Jag överträffade verkligen mig själv i helgen då jag gjorde den här drömbrunchen till mig och Marcus. Tog en aning längre tid än vad jag trodde att det skulle ta men det var så värt det. Tycker definitivt man borde skämma bort sig såhär lite oftare än vad man egentligen gör. Så gott!

I helgen kunde jag checka av ännu en "milstolpe" i graviditeten. Jag låg nämligen i soffan och kände hur mini hade disco där inne när jag plötsligt ser att magen rör sig. Äntligen!! Det var inte jättetydligt men det syntes absolut. Lyckades till och med få med det på film så om jag skulle känna mig nere någon dag är det bara att plocka fram videoklippet och mungiporna reser på sig igen. 🙆

Likes

Comments

Dagen till ära tänkte jag passa på att skriva ett kort inlägg om tobak och graviditet. Eller ja, det skulle ju ha skrivits igår egentligen eftersom det igår var ett halvår sedan jag tog min sista snus. Och jag måste verkligen säga att gud så skönt det är att inte vara nikotinberoende längre.

Många tror antagligen att jag såg pluset på stickan och sedan blev "tvingad" till att sluta snusa men så var det faktiskt inte. Efter att beroendet ökat mer och mer under ett års tid så tyckte jag det var dags att lägga av. Ju förr desto bättre. Jag bara bestämde mig helt enkelt och jag minns det som igår när jag spottade ut min sista snus. Vilken befrielse när man tänker efter. Att inte låta något så himla onödigt styra ens liv. På ett sätt är jag glad att jag blev gravid så pass snabbt efter att ha slutat med snus för man vet aldrig, kanske hade jag börjat med det igen annars.

För många är det en självklarhet att sluta röka/snusa när man blir gravid. Ändå är det så många som inte kan låta bli den där cancerpinnen trots att de har ett litet liv inuti sig som tar skada av det. De skadliga ämnena som tas upp via blodet överförs till fostret via moderkaka och navelsträng. På grund av nikotinet minskar blodflödet i livmoder och moderkaka vilket gör att fostret får mindre syre och näring.

Rökning ökar riskerna för:
  • missfall
  • att fostret växer för dåligt
  • fosterdöd under graviditet
  • för tidig förlossning
  • avlossning av moderkakan
  • plötslig spädbarnsdöd

Snus är också en fara för barnet då studier kommit fram till att barnets födelsevikt kan minska. Risken för att barnet ska födas för tidigt dubblas. Även risken för havandeskapsförgiftning ökar.

Så snälla, jag vet att det är svårt att bli av med ett nikotinberoende men när du är gravid kan du inte bara tänka på dig själv. Om du har svårigheter med att sluta röka/snusa så prata med din barnmorska eller någon annan du kan få hjälp av. Ingen ska behöva ta skada av nikotin, varken du eller ditt barn. ❤

Likes

Comments

90 dagar kvar till bf och så går vi in i vecka 28. Bebis är ca 34 cm från huvud till tå och väger i början av veckan ca 1,1 kg och i slutet av veckan ca 1,23 kg. Lillen växer snabbt nu så det är inte konstigt att man ökar i vikt, haha. Även livmodern har en stor tillväxtfas runt vecka 28-32. Enligt undersökningar så sägs det att barnet nu även kan drömma. Hur coolt är inte det då?? Hoppas du drömmer fina drömmar där inne. ✨

Jag har även varit och pratat med min chef nu i veckan om hur länge tanken är att jag ska jobba osv. Eftersom att jag blev omplacerad när jag gick ut med att jag var gravid så kommer jag förhoppningsvis kunna jobba ganska länge. 18 maj som lillen är beräknad att komma är en torsdag. Planen är därför att ta föräldraledigt från och med 15:e maj vilket gör att min sista arbetsdag blir fredagen veckan innan. Så 18 maj låter som en bra dag för mini att komma ut då jag inte har lust att gå och vandra omkring hemma i flera veckor.

Likes

Comments

Glad alla❤dag till er!

Idag fick jag tvinga mig upp ur sängen samtidigt som Marcus gick och la sig efter att ha jobbat hela natten. Jag skulle inte vilja jobba natt men det måste däremot vara väldigt skönt att krypa ner i sängen när man vet att största delen av befolkningen behöver stiga upp på morgonen.

Hur som helst, idag var jag på MVC och gjorde en glukosbelastning. Ett test som görs för att kolla så att man inte har drabbats av graviditetsdiabetes. Kroppen behöver mer insulin vid en graviditet och finns det inte tillräckligt så kan blodsockervärdet bli för högt. Jag fick komma in på åtta timmars fastande mage och dricka ett glas med sockerlösning. Herregud vad sött det var!! (och tyvärr inte gott sött..) Efter två timmar fick jag ett stick i fingret vilket faktiskt gjorde väldigt ont idag, haha, och så tog de blodprov för att mäta blodsockervärdet. Mina värden såg bra ut, tack och lov!

Under tiden jag väntade på att de två timmarna skulle passera så fick jag sitta inne i ett vilorum där det fanns både TV, böcker och tidningar att underhålla sig med. Jag passade på att läsa lite i en av böckerna som låg där för att få tiden att gå. Jag fick även träffa min barnmorska och lyssna på bebis hjärtljud igen. Min livmoder mättes till 24 cm idag så det växer precis som det ska. 👌

Likes

Comments

Vi har kommit in i vecka 27 och bebis är ca 32 cm och har passerat ett kilo. Marcus har äntligen känt bebisen sparka så ännu en milstolpe avklarad. Just nu finns det inget som gör mig mer glad än när jag ligger och slappnar av och bebis rör sig där inne. Så underbar känsla!

