Ännu ett måste till allt gott i jul är kola! Ett tips är SAFFRANSKOLA. Är du sugen på den ”originella” chokladkolan eller med smak av apelsin, ingefära eller pepparkaka? Då utesluter du bara saffran och mandel och ersätter med smaksättningarna som du finner längst ner i receptet. 😋

Saffranskola med mandel
100 gram smör

3 1/2 dl strösocker

0,5 gram saffran

1 msk vaniljsocker

2 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

2 msk glukossirap eller honung

50 gram flagad mandel

Gör såhär:
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.

2. Rör ner de övriga ingredienserna förutom mandeln som tillsätts i slutet.

3. Låt koka tills kolan når 125 grader eller klarar kulprovet. Vispa några gånger under tiden för att inte få klumpar i kolan.

4. Rör ner den flagade mandeln.

5. Häll kolan i en bakplåtspappersklädd form. Formen du väljer avgör hur tjock kolabitarna blir. Jag använde en form på ca 20x30 cm.

6. Låt kolan svalna. Skär eller klipp kolan i så stora bitar du vill ha. Slå in kolan i smörpapper.

Förslag på andra smaksättningar: ~Chokladkola: tillsätt 2 msk kakao

~Apelsinkola: tillsätt apelsinskal från 2 apelsiner.

~Pepparkakskola: tillsätt 2 tsk pepparkakskrydda.

~Ingefärskola: tillsätt 1 tsk malen ingefära.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det närmar sig jul och det innebär en massa gotta 🎅Knäck är mitt absoluta favoritjulgodis, gärna med hackad sötmandel i! Knäck kan varieras på många sätt ; ha i hackad turkisk peppar eller hackade polkagrisar på botten av knäckformarna. Här nedan kommer det originella receptet på knäck med mandel.

Knäck
2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl strösocker

1 msk smör eller margarin

3/4 dl skållad, hackad sötmandel

Gör såhär:

  1. Häll grädde, sirap, strösocker och smör i en tjockbottnad vid kastrull.
  2. Låt koka kraftigt tills smeten klarar kulprovet. Hur kulprovet går till hittar du här. Under tiden knäcken kokar kan du ställa ut knäckformar på plåtar.
  3. Blanda i den hackade sötmandeln.
  4. Fyll knäckformarna med hjälp av skedar eller för att få lite mindre kladd kan man använda sig av ett mått i stål.
  5. Förvara knäcken svalt.

Likes

Comments

Just nu är det säsong för rabarber och vi har en hel del här hemma i trädgården. Jag är inte särskilt förtjust i "vanlig smulpaj" som innehåller mjöl så jag brukar göra denna knäckiga rabarberpaj med smak av kanel som är helt utan mjöl 👌🏼

Rabarberpaj

1/2 kg rabarber, ansade och skurna i bitar
1dl strösocker (att strö över rabarbern)

75 gram rumsvarmt smör/margarin
1 dl strösocker
1 tsk kanel
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl havregryn

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg rabarbern i en smord pajform. Strö över socker och pudra med lite kanel.
3. Rör ihop smör, socker, kanel, sirap och havregryn.
4. Fördela smuldegen över rabarbern.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter.

Servera med vaniljsås eller glass.

Likes

Comments

Jag har varit otroligt dålig på att blogga ett tag nu 😁 Det beror dels på "idétorka" och att när jag inte är med min underbara son så är det annat som ska fixas å donas Sen försöker vi vara lite nyttiga här hemma så då har det helt enkelt i bakats något på ett tag..Men ikväll gjorde jag en nyttig "jordgubbsglass" 👍🏼

Jordgubbsglass för 2
1,5 dl färska jordgubbar
1,5 dl lätt, naturell kvarg
1 krm kanel (kan uteslutas)
Några droppar flytande honung (smaka dig fram)
Mörk choklad, riven
Jordgubbar till dekoration

Gör såhär:
1. Mixa jordgubbar och kvarg.
2. Tillsätt kanel och honung.
3. Ställ i frysen minst 1 timme.
4. Dekorera med riven choklad och en jordgubbe.

