View tracker

Viktresan

Jag blev av med min förkylning i början av veckan. Startade då upp träningen efter all jul och nyårs ledighet. Men nu sitter jag här igenom tjock hals och hosta. Jag som var så taggad på träningen och dessutom började fundera i helt andra vanor när det gäller onyttigheter.

Men under min friska tid har jag hunnit med 4 mil spinning. Inga nya personbästa, utan jag ligger kvar på tiden 18,37 på milen. Jag hoppas på att kunna pressa ner tiden till under 18 min innan januari är slut, men vi få se hur min nya förkylning har tänkt stanna...
Jag har inte gjort mina vanliga övningar när det gäller styrkan utan jag har testat lite nya övningar. Övningar som jag tror kommer passa mig och som rör de områden på kroppen jag vill förändra.
I varje övning som jag gör så gör jag den långsamt, allt för att pina varje muskel och få den så uthållig som möjligt. Redan efter första passet kände jag direkt skillnad och att det "tog" mer på fettet. Inget som syns eller märks, men jag känner det och fick en bra känsla.

Denna veckan har jag också laddat ner en app som heter Dagbok vikt. Där kommer jag nu mata in allt som går att mata in. Det jag är ute efter är min fettprocent. Jag har också laddat ner appen Lifesum. Den är gratis till vis mån och den använder jag för att se hur många kcal jag stoppar i mig och hur många jag bör äta för att nå mitt mål.
Den visar vad saker och ting innehåller, kolhydrater, protein och fett.
Det finns många funktioner i appen och ska man använda den till fullo så får man köpa sig ett premiumkonto. Men till det jag ska ha den så funkar det med gratisversionen.
Jag lägger hellre pengarna på nyttig och hälsosam mat än på en app.

Här är en bild på lite övningar som jag har kört under veckan:

Hur går det för er? Man måste ju inte vara extrem det räcker ju med en frisk promenad.
Har ni några tips? Övningar? Mattips?
Är man sugen på att berätta om sina tips kan man lägga en kommentar i detta inlägg eller om man vill gästblogga?
Då är man välkommen med sitt inlägg till mig på emelie.wass@hotmail.com Där kommer det granskas och sedan publiceras här på bloggen.

Nu ska jag nog krypa ner i soffan och kurera mig inför nästa veckas utmaningar.
Hoppas alla haft en bra helg :)

Likes

Comments

Viktresan

Laddade ner i veckan en app som heter Dagbok vikt. Ja jag vet att jag har skrivit och sagt att man inte ska koncentrera sig på vad man väger utan hur man ser ut. Men jag laddade ner den för att jag kan skapa mig själv interna mål. I appen mäter man vikt (så klart), midja, nacke, bröst och höfter. Av detta får man inte bara fram vad man väger och nå ett vikt mål, utan man kan få fram en ungefärlig fett procent.

I mitt fall är den fettprocenten väldigt hög och jag skäms något enormt över den just nu! Man får sig en tankeställare och ser sig själv i spegeln. Mm man kan ju lätt konstatera att procenten inte ljuger, tyvärr. Detta gjorde mig besviken på mig själv, jag kan ju absolut inte skylla på någon annan än mig själv. Men istället för att nu gräva ner mig i någon depression så har jag satt upp mål i att minska i cm! Jag skiter i vikten, men vilka cm kan man minska på?

Mina interna mål motiverar mig nu istället för att gå och lägga sig och gråta för att sedan tröst äta ikväll i fredagsmyset.
Nej, midjan, höfterna och bröstens cm kan minskas och det rejält. Men jag har satt upp små mål på bara någon cm i taget. Man kan inte förändras över 5 min, utan ett steg i taget tills man hittar in i nya rutiner och vanor.

Pierre är jätte duktig och vill åt ett mer nyttigt och sunt liv, så varför inte hacka på? I detta läget är det väldigt dumt att stå kvar på perrongen och titta när resten av familjen åker vidare. Ska jag fortsätta som jag gör idag kommer jag dö i förtid. Nej, nu ni ska jag också åka med tåget! Nu är det fanimej allvar!

