​"Ni kommer inte få nån utbildning" 

"Ni kommer inte få något jobb" 

"Det är bara folk som är dumma i huvudet och som inte klarar av skolan som går där"

"Ni kommer inte tjäna mycket när ni väl får jobb"

Det här är några av många kommentarer fordonselever får. 

Fordon och transportprogrammet har tre utbildningar. Personbilsmeck, tungmeck och transport. Går man personbilsmeck får man hålla på att mecka med personbilar och lär sig hur de fungerar, och går man tungmeck får man göra det på tyngre fordon som lastbil. Går man transport så får man köra, massor, för att kunna få körkorten för att jobba med det. Det är allt från personbil till lastbil med tungt släp till truck. Men för att få körkort från skolan måste man ha minst godkänt i alla ämnen och såklart klara körkortsproven. 

Yrkämnena på fordon är inte så lätta som folk tror. Det är faktiskt sjukt svårt. Du ska kunna vad varenda liten del i fordonet heter, vad det har för användning (varför det finns) och hur man plockar isär det och byter det. Man ska veta hur det ser ut när det är trasigt eller vilka problem som kan uppstå om olika delar. Det vet man inte från första början.

Vi på fordon har garanterat jobb efter studenten, eftersom det fattar mekaniker i hela landet. Om 3 år kommer det fattas runt 3000-4000 mekaniker runt om i Sverige, eftersom man behöver en utbildning och dom flesta vill inte utbilda sig till det eftersom det finns så mycket fördomar. Det behövs folk på en verkstad, det behövs folk som kan och det behövs folk som vet hur man kör ett stort tungt fordon. 

Visste ni att fordon är den gymnasieskolan i Nyköping som flest elever får gå om minst ett år? Jag känner två stycken som har fått gått om, den ena har fått gått om 3 gånger. Den andra bara en gång. Såklart är det betydligt fler som får gå om, men det är två av dom som jag känner. 

Börjar jag jobba som lastbilschaufför kommer jag tjäna rätt så mycket. Jag kommer tjäna runt 20k+ i månaden efter skatt. Kallar ni det att inte tjäna så mycket? Visst, såklart finns det skitjobb som man tjänar ungefär 10k i månaden på, men det är inte många. En kompis till mig som jobbar på en bilverkstad tjänar 17k efter skatt. Är det lite tycker ni? Att ha ungefär 10k kvar efter räkningar, är det lite? 

Utan oss, som går den här utbildningen, skulle inte bilarna se ut som dom gör idag. Dom skulle inte dra lika lite. Dom skulle inte ha turbo. Dom skulle inte ha värme. Utan oss skulle inte ni kunna lämna in er bil när den går sönder. Utan oss, skulle ni stå där utan bil som fungerar för ni har inte tid eller kunnighet att laga det själv. Men det är vårat jobb, det är det vi tjänar pengar på. 

Sluta ha fördomar mot fordonselever, eftersom vi kämpar exakt lika mycket som ni, om inte mer.

Likes

Comments

Hejsan!

Jag vet att jag inte har skrivit här under några dagar nu men det är för att jag varken har haft tid eller ork. I lördags drog jag och en till kompis ut till Jessica i Tystberga och hade det mysigt. Visst vi gjorde inte så mycket men det var skönt att bara ta det lugnt. 

I söndags kom mamma o hämtade mig vid typ 14 och då drog vi hem o bytte om och efter det åkte vi till moster och fikade för hon fyllde år.

I måndags var jag ju ledig för jag har inte dom kurserna under den dagen, så skulle till NUM halv 11 och SOC 13. SÅKLART ska jag försova mig så jag missade NUM men mamma kom o hämtade mig så det blev SOC i alla fall. Trappade även upp med antidepressivan också.

Men jag har inte orkat skrivit för jag har gått o blivit genomförkyld.. Feber, huvudvärk, hostar, snuvig och ont i halsen. Men det stoppar inte mig, jag går i skolan ändå! Dock sov jag från 4 igår, till typ 11 på kvällen och då tog jag glass och te och sen somna jag om och sov till typ 10 idag. Mysigt.

Men nu börjar min lektion så vi hörs

puss o kram

Likes

Comments

Trevlig dag idag, ingen skillnad från igår hur jag mår. Eller ja, mina aggressioner är typ tillbaka och jag är precis som vanligt men annars har jag inte märkt av något.

Har inte gjort så mycket idag heller, var i skolan först då och efter de gick jag hem en snabbis innan jag gick till Erik o va med Lisa, Erik och Felix.

Nu ikväll har det hänt massor "privat" och även för mycket för att orka skriva här men kan säga att det varit kaos.

Puss o kram

  • 65 readers

Likes

Comments

Idag har jag inte känt av biverkningarna så mycket som tur är. Mitt huvud är fortfarande lite efter och har skakningar då o då men annars har det varit lugnt.

Försökte få folk att göra mig irriterad eller arg men jag har varit helt neutral hela dagen så nu hsr jag lite blåmärken överallt men var inte arg alls 😂

Hade satt alarm i morse så jag skulle gå upp 7.45 för bussen från mig gick halv 9. Men sen tänkte jag att varför inte sova 10 minuter till, jag hinner ju det. Meniga somnade och vaknade i panik kvart över 8, alltså var det bara 15 minuter kvar till bussen gick. STRESS.
Men jag hann, tacka gudarna för det.

Sen har det inte hänt så mycket mer som jag kan skriva om nu, så vi får höras mer imorrn

Puss o kram

  • 71 readers

Likes

Comments

Fick antidepressiva igår så tog min första halva igårkväll. Så det här är dag 1 i princip.

