Hej på er!
Hoppas att ni har haft en bra måndag och en bra start på veckan. Jag hade en relativt lugn dag på jobbet vilket var skönt då inte lyckades få så mycket sömn inatt. Efter jobbet åkte jag direkt till Ica för att hämta ut några paket med saker vi beställt inför resan. En del saker kändes lättare att bara beställa via internet då det är så svårt att hitta allt i affärer. Så tänkte att det här inlägget får bli en liten "haul".

1. Reseskydd / "flygpåse"

Detta är någonting jag aldrig hört om tidigare men som jag läste om på en utav alla resebloggar jag följer. En "flygpåse" är tekniskt sett ett skyddande överdrag för din ryggsäck när du ska checka in bagaget på flygplatsen. En ryggsäck har massvis med rep och remmar som hänger hur som helst, och det är lätt att saker fastnar och går sönder under transportsträckan med flyg. Det är även smutsavvisande och håller ryggsäcken fräschare. Ett extra skydd helt enkelt!


2. Passplånbok/väska
Ett litet fodral där man lätt kan förvara alla viktiga dokument på ett och samma ställe. Pass, flygbiljetter, visum och annat viktigt. Känns skönt att ha allt samlat och lättillgängligt på till exempel flygplatser och gränser för att lätt komma åt allt.


3. Reseadapter
En adapter som gör att man kan ladda all sin elektronik ur alla olika sorters vägguttag. Vi valde att köpa en universal adapter som kan passa i alla uttag bara genom att justeras via de svarta knapparna på sidan. Kändes lätt och smidigt, och vi sparar även plats i väskan. Planen är även att ha med en förlängningssladd med flera uttag för att kunna ladda flera saker samtidigt.


4. Passfodral
Ett fodral för passet helt enkelt. Ett extra skydd som gör att det blir mindre slitage på passet och minskar risken för skador. Passet är det viktigaste dokumentet vi har, utan det kan vi varken resa vidare eller ta oss hem i princip. Så det ska vi vara extra rädda om!


5. Låsrem
En tjock rem med kodlos som du kan använda för att låsa ihop ryggsäcken, låsa fast ryggsäcken i saker under resan, låsa till exempel garderober eller dylikt på hotellrummen. Kan användas till mycket och kändes smidigt att ha med sig!6. Plånbok/väska runt halsen
Vi tänkte även att det kan vara smart att ha någon slags kroppsnära och dold liten väska där vi kan förvara kontanter och dylikt när vi är ute och utforskar. En sådan här väska/plånbok går lätt att gömma under kläderna. Känner mig mer säker med att ha en sådan väska än att förvara allt i en plånbok som man stoppar i fickan, som vem som helst kan fiska upp.


Det var det vi fick köpt, ännu en hel del saker att bocka av på inköpslistan som bara krymper och krymper. Det känns även som att resan känns mer och mer verklig desto mer saker vi köper. Känns riktigt kul, snart är det dags!

För övrigt simmar jag just nu runt i försäkringshavet och försöker hitta en bra reseförsäkring. Har ett par bra olika alternativ, men vi får se vart vi slutar. Huvudsaken är att vi är försäkrade när vi reser!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej på er!
Söndag idag och och jag känner mig för en gångs skull rätt så utvilad. Helgen har spenderats i Anderstorp, Småland där S föräldrar bor. En lugn och skön helg med mycket mys och vila. Veckan som varit har bestått utav att försöka checka av det mesta från inköpslistan inför resan. Vi har fått köpt bland annat "flygpåsar" till våra ryggsäckar, passfodral, en större passplånbok/dokumentväska för att förvara pass, biljetter, visum och så vidare på samma ställe. Vi har fått köpt en hel del saker men jag tänkte att jag gör ett litet "haul" inlägg imorgon istället då vi fortfarande väntar in ett sista paket.

I onsdags fick vi tagit våra sista vaccinationer. Känns skönt att kunna bocka av ännu en sak på "att göra listan". Vi har nu tagit alla Hepatit sprutor, Tyfoid och Japansk Encefalit. Vi ska även hämta ut Dukoral på apoteket som är ett vaccin emot Kolera, samt lite malaria tabletter.

Kvar att fixa är fortfarande reseförsäkring, beställa ett extra bankomatkort, beställa ett nytt bankomatkort till S då hans går ut nu i december, köpa de sista sakerna som står på inköpslistan, avbeställa internet abonnemanget till lägenheten och lite annat smått och gott. Tiden rinner iväg bokstavligt talat och vi planerar just nu för fullt!

En till vecka har nu gått, vilket innebär att det är 9 veckor kvar på jobbet för min del och 10 veckor kvar till avresa. Jag har även en konstant nedräkning till avresedatum i en app på telefonen, och den visar just nu 71 dagar kvar. Det börjar bli riktigt pirrigt nu!


Likes

Comments

Då var det dags för måndag och en ny vecka. Jag brukar faktiskt tycka om måndagar och har haft lite svårt att förstå varför det är en så hatad dag. Jag känner mig alltid så positiv på måndagar, man går till jobbet med ny energi och man känner sig dessutom utvilad.

Idag blir första dagen tillbaka till jobbet efter att ha legat hemma sjuk en hel vecka. Ska bli kul att komma tillbaka och träffa alla, ska också bli skönt att komma ifrån lägenheten. Jag jobbar kvällstid varannan vecka, och den här veckan är min kvällsvecka. Föredrar att jobba dagtid då man får bättre rutiner både när det kommer till mat och sömn, men det var nog ändå lite skönt att få sova ut imorse. Kände mig ganska trött.

Hoppas att ni får en underbar start på veckan!

Puss och kram!

Likes

CommentsGlöm inte att följa mig på Instagram!

@emeliiegronberg

Puss och kram!

Likes

Comments

Har länge tänkt på hur lag ska lägga upp det här inlägget utan att det ska bli tråkigt och för ingående på ekonomi. Men har fått en del frågor angående vår budget under resan, hur vi tänkt lägga upp vår ekonomi medan vi är borta, hur vi tänkt bo och leva osv. Det här inlägget kommer alltså bara handla om pengar i princip, förstår att det kan tråka ut många men väldigt många har verkar intresserade. Jag kommer gå in på vår totala budget, hur vi tänker, hur vi kommer leva, lite prisexempel i olika länder, transport och mycket annat.

Jag kommer att börja förklara ganska simpel och generellt, och sedan längre in i inlägget gå in mer djupgående. Så för er som bara vill ha en generell uppfattning kan läsa det övre, och ni som kanske planerar en liknande resa och vill ha en mer djupgående förklaring kan läsa även resten.

Kortfattad budgetförklaring:

När man är ett par som reser runt i Asien brukar man räkna på att man behöver en budget på iaf 15.000kr i månaden, om man vill leva relativt bekvämt och inte behöva spendera varje natt på smutsiga hostels och i delade sovsalar. En budget på 15.000kr per månad ger lite mer frihet, man kan bo på helt okej hotell då allt i Asien är väldigt billigt, men det skiljer en hel del mellan de olika länderna, så det beror även lite på vart exakt du tänkt resa.

Har du tänkt spendera mycket tid på vackra öar i Thailand, Filippinerna och Indonesien? Då kan kostnaderna sticka iväg lite mer jämfört med om du tänkt spendera resan på landsbygden i Thailand, Kambodja och Laos till exempel. Priserna skiljer ganska mycket, och här kommer lite prisexempel för att ni ska förstå mer exakt:

Boracay, Filippinerna

1 natt, 3-stjärnigt hotell, 300m från stranden - 220kr
1 natt, 3-stjärnigt hotell, precis på stranden - 445kr

Enklare mat/streetfood - 20kr
Middag för 2 personer, 3 rätters, restaurang - 120-200kr

Siem Reap, Kambodja

1 natt, 2-stjärnigt hotell, 15 min med taxi till Ankgor Wat - 80kr
1 natt, 3-stjärnigt hotell, centralt och nära till allt - 81kr

Enklare mat/streetfood - ca 25kr
Middag för 2 på restaurang - ca 150kr

Som ni ser kan det skilja en del framför allt när det kommer till boende. Så om du planerar att vistas mycket ute på lite dyrare öar så skulle jag föreslå att räkna på en lite större budget. Självklart kan man komma undan väldigt billigt även ute på öarna, men då får man också räkna med en lägre levnadsstandard.

