Header

Har varit i Täby en sväng nu under förmiddagen och ätit en Vapianolunch med Fanny. Supermysigt och jättegod mat som vanligt!

Snart ska jag åka iväg mot Capio och jag jättenervös... Som jag skrivit tidigare har jag lite press på mig om jag ska få gå kvar och få fler samtal, så jag hoppas verkligen på att allt ska ha gått bra... Usch, känner mig så ångestfylld. Men ångest måste man gå igenom för att bli frisk så jag ska hålla ut! Oavsett vad vågen visar så har jag verkligen kämpat på sen förra samtalet så jag känner mig ändå rätt nöjd.

Hoppas ni har en fin onsdag ♥

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Detta är ett inlägg skrivet av en av mina närmsta vänner. Fanny har varit med mig under hela min sjukdomsperiod, och jag kommer vara evigt tacksam för allt stöd hon gett mig. För att hon aldrig gav upp, och för att hon än idag finns vid min sida.

En ätstörning drabbar aldrig bara en person, den drabbar även personens omgivning och det är förjävligt.

"Jag låg vaken inatt. Jag var så rädd att Emelie kanske aldrig vaknar igen, eller att sjukdomen gjort så hon tagit sitt sista andetag. Vad gör hon nu? Lever hon? Är hon mer ledsen än vanligt? Har hon ätit något idag? Har hon fuskat?"

Detta var en anteckning jag skrev i min dagbok när Emelie var som allra sjukast.
För många som inte har en person med en ätstörning i sin närhet känns detta kanske överdrivet. Men för mig var det mitt dåtida dagliga liv. Mitt liv som närstående och bästavän till en svårt sjuk tonårstjej i anorexia. Detta smalhetsideal som romantiseras i media höll på att ta min kompis liv.

När Emelie började bli sjuk så syntes det att hon gick ner i vikt. Hon spenderade mycket tid på gymmet och åt väldigt nyttigt. Jag trodde hon började leva vad vårt samhälle anser som "hälsosamt". I strävan på drömkroppen. Men vad jag inte visste var hur mycket hon egentligen fuskade med maten.

Det var inte förens jag och mamma mötte Emelie och hennes mamma i centrum en dag som jag fick en insikt att detta inte var normalt eller "hälsosamt". Jag såg Emelies smala ben trippa fram över det glansiga kakelgolvet. Ansiktet var insjunket och håret glanslöst. Ögonen hade ingen gnista och hon såg nästan uttryckslös ut. Det fanns inget av den "gamla" Emelie kvar.

Mamma sa till mig - Oj vad Emelie är smal! Hon ser inte frisk ut. Jag minns att jag till en början försvarade henne. En typisk försvarsmekanism som en bästavän gärna lägger till. Men min mamma sådde ett frö i mig och det dröjde inte länge tills jag insåg att hon hade rätt. Jag kunde inte längre försvara det som höll på att döda henne.

Att se hur en jävla sjukdom suger livet ur en människa man älskar så mycket är svårslaget. På ett hemskt sätt. Att få se sin vän förlora sitt skratt, lust och kropp till något som tagit makten över henne. Emelie hade inte längre ork för att umgås med mig eller sina övriga vänner. Det enda hon orkade var att finnas till. Det fanns ingen drömkropp. Det enda Emelies kropp klarade var att hålla sig vid liv.

Jag minns de gånger Emelie kämpade för att få i sig maten.Hon satt upprätt med sin svaga kropp och blängde ner på maten. Det som fanns kvar av hennes magra kropp såg äcklad ut. Det spelade ingen roll att det var tacos för Emelie blängde lika illa på vad som än tallriken bar. Allt jag ville var att trycka i henne maten så hennes kropp skulle orka resten av dagen. Men hur kan man som kompis göra det?

I hopp om att hon skulle få i sig lite mer mat i magen så drack jag näringsdrycker med henne. Vi satt på soffan med varsin i hand. Klunkandes. Det kändes bra att veta att jag kunde ge lite mer energi till hennes kropp. Och kanske kunna hjälpa henne till ett liv som frisk igen.

