Halloj. 

Ännu en vecka har nu passerat och nu är vi helt klara med första kursen, som var en introduktionskurs. Det kanske låter lite lulligt, och det var det också. Men det var en riktig kurs som vi får poäng av samt betyg. Varje grupp höll i en presentation i fredags. På en scen framför en rätt stor skara människor. På engelska... Jag ska ju inte sticka under stolen med att jag var nervös och att rösten darrade. Men det gick bra! 

Imorgon börjar våran första riktiga kurs, kallas typ nursing. Det verkar som om vi ska lära oss om första hjälpen och lite andra praktiska saker som kan vara gynnsamt att kunna som medicinstudent. Sen tror jag att det är ett skriftligt prov på fredag, eftersom denna kurs bara är en vecka. 

Men sen, veckan därpå, då drar det roliga igång, ha-ha. Nej, men då börjar iallafall den riktiga första akademiska kursen, cytologi & parasitologi. Det är ungefär läran om cellen och en massa om parasiter. Kanske inte det roligaste som finns, men jag ska nog njuta nu för om ca. 1,5 månad börjar fysiken... Behöver jag berätta att jag redan har ångest?... 

Jag har iallafall riktigt sköna skoldagar nu den första kursen. Börjar 10.30 och slutar 14:30 i princip varje dag måndag till fredag. Sen ungefär två eftermiddagar i veckan läser jag litauiska och latin. Så skönt?! 

Och jag har kontaktat en person på skolan som har hand om volontärarbeten för jag funderar på om jag ska börja volontärarbeta på ett lokalt djurskyddscenter här. Det ligger ungefär en halvtimme med buss härifrån och då skulle jag isåfall hänga där och hjälpa till lite på helgerna(när jag vill och kan). Där har dom iallafall alla möjliga djur. Katter, hundar, hästar, fåglar, kaniner, ja you name it. Samt att dom behöver verkligen all hjälp dom kan få, så jag är jättesugen. Jag kanske åker dit och hälsar på att kollar runt för att få mer information om det, så kan jag uppdatera er här om det blir något... 

För jag känner verkligen abstinens efter djur, efter att jag levt konstant med katt(er) typ hela mitt liv. Kanske att jag kan adoptera någon katt då. Om min hyresvärd tillåter det d.v.s.... 

Annars mår jag bra. Har generellt sätt rätt låg energi nästan hela tiden, ända sen jag kom hit. Kanske att jag äter dåligt eller något, men jag är verkligen konstant trött. Har blivit förkyld och fått utslag i ansiktet också. Det kanske tar ett tag för kroppen och knoppen att ställa om till en ny kultur, nytt land, ny mat, nya levnadsförhållanden. Menar mer att det är ju rätt mentalt jobbigt att flytta ensam till ett nytt land, och att det tar ut sig fysiskt på kroppen. Men imorgon ska jag ändra mina matvanor. Har ätit så dålig mat sen jag kom hit, med massor av gluten & laktos och mjöl och tillsatt socker typ varje dag. Inte bra för mig med IBS(självdiagnostiserad...). Nej, imorrn ska jag upp relativt tidigt, så nu måste jag sova. Vi hörs. P&K
   Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Här är två bilder jag tog när jag var här i juni för att skaffa lägenhet, men det ser snarlikt ut nu också... Min lägenhet ligger i den mörka byggnaden vid det stora gröna trädet. Men man ser inte mitt fönster från bilden dock...

För er som undrar så är det väldigt enkelt att skaffa lägenhet här, och månadskostnaderna är rätt billiga i jämförelse med i Sverige. T.ex. så kostar väl en tvåa i centrum/gamla stan runt 300-500 euro i månaden. Och mat här är svinbilligt så man lever gott och väl på studiebidraget. 

Likes

Comments

​(bild lånad från google)

För er som är intresserade av min skola; Lithuanian University of Health Sciences(LSMU)! Just den stora vita byggnaden på bilden är vårt universitetssjukhus, Kauno Klinikos.  Och runt sjukhuset finns MASSOR av byggnader för olika avdelningar samt våra föreläsningslokaler. Ett jättestort område, verkligen! Och miljön är väldigt fin eftersom sjukhuset ligger så nära till naturen. Jag ska slänga in några bilder från sjukhusområdet senare... 