Vi har ju som sagt planerat att spendera mycket tid både på landsbygden och längre in i länderna, men också ute på vackra öar med paradisstränder. Vi har därför räknat på en budget där vi har tillgång till 20.000kr/månad. Vi ska dock för säkerhetens skull lägga undan en "akut budget" som vi kommer att lämna med familjen här hemma, som vi kan få överfört om någonting skulle hända.

Jag tänkte nu gå in lite mer djupare på hur vi tänkt när vi planerade vår budget, vilka faktorer som spelar in, vad vi kommer lägga pengar på, hur vi kommer leva osv.

När vi räknat på vår budget har vi kommit fram till att vi kommer ha vissa fasta och vissa rörliga kostnader. Fasta kostnader kan vara till exempel mat, boende och transport. Saker vi vet att vi kommer behöva lägga pengar på oavsett hur vi väljer att leva. Mer rörliga kostnader som kan anpassas utefter hur mycket pengar vi har är till exempel nöjen, aktiviteter, övriga inköp som till exempel kläder och souvenirer.

Transport
Vi kommer i största möjliga mån transportera oss mellan platser landvägen med till exempel buss och tåg. Både för att det är mycket billigare, och för att man får se väldigt mycket mer utav landet. När det kommer till kostnaden så sparar man in pengar på två sätt, både för att det är billigare än en flygbiljett och för att de flesta långresor sker nattetid och man sparar då in pengar på att man slipper betala en extra hotellnatt.

Ett prisexempel på transport, resväg mellan Bangkok till Koh Tao:

Flyg från Bangkok till Chumphon - 1500kr för 2
Färja Chumphon till Koh Tao - ca 100kr/person

Buss från Koh Tao till Chumphon + färja från Chumphon till Koh Tao - ca 300-350kr/pers

Det hade alltså med flyg och färja kostat oss ungefär 1700kr att ta oss från Bangkok till Koh Tao, medan det kostar endast 600-700kr för både nattbuss och färja. Vid bussalternativet sparar vi också in ca 150kr på en hotellnatt som vi slipper att betala. Buss och färja tar ca 9-11 timmar, men det är vi villiga att leva med då vi sparar en hel del pengar.

Vissa ställen är dock omöjliga att transporteras landvägen emellan, och vi kommer ett par gånger vara tvungna att ta flyg. Flyg är dock väldigt billigt i Asien, och man kan ofta komma undan med 300-1000kr per person. De gånger vi kommer vara tvungna att flyga är mellan Vietnam - Filippinerna, Filippinerna - Kambodja och även Kambodja - Malaysia. Man kan givetvis ta landvägen från Kambodja till Malaysia, men med det avståndet känns det som att man slösar bort mer tid än vad man tjänar in pengar om ni förstår vad jag menar.

En annan kostnad man får räkna med är taxi. Det enda tipset jag har där är att alltid begära att taxiföraren sätter på taxametern. Turister blir ofta blåsta då chauffören påstår att den är trasig och sedan tar betalt det dubbla om inte mer. Så begär alltid taxameter, om chauffören vägrar, fortsätt leta efter en annan taxi tills du hittar en chaufför som går med på att gå efter taxameter. Det kan också vara bra att skaffa sig ett hum om hur mycket taxi kostar på ett ungefär för en viss distans i varje land man är i, då det på så sätt är lättare att upptäcka om någon håller på att blåsa dig.

Boende

Vår budget för boende ligger på 200kr per natt. Detta är tänkt som en snittkostnad, då det som jag nämnde tidigare kan skilja ganska mycket i pris mellan de olika platserna. På vissa ställen kanske vi kommer undan med 50kr/natt vilket också då gör att vi har möjlighet att betala lite mer när vi är på de lite dyrare ställena. Men snittbudgeten för boende ligger för oss på 200kr per natt. Detta är en ganska hög budget då man kan hitta väldigt mycket billigare boende överallt, men man får då bo på billigare hostels eller i delade sovsalar med 10 andra personer.

