Du vet antagligen hur du hjälper en person som behöver läggas i stabilt sidoläge, hur man ska bete sig vid en brand eller hur man utför hjärt- och lungräddning, men vet du verkligen vad du som icke diabetiker ska göra om en diabetiker har drabbats av hypoglykemi eller hamnat i en insulinkoma? Att vakna upp mitt i natten och känna känslan av hjälplöshet, ängslan och orolighet. En helt vanlig natt i en diabetikers liv, detta är symptom på ett tillstånd som kallas för hypoglykemi (lågt blodsockervärde).

Hypoglykemi är ett tillstånd då blodets sockerhalt är lägre än ungefär 2-3,5 mmol/l. Symptom som är karaktäristiska för lågt blodsocker är bland annat darrningar, svaghetskänsla, humörförändringar, hjärtklappning, nedsatt närvarokänsla, kramper och slutligen koma. Dessa symptom är självklart olika för alla människor, just på grund av att diabetes som alla andra sjukdomar är individuella. Detta medför att en viss symtom som visar sig på en diabetiker, inte är densamma på en annan diabetiker. Detta är en viktig faktor att komma ihåg.

En symptom som jag under senare tid av mitt nioåriga liv med diabetes är att käk, mun och tung-partiet domnar bort vid lågt blodsocker. Man kan jämföra detta med när ett ben eller en fot domnar bort och en stickande känsla uppstår och sakta men säkert tappar man känseln helt. Andra symptom på hypoglykemi i mitt fall är darrningar, skakningar, att jag känner hjärtslagen hårdare, koncentrationssvårigheter och att det svartnar för ögonen. Jag blir även väldigt klumpig och flamsig av mig och tappar saker väldigt lätt. Självklart är symptomen varierande för olika tillfällen men dessa är väl återkommande. Man brukar dela in symptomen på lågt blodsocker i två separata indelningar, den första är kroppens försvarsreaktion när den försöker höja blodsockret och detta kallas för Adrenerga symptom. Den andra indelningen är Neuroglukopena symptom och de kommer från hjärnan på grund av brist på socker i nervcellerna.

Vid ett blodsockervärde på 3,5 mmol/l och nedåt kan hjärnan påverkas och fungera sämre, detta i sin tur medför att hjärnan får brist på energi. När detta inträffar frisätts stresshormoner som kortisol och adrenalin, som signalerar till levern att frisätta socker. Dessa stresshormoner är ett varningssystem för symptomen hypoglykemi.

Varför man som diabetiker hamnar i detta tillstånd kan bero på flera olika anledningar. Några av dessa kan exempelvis vara att du som diabetiker har doserat för stor dos insulin, ökad fysisk aktivitet eller för lite mat. Blodsockret kan sjuka så drastiskt att man inte ens hinner upptäcka några varningstecken. När detta inträffar kan man svimma, få ett krampanfall eller till och med hamna i koma. Detta medför att hypoglykemi kan vara ett livshotande tillstånd samtidigt som det är ett akut medicinskt tillstånd.

En frisk person ska inte kunna få denna typ av livshotande blodsockerfall. Kroppen har system som motverkar att blodsockret blir alltför lågt. Icke diabetiker har ett lager av så kallat glykogen i musklerna och framför allt i levern. Detta glykogen omvandlas till socker när blodsockernivån börjar bli låg, om det har gått alltför många timmar sedan föregående måltid. Detta händer till exempel när vi sover. Det får nämligen inte bli tomt på socker i blodbanan eftersom hjärnan då inte kan fungera. Övriga organ fungerar för övrigt också mycket dåligt om blodsockernivån blir alltför låg.

Vid djup sömn minskar adrenalin-påslaget vid lågt blodsocker vilket kan bidra till att man inte vaknar av känningen (lågt blodsocker). Jag är otroligt rädd för att få en nattlig känning och inte vakna, just för att jag har varit med om detta tidigare. Händelsen inträffade en helt vanlig tisdagsmorgon under hösten 2014. Om min mamma inte hade varit hemma eller försökt väcka mig och tillkallat ambulanspersonal vid detta tillfälle så hade jag troligen inte suttit här idag. Därför är jag så otroligt tacksam när min kropp reagerar på dessa signaler som signalerar hypoglykemi, även om incidenter som dessa är så himla krävande.