Jag hoppas att ni andra som satsar också håller andan uppe och kämpar!
Jag hade otur med förkylning i jul&nyår, men jag hoppas att ni läsare varit friska.
Heja heja! Nu kör vi!

Viktresan 2017
Likes

Comments

Viktresan

Efter lång förkylning av olika slag så är det äntligen dags att få skriva att årets första pass är gjort!
En mil och sit ups fick det bli. Jag hade ingen direkt plan idag utan tig det lite som jag kände för. Höll dock ett tempo på ca 30 km/h på cykeln, så det var ju ingen promenad precis.

Nu är det hög tid att ta tag i alla delar på kroppen. Nästa vecja tänkte jag väga och mäta mig, sen är det bara att köra allt vad jag orkar. Något som jag ska lägga till är badminton, det är kul och man rör på kroppen på ett helt annat sätt.

Kosten ska det bli skärpning på också. Det är mycket som ska ändras och göras. Men jag tror att det kommer gå bra. Ändra jag kosten och lägger i en hög växel på träningen så tror jag att ett resultat kommer fort och sen därifrån jobba på att hålla kvar och kanske göra ett ryck till.

Men nu ska jag njuta över att första steget är taget och sen blir det sägen med en bra bok. 😀

Likes

Comments

View tracker

Allmänt

Raketer är egentligen rätt fina och många lägger mycket pengar på det.
Jag tycker att det är ganska fint och det blir som ett skådespel på himlen. Alla färger och kombinationer är på något sätt rätt fascinerande. Att man ens kan få ihop det och att de blir så vackert av att bara sätta lite eld på en stubin...?

Man ska dock inte glömma bort att det är farligt. Många skadas allvarligt och en del får sätta livet till. På många platser så är respekten för smällandet låg och hänsynslös. Det smäller hejvilt utan en tanke på vilka omständigheter som kan uppstå. Vilka som kan skadas, bli rädda eller till och med dö.

Nyår förknippas alltid för mig med raketer och när man var liten smällde mina föräldrar några raketer tidigare på kvällen för jag orkade inte vara vaken till 12 slaget på natten, många av ens kompisar hade samma rutiner. När man blev större så smällde man allt vid 12. Himlen färgades i olika nyanser och man tryckte händerna hårt in i öronen för att dämpa ljudet av smällarna.
När raketerna var slut låg röken som en dimma och alla gick in för att värma sig och fortsätta festen.

Allt eftersom åren har gått och man har blivit äldre så tycker jag nog att skjutandet av raketer har minskat. Jag tycker det är lika fint och beundransvärt som förr, men inget jag går och längtar efter.
För många är nyår rena helvetet, deras djur far illa och i år läste jag artiklar där djuren också hade dött. Jag har och är uppvuxen med djur som hund, katt, hästar och får och vi har aldrig haft några problem. Får och hästar har stått i sina stall och hundarna i hundgårdarna, katten har förmodligen legat inne och myst eller i höet ute på logen.

Min förståelse för hysterin över att förbjuda raketer är liten och nu blir ni säkert jätte arga och upprörda på mig, men låt mig förklara.
För jag har aldrig under mina snart 30 år tillsammans med djur upplevt skräck eller dödsfall bland djuren i samband med nyår.. Så redan här är det svårt att sätta sig in i situation som man aldrig upplevt.
Vi hade en hund som var skotträdd och reagerade även på åska. Vi åkte till en skjutbanan med den ett par gånger och efter det så släppte allt. Idag är den totalt orädd för diverse smällar/skott.
En tanke som slog mig är, hur gör en djurägare när det åskar..? Det är en situation som kan uppstå på en helt oförberedd tid, både dag som natt.

