Header

Hejhopp bloggen!
Det var ett tag sedan sist nu, mig emot men ja... ingen jag direkt kunnat rå för. För er som följt mig på Instagram har säkert hängt med på allt som hänt, för er andra så ska jag försöka dra det lite här då.

Den 20e Februari var jag med om en ridolycka som vad vi tror skett av en omkullridning. Jag var själv i ridhuset och har absolut inget minne alls av olyckan, men ska ha vart spån på sadeln samt jag har kunnat se skrapmärken på bakvalvet (väääldigt små men var inte där innan). Allt detta resulterade i några åkommor.
1) Domningar i hela höger arm (axel till fingerspets)
2) Hjärnskakning
3)Hjärnblödning

Förmodar jag vart medvetslös eller något men vaknat till och sluddrat i telefon till mamma som ringde runt till alla andra på gården tills någon kunde hjälpa mig ut ur ridhuset med hästen. Vad som hände där minns jag inte helt sen men ska ha blivit hämtad i en bil (mot min vilja om jag minns rätt XP ) medan en annan kom och hämtade Heidi. Minns lite mer från sadelkammaren där ambulans tillslut hämtade mig för färd till Danderyds sjukhus och raka vägen in i en.... CR? Magnetröntgen haha, en sån där rund röntgensak vad det nu heter. Där de kunde tyda att jag fått en blödning.
Så vart ett tag på sjukhuset, även om jag själv var grovt missnöjd över att behöva vara inlagd haha, vem saknar inte sin egen säng liksom? Men efter...3 dagar fick jag åka hem tillfälligt ca 1 dygn(tjata mig fri) innan det vart rehab. På rehab vart jag kvar en vecka fast med nattpermissioner och kunde komma fram till att jag vart riktigt skonad från allvarliga skador egentligen. Fanns så många som vart med om ridolyckor som blivit förlamade, brutit nacke, rygg osv osv. Jag har inte haft någon direkt huvudvärk förutom första dagarna men blev trött lite snabbare. Vad som kommer till armen så är den mer eller mindre bra, har inga domningar kvar men lite mindre känsel i 2 fingrar som kanske kommer tillbaka, har fortfarande känsel men lite svårare för mycket små saker (speciellt om jag blundar). Men det verkar vara på g åt rätt håll, känns som lite glapp i kommunikationen mellan nerverna och hjärnan ibland då jag har bättre känsel till och från.

Har ridit hela 3 gånger varav de 2 första passen var i skritt med lite åksjuka. Hahaha. Men kändes iallafall inte läskigt men jag uppfattar att jag tappat hela ridkänslan typ. Blir osäker på vad jag ska göra eller inte göra, speciellt när det är många andra hästar runt omkring mig. Så rider helst inte själv men har hjälp med motion av Heidi några dagar i veckan.
Heidi verkar ha klarat sig finfint utöver lite stel kanske, men fått massage och känns riktigt bra med tanke på att hon inte rids alla dagar i veckan och börjar bli lite äldre. Pigg och glad.

Är precis hemkommen från en lärorik träff på Strömsholm och hästskötarutbildningen som jag berättar mer om lite senare, imorgon ska jag prova att återvända tillbaka till jobbet igen också. 😄

Fick godis av mamma och denna söta lilla häst av Linnea min 2a dag, dessa följde med mig precis överallt, sjukhus, hem, rehab. 😳❤

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Tankarna far hit och dit med mina planer för året iallafall, så spanar på en hel del saker såsom boende och stallplatser mm låååångt hemifrån 😓 Blir nervös av bara tanken men om det går vägen så tror jag att det blir himlans kul och bland det mest lärorika i mitt liv. Men först blir det fortsatt hoppträning för att ens klara av det hela, ska tillbaka och hoppa i Dalarna i slutet av månaden. Är så mitt liv ser ut just nu känns det som, hemma några dagar, Strömsholm några dagar, hemma några dagar igen, Dalarna några dagar och så börjar det om igen. 😂 Är inte alls van vid detta fart och fläng hit och dit.

