I lördags åkte jag min värdbror och värdsyster till St Paul tillsammans med varsin vän, vi åkte dit för att kolla på en hockey match med MN Wild, som är Minnesotas lag i NHL. Min värdmamma hade fått biljetter så vi fick möjligheten att gå gratis (vi hade förmodligen inte gått annars då min värdfamilj inte är hockey intresserade). Jag vet absolut ingenting om hockey, men jag hade så otroligt mycket kul och om jag får möjligheten att gå på en till hockey match kommer jag definitivt tacka ja. För även om jag inte visste någonting om reglerna var det alltid något som hände att kolla på och det var relativt enkelt att följa med, man kan liksom inte missa ett mål så att säga.... När vårt lag gjorde ett mål började hela arenan blinka och syrener tjuta, alla ställde sig upp och fotade i säkert två minuter innan matchen började igen. Det fanns verkligen alltid något att kolla på, folk tacklades, pucken flög, spelarna börjar bråka och bokstavligt talat slå varandra, även närhet var paus hände saker. Det fanns kameror som filmade olika personer i publiken, maskotar och ALLA möjliga snacks, vi snackar mini dounuts, pizza, korv, pommes frites, kakdeg, ja allt onyttigt du kan tänka dig! Jag och min vän (som är en utbytesstudent från Danmark) köpte mini dounuts och pommes frites. E annan kul sak som hände var att jag spontatnt kollade upp på skärmen och såg namnet "Gustav Olofsson", så jag sa till min vän att det inte finns en chans att han inte är svensk. För att bevisa min sak sökte jag upp honom och det visade sig att han inte bara är Svensk utan även från min hemstad Borås!! Av någon anledning blev jag sjukt glad av att se detta.

Så kort och gott har ni möjligheten att gå på en hockey match (iaf i USA) måste ni ge det en chans och gå för det är sjuk roligt. Jag hade inga förväntningar och det slutade i e av det bästa saker jag gjort här än så länge.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hallåsan! Detta inlägget kommer bli aningen rörigt av den simpla anledningen att jag inte skrivit på ett tag, så jag skriver allt det viktiga som har hänt i ett och samma inägg. Men jag tänker att vi tar det i ordning med lite snygga underrubriker för att strukturera upp det lite ;)

Lördag 9/9-17

Lördagen förra veckan var en fullspeckad dag, jag var på ett Rotary möte, träffade släktigar och gick på min skolas Homecoming Dance.

Rotary mötet började tidigt på morgonen och var för utbytesstudenterna i mitt distrikt, deras värdfamiljer, kommande värdfamiljer och Rotary mentorer/kontaktpersoner. Jag hade med mig min värdmamma, kontaktperson och min värdmamma får min nästa familj kom också. Kan jag bara få börja med att skriva lite snabbt att det märks att man är i USA när man blir serverad donunts till frukos... Hursom det första de gjorde var att dela upp oss i grupper så att alla utbytesstudenter gick för sig och alla värdfamiljer för sig, så att de kunde ge ut lite olika information beroende till målgrupp, de pratade om att vara utbytesstudent med oss och om hur man är värdfamilj med värdfamiljerna osv osv. Sedan delade de in oss utbytesstudenter i ännu mindre grupper beroende på vilken del av världen du kommer från, vi svenskar blev placerade med Danmark och Norge, där drog de ännu lite information. Det var förmodligen smart av dem att dela upp oss ännu en gång för vi var minst 60 utbytesstudenter från alla världens hörn, Efter ett tag var det dags för oss att presentera oss för alla som var där )familjer, rotarymedlemmar etc), detta gjorde vi genom ha en mini-interjuv med en annan utbytesstudent, så att du skulle kunna presentera dem och att de kunde presentera dig. Sedan gick vi upp på en stor scen där alla blev presenterade en efter en, det tog en faslig tid, men det var kul att få höra lite kort om alla. Resten av Rotary mötet bestod av lunch, pin bytande (min kavaj börjar bli tung nu) och speeddejting. Speeddejtingen var faktiskt riktigt intressant eftersom att du fick möjligheten att höra lite saker om en massa olika kulturer, om hur de lever, vad de äter, vad de saknar och mycket mer. Kunde dock bli lite ansträngt emellanåt när de som inte var så bra på engelska inte förstod vad man menade, men men de kommer bli mycket bättre ju längre in i året vi kommer.

