Header

Nu sitter jag i en fullpackad bil med min älskade mamma på väg ner till Halmstad. Vi har förhoppningsvis åkt minst halvvägs och nu när det börjar bli mörkt är det snart min tur att köra resterande väg. Mamma tycker inte om att köra när det är mörkt.

Jag lastade Rolando på en liten hästbuss, dom skulle byta till en stor lastbil i Sundsvall, sova över i Stockholm och han ska komma fram till stallet i Halmstad imorgon eftermiddag/kväll. Jag hoppas verkligen, verkligen att allt går bra. Det är en väldigt läskig känsla att släppa iväg sin älskade häst på en lastbil i ett dygn där okända människor ska ta hand om honom. Men han är så snäll så mycket ska till innan något ska hända, sen har dom dessutom faktiskt kört hästar i över 45år, haha!

Nu ska jag försöka ge denna blogg en chans igen, jag älskar ju att gå tillbaka och läsa vad jag skrivit under såna här äventyr. 5 månader i Halmstad och det gör lite ont i hjärtat att lämna Östersund även fast jag vet att jag såklart kommer tillbaka igen.
Tårarna rann när jag skulle säga hejdå till Pappa och Annika, haha! Det var nog en blandning av trötthet och separationsångest. Men när jag fyllde år fick jag en biljett hem av dom, så jag ska försöka komma hem i början av December när terminens sista kurs börjar.

Nu ska jag få fånga lite pokémon i Mariestad innan jag ska ta över och köra sista milen, "bara" runt 36mil eller så, haha! Wish me luck!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Varje dag - flera gånger om dag - finns den där personen fortfarande i mitt huvud. Det är så många år sedan jag ens såg denna person, ändå finns han kvar. Jag är van att varje dag tänka på han, så det bara finns där. Men vissa dagar blir jag så fruktansvärt less, på mig själv.


Jag var helt förstörd i över ett år, och just det akuta har försvunnit. Jag har funnit mig själv på en annan nivå än jag någonsin har gjort, men ändå finns personen kvar. Trots så många år av tystnad, av noll kontakt, så finns hen fortfarande kvar.


Någon som har ett bra tips hur jag kommer förbi detta? Han är inte personen jag ska leva med, som jag någonsin "har" levt med eller någonsin kommer att leva med. Det var så fel, så fel. Därför har jag inte följt magkänslan sedan dess och tvekar på att jag någonsin kommer att göra det igen. Men jag lär mig. 


Såret är ett ärr - men det finns kvar. Så tydligt, varje dag. Är det bara att acceptera att jag för alltid kommer ha honom på tankarna? Att han på något vis finns kvar i min vardag fast att det var så många år sedan han var här fysiskt? Att han finns kvar i väggarna i min lägenhet? I min stad? Åh. Kvällstankar. Jag är så van vid detta att jag knappt reflekterar över det, tills nu då. Såna här kvällar. Ska det verkligen vara såhär? 

Likes

Comments

Ikväll är jag mentalt trött efter att ha jobbat 10-21 fredag-söndag. Idag slog det mig hur lätt det är att bli ledsen igen. Hur lätt det är att återgå till att sitta och leta ledsna/destruktiva bilder och egentligen bara längta tillbaka till dom där krigsskadorna som kändes så grymt legitima just då. Just för sekunden känns dom oerhört legitima och längtan är verkligen svår att beskriva med ord, men jag kommer inte ta det steget. Det vet jag, för idag är jag frisk

En låt kom upp nu och jag blev så förvånad hur väldigt hemma jag kände mig. Och så märkte jag att tårarna rann utan att jag reagerat. Det är konstigt hur hemma det känns att vara ledsen. Jag blev inte förvånad utan blev förvånad när jag kom på att jag faktiskt mår bra nu. Jag har inte känt ångest på länge - ja förutom när jag fastnade i Halmstad under pilotstrejken och inte kom hem då. Men det var en förväntad ledsenhet/ångest som faktiskt gick att förklara.