Likes

Comments

Hade morgonpasset i stallet där jag har Heidi idag, hade även lunchen så vart några timmar att fördriva. Vi kan säga att det var lera...lera.... och ännu mer lera. Gillar inte direkt leran men den är nödvändig ibland för om vi nu måste bli av med vintern, så kommer det bli lerigt, ingen mening att klaga som att världen går under för det, för efter regn kommer solsken, precis som efter lera kommer gräs. Längtar 😄 Passade på att mocka lite i hagen nu när skiten börjar tina igen, på tok för mycket att ta på en dag, men om jag försöker ta 1 kärra per dag försvinner det så sakterligen, hon kan inte skita mer än en kärra i hagen om dagen iallafall. Vart även att rensa brunnen i spolspiltan på... kan ni gissa vad? Ännu mer lera.😂

Imorgon planerar jag en härlig sovmorgon igen, en massa plugg (Wihooo 😄), lite bloggande och sen stallet. Så kul att träffa folket som är där på eftermiddagarna nu, knappt sett dem på 2 år så, kul med omväxling. Brukar vara lite lugnare i ridhuset då dessutom.

Likes

Comments

God morgon bloggen, eller vad man ska säga 😂
Var riktigt sliten efter gårdagens långa dag, tog mig en tupplur i bubbelbadet sisådär runt 23 eller vad klockan var då. Så när jag vakna i morse var jag lite småseg och bara drog ut på att gå upp, så tog mig en ca 6 h sovmorgon mot när jag brukar gå upp. Såååååå skönt, man får unna sig det ibland. Vart en kopp varm choklad ut till tant brun som fick promeneras lite idag, känt mig riktigt hängig under dagen så kände redan innan att passet inte skulle bli något bra med feberkänningar, så vila för oss båda så hoppas jag att jag är fit for fight imorgon efter jobbet. Heidi hade nog inget emot det, fick sin mumsiga betfor som vanligt iallafall.... och det är där alla siffror börjar komma in i bilden.

Sedan vi har bytt silage tycker jag hon har haft väldigt mycket energi och när jag väl hade foderlära senast på Strömsholm fick vi lära oss räkna ut "basen" för grovfodret och förstå vad analysen faktiskt sa osv. Visade sig att hösilaget denna gången har så bra värden att det passar att ge tävlingshästar/avelsston. Så har räknat och klurat sedan dess och kommit fram till att vi inte behöver speciellt mycket kraft, mer lite mineraler. Har gett en stor grovfodergiva under vintern då hon brukar falla ur, så börjar bli varmare igen och dags att dra ner den igen. Och bara för att det teoretiskt är rätt kanske det praktiskt inte passar individen.

Så tillbringat min kväll med att räkna och jämföra olika kraftfoder eftersom jag ska ge ett med så lite energi som möjligt. Egentligen räcker det med bara mineraler så vi får se hur det blir på sikt och om jag tycker det blir för lite energi, jag som nu tycker det är rätt bra energi egentligen. Men det ska vara rätt energi. Såååååå vi får se mitt meckande, för just nu rids Heidi inte sådär superhårt i och med att jag tidigare inte haft sadel, har munprobelm och just nu är jag förkyld.

Tandkollen flyttad ännu en gång, så haha ja, väntan fortsätter.

Likes

Comments

Hade nudeldejt, fotografering och serietittande med min bästa Angie som jag lärde känna på gymnasiet här om dagen. Var så otroligt länge sedan vi sågs ordentligt så riktigt kul att vi lyckats ses mer "regelbundet" några dagar nu. ❤

Några bilder på min stora tant <3 Tyvärr inget tandläkarbesök idag, blir Måndag istället. 😊

Likes

Comments

Vi körde på en alla hjärtans dag i orange idag, extra mycket morötter och ack så länge jag satt och linda idag. Tror det tog mig 45 min innan jag vart nöjd med mina 4 perfekta ben haha. ❤
Till själva ridpasset gick det väll helt okej, hon kändes fin fastän vi fick lite missförstånd. Blir så svårt och jag hade inte maximerat förutsättningarna heller med att ex inte ha sporrar som kan rulla igång henne fastän något blir jobbigt. Ville ex samla galoppen på en volt men genast tänker Heidi att det är dags för piruetter och sätter sig så pass tillbaka att det tar stop och hon blir sur... Kan vara att jag inte riktigt hittat finmotoriken på hackamoret heller, så missförstånd men överlag ett bra pass.

