View tracker

Har nu haft lov i en vecka! Det har dessutom hunnit bli december, vad hände där kände jag? Tiden gå så fort och jag har verkligen ingen julkänsla. Visst är många hus pyntade och så, men går liksom runt i klänning och äter glass.. Hur som, var rätt inställd på ett väldigt ohändelserikt lov, men hittills har jag ändå hållit mig rätt sysselsatt måste jag säga.

Måndag:
Sista provet i skolan, det var engelska med min favoritlärare. Han hade lämnat en liten hälsning på svenska på mitt sista prov vilket var så gulligt! Vi hade också hemligt presentutbyte i klassen, med en budget på ca 20 kr.. Köpte choklad till en som tydligen inte gillade choklad och fick även choklad som jag gav till chokladmonstert Sharon.

Tisdag: På förmiddagen var jag ute och sprang och blev biten i benet av en gatuhund.. Blev rätt rädd ärligt talat, var helt i min egen värd med musik och allt när fyra hundar plötsligt började rusa mot mig. En av dem hann bita mig innan två gubbar kom och schasade bort hundarna och frågade om jag var ok. Som tur var så gick det bra, min värdmamma var dock rätt nojjig då man aldrig vet vad gatuhundarna kan bära på för bakterier. Jag träffade även en kompis här i San Gabriel, vi gick runt i byn och slutade upp på ett berg fullt av citrusfrukter. Där satt vi och snackade och knaprade ett bra tag, det var trevligt och kändes väldigt tropiskt.

Såhär såg det ut sekunderna efter bettet. Efter ett tag svullnade det upp och blev rött, nu en vecka senare ser det ut såhär:

På onsdagen var det neon party på skolan, kul avslutning på terminen. Halva bestod av traditionell dans, salsa, bachata, merengue osv. Sjukt roliga danser, slår lite högre än polka och långdans och vad vi nu har i Sverige. Andra halvan var mer reggaeton och twerk haha..Kände mig rätt kass på att dansa, känns som att de flesta här lärde sig dansa för gå.

Onsdag:
Riktigt tråkig dag... tills en av mina bästa klasskompisar ringde och frågade om jag ville komma på födelsedags-nachos! Så mysigt, lite awkward för visste inte att hon fyllde år, men var iallafall lyckat. Hon bor i grannbyn så visste först inte riktigt hur jag skulle ta mig dit, men som tur var skulle Mainor spela fotboll så han kunde skjutsa mig. Det var jag, hennes familj och några få vänner så det var inte något stort. Kände mig därför rätt utvalt (haha..) vilket såklart kändes nirre

Torsdag:

Jag minns faktiskt inte vad jag gjorde i torsdags.. Så antagligen inte mycket.

Fredag:
Målade med min kusin! Det var riktigt trevligt, 25 grader och träffade nytt härligt folk. Bland annat en kille som presenterade sig som byn enda vegetarian och en annan som är musiklärare (som jag ska gitarrlektioner hos!!).

Kanske inte färger jag skulle valt själv, meeen här är resultatet!

Lördag:

Uppstigning 4.00 och mot Monteverde!! Där spenderade jag hela helgen med moster, morbror och värdmamma, men det berättar jag mer om i ett annat inlägg. Det var iallafall grönt precis som namnet avslöjar, Costa Ricas regnskog var verkligen magiskt.

Den här veckan och även nästa vecka är fullspäckade med roligheter vilket känns kul! Förresten fick jag lite presenter och fysiska minnen från Monteverde, en sengångare av min moster som är sååå mysig och som funkar som en tillfällig villevalle <3 Av Ana fick jag en vattenflaska vilket jag nämnt att jag behöver!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Jag är fortfarande alldeles varm inombords och helt slut i kroppen efter helgen. Höll till i byns akvedukt aka Mainor arbete där han tillsammans med andra eldsjälar anordnade volontärarbete. I lördags knatade jag backe upp och backe ner och knackade dörr för att samla in folkets bidrag i form av mat. Vi var ett stort gäng som delade upp oss på olika områden, jag och ett gäng blev tilldelade ett av de fattigare. Det kändes så himla fint att verkligen alla bidrog, det kändes nästa som att de som hade det mest knapert gav mest. Kanske för att de inser hur beroende de hade varit av hjälp om de hamnade i samma situation. Under hela söndagsförmiddagen dansade jag för blotta livet, zumba for lajjjf haha. Inträde betalade vi i form av mat som även det skänktes. Efteråt var det dags att packa ihop all insamlad mat, lasta in i en buss och slutligen åka och Asserí (närmaste större staden) för att lämna vid Röda korset. Känner mig stolt över både min värdfamilj som haft en så central roll i byns arbete och mig själv som fått vara med och göra en insats.