Jag minns smsen Emelie skickade från heldygnsvården. Hon beskrev det som en fängelse där alla var så insatt sjuka i anorexin och trötta på vården de fick. Istället dyrkade de sin sjukdom. Hetsade varandra. Hon ville bort därifrån. Hur försvarslös är man inte som vän när man vet att hon bokstavligen ruttnar bort längst tegelväggarna i juni när alla andra sitter på stranden i bikini och äter glass. Där hon satt bredvid mig för några somrar sen. Där hon kunde ha suttit nu.

Ibland brukade jag tänka att det var som att titta in i en spegel. Det fanns inga uttryck i detta ansikte. Ingen glöd i ögonen. Det var som ett skal av det forna Emelie. Ett skal som var programmerat att svälta min bästa kompis kropp. Och som tagit över hennes medvetande fullständigt. Hennes fulla koncentration och ork. Det är en konstant frustration som kryper i en och man kan inte annat hata sjukdomen och vad det gör med henne.

Tidigare hade jag ingen erfarenhet alls utav hur det var att vara närstående till en som är sjuk i anorexia men jag har under årens gång lärt mig mer och mer. Det är en komplicerad sjukdom som kräver extremt mycket tid och energi av de närstående som finns. Det gäller att tänka igenom vardagen noga, anpassa sig och finnas till hands.
Idag har Emelie gått större delen av denna mardrömsstig. Det har varit en lång väg men jag kan inte säga annat än att jag är stolt över henne. Även fast hon inte är riktigt där ännu så vet jag att hon en dag klarar det. Jag behöver inte sitta och skriva anteckningar på nätterna i min dagbok för att jag fruktar att hon inte längre ska finnas. För hon är så envis och jag vet att ifall hon bestämmer sig att nu räcker det, vet jag att hon kommer kunna springa i mål. Och då kommer jag finnas vid hennes sida och vänta på henne.

Likes

Comments

Godmorgon!

Frukosten ligger i magen och jag har precis hällt upp en kopp kaffe. Snart ska jag åka iväg mot Danderyd för ett samtal med min psykolog. Känner på mig att det kommer bli tufft med tanke på hur stark ångesten har varit senaste veckan... men det är säkerligen välbehövligt!

Vi hörs igen senare under dagen. Kram sålänge!

Likes

Comments

Hej hjärtan!

Hoppas er vecka har börjat bra! Själv startade jag morgonen med en hemsk smärta i magen. Drömde mardrömmar inatt och hade en obehagskänsla i kroppen. Det blev lite bättre framåt förmiddagen och jag hann färdigställa veckans middagslista. Större delen av dagen har jag sedan spenderat i soffan och läst min svenskabok. Jag har haft mycket ångest idag, och då var det ganska skönt att liksom ge sig in i en annan värld och fokusera på boken.

Mamma och jag har varit och veckohandlat, och även ätit tacos till middag. Är fortfarande proppmätt. Men tacos är så gott så jag äter alltid tills det verkligen inte får plats mer, hehe. Fick ladda kroppen med ny energi i alla fall och den använde jag till lite tyskaplugg. Har alltså fått mycket plugg gjort idag och det känns väldigt skönt!

Nu väntar en lugn och skön måndagskväll. Jag ska börja med att lägga en ansiktsmask och värma min vetekudde. Mys!

Och just det hörrni! Inlägget tidigare idag var verkligen inte till för att trigga någon! Jag ville visa att det går att ta sig ifrån de allra tuffaste stunderna, och att det faktiskt blir bättre. Idag förstår jag att näringsdrycker är jättebra för kroppen. Jag vet även att det är fullt möjligt att stå ut i den fruktansvärt starka ångesten, utan att använda ett kompensatoriskt/ångestdämpande beteende. Det har gått två år sedan jag skrev den texten, och även om det ofta känns som jag står och stampar på samma ställe så inser jag ofta hur otroligt långt jag kommit. Ni kan också! ♥

Likes

Comments

En text jag skrivit i min dagbok. 17 oktober, 2014. Exakt 2 år sedan.

