Idag är det bara 50 dagar kvar tills vårt lilla hjärta är beräknat att komma. Åh, vad jag längtar nu!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Vissa dagar känns allting lite tungt. Vissa dagar är det som att du får en käftsmäll och tvingas tillbaka i tiden för att påminnas. Jag hatar att bli påmind om det här för jag har inte riktigt bearbetat det helt än. Detta inlägget skrev jag för över ett år sedan och har fått frågan om vart det tog vägen. Jag tänkte därför passa på att lägga upp det igen, nu mitt i natten när känslorna är lite för mycket. Så för er som inte har läst det och vill läsa om något annat än bebisprat så får ni jättegärna göra det. Och för er som redan har läst det, ni får gärna läsa igen såklart. ♡

"Emelie, säg att du inte vill. Spring iväg. Du vill ju inte." "Kan det inte bara ta slut någon gång, jag vill hem." "Fan helvetes jävla skit, nu hände det igen. Varför kan jag inte bara säga nej?" "Det gick så fort. Nu sitter jag här nersjunken på golvet med tårar rinnandes längs med mina kinder. Alla stirrar på mig. Alla vet vad som precis hände. Alla tänker samma sak - vad håller hon på med?"

Sex som självskadebeteende
Självskadebeteende är vanligt bland personer som mår dåligt. En skär sig i handlederna medan en annan svälter sig själv. Men har du någon gång hört talas om att en skadar sig med sex? Det hade inte jag. Nu har jag det. Den personen har varit jag.

Att skada sig med sex innebär att en söker upp sexuella situationer som innebär psykisk eller fysisk skada. En har sex fast en vet att en inte mår bra av det. Varför gör en det? (JA VARFÖR I HELVETE HAR JAG LÅTIT MIG SJÄLV GÖRA DET? En person som har väldigt mycket ångest kan känna att för en kort stund lindras denna smärta. Däremot känns det ofta mycket värre efteråt. En del kan känna sig helt tomma på känslor och därför söka upp liknande situationer för att känna något även om det innebär smärta. Det kan även handla om att straffa sig själv, vilket jag tror är det som jag drabbades av. Det sägs vara vanligt att en som skadar sig själv med sex tidigare har varit med om sexuella övergrepp eller andra jobbiga händelser som ger en ångest. Om jag ska rota mig längst in i min hjärna och ta fram allt det där som gör så helvetes jävla ont i hjärtat så tror jag att jag har ett svar på varför jag drabbades av det här.

Allting började med en relation där jag var ung och osäker. Ett lätt offer med andra ord. Något som verkade spännande fick mig att tappa all kontroll och gjorde att jag lät mig bli utnyttjad. Det gav mig en väldigt låg självkänsla och otroliga skamkänslor. Hur svårt kan det vara att ta kontroll över sig själv och sitt eget liv? TYDLIGEN JÄVLIGT SVÅRT FÖR MIG.

Det finns förklaringar på varför en börjar skada sig med sex. Det kan handla om att det är en situation en känner till, något en tycker sig förtjäna. Det kan även handla om att försöka få tillbaka kontrollen som tidigare blivit förlorad. Därför söker en upp liknande situationer och försöker "ta tillbaka" det som tidigare hänt, för denna gången ska du ha kontrollen.

"KAN ALLA BARA SLUTA PRATA SKIT BAKOM MIN RYGG, KAN ALLA SLUTA KALLA MIG FÖR SLAMPA, KALLA MIG FÖR HORA, SÄGA ATT JAG ÄR LÄTTFOTAD, KAN ALLA BARA SLUTA, JAG FÅR KNULLA HUR MYCKET JAG VILL OCH NI SKA BARA HÅLLA KÄFTEN."

Det ska en tjej kunna säga. Det ska jag kunna säga och det gjorde jag. Tyvärr så faller allting då jag inte kan stå för det. Jag kan fortfarande inte stå för det för jag ville ju inte detta. JAG VILL INTE!!! Men just du som läser det här kanske har suttit med dina vänner och sagt just de orden om mig. "Fan vad hon är äcklig." "Hon har legat med alla." (Det bor ca 10 miljoner i bara Sverige, så det skulle vara himla svårt att hinna med det, eller hur?) Du kanske har suttit och sagt detta utan att veta det minsta om vad jag har gått igenom. Börjar du få dåligt samvete nu? BRA! Det finns många sjukdomar som det pratas alldeles för lite om. Skillnaden med psykiska sjukdomar jämfört med de fysiska är att de inte syns på utsidan. De finns inombords och de kan äta upp dig inifrån och ut.

Jag har aldrig pratat om det här med en psykolog eller liknande. Jag har googlat runt på många sidor och efter många månader satt en diagnos på mig själv. Något som är en vanlig misstolkning är att istället kalla det för sexmissbruk. Det gjorde jag. Det ordet har en ju hört förut. Det måste ju handla om att jag missbrukar sex vad skulle det annars vara? Jag vet ingenting annat. Men att självskada sig med sex har ingenting med sexuell lust att göra, detta är inte något en vill göra.

