjat och jag har redan listan full med arbeten och tidiga morgnar. Det är nu som fester, myskvällar, träning och god mat i livet är väldigt tacksamt. Under de senaste veckorna har jag festat med vänner, besökt frissan för en liten förändring, testat på att göra bananplättar och äta gröt till frukost igen. Har också satsat på några myskvällar med god mat och härligt sällskap, samt vistats i Åbo-solen så länge vi ännu har den här. Spinning är något jag börjat med nu varje måndag, känns som veckan får en bra start när man får cykla ut sin oro och frustration.

Under helgen träffade jag Janica och Evelina för en liten fotostund. Roligt med alla höstens färger och ett fint Åbo i bakgrunden. Träffade också på Sabina under veckoslutet, hon hjälpte mig att fortsätta på Uncharted 4. En av de häftigaste spelen med en så otroligt bra grafik och storyline. Så det har varit mycket växlande innehåll på många sätt. Kanske jag sen i något skede tar fram böckerna också.

Likes

Comments

Så var man tillbaka i teamet. Härligt att se alla ansikten igen, mindre roligt med alla studiepoäng som ska avklaras under denna höst. Och diskussioner om slutarbeten fick en bara att få gåshud, men en dag kommer vi ha allt detta bakom oss. Måndagen, dagen före skolan skulle börja träffades vi med Baligänget och talade om allt bland tortillorna. På tisdagen efter skolan träffades vi med alla utisar vid skärgårdsbaren och hade lite program och chillade med några Stallhagen. På torsdagen satsade vi på en kick off med teamet. Blev att äta ute och ha de mysigt, maten var suverän som också sällskapet. Skolveckan avslutades med vänner och sushibuffén på Kawaii med helt rimligt pris. Den var en stor favorit, där satt vi i timmar och bara åt oss mätta och talade. Något jag kommer verkligen testa igen. Så denna veckas tema var helt klart mat, men det behöver man ifall man ska få in alla kommande studiepoäng i tid. Nu är det inte många terminer kvar.

Likes

Comments

Vart skulle du vilja vara just nu?

I Bali. Hösten och kylan kryper sig in i Åbo nu. Skulle göra vad som helst för att bara sitta och höra live musik med B, med en Bintang i handen.

Brukar du skratta för dig själv?

Oftast inte, men ibland kan jag överraska mig själv.

Nästa mål i ditt liv?

Bli klar med skolan och få mina restonom-papper.

Brukar du vara i tid?

Om jag är. Ibland är jag på plats FÖR tidigt.

Tror du på kärlek vid första ögonkastet?

Tyvärr är jag ingen hopplös romantiker. Realiteten kommer emot. Det krävs mer än ett ögonkast för att få mig att tro på kärlek med den personen.

Vad lyssnar du på just nu?

Dusk Till Dawn - ZAYN, Sia. En hel klar favorit just nu.

Har du någon gång skjutit med en pistol?

Nej ingen pistol, endast gevär.

Gillar du att flyga med flygplan?

Jodå, desto mer jag flyger desto mer gillar jag det.

Minns du oftast dina drömmar på morgonen?

När jag vaknar kommer jag ännu ihåg dem, sen är de som bortblåsta.

Du måste klä dig i en enda färg resten av livet, vilken?

Mörkblått.

Du får välja, i vilket land vill du helst bo i för resten av livet?

Finland känns som ett säkert val när det gäller att vistas på ett ställe resten av sitt liv. Men kan tänka mig att bo på andra ställen också under min livstid.

Om du skulle skaffa dig en ny hobby, vad skulle det bli?

Boxning eller nån kampsport

Kan du några andra språk än svenska?

Jag kan finska, engelska samt lite tyska. Har också gått språkkurser i spanska och indonesiska.

Vad spenderar du helst pengar på?

Resor och mat.

Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper?

Min att göra-lista för helgen.

Likes

Comments

Skolan och studierna börjar närma sig sin början ännu en gång. Något som jag personligen inte har något emot. Jag tycker det är skönt med lite vardagsrutiner i livet. Bland mina sista lovdagar har jag ändå fått mig en sväng till skolan. Mest för att lämna in arbeten, men också för att ta en rundtur i den nya skolbyggnaden. Eftersom vår skola flyttat under sommaren känner man sig lite som en gulis igen. Ingen vet hur något fungerar, vilka utrymmen som finns tillgängliga eller vilka tider något är öppet. Men det börjar väll ta sig. Mitt tredje och sista hela läsår börjar nu.

Under veckan har jag också hunnit testa den nya Fitness 24 Seven Plus på Kävelykatu. Bokade mig på ett Sh'bam pass som var något helt nytt för mig, men som verkligen känns i benen idag.

Några av våra utbytesstuderande upplyste oss om en kommande gratis ishockey match för studerande här i Åbo. Självklart tog vi tag i saken, fixade biljetter och hängde på med dem. Det var en CHL match mellan TPS och SC Bern, något jag själv kanske inte skulle ha besökt, men jag är glad att jag gjorde det. Matchen var en typisk finsk match. Med det menar jag att motståndarlaget gjorde ett mål bara under de första sekunderna i matchen. TPS hade många bra målförsök under hela matchens gång, men inget verkade hjälpa. Under tredje perioden sprack förbannelsen och bara några minuter efter första målet kom två till. En typisk finsk match. Efter detta kan jag verkligen säga att jag kommit tillbaka i den finska livsstilen och kulturen igen, good to be back!