Igår fick jag officiellt sommarlov!

Likes

Comments

View tracker

Jag vet inte hur mycket information som nått er i Sverige, men orkanen Otto har iallafall drabbat centralamerika de senaste dagarna. I måndags upplevde jag nog den kallaste dagen här, det var ändå 18 grader men det blåste väldigt kallt. Vet inte om det hade något med det hela att göra men där på kvällen började det iallafall pratas om en tropisk storm på ingång. Utbildningsmyndigheten gick sedan på onsdagen ut med information om att alla skolor skulle stängas torsdag och fredag på grund av säkerhetsskäl, det hade då växlat från tropiskt storm till orkan. Nu är det fredag och orkanen har passerat, det gick snabbt med Otto lämnade minst sagt spår efter sig. Jag har ännu en gång haft tur med min placering, här har vi bergen att tacka för att vi inte märkt av orkanen alls. Olyckligtvis nog är några av de fattigaste områdena i Costa Rica och även Nicaragua som drabbats. Översvämningen har lett till att många förlorat sina hem och än så länge nio döda men väldigt många som fortfarande saknas. Min värdmamma berättade att det igår regnade lika mycket som det vanligtvis gör under en månads tid i nordvästra Costa Rica. Det känns läskigt att vara så nära, det är ett litet land och jag har dessutom en utbyteskompis som bor i de utsatta områdena (som tur är har hon klarat sig bra). Det känns också lite skrämmande att naturkatastrofer händer allt oftare i takt med klimatförändringar och att det framför allt händer i fattiga länder och inte de länder som faktiskt är de största klimatpåverkarna. Hela dagen har jag suttit och kollat på nyheter och vid något tillfälle sa en reporter något i still med att det är svårt att bekämpa fattigdom när den här typer av händelser fortsätter inträffa där det är som fattigast. Även fast jag är både ledsen (när jag tänker på alla utsatta) och besvärad (när jag tänker på vårt ohållbara sätt att leva och förstöra planeten) så blir jag alldeles varm i hjärtat när jag tänker på alla ticos omedelbara engagemang och hjälpsamhet. Just nu håller min värdpappa på att försöka organisera zumbaklasser där inträdespengarna ska gå till en hjälporganisation.

​Visst är sedlarna fina här?? Djur <3 Vill också påminna om att alla bidrag gör skillnad, så om någon som läser det här kan tänka sig att skänka en slant till exempelvis Röda Korset så skulle det göra mig så glad. Som sagt är många av de utsatta fattiga och har därför inte mycket resurser att återställa sina liv med. Min vän Erik har tagit lite bilder på voluntärsarbetare i hans by, här kan ni se dem https://erikh.myportfolio.com/hurricane-otto-relief

Likes

Comments

Hejsan! Mitt voluntärsarbete under lovet (som förövrigt börjar nästa vecka?? nästan två månaders lov nu yiha) är nu mer eller mindre planerat. Igår efter skolslut vid lunch drog jag till min kusin, som även är ansvarig för kulturhuset i byn, för att planera lite. Jag ska nämligen hålla en engelskakurs för barn, blir nog både kul och utmanande. Han har även flera projekt på gång i kulturhuset som jag ska hjälpa till med, som att måla och bygga en balkong. Utöver det ska kanske hjälpa till på en fotbollskola. Lovet känns nu lite mindre oklart men mycket planer har jag fortfarande inte. Min familj har sagt att de ska försöka ta mig till så många delar av landet som möjligt vilket känns så roligt, har nu två resor till playan planerade. En med moster och syster och en med organisationen. Tror det kommer finnas möjlighet till surfing då vilket känns sjukt nice <3

Förresten orkanen Otto väntas svepa över Costa Rica nu i veckan!! Jag vet faktiskt inte så mycket mer än så, bara att den verkar starkare än vad som först sades. Tror iallafall att jag är ganska safe där jag bor, kanske inte kommer kunna gå till skolan imorgon dock. Lite obehagligt iallafall...


