Nä vi har inte träffat Batman men vi har sett tusentals Fladdermöss. Vi har besökt grottor och vandrat i Gunung Mulu Nationalpark de senaste dagarna. Hit fick vi ta oss med ett propellerflygplan och landade vid en av de minsta flygplatserna vi sett. När vi landade stod de och delade ut paraplyer för att de regnade och vi skulle gå 100 m till flygplatsen. Tänk om de gjorde det varje gång det regnade på Landvetter!

Grottorna vi var i var riktigt mäktiga. En av dem var världens största grottpassage och där inne skulle det finnas 3 miljoner fladdermöss. Det luktade inte jättegott av all bajs från så många fladdermöss... Efteråt satte vi oss utanför för att vänta in solnedgången och då se alla fladdermössen flygen ut. De samlade sig i grupper om flera 100 och flög iväg som svarta ormar på himlen. Den andra grottan var mindre men full med fina utformningar i berget.

Vi har också vandrat runt och tittat på regnskogen och massa insekter. Vi hittade en vandrande pinne som var större än en fot, en tusenfoting lika lång som handen och något som såg ut som myra, bara att den var ca 15 cm stor... Ena dagen kom vi fram till ett vattenfall och fick det första riktigt svalkande badet här! Var riktigt skönt att det faktiskt kylde till när man gick i ☺️

Vårt boende var hemma hos en familj som använde halva sitt hus som vandrarhem och andra halvan bodde de själva i. De hjälpte till med allt och det var ett jättemysigt ställe! Väldigt enkelt, bara två stora rum med sängar i men deras gästvänlighet gjorde stället till ett av de bästa. De körde oss till flygplatsen, ordnade te och varje morgon stekte mamman pannkakor till alla gäster till frukost (Jag fick stek ris med grönsaker och stekt ägg istället). Däremot fick inte skönhetssömnen vad den behövde.... Att försöka sova med alla regnskogens djurläten runtomkring har absolut sin charm. Men att sova med öppna "fönster" och tunna väggar när grodor, gräshoppor, hönor och diverse andra djur låter som om världens undergång är på g, till och från under hela natten så tär det på skönhetssömnen.... Så nu hopppas vi på en lång natt i Miri, som vi befinner oss i just nu.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Då har vi känt på "storstadslivet" i några dagar. Kuching är helt klart vår favoritstad på Borneo. Här finns allt möjligt. Många matställen, allt från lokala små krypin till finare restauranger, caféer och barer, affärer, kultur och variation av byggnader. Den stora frågan vi har ställt oss är bara, var är allt folk? Gatorna är nästan folktomma, affärer och restauranger är nedstängda (eller bara för tillfället men stängda är de iallafall) och det känns som staden sover... Men vi gillar det ändå och har hittat flera bra ställen! Jämfört med de två första veckornas fulla aktivitetsschema och tidiga morgnar var det väldigt skönt med några lugna planlösa dagar. Vi har varit runt i staden och tittat på Chinatown, India street, vart inne i några kinesiska tempel, på museum, promenerat i parker och åkt båt på floden. Mysiga dagar helt enkelt. Det är fullt med färgglada hus och fina målningar på massa av dem. Så det har varit kul att bara strosa runt och kolla.
Här har vi också hittat fantastiskt god mat och riktigt gott kaffe (jippie!). Maten har varit god hela tiden men de bästa ställena har varit här. Igår blev vi rekommenderade att gå till en "food court" som låg på ett tak som tydligen skulle vara populärt bland de som bor här. Och ja, där hittade vi nog hela stans befolkning som vi saknat under dagarna... Jämfört med tidigare ställen så har de även vetat vad gluten och "wheat flour" är här 😃 Det har ju uppenbarligen gått bra på det andra ställena med men tidigare har de tittat på mig som om jag är från en annan planet och oftast tror de att jag inte kan äta någonting. De första dagarna var det ris och grönsaker som gällde. Någon trodde att det var de gröna kryddorna som var felet, en kille ville ge mig choklad när vi försökte säga att jag inte kunde äta det som var på kycklingen (den var friterad) och en annan hämtade kakmenyn istället när vi förklarade att jag inte kunde äta det som är i bröd och kakor.... Men peppar peppar ta i trä så har det ju gått bra än så länge!