Någonting både jag och S var ganska överens om inför resan, var att vi ville ha ganska okej standard på vårt boende. Vi vill kunna känns oss bekväma i rena rum och ha tillgång till egen dusch och toalett. Vi vill dessutom inte sova i sovsalar med 10 andra personer när man har alla sina ägodelar i en ryggsäck som är relativt lätt att ta sig in i.

För en snittkostnad 200kr per natt kan man oftast få ett bättre 3-stjärnigt hotell på de flesta ställena i Asien.

Mat

Vår matbudget har vi inte satt någon strikt snittkostnad på, utan vi har bara sagt att vi ska försöka hitta de billigare alternativen vart vi än är. Vår plan är även att vissa dagar leva väldigt billigt, för att sedan någon gång kunna unna oss en lite finare middag och lite drinkar. Någonting som kostar mest när man är ute och reser när det kommer till mat, är just alkoholen. Om man dricker alkohol vill säga. Vi kommer därför spara in på den fronten så mycket det går, för att sedan kunna njuta lite extra ibland när vi känner för det.

I Asien är det väldigt enkelt att hitta billig mat, om man bara vågar äta mat som inte tillagas på super fina restauranger. Man ska också försöka hålla sig till det lokala köket, då västerländsk mat oftast kostar mycket mer. Ibland lika mycket som här hemma. Så vi kan vara ganska säkra på att vi efter 6 månader antagligen kommer att vara ganska trötta på asiatisk mat haha.

Aktiviteter/Nöjen

När det kommer till nöjen och aktiviteter så har vi försökt planera liiiite i förväg och kollat upp lite olika häftiga saker att göra på de ställen vi ska till. Detta för att vi ska ha någon slags mild förståelse för hur mycket pengar vi måste ha i vår "aktivitets budget". Så mitt tips här är att i förväg kolla runt efter lite roliga aktiviteter som finns att göra dit du ska, och sedan planers därefter. Sedan har vi även en budget utöver det för saker vi kommer på under resans gång.

Ett par saker vi kollat upp redan nu är till exempel hur mycket det kostar att hyra en moppe över dagen för att kunna utforska på egen hand. Priser för en moppe ligger på allt mellan 30-200kr för en heldag beroende på vart man är någonstans. En viktig varning till er som tänkt hyra moppe när ni är i Asien är dock att aldrig ge ut ert pass oavsett hur mycket de tjatar. Ofta vill de som hyr ut mopeder och liknande ha passet som en "pant" medan du hyr moppen, men det ger de också all möjlighet att blåsa er när ni lämnar tillbaka den också. I vissa fall har folk behövt betala det fulls värdet av hela moppen, pga att personen som hyr ut påstår att du orsakar någon liten repa eller dylikt, och har personen då ditt pass så finns det inte så mycket mer du kan göra än att betala.

Utöver moppe har vi kollat på bland annat att åka linbana genom djungeln i Chiang Mai, Thailand. Vi ska åka en båtkryssning längst Mekong floden i Laos och besöka Ankgor Wat i Kambodja. Sedan lär det nog bli mycket mycket mer, men där är lite utav det vi bestämt.

Hoppas detta var ett intressant inlägg för er som funderar på att resa till Asien, eller för er som bara är intresserade över vårt tänk inför vår resa.

Samlade tips:

1. Räkna på snittkostnad istället för fasta kostnader då priser skiljer sig från land till land

2. Nattbuss/nattåg är ett bra och billigt sätt att transporteras, man slipper då även betala en del hotellnätter.

3. Begär alltid taxameter om du ska färdas med taxi.

4. Begär alltid kvitto om du köper dyrare saker eller biljetter. Annars kan de påstå att biljetten är fejk och blåsa dig på pengar till ytterligare en biljett.

5. Lämna aldrig ut ditt pass om du ska hyra till exempel moppe eller cykel.

6. Kolla upp en del kostnader för aktiviteter i förväg för att ha lite grundkoll på vad saker och ting kostar.

7. Om du ska resa länge, ta ut kontanter som håller i ungefär en vecka för att slippa höga uttagskostnader och valutapåslag. Såna små kostnader blir stora i slutändan.


Likes

Comments