Inlägget innehåller affiliatelänkar

1. Tröja 100kr HÄR / 2. Klänning 100kr HÄR / 3. Klänning 100kr HÄR / 4. Klänning 100kr HÄR

5. Tröja 100kr HÄR / 6. Klänning 100kr HÄR / 7. Klänning 100kr HÄR / 8. Tröja 100kr HÄR

9. Klänning 100kr HÄR / 10. Jeans 100kr HÄR / 11. Byxor 100kr HÄR / 12. Tröja 100kr HÄR

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Lördag 11/3: Vecka 11 idag och endast en vecka kvar till första målet som är vecka 12 i graviditeten. Det känns så skönt att jag snart är där! Jag mår helt okej, men det går lite upp och ner.

Måndag 13/3: Idag fyller vår älskade Cornelia 4 år! Vi startade dagen med att sjunga för henne och på kvällen åt vi tårta och öppnade paket. Jag har själv mått så där, jobbade hemifrån idag då jag mått dåligt. Så det blir nog att jag går och lägger mig samtidigt som födelsedagsbarnet idag.

Onsdag 15/3: Idag fyller min älskade sambo år! När alla i familjen var samlade så åt vi god middag tillsammans, öppnade paket och sen på kvällskvisten blev det kladdkaka med grädde.

Torsdag 16/3: Jag är så himla trött idag. Nu när illamåendet börjar avta så blir jag istället bara tröttare och tröttare. Jobbigt att inte ha någon energi över huvudtaget. Jag får dålig samvete för både mitt jobb och min familj då jag inte alls orkar med lika mycket längre. Jag hoppas det vänder snart.

BARNETS UTVECKLING

Fostret har blivit ungefär fyra centimeter långt. Det har armar och ben och väger runt åtta gram. Nu börjar könsorganet få sin form.

Ögonen har täckts av tunna ögonlock. Fostrets lungor har kommit en bit i sin utveckling och är fyllda av fostervatten. Tarmarna som en tid har legat i navelsträngen får nu plats att dra sig in i bukhålan där levern, bukspottkörteln och andra organ växer till.

I GRAVIDKROPPEN

Graviditeten syns oftast inte så här tidigt, men den brukar kännas mycket tydligt. Trötthet är vanligt och behovet av vila är stort. Nu börjar blodmängden i kroppen att öka. För en del gravida som mått illa avtar besvären efter den här veckan.

Gravida behöver mer kalk och järn än vanligt. Kalk eller kalcium behövs för utvecklingen av barnets benstomme och tänder. Exempel på kalciumrika livsmedel är mejeriprodukter, broccoli, ärtor, bönor och spenat. Järn är viktigt för blodbildningens skull. Framförallt behövs extra järn under graviditetens sista hälft. Gott om järn finns i exempelvis ärtor, bönor, pumpafrön, mörkt kött och blodpudding. Barnmorskan vet mer om vilken mat som innehåller järn och kalcium. Hen kontrollerar blodvärdet med jämna mellanrum och många gravida får ta extra järntillskott.

Var försiktig med läkemedel under graviditeten eftersom de flesta överförs till barnet via moderkakan.

Likes

Comments

Dagens humör: Trött, trött, trött. Det spelar ingen roll hur mycket jag än sover så är jag som en zombie hela dagen i alla fall. Gick och la mig kl 19 (!) igår, men ändå är jag helt slut idag. Det ska bli skönt när den här graviditeten har gått lite längre så jag kan känna mig som människa igen.

Dagens frisyr: Uppsatt i tofs.

Dagens smink: Vanlig vardagssminkning.

Dagens klädsel: Svarta jeans, svart linne, rosa kofta och vita sneakers.

Dagens planer: Jag ska jobba, hämta på förskolan, lägga mig i soffan och mysa med Cornelia. Sambon jobbar ikväll så vi blir ensamma hemma.

Dagens materiella vill ha: Bebiskläder! Men jag ska vänta med att köpa något tills vi vet vad för en liten figur som finns där inne i magen. Vi har alla kläder kvar från då Cornelia var liten, så om det är en till flicka så blir det billigt och praktiskt. Men det hade ju ändå varit kul med liten liten pojke...

Dagens tråkigaste: Att jag mår dåligt och är trött. Det är mycket klagande här på bloggen just nu, men då det är så jag mår så blir det tyvärr så. Men jag tar en dag i taget och hoppas på att det vänder snart. Illamåendet är tur nog på bättringsvägen och jag behöver inte må illa hela tiden som tidigare. Det är verkligen något att vara tacksam för!

Dagens längtan: På söndag är det då sommartiden börjar! Hur skönt känns inte det!?

Likes

Comments

I måndags fyllde Cornelia 4 år! Det firades med tårta, sång och presenter. Morgonen startades med sång för födelsebarnet innan hon skulle till förskolan. Cornelia tyckte att det nog kändes lite pinsamt att mamma och pappa sjöng för henne så hon gömde sig bakom sina händer.

Cornelia fick även öppna två presenter på morgonen.

Farmor och farfar skulle egentligen närvarat, men då farmor blev sjuk så fick de tyvärr ställa in. Men så blir det ibland, inget att göra åt. Men vi gjorde det ändå mysigt här hemma med ballonger, presentöppning, middag som Cornelia själv bestämt och så tittade vi på filmen Trolls, även denna bestämde Cornelia.

Cornelia fick bland annat en Greta Gris-bil.

Hon fick även Greta Gris-huset som hon länge önskat sig från Farmor och Farfar.

En ny baddräkt, vantar och en vårjacka.

Sen lite senare blev det grädd- och jordgubbstårta.

Vår stora 4-åring precis innan hon blåste ut ljusen!

