Dagen bestod av två ständer, ambulanstransport för en vän som blev stucken av en rocka (gick bra), picknick, karaoke, fruktfrossa, bad och god mat. Imorgon ska vi upp 5 för att åka till Nicaragua, så jag och mina rumskompisar ska nog sova nu. Jag vet att det har varit väldigt korta inlägg nu på sistone, har varit full fart hela dagen och på kvällarna är jag så trött!

Näst sista bilden är på hela gänget, sista bilden är på hotellet.

  • 7 readers

Likes

Comments

Nu är vi i Guanacaste, äntligen! Började min fjärde resa med organisation imorse i San José. Hela gänget hoppade in i vår minibuss, och vi rullade mot västkusten. När vi kom fram var klockan redan mycket, men vi tog oss iallafall till ett utkiksställe och till stranden för att bada i solnedgång. Efter det åt vi middag och chillade vid poolen. Hotellet är rätt basic men ok, nu ligger jag och pratar lite med rumskompisar innan vi ska somna. Trivs så bra med mina utbytesvänner <3

Likes

Comments

Buenas noches!
Påväg till skolan fick Ana stanna bilen för att det gick en hund mitt i gatan. Här är det hundar överallt så det var inget konstigt med det. Bara den lilla detaljen att hunden hade en levande höna i munnen som kacklade för glatta livet. Det sjukaste var att ingen som såg detta brydde sig, busshållsplatserna med alla studenter var precis brevid men alla bara stod och skrattade. Efter ett tag sjasade iallafall en man iväg hunden och vi kunde passera. Dagen började som ni förstår i chock, men fortsatte i ett lugnare spår. Vi hade engelska hela dagen och på eftermiddagen gick jag ännu en gång till banken för att få mina dollar. Nu på kvällen har jag skypat med en vän och packat inför imorgon, samt lagat ris och lyckats bättre än förra gången. Jag har överlag varit vid väldigt gott mod idag!

Väldigt dåligt med nya foton nu.. här är en inte så ny bild på mig och Emelie som fyller år idag! <3

  • 30 readers

Likes

Comments

God kväll!

Ännu en dag i mitt otroligt händelserika liv har flugit förbi. Läraren som gav mig en present från Sverige igår, kom idag och visade upp en Sverigeflagga som han hade klistrat på sin bil. Det börjar bli lite skumt, vet inte vad som väntar imorgon haha. Jag gick också till banken för att ta ut dollar till Nicaragua, utan framgång dock. Har som tur är en kompis pappa som jobbar på bank som kunde hjälpa mig. Förresten, här om dagen hade vi gudstjänst i skolan för första gången. För mig var det annorlunda att en kommunal skola hade en katolsk predikan bara sådär. Prästen pratade om hur vi alla måste vara bra katoliker och alltid vara med gud precis som han är med oss. Det var lite "för vi måste ju tro på han som gett oss liv, eller hur?", nästan dumförklarande. Ibland upplever jag predikan mycket mer accepterande och öppen, tyvärr inte den här gången. För dem som precis som jag inte tror eller har andra religioner blir det ju väldigt exkluderande och fel. Det heter ju faktiskt "tro" av en anledning, det är inget som är vetenskapligt bevisat utan bara teorier. I skolan tycker jag därför att det är bättre att lära sig om alla religioner, utan syfte att övertyga eller påverka eleverna. Här finns religion som ett ämne i skolan, men vi har aldrig haft lektioner pga frånvarande lärare. Det är ju så viktigt att respektera allas tro, och minst lika viktigt att acceptera någons icketro. Här ses muslimer som galningar liksom, kristendomen är liksom det enda normala. Jaja, jag satt och var riktigt irriterad under prästens två timmars babbel, som tur är är det inte så ofta.

Eftersom att vi på eftermiddagen var utan lärare hade vi danslektioner istället. Jag fick nytta av det jag lärt mig på klasserna, en dag kanske jag dansar salsa såhär;

https://www.youtube.com/watch?v=ZEq54f1q0Xs

Igår passerade jag 7 månader här, har sagt det tusen gånger, men tiden går så otroligt fort. Och ju längre in i utbytet jag kommer, ju snabbare går tiden. Nu sitter jag och skypar med Ida, som är i USA. Vi är båda överens om att det kommer bli jobbigt att lämna samtidigt som det kommer bli så kul att komma hem.