Det känns lite läskigt att det är ledsenhet = trygghet. Och då blir det lättare att skriva här i bloggen, min fina lilla blogg som finns där i svåra tider, men som jag glömmer bort att skriva i under de goda tiderna. Som ni kan märka är ungefär hela tiden just nu. Oändligt tacksam över detta och nu ska jag ta mina tårar, min mentala trötthet och sova. Imorgon är en ny, fortsatt bra dag. :) Kram på er!Likes

Comments

Allting du har, är bara en fasad.
Ärren kommer ändå alltid finnas kvar.
Dom syns och dom skriker ut din livshistoria,
 dom finns och dom belyser din skam.

Ärr från tårar och ångest,
från ett krig med dig själv. 
Ett krig som du tillslut vann,
så våga tro på att du kan.

Känslan av att sitta där med kniven är obeskrivlig,
och känslan av kontroll är allt du vill ha.
Men skammen och smärtan efteråt,
gör att känslan blir ohållbar.

Det kommer en dag när detta är ett minne blott,
men tills den dagen kommer vill jag bara tala om;
- glöm aldrig att det en dag blir lättare,
rädslan blir allt efter som nättare.


Insåg för ett tag sedan när jag satt och filade på en låt med en kompis att jag tycker om att skriva något som liknar dikter, eller jag vet inte vad det är, men jag skrev väldigt mycket när jag var runt elva år. Så nu tänkte jag testa och skriva lite mer, bara för skojs skull. Allt som skrivs kommer att vara skrivet för stunden. Sååaaatteeee, ville bara säga det!

Likes

Comments

Nu kan jag tydligen säga tack och hej till mina nio månader då jag klarar mig så bra. Jag kan glömma att fira ett år på midsommar och i skrivande stund känns det skönt. Men jag kommer vara så fruktansvärt besviken på mig själv imorgon. 

Demonerna är tillbaka och jag verkar inte kunna hantera det. Igen. Kommer jag någonsin lära mig att hantera dom!? Kommer dom någonsin att lämna mig helt? Lämna mig ifred? 

Kommer ångesten någonsin försvinna ur mitt bröst? Kommer rösten i huvudet någonsin bli snäll? Eller klumpen i halsen lösas upp? 

Jag trodde verkligen att mina brännskador i själen var läkta. Jag trodde verkligen, verkligen det. Men minsta lilla jobbiga sak vi tar upp så är jag tillbaka i skiten igen. I fredags pratade vi om en oerhört tung sak och nu sitter jag här igen. Och kysser mina nio månader adjö. Men än har inte besvikelsen nått mig. Än har inte verkligheten tagit över igen.. 


Förlåt, mina älskade, förlåt. 

Likes

Comments

Just nu bombarderas jag av självmords-information ifrån höger och vänster. Det är både förebyggande artiklar, det är forskningsartiklar, det är skolan, det är grupper på Facebook, det är i behandlingen och så vidare och så vidare.

Och det börjar krypa närmare och närmare. Jag blir mer och mer ledsen för varje gång jag läser, mer och mer uppgiven för varje status jag ser. Förra veckan läste jag om en tjej som hade tagit livet av sig, en ung tjej. Jag har ingen aning om vem hon var, men jag vet sorgen hennes nära och kära går igenom.

Jag vet känslan när allt känns omöjligt. Jag vet känslan när man bara vill ge upp. Jag vet hur hårt impulsiviteten drar och sliter i en just i det där ögonblicket. Jag vet hur jobbigt det är att stå emot. Och jag vet att vissa inte klarar det, inte orkar stå emot.


Och fy vad jag saknar min Loppan. Min älskade lilla Loppis. Just nu är jag på en svart rand i min sorgezebra och det är jobbigt som fan. Det kommer återigen så himla mycket "om" och "men" och "varför" som jag aldrig kommer få svar på. Jag kommer aldrig få veta vad som fick henne att gå över den där lilla kanten. Jag kommer aldrig få veta hennes sista tankar och jag kommer aldrig mer få träffa henne igen. Och det är så jävla jobbigt. Jag kommer aldrig få veta om det finns något jag hade kunnat göra. Om jag hade använt Facebook - hade jag hunnit se hennes statusuppdatering och kunnat stoppa vad som hände?