Likes

Comments

Min första vecka här i Åbo är förbi. På söndagkväll tog jag mig i kragen och träffade en liten del av mitt team. Härligt att se alla ansikten igen. Vissa hade anlänt hem efter utbyte, medan andra hade det framför sig. Vi uppdaterade varandra lite på de som hänt, och fortsatte oss mot Samppalinna där jag sen tog avsked av dem som skulle börja sina terminer utomlands. Dagen efter skulle jag träffa min första utbytesstuderande som jag tog emot vid buss-stationen, härlig tjej! Den dagen hade jag också tid att besöka minnesplatsen på torget med mina egna ögon.

Tisdagen var inte så förhandsplanerat, den bara hände. Jag träffade två vänner på lunch vid El Nam under dagen där vi snackade om allt. Sommaren, hösten och livet. Efter den goda lunchen med goda människor utförde jag mina egna ärenden före jag begav mig hem. Onsdagen var en mysdag. Handlade god mat, började New Girl från säsong 1 och tillbringade kvällen hos Evelina med lite vitt vin och annat gått, medan vi tog tillsammans en titt på mitt fotoalbum. Alla minnen och händelser kom tillbaka för varje sida vi öppnade i denna bok. Därför är den väldigt speciell. Det var värt att genomgå allt med ett glas vin. Torsdagen var en Ikea-dag. Evelina och jag tog bussen mot Raisio för att huvudsakligen besöka Ikea, men hittade också en Stadium Outlet butik där jag hittade lite småsaker. Under fredagen utförde jag lite ärenden igen och avslutade mitt centrumbesök i gymmets tecken. Härligt att få avreagera sig på crosstrainer och få upp lite svett. Gjorde sen lite god mat och fick plötsligt inspiration till en större städning i lägenheten. Händer inte ofta, men när det händer görs det ordentligt. Under helgen försökte jag mig på lite skolarbeten före jag hade besök av Sabina. Vi köpte massa gott, tittade på en film och bara tala om allt mellan himmel och jord. Hade också en kväll med Evelina och Daniela denna helg där vi försökte uppdatera varandra och ge lite tips inför Danielas kommande Bali resa. Summa summarum så kommer jag bara till den slutsatsen att jag har väldigt härliga vänner. Åbo är sig likt när alla börjar så småningom komma tillbaka.

Likes

Comments

Det var då dags för Åbo igen, denna gång ett annorlunda Åbo. Stämningen vid torget efter tragedin är ännu något jag inte kan skaka av mig. Aldrig trodde jag att detta skulle hända i fina staden Åbo. Hela havet av blommor och ljus är något man inte missar när man rör sig i centrum. Också säkerheten är till synes varje dag man rör sig kring staden. Röda korset går runt för att erbjuda mentalt stöd efter händelsen, och fast alla säger att livet börjar återgå till det normala, finns det ändå något som håller kvar händelsen i tankarna. Men man kan känna sig säker här, jag har rört mig kring centrum varje dag sen jag kom fram till Åbo i söndags. Detta är något som inte har ett välde över mig, det ska inte skrämma mig att leva en vardag på dessa platser jag rör mig kring varje vecka. Fredagen den 18.8 var jag ännu hemma i Purmo. Jag åkte med pappa till Härmän kuntokeskus för lite avkoppling och mat. Tillbaka hemma ringde B och vi talade en stund. Några timmar senare började jag få meddelanden av mina vänner. Är du okej? Vad har hänt? Hörde den hemska nyheten! Resten av tiden hemma gick mestadels till att bli uppdaterad och att uppdatera andra. Men så fungerar vi idag. Sänder styrka och tankar till alla de familjer som i fortsättningen hamnar att leva med ett tomrum. Något man inte vill för någon.

Likes

Comments

Som alla andra år så börjar även denna sommar lida mot sitt slut. Själv har det känts som jag haft en sommar på 8 månader, så kan verkligen inte klaga. Mina sista dagar hemma i Purmo börjar vara nära nu, men har också en känsla av att jag börjar känna mig redo inför skolstarten igen. Här hemma har jag under de senaste veckorna rensat bär, hängt med vänner, haft släkt på besök, ätit god mat, shoppat lite grann, tömt sparbössan, haft mamma att klippa mina toppar och allmänt bara trivts. Min kära mor har också haft handarbets-feber på gång och har hittat ett nytt sätt att fira Finland 100 år, genom dessa söta tossor. Så ett par av dessa, en vacker virkad bordsduk och en ny frisyr kommer med till Åbo denna gång. Tack mamma!

Under denna höst och läsår har jag ganska mycket insatt program. Jag kommer att fungera som tutor för de kommande utbytesstuderandena. Detta känns som en bra idé när jag själv har erfarenhet av att vara utbyteselev. Nu får jag medverka som en hjälpande hand istället. Jag har också blivit invald av mitt team att medverka i styrelsen av vårt andelslag, Anl. Comitiva . Så under detta kommande läsår fungerar jag som ekonomiansvarig med en annan teammedlem. Jag kommer också jobba lite på sidan om skolan och se hur det går. För att eventuellt spara till framtida resor eller att bara ha en liten fickpeng när det behövs. På sidan om detta ska det studeras och tränas och allmänt bara umgås med vänner. Så nu kan jag inte göra så mycket mer än att packa, städa och vänta på mitt fotoalbum. Hoppas den kommer denna vecka!


Likes

Comments