I söndags var det utflytsdags! Planen var att vi skulle till vulkanen Poás i provinsen Alajuela, var verkligen taggad för det är en av de störst vulkanen i Costa Rica och har hört att den ska va så fin. När vi vaknade 6.00 på söndagmorgon var vädret dock inte så inbjudande, men vi packade matsäck och tog oss iväg ändå. Efter nån timme i bil kom vi fram till vulkanen, med det var stängt på grund av dimma och regn.. Vid det här laget var majoriteten av familjen på mindre bra humör, men vi beslöt oss iallafall för att roadtripa lite i Alajuela. Åkte dels till en lagun och skog som jag tyvärr inte minns namnet på. Vi tog oss också till staden Zarcero där en berömd kyrka samt park finns. Kolla va fin min värdfamilj är! När vi kom hem välkomnade tia Olga oss med att säga "God kväll vänner" haha, så gullig. Hon ser på svenska-lektioner på youtube<333 Iallafall, redan när vi kom hem började vi snacka om nästa tur vi vill göra.

Likes

Comments

Det sista inlägget slutade lite abrupt, resten av veckan försvann av någon anledning. Helgens höjdpunkter var iallafall häng med lillkusinerna. På lördag morgon hann jag precis komma hem från zumban och äta en tamal (mums, ska fixa recept snart) innan Adrian kom och berättade att vi och en till kusin skulle ha kusindag. Först tävlade vi om vem som kunde träffa en bikupa högt upp i ett träd med pinnar, kände mig som en riktig rackarunge. Som tur var träffade vi aldrig. Sen gick vi till djungeln, lekte och badade i en flod och tuggade sockerrör. Åh va mysigt det är med barn, har ju varken små syskon eller kusiner i Sverige så njuter lite extra. Har även hunnit pratat på Skype med Axel och även Klara, samt tackat ja till att vara ledare på Sparrevikens konfa i sommar.


Idag måndag, har varit en bra dag. Förmiddagen bestod av debatt med tema abort på engelskan, gick bra och var intressant. Eftermiddagen hade vi Destrezas (datakunskap) och höll presentation om hur man skapar ett mailkonto... förstår att Costa Rica är lite efter med tekniken i utbildningen, men ibland känns det som en extremt grundläggande nivå på utbildningen. Efter det hade klassen kareoke med gamla latinoklassiker, sjukt roligt. Måndagar tar jag mig alltid hem själv vilket jag verkligen gillar, buss med Alison och sen en liten promenad hem. Känner mig alltid så lycklig när jag går där själv med latinomusik i öronen på väg hem från skolan i min uniform, som en del av samhället om det makes sense. På vägen gick jag förbi en mataffär, har nämligen hört att en kille från Schweiz jobbar där (det började med ett utbytesår och har han varit här i flera år, vi får se om samma öde väntar för mig) och hade varit kul att snacka med honom. Men han var såklart inte där, får gå förbi någon annan dag. Idag är det den största månen på 68 år, tyvärr är det för molnigt för att se den här. Det är iallafall ovanligt ljust.

Lite jobbigt att solen är på väg ner när jag kommer hem, gör det svårt att sticka ut och springa på vardagar

Likes

Comments

Det är lördag, yeah! Väldigt skönt tycker jag, har faktiskt varit himla trött den här veckan. I måndags var en helt vanlig dag, mitt på dagen var det 34 grader i skuggan och jag såg en kolibri i skolan. Tisdagen dokumenterades ju i mitt föregående inlägg, som ni kanske noterade var det inte världens bästa dag. Det enda som var bra var att jag pratade om Martin och Ida på skype, vi följde bland annat valet men var så trött att jag somnade. Trump blev istället en nyhet att vakna upp till. Jag känner mig både ledsen och orolig, här skämtas de mest om det bara. Vet inte hur många memes jag såg med trump i onsdags.

