Nu sitter jag hemma i Kuta och tänkte ge en överblick av veckans händelser. Efter alla midterms (tentdagarna) belönade vi oss med ett biobesök. Vi hade hört mycket bra om den nya Beauty & The Beast, och det var helt klart värt det, en mycket sevärd film! Under torsdagen försökte vi ta oss i kragen och köra skoter till en fjärilpark, men efter att vi kört i tre timmar och äntligen hittat den säger personalen att fjärilarna kommer inte vara ute och flyga idag p.g.a regnet. Med känsla av frustration blandat med sömnbrist och hunger körde vi tillbaka och bestämde oss för att aldrig besöka en fjärilspark igen. 😂

På fredagen började vår resa till den nordliga delen av Bali. Vi tog ett mellanstopp vid en utsiktsplats där vi hade en fotosession vid en gunga och ett annat stop vid Balis högsta vattenfall. När vi anlände till Lovina hade vi inte så stora förväntningar, men vi märkte helt klart en skillnad mellan norra och södra Bali. Väldigt vackert och allt var nära till havet. Under kvällen försökte vi hitta oss en middagsplats, men det slutade med att vi blev skjytsade till ett närmare fem stjärnigt hotell där vi sen ändå bestämde oss för att äta på. Personalen var väldigt generös och erbjöd oss gratis skjyts tillbaka till vår egen villa för att vi ätit middag hos dem. Nästa morgon vaknade vi tidigt för att hinna se soluppgången. Vi hade bokat en båt där vi hade möjligheten att snorkla, och vi hade också turen att se delfiner i några sekunder. Resten av dagen tog vi det bara lugnt och besökte Lovinas bästa strandplats. Söndagen började vi färden hemåt, men allt blev lite senare än planerat p.g.a. en hinduparad som pågick i området. Längs med vägen stannade vi vid Banjar Hot Water Spring, detta var också något som jag inte upplevt tidigare men som var väldigt avkopplande. De sista två platserna före ankomsten hem till Kuta var ett Buddhist tempel (Brahmavihara-Arama) och ett Hindu Tempel (Pura Ulun Danu Beratan). Dessa var väldigt vackra byggnader och också en av de största sevärdheterna i Bali.

Det var en väldigt lyckad och givande resa. Passligt nu före Nyepi, det balinesiska nyåret. Mera om detta kommer när vi själva fått uppleva den.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Denhär veckan gick snabbare än många andra veckor, största orsaken till de tror jag är de kommande tentterna. Genom att kommunikationen med lärare och språksvårigheterna så har vi inte haft det lättaste när det kommer till förståelse för vad som kommer till dessa tentter och hur dessa ska utövas. Många av proven är open book exams, dvs. vi har möjligheten att ta med oss våra anteckningar för att tyda våra svar och ge bra exempel. Det gillar jag, men alla dessa prov är inte sådana och man skulle gärna vilja veta isåfall hur detta ska gå till i praktiken. Men somsagt här stressar varken lärare eller annan personal, så därför orkar jag heller inte personligen ta detta som ett stressmoment.

Istället för läsning har det bl.a. varit mycket häng vid både poolen och de lokala ständerna. Vi har också haft en BBQ med alla andra som bor i samma gästhem som vi, en rolig kväll må jag säga! Roligaste för oss var att personalen, som vi ser som våra vänner här i de DUKUH, kom också och deltog i festligheterna.

Efter provveckan har vi ett välförtjänt lov på två veckor. Vi har redan hunnit planera lite när det gäller resor under den tiden, men för att inte avslöja för mycket så kan jag säga att bilder kommer, jag lovar!

Sist men inte minst tänkte jag fortsätta öva på min egengjorda indonesiska monolog som ska presenteras till min lärare på tisdag. Här har ni ett litet utdrag ur texten: "Setiap Senin, Selasa dan Rabu saya bangun tidur pada Tujuh (7) menit. Saya makan pagi pada setengah delapan (8). Sesudah itu, saya pergi ke Universitas Udayana di Jimbaran dengan skuter. Setelah itu saya belajar di universitas. Sesudah Universitas saya pergi ke Rumah atau di Pantai. Saya suka ke berenang dan berjemur."