På Facebook ställde jag denna frågan:

"Om man har en hund som är rädd för raketer... Kan man då inte skotträna hunden? Och hur gör hundägarna när det åskar? Då både blixtra och smäller det... "

Denna frågan var direkt riktad till just hundägare då jag precis hade läst en artikel om hur en hund dog under nyårsnatten. Vilket jag tycker är oerhört tragiskt. Ett djur ska inte behöva dö i skräck på nyår pga smällare och raketer.
Så jag tänkte att det måste ju finnas något man kan göra. På Facebook inlägget fick jag blandade svar, bland annat att det var skillnader på skott och skott. Någon var rädd för både åska och raketer och andra bara det ena.
Fick också svar på att det kan vara extremt svårt att träna bort, medans andra skrev att det faktiskt gick att träna, en del hade lyckats åt det bättre hållet och någon hade tränat bort skräcken helt.

Så för att knyta ihop detta inlägg så kan man ju tolka detta som att det finns djur som är rädda för olika typer av smällar/skott, MEN att det faktiskt går att träna bort eller i alla fall förbättra förutsättningarna för djuren inför nyåren. Det finns metoder till att få bland annat hundar att vara lugnare och tryggare på nyår och kanske om många tog till sig informationen så kanske hysterin på att förbjuda raketer inte skulle vara så stor..?
Jag kan personligen tycka att raketer ska skjutas under ordnade former och med respekt. För att skjuta raketer mot människor och djur är INTE okej. Så jag är inte emot ett förbud, men jag skulle kunna tänka mig ett förbud som grundar sig på att människor inte kan respektera och ta säkerheten som prioritet i nyårsfirandet och därav ett förbud.

Nu är ni säkert vansinniga på mig och tycker jag är en idiot som har skrivit detta, men trots det så önskar jag alla lycka till och att era djur inte far illa till nästa nyår och vem vet, då kanske det finns ett förbud...

/Emelie

Likes

Comments

Allmänt

Nytt år med nya utmaningar och prövningar, inte minst för barn. Tyvärr så finns det oerhört många barn som far illa i sina hem. Hemmet tillsammans med en vuxen ska vara en trygg plats dit man kan få tröst, råd om livet och hjälp när man behöver det. Men många barn har knappt ett hem. Deras hem och trygghet är skolan.

Vi pratar allt mer och mer om barn som far illa, blir utsatt för mobbing, våld och våldtäkter. Vi pratar om hur vi kan stötta de som är utsatta och ge en hjälpande hand. Vi bygger upp system som ska ge barnen råd och hjälp när de behöver det. Det poppar upp organisationer som många gånger drivs genom volontärer och en del får till och med bidrag för att kunna ge extra hjälp.

Diskussioner uppkommer ofta runt jul, där många reklamfilmer kommer fram på tv rutan om att man bland annat inte ska dricka för mycket, köpa julklappar med betydelser som ger bidrag till utsatta och att mobbingen ökar och att alla i samhället kan hjälpa till.
Det blir väldigt mycket och man ser det var man än går eller tittar. Jag personligen tycker det är bra att det kommer fram och jag skulle aldrig tveka att hjälpa till om jag visste om någon som for illa/utsatt.

Men denna julen har jag lagt märke till en sak... Att man lägger väldigt mycket reklamtid på tv, sociala media och radio runt jul. Men varför så mycket vid jul? Varför lägger man aldrig så mycket tid på reklamen för de utsatta resten av tiden på året. Den övriga tiden på året kan jag i stort sett bara komma på Friends som gör reklam, ja systembolaget också, men tycker dom riktar sig till både barn och vuxna. Detta inlägg är mer menat för barn.
Det jag vill komma till är att man uppmärksamma barn som är utsatt för olika hemskheter vid jul då skolan stänger i 2 - 3 veckor och barnen inte har någon trygghet. Men min fråga i detta är hur blir det på sommaren då skolorna stänger upp emot 10 veckor?