Men åter till min skola. Skolan ligger i Litauens näst största stad, Kaunas. Kaunas ligger ca. 1,5h från Litauens huvudstad Vilnius, och det är dit jag(och majoriteten av alla andra internationella studenter) brukar​​ flyga ifrån. Det finns väldigt smidiga förbindelser mellan Vilnius och Kaunas, så man kan enkelt ta en heldag/helg i Vilnius om man skulle vilja det. 

Och på tal om Kaunas. Kaunas är verkligen en jättemysig stad, om man tittar på rätt ställen. Jag hade rätt många förutfattade meningar innan jag kom hit, men jag trivs superbra, än så länge. Staden har en ''centrum''-del, tillsammans med en ''gamla stan-del'', samt många stadsdelar runt om dem här två delarna. Jag bor i Gamla stan och trivs jättebra, och många studenter bor i Gamla stan eller i centrum, så man åker sällan buss till och från skolområdet ensam. Annars bor väldigt många på studenthemmet som ligger 5 minuter från universitetssjukhuset. Det var inget alternativ för mig, men om man gillar sånt så är ju det toppen! 

Universitetsbyggnaderna är lite spridda över Kaunas, men universitetssjukhuset och biblioteket, där vi spenderar mest tid ligger ungefär 10 min med buss från centrum. Men medicinfakulteten, där vi läser anatomi t.ex., ligger mitt i centrum. Men kollektivtrafiken här fungerar jättebra så det är absolut inga problem att åka buss. 

Okej. ​​LSMU är en relativt ny skola. Eller vi har haft våran veterinär- och medicinfakultet väldigt länge, men sammansvetsningen av LSMU skedde bara för några år sedan. På skolan utbildas läkare, veterinärer, tandläkare, pharmaceuter, sjuksköterskor mm... Och vi har vääldigt många internationella studenter från hela världen. Speciellt en väldigt stor skara svenska studenter(vilket jag tycker är super!). 

Egentligen är det svårt för mig att prata så mycket om utbildningen eftersom jag precis har börjat. Men jag tänkte att jag kan skriva det jag vet, och sedan efter varje termin uppdatera er om den gångna terminen. Iallafall, läkarutbildningen här är 6 år, eller 12 terminer. Vi har 6 pre-kliniska terminer och 6 kliniska. Det betyder att under dem första tre åren läser vi mycket teori och har även problembaserat lärande(PBL; inlärningen sker via ''case'' och problemlösning istället för föreläsningar). Och sedan dem tre senare åren är ju mycket ute på sjukhuset och praktiserar mm... 

Vi läser även våra ämnen i block, vilket betyder at vi läser ett ämne i taget, som vi sen har prov i. Det här är ganska ovanligt för läkarprogrammen runt om i Europa. Så istället för att vi har flera ämnen samtidigt och ett stort slutprov i slutet av terminen(som är vanligast) så har vi en period, låt oss säga en månad, där vi enbart studerar ett ämne, t.ex. patologi, och har ett prov i slutet på den månaden. Oftast blir detta sätt intensivare, och det blir jobbigare om man råkar missa något. Dock gillar jag det mycket mer eftersom man bara koncentrerar sig på ett ämne i taget. 

Vi studerar även litauiska en gång i veckan, eftersom vi behöver det för dom kliniska terminerna. Men vi läser det bara i två och ett halvt år, så det är inte så farligt. Vi har redan haft några lektioner och det är ganska högt tempo. T.ex. så hade vi en dag på oss att lära oss att räkna från 1-1000. Jag kände mest, ha-ha. Men skam den som ger sig. Jag klarade det! Vår litauiska lärare verkar dock superbra, så det ska nog gå an.

Jag tror att jag har nämnt det viktigaste. Jag länkar skolans hemsida här nedan om det är någon som är extra intresserad. Om ni har några frågor är det bara att hojta till! 

 http://www.lsmuni.lt/en/

Likes

Comments

Vet inte riktigt vad jag kommer skriva på den här bloggen, men eftersom jag gör något som blir vanligare och vanligare(alltså pluggar till läkare utomlands), så kan det vara lärorikt för någon(som kanske är intresserad av exakt samma sak) om jag skriver om min vardag som läkarstudent här i Litauen. Jag minns när jag skulle söka in till olika läkarprogram utomlands, att jag hade velat se fler bloggar från studenter, så därför kanske jag och den här bloggen kan vara till hjälp för någon.

Så vem du än är, välkommen! P&K


  

Likes

Comments