Och jag är fortfarande så fruktansvärt rädd att det ska hända fler. Att fler ska försvinna på detta hemska sätt. Jag kan inte föreställa mig rädslan, sorgen, lättnaden, envisheten - när man väl sitter där. Jag önskar ingen, ingen alls, att någonsin behöva sitta där med dom tankarna, dom känslorna och eventuellt dom handlingarna. Kom ihåg att ta hand om varandra - fråga mer än en gång "hur MÅR du?". Våga finnas där, våga fråga.


Jag pratade med min terapeut om detta i förra veckan. Just att personer med borderline har en självmordsdödlighet på 20%. Jag kom fram till att det måste vara för att impulsiviteten är så fruktansvärt stark hos personer med borderline, innan man har lärt sig att hantera den. För den är helt fantastiskt, vidrigt, fascinerande stark. Jag vet själv, jag har varit där.
Jag är så säker på att den där dagen, den där sommardagen -14 hade kunnat vara min sista. Jag fick höra från en läkare på avdelning 3B på akutpsykiatriska kliniken i Östersund att jag inte var "sjuk nog" för att vara där. Då hade jag dagen innan kommit in med självskador, panik, ångest och på kvällen haft en sådan rejäl ångestattack att dom fick bära in mig på mitt rum - jag kunde inte gå själv, och sitta där med mig tills jag somnade.
Så när det mötet var avslutat gick jag samlat till en av de anställda och krävde att bli utsläppt, krävde att få tillbaka mina skor, kläder, laddare och väska. Jag var INTE SJUK NOG för att vara där, då skulle jag HEM OCH VISA att jag visst var det! Det var min känsla. Jag var så fruktansvärt avstängd, så läskigt bestämd att bevisa att jag visst var sjuk nog för att vara där.

Motvilligt gav personalen mig mina saker och jag stegade beslutsamt därifrån. Som tur är (vilket jag helt ärligt tror blev min räddning) så hade min pappa mina hemnycklar. När jag ringde för att få tillbaka dom hörde pappa min panik, och var hemma hos mig riktigt fort. Jag hann självskada men inte mer. Jag hann inte.
Pappa och Annika ringde tillbaka till 3B och skjutsade dit mig direkt, och verkligen förklarade situationen. Hur oroliga dom var. Och jag överlevde.

Men jag vet hur stark impulsiviteten är och den skrämmer mig än, även om det inte alls är på samma världsdel som då. Men snälla Ni som läser - om ni någonsin misstänker något, FRÅGA! Fråga just då, det kan vara skillnaden..Likes

Comments

Just nu sitter jag på sista uppgiften på våran kurs om Forskningsöversikt. Hela kursen är grymt svår och framför allt svårförstådd, så jag tog ett ämne jag är intresserad och insatt i. Vi ska alltså ha kommit fram till en forskningsfråga, min blev "finns det vetenskapligt stöd att dialektisk beteendeterapi botar borderline personlighetsstörning?". ​Eftersom jag vet att det finns positiv forskning och jag själv bilvit bättre av det så tyckte jag det var en bra idé.


Min sista uppgift skall vara en tilltänkt början på en forskningsöversikt. Då har jag bestämt mig för att börja med antalet självmord och självskadori Sverige, gå vidare till vad borderline är och avsluta med DBT, förklaring och statistik på det. Och vet ni vad? Det triggar igång så åt helvete mycket känslor.. Fyfan vad jobbigt det är just nu att läsa svensk statistik. Varje dag tar 3 männskor livet av sig. 1% av alla flickor mellan 13-18år har någon gång självskadat så som rispat/skurit/bränt sig, tablettförgiftning, alkohol/drogmissbruk eller sexuellt. Det är käpprätt åt helvete om jag får säga det själv!

Det var i princip när jag började med min behandling jag triggades igång igen att börja självskada. Jag har nog gjort det hela livet på ett eller annat sätt, men nu var det fysiskt. Och det är verkligen som dom säger i behandlingen - du blir sämre innan du blir bättre. Och jag har nu varit skadefri i åtta månader. Något jag är oerhört stolt över då det blev en ful jävla vana. 

