Header

Alder, bosted og sivilstatus?

Jeg er 25 år, bor i Stavanger sammen med min samboer!

Hvorfor valgte du og gå på Høyskolen Kristiania og Handelshøyskolen BI?

Jeg har alltid likt markedsføring og programvarer, og interessen for en kreativ utdannelse vokste da jeg gikk på videregående. Jeg fikk tips av en bekjent om Høyskolen Kristiania, og var solgt etter et par klikk på nettiden. (Lett påvirkelig kunde)

Handelshøyskolen BI, begynte jeg rett på etter utdannelsen på HK, og valgte naturligvis markedsføringsledelse. På dette tidspunktet i livet, var jeg litt usikker på hva jeg ønsket. Ville jeg reise, begynne i arbeid, studere videre? – Så da falt valget på å studere. Jeg har aldri vært i tvil om hvilket studie jeg skulle ta, men kan ærlig innrømme valget om å hoppe på skolebenken i TRE nye år var spontant.

Var det forskjell på studiene/skolene?

Ja. HK var en praktisk skole, der vi jobbet i grupper med ulike kunder. Vi jobbet ofre parallelt med grafisk, interiør, foto og journalistklassen. Her lærte jeg for eksempel mye om hvordan det er å jobbe i kreative bransjer, jeg fikk kunnskap og erfaring innen bruk av Adobe programvarer og det å bygge opp presentasjoner for å selge inn produkt/løsning til en kunde. BI var teoretisk, med mye pensum, eksamener, innleveringer og arbeidskrav. På BI hadde jeg også økonomi/matte fag, noe jeg ikke var begeistret for i det hele tatt.

Var det verdt det?

Ja, ja og JA. Jeg elsket studentlivet, og er svært sosial så det å kunne skape nettverk og bli kjent med nye mennesker var veldig kjekt. Men også har jeg investert fem år i meg selv, og min egen fremtid. Jeg mener ikke alle trenger å ha en utdannelse for å lykkes i livet, men for meg er dette noe jeg er stolt over å ha i ’’bagasjen’’.

Jobbet du under studiene?

Ja, men jeg bodde hjemme så behovet for å jobbe maksimalt var ikke til stede. Jeg var aktiv i forskjellige verv som tok tid. Det jeg angrer på er ikke at jeg ikke jobbet mer, MEN på at jeg ikke jobbet i den bransjen jeg utdannet meg til å være i. Det å komme ut på jobbmarkedet som nyutdannet uten relevant jobberfaring er svært tøft. Spesielt i min bransje.

Hva jobber du som nå?

Nå jobber jeg som butikkleder, som service coach og som tech coach. Alle stillingene er for samme bedrift. Som nydannet var det INGEN som fortalte meg hvor vanskelig det er å få en fot inn i bransjen, og markedet generelt. Jeg var svært heldig som fikk arbeid relativt fort. Ikke bare fikk jeg jobb, men og en jobb som utfordrer meg stadig, og gir meg mulighet til å vokse. Å sitte i en lederposisjon rett etter studiene er faktisk ganske kult.

Føler du butikkstilling er undervurdert?

Til de grader. Men mindre du har jobbet som butikkleder, trenger du ikke å utale deg (negativt) i mitt nærvær. Konstruktiv kritikk er selvfølgelig lov. Nå har jeg andre baller i luften utenom det å være butikkleder, så til tider har hendene fulle. Men for en erfaring!

Hvordan var overgangen fra studie til jobb?

Oh lord.. Det var TUNGT. Det å gå fra å styre din egen hverdag i fem år og bare ha ansvar for egen læring, til å plutselig være styre butikk + personalansvar var tungt. Jeg var mye trøtt de første månedene, og hadde lite overskudd. Nå begynte jeg høsten 2015, en relativt travel periode, og vintermørket hjalp ikke på.

Kunne du gått tilbake til skolebenken?

Nå er jobberfaringdefinitivt viktigst, men om jeg får mulighet er jeg interessert i å ta kurs innen for eksempel IT. Vi startet nettopp opp med nytt ERP SAP system, og til min store overraskelse fant jeg dette interessant. Heltidsstudent er jeg ferdig med, - for en stund.


Gir du ofte tips om hvordan du kan skrive en bra CV?

Nei. Jeg blir ofte spurt, men svarene jeg har å gi finner du på google også. Alle mennesker er forskjellige, og en CV som kan være perfekt for en leder, kan være søppel for en annen. Det handler om å selge seg selv, og kjenne din kunde. Om det gir mening. Personlig foretrekker jeg en utradisjonell CV, med ikoner/tegn fremfor bare bokstaver og tall.

Hvorfor startet du blogg?

Jeg synes det er en spennende plattform, der du kan promotere deg akkurat slik du ønsker.Tider forandrer seg, nye trender oppstår, og for meg er det viktig å følge med på den utviklingen. Personlig ønsker jeg ikke å ’’gro’’ fast der jeg til slutt ikke oppdatere meg på hva som skjer i samfunnet. I tillegg er jeg en av natur ennysgjerrig person, og ønsker å finne mer ut av denne populære bloggbransjen. Hørte her om dagen at blogg var ’’ut’’ – derfor må jeg jo hoppe på vognen før det er for sent!