Snart är jag på stranden igen!

Likes

Comments

Hej!

Är även ikväll supertrött, kom hem efter en lång skoldag och Sharon var för ovanlighetens skull hemma. Då hon inte varit ensam hemma hela dagen pga inställda lektioner var hon full av energi och ville hitta på saker. Vilket inte riktigt var det jag kände för. Ana och Mainor åkte iväg på något ärende, så jag och Sharon fick stå för middagen. Det blev ett totalt misslyckande tyvärr, vi skrattade gott iallafall. Efter det såg vi på en film och nu är allt jag vill att sova.

En grej som hände idag var att den lärare, som var i Sverige nu i december gav mig en nyckelring från Göteborg. Väldigt oklart, men såklart också snällt.

Det är så mysigt att det finns hundar på skolan. Alla ger dem rester från lunchen och ibland ställer lärarna ut hundmat. En av dem väntar ungar!!

Nu är det rätt skön temperatur, förra veckan var lite för varm men nu är det värt behagligt. Runt 25 grader under dagen.

  • 51 readers

Likes

Comments

Efter en vanlig skolmåndag tog jag mig till Desamparados, staden där jag dansar, vilket innebar drygt 1h buss. Idag kunde inte Hannah och Johannes gå så jag drog själv, även idag var lektionen väldigt grundläggande så de missade inget speciellt. Men känner att jag bara på dessa två klasser lärt mig mycket, och basen går nog inte att träna på för mycket innan det blir mer snurrar och trix. Det var första gången jag åkte hem och dit själv så jag var lite nojig, men allt gick toppen!

När jag kom hem väntade spännande mat på bordet; potatismos med marshmallows i och grönsaker i ett litet aluminiumpacket. Imorgon blir det uppstigning extra tidigt då jag måste åka buss..

Foton som Mainor la ut på Facebook idag, på tredje bilden skrev han "mis hijas" vilket betyder mina döttrar. <3 Jag säger syster, moster och mormor och morfar, men att sägs mamma och pappa till mina värdföräldrar känns fel. Även fast jag får bilden av att de kanske skulle vilka att jag kallade dem det. Jag känner liksom att jag har en mamma och en pappa och det finns inte plats för fler personer i den kategorin. Där emot tex mostrar kan man ju faktiskt ha många som helst av.

  • 59 readers

Likes

Comments

Hejhejhej!

Söndag innebär ofta hemmadag med tvätt och fix, vilket även var fallet idag. Slö men go dag. Jag inser verkligen hur lätt vi gör det för oss i Sverige med tvättmaskin, diskmaskin, dammsugare och sådant som faktiskt inte finns (eller snarare inte använda) här i Costa Rica. Allt tar lite längre tid här, men maskinerna är inget jag saknar jättemycket. Det är bara en vanesak. En annan rolig sak är att tia Olga lär sig mer och mer Svenska! Hon är 60år och kollar svenskakurser på youtube varenda kväll, vid det här laget kan hon faktiskt prata en del. Väldigt imponerande💓

Nu ikväll kom jag av en slump in på min gamla blogg som jag hade under 2012, när jag var 13 år. Ärligt talat måste jag säga att jag imponerades lite över hur pass mogen jag var? Jag har nog aldrig riktigt haft någon revoltperiod eller liknande (vad jag vet😅) utan alltid varit ganska stabil och säker i mig själv. Det var fem år sen men jag tycker ändå att mitt sätt att skriva och resonera inte var helt åt skogen. Tyvärr är bloggen stängd nu och bara jag som ägare kan läsa den. Det var kul att få en liten inblick i 13åriga Elsas liv iallafall! Mycket träning, mycket lek med kompisar och väldigt bekymmerslöst. Bland annat hittade jag ett inlägg om hur jag ville upptäcka hela världen när jag blev större, men inte riktigt visste hur det skulle gå till. Tänk om jag då visste att jag fem år senare skulle bor i Costa Rica ett år...