Idag är det fredag. Klockan är 9.55.
Just nu är mina vänner i skolan, tillsammans, skrattar och kanske dricker kaffe.
Just nu sitter jag i den gråa soffan. Sollentuna sjukhus.
Jag är inlindad i filten, min kropp skakar. Om 5 minuter måste jag gå in till matsalen som för bara några timmar sedan fick mig att gråta. Om fem minuter måste jag välja två näringsdrycker, skaka dem, dricka dem. 600 kalorier ska in i min mun, ner genom min hals och sedan sätta sig på mina tjocka lår, feta mage och äckliga kropp.

Två näringsdrycker. 600 kalorier. Jag väljer moccasmak. De står framför mig på det vita bordet. Allt runtomkring är suddigt.
10.10. Det är fem minuter kvar. Jag känner en hand på min axel. Någon försöker säga mig något. Jag hör inte.
Någon skakar en av de två flaskorna, öppnar den åt mig.
10.12. Min kropp skakar. Jag kan inte andas. 3 minuter kvar av mellanmålet. Fortfarande sitter jag och stirrar på de två flaskornas kontrast mot det vita bordet. Stress.
Jag blir arg. Jävla anorexi. Jag sveper en av flaskorna på mindre än 30 sekunder. Gör detsamma med nästa.
Då försvinner marken under mig. Jag ser inget. Jag hör inget. Paniken infinner sig i min kropp.

Med raska steg går jag ut ur matsalen, jag hör behandlingsassistenen gå bakom mig. Hon ropar något. Jag hör inte. Mina ben rör sig snabbare. Fast besluten om min slutdestination.
Jag lutar mig över toaletten. Känner hur magen blir tom. Halsen smakar blod.
Hjärtat slår lika snabbt fortfarande. Rummet snurrar.
Jag lägger mig på golvet. Gråter. Skakar. Känner smärtan plåga mig.
Kidnappad av min egen ångest.
Skam. Äckel. Avsky.

10.30. Just nu sitter jag i den gråa soffan. Sollentuna sjukhus.
Jag är inlindad i filten, min kropp skakar. Om drygt 1 timme måste jag gå in i matsalen igen. Matsalen som för bara en halvtimme sen fick mig att vilja dö.

"9.55". "Tjocka lår". "Den gråa soffan. Sollentuna sjukhus."

Likes

Comments

​Idag har ätstörningen varit envis. Gårdagen bjöd på god mat och fika, och det känns desto jobbigare idag. Igår var det inga som helst problem, jag mådde bra med Ida och hade tankar på annat. Idag däremot, när det finns tid att tänka lite för mycket, så känns gårdagens val skamfyllda. Utöver det blev dagens middag sen eftersom jag jobbade, och i och med att jag åt middag vid 8 så åt jag ett extra mellanmål på jobbet. Precis så som en helt frisk person skulle gjort. Men självklart tar anorexin sin chans att lura mig i detta tillfälle. Borde jag hoppa över kvällsmålet idag kanske? Jag har ju trots allt redan ätit ett mellanmål på jobbet. Och om jag äter middag klockan 8, då hinner jag ju inte äta mer idag? Eller?

Jag vägrar lyssna, äckliga anorexihelvete.
På vägen hem köpte jag en Ben & Jerry. Min favorit. Jag går rätt emot alla tankar som snurrar i mitt huvud, och jag gör motsatsen till vad mina impulser vill. Istället för att äta mindre så äter jag mer.
​För jag ska bli frisk.
​Frisk och fri.

Nu → Karamel sutra och Johan Falk.

Likes

Comments

Svarta jeans - diesel || Cardigan - Odd Molly || Stövlar - Johnny Bulls || Kappa - H&M

Likes

Comments