Fick btw prata med veterinären idag 😄 Vi ska dit på Fredag för fortsatt undersökning av Heidis mystiska mun. 🙌

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Likes

Comments

Bara att skaffa sig tålamod, eller ännu mer tålamod när det kommer till hästar. Dyker alltid upp något som garanterat kommer att tänja på ens tålamod. Så det är bara att skaffa ännu mer. Jag är just nu i perioden kring Heidis mun, som vi håller på med året runt för att hålla i schakt. Provat både bett och nosgrimmor enligt veterinärer och tandläkares ordination utan någon större skillnad. Kan bara komma på en sak som vi ändrat sedan senaste problemet uppstod men det är inget som skrivs ut på bloggen utav respekt. Oavsett så blir det lite tid till på hackamore, ännu lite längre tid innan tävlingssäsongen kan börja... och ännu lite tid innan jag drar på... mer eller mindre årets första träning(Tror jag det är iallafall haha). Men längtar. 😄

Vi har iallafall bockat av ett problem som vi hade i början av året, vi har en sadel, den är betalad och klar. Som jag vårdar av hela mitt hjärta haha, sadeltvål och olja deluxe nu i början. Är ett stort fan av Effax läderprodukter, är inte den oljan jag har... är något märke jag inte minns namnet på ... men med bivax i. Men man ska inte använda någon av de produkterna på ex ridstövlarna som är av annat läder och kräver lite annan vård för att bibehålla sin glans. Ska rota fram min lilla putslåda och dela med mig av.

Var iallafall på jobbet i morse, hoppade in pga sjuk personal fram till lunch, är annars ledig Måndagar. Men det var en riktigt kul dag, men otroligt rolig och trevlig personal. Söta och busiga ponnysar och stiliga hästar. Var inte alls den där Måndagsfeelingen när man måste släpa upp sig ur sängen. Något jag tolkar som ett gott tecken.

Vid lunch bar det alltså iväg till mitt eget stall och Heidi, aka tant brun ❤ Är lite mysigt att kunna åka dig och bara, tja... pysa. Tar nu hand om henne på min fridtid och inte arbetstid. Byta ut täckena som hänger redo för boxen, ser inte ut att bli riktigt lika kallt igen, ta ner benlindor så jag kan öva på att linda varje dag nu tills yrkesexamen är gjord. Fick bli bakbenen då jag inte hitta de kortare paddarna jag har fram haha. Men hitta dem såklart efter ridpasset. Heidi kändes fin, jogga loss henne lite så gott det går på ett hackamore, är ex mer eller mindre omöjligt att göra ett ledande tygeltag och är svårt att ställa exakt lika bra som på ett vanligt träns. Men det är fullt dugligt för jogging, fine jag kan rida ett rätt ordentligt pass på det också, men känner att man inte riktigt får tag i henne på samma sätt. Så hoppas allt strul med munnen löser sig, man får ju trots allt inte tävla på hackamore. Men med lite tur hinner min veterinär ringa mig imorgon på sin telefontid så får vi se om hon tycker vi ska komma och göra en check igen eller låta vila ytterligare lite till.

Hur var det nu... ett steg i taget...

Likes

Comments

Då var jag åter igen på Strömsholm och precis som sist bara älskar jag det här! Glatt folk, underbart fint väder, snö ute och oerhört intressanta föreläsningar. Började i en öde liten stuga till skogs eller vad man ska kalla det, riktigt mysigt litet ställe. Där fick vi träffa skelettet Emil och ha lära om munddering. Var så löjligt intressant om bett och nosgrimmor speciellt, med oerhört mycket jag kan ta efter.

Stor vikt lades på hur man passar in utrustningen och vad som egentligen sker vid tygeltag på vissa bett och nosgrimmor, hur det påverkar andingsorganen eller vad för olika slags skador som uppstår av den ena felpassningen kontra en annan. Så oerhört kul att få lära sig av så kunniga personer, den som undervisade oss mest under dag ett var Agneta Aronsson, hur mycket kunskap kan rymmas i en person? Hon kändes som en enda stor bok, fråga om nästan vad som helst och hon gav dig svar på tal med tankar om både det ena och det andra. Fick en väldigt intressant inblick på exakt varför man började ha kandar och varför det finns kvar under tävlingsform. Ännu en gång har jag fått tankar som satt igång om både det ena och det andra men vad som är rätt och fel är inte alltid så svart och vitt utan någon grå nyans som passar hästen som individ bäst.

Efter en trevlig middag med några ur gänget så var det dags för kursens första praktiska moment i det Röda stallet, gymnasiehästarna befinner sig där. Vi hittade Strömsholms mest eminenta och finaste häst av dem alla, med den ädlaste stammen man kan tänka sig. Halmette. Här i det Röda stallet (ej det på bilden dock haha, myspys över gårdsplanen) skulle vi ha lära i bandagering och fick prova att lägga lite olika bandage, hur dem tänker när man ska bandagera ex stallbandage och hur man ska börja lindan för att ex spännet hamnar 100 % rätt. Det viktigaste rådet var inte för hårt och att lära känna din linda.

