Header
View tracker

Och där slog kylan till med dunder och brak. Gårdagen kämpade vi med iskalla vindar och stora snödrivor, kunde vara och longera en häst och gå samma väg tillbaka.... alltså pulsa i snö då det snöat igen. Snacka om att man fått benträning sista tiden.

Idag var det härliga - 15°C när jag kom till stallet, burr men har mycket hellre KALLKALLT än -2 °C, det för att luften inte är lika fuktig och inte tränger in i porerna på samma sätt typ. Men jag var förberedd med en massa kläder och Heidi likaså. Är rätt mysigt att pulsa omkring, även om det är tungt att gå. Olle passade på snabb som "katten" på att beslagta 1 av mina jackor när jag höll på att byta om, han fick helt enkelt behålla den i ca 30 min innan jag äntligen fick ta den.

Heidi tror jag har halkat i hagen eller något då hon här om dagen var pyttepytte lite halt, skrittades bara den dagen, igår longera vi och då var det bara en minimal markering första steget i ena varvet, så för att vara på säkra sidan promenerar jag lite till. Även om Heidi kommer vara studsig som en fjäder när vi ska rida igen, så skadar det inte att ha en liten återhämtning på några dagar extra. Vill ju att hon ska bli hållbar i längden :)
Var bara att dra på sig nästan allt man har i stallklädselväg och knata ut i snön, lyckligt nog var det inte lika mycket snö på gångvägarna som till vissa hästhagar.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Något jag reagerat på till och från när man är inne i hästvärlden, är vissa som verkar vara på fel plats. Kan vara allt från ryttare till tränare mm. Har vart omkring på många anläggningar och sett en väldans många tränare hålla träningar. Allt från "hobbytränare" till licenserade till landslagsryttare och utländska tränare. Vissa undrar jag bara vad tusan håller de på med?

Var så otroligt nära att jag fräste till åt en tränare förut när hen står och skriker och gormar på en elev (ej positivt peppande) utan riktigt klankande "Men vafan gör du, nejnej inte så, men kan du inte rida eller, men du kan ju inte ens korta tyglarna" osv osv. Är det en bra undervisningsmetod? Att pressa ner stackars eleven ner i sanden totalt, peppande va? Är så otroligt imponerad att eleven fortsatte och kommer tillbaka. Handlar inte om 1 ritt utan upprepade tillfällen, som hen inte haft en trevlig undervisningsform i mina ögon. NEJ, DET DÄR ÄR INTE EN BRA UNDERVISNINGSFORM. Kommer inte kunna hålla snattran länge till asså. Morr

​Och ja jag vet, bäst är att jag ser inget, jag hör inget. Men ett sådant där beteende....Nej, jag tolererar inte den skiten och kommer snart att koka över.

Likes

Comments

View tracker

​Efter en riktigt tuff period med Heidi valde jag att gå tillbaka till mitt hackamore, något jag känner jag borde gjort för länge sedan. Heidi älskar det och jag rider helt annorlunda (till det bättre) på det. Var underbart att ha en självbärande, mjuk och rörlig häst. Så ska rida en längre period på hackamore så både Heidi och jag nollställs och kan komma till rätt arbete. Är ju himla synd att man inte får tävla dressyr på hackamore, när den dagen kommer är vi ruskigt farliga.

Likes

Comments

​Kom lite nytt flis till underlaget i ridhuset som skulle skottas ut idag, med en kraftsamling på 7 pers vart vi klara på 1 h och 10 minuter. Applåder till oss :D Om några dagar blir det perfekt när det blandats ut ordentligt med.

Likes

Comments

Gissa vem som glömde kameran till Sihs på Söndagen, var där och kollade Reem Acra world cup dressage. VILKA HÄSTAR! Vilken klass! OCH se upp världen, Sverige är på stor frammars. Ruskigt fint och inspirerande.

Idag var jag iallafall iväg till Brunmåla hästklinik med Heidi för att kolla tänderna. Gör det 2 gånger per år men hon verkar behöva en 3e koll per år. Hon har ett speciellt bett som gör att hon biter sig själv i kinderna även bara när hon tuggar i maten. Gäller att hålla efter det. Har senaste veckorna känt ett problem i höger varv och syntes mest i höger halva av munnen, så nu håller vi tummarna för att det kanske märks på fröken brun.

​Haha Heidi reagerar väldigt, speciellt när hon blir drogad inför tandläkarbesök, har provat flera olika sorter men ändå så rycker hon lite / VÄGRAR ge upp kanten för att bli raspad. Kan knappt orka stå upp men att stoppa in en fil eller en hand.. Nejtack. Sen så fort man är klar DÅÅÅ passar det minsann att somna XP Fick stå i rummet 20 minuter för att hon ens skulle kunna gå ut till friska luften och kvickna till lite innan hemfärd. Var idag min premiärtur helt själv med Heidi och transporten. Men gick finemang.

Är lite arg på puckon i trafiken som prompt ska ligga så jäkla tätt bakom en ändå, de tänker inte på att om jag bromsar för något kommer de förmodligen ha en häst sittandes i knät inom kort? Vid ett rödlyse idag stannade en stor brölande buss jättejättenära hästtransporten som ledde till att Heidi verkade få panik. Var nästan hemma iallafall men när jag skulle lasta ur henne hade lädergrimman gått sönder. Suck. Heidi är rädd för lastbilar och bussar i rörelse, gissar hon vart rädd för ljudet.

