Denna novell är ett urdrag från boken "En förunderlig kameleont" som är skriven av Inger Edelfeldt och publicerad 1995. Novellen går under namn "Utflykt" och handlar om en kvinna som då och då går ut och sätter sig vid skolan med lite fika och observerar. Genom att reflektera över denna text så har jag kommit fram till att hon förställer sig själv som barn på skolgården när hon var ung och berättar några delar om hur det var för henne, detta får man dock inte reda på rakt av. Hon nämner även en hund som när man läser mellan raderna förstår att det är som en metafor hon använder för sig själv. Efter att ha suttit vid skolan en stund så går hon tillbaka hem igen i det kalla vädret.

Denna novell var väldigt speciell med mycket man fick tänka och lista ut själv utan att det stod tydligt vad de menade. Jag tycker att den var en aning konstig och om man inte läste mellan raderna så kunde den uppfattas väldigt fel.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Detta är ett kapitel från boken "Invasion" av Jonas Hassen Khemiri som släpptes år 2008. Denna novell i boken kallas för "Spöket Milton" som tar plats på en fest bland några arbetskollegor. Denna novell är skriven i ett förstapersonsperspektiv så han förklarar vad som sker. Det är en annan människa på festen som han, berättaren, vet vem det är sen flera år tillbaka. Tillslut så bestämmer sig några på festen att de ska berätta roliga historier för varandra och den personen som berättaren vet vem det är sen innan börjar att berätta en så kallad "rolig historia". Hen berättar om en person som gick på hens gymnasie och var känd för öknamnet "Spöket Milton" då han var väldigt vitmålad i ansiket och annat smink samt att han ska ha varit väldigt smal. Hen fortsätter att berätta om Spöket Milton och hur han faktiskt blev mobbad, men hen försöker berätta det på ett sätt så det ska låta mer humoristiskt. Spöket Milton ska ha låtsas ta självmord, men under tiden när alla "sörjer" så kommer han tillbaka och blir lika mobbad som innan om inte värre. Detta leder till att Milton byter namn och stad, och nu flera år senare så sitter hen (mobbaren) och Milton på samma fest och berättar så kallade roliga historier, men ingen vet att Spöket Milton är en av människorna på festen förutom han själv och mobbaren.

Boken är som sagt skriven från ett förstapersonsperspektiv från Miltons sida. Den handlar främst om Milton men också mobbaren. I denna novell så skulle man kunna säga att Milton är protagonisten och mobbaren är antagonisten då mobbaren (och de andra som mobbade honom) påverkade honom på flera sätt som drog historien fram. Milton ska ha varit en väldigt ensam person under gymnasiet med ett annorlunda utseende då han sminkade sig en del med vitt smink och svarta läppar, men efter flytten och nu flera år senare så har han ändrats som person men även sitt namn.

Jag tycker att denna novell var lite speciell, man får läsa om en mobbare som även nu i vuxen ålder fortsätter att mobba och hur det har påverkat en annan individ. Det är väldigt speciellt men också hemskt. 


Likes

Comments

"Stand by me" är en film från 1986 regisserad av Rob Reiner. Den handlar om de fyra tolvåriga bästa vännerna Gordie, Chris, Vern och Teddy som har fått reda på vart kroppen hos en försvunnen jämngammal pojke ligger från när Vern avlyssnade sin storebrors konversation med en av hans vänner. Pojkarna bestämmer sig för att leta upp kroppen för att sedan rapportera in och ta åt sig äran. De vandrar genom skog och längs järnvägen. De hittar kroppen men möts av Verns bror och resten i det hans gäng som hade samma plan med att rapportera in och ta åt sig äran av att hitta den försvunne pojkens kropp. De bråkar om vem som ska få äran och en av de äldre hotar med att ge sig på Chris, att döda honom, men då kommer Gordie fram och skjuter med en pistol mot himmelen och hotar tillbaks. De äldre killarna ger sig och går iväg. Dock så rapporterade Gordie och de andra inte in med sina egna namn till polisen om kroppen och lämnade istället ett anonymt samtal vart kroppen befann sig.

Filmen slutar som den egentligen börjar, med Gordie som berättarröst. I slutet så berättar Gordie hur livet såg ut för resten av killarna nu och att de redan hade börjat splittras när de började High School. Vern som var den ganska roliga och den mest "normala" av de fyra pojkarna var nu gift och pappa till flera barn, Teddy som var ganska intensiv med mycket kärlek för en misshandlande pappa försökte gå med i militären men blev nekad på grund av hans syn- och hörselproblem. Detta gjorde honom arg och han sitter nu i fängelse. Chris var från en av de familjer som folk såg väldigt mycket ner på i deras småstad som även var avstängd från skolan, men i High School så lyckades han att komma i samma klass som Gordie och satsade hårt på skolan som resulterade med att han började att studera juridik och blev advokat efteråt. Dock så slutade Chriss liv ganska tidigt då han blev knivhuggen och dog nästan direkt när han försökte stoppa ett bråk i en affär mellan två män. Gordie var berättarrösten i filmen och var väldigt undanskymd hos sin familj. Han kom från en väldigt "duktig" familj som förlorade en familjemedlem, Gordies bror Denny, vid en bilolycka som även var favoriten hos Gordies föräldrar.. Gordie splittras från Teddy och Vern i början av High School och förlorar Chris när Chris blev mördad. Efter detta så säger han att han aldrig fick några vänner som de vänner han hade vid tolvårsåldern. Gordie får även han minst ett barn som syns i slutet av filmen när Gordie är i vuxen ålder och skrivit när denna berättelse som han genomgick med sina bästa vänner när han bara var tolv.


Personligen så tycker jag att denna film var annorlunda och inte någon film jag brukar sätta på själv och kolla på, men tycker ändå att den var värd att se och att den var bra. Den hade sina roliga inslag vilket var ett plus.

Likes

Comments