Då ser man inte alls så mycket reklam eller hör om det. Det liksom försvinner bland sommarrean, resor, semestrar och mycket mer. Några av de som blivit mobbade under skoltiden får det lugnare när mobbaren är på semester, men dom barn som har det jobbigt hemma, men alkoholism, våld mm, vad gör dom? När, var och hur får dom hjälp?
Går dom i skolan är det oftast någon lärare som uppmärksammar som något inte står rätt till och barnen själva känner ett förtroende och berättar om vad som händer hemma. Men på sommaren under 10 veckors tid så har dom ingen som uppmärksamma om vad som händer?
Lärare har semester och grannarna är bortresta.

Något som jag kom och tänka på under tiden jag skriver detta inlägg är, vad kostar all den reklam som publiceras vid juletid? Läggs det lika mycket pengar och reklamtid på sommaren? Då det kanske skulle uppmärksammas som mest eftersom det handlar om en längre period.
Det finns många funderingar och det hjälper inte att bara sitta och fundera, vi måste agera och hjälpas åt.
Vad kan man göra? Ser er omkring och hjälp de utsatta :)

/Emelie

Likes

Comments

Allmänt

Så är det ett nytt år, god fortsättning allihopa. Idag är man sliten och det blir inte många knop idag. jag har ledat sjuk i mellandagarna och känner väl att jag ligger lite efter. Men inget som stressar mig. Jag får ta det som det kommer.
Hade alla ett bra nyår? Ingen av alla våra världar gick under? :) Nej, vi vaknade upp idag också, 2017.
Nyårslöften? Jag lovar inget för jag ändra på saker och ting hela tiden eller så glömmer jag bort vad jag har lovat, så det är lika bra att inte lova något. :)

Jag önskar att jag hade haft mer energi idag till att skriva och sitter inne på en del bra krönikor, men det får komma senare.
Just nu så vill jag passa på att önska alla en god fortsättning!

Likes

Comments

Familj

Så var julen över. Man har försökt jobba lite. Känner mig febrig och tråkig... Allmänt risig med andra ord. Fryser och tog till och med en alvedon.
Ska försöka köra på med Pysselkonsulten. Men just nu lockar soffan mer faktiskt. Tror att det börjar dra ihop sig för avslut och krypa ner i soffan med familjen framför brasan och titta på film.

Imorgon är det en annan dag och då få vi se hur jag mår. Men vi håller tummarna på att det inte är någon större fara.

det blir inte mycket mer än så här. Hoppas alla har en trevlig vecka. Kanske är ledig eller jobbar? Jag gör lite av varje ;) Träningen får ligga lite på is så länge. :)

Ha en fortsatt trevlig kväll alla!

Likes

Comments

Pysselkonsulten

Hela hösten har jag jobbat med pysselkonsulten i det tysta. Ni kanske har märkt att det inte varit någon större aktivitet på Facebook eller skrivande om Pysselkonsulten här på bloggen. Men idag har jag kunnat sätta några planer i verket och dessutom publicerat dom :)
Känns ju väldigt bra när man jobbar på något som man kan bygga upp och publicera direkt! Känns som man har lyckats då.

Jag startade upp Pysselkonsulten 2014 i januari och har sedan dessa jobbat med denna hobbyverksamhet och jag har inga planer på att lägga ner. Jag driver det i en så liten skala än så länge och jag önskar att tiden fanns till att jobba mer med det. Det är en härlig verksamhet som inte kräver 100% datorer mm. Utan man kan slå igenom tekniken och jobba med händerna i färger, klister, verktyg som sax, tång mm. Ögonen får vila från strålning och hjärnan jobbar på ett helt annat sätt.

Som ni säkert har sett så finns Pysselkonsulten här på bloggen, men det har inte varit mer än namnet, men nu finns det lite mer.
Kolla gärna in på sidan http://nouw.com/emeliewass/bestallningsvaror

Tyck till, behöver massor av tips, mer bilder? Mer info/text?
Ös på!
Allt är välkommet!

God fortsättning!

Likes

Comments