Två veckor efter transfer, hcg 700

Det lilla embryot hänger kvar, mitt hcg har gått upp från 35, 7 dagar efter transfer, till 700 igår.

Så jag är försiktigt hoppfull att det kan hålla i sig. Det känns lite overkligt och jag har fortfarande svårt att tro på det. Önskar så mycket att jag hittat till embryodonation för tio år sedan. Så mycket tårar, oro och besvikelser jag sluppit då.

Men bättre sent än aldrig. Bilden är från Olomoucs lilla torg, plåtat från klocktornet. Ska se till att sätta ihop en liten turistguide över Olomouc med omgivningar, det finns mycket att göra, allt är billigt och jag kan rekommendera det även utan att bli med barn på kuppen :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nytt försök.

Så, första försöket tog sig inte, dags för nästa.

Det var med fjärilar i magen jag började planera nästa resa. Det är 67% graviditetschans på varje insättning, så att bomma en gång är en sak, den här gången skulle en miss innebära att vi skulle få felsöka rejält.

Men researrangemangen var lika smidiga som senast, ner till Krakow med Ryanair ,inga förseningar, ingen snöstorm denna gång, bara luftgropar som var lite i klass med en del av Wildfires svängar (Wildfire är Kolmårdens och en av världens häftigaste bergochdalbanor)

Hyrbilsfirman väntade utanför med bilen och vi rullade ner mot Tjeckien och vår Airbnb-lägenhet.

Tog en lite större lägenhet den här gången, med flera rum och ett välutrustat kök.

Att det var ett badhus med massage för en hundralapp/timme mittemot var ju inte helt fel det heller :) Värdinnan hade ordnat allt så fint när vi kom och strax efter 18 kunde vi slappna av på balkongen.

Jag hade haft lite tunn lining på ultraljudet här hemma, ökat östrogendosen, men det fanns en gnagande oro att det inte räckte, skulle upp från 5.6 till minst 7 på en vecka.

För att ge den tid att växa var transfer planerade så sent som möjligt innan hemresa, så vi utnyttjade tiden innan till lite äventyr. Åkte till Ostrava och testade deras guidade turer i kolgruva och övergivet stålverk, riktigt coolt !

På dagen för transfer tog jag det så lugnt som möjligt, vi strosade i Olomouc pittoreska centrum, åt en god lunch på Drapal och gick mot bilen i vad jag trodde var god tid. Det var det inte om man tar en gata fel som sen inte ansluter mot parkeringsvägen. En rask promenad och rätt svettig hittade vi bilen och kom till kliniken med en minuts marginal.


Koordinatorn Iveta hade dock allt klart, så medans jag drack lite förfriskningar ordnade hon inskrivning och alla papper snabbt och smidigt.

En stor anledning att jag valde IVF-clinic Olomouc var just deras förmåga att få saker att bara funka. Iveta är bättre på engelska än jag , så språket är aldrig ett problem och jag kände mig lika trygg och omhändertagen som senast.

Sen kom den stora stjärnan vi väntat på :D , dr Machac, som åkt över till kliniken på en ledig dag för min skull. Mer skägg, samma underbara personlighet. Han är en mästare på att köra Tender Loving Care på hormonstinna och gråtmilda patienter! Jag var rätt varvad fortfarande, men efter en stund samspråk om transfern och vilket protokoll jag skulle följa sen kändes allt enkelt och glasklart.

Tillbaks in i det lilla omklädningsrummet, vira in sig i lakanet/togan och ut i behandlingsrummet. Embryologen hälsade glatt bakom lilla luckan och jag fick en känsla av att alla kände till klinikens första svenska. (nu är jag inte ensam svenska längre, fler har hittat hit) Jag hade kameran med och försökte få en någorlunda bild på det lilla embryot, som helst inte skulle se ut som ett varsel från Ghostbusters. Resultatet blev väl sidådär, men det var i alla fall enligt doktorn ett vackert embryo, 6-dagar fullt kläckt blastocyt.

Min lining hade gått upp till 8.7, den vågade kanske inget annat när dr Machac höll ögonen på den...