Önska mig lycka till!

Likes

Comments

Jo, ibland är det inte alltid som en dans på rosor här i paradiset. Förra veckan var det skola enligt samma schema, men som ni vet får vi redan veckoslut efter onsdagens lektion. Vi passade på att inleda vårt veckoslut med att besöka våra medstuderandes villa, men det gick heller inte utan problem. Här är det nämligen väldigt lätt att åka vilse, så det tog oss lite längre än planerat. Något som kanske låter helt trevligt i Bali. Utforska nya platsen och se något du aldrig förväntat dig. Nåjo, kanske inte så fint och roligt i mörker. Efter festen beslöt vi oss för att köra hemåt där vi märkte att mitt batteri i skotern var helt dött och ingen fick den kickstartad heller efter många försök. Som tur löste sig allt och jag fick min skoter tillbaka nästa dag.

Denhär veckan började med att jag sade hejdå till Janica och Evelina som åkte till skolan utan mig denna gång. Jag bestämde mig att vila bort magsjukan som bråkat redan i några dagar. Med mycket vätska och småätande kom jag tillbaka till verkligheten och kunde hänga på igen på onsdag. På torsdagen hade vi skola genom att vi anmält oss till en balinesisk skrift kurs. Där lärde vi oss att skriva våra namn och födelsedatum. En väldigt fin och dyrbar kulturrikedom. Vi har också hunnit utforska mer av Bali denhär veckan. Under de senaste veckorna har vi besökt flera stränder som t.ex. Nyang-Nyang beach och Seminyak. Vi besökte också Uluwatu templet som ligger på en av de finaste platserna i hela Bali. Utsikten där är helt obeskrivlig. Vi tog oss också en heldag igår i Ubud, denna gång körde vi med våra skotrar. Vi började med lunch före vi sedan gick omkring marknaden och centrum. Ett av mina favorit platser denna vecka var ändå vattenfallet vid Tukad Cepung. Vattenfallet var belägen i en grotta där redan själva färden dit var ett äventyr. Mycket klättring och trappor må ja säga. Men så värt det.

Tankarna hem har också kommit under den tiden jag fått vila och vara själv p.g.a min mage. Men det känns bra att ha de som väntar på en när man kommer hem igen. Ed Sheerans nya album Divide har gett mig både styrka och tid för att samla dessa tankar. En låt i albumet vid namn "Supermarket Flowers" och speciellt orden: "I hope that I see the world as you did, cause I know a life with love is a life that's been lived" (Jag hoppas jag ser världen som du såg den, för jag vet att ett liv med kärlek är ett liv som blivit levt.) vill jag personligen tillägna till min bortgångna moster som aldrig kommer lämna mina tankar så länge jag själv lever på denna jord.

Nu börjar jag ändå med min sista vecka i skolan före Midterms. Det är något som kanske inte prioriterats under vistelsen här, men som också är själva anledningen till utbytet. Vi har ändå lärt oss mycket genom att bara vara omringade av Bali i två månader så det ska nog inte vara ett problem.


Likes

Comments

Under förra veckan hade vi ganska raskt schema under alla våra lediga dagar. På torsdagen hade Asia Exchange ordnat rafting till oss. Det var en sak som gjorde mig lite nervös, men bestämde mig ändå för att anmäla mig. Är väldigt glad att jag gjorde det! Roligaste under raftingen var vattenfallet som vi åkte nerför med vår båt, kommer ännu ihåg adrenalinkicken man fick under de två sekunder som de pågick. Något som jag gärna skulle göra om igen. Annars var det en väldigt lugn typ av rafting där vi också hade möjligheten att se oss omkring på den fina naturen. Fredag var vår vilodag. Vi vaknade när vi ville vakna, åt när vi ville äta och gjorde det vi hade lust med. Mot kvällen åkte Janica och jag till köpcentret som vi har här nära där vi bor. Vi trodde att vi skulle dit för att köpa skor, men det slutade med att vi satt och såg på uppträdanden i hiphop av både äldre och yngre dansare. Genom att hela evenemanget i köpcentret gick på indonesiska förstod vi oftast inte vad som hände. Men vi njöt av de fina dansuppträdandena. Vi hade också turen att se en lång bilparad längs med vägen mellan stranden och köpcentret. Utan en aning om vad som hände frågade vi en lokal taxichaufför varför folkmängden står vid huvudvägen. Det var nämligen Indonesiens president som körde förbi just under den tiden vi endast skulle köpa skor. Allt kan hända!