Efter Rotary mötet hade jag och mina (riktiga) släktingar bestämt att vi skulle träffas en snabbis för att se hur vi har det och bara prata en stund. Och när jag säger en snabbis menar jag verkligen en snabbis, vi hann bara ta en snabb fika på Starbucks innan jag var tvungen att dra mig tillbaka hemåt för att gör mig iordning för homecoming tillsammans med en kompis.

Homecoming var väl sådär lagom kul, det är inte så att jag ångar att jag gick, men det är inte heller så att jag känner mig taggad på att gå på de andra skoldanserna. Jag hade förmodligen haft mer kul ifall jag hade kunnat musiken (eller höra den), de spelade nämligen musiken väldigt högt på ett par vääldigt dåliga högtalare, så allt man hörde var i stort sätt brus,

Homecoming game 8/9-17

I fredags var jag på min skolas homecoming game (amerikansk fotboll), det är tredje matchen jag går på, vilket är fler sports-event än jag varit på under de senaste 15 åren....inte riktigt min grej, särskilt inte när vi förlorar hela tiden. Vi har förlorat alla hemmamatcher vi haft och vi förlorade homecoming match stooort, börjar ju bli lite pinsamt att kolla på. Trotts det hade jag kul, med mina vänner och för en gångs skull var det faktiskt varmt ute, så att man slapp frysa ihjäl.

Lördag 16/9-17

Igår var en lika händelserik lördag som den förra. Dagen började med en kör övning kl 9:00-12:00 (även här fick vi donuts till frukost). Det var en sjukt bra kör övning och vi kunde verkligen höra hur vi hade blivit bättre efter den, helt otroligt vad lite hållning, andnings teknik och självförtroende kan göra!

Efter min kör övning blev jag hämtat av en kvinna från Rotary, eftersom att hon hade bjudit med mig på sin släktträff. Vi åkte dock hem till henne först för att äta lunch och för att göra potatissallad som vi skulle ta med oss till träffen. Sedan tog vi en sväng förbi Ikea på vägen dit, jag älskar Ikea det känns som att gå on i mini-sverige med alla svenska namn på saker och svensk mat, dessutom hörde jag några prata svenska med varandra, vilket kändes förvånansvärt bra. Jag köpte hursom en kaktus med kruka, eftersom att jag är mycket van vid att alltid ha en miljon kaktusar i min närhet, jag köpte plockgodis (behöver jag ens förklara varför?!) och jag köpte småkakor till min familj. Dessutom köpte kvinnan från Rotary prinsessbakelser till mig som en tidig födelsedags present, jag kunde inte vara mer tacksam, jag har saknat det något så fruktansvärt mycket,

Sedan bar vi oss av vidare mot släktträffen och hade de jättetrevligt med henne närmsta släkt i några timmar.

Skola

Nu när jag har gått i skolan ett tag tänkte jag att det var värt att berätta kort om hur jag har det: Skolan är jättebra och jag älskar alla kurser jag valt, de är enklare än vad jag är van vid, men jag har också mer läxor än jag är van vid. Alla är trevliga mot mig och jag har någon som jag brukar prata med i varje kurs. Mina favorit kurirer är förmodligen psykologi och kör, eftersom att det är intressanta ämnen, lärarna är fantastiska och klasserna lika så.

En annan kul sak med min skola är de andra utbytesstudenterna, vi är totalt 7 st, men det ska förmodligen komma en till inom kort. Förutom mig är det en tjej från Danmark, en från Spanien, en från Kina, en från Thailand och två killar från Tyskland. Alla är jättetrevliga och det känns skönt att kunna prata med folk som verkligen förstår hur man känner, med all ny kultur etc. Jag har blivit bra vän med framför allt Danskan, hon är jättetrevlig, dock pratar vi engelska med varandra, för let's be honest ingen förstår danska...

