View tracker

I julklapp fick jag en prenumeration på bakboxen av min syster och hennes pojkvän. För er som inte vet vad bakboxen är kan jag tala om att det är som att prenumera på en tidning men istället för att få hem en tidning en gång i månaden får man en låda med ingredienser och recept. Jätterolig idé och perfekt att ge bort i present till någon som tycker om att baka. Hur som helst, för ungefär en månad sedan fick jag hem en box med ett recept på nyttiga bars. Jag har inte haft tid att baka dem förrän nu, och jag tänkte även passa på att dela receptet här då jag tyckte att dem blev väldigt goda. Perfekta att ha som mellanmål eller om du bara är lite sötsugen men ändå vill äta något nyttigt.

Du behöver:

1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
2 1/2 dl bovetekross
12 st torkade, urkärnade dadlar
1 dl kokosolja
1 dl jordnötssmör
3 msk honung
1 msk kanel
1 1/2 dl gojibär

Gör såhär:


1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Sprid ut solroskärnor och pumpakärnor på en ugnsplåt. Rosta mitt i ungen i cirka 5 minuter. Håll koll bara så att inte kärnorna bränns.
3. Ta sedan ut plåten och häll ner kärnorna i en skål.
4. Mixa bovetekross och dadlar i en matberedare eller med en stavmixer. Mixa tills alla dadlar är fint fördelade i bovetet.
5. Häll sedan ner kokosolja, jordnötssmör, honung och kanel. Mixa tills du har en blank smet.
6. Häll degen i en bunke med hjälp av en silkepott och tillsätt kärnorna och gojibär. Blanda runt alltihop.
7. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och och platta till.
8. Låt stå i kylskåp i cirka 30 minuter. Därefter skär du dina bars i lagom stora bitar.
9. Förvara i en tätförslutande bunke i rumstemperatur eller kylskåp.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Macarons är bland det bästa jag vet. Både när det kommer till att äta och baka dem. Det finns så otroligt många varianter och man kan färga och blanda smaker precis som man själv vill. Och det är det som är så himla kul!

Dessa blev en ny favorit, för mig. En klassisk kaka med en salt kola smörkräm. Mmmmm. Så gott! Ett tips om du ska göra dessa är att göra kolan redan kvällen innan eller åtminstone ett par timmar innan så att den verkligen hinner sätta sig.

Om ni ska göra dessa, ta fram äggvitan dagen innan och låt den stå framme i rumstemperatur med plastfolie över.

Du behöver:

60 gram äggvita i två skålar - 30 gram i vardera skål
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
18 g socker
75 g socker (till sockerlag)
25 g vatten (till sockerlag)

Gör såhär:

1. Börja med att mäta upp alla ingredienser noga.
2. Sikta sedan mandelmjöl och florsocker i en bunke. Rör runt tills du fått en fint mjöl. Tillsätt äggvitan ifrån den ena skålen.
3. Sätt din blivande sockerlag på spisen på hög värme, gärna i en kastrull med tjock botten. Den ska nu koka tills den når 118 grader.
4. Börja samtidigt vispa din maräng i en matberedare. Tillsätt 18 gram socker, lite i taget när äggvitan blivit till ett vitt skum.
5. Häll sedan sockerlagen på marängen under vispning i en fin stråle (men skynda, sockerlagen blir kall och stel fort!)
6. Vispa din maräng tills den kallnat helt, cirka 5-10 min.
7. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i marängen. Blanda väl men inte för länge för då blir smeten lös.
8. Fyll sedan en spritspåse och spritsa ut klickar. Antingen kan du använda en macaronsform eller spritsa små femkronor på ett bakplåtspapper.
9. Låt dem sedan vila på plåten i ungefär 60 minuter. Du ska kunna känna lätt på dem med fingret utan att dem kladdar. Det ska bildas som ett slags skinn på ytan.
10. Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 10-12 min. Ta ut dem och dra av från plåten och låt kallna innan du pillar lös dem från bakplåtspappret.

Smörkola:

Du behöver:

100 g strösocker
1 ½ dl grädde
85 g rumsvarmt smör

Flingsalt till garnering

Gör såhär:

1. Häll strösocker i en kastrull och värm på medelhög värme. Smält sockret utan att röra i det. Du kan skaka lite fram och tillbaka på kastrullen.
2. Värm grädden under tiden i en annan kastrull.
3. När sockret smält kan du röra om lite försiktigt.
4. Ta sockret från värmen och klicka i smöret och rör om. Nu kommer det förmodligen att skära sig, men ställ då bara tillbaks kastrullen på låg värme och rör tills du fått en jämn smet.
5. Tillsätt därefter lite grädde i taget och rör om. Var försiktigt för det fräser en del nu! När du tillsatt all grädde låter du kolan koka i cirka 4-5 minuter innan du häller upp den i en väl rengjord glasburk.
6. Låt svalna innan du förvarar den i kylen.