Om en kvinna eller man är förvirrad, har sluddrig tal eller till och med är medvetslös behöver det inte alls betyda att denne person har druckit. Det kan helt enkelt vara en diabetiker som antingen har drabbats av för högt eller lågt blodsocker. Lågt blodsocker är ett livshotande tillstånd som kräver omedelbar tillförsel av socker. En medvetslös person måste få i sig något sött eller också en injektion av läkemedlet Glukagon, som leder till nybildning av socker i kroppen. Ge aldrig en medvetslös person något sött i fast form då detta kan kväva personen i fråga, larma istället ambulanspersonal och se till att personen alltid har fria luftvägar. Försök att få kontakt med personen och ge denne någonting sött i flytande form, exempelvis sirap, flytande gluckagon eller strösocker och placera detta på insidan av kinden eller under tungan då detta är områden som snabbt tar upp sockret. Först och främst tillkalla alltid hjälp eller ambulanspersonal det första du gör. Om du mot förmodan har en blodsockermätare till hands så se till att ta ett blodsockertest för att se på vilket värde personen ligger på, gör dock detta efter att du larmat ambulans. Ofta vet man inte blodsockervärdet på personen som är medvetslös och man kan förlora värdefull tid på att försöka mäta detta innan man har larmat ambulanspersonal.

Är personen i fråga fortfarande i medvetande men med lågt blodsocker, gäller det att få i socker snabbt som attan. Bäst av allt är något sött i flytande form, då det kan vara svårt att tugga och svälja i ett sådant tillstånd. Se till att personen håller sig vaken och lämna aldrig personen ensam förrän denne känner sig bättre och kan ta hand om sig själv.

Att veta att personer i allmänhet samt personer i min närhet vet vad som ska göras när jag och andra diabetiker drabbas av hypoglykemi eller en insulinkoma är en livförsäkring för oss diabetiker. Det kan rädda liv. #öppendiabetes

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hade tänkt att ni läsare ska få lära känna mig lite bättre då jag ännu inte berättat så mycket om mig själv. Här kommer tio saker ni inte visste om mig!

1. Någonting som jag fortfarande gör ibland och som jag har gjort sedan jag var liten är att lägga salta lakritsgodisar i Pepsi Max / Cola Light - verkligen älskar kombinationen av cola och lakrits (!!!).

2. En av mina absoluta favorit filmer är filmen "Chocolate". Verkligen världens mysigaste film dock måste man äta choklad när man kollar på filmen annars blir man bara frestad. Tips, Tips, Tips!

3. Jag avskyr att åka hiss själv, är så rädd för att den ska stanna eller att någon läskig typ ska komma in i hissen. Tar hellre trapporna i så fall.

4. När jag är hemma själv eller ensam så sjunger jag ALLTID. Är en person som inte kan hålla mig från att ha egen konsert när jag duschar.

5. Jag älskar att kolla på svenska dokusåpor och serier så som Bonde söker fru, Syrror, Bachelor, Arga snickaren och Svartsjön. Kollar nästan aldrig på amerikanska serier, har aldrig sett en hel amerikansk serie som alla andra svenska ungdomar haha...

6. Jag mår så otroligt bra av att resa, se och upptäcka nya platser. Någonting som jag verkligen vill göra mer.

7. Jag är familjens godisråtta / kakmonster - älskar allt som är sött, kan dock medge att det inte är bästa kombinationen när man är typ 1 diabetiker tyvärr...

8. Jag HATAR att vänta på folk och att stå i kö. Kallar det "slöseri på tid".

9. När jag klipper med saxar så tuggar jag i takten när jag klipper..sjukt udda jag vet. Har hållit på så sedan jag var liten.

10. Jag är väldigt traditionsbunden och älskar högtider som julafton och midsommar. Över lag älskar jag att fira saker / händelser. Ser alltid en mening med att fira.

Likes

Comments

(inlägget innehåller adlinks)

Om det är någonting som jag vill investera lite extra i just nu så är det träningskläder, mina börjar bli så himla slitna och tråkiga så funderar starkt på att klicka hem lite snyggt. Snygga färger och mönster tycker jag personligen ger mycket mer motivation, då jag vanligen knappt bär färg. Är vanligen ganska neutral och svart av mig haha. Funderar även på köpa ett nytt träningskort då mitt snart går ut.

Vill även ta tillfället i akt att tacka för all den fina respons som jag fick för mitt förra inlägg. <3 Dessa typer av informativa och personliga texter är någonting som jag brinner lite extra för, så mer av detta kommer ni att få ta del av. Dagens planer är att jobba till stängning, efter jobbet ska jag möta upp mamma för lite middag / fika och sen ska vi faktiskt gå på teater. Att gå på teater är någonting som jag tror att jag nästan aldrig gjort, förutom med skolan då. Jag har en kompis som är med i teatern ikväll så därför ska vi kika lite. Kram!

Likes

Comments

De flesta människor känner nog någon eller några personer i sin närhet som är drabbade och lever en vardag med diabetes typ 1 som livspartner, eller som är i riskzonen. Varför jag kallar den autoimmuna sjukdomen för en livspartner är just pågrund av att vi som diabetiker ständigt får leva tätt inpå sjukdomen och som ständigt påverkar våra vardagliga liv.