Den här bilden skickades i familjechatten, verkar inte om att de bryr sig så mycket om det här, om de gör det döljer dem det iallafall med en fasad av sarkasm.

I torsdags njöt vi av solen på förmiddagen!

Selfies är verkligen en grej här, känner mig dock fortfarande rätt obekväm med att ta initiativ själv, känner mig lite narcissistisk.. det är dock ett väldigt bra bonding-tips.

På torsdag eftermiddag fick jag hänga med Ana och hennes elever istället för mina vanliga lektioner. De skulle nämligen på utflykt till skolans jurdbruksområde.

Matpreparationerna var typ halva nöjet! Varje hemkunskapslektion börjar med att alla betalar ca 20kr och att några elever går och köper maten som behövs i affären tvärs över gatan. Onsdagens meny bestod av en klassisk bondlunch. Majstortillas från grunden, och till dem stekt ost, platano och ägg. Detta veks sedan in i palmblad vilket är så smart, det ger god smak, håller värmen och är bara att slänga iväg i naturen när man ätit upp.

Vi gick och gick och gick..

För att sen komma till ett vattenfall där vi picknickade!

Såhär blev lunchen!

bra dubbelhaka

Alltså jag mår verkligen inte bra av att se djurhållningen

På bondgården fanns det grisar, höns, kaniner och även kossor. Vi fick bland annat se när de klippte tänderna på grisbebisarna..:/ På kvällen dansade vi Zumba också, den här gången följde även Anyel med.

Torsdagen var rätt jobbig, hade otroligt ont i huvudet hela dagen, uppskattade inte riktigt 25 grader och pratig klass just då... Vi slutade även 1,5 h tidigare och jag hängde därför ännu en gång i Anas klassrum. Alla hennes grupper är väldigt olika, men det är iallafall kul att snacka med olika elever. Gemensamt är att alla är gulliga och frågvisa, känns som att samma situation i Sverige hade sett väldigt annorlunda ut.

Likes

Comments

Jag sitter i ungdomskyrkans lokal, jag och kanske fem andra. Sharon sa att vi skulle ha en extra träffa med pastoral (som vanligtvis bara är på fredagar) och var lite förvånad men följde med. Nu är jag här och det visade sig att det vara var några (exklusive mig) som skulle planera en överraskning vi ska ha för el padre som ska sluta. Alltså inget jag är med och planerar = har absolut inget att göra här. Sharon och en till ska sjunga, hade anmält mig för det också men verkar inte som jag är kvalificerad lol. Det första gruppen skulle planera var vilka sånger som skulle sjungas, kom med förslag men kändes verkligen inte som att någon brydde sig om min åsikt. Så nu sitter jag här, hungrig, trött, irriterad och utan att göra någonting. Lite tröttsamt att ibland bli behandlad som att man är dum i huvudet/inte kapabel till någonting. Det gör det inte bättre att valet är i fullgång, jag har ogjord matteläxa och skypevänner som väntar hemma. Skulle egentligen hem till en kompis efter skolan och pluggs men hon blev sjuk. Hade ut över det en ok dag. Jaja, det är en dag imorgon också.

Såg en kolibri i skolan idag! Härliga 34 grader i skuggan. Vår granne Juan. Vi var på marsipankurs i helgen, gjorde en snögubbe och alla blev jätteimponerad när jag sa att vi gör sånna i Sverige. SER NI KACKELACKAN???

  • 322 readers

Likes

Comments

Hej fina vänner!

Jag har många orsaker att vara glad i dessa annars rätt deppiga datum. Början av november liksom.. Här skiner dock solen. Jag förstår inte, alla pratar om kalla och blåsiga december som väntar men samtidigt att de varmaste månaderna är januari, februari mars. Konstigt att det går från kallaste till varmaste månaden bara sådär, härligt start på nya året iallafall. I och för sig är kallt inte särskilt kallt här, använder min kortärmade uniform varje dag utan att frysa.