Övrigt

I övrigt är allt bra och min hemlängtan börjar avta. Jag har varit här i en månad nu, vilket känns helt sjukt, det har nog varit den mest händelserika månaden i hela mitt liv och den har gått så snabbt, men ändå så långsamt... En annan sak som känns konstigt är att jag fyller år om två veckor, känns inte som att min födelsedag brukar infalla såhär tidigt, men men jag antar att den brukar det......

Idag ska jag åka båt på floden som går igenom stan tillsammans med min (riktiga) släkt, så det ser jag mycket fram emot. Tydligen hade de tänkt att försöka lära mig att sticka, vi får väl se hur det går.....

Likes

Comments

Hej! Denna helgen har varit en lång helg för mig pga Labor Day, som är en högtid de firar här för att minnas någon form av arbetsrörelse... Hursom under denna lång helg åkte vi upp norr i Minnesota till ett ställe vid Lake Superior som heter BluefinBay resort.

Norra Minnesota är väldigt likt Sverige, både en liknande natur med mycket tall och björk skog. Men även många av namnen på ställe var svenska och jag hittade till och med en svensk flagga. 

Vi gjorde allt möjligt kul, vi var och besökte en jättefin liten hamn stad som heter Grand Marais och låg precis i kanten av Lake Superior, det var helt enkelt en väldigt mysig småstad att vara i med härlig stämning och miljö. 

Vi var ute och tog små promenader i skogen med utsikt över sjön och bland små forsar, det var helt otroligt vacker.

Det som jag dock tyckte var det absolut bästa under denna resa var dock en guidad kajak tur på Lake Superior jag har nämligen aldrig paddlar kajak innan så det känns fett kaxigt att kunna säga att jag gjorde det för första gången på världens största sötvatten sjö! Det var otroligt vackert, roligt och definitivt ett minne som följer med mig livet ut!

På den mindre positiva sidan: Jag har fortfarande hemlängtan varje dag och gråter typ en gång per dag pga av detta... Förmodligen blir det bättre när jag har lyckats skaffa vänner och känner mig bekvämare i min familj, men just nu är det lite jobbigt och jag vill hem och krama min riktiga familj. Får bara försöka att inte tänka på dem för mycket för det är då det blir jobbigt.
Vi hörs igen senare

Likes

Comments

Hej! Idag har varit en lite jobbig dag för mig, men jag tänkte att det kanske kunde vara bra att skriva om de lite svårare dagarna jag har också, so here we go:

Dagen började helt enkelt med att jag kände att jag hade lite hemlängtan, jag tryckte undan det så gått jag kunde och tänkte att jag skulle ringa min familj lite senare för att få bort känslan. Jag kunde dock inte hålla tillbaka tårarna när min värdmamma frågade vad jag och min familj gillar att göra tillsammans. Det är ju egentligen inte alls en jobbig fråga och vilken annan tidpunkt som helst hade jag kunnat svara på den utan problem, men det gick inte. Hursom jag ringde mamma, pratade och skrattade ett tag och allt kändes genas bättre, hemlängtan försvann. Så sen klockan elva har dagen varit jättebra: Jag har köpt en dator, jag har bakat bröd, varit ute och gått osv osv.

Jag antar att jag bara får ta och acceptera att vissa dagar kommer vara jobbigare än andra utan någon som helst anledning. Det fanns verkligen ingen grund till min hemlängtan idag, allt här är skitbra, jag ska till skolan imorgon, jag var och shoppade med min syster igår, jag var på nöjesfält i förförgår. Jag har dessutom varit borta hemifrån längre utan några problem alls. Ja, ni förstår tror jag... vissa dagar är jobbigare än andra utan någon specifik anledning, men det är bara att göra det man kan åt saken och se det som en lärdom istället för att se det som en motgång.