När smörkolan svalnat klicka ut på macaronskakorna och strö lite flingsalt över innan du parar ihop dem två och två, om du vill ha lite saltsmak. 

Likes

Comments

View tracker

Jag skojar inte när jag säger att dessa biskvier var bland det godaste jag ätit! Så fräscha och mumsiga. Prova baka dessa om ni får tid över.

Du behöver:

Biskvibotten:

250 gram mandelmassa
125 gram strösocker (1 1/2 dl)
60 gram äggvita (2st)

Passion- och limefyllning:

200 gram rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
1 äggula
6 st passionsfrukter
2 st lime
Eventuell pastafärg/karamellfärg

Garnering:

250 gram vit choklad
Cirka 50 gram mörk choklad, om man vill

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 185 garder.
2. Riv mandelmassan. Vispa med elvisp mandelmassa och strösocker. Tillsätt lite äggvita i taget tills du har en jämn smet.
3. Fyll en spritspåse och spritsa lagom stora biskvier. Tänk på att de flyter ut en aning i ugnen så gör dem lite mindre än du egentligen vill ha dem.
4. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Vänd sedan upp och ned på dem.

5. Vispa smör, florsocker och äggula på hög effekt tills du har en ljus, luftig smörkräm.
6. Skrapa ur passionsfrukterna och pressa ur så mycket saft du kan i en sil med baksidan av en sked. Häll saften i smörkrämen. Riv skalet av limen och pressa i saften från en av dom. Tillsätt i smörkrämen och vispa ihop till en jämn smet.
7. Om du vill färga din smörkräm tillsätt lite gul pastafärg/karamellfärg.​
8. Fördela smörkrämen med hjälp av en sked på biskvibottnarna.
9. Ställ dem svalt i cirka 1 timme eller tills smörkrämen stelnat.
10. Smält den vita chokladen försiktigt i mikron eller över ett vattenbad. Doppa biskvierna och låt dem torka helt.
11. Om du vill kan du smälta den mörka chokladen och spritsa tunna streck över biskvierna.

Likes

Comments

I fredags fyllde jag år och då tänkte jag att jag skulle baka någon god efterrätt. Jag satt och kikade runt lite och tillslut bestämde jag mig för att baka key lime pie. Helt ärligt blev detta min nya favoritdessert. Det var galet gott, och heller inte speciellt svårt att göra. Jag valde att göra i portionspaj formar men det går lika bra att göra i en stor pajform om man hellre vill det.


Du behöver (8 portionspajer):

Pajskal:

100 gram smör
200 gram digestivekex
30 gram strösocker (2msk)

Limefyllning:

Cirka 400 gram kondenserad mjölk
125 gram pressad limesaft (1 1/4 dl)
Skal ifrån 2 st limefrukter
10 gram vaniljsocker (1msk)
30 gram äggula (2 st)
110 gram ägg (2 st)

Garnering:

300 gram vispgrädde (3 dl)
Limeskivor

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 180 grader (varmluft).
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Mixa digestivekexen i en matberedare till ett fint mjöl. Rör i socker och tillsist smöret. Blanda väl!
4. Fodra 8 st pajformar med löstagbar kant (cirka 7 cm i diameter) med blandningen.
5. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Låt pajskalen svalna.

6. Under tiden pajskalen svalnar kan du börja göra limefyllningen. Börja då med att sätta ugnen på 170 grader (varmluft).
7. Blanda med en slikepott kondenserad mjölk, limesaft, limeskal och vaniljsocker.
8. Vänd ner äggulorna och därefter äggen. Rör försiktigt ihop till en slät blandning.
9. Låt stå och dra i cirka 15 minuter. Sila därefter av limeskalen och häll blandningen i formarna.
10. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
11. Låt svalna.
12. Toppa med lättvispad grädde och limeskivor.

Likes

Comments

En klassisk kladdkaka är en absolut favorit! Så enkel att göra men ändå så god. Det roliga med kladdkaka är ju att man kan hitta på massa olika varianter på den. T.ex. så kan man använda sig av olika citrusfrukter, bär eller varför inte olika sorters godis.