Det här är första veckan på länge som vi inte har åtminstone en dag ledig, så det är lite ovant att gå i skolan i hela fem dagar i sträck (lol). Just onsdag eftermiddag är vanligtvis otroligt seg i och med att vi har lektioner som lärarna aldrig (läs: aldrig) dyker upp på. Men igår hittade jag och min kompis Luis ett bord och racket och fixade en pingisturnering vilket var otroligt kul. Vi gick också till bageriet i byn och köpte fika som vi åt med klassen i madrassberget som är kvar från fotbollscupen. Idag hade jag tillsammans med tre andra en presentation om the 90s på engelskan, vi körde med klädsel och allt. En annan spännande händelse som inträffade idag var att min lärare hade med sig en grej som hon spådde hela klassen med. Bland annat kunde hon se om en skulle få barn i framtiden och i så fall hur många samt kön. När hon spådde mig gav hon mig en dramatisk blick ( tänk er Sibylla Trelawney i Harry Potter) och berättade att jag inte kommer kunna få barn i framtiden. Det roliga var att alla verkligen trodde på det, en kompis tröstade mig med att säga att det alltid går att adoptera haha. Intressant.


Inte så satsig klädsel, har ju inte supermycket att välja på i garderoben.

Spå-läraren.

Har haft lite irriterade ögon på sistonde, trodde först det var en sväng av ögoninflamation. När jag pratade med Ana trodde hon att irritationen berodde på ett rökmoln från en aktiv vulkan i närheten. Tycker det låter coolare, så väljer att tro på den teorin. Hur som helst så fick jag just lite te att badda över ögonen.

En glad Elsa idag.

Likes

Comments

Jag fick för ett tag sen en kommentar av min mor som önskade recept från Ana. Nu kommer det!

Jag vet, kanske inte låter superkul, men ris och bönor är verkligen basfödan här. Jag äter det varje dag, ibland i form av Gallo Pinto till frukost, nästan alltid som en del av skollunchen och ofta till middag. Bönor är simpelt, koka på låg temperatur i runt fyra timmar. Däremot ris, görs på ett speciellt sätt och är väldigt mycket godare här! Så tänkte dela med mig av Anas recept.

Du behöver:

Halv gullök
Lite spetspaprika
Lite färsk koriander och persilja
Två klyftor vitlök
Tre koppar ris, viktigt att det är 99% (om det säger er något, jag fattade inte riktigt vad det innebär)
Fyra koppar vatten

1. Finhacka kryddorna och fräs dem i olja i nån minut på hög temperatur, just vitlöksklyftorna ska mosas och saltas först.

2. Skölj riset och häll i det i kastrullen, fräs med grönsakerna.
3. Häll i kokande vatten. Låt puttra, när man börjar se riset (som på bilden under) så sänk värmen. Riset är klart när vattnet är bortkokat. Obs rör inte om innan riset är klart.

Listo! Vi gjorde även en teriyakisås bestående av farinsocker, tamarind och soya. Även lite majsmjöl för konsistensen skull. Detta tillsammans med kött som först kokades med chili, lök, curry och andra valfria kryddor för att sen stekas och till sist blandas med såsen. Vi äter avokado till nästan alla måltider, de är så stora och otroligt goda! Stay tuned, mer kommer!!

Efter denna goda lunch (söndags) drog jag och Mainor med volleybollaget till grannbyn, det var match och det gick dåligt.. Både för mig och laget, jaaaja :)

Likes

Comments

Måndag:

Guldmorgon. Springtur i sol och 23 grader och efter det iskall dusch och avokadomackor till frukost. Både jag och Sharon var lediga från skolan men det enda vettiga vi fick gjort var nog att duscha hunden och sortera all tvätt. Annars har vi mest bara lyssnat på musik och suttit med varsin dator och gjort vårt. Känns lite som det brukar göra hemma i Sverige när vi systrar sitter vid matsalsbordet, var och en för sig själv pluggandes (eller inte) men ändå tillsammans. Skönt, faktiskt. Till lunch åt vi chips och dipp, sånt som händer när Ana inte är hemma.