Här kommer lite gamla bilder jag hittade på bloggen;

  • 77 readers

Likes

Comments

När klockan är halv två på natten och man inser att man glömt dagens blogginlägg, då blir man möjligtvis ännu tröttare än vad man redan är. Idag har jag haft en jättebra dag! Började danskursen vilket var grymt, bara jag och mina två kompisar med två instruktörer. Lärde mig mycket bara idag, så hoppas på att kunna utvecklas mycket dessa månader. Efter det drog vi till ett köpcenter där vi år stora mängder sushi och shoppade lite.

Köpte bland annat tyg så att anna kan göra byxor åt mig. Billigt och lyxigt!

  • 95 readers

Likes

Comments

Jag undrar faktiskt vilka det är som läser min blogg, om ni vill får ni gärna kommentera det är inlägget. Vore kul att veta vilka ni är mina få men trogna läsare.

Fredag! Helg! Första skolveckan avcheckad! Yay!
Tänkte försöka sluta klaga på hur rörig skolan, det har ni redan hört. Så flyttar istället fokuset till att klaga på lärare. Idag hade vi matte för första gången i år. Det vi gör är egentligen superlätt, annorlunda från det jag tidigare gjort men väldigt grundläggande nivå. Däremot så förklarar läraren så konstigt och har dessutom ganska grava talproblem vilket gör genomgångarna obegripliga. Han gillar även att prata mycket med mig men det blir alltid så jobbigt för förstår inte ett knyst. En annan ny lärare vi hade idag gjorde ett lite skräckinjagande första intryck. Hon började men att gå runt och inspektera oss, se så vi hade kompletta uniformer, men inte bara det. Vissa fick gå och ta bort smink, andra ta av smycken och vissa byta kläder. Väldigt mycket striktare än övriga lärare. Mina åsikter om uniform är så splittrade, det är verkligen bekvämt och praktiskt men samtidigt tar det från eleverna all typ av möjlighet att uttrycka sin stil. Vilket för många är viktigt. Lärarna i min skola tycker jag håller en ganska låg nivå, det är få jag tycker lär ut bra och intressant. Dessutom är det mycket skitsnack om lärare och även elever från visa lärares håll vilket enligt mig känns väldigt oproffsigt. Just nu håller min klass på att skicka brev och protestera emot lärare som de inte vill ha. Det är iallafall lite action och inte bara snack!

Luis, min klasskompis kan ju ha den sämsta humorn haha. Den här memen skickade han till mig alldeles nyss.

Något jag gillar med fredagar är att hela familjen samlas, Anyel, David och Sharon kommer hem, ibland Adrian också. Det blir så mysig stämning, alla berättar vad de haft för sig och äter tillsammans. Idag har jag även gjort min första Tamal de maízena, vilken Ana såklart lärde mig. Mums <3 kan ta bild imorgon!

  • 108 readers

Likes

Comments

Hej!

Ännu en svettig dag. Ingen kanske tycker synd om mig med tanke på de kyliga tiderna i Sverige. Men upp åt trettio grader, ingen ventilation och 4h lektioner i kostymbyxor och piké är faktiskt mindre nice. Idag hade vi engelska hela dagen, men läraren jag gillar minst av alla. Vi skulle göra en liten presentation och redovisning om de grekiska gudarna i grupper. När vi var mitt uppe i arbetet frågade min klasskompis om jag trodde på de grekiska gudarna, eftersom jag inte tror på samma gud som de gör. Så söt!

Det är ganska svårt för dem att förstå att jag inte tror på gud... Ibland så känns det bättre att bara säga att jag är troende då det blir lättast så. Nu i veckan träffade vi en ny lärare för första gången, en av första frågorna hon ställde var om vi alla trodde på gud. Jag han inte öppna munnen innan min klasskompis sa "ja alla förutom Elsa" vilket ledde till flera följdfrågor. Är så ovan vid att bli få min religion ifrågasatt.

Jag och några tjejer i klassen har lite shady business med en städerska på skolan. Hon säljer frukt till oss även fast det är förbjudet för folk som jobbar på skolan att sälja till elever he he. En skor mugg full av kiwi, ananas, melon, vattenmelon och jordgubbe för 8kr är life saving dagar som dessa.

  • 121 readers

Likes

Comments