Till lördagen hade vi bokat en privatchaufför hela dagen för att köra oss runt i Ubud. Ubud sägs vara en av de kulturrikaste städerna i Bali. Kan gott instämma. Vi stannade först för att se på handmålade dukar och andra lokala hantverk. Där fortsatte vi för att äta lunch vid en vegansk restaurang vid namn Alchemy. Stället hade också sin egen hälsobutik. Något av det godaste veganmaten jag ätit under hela mitt liv. Väldigt bra smaksatt fast det inte fanns några animaliska produkter. Väldigt imponerad. Efter lunchen besökte vi Apskogen eller The Monkey Forest. Där fick aporna hoppa och springa fria. Där var det viktigt att inte ha några lösa föremål genom att dessa apor vet hur man hanterar turister. Efter besöket lämnade vi stället endast med ett örhänge mindre. Men aporna var ändå snälla och väldigt söta. Våra sista besök för dagen var de berömda risfälten och Tegenungan Waterfall. Båda var väldigt vackra och sevärda platser.

På söndag hittade vi oss äntligen till Canggu och stranden efter två timmars körning med skoter. Att hitta sig till nya platser här i Bali är inte det lättaste. Genom att GPS:en kan visa något helt annat, och Bali har heller inte de noggrannaste gatuskyltarna. Men efter att vi frågat lokala, sökt på nätet och fått hjälp av en främling kom vi äntligen fram. Vi hann ändå bra till solnedgången som var själva orsaken till vårt besök.

Där rök alltså en vecka till. Det känns som det börjar gå väldigt snabbt nu. Snart börjar våra Midterms och då har redan hälften av tiden här i Bali flugit iväg. Något som jag ännu har lite svårt att förstå.


Likes

Comments

Förra veckan gjorde vi en utfärd till Giliöarna som hör till Balis grann-ö Lombok. Genom att jag hade tidigare under vistelsen här i Bali vunnit gratis speedboat-biljetter till Giliöarna var jag väldigt ivrig på att använda dem. På grund av att vi bokat våra biljetter skilt just av den orsaken fick jag åka båt själv. Men det var också en upplevelse.

Vi vaknade tidigt på torsdag morgon för att åka med bil till hamnen där båten väntade. Efter en två timmes båttur var vi äntligen framme, och de första blickarna över ön Gili Trawangan var helt fantastiska. Ingen motortrafik, endast cyklar och hästar. Sandstränderna var vita och vattnet så klart som det bara kan bli. Efter att vi hittat vår Bungalow började vi söka upp andra utbytesstuderanden som ankom till Giliöarna på samma dag. Första dagen var mest för att titta runt och bara njuta av vyerna. Under kvällen träffades vi för en gemensam middag med några andra och slutade vid en reggaebar i närheten. På andra dagen tog vi en båt till Gili Air. En väldigt lugn och harmonisk ö med fina stränder. Ännu mindre trafik än på Gili Trawangan. Där solade och badade vi tills det bar av tillbaka till festön. Under denna kväll firade vi också en födelsedag med en gemensam middag för att därifrån sen gå längs med huvudgatan där vi besökte lite olika klubbar. Jätterolig kväll!