Igår och idag har vi utforskat området utanför stan. Igår var vi i Bako nationalpark och vandrade till olika utsiktsplatser. Det var vääääldigt varmt och svettigt! På vägen hem fastnade vi med båten i floden för det var lågvatten. Så där fick vi sitta och vänta till vattnet kom tillbaka och det gick att köra igen... Som tur var gick det rätt fort. Idag har vi hängt på en strand hela dagen och bara solat och badat för att samla kraft och åka till nästa varma (nej vi klagar inte på värmen, men det är svettigt) nationalspark imorgon.

Likes

Comments

De senaste dagarna har vi spenderat på ön Mabul, utanför staden Semporna, på Borneos östra sida, nästan så långt man kan komma innan indonesiska gränsen. Vi har spenderat mest tid under vattnet och sett det fantastiska djurliv som finns där. Staden Semporna var inget att hänga i granen. När vi kom hit möttes vi av sopor, sopor och åter igen sopor. Det låg längs vägarna, i högar och överallt i havet, aldrig sett så mycket skräp tidigare på en gång! Och med lite värme och mycket folk på det så var inte lukten så trevlig... På gatorna sprang flera barn och tiggde, vilket inte heller gjorde upplevelsen bättre. Men som tur var skulle vi inte stanna länge utan åkte ut till Mabul nästa morgon.

Väl där ute var det dykarcertifikat som stod på schemat. Med en dag teori (kändes konstigt att sitta framförd tv:n i 7 timmar när man är här) och två dagar teknikträning i vattnet så är vi nu certifierade dykare för 18 m open water 😃. Efter kursen hade vi två dagar till med "fun dive", vilket innebär att man dyker med en guide som visar olika ställen och djur. Det är grymt att simma där nere och se alla fiskar, sköldpaddor och koraller i miljontals olika färger, former och storlekar. Vi avslutade med en dagstur till Sipadan som är rankad som en av världens fem bästa dykplatser i världen. Och ja, det var heeeeelt magiskt! Det hände något hela tiden som man ville se och det var så mycket fiskar vart du än tittade och koraller som var gigantiska och i olika färger och former. Vi simmade i, under och bredvid stora fiskstim med flera hundratals fiskar i (nej, ingen överdrift). Här hittade vi också jättemånga sköldpaddor som var riktigt stora, 1 - 1.5 m, och sist men absolut inte minst så kom hajarna, hajarna, hajarna, HAJARNA 😁😃 Det var blandade känslor av rädsla, glädje och adrenalin att simma så nära hajar. Vid ett tillfälle hade vi 7 st runt oss på olika ställen. Att simma så nära både sköldpaddor och hajar var otroligt! Det kändes nästan overkligt när de kom nära och man nästan fick ögonkontakt med dem. Och detta till en bakgrund av färgglada fiskar och koraller så kändes som att simma i ett akvarium. Ja, vi är helt sålda! Och att det är 30 grader i vattnet även på 18 meters djup gör det ju inte sämre. ☺️

Hur var annars ön Mabul den tiden som vi inte var i vattnet? Det var egentligen en väldigt fin ö med vita stränder, blått vatten och träd. Men åter igen, dessa sopor... Det låg över allt här med, men inte lika mycket som i Semporna. Vid hotellen städade de så där var det ok men det drogs in nytt skräp med havet hela tiden. Ön var liten, vi gick runt den på 20-30 min. Den lilla ön delades av dykarhotell, 2 polis/militäranläggningar, fiskebyar och "Sea-gipsys", så den var ganska fullproppad. Hotellet låg precis mellan en av militärstationerna och området där "Sea-gipsys" bodde. Så det var lite kontraster med beväpnade poliser som gick förbi, dykentusiaster från alla möjliga länder och "sea-gipsys" som bodde i skjul och båtar. Men intressant att se! Framför allt hur de bor i sina båtar eller skjul och barnen spenderar hela dagarna i vattnet och på stranden och hur de är ute och fiskar hela tiden. Det var några pojkar på 7-8 år som satt i plastbaljor, som inte var mycket större än dem själva, med petflaskor på sidorna för att de skulle flyta och fiskade. När de fick fisk slog de ihjäl fisken med en liten pinne. Detta gjorde de tydligen dagligen och hela dagarna... Men ön var absolut fin och vi är väldigt nöjda med våra dagar där. Imorgon bär det av till Kuching, en stad på västkusten.