Efter bandageringen förflyttade vi oss till det vita stallet för att få lära oss olika teknik vid knoppning och frisering av häst. Mycket nytt jag vill prova när jag kommer hem och vill jag avlägga en examen ska jag kunna knoppa på max 20 min. Gör det på 30 min så får snappa upp mig lite till.

Nu ska jag strax släcka för dagen här på Thottska efter en mysig dusch, varm choklad och tv-tittande. Imorgon blir det mest teoretiska ämnen som jag förstått det.

Likes

Comments

Hittade en lite rolig frågelista kring hästar här om dagen, så tänkte svara lite på den jag med. 😄

1. Om du fick bestämma en ideal höjd på din häst, hur hög skulle den vara? Tycker ju att Heidi är rätt så perfekt, kanske liiite stor, men runt 165 cm i mankhöjd är väll det perfekta.

2. Någon typ av utrustning som du aldrig skulle sätta på din häst? Hm.... är rätt mycket jag inte skulle sätta på min häst, men alldeles för kraftiga bett eller typ.. tungbindare. Men svårt att säga, använder knappt ens en graman om dagarna.

3. Stövlar eller chaps + ridskor? ridstövlar alla gånger, men är varmt och skönt med varma isolerade vinterkängor på vintern ibland 😂

4. Favorit-, och minst favoritfärg på häst? Gillar alla men det får väll bli den som e svårast att hålla ren, skimmel. (Fast är oerhört vackra rena) och favorit... står mellan Svettfux eller Svart.

5. Svart eller brunt läder? Svart för det mesta men ex fuxar tycker jag ser snyggast ut i ex brunt.

6. Din hästs favoritgodis? Jadu, om jag ändå visste det, ger henne inte så ofta men... några favoriter är pepparkakor, äpplen och morötter.

7. Sto-, valack-, eller hingstperson? Oj haha, beror helt på individen. Valacker oftast stabilare men alla är ju individer så beror helt på.

8. Hur många timmar per dag spenderar du i stallet? Tja.... de dagar jag är på jobbet är jag i stallet (även om det är 2 olika) i ca 12 h kanske. Annars 4.

9. Hur lång är din längsta uteritt? Svårt att komma ihåg exakt men minns att jag ridit ut 3 h utan problem med min ponny en gång i tiden.

10. Favorittid på dygnet att rida? Runt lunch eller eftermiddag, beror på årstiden.

11. Något som är extra snyggt på en häst utseendemässigt? Välmusklade halsar haha

12. Favoritnosgrimma? Remont då det trycker minst på tänderna men nyfiken på PS High Jump, vad den nosgrimman nu kallas.

13. Favoritårstid att rida på? Sensommaren

14. Något som du slarvar med/har svårt med när du rider? Slappna av i armarna, spänna bålen och kanske hörnpasseringar om jag inte fokuserar.

15. Favoritbett till din häst? Alltid gillat 3-delade men just nu rids hon mycket på hackamore och innan dess rakt. Men ska försöka prova 3-delat igen på sikt.

16. Finns det något som skrämmer dig inom ridningen? Att trilla av tror jag, finns så mycket som kan gå fel.

17. Favoritmärke på häst-, och ridutrustning? PS of Sweden när det kommer till träns, Pikeur när det kommer till klädsel, Bucas/horsewear på täcken.... Men några springer ikapp... men det där är nog min top.

Kan ni komma på fler frågor, hojta till 👍

Likes

Comments

Gnägg o hej dagboken! Idag var en väldigt spännande dag; det var nämligen spöken på gården! Alla mina hästkompisar slängde sig och sprang och som vanlig fattade inte en enda av människorna hur farligt det var! Siv bara skakade på huvudet, andra skällde på sin hästar. Men det värsta av allt var att de SKOJADE om att det var ett spöke på gården! Det var ju SANT!
Tant Nea kom med mer äpple, och det roligaste med det var att förstöra de bilder hon försökte ta till mamma när hon gav mig äppelbitar. Hihihi jag hittade på massa grimaser! Sen fick jag gå en timme i skritten, men asså jag dog nästan av skräck, det var rödklädda människor på isen och åkte på nåt konstigt på fötterna! Jag försökte fly från skritten men tant Nea lyckades lugna mig och höll mig sällskap tio minuter tills jag var helt trygg igen. Ibland är de väl bra, de där människorna. När jag kom hem igen ryktade tant Nea mig i en hel timme medans jag mumsade hö, oj vad mysigt vi hade! Sen sa hon att mamma kommer sent imorn så hon hade gjort extra eftermiddagsmat till mig. Det snöar ute så det är skönt att vara inne i pyjamas igen. Nu är det snart dags för betfor, gnägg och hej! Heidi

Likes

Comments