Tydligen hade jag smalt cervix, så det var lite pillande innan det lilla livet låg tryggt inbäddat i ett veck. Jag hade med musik en vän skrivit som blivit en themesong för mig, låg och lyssnade på den under de tio minuterna jag skulle vila efteråt. Det var en annan utländsk patient direkt efter mig, så jag hade sagt att jag klarade mig utan Iveta, de andra kunde engelska nog för att prata lite och önska mig lycka till.

Påklädning och betalning, sen firade vi med en glass innan vi åkte och åt middag. Dagen efter blev en riktig pamperday, med avslappningsmassage, pedikyr och en dag på zoo. Hemresan var lite besvärlig då jag fick lyfta max tio kilo och helst inte ens det. Vi hade bokat ett extra bagage så jag skulle slippa handbagaget och maken fick ta alla lyft.

Väl hemma...ja...ni som är i svängen vet hur det där med två veckors väntan är...

Jag hade dessutom missat att jag kört slut på nästan alla test senast, bara ett kvar och det gick på 5e dagen efter transfer när man KAN testa med 10 IU-s test i bästa fall. Att ha en varm kväll och dricka en massa var INTE "bästa fall" Kissade en hel flod. Envis som fan testade jag ändå. Förstås negativt. Köpte test på Tradera, fast de skulle inte hinna fram innan helgen. Hittade två som gick ut 2015. De funkade förstås inte heller.

Men jag hade fått en konstigt surrande känsla i livmodertrakten som gav mig hopp. Ryggont är oftast progesteronet, det här var mer diffust...hoppfullt...

På måndagen tog jag en tur till Werlabs istället då kisstesten inte kommit fram. Provsvaret kom två timmar senare på sms, men vågade inte logga in innan jag var lite avskild, mentalt förberedde jag mig på att det kunde vara negativt och ville kunna gråta ifred.

Hcg 35, gravid! Grät som en jäkla fontän ändå, av glädje , lättnad och jag vet inte vad...

Snälla lilla ärta, stanna kvar!

Ska göra nytt blodprov onsdag för att se att stegringen fungerar som den ska.

Men idag ska jag unna mig glädjen och försöka blunda för oron att något ska släppa.


Likes

Comments

Det lilla livet jag fick med mig förra resan släppte taget, så efter lite återhämtning är vi nu i färd med att planera en ny resa till Tjeckien.

Håller tummarna att vi klarar oss hela vägen denna gång.

Nu kan vi ju drillen, p-piller för att synka mensen till flyget, bokat Ryanair till Krakow, hyrbil därifrån.

Testar Ostrava denna gång och åker till kliniken över dagen bara. Ostrava hade kolgruvor man kunde testa att gå ner i och andra roliga turistmål.


Samma protokoll som senast, östrogen från första blödningsdagen, ultraljud för att kolla slemhinnan dag 13, progesteron 5 dagar före transfer.

Väldigt smidigt. Absurt att jag kan få ett färdigt embryo för en tredjedel av vad ett IVF kostar i Sverige, 10.000 för allt.

Och då slipper min stackars kropp pressas att klämma ur sig ett par undermåliga ägg också.

I Sverige är det olagligt med embryodonation, men man kan donera ägg, spermier eller adoptera. Staten uppmuntrar adoptioner och betalar 75.000 i bidrag per barn.

Det finns fler presumtiva adoptivföräldrar än tillgängliga adoptivbarn. Kravet på att alla ska känna sitt genetiska ursprung som gäller ägg och spermadonationer saknas också, en del adopterade går aldrig att spåra föräldrarna till. Då blir logiken att förbjuda anonyma donationer lite skev.

Ännu skevare känns det när hundratals IVF-embryon slängs varje år och inte får doneras, ens öppet, till barnlösa i behov av dem.

Likes

Comments

Upptäckte att alla mina gamla länkar till kliniken dött utan hänvisning..

Visade sig att de håller på att göra om hemsidan så nu måste man peta in ordet "old" i alla länkar.