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

Da jeg startet opp bloggen for et år siden, hadde jeg noen svært ’’fine’’ mål;

  • Dele mine erfaringer som butikkleder.
  • Slå ned på fordommene du mottar når du jobber i butikkbransjen.
  • Komme med tips til nyutdannede fra samme bransje
  • Jobbe freelance innen Content Marketing, - og skaffe kunder.
  • Bygge nettverk.

Jeg glemte bare en viktig ting; min karriere som butikkleder hadde nettopp startet.

For det var ikke så mange tips å dele, utfordringene hadde ikke rukket å banke på døren, og skrivesperren meldte sin ankomst rett etter det første blogginnlegget var publisert. Kunne heller ikke skryte av vokabularet mitt, det var ikke like profesjonelt som jeg ønsket. Derfor ’’glemte’’ jeg hele bloggen, litt flau ettersom jeg tross alt hadde markedsført den flittig til både venner og familie. Fikk et par ’’men du kan jo bare blogge om noe for å holde liv i den’’. NEI, - å drive rosablogg er ikke noe for meg. (Ja, jeg vet hva rosabloggere tjener.. )

Men nå, et år senere stiller jeg med litt mer erfaring (som både butikkleder, SAP coach og Service Coach) og en god dose mer selvtillit. For det var nok det som satte en stopper for skrivingen i begynnelsen; Jeg kan ikke nok.

Neivel, så har jeg ikke den erfaringen en på 40 år har, og jeg møter ikke de utfordringene en direktør i et oljefirma gjør. Men det går fint. For dette året har jeg pøst ut med tips og råd, til både ledere, studenter, bedrifter og jobbsøkere,- og alle har blitt godt mottatt.

Så jeg prøver igjen. Denne gang med to konkrete hovedmål;
Dele/motta erfaringer og nettverksbygging.

Altså hvis Trump kan vinne presidentvalget, kan vell jeg holde liv i en blogg..

Likes

Comments

Kjære nyutdannet. Du vil om drøyt en måned vinke farvel til den gode og trygge studenttilværelsen som du har seilt gjennom de siste årene. For noen av dere var dette de beste årene i livet, for noen ikke. Uansett står nye utfordringer for tur, og du er like spent som et barn på julaften. Med store ambisjoner og en overdose av motivasjon i kofferten, er du klar for å inntre arbeidslivet. Statistikk om arbeidsledighet og brutal konkurranse i markedet skremmes du ikke av, for du har selvtillit og det kommer du langt med.

Kjære nyutdannet. Du vil om drøyt to måneder skrive mer cv’er og søknader enn du kan telle med fingrene. Alle tipsene på ’’karriere.start.no’’ og ’’CV nørdens’’ tips og råd, følges til punkt og prikke. For å stille enda sterkere i konkurransen, deltar du på ulike kurs, for å lære de beste selgertriksene i boken. Forhåpentligvis vil de nye kunnskapene kompensere for manglende arbeidserfaring, noe alle arbeidsgivere etterlyser. Med oppdaterte verktøy i kofferten, skriver du femti nye CV er. Fortsatt motivert. Fortsatt full av selvtillit.

Kjære nyutdannet. Du vil om drøyt tre måneder få panikk. Hundre arbeidsgivere har du kontaktet uten napp. Venner ber deg om å ikke være kresen, men du er jo ikke det. Selv om det stikker litt i hjerteroten har du søkt på alle slags stillinger; butikksjef, avisbud, renholder, ingeniør, key account manager, nettutvikler, designer, lagermedarbeider og telefonselger. Økonomien blir nå trangere, og konsekvensene merkes på humøret. Det som skulle bli den beste sommeren noen sinne, får en annen vending. Motivasjonen daler, og selvtilliten følger etter. Hvorfor vil ingen ansette deg?

Kjære nyutdannet, om drøyt fire måneder vil du få din første heltidsjobb jobb etter studiene. Gratulerer! Selv om dette ikke er drømmejobben, er du likevel fornøyd. Lettet. Glad. Du puster ut. Du sover godt. Du er sosial igjen. For en følelse. Jeg håper du er stolt også, for blant de fire hundre søkerne som søkte på jobben som kasseansvarlig på Rema 1000, var det nettopp DU som fikk den. Igjen, gratulere!

Kjære nyutdannet, du vil om drøyt fem måneder kjenne på den skamfulle følelsen. For samfunnet synes ikke det er godt nok å være kasseansvarlig på Rema 1000. Hva i alle dager skal du med en lavstatus jobb? Du som har studert i flere år, kan ikke nøye deg med en slik stilling? Ole fra økonomistudiene har faktisk landet jobben hos DNB, og Stine fra markedsføring har intervju med Microsoft neste uke. Det er noe å være stolt over, ikke en kassejobb. For selv om sjefen din ser en potensiell kjøpmann hos deg, og du stortrives på arbeid, er du nå flau. Hvor ble det av selvtilliten?

Men kjære nyutdannet. Stå med hode hevet, og ikke la samfunnet fortelle DEG hvordan du skal begynne arbeidslivet. Både meg og deg vet at det er verken Ole eller Stine som betaler regningene dine. Både meg og deg vet trivsel på arbeidsplass, kan ikke måles med penger. Både deg og meg vet at den som jobber hardt, vil nå langt. Neste gang noen spør hva du jobber med, håper jeg du svarer med stolthet. For vet du hva? Det har du all rett til

Likes

Comments