Typ 1 diabetes är som jag tidigare nämnde en autoimmun sjukdom vilket innebär att immunförsvaret som normalt tar hand om bakterier eller virus till exempel vid en förkylning, tar fel och istället attackerar och förstör de egna insulinbildande cellerna. Detta är varför vi som diabetiker inte själva har en bukspottskörtel som producerar insulin, utan istället behöver tillföra insulinet genom antingen insulinpennor eller insulinpumpar för att kunna överleva och ha en så normal vardag och livsstil som möjligt. Varför kroppen attackerar sig själv på det här sättet vet man ännu inte vad det beror på, det finns heller inget botemedel mot sjukdomen och detta innebär att vi som lever med typ 1 diabetes behöver leva med sjukdomen hela livet ut och som ständigt tär på psyket.

Denna autoimmuna sjukdom är en diagnos som vi diabetiker inte själva valt att få eller kunna påverka på något sätt. Om man blir diagnostiserad med typ 1 diabetes och tidigare inte varit i kontakt med sjukdomen vänds hela ens tillvaron upp och ner, där man tvingas ändra på sitt liv utan att vara beredd på det.

Diabetes är en sjukdom som inte syns utanpå, men som känns tusen gånger starkare inuti. Att ständigt ligga ett steg före och ha koll på sina blodsockervärden dygnet runt sliter mer på en vad man tror. Att ständigt behöva vara sin egen doktor, varje timme, varje dag, dygnet runt, året om och att känna pressen att aldrig kunna ta semester från sjukdomen är en stor press som många diabetiker lever med. Att aldrig kunna sluta oroa sig för framtid komplikationer som kan orsakas pågrund av det du gör i nutid, att hela tiden fundera på vad man ligger på i blodsockervärde och hur man ska dosera insulindosen så att man inte tar antingen för många eller för få enheter. Att veta att vi som diabetiker löper stor risk för att drabbas av olika följdsjukdomar som ögonskador, njurskador, cancer, hjärtsjukdomar, nervskador, stroke, kärlsjukdomar och amputationer av olika slag om vi inte sköter vår sjukdom på bästa sätt är en faktor till ytligare press. Den kontinuerliga pressen, att hela tiden som diabetiker vela ta hand om sin kropp på bästa sätt.

Jag ser och hör dagligen diabetiker beskriva sjukdomen som en balansgång där man aldrig får ta ett snedsteg, där det antingen kan handla om att ta för få eller för många enheter insulin till en måltid, eller där man behöver balansera kost och motion för att få en så fungerande vardag som möjligt. Andra beskriver sjukdomen som en bergochdalbana, där ens blodsockervärden ena sekunden är högre än väntat och andra sekunden är det lägre än väntat.

Att i perioder svänga i blodsockervärdet tär både på kropp och knopp, humöret svänger och orken tar slut. Diabetes typ 1 är en sjukdom som man aldrig kan gömma sig ifrån, ta semester ifrån, att alltid behöva bära med sig denna. Att antingen göra sjukdomen till en fiende eller levnadskamrat?

Varje dag dör fem svenskar som en direkt följd av sin diabetes, det är fem gånger fler än som dör i trafiken. Sverige har den högsta frekvensen i världen på barn och ungdomar som drabbas av diabetes typ 1. Under de senaste två decennierna har barn och ungdoms diabetes ökat med 50 %. Diabetes typ 1 är en dödlig sjukdom om den inte behandlas på rätt sätt med rätt medicinering kopplat till kost och motion.

Att leva med en kronisk sjukdom innebär att leva med en sjukdom genom hela livet. Även om det finns flera olika sorters kroniska sjukdomar har de alla gemensamma delar. Både ungdomarna och familjen ställs inför utmaningar som kan handla om många olika aspekter av livet. Dessa kan vara att förebygga medicinska kriser, att kunna hantera dessa om de uppstår, att kontrollera olika symtom och att kunna följa en behandling. Det kan också handla om att anpassa sig till sjukdomsförloppet, normalisera umgänget med andra eller ändra sin livsstil.

Jag har vetenskapen att det finns så många fler sjukdomar som är hundra gånger mer påfrestande och som kanske har en mer förödande utgång. Men bara för att jag vet detta tänker jag aldrig någonsin förminska min egna sjukdom. För mig är typ 1 diabetes stress, kraftlöshet, ångest, press, utmattning och ständig rädsla, det vill säga ingenting som jag önskade att någon någonsin behöver uppleva och kämpa med.