Bror, mamma, pappa. Bilder fårn Stockholm

Likes

Comments

Hellu! Idag har jag min syster, min bror och min pappa varit på ett nöjesfält som heter Valleyfair och ligger ca 1 timmes bilresa från där jag bor. Det var ungefär lika stort som Liseberg (förmodligen lite mindre...), men de hade en massa olika attraktioner och vi åkte i stort sätt allt som går att åka. Jag åkte ett riktigt fritt fall för första gången i mitt liv...jag trodde jag skulle dö...men här är jag så... YEY(?). Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar fritt fall eller inte, det är inte tråkigt, men bergochdalbanor är mycket roligare. Det var kul att åka till ett nöjesfält med folk som faktiskt gillar att åka saker. Min riktiga familj är nämligen inte så mycket för att åka saker och jag vill inte åka själv, så det brukar sluta med att jag inte åker så mycket. Men idag åkte jag allt jag ville (vissa saker två gånger) och hade kul hela dagen. Jag tycker att det var perfekt väder för att åka till ett nöjesfält idag, det var inte för varm eller kallt och det vad varit varning för regn så det var nästan inga köer (dessutom kom aldrig regnet). Den enda saken som var minde bra med denna dagen är att man blev yr av många attraktioner för att de var så skakiga, så nu efteråt är jag både yr och trött.

Idag testade jag även ett sorts glass-ställe de har här som heter "dippin'dots". Det är typ som calippo shots glassen (ni vet isglassen som är en massa små gröna och röda kulor). Dock hade detta stället flera olika smaker, både gräddglass och isglass smaker. Jag valde cookie dough, det var gott men jag tror inte att jag tycker att det är bättre än vanlig glass, men jag skulle kunna tänka mig att äta det emellanåt.

Likes

Comments

Hallåsan! Jag tänkte att jag skulle berätta lite snabbt om vad jag vet om min skola. Först och främst: min skola heter Stillwater Area High School och de räknar med att ha ca 2800 elever mellan årskurserna 9-12 detta året. Så det är en mycket större skola än jag är van vid (drygt 2000 elever större). Även själva byggnaden är stor (och nyrenoverad), så jag kommer förmodligen komma sent till allt första veckorna för att jag inte hittar. Men det är en väldigt vacker tegelbyggnad, som är byggd som ett C men en kupol i mitten. Skolgården har några bänkar och gräsplättar att sitta på, men framför allt har den en jättestor parkeringsplats och ca 3 fullstora fotbollsplaner, så det är ett ganska stort område.

Trots att min skola börjar först den 29 Augusti, har jag varit där 3 gånger och bara gått runt, valt kurser och varit på audition.

Jag har valt att göra detta året till ett år som jag kommer att uppskatta och inte behöva plåga mig själv igenom, så jag tar inte riktigt några ämnen jag tycker är tråkiga, utan ämnen som jag är intresserad att lära mig mer om. Jag hat två ämnen som jag är tvungen att ta, dessa är amerikansk historia och engelsk litteratur. De resterande fyra fick jag välja själv. Som det ser ut just nu har jag valt psykologi, kör, teater intro och fotografi, får se om jag väljer några andra kurser tills nästa termin (funderar på filosofi). Hursom jag är väldigt taggad över att börja dessa kurser, men vi får se om det går eller om jag blir tvungen att ändra för att mitt schema blir för tajt. Allt med mitt schema är väldigt förvirrande, jag kan inte ens hitta ett hål för lunch i det och trots att jag tekniskt sett är i årskurs 10, är mina flesta kurser för åk 11 och jag ska bli behandlad som om jag är i åk 12.... som sagt väääldigt förvirrande

Senaste gången jag var på skolan var tidigare idag och då var jag där för en audition för vilken kör jag skulle bli placerad i. Jag blev placerad i min skolas bästa tjejkör, som heter Belle Chanter och jag kunde inte vara gladare (är dock lite rädd att det krockar med min engelska litteratur lektion). Tydligen gör denna kören många framträdander och brukar åka på en kör-resa till Chicago! Så förhoppningsvis gör de det i år igen.
Nu ska jag nog dra och käka lunch, så see u soon!

Likes

Comments

Hej! Nu var det 2 dagar sen jag kom fram till Stillwater och jag har haft en fantastisk första stund!

Flygresan hit gick trots flygrädsla helt ok, min ångest la dig nästan direkt efter vi hade lyft. Mitt byte på Newark gick också mycket bra och pga att mitt första flyg var 2 timmar sent behövde vi bara vänta 3 timmar på flygplatsen istället för 5.