Kommer ännu en version, så jag nöjer mig med att sätta ut deras grundsida här nu, så ändrar jag igen när den permanenta sidan kommer :)

http://ivfclinic.cz/old/en/


Likes

Comments

Hjärtat i IVF-Clinic Olomouc, dr Machac (uttalas ungefär som en ilsken katt låter)

http://ivfclinic.cz/en/nas-tym/mudr-stepan-machac/

Han har en gedigen erfarenhet och har jobbat i England nästan tio år, så mycket bra på engelska.

Stephan är klinikchef och sitter dessutom i styrelsen, men tar sig ändå tid att svara på enskilda patienters mail och föra en bra dialog om det vi kan oroa oss för.

Jag hade en hel del mailkontakt med honom innan och kan konstatera att allt var exakt som han utlovat när jag kom fram, inga extra avgifter tillkom och transfer sköttes smidigt och fint.Likes

Comments

Embryona är redan skapade, de matchar efter önskemål. Man får en lista med längd, vikt, utbildningsnivå, hårfärg etc att kryssa i.

Har du väldigt specifika önskemål om utseende/utbildning på donatorerna kan de ta längre tid att hitta ett embryo.

Vi önskade bara blåa ögon och hade ett embryo inom några veckor.

Kvinnor upp till 49 år behandlas, alltså mycket längre spann än i Sverige.

EU-recept går att ta ut på vanliga apotek, jag skrev bara ut de insannade recepten och lämnade in.

Man måste komma ihåg att äta Folsyra, precis som vid en vanlig graviditet.

Man behöver hjälp med ultraljudskoll av slemhinnan på hemmaplan, en del gyn är misstänksamma på embryodonationer , så du kan behöva riinga runt lite.

Det finns flera Facebookgrupper som ger tips och stöd.

Har haft kontakt med halvdussinet kliniker, ett problem jag upplevt är att de slutar svara på mail vecko eller månadsvis (vilket var skälet till att jag fastnade för Iveta och dr Stephan som är extremt duktiga på snabba svar).

Jag ser det som en dealbreaker, vill de ha mina pengar får de ha en organisation som har fungerande rutiner .Brukade maila nån annan koordinator eller klinikchefen när jag inte fått svar på veckor. Oftast kom en blek ursäkt med "sjuk personal" ," personal slutat och ingen kollade mailen" Men om de inte ens kan ha en fungerande mailorganisation, så litar jag inte på att de har en fungerande embryohantering.


Likes

Comments

http://ivfclinic.cz/old/en/

Kliniken låg i ett företagshus och kändes proffsig, rent och fint.Tog en sväng dit dagen före transfer, för att känna in stället och det kändes tryggt och bra.

Iveta kände jag ju bra efter allt chattande och vi fann varandra direkt.Hon var en f.d patient som nu börjat jobba som koordinator efter sin föräldraledighet.

Man kunde åka utan sin make, bara man tog med körkorts eller passkopia och ett underskrivet godkännande.

Men vi åkte ihop, så allt kunde skrivas direkt.


Dagen efter var det transfer, först ett samtal med doktor Stephan, han var lika trygg som i mailen.

Jag fick 67% graviditetschans på det embryo de reserverat åt mig.

Fick proceduren beskriven och ställde de få frågor jag hade. Efter ett antal varv i IVF-svängen var inte ett embryoinsättande något ovanligt längre.

Sen fick jag drapera mig i ett lakan på nederdelen och hoppa upp i gynstolen, embryot visades på en skärm och ett par minuter senare vilade den intu mig.

Hade med mp3 och lyssnade på musik 10 minuter, sen fick jag gå ut med lite allmänna förhållningsorder.

Likes

Comments

Efter mycket research och bollande i engelska forumgrupper bestämde jag mig för "ivfclinic Olomouc", Tjeckien.

De var lite dyrare än de allra billigaste (1140euro för ett embryo, 1680 för två, + 300 för testade), men det vägdes upp av att jag fick ha personlig mailkontakt med min doktor, Stephan och fick mail besvarade inom timmar även på helger och kvällar om jag skrev URGENT i ämnesraden. Samt att jag uppskattade deras proffsiga hantering, andra kliniker jag och vänner haft kontakt med missade saker, skickade annan patiens protokoll till ... kvaliten varierade stort mellan klinikerna ibland.