Varför jag valde att skriva denna artikel var pågrund av att sprida ett budskap, ett viktigt sådant, som innebar att nyckeln till framgång är kunskap, och kunskap kan vi tillsammans sprida. Diabetesgåtan måste lösas och för att hindra den snabba utbredningen av sjukdomen krävs drastiska åtgärder. Varenda gåva till diabetesföreningen är värdefull, för tillsammans hjälper de forskningen framåt som räddar liv.

Likes

Comments

God förmiddag! Vaknade upp till en klarblå himmel och massa frost, verkligen så himla fint..det är någonting speciellt med denna årstid ändå. Är ledig från jobb idag så har lite att fixa, jobbar imorgon och senare ska jag träffa mina favorittjejer på en fika för ett ha ett skypemöte med en annan tjej för att planera lite roligheter under 2017, mer om det när det börjar närma sig. Ovan slängde jag in två bilder på en del av min pojkväns 20-års present, han ska alltså få åka antingen Ferrari eller Lamborghini. Han blev verkligen så glad, ett perfekt presenttips då det alltid är så svårt att köpa presenter åt killar.

Min goda lunch som jag gjorde alldeles nyss. Nötfärsbiffar med rött ris och en fräsch sallad med bland annat grönkål.

Likes

Comments

inlägget innehåller adlinks

Hur fina är inte dessa mobilskal? Hett tips, verkligen helt perfekta! Mobilskalen ovan är anpassade för Iphone 5/5s samt SE, tycker dock skalen till Iphone 6 och 7 är så himla mycket finare, då flera av dessa har en liten guld detalj nertill på framsidan. Eftersom jag införskaffade mig en ny mobil igår så valde jag att klicka hem skalet till höger, så himla stilrent och snyggt. Är en riktig marmor-älskare!

Börjar jobba om en cirka en timma, så ska göra mig i ordning och äta och sen ta upp på stan. Jobbar till stängning ikväll, sen ska jag träffa min pojkvän <3. Ikväll ska han även få en del av sin 20-års present, hoppas att han blir nöjd!

Likes

Comments

Hoppas ni har haft en bra start inpå dagen, det har jag iallafall. Vaknade runt nio i morse till ett snöigt Örebro med ett blodsockervärde på 6.0 mmol/l. Nu på eftermiddagen har jag druckit massa kaffe och kikat igenom HM's senaste modekatalog som under eftermiddagen hade hamnat i vår brevlåda. Tidningen innehöll verkligen så himla mycket fina mönster och färger, ser ut att bli en glamourös vinter. 

Under dagen har jag även hunnit att införskaffa mig en ny mobil, denna gång blev det en silvrig Iphone SE. Mobilen har samma format som en Iphone 5 men med samma prestanda som en Iphone 6s, så får hoppas att jag blir nöjd. Att lägga pengar på en mobil är verkligen så himla tråkigt, denna summa hade man lätt kunnat lägga på någonting mycket roligare även om det verkligen var behövligt med en ny mobil. Planerna under denna dag är att starta i ordning min nya mobil, röja upp på rummet, ta ett varmt bad och sedan äta en god middag ihop med min familj ikväll. En ta hand om mig själv dag helt enkelt. Borde verkligen dra mig mot gymmet också, får se hur det blir med den saken...

Likes

Comments

Eftersom att jag aldrig har bloggat tidigare och är ny inom denna bransch, tänkte jag ta tillfället i akt att presentera mig lite kort så ni får en bild av vem jag är som person. Jag är en tjej på 19 år som älskar att vara kreativ och fota, även om denna hobby har lagts lite åt sidan de senaste åren. Detta är en av de flera anledning till varför jag väljer att börja blogga, just för att kunna uttrycka min kreativitet och kunna dela med mig av texter och bilder.

Som jag nämner i beskrivningen, lever jag med den kroniska och autoimmuna sjukdomen Diabetes typ 1. En sjukdom som jag och många andra människor inte har valt att få eller kunna påverka på något sätt. En sjukdom som både är tidskrävande och krävande för psyket på ett eller annat sätt. Min diabetes är en annan anledning till varför jag har valt att starta denna blogg. Jag vill kunna dela med mig av erfarenheter och sprida kunskap om min sjukdom, jag anser att kunskap är nyckeln till framgång.

I min vardag arbetar jag som butiksanställd i två olika butiker i Örebro, där jag trivs väldigt bra. För tillfället studerar jag inte, framtidsplanerna är ändå att studera på Universitetet inom ett till två år. Studietiden är någonting som jag verkligen ser fram emot. På fritiden umgås jag gärna med min familj, vänner och pojkvän. Jag är även mode och inredningsintresserad som älskar att resa och upptäcka platser mer än någonting annat.

Likes

Comments