Men fyfan vad jag längtar tillbaka ibland.. Jag vill bara ge upp och börja igen. Det måste vara så om man är en nykter missbrukare? Man har alltid ett sug men man ger inte efter för det? Det är min känsla ganska ofta. Jag har ett sug, ett behov men jag hanterar det istället för att låta det vinna. Jag VILL inte vara där längre. Jag pratar om det istället. Det är helt okej, det behövs pratas om!


Just nu sitter jag på Espressohouse och pluggar, himla mysigt ställe! Johanna skall komma hit om en stund och fika med mig innan hon börjar jobba, då får jag ta en paus ifrån detta jobbiga tema och sen skall jag fortsätta. Lika bra att dra av plåstret fort och få det gjort, senast fredag skall det vara inne! Wish me good luck!

Likes

Comments

Just nu är jag i en situation där jag verkligen får se om min behandling har satt sig hos mig eller inte. Helgen har varit riktigt tung och jag har verkligen fått kämpa mot diverse tankar och handlingar. Men det är säkert såhär resten av livet kommer se ut och nu får jag verkligen en chans att se hur långt jag har kommit och hur långt jag har kvar att gå innan jag är "frisk".

Jag har haft ont i huvudet varje dag i hela veckan och jag vet inte riktigt varför. Misstänker att det kan vara för att jag har druckit dåligt med vatten och slarvat lite med mina mediciner. För ja, jag har varit kass på att ta mina mediciner kontinuerligt i någon månad, vilket jag måste skärpa mig med. Jag ska ta dom varje dag tills jag träffar en läkare i början av nästa år och då får se om jag kan trappa ur dom eller om jag ska fortsätta ha dom. Jag har dom av en anledning och så skall jag fortsätta.

I lördagsmorse vaknade jag vid åtta för att åka till stallet. Jag får då ett meddelande ifrån facebook där det står "idag fyller Louise Takeuchi år. Glöm inte att skicka ett grattis!" typ. Men facebook - Louise fyller ju inte år längre?
Det var ett slag i magen jag inte var förberedd på. I lördags skulle alltså Louise fylla 31år. Men hon kommer aldrig att bli 31år gammal. Hon fick inte ens bli 30år gammal. Och hela verkligheten slog mig i magen med full kraft och det kändes som att jag gick sönder. Igen. Jag blev helt avstängd och åkte till stallet av bara farten.

I stallet gjorde jag inte mer än jag behövde, jag hade ingen lust. Jag var så avstängd så jag stod i 15 minuter och bara hängde på Rolando i hagen. Bara fanns där. När jag kom hem igen hade jag en sprängande huvudvärk och jag bara grät och grät. Jag har inte gråtit över hennes bortgång på väldigt länge och nu kom allt i ett slag. Jag somnade och sov i fyra timmar och sen var jag igång igen.

Tillslut fick jag en panik att jag var på väg tillbaka till mina gamla metoder för att lösa min ångest, så jag ringde min fantastiska terapeut Ann-Marie. Jag blev påmind om radikal acceptans och självvalidering utifrån DBT-boken och fick tips på vad jag kunde göra för att komma ifrån mina tankar. Slutade med att jag ringde till pappa och Annika, gick dit och var där hela kvällen. Världens finaste familj - jag är så tacksam att jag har er!

Imorse vaknade jag återigen med ångest och huvudvärk. Jag åkte med super-Helge till stallet och vi skulle rida ut. Men Rolando trampade sig på frambenet i tisdags och det såret var nu ömt och varmt. Så det var bara att ge upp mina planer på att rida. Jag fick mysa i stallet med honom istället, lägga om såret och låta honom stå inne. Under tiden Helge var ute och red så fick jag verkligen kämpa med mina tankar.

"Det är mitt fel att han är skadad, jag borde ha haft bootsen på". "Jag är en värdelös hästägare". "Jag kan inte göra något rätt". "Jag saknar loppan". "Skitliv". "Jag kommer behöva ta bort Rolando, han kommer bli riktigt sjuk". "Jag borde aldrig fått förtroendet att ha honom". "Jag är värdelös". Blablabla. Samma tankar som jag har haft i så många år. Den stora skillnaden är att jag nu kan hantera dessa tankar och kväva dom. Jag har tappat förtroendet för den röst som säger detta för att jag vet att det inte är sant.