För att göra en enkel kladdkaka lite roligare kan man använda sig av schabloner och göra olika mönster. Jag köpte 5 st olika schabloner på TGR. Dem kostade inte många kronor alls och såhär fint blev det.

Du behöver:

100 gram smör
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 krm salt

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en springform, cirka 22 cm i diameter.
2. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
3. Vispa snabbt ihop strösocker, vaniljsocker och ägg.
4. Blanda ihop mjöl, kakao och salt och sikta ner det i äggsmeten tillsammans med smöret.
5. Blanda tills du fått en jämn smet och häll smeten i formen.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 15-18 minuter beroende på hur kladdig kaka du vill ha. Jag hade min inne i 17 minuter men jag borde ha tagit ut den lite tidigare för att få den lite kladdigare. Håll koll på din kaka för att få den perfekt!

Likes

Comments

Just nu har jag fastnat för smoothies. Jag är helt såld på det! Det är ju så himla gott men också väldigt roligt att göra. Så jag tänkte att jag kunde skriva ut mina bästa recept här också. Det finns så otroligt många varienter och man kan experimentera sig fram till massa spännande smaker. Jag köpte en tidning som aftonbladet sålde för ett tag sen. Den heter "Nystart med nyttiga smoothies". Det finns hela 53 recept på olika smoothies. Jag har provat några stycken än så länge men tyckte att denna här nedan blev så god, och nyttig, vilket är ett +. Bilden kanske inte är den roligaste men jag lovar att den smakar fantastiskt. 

Du behöver: (2 glas)

100 gram färsk spenat
1 banan
1 pressad lime

2 dl färskpressad äppeljuice
1 dl is

Gör såhär:

1. Mixa samtliga ingredienser till en krämig och näringsrik smoothie. 

Likes

Comments

Här om dagen satt jag och läste en gammal "Mitt kök" och hittade ett recept på citronsnurror. Jag älskar citron och jag älskar bullar så då lät det här receptet helt perfekt! Och det var det också. Bullarna blev saftiga och hade en härlig smak av citron.

Du behöver:

Deg:

1 paket jäst för söta degar
100 gram smör
3 dl mjölk
1 ägg
3/4 dl ljus sirap
1 tsk salt
Cirka 10 dl vetemjöl

Fyllning:

150 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
Finrivet skal från 1 1/2 citron
1 msk pressad citron
2 msk vetemjöl

Garnering:

Smält smör
Strösocker

Gör såhär: 

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarm, dvs. 37 grader.
2. Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser sig. Häll sedan ner resten av degvätskan tillsammans med de övriga ingredienserna. Tänk dock på att ta lite mjöl i taget. Ju mindre mjöl som behövs desto luftigare deg!
3. Arbeta ihop degen och låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. 
4. Börja under tiden med fyllningen. Vispa ihop smör, socker, citronskal, citronsaft och vetemjöl.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en rektangel som mäter 30*35 cm. 
6. Bred fyllning på nedre halvan av rektangeln. Vik sedan över den övre halvan över den nedre. Skär kakan i 16 långsmala remsor. Vrid remsan några varv och forma en snurra. 
7. Lägg snurrorna på bakplåtsklädda plåtar och låt dem jäsa i cirka 30 minuter under bakduk. 
8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i cikra 8-10 minuter. Låt snurrorna svalna på ett galler.
9. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. 

Om du inte vill äta bullarna på en gång så vänta med att pensla dem med smör. Frys då istället in dem och garnera dem efter du tinat upp dem. 

Likes

Comments

Jag har alltid älskat dammsugare, men har aldrig gjort några själv. Men nu har jag det! Och åå så goda dem blev, mycket godare än köpta. Det var också kul att baka dessa så jag tycker verkligen att ni ska prova att göra dessa själva. 