Likes

Comments

Då var vi tillbaka till civilisationen igen efter några dagar och nätter i regnskogen och träningsvärken efter vandringen är borta. Det tog 3-4 dagar innan Emelie gick normalt igen, främmande folk på hotellen frågade vad jag hade gjort med mina ben eller om jag hade vandrat Mt Kinabalu. Så det såg tydligen väldigt roligt ut....

Det var spännande men också skönt att komma ut från regnskogen igen. Vi började med ett besök på ett "orangutang rehabilitation center" där de tog hand om orangutanger som varit skadade, förlorat sin mamma, utsatta för naturkatastrofer eller skövling av regnskogen. Målet var att orangutangerna skulle bli självständiga och ta sig längre och längre ifrån centret så de lärde dem det som de behöver för att kunna överleva. Orangutangerna kunde röra sig på över 4000 hektar när de började bli redo att klara sig själva. Det var häftigt att se dem och hur lika de är oss människor... Några kom riktigt nära eller var precis över oss i ett träd.

Sedan var dags för att hänga vid en flod med båtturer längs floden (två stycken började kl 6 på morgonen!!) och promenader i regnskogen både på dagen och sen kväll. Vi såg flera olika apor, fåglar, spindlar och småkryp (som inte var så små här), en orangutang på långt håll och vår guide såg två krokodiler men de gömde sig så fort han visade (så frågan är om de verkligen var där) och sist men tyvärr inte minst EN ORM!! Guiden frågade snällt när vi var i båten om någon hade ormfobie. Jag (Emelie) svarade snällt ja och han pekade på en gul orm som låg slingrad på en gren som stack ut över floden. Han körde nära den och det gick riktigt bra faktiskt. Jag kunde tom titta på den på nära håll, ända tills han körde ännu närmre och ställde båten så grenen med ormen var rakt över oss!! Ormen ligger alltså ca 1 m ovanför oss. Då fick jag gömma mig i Niklas knä och försökte andas djupt och lugnt (Niklas säger dock att jag hyperventilerade men jag tror inte helt på honom). Det kändes som jag hade en orm innanför linnet i nån timma efteråt. Men jag överlevde det och vi slapp blodiglar på oss två, var andra som fick dem istället. Hehe. Var spännande att vara där och sova till ljudet av djur och veta att det fanns runt omkring men känns också skönt att vara tillbaka där ifrån. Det som tog knäcken på oss var alla mygg. Vi räknade precis och Niklas har 9 myggbett och Emelie 178.... Så som sagt, lite mer civilisation känns rätt skönt nu! Imorgon bär det av till en ö för att ta dykarcertifikat och hänga där i några dagar. Nu kommer det också lite fler bilder den vandringen.

Likes

Comments

Borneo! Vi kom till slut fram och 1,5 dygn senare kom även våra väskor :) Två otroligt trötta men nöjda resenärer sitter nu och dricker te och varm choklad. Första äventyret blev att bestiga Mt Kinabalu i Kinabalu nationalpark. Vi började vår vandring igår som totalt blev 8,5 km åt varje håll men med en stigning från 1866 m till 4095 m och så ner igen så klart. Det känns i våra kroppar! Sista etappen till toppen började vi med 02.30 i natt.... Det var häftigt att se lemmeltåg av pannlampor upp med berget under en stjärnklart himmel. Men vi båda kände av höjden på diverse mindre trevliga sätt men kom till slut upp på toppen (efter lite tårar från mig så klart) och fick se solen stiga upp och alla bergstoppar visade sig runt omkring. Magiskt! På vägen ner igen visade sig regnskogen från sin riktiga sida med regn. Så nu värmer vi oss med varm dryck och har dekorerat vårt rum med alla våta kläder :) Imorgon fortsätter vi till Sepilok där orangutanger och vandring/flodturer i regnskogen väntar. Min högsta önskan är slippa se en orm och slippa få en blodigel på mig. Får hålla tummarna! Fler bilder kommer sen, internet är inte så bra här :)

Likes

Comments