En fot vill ha ventilation i en sko, oavsett som det är promenad på schemat eller en cykeltur. Den vill också ha ett bra stöd och plats för sina tår. Att välja cykelskor med bäst passform och överlag hitta en cykelsko som passar perfekt är inte alltid enkelt.

Att lära sig cykla påbörjas redan vid tre till fem års ålder. Idag cyklas det till jobb, dagis och andra sträckor för en cykel är det perfekta färdmedlet som tar dig snabbare från en punkt till en annan, än att gå. Media och internet har många tips och åsikter på vad för slags utrustning man bör ha. Ett stort ämne inom sporten är bland annat vilka cykelskor man ska använda, hur de ska se ut och speciellt vilken passform de ska ha.


Cykelbutiker stockholm vet allt om den perfekta skon och tack vare deras utbildade personal blir skoköpet enklare. Många hemsidor och tidningar skriver även recensioner av olika märken och typer av skor. Det är mycket att tänka på vid ett köp, det finns massor av olika märken exempelvis Shimano cykelskor. Oavsett vilket märke och vilken sko man väljer gäller det att man hittar några som har alla faciliteter som önskas och dessutom till en förmånligt pris som passar plånboken.

Det är framförallt 5 faktorer som spelar roll vid jakt på ett par bra cykelskor.

Spännsystem, dessa ser till att skon kan spännas åt ordentligt, att man kan anpassa spänningen precis efter hur man vill ha den. Sedan är det sulan, ska du köra ett lopp vill du ha en hård sula som ger en direkt kraftöverföring. Ska du istället köra mountainbike behöver du en mjukare och smidig sula som är anpassad efter ett mer rörligt fotarbete. I skorna finns det även något som kallas klossmontering, i den typiska racerskon vill man ha en låg vikt och stor trampyta. Det eftertraktade märket Shimano gör skor och tillbehör liksom klossar i många upplagor. Klossarna finns i budget varianten som är gjord av plast eller aluminium och i carbon eller titanium som kostar ett snäpp mer.


Något som alltid ska finnas är bra faciliteter för ventilationen. Vid problem av fotsvett och värme rekommenderas ett par skor som är försedda med insugningskanaler. Dessa släpper ut diverse svett och värme och låter foten luftas. Slutligen har vi passformen och stoppningen. Att välja en cykelsko med bra passform är inte alltid enkelt. Det finns ingen riktig fast standard för detta utan det är väldigt individuellt. Det som man ska titta efter är plats för tår, stadig omfamning a vrist och ett bra hälgrepp. Resten är mestadels upp till dig själv och hur man själv föredrar sin sko.

Den ekonomiska faktorn

Skor är inte gratis och priserna varierar allt ifrån några hundralappar upp mot flera tusen. En bra sko behöver inte alltid vara dyr.


Priserna sticker oftast iväg när man tittar på material av hög kvalité men det finns andra sätt att få tag i dessa skor än att hosta fram pengar från sparkontot. Cykelskor fungerar lite som kroppen. Vi har ett bra skal som fungerar så länge det inte går sönder. I de allra flesta fallen kan den lagas genom att den sys eller plåstras om. När något går sönder behöver det bytas ut eller lagas. På samma sätt fungerar cykelskorna. De har ett skal som fungerar så länge man lagar och reparerar om något skulle gå sönder eller slitas. Men det är delarna i skon som är särskilt viktiga. Man kan laga det som går sönder eller byta ut vissa delar som fungerar sämre, såsom sulan eller klossarna.

Fråga om hjälp

Vet du kanske redan exakt vilken typ av sko du är ute efter, då kan det vara nödvändigt att vända sig till personalen i en cykel outlet. De har expertis och kan tillgodose dina behov och ta fram förslag på vad som hade kunnat passa dig. Kanske har det till och med den skon du vill ha i sitt utbud. Märket Shimano är det ledande företag av sportutrustning och deras kvalitativa skor gör ingen besviken. Ligger det över din prisklass kan du alltid investera i dyrare och utbytbara delar som exempelvis klossar för att optimera din sko.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments