View tracker

Hej allihopa, jag insåg att det var typ tre veckor sedan jag senast var aktiv här. Men denna veckan har vart ganska intensiv. I måndags hade vi det första nationella provet sen 6:an. Jag tror det gick ganska bra men är lite osäker. Sen tisdag onsdag och torsdag hade vi teknikdagar då hela vårt betyg för teknik denna terminen ska sättas på det vi gjorde. Det var väldigt intensiva dagar så som tur va hade vi studiedag igår. Eftersom det snart är jul, bara 3 veckor kvar så passar de ju inte bättre än att dra till Stockholm en studiedag för att shoppa. Så nu är jag o syrran i Stockholm o ska bo hos vår faster hela helgen. Idag ska vi dra in till stan om en stund och imorgon ska vi till mal of scandinavia

En liten bild på smörgåstårtan jag gjorde förra helgen

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hej allihopa, igår så bakade jag kaka till A-lags matchen som är idag och då jag var så trött efter så somnade jag runt halv nio så jag han inte lägga upp receptet. Så därför kommer det idag istället.

Temp i ugn: 200 grader
Långpanna 35*40 cm
.
Ingredienser:
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetejöl
150 g rumsvarmt margarin
6 dl socker
4 ägg
.
Glasyr:
200 g kokosflingor
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
75 g margarin
.
Vispa ägg och socker. Rör ned margarin, kakao, vaniljsocker och salt. Rör sist i mjölet. Bred ut smeten på bakpapper i formen. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Gör under tiden glasyren. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och sjud på svag värme ca 5 min. Kolla kakan innan du breder på glasyren så den inte är för lös. Om den är det kommer hela kakan att bli förstörd då glasyren hamnar under smeten och trycker upp den på kanterna. Men sen kan du Breda glasyren på kakan och grädda i ca 10 min eller tills den blivit ljusbrun. Ta ut kakan och låt den kallna innan den skärs.

LYCKA TILL!

Likes

Comments

View tracker

Hej allihopa, det kom lite annat ivägen igår så därför han jag inte lägga upp de andra recepten så jag kör lite när jag känner för det idag eller imorn. Men jag tänkte iallafall ge er receptet på chokladmuffinsarna som jag bakade oxå.

Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
2tsk vaniljsocker
100g smör, smält
2dl mjöl
4msk kakao
1krm salt
1 1/2 tsk bakpulver


Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Lägg ut muffinsformar på en plåt och smält sedan smöret. Blanda ägg och socker poröst och häll sedan i vaniljsockret. Blanda medans du häller i mjöl och kakao bakpulver och saltet. Häll sist i smöret och blanda ordentligt innan du häller 3/4 av muffinsformarna med smet. Ställ i ugnen i ca 7-8 minuter om de ska vara kladdiga och ca 10 minuter om de ska vara vanliga muffins. Servera med lite grädde eller någon syrlig frukt så som jordgubbar eller hallon

LYCKA TILL!

Likes

Comments

Heja allihopa i torsdags så bakade jag en hel del kakor så jag tänkte köra lite recept hör under dagen nu. Jag slänger även med receptet på de kakorna som jag bakade till hemma matchen under lovet då jag glömde bort det men här är iallafall första receptet.

Ingredienser:
1krm salt
1tsk bakpulver
3msk hallonsylt
225g kylskåpskallt smör
1dl potatismjöl
4dl vetemjöl
1,5msk vaniljsocker
1dl strösocker

Tillagning
Börja med att blanda alla ingredienser förutom smöret och hallonsylten i en bunke. Dela smöret i små bitar och lägg ner i blandningen. Blanda till en deg, du kan gärna ta hjälp av en matberedare men arbeta snabbt så smöret inte smälter. Värm upp ugnen till 200 grader och börja rada upp pappformer på en plåt. Rulla små bollar av degen och tryck försiktigt ut en grop i bollen med hjälp av lillfingret. Därefter lägger du kakan i en pappform och lägger en lite klick med hallonsylt i gropen som du gjorde. Grädda kakorna mitt i ugnen i 9-10 minuter. Ta ut de och låt svalna. Servera de sedan till fikat eller bara när man är lite sötsugen.
Lycka till!

Likes

Comments

Hej allihopa, denna veckan har vi ganska så mycket i skolan. Vi har haft ett prov och idag ska vi ha ett prov oxå. Det är därför som jag inte har hunnit blogga sen i helgen. Men nu sitter jag och kollar på det sista i USA valet, jag tycker det är ganska konstigt att folk röstar som de gör för jag vet att den ena utav de är den bästa för landet. Men vi får väl se hur det slutar eftersom det inte är avgjort än. Jag har varit vaken i en timme nu så då är det nog dags att börja göra mig iordning. Eftersom om en timme ska jag gå till skolan igen, då det har kommit snö så går vi till skolan för det är massa is under o jag vill inte ramla. Men idag vet jag inte hur vi ska göra då vi såg igår att de hade skottat en väg till skolan så jag ska kolla det snart. Men nu ska jag göra mig iordning och fortsätta kolla på valet då jag är spänd på att se vem som vinner.

Likes

Comments

Hej allihopa, asså igår när vi skulle hem fick jag panik. Stora vägen var avstängd och det var typ 1 decimeter snö så vi skulle ta en liten väg hem. Men i typ första kurvan så sladdade vi, pappa som körde hade som tur var koll på bilen och kunde ratta upp så vi slapp diket. 2 kilometer bort hade en bil kört rakt ut i ett fält fast som tur var va det ingen som va skadad så vi fortsatte. Efter typ 2 timmar var vi hemma, denna vägen tar vanligt vis 20 minuter så de var ganska stor skillnad. När vi kom hem så skulle vi till stadshotellet och äta med några andra familjer ifrån laget så vi hade typ en halvtimme hemma innan vi skulle vara där. Det var fantastisk god mat till ett otroligt pris och även fast vi inte hade något att fira då de hade förlorat alla matcher och åkt ur skadevi var det en fantastisk kväll. Vi stannade kvar runt 3-4 timmar och sedan åkte vi hem. Jag somnade typ direkt och då var klockan runt 00 fast jag vaknade som alla andra dagar denna veckan, klockan 7. Men ja ja imorn är det iallafall skola igen och denna veckan väntar två prov innan vi har prao en vecka och jag ska då vara på Coop restaurang denna gången oxå. Men nu ska jag fortsätta o öva på proven

Likes

Comments

Hej allihopa, nu var det äntligen det efterlängtade höstlovet här och jag njuter till Max av att bara vara hemma och ta de lugnt idag då resten av veckan är fullbokad med saker. Då jag imorgon ska vara med en gammal klasskompis, på onsdag ska jag baka inför A-laget i handboll största match i år, på torsdag ska jag hämta kusinerna på dagis och vara barnvakt från lunch och framåt, på fredag ska vi till Skövde på skadevi och resten av helgen oxå. På lördag kväll kanske vi även ska ut och äta med några på en restaurang i stan men vi får se. Men som ni själva såg så har jag fullt upp resten av veckan så idag ska jag bara vara hemma och ta det lugnt och fixa med lite olika saker som behövs fixas. Som min tvätt, mitt rum måste städas och sånt. Så nu ska jag fortsätta med det och på onsdag eller torsdag kommer receptet upp på den okända speciella kaka jag kommer baka

Likes

Comments

Hej allihopa, nu var det ett tag sedan jag var aktiv här senast men det är så mycket läxor och prov nu innan lovet så jag prioriterar det istället för bloggen just nu. Men snart är det ju lov o då kommer ja förhoppningsvis blogga mer. Men i helgen så passade jag på att göra en fransk bakelse och en annan liten specialare men det kommer senare. Här kommer iallafall receptet på bakelsen jag gjorde.

