Kjære nyutdannet. Du vil om drøyt en måned vinke farvel til den gode og trygge studenttilværelsen som du har seilt gjennom de siste årene. For noen av dere var dette de beste årene i livet, for noen ikke. Uansett står nye utfordringer for tur, og du er like spent som et barn på julaften. Med store ambisjoner og en overdose av motivasjon i kofferten, er du klar for å inntre arbeidslivet. Statistikk om arbeidsledighet og brutal konkurranse i markedet skremmes du ikke av, for du har selvtillit og det kommer du langt med.

Kjære nyutdannet. Du vil om drøyt to måneder skrive mer cv’er og søknader enn du kan telle med fingrene. Alle tipsene på ’’karriere.start.no’’ og ’’CV nørdens’’ tips og råd, følges til punkt og prikke. For å stille enda sterkere i konkurransen, deltar du på ulike kurs, for å lære de beste selgertriksene i boken. Forhåpentligvis vil de nye kunnskapene kompensere for manglende arbeidserfaring, noe alle arbeidsgivere etterlyser. Med oppdaterte verktøy i kofferten, skriver du femti nye CV er. Fortsatt motivert. Fortsatt full av selvtillit.

Kjære nyutdannet. Du vil om drøyt tre måneder få panikk. Hundre arbeidsgivere har du kontaktet uten napp. Venner ber deg om å ikke være kresen, men du er jo ikke det. Selv om det stikker litt i hjerteroten har du søkt på alle slags stillinger; butikksjef, avisbud, renholder, ingeniør, key account manager, nettutvikler, designer, lagermedarbeider og telefonselger. Økonomien blir nå trangere, og konsekvensene merkes på humøret. Det som skulle bli den beste sommeren noen sinne, får en annen vending. Motivasjonen daler, og selvtilliten følger etter. Hvorfor vil ingen ansette deg?

Kjære nyutdannet, om drøyt fire måneder vil du få din første heltidsjobb jobb etter studiene. Gratulerer! Selv om dette ikke er drømmejobben, er du likevel fornøyd. Lettet. Glad. Du puster ut. Du sover godt. Du er sosial igjen. For en følelse. Jeg håper du er stolt også, for blant de fire hundre søkerne som søkte på jobben som kasseansvarlig på Rema 1000, var det nettopp DU som fikk den. Igjen, gratulere!

Kjære nyutdannet, du vil om drøyt fem måneder kjenne på den skamfulle følelsen. For samfunnet synes ikke det er godt nok å være kasseansvarlig på Rema 1000. Hva i alle dager skal du med en lavstatus jobb? Du som har studert i flere år, kan ikke nøye deg med en slik stilling? Ole fra økonomistudiene har faktisk landet jobben hos DNB, og Stine fra markedsføring har intervju med Microsoft neste uke. Det er noe å være stolt over, ikke en kassejobb. For selv om sjefen din ser en potensiell kjøpmann hos deg, og du stortrives på arbeid, er du nå flau. Hvor ble det av selvtilliten?

Men kjære nyutdannet. Stå med hode hevet, og ikke la samfunnet fortelle DEG hvordan du skal begynne arbeidslivet. Både meg og deg vet at det er verken Ole eller Stine som betaler regningene dine. Både meg og deg vet trivsel på arbeidsplass, kan ikke måles med penger. Både deg og meg vet at den som jobber hardt, vil nå langt. Neste gang noen spør hva du jobber med, håper jeg du svarer med stolthet. For vet du hva? Det har du all rett til

Likes

Comments