Hela denna helg har jag fått jobbat så oerhört hårt mot mig själv. Jag har fått kämpat för att äta, för att hantera min ångest och för att ta mig upp ur sängen. Jag har fått kämpa mot impulsen att vara destruktiv och jag har fått kämpa för att jag faktiskt ska ringa min terapeut och be om hjälp. Jag har kämpat för att acceptera och känna att det är okej att vara ledsen när det är Loppans födelsedag. Det är inget konstigt. Jag har använt mig av radikal acceptans att hon inte är här längre, men jag hann aldrig förbereda mig på hennes födelsedag så det är inte konstigt att jag var nära på att drunkna i den våg som kom över mig.

Och jag har så mycket mer att skriva, men det blir så himla babligt och konstigt skrivet. Jag sitter vid min dator och då blir det mycket som går direkt ifrån tanke till fingrarna som skriver ut innan jag hinner reagera vad som skrivs. Något jag tycker känns bra, för då blir det verkligen mina ord och inget jag sitter och övertänker.

Jag är trött. Jag känner mig sliten. Jag har daglig huvudvärk. Jag har ont i själen. Men jag har övervunnit en helg i lätt kaos. Jag är ett steg längre fram. Jag har fått svart på vitt att min behandling har funkat denna gången och jag är så tacksam för att jag får gå i DBT och att jag har en sån fantastisk familj som tog emot mig med öppna armar i lördags. Jag kämpar och jag kommer att fortsätta kämpa.


Och Loppan? Jag saknar dig så förfärligt mycket. Jag önskar så oerhört mycket att du ska komma tillbaka igen. Men som jag säger; nu är det ett år och två veckor mindre tills vi ses igen.

Likes

Comments

Hej Loppan.
I princip just i skrivande sekund är det ett år sedan J ringde och frågade om jag hade pratat med dig. Det är ett år sedan jag fick ett andra samtal där J berättade att något hänt. Ett år sedan jag kom upp till din lägenhet och såg en helt förkrossad J och både polis och ambulans. Jag hör hur någon skriker i bakgrunden och jag möter J i skrik och gråt. Jag hade ingen aning om att botten var så svart och så djup, men jag kände hur jag föll ner i den i samma sekund som jag kom upp till trädet utanför dig och såg allt. Jag klarade av att farbror dog fyra veckor innan, att morfar dog två veckor innan men inte att du dog. Du bara försvann, utan förvarning.

Sista kvällen du var här satt vi och gjorde pärlarmband som jag fortfarande har kvar, men jag använder dom inte längre. Det betyder inte att jag inte saknar dig, utan att jag vet att du är med mig ändå. Jag är fortfarande oerhört tacksam över min fina tatuering du gjorde på mig där under sommaren. Ett "rosa-bandet"-band fast i ljusgrönt och mörkgrönt, som står för borderline/bipolär. Det är tack vare min borderline som jag ens träffade dig.

Samma kväll som detta hände blev jag inlagd på akutpsykiatrin i fyra dagar. Pappa och Annika körde mig dit ifrån din lägenhet. Jag vet faktiskt inte ens hur länge jag var där uppe, det känns än idag som en evighet, men kanske bara var några minuter. Jag var i en bubbla av förtvivlan, sorg, förnekelse och ångest. Den bubblan höll i mig i många månader.

Veckan innan du skulle fylla år pratade jag och J om att vi skulle ta en fika för att "fira" (hedra?) dig. Det slutade med att jag fick en oerhört fin tatuering på mitt högra lår med din underskrift och en liten loppa under. J ritade av din handstil från flera olika teckningar och lade till "2014". Det gjorde jävligt ont, du vet ju hur duktig jag var på att ligga still under nålen (hehe..) så du vet ju vilken smärtgräns jag har, men det var inget emot hur ont det gjorde inuti.