Du behöver:
Petit chou-deg
125 g vatten (1,25 dl)
125 g standardmjölk (1,25 dl)
120 g smör
3 g salt (0,5 tsk)
140 g vetemjöl (2,5 dl)
4 ägg

Vaniljkräm
dl standardmjölk
1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
1,5 dl strösocker
3 msk maizena
6 äggulor

Gör så här:
dl standardmjölk
1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
1,5 dl strösocker
3 msk maizena
6 äggulor
50 g mörk choklad


Gör så här
Petit chou-deg
Koka upp vatten, mjölk, smör och salt i en kastrull. Rör ner mjölet. Låt degen koka ihop ett par minuter på svag värme under konstant omrörning.
Låt degen svalna helt. Tillsätt 1 ägg och arbeta in det ordentligt. Upprepa med återstående ägg, ett i taget. Degen ska vara slät, glansig och nästan lite seg när den är klar.
Täck bunken med plastfolie som trycks ner så den ligger på degen (för att det inte ska bli en hård yta). Låt vila 1 timme eller ställ in i kylen för användning dagen efter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut 1 cm breda korvar, långa som ett pekfinger, på ett bakplåtspapper. Jämna till dem med ett fuktat finger.
Grädda mitt i ugnen. Sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter.
Grädda cirka 15 minuter till eller tills éclairerna fått en ljusbrun färg. Stäng av ugnen, sätt luckan på glänt och låt dem vila 5 minuter.
Ta ut ur ugnen och stick ett litet hål på toppen av éclairerna så de kan tryckutjämna utan att falla ihop. Då blir de av med invändig ånga och får en bättre konsistens. Jag använder en köttermometer, som ger lagom stort hål. Gör krämen under tiden. Vaniljkräm
Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg ner stång och frön i mjölken. Koka upp och ta av från spisen.
Rör samman socker, maizena och mjöl i en skål. Tillsätt äggulorna och rör tills smeten är klumpfri.
Ta upp vaniljstången ur mjölken och häll mjölken i en fin stråle ner i äggblandningen samtidigt som du vispar. Häll tillbaka allt – helst genom en finmaskig sil – i kastrullen. Hetta upp på medelvärme och rör om hela tiden. Låt svalna i kylen en stund och spritsa i direkt efter att de har kommit ut ur ugnen. Doppa de i smält choklad och ställ i kylen innan servering.

LYCKA TILL!

Likes

Comments

Hej allihopa, idag var det en bra dag i skolan och efteråt så passade jag och syrran på att baka en kladdkaka till och det var faktiskt den andra för denna veckan. Så därför tänkte jag dela med mig av resultatet här till er.

Ingredienser:
2 ägg
2dl vetemjöl
2dl socker
2msk vaniljsocker
100g smör
4msk kakao

Smaksätt med din favorit!
Citrusskal, tex citron, lime eller apelsin
Nötter
Frukt, tex kiwi,banan eller någon annan god frukt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull på låg värme. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner de övriga ingredienserna så allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna och garnera sedan med det du känner att du vill ha. Servera med grädde, glass eller frukt.
Lycka till!

OBS!
Tänk på att kakan ska vara lite extra kladdig när du tar ut den för den stelnar lite efter den har kommit ut ur ugnen.

Likes

Comments

Hej, här kommer det andra receptet från helgen. Det blev en paj med blandade bär från busken och från frysen. Vi har nämligen en björnbärsbusken utanför huset så nu var det en ny omgång mogna bär så då blandade vi med blåbär ifrån frysen så det skulle räcka till en paj. Men ja ja nu kommer iallafall receptet på pajen och det är smulpaj som kanske inte alla gör men Aa...

Du behöver:
3dl bär
100g smör
3dl vetemjöl
2msk strösocker
3msk potatismjöl

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda smör, vetemjöl och socker med fingertopparna eller en matberedare. Smörj en pajform och häll i bären. Häll på potatismjölet och därefter fördelar du degen på hela pajen, (smula på) Grädda i ugn i ca 20 minuter eller tills den är gyllenbrun. Servera nygräddad med vaniljsås och njut.

Eftersom pajen var halvt uppäten när jag skulle ta kort får det bli ett foto från internet på denna oxå

Likes

Comments