En destruktiv spiral. Sex som självskadebeteende är inte någonting som är lätt att sluta med. "Varför gör jag det här igen, sluta, sluta, sluta, sluta, sluta, sluta, sluta, sluta, sluta, sluta, sluta, sluta, sluta, sluta, sluta."
Det är väldigt skamfullt och många beskriver det precis som jag har gjort, att en inte förstår vad en håller på med. Jag förstod inte. Jag börjar förstå nu. Det var inte jag. Jag ville inte. Jag skadade mig själv. Jag var sjuk.

Jag försöker fortfarande bearbeta detta idag. Jag är otroligt ledsen över att jag har haft en sådan period i mitt liv. Däremot är jag så jävla stolt över mig själv. Jag tog mig igenom det. JAG ÄR INTE SVAG? JAG ÄR LIKA STARK PSYKISKT SOM PIPPI LÅNGSTRUMP ÄR FYSISKT! Den känslan ska ingen någonsin få ta ifrån mig. Idag mår jag bra. Idag är jag i ett tryggt förhållande och jag är lyckligare än vad jag har varit på evigheter.

Likes

Comments

VECKA 33. Och det har gått över 80% av graviditeten. 20% kvar. Hur sjukt är inte det? Det är inte längre tankar som vandrar iväg flera månader framåt och tänker på att jag kommer att sätta ett barn till livet. Det handlar bara om veckor nu och vi har ju faktiskt ingen aning om hur många veckor egentligen. Vår lilla plutt kanske tycker det är tråkigt där inne och vill komma ut tidigt eller så trivs lillen jättebra och vill gosa länge där inne. Det är alltså väldigt nervösa men spännande känslor som befinner sig hos mig just nu.

Bebis är nu ca 40 cm lång och väger runt 2 kg. Ni hör ju själva, det är inte längre en lite alien som sparkar runt utan en riktig liten människa. Kroppen lagrar allt mer underhudsfett. Mängden av fostervatten ökar inte längre och det är nu mer barn än vätska inuti livmodern vilket är en förklaring till att man tydligare känner sparkar nu (vilket jag verkligen gör!). Hjärnan växer snabbt och även huvudet ökar i storlek. Livmoderväggen har blivit tunnare vilket gör att barnet kan uppfatta ljus och mörker dvs när det är dag och natt, såå häftigt tycker jag. Fingernaglarna når nu fram till fingertopparna och vill det sig illa så kan bebisen råka riva sig i ansiktet innan det ens är fött. Får inte glömma att packa ner en liten nagelsax (eller vad det nu är man använder?) i BB-väskan så att vår lilla kille eller tjej blir fin och mår bra.

Likes

Comments

Idag är det exakt två månader kvar tills vår lilla bebis är beräknad att komma till världen. Två månader tills livet kommer att förändras helt och hållet. Jag tror inte riktigt man kan förbereda sig mentalt på att man kommer att ha en liten bebis att sätta i första hand. Man vet liksom om att det är en liten påväg men på något sätt känns det ändå så långt borta, som i en film. Om två månader får vi reda på hur det verkligen kommer att kännas.

Magen växer så det knakar nu. Bebis lägger på sig mycket i vikt och lika så gör jag. Tror ibland att det är något fel på vågen när jag ser att jag gått upp ett halvt kilo på fyra dagar, haha. Inte konstigt att ryggen börjar känna av att den bär på ett litet liv. Sover bort hela dagarna också då energin har börjat försvinna igen men jag tänker lite att jag passar på att sova nu medan jag kan. För jag vet att sömn är något jag kommer att sakna väääldigt mycket. 💤

Likes

Comments

Idag var jag och hämtade ut Lilla Hjärtat Startbox på apoteket. Om du är medlem på Apotek Hjärtat så kan du beställa den helt gratis vilket ju är hur bra som helst. Boxen innehöll bland annat en Tommee Tippee napp, tester på salvor till bebis men också till mamman, våtservetter, bomullspinnar och en massa bra rabattkuponger.

För övrigt så flyter graviditeten på väldigt bra. Visst känner jag mig lite klumpig ibland när jag ska vända mig om i sängen men förutom det så tycker jag om min gravidmage väldigt mycket. Jag tror jag kommer att sakna den lilla kulan när bebis är ute så jag får passa på att beundra min fantastiska kvinnokropp de få veckor som är kvar.