Kommer du ihåg när jag blev inlagd på psykiatrin i två veckor förra sommaren? Några månader innan du dog? Jag skrev till dig och du skyndade dig till avdelningen, trots att besökstiden i princip redan tagit slut. Du gav mig en oerhört stor kram och fick mig att skratta i fyra timmar - trots att jag egentligen inte ens ville leva just nu. Precis innan jag blev inlagd (och lite innan) startade jag ett självskadebeteende som du först och främst skällde ut mig över. Sånt får man verkligen inte göra!
Min tatuering av din handstil har varit en hat/kärlek hos mig. Efter att du dog så började jag skada mig på just det benet, när jag var arg eller ledsen. Lite för att jag ville straffa dig för att du lämnade mig på det sättet, utan att säga hejdå, utan att säga ett ord. Som med alla liknande saker behövs större och större metoder för att få samma effekt, så det blev större än någonsin.
Men vet du vad? Sista gången jag skadade mig frivilligt var på midsommar. Det är alltså fyra månader sedan. Heja mig Loppan!

Loppan, det jag tror att jag vill komma fram till är att jag älskar dig. Du har fått mig att komma dit jag är idag. Jag är säker på att vi hade kunnat lösa livet tillsammans, jag är helt säker på att ditt liv hade blivit bra. Tillsammans i livet hade vi kunnat göra stordåd, men nu fortsätter jag med hjälp av dig. Varje dag jag ser mina tatueringar av/om dig påminns jag om dig och jag fortsätter kämpa. Jag vet att du trodde på mig och du fick mig att börja ta hand om min borderline och mig själv.
​Varje gång jag ser mitt ben, ser jag hur mina ärr läker och blir osynligare, men ditt namn är fortfarande lika tydligt som för ett år sedan. Jag vill dra det till parallellen om hur mitt hjärta är. Ditt namn finns tydligt där samtidigt som mina ärr börjar läka. Ärren finns kvar, men det är inte längre öppna ärr. 


Jag älskar dig Louise. Jag älskar dig så oerhört mycket. Jag vet att vi hade så mycket kvar att prata om, så mycket mer att uppleva tillsammans. Jag har fortfarande stunder när jag bryter ihop, just nu är jag rätt okej. Jag har börjat få ordning på mitt liv, jag är snart färdig med min behandling och jag har min häst. Min Rolando som du så gärna ville träffa, vi skulle ju lösa det? Men du är väl med oss i skogen va? Nu insåg jag att detta låter som ett "jag är bättre än dig"-inlägg, men det är verkligen inte menat så. Jag vill skriva till dig och berätta hur oerhört mycket du har gjort för mig. Allt du har gjort för mig trots att du inte fysiskt har varit här. Du finns med i mina drömmar, du finns med i min vardag ändå. Det känns lite som att du är iväg på semester.

Jag tänkte avsluta som jag gjorde förra gången jag skrev ett liknande brev. Idag är det ett år sedan du försvann ifrån mig, idag är det ett år mindre tills vi får ses igen. Det är verkligen så jag försöker se på saken, det har hjälp mig mycket. Jag saknar dig, älskade du. Tack för att jag fick en chans att ta in dig i mitt hjärta och en chans att lära känna dig. Tack för att du finns hos mig hela tiden. Snälla du, fortsätt finnas här. Du är alltid välkommen. 

Likes

Comments

Ja nu sitter jag här i sängen med datorn i famnen och Big Brother på tvn. Jag har skaffat en lång HDMI-kabel och min plan är att kunna använda datorn samtidigt som jag har något skit-program på i bakgrunden. Eller en bra serie, lite vad som känns bra för stunden. Detta gör även att jag kan bli mer social på bloggen och göra mer i sociala medier. Något jag faktiskt tycker är himla roligt ändå.

Så nu har jag fixat en app på mobilen som gör att jag kan sända bilder direkt till datorn utan att koppla in en sladd och jag försöker fixa två webläsare som gör att jag på den ena kan ha film och den andra skriva/kolla/greja runt med. Vilket fan är svårare än man kan tro.. Men peppar peppar - jag tror att jag precis fick till det!

Däremot har jag det lilla problemet att min dator blir ganska varm i famnen och stänger av. Och att den är ganska seg, vilket jag måste komma på hur jag ska lösa. Kanske dags att dra en genomgång i både CCleaner och virusprogrammet?

Min nästa plan är att fixa en ny header - antagligen bilder på mig och Rolando. Hihi. Ja men förhoppningsvis får jag kanske igång denna blogg igen då! Välkommen hit. :)

Likes

Comments