Likes

Comments

Idag blev vår älskade underbara Lowe 1 år Och det har vi såklart firat🎂🎈
Det bjöds på vaniljdrömmar, chokladbollar, cupcakes i form av monster samt en Babblarnatårta fylld med jordgubbsmousse och glasskräm
😋

Likes

Comments

Idag har vi firat jul med min familj ❤️ Och tillställningen hölls hemma hos oss i år. Jag bjöd på lite glögg och tilltugg innan vi njöt av det traditonella julbordet🎅🏼

Likes

Comments

Ett måste till allt gott i jul är kola! I år har jag gjort den "originella" chokladkolan men även saffranskola med mandel. Längre ner i detta inlägg kommer förslag på andra smaksättningar. 

Saffranskola med mandel 
100 gram smör

3 1/2 dl strösocker

0,5 gram saffran

1 msk vaniljsocker 

2 dl vispgrädde

1 dl ljus sirap

2 msk glukossirap eller honung

50 gram flagad mandel

Gör såhär:
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. 

2. Rör ner de övriga ingredienserna förutom mandeln som tillsätts i slutet.    

3. Låt koka tills kolan når 125 grader eller klarar kulprovet. Vispa några gånger under tiden för att inte få klumpar i kolan.

4. Rör ner den flagade mandeln.    

5. Häll kolan i en bakplåtspappersklädd form. Hur tjock kola du vill ha avgör storleken på formen. Jag använde en form på ca 20x30 cm.  

6.Låt kolan svalna. Skär eller klipp kolan i så stora bitar du vill ha. Slå in kolan i smörpapper. 

Förslag på andra smaksättningar (uteslut saffran och mandel):                              ~Chokladkola: tillsätt 2 msk kakao ~Apelsinkola: tillsätt apelsinskal från 2 apelsiner.                                              ~Pepparkakskola: tillsätt 2 tsk pepparkakskrydda.                           ~Ingefärskola: tillsätt 1 tsk malen ingefära.

Likes

Comments

Det har och kommer att vara dåligt med blogginlägg på grund av att jag inte har någon fungerande dator för tillfället. Visst kan jag blogga från mobilen men jag tycker att det är mycket omständigare. Hoppas ni har förståelse för detta och att ni kan hållas ett tag tills en ny dator är inköpt. 😍

I dessa nalkande juletider antar jag att det görs en del knäck och kola i hushållen 😋 Jag tänkte tipsa om ett inlägg på sidan Tidningen hembakat där du får hjälp med att lyckas med ditt julgodis! Det är temperaturen som avgör hur konsistensen på knäcken eller kolan blir👌🏼
Du hittar guiden till rätt konsistens på ditt julgodis här.


Likes

Comments

Lördagskvällen bjöd på Langos, vin och spelkväll. Langos är en ungersk rätt som ofta finns på festivaler. Den består av friterad jäst deg som ofta serveras med gräddfil, riven ost, röd lök och rom men vi lyxade till det med lite handskalade räkor också 👌🏼Det är en riktigt smarrig rätt!

Langos 16 stycken
25 gram jäst (för matbröd)
3 dl ljummet vatten
1 stor kokt potatis, kall och fint riven
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 dl vetemjöl till utbakning
Olja till fritering

Tillbehör
3 dl gräddfil
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 krm malen vitpeppar
1 hackad röd lök
1 liten burk svart stenbitsrom
1 kg skalade räkor
Riven västerbottenost

Gör såhär:
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp det med lite av det ljumna vattnet. Tillsätt resten av vattnet.
2. Blanda den fint rivna potatisen med vetemjöl och salt. Tillsätt detta i degspadet, arbeta ihop till en slät, något lös, deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 16 delar. Kavla ut rundlar och låt jäsa 10 minuter.
4. Värm upp oljan till 180 grader och fritera Langosen i 3 minuter, vänd efter halva tiden.
5. Lägg Langosen på ett galler med hushållspapper under.
6. Blanda ihop gräddfil, pressad vitlök och vitpeppar.
7. Servera Langosen med gräddfilssås, hackad röd lök, riven Västerbottenost, rom och räkor.

Likes

Comments