Helgen har varit väldigt skön och avkopplande och det känns konstigt att vara tillbaka på jobbet igen. Bjuder på lite bilder på en del av allt jag har beställt hem på senaste. Ett par superfina örhängen från MissGlamorous, vår nya fina Pappelina matta som pryder hallen så fint och tre fina saker från Newbie till mini.
Tiden går verkligen snabbt nu, inte långt kvar!

Likes

Comments

Igår var det exakt 100 dagar kvar till bf och idag är vi nere på tvåsiffrigt. Hjälp!! Har inte tänkt så mycket på förlossningen fram tills nu men häromdagen när jag låg och vilade fick jag en sån insikt. Jag ska föda ett barn. Det är såklart helt naturligt och det görs varje dag men samtidigt känns det så omöjligt. Vad som än händer så kommer vi att klara det på ett eller annat sätt, det vet jag.

De senaste dagarna har jag beställt hem hur mycket saker som helst, så har mängder att visa. En av dessa saker är den här supersöta boken till lillen. "Lilla Hjärtat - den allra första boken om dig". En fyll-i-bok från den första tiden i bebis liv. Tycker själv det är så roligt att kolla igenom gamla fotoalbum och liknande från när jag var liten så jag ska försöka vara så flitig som möjligt med att fylla i den här boken.

Likes

Comments

Helgen har minst sagt gått snabbt men den har varit välbehövlig och väldigt bra. Jag har fått för mig att jag ska börja baka massa olika muffins eftersom det finns så många olika varianter man kan göra. Framför allt så är det ju också väldigt gott. Så om jag ser in i framtiden så kommer mitt barn bli väldigt glad över att jag har fått för mig det här, haha. Jag försökte mig på att göra blåbärsmuffins och åh så gott det blev! Tog med mig ett par stycken och bjöd på prinsessfesten jag blev bjuden på. Lilla Juni hade fått för sig att hon skulle ha prinsessfest så där var jag i helgen och åt god mat och lekte "kalaslekar". Kändes skönt att jag inte var den enda som fick dricka "barndrinkar" medan resten höll hårt i sina vuxendrinkar, haha.

Har även varit duktig och rensat lite i förrådet i helgen. Vill bara få i ordning på så mycket som möjligt innan bebis kommer. Det kommer vara tillräckligt med stök och nya saker som ska proppas in i skåp då. Så en klapp på axeln till mig. Bra helg med andra ord!

Likes

Comments

Då välkomnar vi vecka 26 och en större mage och större bebis. Magen har verkligen börjat växa sig till en liten gravidmage nu och det känns då mina tröjor börjar kasa sig upp på magen. Kroppen börjar även lagra mer fett på höfter och bröst nu. Lite småläskigt när kroppen förändras så snabbt men det är ju en del av resan.

Nu är barnet ca 31 cm lång, väger ca 810 gram i början av veckan och ca 930 gram i slutet av veckan. Snart ett kilo (!!) Fram tills nu har bebis haft ögonlocken stängda men nu är ögonen färdigbildade och ögonlocken börjar öppna sig. Näthinnan har hunnit utvecklats vilket betyder att bebis kan se vad som händer där inne i livmodern. Känns så konstigt att tänka den tanken, det kan inte vara fina utsikter där inne, haha.

Likes

Comments

Jag lägger mig bredvid honom i sängen för att vila en stund i väntan på att han ska vakna. Vi bara ligger där och vilar, helt omedvetna om vad som pågår utanför fönsterna. Men någon annan är vaken, det lilla hjärtat som slår nedanför mitt. Jag ligger och vilar med händerna på magen. Jo, det där var verkligen en spark. Inte bara något litet buffer. Jag kände det verkligen. Lillen i magen är vaken och verkar ha fullt med energi. En helt otrolig känsla, att få känna rörelser från lilla mini. Att veta att bebis rör sig och mår bra.

Jag har känt lite småbuffer i några få veckor nu men för ett par dagar sedan så kunde jag verkligen känna att det var en riktig spark. Det var så himla tydligt och verkligt. En liten bebis ligger verkligen där inne och rör sig och om bara några månader kommer vi att ha vår lilla sparkande bebis hos oss.

Likes

Comments

I helgen rotade min mamma fram gamla kläder och saker som jag hade när jag var liten. Så kul att se söta små koftor som stickats just till mig och som lillen i magen kanske kommer att bära. Blir också så glad över att min lillebror var så engagerad och skulle se hur mobilen med nallarna fungerade. Kommer inte att återanvända exakt allting som vi har kvar sedan den tiden men det fanns lite guldklimpar som nog kommer att komma till användning. Att ta hand om en bebis är ju inte gratis precis men det är däremot så kul att köpa nytt och fint till en ny och fin liten bebis.

Vi är inne i vecka 25 och mini är inte så mini längre, redan 30 cm lång. Det är sjukt hur snabbt tiden går men det gör mig också så glad. För jag längtar så mycket efter att få ha vår lilla skatt hos oss. Vi har även varit och kollat på barnvagn och babyskydd i helgen och bestämde oss för en Emmaljunga Super Viking samt ett babyskydd från märket Cybex. Kommer att visa er dessa längre fram när vi har hämtat hem dem men jag är supernöjd i alla fall.

Likes

Comments