Första veckan ska jag ta en halv tablett bara, men efter tisdag nästa vecka ska jag ta en hel varje dag, och det spelar ingen roll vilken tid på dygnet jag tar den, bara det är samma tid varje dag så jag valde kvällar.

Biverkningarna jag hade idag var as jobbiga. Vaknade med as ont i huvudet, var varm som ett element och när jag väntade på bussen mot Skavsta så fick jag massor med skakningar i hela kroppen. Jag har även varit seg i hela kroppen och varit smått yrslig, men enligt andra är det ganska lugna biverkningar o jag är glad för de även fast bara det här är jobbigt.

Massor annat har hänt oxå men det får jag ta nästa vecka för då får jag förhoppningsvis min skoldator så då har jag något annat än mobilen att skriva på

Puss o hej

  • 73 readers

Likes

Comments

Hallå där
Har inte skrivit något nu för har varken haft tid eller ork till de.
Men i alla fall, BUP mötet i torsdags gick asbra, kvinnan jag hade var as snäll verkligen. Kom fram till att det bästa för mig skulle va kontaktperson och antidepressiva, så får veta om jag får antidepressiva om två veckor ungefär. Kontaktperson försöker vi fixa men dom svarar inte när man ringer :/

Igår var det tjejkväll hos bella. Jätteroligt och mysigt hade vi.

Idag har jag inte gjort så mycket direkt. Va hos Andreas en stund under dagen, sen drog jag hem o sen drog jag till Bella en stund nu ikväll. Drog från henne ovh träffade Oskar i kanske 30 minuter innan jag drog hem.

Så nu sitter jag i soffan och kollar serier på ipaden, men ni får ha det så bra sålänge så hörs vi!

Puss o smek

  • 71 readers

Likes

Comments

Gick ju hos bup förut innan sommaren hos en psykolog, men när hon slutade tyckte hon att jag skulle försöka klara mig själv. Från att man ber om hjälp hos bup kan det ta upp till ett halvår innan man får ett möte. Sist tog det ca 1,5 månad innan mitt första möte.

Mamma ringde bup idag, och jag fick tid på torsdag. Ett akutmöte. Nu måste dom förstå att jag behöver hjälp. Mamma har förstått det, nu gäller det bara för min nya psykolog att inse att jag behöver hjälp, och att det inte funkar att dra upp samma jävla sak möte efter möte.

Så nu är det bara att vänta o se vad som händer, hoppas ni andra har det bra i alla fall :)

Puss o kram

  • 91 readers

Likes

Comments

Har inte särskilt mycket att skriva idag faktiskt. Har knappt gjort ett skit, har varit helt död både i kroppen och i huvudet och har inte varit på så bra humör så har inte orkat.

Drog iaf ifrån A vid halv 4, för vi hade tvättstugan hemma vid 4. Fixade de o la mig och kolla serier tills vi skulle äta o sen drog jag ner på stan själv en halvtimme ungefär och sen åkte jag till Bella. Gjorde typ inte ett skit där, och påvägen hem gick jag förbi ica och köpte cola och choklad. Behövde det ikväll kände jag. Glömde även mitt headset hos Bella ":)" 

Mamma ska ringa BUP nu igen så får vi hoppas på det bästa. Har varit som död nu dom senaste dagarna pga panikattacker och mardrömmar. Kan knappt stå upp, så dålig är jag :(

Nu när vi ändå är där. Mina kompisar skriver till mig så fort det är något, annars märker jag på dom att något inte stämmer och frågar vad det är. Men jag då? Har alla glömt mig? Hur mår jag? 

Ingen, och då menar jag INGEN reagerar på mina nya självskadeteendesår, ingen reagerar på att jag precis gråtit eller att jag ser förstörd ut, eller att jag ber öppet om hjälp. 

Öppna upp ögonen o se att din bästavän, syster eller kompis faktiskt behöver hjälp. Hellre att man frågar en gång för mycket än för lite, för på utsidan kan personen se felfri ut men inombords är det krig, tankar som att man inte kommer klara en dag till och helt mörkt. För så är det inom mig, men det är inte en enda jävel som märker något utan tror att allt är bra. 

Jag skrattar knappt längre, jag ler knappt längre och jag har ingen ork att hitta på något längre. Jag orkar inte ens ta ut min aggression när jag är riktigt förbannad utan säger det som "no big deal" men inombords skriker jag tills jag inte har någon röst kvar. Tillslut blir det för mycket och då kommer det sprängas och det är då min gräns går, det är då jag tappar allt och det är då det kan bli en väldigt tråkig utgång. 

Så snälla, se, lyssna och förstå.

Puss o hej

Likes

Comments

Nu när jag har lite överbliven tid så tänkte jag lägga upp lite bilder från Nyköpings festdagar aka karnevalen. Ni som inte vet vad det är, så är det exakt samma som malmamarknaden - alltså en marknad men med karuseller och scen som kändisar (små som stora) sjunger på.

I år hade vi några lite större kändisar som t.ex Lisa Ajax och Albin och Mattias (som har gjort Rik, Din soldat och Frank)
Kan inte säga mer än att nu kan jag dö lycklig för att dom sjöng Frank, för jag har velat sett dom live med den låten hur länge som helst! 😍

O juste, så ALLA vet, jag var nykter under hela helgen. Vissa tror att jag drack då, vissa antog att jag skulle dricka osv men nu vet ni att jag faktiskt var nykter!

  • 98 readers

Likes

Comments

Kör på en chilldag idag, har ärligt inte gjort något idag förutom o duscha typ haha

Drar till A och sover där inatt så det är väl det enda, tvättstugan imorrn och måste förbi num

Men vi hörs

  • 77 readers

Likes

Comments