Till vår tredje dag hade våra kära vänner bokat oss en heldagsbåt för att snorkla. För mig var detta också en första gång, men det var hur roligt som hellst. Mötte både på fiskar och sköldpaddor. På vår sista kväll gick vi till andra sidan av Gili Trawangan för att se på solnedgången. Där hittade vi också de populära gungorna i vattnet. Vattnet var tyvärr för högt för att bestiga gungan med vanliga kläder på, så vi bestämde oss endast att gå längs med stranden. Söndagen kom snabbt emot för att ta oss hem tillbaka till Bali. Genom att jag igen hade en annan biljett fick jag själv gå och upptäcka ön GT i några timmar. Åt lunch vid ett café och hittade några vackra armband som jag fick ihopprutat till ett bra pris.

I överlag så njöt jag av denna vistelse till 100 procent. Har aldrig själv upplevt ett liknande ställe som detta. Kan lugnt säga att vi tog en kort semester under vår tid här i Bali som redan känns som en semester i sig.

.

Likes

Comments

Denhär veckan har varit lite annorlunda. Genom att Indonesiens president bestämt sig i måndags för att hålla onsdagen som en public holiday p.g.a valdag, fick vi en extra dag ledighet denna vecka. Den tillbringade vi i en kulturpark i närheten av vårt universitet. Vi förväntade oss lite mera av platsen men är helt nöjda ändå över besöket. Stället bjöd oss på balinesisk dans och skådespel.

I överlag har man börjat få sig en viss rutin här i Bali. Skola från måndag till onsdag. Vakna, äta granola med mjölk för att starta igång skotern och ha skola från 8.30 till 14.00. På onsdagarna har vi lite sovmorgon genom att vi endast har en kurs. Sen är det bara att låta fantasin flöda när det kommer till nya idéer gällande resor under sin lediga tid. Imorgon tidigt bär det av till Gili Trawangan t.ex. . Där har vi planerat att vara resten av veckan. Låter som en bra plan tycker jag.


Bild från förra veckan, där ingen var färdig att bli fotograferad.

Likes

Comments

Efter allt det obligatoriska denna vecka bestämde vi oss för att åka på en egen utflykt på onsdagen. Genom vår kurs i International Tourism Management och genom eget googlande hittade vi ett mycket välkänt vattentempel, Tanah Lot Temple. Vägen till templet gåendes var slutligen inte så enkelt. Vi var nämligen tvungna att gå över vattnet som omringade templet, men det var värt det. Vi tvättade händerna och ansiktet i det heliga vattnet och slutligen skulle man också dricka av det. Före vi lämnade templet fick vi riskorn i pannan och en gul blomma i håret. Något som var väldigt häftigt att själv bevittna.

Torsdagen fortsatte lite på samma spår. Vi hade en obligatorisk exkursion inplanerad där vi skulle inhandla oss en Balinesisk festklädsel inför kommande ceremonier. Vi skulle också försöka använda oss av den indonesiska vi redan lärt oss, som var inte så mycket. Det blev varmt, trångt och hysteri. Men tillsist avklarade vi uppdraget.

Under veckoslutet har vi hunnit säga hejdå till en av gästerna på villan. Vi åt en god brunch med smoothiebowls, fattiga riddare och pannkakor. Vi överlevde också våra första dagar i den Balinesiska trafiken genom att vi hyrde oss alla en egen skoter. Något jag själv rekommenderar. Speciellt stränder har ofta svårt att erbjuda transport, och det blir också billigare i längden. Nästa helg väntar Gili Islands, något jag ser verkligen framemot.


Ni får ursäkta mitt trötta och svettiga jag, men så e livet här i Bali.

Likes

Comments

Oj va dagarna rusar fram. Nu är vi redan på en ny vecka, men tänkte återgå lite till förra veckan. Efter tre dagars skola hade vi lite otur med vädret. Både torsdag och fredag var regndagar så vi njöt av att vila vid villan. På fredagen bestämde vi oss ändå för att göra något, så vi åkte på bio med tre andra som bor vid samma ställe som oss. Alltid roligt att se hur det fungerar i andra länder när det gäller bio. Vi såg på Kung Fu Yoga med Jackie Chan som jag rekommenderar stort. Skrattade så magen gjorde ont. Filmen var dock både i mandarin men också på engelska.