Tisdags:

Trots ledighet blev det uppstigning i skoltid. Följde med Ana till skolan där det hela veckan är fotbollscup vilket också är anledningen till att jag är ledig hela veckan. Jag hade frågat mina kompisar förra fredagen om någon ville se fotbollscupen någon dag med mig, men alla är väldigt osportiga och var inte så intresserade. Så jag åkte dit själv inställd på att hjälpa Ana och hänga med lärarna. Så blev det inte riktigt, det första Ana gjorde när vi kommer till skola var att gå fram till ett gäng som jag aldrig sett förut och frågade om jag kunde vara med dem idag. Lite stelt, men samtidigt väldigt bra. Var med dem hela dagen, de var supertrevliga. Det är faktiskt väldigt skönt att ha sin värdmamma på samma skola, hon hjälper mig i många olika situationer, ibland mer överraskande sådana haha <3 Det var sjukt nostalgiskt att hänga i cupmiljö, liknade de cuper jag varit på med fotbolls- och innebandylagen i Sverige. Mindre väldoftande klassrum proppade med madrasser, mängder av godis och onyttigheter, hela stämningen, förberedelserna inför match och så vidare.

Onsdag (idag):

Idag har jag än en gång sällskap av Sharon. Jag har på förmiddagen bara suttit i solen och lyssnat på podcasts samt skrivit av mig lite. Som vanligt står Sharon för musikunderhållningen, hon håller på att träna inför en julshow så har redan nu härlig julfeeling. :) Annars har jag verkligen inget planerat idag, dessa dagar hemma är väldigt händelselösa.


Tänkte också dela med mig av lite tankar angående religion. Det är inget jag har tänkt på och påverkats så himla mycket av här, men i fredags fick jag verkligen ett religions-bad. I Costa Rica är den klara majoriteten katoliken och näst intill alla är troende. Gud är en central och självklar del av livet, även om det inte innebär kyrkan varje söndag för alla. Iallafall, på väg till skolan började jag och Ana prata om tro, även om organisationen avrått från att prata om det då det kan vara ett känsligt ämne. För mig är det intressant att höra hur de ser på religion, men så fort MIN (icke?)religion kommer på tal blir jag obekväm. Här brukar jag oftast säga att jag är protestant men att Sverige är ett väldigt sekulariserat land. Jag vill inte ljuga, men att säga att jag inte tror på gud eller att jag oreligös känns opassande. Ana berättande att hon och folk här associerar ateister med terrorister. Att det är folk som inte tror på någonting, inte gud men inte heller kärlek och fred. Det gjorde mig ännu mer säker på att jag inte ska prata så mycket om min tro.. :/

Senare på kvällen var det dags för ungdomskyrka för mig och Sharon. Bland annat lekte vi viskleken med meningar från bibeln, snacka om att jag sumpade för mitt lag haha. En del av kvällen brukar alltid innebära att någon ungdom håller en föreläsning, såklart handlade det i fredags om folk som inte är troende. Hon ställde bland annat frågor som "känner du något ateist?" vilket några (inklusive jag) svarade ja på. Sen "varför är dessa människor inte troende?", då kom svar som okunskap och vetenskap. De pratade om folk som inte är troende på ett nervärderande sätt och det känns faktiskt tråkigt att jag har respekt för deras religion, även fast jag inte sympatiserar med det den står för. Men de har inte respekt för min ickereligion. Jag tror allt handlar om okunskap, för många här finns det bara en religion och allt annat är konstigt och fel.Från söndagens äventyr med värdsyrrorna, Anyels pojkvän och Mainor. Vi åkte först till ett ställe med vindkraftverk, jag fick bilden av att det är något som fortfarande är nytt och häftigt här i Costa Rica. Det var flera turister där som tog kort, själv var jag mer intresserad av utsikten som ni ser på första bilden. Efter det åkte vi till en lagun som ni ser på bild 3 och 4, väldigt vackert! Naturen slutar aldrig överraska här. Sen, Zipline!! Inte väldens största och häftigaste, men det var coolt ändå! Sista destinationen var en restaurang precis vid ett vattenfall, lägg märket till namnet på såsen. Hellmanns låter väldigt svenskt eller hur? Känner dock inte igen den, det är iallafall en majonnäs som jag ser lite över allt här.

Brukar rätt ofta sova med syrror i baksätet ;)

Likes

Comments