Jag valde att smaksätta mina med arraksarom då jag inte tycker om punsch. Men det är såklart en smaksak. Man kan även hitta på egna smaksättningar. Det är bara fantasin som sätter gränser! Man får prova sig fram :)

Du behöver:

4 dl sockerkakssmulor (Här hittar ni recept på sockerkaka)
90 gram rumsvarmt smör
1 dl florsocker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Valfri smaksättning (T.ex. arraksarom, punsch)
Marsipan
Äggvita
Mörk choklad

Gör såhär:

1. Blanda sockerkakssmulor, smör, florsocker, kakao, vaniljsocker och om du vill ha något smaksättning till en jämn deg. 
2. Dela degen i 5 bitar och rulla ut till längder. 
3. Lägg dem i frysen. Medan kan du kavla ut marsipanen och pensla den med äggvita. (Äggvitan fungerar som ett slags klister och det blir lättare att rulla dammsugarna).
4. Ta ut längderna ur frysen. Lägg en av dem på marsipanen och rulla. Skär av marsipanen med en vass kniv. Rulla tills väcket försvunnit. 
5. Skär sedan rullen i cirka 4 cm långa bitar. Om du märker att rullen är för mjuk för att skära kan du lägga den en liten stund till i frysen och sedan skära. 
6. Smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikron och doppa en sida i taget. Det bästa är att låta den ena sidan torka helt innan du doppar andra. Annars kan det lätt bli fingeravtryck av chokladen och bara massa kladd. 

Likes

Comments

Sockerkaka är en riktig klassiker som alltid går hem! Det här recpetet ger en saftig och god kaka som man bara måste älska. Man kan välja att smaksätta den med exempelvis kakao, citron, apelsin eller bara låta den vara som den är. 

Du behöver:

150 gram smör
3 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl 
2 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl hett vatten 
Eventuell smaksättning: 3 msk kakor, rivet citronskal och saft från 1/2-1 citron 

Gör såhär: 

1. Sätt ugnen på 185 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. 
4. Blanda i smöret.
5. Rör ihop vetemjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten.
6. Tillsist tillsätter du vattnet. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
7. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
8. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter.

Likes

Comments

Tiden har gått så galet snabbt den sista tiden! Jag har jobbat, varit med vänner, firat julafton, varit i sälen och firat nyår, bokat en ny skidresa och jobbat lite till. Jag har inte haft tid att skriva här. Men nu har allt lugnat ner sig och jag kommer att försöka uppdatera mycket oftare! 

Igår bakade jag macarons med smak av turkisk peppar. Om man tycker om lakrits är dessa helt magiska! Tänk bara på att om ni ska baka dessa så ta fram äggvitan dagen innan och låt den stå framme i rumstemperatur i en skål med plastfolie över natten



Du behöver:

60 gram äggvita i två skålar - 30 gram i vardera skål
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
18 g socker
Några droppar lakritsessens (kan uteslutas)
eventuell pastafärg
75 g socker (till sockerlag)
25 g vatten (till sockerlag)

Gör såhär:

1. Börja med att mäta upp alla ingredienser noga. 
2. Sikta sedan mandelmjöl och florsocker i en bunke. Rör runt tills du fått en fint mjöl. Tillsätt äggvitan ifrån den ena skålen. Droppa i några droppar lakritsessens. Om du vill färga dina macarones är det nu du gör det. 
3. Sätt din blivande sockerlag på spisen på hög värme, gärna i en kastrull med tjock botten. Den ska nu koka tills den når 118 grader.
4. Börja samtidigt vispa din maräng i en matberedare. Tillsätt 18 gram socker, lite i taget när äggvitan blivit till ett vitt skum. 
5. Häll sedan sockerlagen på marängen under vispning i en fin stråle (men skynda, sockerlagen blir kall och stel fort!)
6. Vispa din maräng tills den kallnat helt, cirka 5-10 min.
7. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i marängen. Blanda väl men inte för länge för då blir smeten lös. 
8. Fyll sedan en spritspåse och spritsa ut klickar. Antingen kan du använda en macaronsform eller spritsa små femkronor på ett bakplåtspapper. 
9. Låt dem sedan vila på plåten i ungefär 60 minuter. Du ska kunna känna lätt på dem med fingret utan att dem kladdar. Det ska bildas som ett slags skinn på ytan. 
10. Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 10-12 min. Ta ut dem och dra av från plåten och låt kallna innan du pillar lös dem från bakplåtspappret.

Smörkräm med turkisk peppar

Du behöver:

Cirka 1 dl krossad turkisk peppar
75 gram rumsvarmt smör
3/4 dl florsocker
1/2 tsk vaniljscoker
1/2 äggula


Gör såhär:

1. Krossa cirka 1 dl turkisk peppar. Tänk på att krossa den ganska fint eftersom att du ska spritsa ut smörkrämen.
2. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
2. Vispa ner äggulan.
3. Blanda ner turkisk peppar och blanda tills du fått en jämn smörkräm.
4. Spritsa ut krämen på undersidan av mandelkakorna.
5. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.
6. Klart!


Likes

Comments