Lördagen började med en resa till en av de finaste stränderna vi besökt hittills under vår vistelse, Melasti Beach. Vi åkte då med två av våra grannar som bor i samma villa som oss. Vi förväntade oss också ett vattenfall, men vi var för sent ute efter regndagarna. Allt hade tyvärr hunnit torkat ut. Vi solade och badade och efteråt blev de snabbt hem igen för att fixa oss inför festen. En av de roligaste kvällarna vi haft hittills här i Bali. Det är alltid så roligt när vi själva ordnar något med andra utbytesstuderanden. Mycket av det som Asia Exchange ordnar känns ibland lite för påtvingat. Istället är det roligt att bara se vad som händer och vips, så är vi ändå 15 personer som har hamnat på samma ställe.

Söndagen var också en vilodag för vår del. På kvällen hade vi möjligheten att få se på när sköldpaddsungarna skulle släppas ut i havet. Något som vi fick veta samma dag som det hände. En väldigt minnesvärd upplevelse. Man vet alltså aldrig vad nästa dag har med sig här i Bali. Något som jag verkligen gillar.


Tack till alla som fotograferat dessa bilder. Några är mina, men en stor del är också av de som delade resan med mig.

Likes

Comments

Första skolveckan är då klar för vår del. Väldigt intressant att komma in på universitetslivet, när jag själv hemma studerar ändå så pass praktiskt. Genom att vissa lärare kanske inte har samma engelska nivå som vi har kan det ibland bli lite svårigheter i lärandet. Men vi har ändå professorer som alltid har leendet på läpparna och som jag kommer se framemot att lära mig av under vårens lopp. I veckan diskuterades mycket kring globaliseringens inverkan på ett positivt och negativt sätt. Vi har också lärt oss lite Bahasa Indonesia och om turismens tillväxt och betydelse i Bali. Mycket som jag redan före utbytet hoppades på att vi skulle gå igenom.

Idag torsdag besökte vi Green Bowl Beach för att undvika regnet i Kuta. Den kom tyvärr med oss till stranden, men vi hann bra upptäcka stället och mingla med aporna före regnet började på. Regnperioden här i Bali börjar sakta men säkert ha sitt slut, men vi måste tyvärr ännu vänta till slutet på månaden för att se en förändring. Resten av veckan har vi inte så mycket inplanerat. Vi har oftast alltid en B-plan p.g.a regnet så vi får se hur det blir. Under veckoslutet ska vi fira vår tyske vän Laura på Sky Garden. Annars får vi bara se vad veckan har att bjuda på.


Likes

Comments

Sitter som bäst och gör mig redo för en tidig väckning imorgon. Då börjar vi officiellt med skolan. För mig börjar skolterminen med en lektion i Indonesian History, Ethnology, Culture and Customs. Under resten av dagen hinner jag också ha Indonesian Language och International Entrepreneurship.

Helgen i sig har varit händelserik. Lördagen började med att vi besökte ett lokalt café med våra tyska vänner, där vi åt en god frukost före det bad sig av till surflektionen. Hade inga stora förväntningar för att jag själv aldrig gjort något liknande tidigare. Men känslan av att känna vågen lyfta en är ganska häftig, ingen skillnad om du ligger på brädan eller står. Min lektion slutade dock tyvärr i muskelkramp i mitt högra lår, men jag kan kryssa av att jag gjort det åtminstone som är hälften vunnet. 😊

På kvällen fortsatte vi med Ice Breaking Party (poolparty) vid en Beach Lounge i närheten där vi bor. Det var roligt, blött och något man inte ville missa.

Idag söndag har vi mest vilat oss i poolen på gården. Alla har varit trötta och jag själv vaknade med en rejäl muskelvärk från surfningen. Det blev smoothies till morgonmål och ett litet videosamtal hem för att uppdatera mitt liv här på andra sidan jordklotet.


Ett stort tack går till Alain för hans kamera bilder. P.g.a poolen var det många av oss som lämnade telefonen hemma.

Likes

Comments