Väl framme på flygplatsen i Minneapolis stod min familj och väntade på mig med svenska flaggor och en välkomnings-skylt i högsta hugg. Inte nog med det utan även två av mina släckningar som bor i Minnesota kom för att hälsa mig välkommen och gav mig en påse med presenter.

Vi åkte hem och det första jag gjorde var att gå och lägga mig eftersom jag inte sov på planet och därmed hade varit vaken i ca 24 timmar. Jag måste medge att första kvällen hade jag lite hemlängtan, som förmodligen till mesta dels bestod av det faktum att jag var förvirrad och trött, för nu känner jag ingen hemlängtan längre.

Min familj är jättetrevlig och jag känner mig redan mycket bekväm vid dem. Jag har två synskon, en syster på 15 och en bror på 17, som båda går på samma skola som jag och är jättetrevliga. Mina föräldrar har ett eget heminspektionföretag och mamman är även involverad i en organisation som går ut på att även de fattigare ungdomarna i samhället ska ha råd med att testa olika sporter och instrument. Jag har även två hundar, en är en pudel blandat med cockerspaniel, han heter Herbie och älskar alla. Den andra är en chiwawa som heter Lulu och är rädd för alla utom de i familjen, men hon har börjat vänja sig med mig också.

Igår var vi på mig high school och kollade runt lite, de höll på med tryouts för det amerikanska fotbollslaget och för tjej tennis. Jag kan inte vänta tills jag själv börjar där den 28 Augusti! Vi var även en snabb sväng på Starbucks och en mataffär, samt träffade några grannar i min ålder.

Nu måste jag gå och göra mig iordning för snart ska jag och mina syskon till Mall of America, som ligger i närheten Minnesota och är en av USA största köpcentrum.

Likes

Comments

Hej! Eftersom att detta är första inlägget på jag gör tänkte jag passa på att skriva lite snabb information om mitt kommande år. Jag kommer imorgon (14 Augusti) åka upp till Stockholm för att sova en natt på Arlanda, för att sedan invänta planet som tar mig till Newark (New Jersey). Efter det kommer jag ta nästa plan till Minnesota, där jag då ska vara det kommande året.

Jag åker med en organisation som heter Rotary och känner mig väldigt trygg i att mitt år blir bra i deras händer. Jag fick min värdfamilj för lite mindre än en vecka sen (vilket är lite senare än vanligt), detta beror dock på att processen för att få bli värdfamilj är lite längre i USA än den är i Sverige. Jag tycker att min värdfamilj verkar helt underbar. De gillar att röra på sig mycket, har två hundra och två barn på 15 och 17 år. Som det ser ut nu hade jag inte kunnat vara mer nöjd.

Hursom, eftersom att jag drar till Stockholm imorgon var jag tvungen att packa klart idag, väskan har en övervikt på ca 5 kg, men ändå känns det som om jag inte har med mig tillräckligt...men man kan ju alltid köpa mer väl framme! Så just det problemet är ju lätt att lösa. Det störta problemet just nu är flygresan och att ta farväl av familjen. Det kommer självklart att bli jobbigt att vinka hejdå till familjen där på flygplatsen, men samtidigt vet jag att det kommer vara där när jag kommer tillbaka och att de bara är ett telefonsamtal bort. Tack vare dagens teknik slipper jag iallafall att skicka flygpost en gång i veckan. Jag har redan sagt hejdå till alla mina vänner också och önskat dem ett fantastiskt år och sagt att vi ses snart igen.

Men så var det ju det där med flygresan... Jag har alltid tyckt att det är jobbigt att flyga och att ångesten kommer sig smygande när man sitter och väntar på planet. Starten är det värsta, men när jag väl gråtit färdigt över den brukar det gå bra (så läge det inte blir för mycket turbulens). Så jag är rätt säker på att jag klara av det och gör jag inte det, så gör jag det ändå för jag är en envis liten varelsen. Jag kommer förmodligen skriva mer när jag kommit fram, men nu: en god nattsömn inför resan (om jag lyckas få någon).

Likes

Comments