Likes

Comments

Lördag 4/3: Idag går jag in i vecka 10. Det känns skönt att det nu endast är 2 veckor kvar av den mest kritiska tiden. Jag känner mig stundtals lite stressad och vill bara nå vecka 12 så jag på något sätt kan slappna av.

Måndag 6/3: Jag mår lite bättre nu och känner att illamåendet blir lättare att hantera. Jag har lärt mig vad jag ska undvika och vad som hjälper för att minska illamåendet. Jag äter något litet nästan hela tiden och så fort jag mår illa tar jag en brödbit eller frukt vilket hjälper rätt bra. Det är värst på morgonen och kvällen så jag går ofta och lägger mig tidigt för att slippa må dåligt. Jag är ju rätt trött också så att somna är inget problem.

Torsdag: 9/3: Jag mår bra vissa dagar och riktigt dåligt andra dagar. Detta medför att jag inte riktigt vet vilka dagar jag klarar av att åka till jobbet utan måste ta en dag i taget. Tur att jag jobbar på en arbetsplats som har överseende för min frånvaro just nu. Jag jobbar ändå, men då hemifrån.

Fredag 10/3: Idag är det fredag och det ska bli skönt med lite ledighet. Det är tungt att jobba 5 dagar i rad just nu, så att få ett par dagar med bara vila är välbehövligt.

BARNETS UTVECKLING

Från den här veckan kallas embryot för foster. Nu har de flesta av kroppens organ bildats. I fortsättningen kommer de både växa till och börja fungera.

Nervcellerna utvecklas nu intensivt. Fostret är ungefär tre centimeter långt och väger runt fem gram. Huvudet är lika stort som resten av kroppen.

Ögonen och näsan syns tydligt. Tidigare låg ögonen långt ut på sidorna av huvudet, men nu är de nästan på rätt plats. Ytterörats form har bildats genom att de små knopparna på sidorna växt samman.

I GRAVIDKRROPPEN

För många fortsätter brösten att växa. Risken för missfall är större under de första 12 veckorna, det går inte att påverka. Blödningar tidigt i graviditeten är vanligt och behöver inte betyda missfall.

Likes

Comments

Så härligt att kunna se efter att jag tagit en månads bloggpaus att ni läsare kommer tillbaka och även nya hit till bloggen! Det här gör mig så glad! Just nu ligger jag på plats 97 hos alla föräldrarbloggar gå på Nouw vilket är superkul!

Jag försöker blogga så mycket som möjligt, men ibland räcker inte tiden eller energin till. Men jag ska ändå se till att det kommer upp något inlägg varje dag. Berätta gärna vad just du vill se mer av här på bloggen så ska jag försöka ordna med det!

Jag är så tacksam för att ni vill läsa och ta del av mitt och min familjs liv. Tack! 💕

Likes

Comments

Att vara gravid är ju helt underbart och fantastiskt, men för att vara helt ärlig så kan inte faktiskt vara rätt tufft ibland också, speciellt den första tiden. Alla som bär på ett barn har olika typer av krämpor och vissa har inga alls utan mår bra under hela graviditeten (jag är inte det minsta avundsjuk haha!).

Jag däremot är en av de som inte riktigt får må bra hela tiden under min graviditet. Det var samma sak när jag väntade Cornelia, men på något sätt så både trodde och hoppades jag att den här gången skulle bli annorlunda. Så blev inte fallet. Så här har jag mått hittills i denna graviditet, jag är nu i vecka 12:

- under vecka 8-11 var jag mer eller mindre sängsliggande. Jag mådde så dåligt att jag inte kunde gå till jobbet, utan arbetade hemifrån de flesta dagarna. Jag spydde så fort jag klev in i köket och i kroppen kändes det som att jag både hade influensan och var bakfull samtidigt!

- energinivån är låg och tröttheten är konstant. Jag går och lägger mig tidigare varje kväll och försöker vila så mycket som möjligt just nu. Hushållet blir lite lidande, men sambon gör mycket och resten får vara. Energin finns inte där helt enkelt.

- fram och tillbaka har jag haft problem med magen som nu arbetar långsammare. Då jag även måste äta järntabletter så hjälper detta inte direkt. Kaffe är ju laxerande, men det tål jag just nu inte att äta. Jag får se till att köpa hem plommon och päron. Har du tips på något annat som skulle kunna fungera?

- jag har kommit fram till att det enda som hjälper mig illamåendet är att jag äter, mest hela tiden! Det blir inga stora portioner, men mer ofta. Och mellan måltiderna blir det mycket med frukt och bär.

- kissa, kissa, kissa! Det känns ibland som att det är det enda jag gör vissa dagar! Till och med när jag precis kommit från toaletten, och då pratar vi typ för en minut den, så känner jag mig kissnödig igen! Jag vaknar även flera gånger på natt och måste upp och kissa.

- jag har även vissa stunder börjat känna av foglossning. Inte jättemycket, men vissa stunder då jag har suttit stilla för länge så känner jag av det. Hoppas inte detta blir värre.

- jag har haft nära att svimma många gånger och det händer alltid när jag ställer mig upp för snabbt eller när jag åker i kollektivtrafiken till jobbet. När jag väntade Cornelia svimmande jag på tunnelbanan vilket var riktigt obehagligt, så nu försöker jag ta det lugnare och lyssna mer på kroppen så det inte behöver hända igen.

Ja, nu vet ni hur jag mått hittills, inte så jätteskoj kanske. Men den senare veckan har jag faktiskt börjat må lite bättre så vi får hålla tummarna att det fortsätter. För jag vill ju även kunna njuta av den här graviditeten också.

Någon som kanske känner igen sig i det jag skriver? Berätta gärna!

Kram Emelie 

Likes

Comments