Likes

Comments

Igår tog jag med mig min mamma, syster och bror och körde upp till Ullared för lite shopping. Jag var väldigt trött men nöjd några timmar och några tusenlappar senare. Åkte främst dit för att hitta saker till bebben men fick såklart med mig massa annat smått och gott också. Jag köpte bland annat några mammatröjor (blev däremot väldigt besviken på utbudet av mammakläder), skötbädd, blöjhink, bäddset, täcke och kudde till spjälsäng, babyfilt, febertermometer, lite kläder, kräkhanddukar, amningskupor, tvättlappar osv. Kändes så kul att gå runt i affären med kulan på magen och veta att om bara några veckor kommer allt det här att användas till min alldeles egna lilla son eller dotter.

Likes

Comments

Idag var jag på MVC för ett litet besök. Vi lyssnar som vanligt på hjärtljuden och kollar hur mycket livmodern har växt. Min livmoder mättes till 26 cm och bebis hjärtljud låg på lite över 140 slag per minut. Mitt hjärta fylls med så mycket kärlek när jag hör de där perfekta hjärtslagen. Jag fick även veta att bebis låg med huvudet neråt nu vilket förklarar sparkarnas placering. Lillen har dock inte fixerat sig än utan kan fortfarande röra på sig.

66 dagar kvar, vill ha vår lilla krabat här nu!!! ♡

Likes

Comments

Idag har det gått 75% av graviditeten. Det är 70 dagar kvar till BF = 10 VECKOR!!

Jag kan fortfarande inte riktigt säga att vi har förstått det ännu. Tänk att det är så många veckor sedan vi stod där på badrumsgolvet med ett plus framför oss. Tänk att lilla jag kommer att bli mamma inom 12 veckor. Min mage har ju verkligen blivit större och jag har en bebis som håller mig vaken om nätterna med sina sparkar så det har ju börjat sjunka in lite grann. Jag börjar faktiskt bli lite nervös inför förlossningen och över hur livet kommer att förändras men ser självklart fram emot det väldigt mycket. Snart är vi tre.

Likes

Comments

Alla som har varit gravida någon gång har säkerligen fått höra om vad man ska äta, vad man inte ska äta och hur mycket man ska äta. Den typiska repliken är ju "du måste äta mer, du äter ju för två nu". Såklart ska man inte äta för två personer men däremot finns det vissa vitaminer och mineraler som är viktiga att du får i dig.

Jag köpte Hjärtats multivitamin gravid ganska tidigt i graviditeten som innehåller vitaminer och mineraler anpassade för gravida och ammande kvinnor. Jag tar 2 tabletter om dagen i samband med måltid som förhoppningsvis hjälper minis utveckling lite extra.

Tabletterna innehåller bland annat folsyra som är viktigt för barnets utveckling. Det är en form av B-vitamin som behövs för cellernas ämnesomsättning och bildandet av röda blodkroppar. Brist på ämnet kan ge anemi (blodbrist) och öka risken för ryggmärgsbråck hos fostret.

Tabletterna innehåller även kalcium, D-vitamin och jod som är viktiga för bebisen. Kalcium stärker barnets tänder och benstomme. D-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium så det är viktigt för att skelettet ska utvecklas som det ska. För att sköldkörteln hos mamma och bebis ska fungera så behövs ämnet jod som finns tillsatt i salt. Därför är det bra att kolla så att saltet du köper i affären är jodberikat.

Järntabletter är även vanligt att man tar i slutet av graviditeten. Jag har än så länge inte behövt ta extra järntabletter men kommer kanske att behöva efter nästa MVC-besök, det får vi se. Man tar nämligen prover på järnvärdet för att se om man behöver extra järntillskott.

Det viktigaste är såklart att äta en hälsosam och varierad kost så att lillen får i sig alla näringsämnen den behöver.♡

Likes

Comments

Hej vecka 30!👋 En liten sån där milstolpe igen - att öka i veckor med en trea i början istället för en tvåa. Nu är det inte många veckor kvar innan vår lilla plutt är här. Så underbart! (och skrämmande...)

Nu är bebis ca 36 cm lång från huvud till fot och väger ungefär 1,5 kg den här veckan. Sjukt att tänka att så mycket som bebis gått upp i vikt på de här veckorna, lika mycket till ska den gå upp på de få veckor som är kvar. Förbereder mig på att det kommer att bli tungt snabbt nu. Så viktigt att tänka på hållningen både när man sitter och står nu så att ryggen inte tar skada. Bebis lungor, muskler och hjärna fortsätter att utvecklas och skelettet hårdnar ännu mer.

Börjar känna av rörelser allt starkare där inne varje dag nu. Att ligga och sova på sidan verkar inte uppskattas av lillen längre då den sparkar mot sängen som om det blir alldeles för trångt. Vi fick oss ett gott litet skratt när både jag och Marcus skulle sova häromdagen. Han höll om mig med armen runt magen men fick en hård spark rakt på som om bebis tänkte "flytta på dig", haha.

Snart har vi förhoppningsvis en alldeles hel och frisk bebis hos oss. ❤

Likes

Comments