Både Stephan och koordinatorn Iveta hade bott i USA och kunde bättre engelska än jag.

Hade haft mycket funderingar över hur mycket appersarbete och trassel en utlandsbehandling kunde innebära, men nu när jag gjort den kan jag konstatera att det var mer trassel med mina IVFs i Sverige.

Kopierade alla journaler o labbsvar, där fanns nästan allt de ville ha,embryodonation kräver mycket mindre än IVF eller äggdonation.

Werlabs kunde ta de tester som saknades (HIV, syfilis etc).

Man skulle även ha cellprov gjort senaste året.

Jag kunde få gratis Skypekonsultation, men skötte allt via mail, kändes lika bra det, inga egentliga problem fanns att ta upp.

Fick recept övermailat och skrev ut dem, funkade fint att ta ut.

Embryodonation, av frysta embryon, är lätta att medicinera för. De med stadig ägglossning kan sätta in embryot på naturlig cykel med minimalt hormonstöd. Jag litade dock inte på min opålitliga kropp alls och styde först upp med p-piller..

Med p-pilleruppstyrning, så bokades flyg och boende två månader innan.

Olomouc ligger långt sydost, så det var faktiskt förmånligare att ta Ryanair till Krakow och sen hyrde vi bil, det går även långfärdsbussar.

Annars ligger Wien och Bratislawa på ett par timmars tåg/buss bort, Student Agency Bus täcker alla de länderna med sköna långfärdsbussar..

På första blödningsdagen startade jag östrogen, dag 11 gjorde jag ett ultraljud här hemma och kollade att slemhinnan växt till sig. Progesteronstart 6 dagar före planerad transfer.


Bodde i Airbnb, fungerade perfekt, fin lägenhet med bra läge för 250 kr per natt totalt.Likes

Comments

Det var inte lätt att ens få veta att man KUNDE åka utomlands och få ett färdigt embryo insatt för ungefär en tredjedel av vad ett IVF i Sverige kostar.

Jag hade sett någon kort artikel om en kvinna som åkt iväg för ett sista försök att bli gravid, det nämdes inte vilken klinik, men hon hade betalat en väldigt hög summa, så jag sorterade först in embryodonation på samma fack som äggdonation "Hade varit underbart, men vi har inte råd"

Då det visat sig finnas en genetisk faktor och min ålder gjorde äggen ännu sämre började jag leta igen och hittade lite forumrådar som antydde att det inte alls behövde vara så dyrt.

Prisläget i Polen, Slovakienn och Tjeckien låg kring 10-15 tusen per embryo, det var klart hanterbart.

På forumen verkade Tjeckien vara de som låg lite i framkant, men första kontakten togs ändå med Invimed i Polen för att de låg så bra till för Ryanairflyg.

Initialt verkade de bra, mailväxlingen gick fint.

Men sen krävde de ett första konsultationsbesök, vi bokade flyg till Warsawa och nånstans på plats havererade Invimeds kommunikation totalt. Läkarbesöket kom bort, de kunde inte hitta en ny tid, sen svarade de varken i telefon eller på mail föränn efter att vi kommit hem igen.. Fick ta det som en storstadsweedend istället, men det kändes snopet och kylde av mig en hel del.

Nytt varv på forumen, hittade Reprofit och Gennet i Tjeckien. De svarade snabbt på första mailet och skickade prislista och kontrakt. Men sen slutade de att svara på mail. Jag testade att maila en annan av Reprofits koordinatorer och då jag bytt fungerade det mycket bättre.

Gennet hörde av sig fyra månader senare och verkade förvånade att jag var sur över att de inte svarat på mina senaste tre mail och nu inte ville ha dem..

Men Reprofit kändes bra, i en Facebookgrupp såg jag många positiva. Så slutade min läkare där och flyttade till Olomouc istället. Då mitt intryck av kliniken i huvudsak berodde på honom flyttade jag med.

Och där började den riktiga resan.Likes

Comments