Likes

Comments

Var igår på Sihs där jag upplevt typ alla känslor, sorg till glädje. En blandad kompott. Har vart dålig på att fota så ska bättra mig, ska nämligen dit imorgon igen för Küren med mina tränare med flera. Kommer bara bli sååååå lärorikt.

​Fann denna på mässan och överväger verkligen om den är värd det.... eller om jag kanske ska slå till på en vinterjacka istället haha. Svåra beslut, får kolla in dem igen.

Likes

Comments

Här kommer jag, evigheter senare. pumpad med inspiration och den bittra sanningen. Anledningen till att jag inte skrivit, var så enkel som att jag inte ville. I ungefär samma vända som när jag tog mitt BE-körkort hölls en clinic för en världsstjärna inom ridsport, där en av deltagande ryttare som rider på högsta nivå. Fick så mycket hat av att någon lagt upp ett 10 sekunder klipp där det uppstått ett litet problem. Vem gav läktarproffset, aka amatören rätt att klanka ner någon ner i sanden totalt? BASERAT PÅ 10 SEKUNDER!!! Man fick inte veta hur det såg ut innan eller efter, blir så himla arg över det. En av Sveriges kanske skickligaste ryttare övervägde att sluta pga att folk som gömmer sig bakom sina skärmar och näthatar..... Skäms på er!
Så jag ville helt enkelt inte skapa en anledning, eller vara en del av hela den biten. Skärmade av mig totalt när det kommer till forum och ställen hat sprids snabbt. Var fortfarande inne på typ Facebook för att hålla koll på vad som händer, man kan inte bli mer än stolt när flera av ens idoler inom svensk ridsport på landslagsnivå, ger sig in i grytan och försvarar sin kollega. Ni är grymma! Fantastiska förebilder!

Nog om den bittra sanningen kring mitt blogguppehåll, nu är jag tillbaka med nya krafter. Var på en clinic igår efter jobbet för Kristian von Krusenstierna och jag vet inte vart jag ska ta vägen. SÅ OTROLIGT PROFESSIONELL, gav oss en inblick i sitt tänk på hur han jobbar sina hästar. Fanns en röd tråd, kanske flera faktiskt.

1, Tvärtomridning, ville en häst gå lång och låg sa han åt den att gå kort och lite högre för att helt enkelt komma åt de muskler som hästen tycker är jobbigt, samma sak åt andra hållet osv, en häst som vill gå snabbt jobbas långsammare. I det hela, grundstenen LYDNAD helt enkelt.

2, 3 F. Formen, Farten, Färdriktningen. Det är vad man ska komma ihåg och fokusera. När alla 3 spelar samma melodi uppstår helt enkelt ljuva toner. Visst ibland funkar inte alla 3, men kanske får man vara glad för att man lyckades ha koll på 2 av dem iallafall. Är ju då inte mina ord, men fantastiskt tänk.

Han öppnade upp mina ögon och gav en helt annan syn på ridningen, ett genomgående tema var lugnet. Allt var lugnt, även om hästen vart rädd för något på läktare, gjorde inget, fortsätt oberört. Hästen tagga till i seriebyten? ta det lugnt, galoppera några extra steg. En elev blev stressad över att man inte gjorde rätt på en gång, "Ta det lugnt, vi har all tid i världen" Enkla instruktioner, FÅ instruktioner. Man fick kanske 1-3 saker att fokusera på som gjorde så enorm skillnad.

Men något som jag tyckte var så skönt var att få höra den bittra stenhårda sanningen. en sanning man egentligen redan vet om. Men var skönt att få höra ett riktigt proffs stå och säga det inför fullsatt läktare.

Det går inte speciellt bra, faktiskt så går det mer dåligt än bra. Men när det går bra, så lever du på det tills nästa gång, kämpar vidare. Det där passet alla drömmer om, där allt stämmer, sker kanske 2 gg i ens liv. Nej fantastiskt att höra den bittra sanningen. Svider att höra, men det stämmer. Men det är de där passen man strävar efter, dem man lever på när det går uselt och man sitter och grinar i en lerig pöl någonstans. Det går inte alltid bra, det är sanningen.

Gud vad detta vart svamligt mot slutet... Sammanfattning: Professionellt, lugnt, lärorikt, inspirerande och sanningen.


Likes

Comments

Fanta och rosé, nej men var lite så jag fick tänka under dagens ridpass. Har en förmåga att tänka lite för mycket när jag rider, blir bara pannkaka då. Fick hålla tankarna på annat håll... men fokuset på ridningen ändå. Resulterade i att jag kunde göra några riktigt lugna och fina byten, stensäkra igen. Nu har ju jag inte bloggat på ett litet tag men... haft problem med bytena ett tag men nu sitter de som en smäck igen. *Dansar en liten glädjedans*

Vi kan nog få ordning på torpet igen, dock en hel del kvar att jobba på med följsamheten i mina armar och få tag på Heidis högersida och få en mer naturlig bjudning. Vi har ju ett mål, Msv A någon gång under nästa år, wihoo med skräckblandad förtjusning. Har introducerats till ridvägarna men har en hel del att befästa tills dess.

​I brist på bilder får ni hållas med en hästsko helt enkelt 😜

Likes

Comments

​Var en sen dag i stallet idag. Skulle eftermiddagsfodra och träna för Siv, något jag längtat efter då Heidi haft lite utav en vila i 2 veckor nu. Stort fokus var att få henne loss och rörlig igen, få loss alla kroppsdelar igen,lättare sagt än gjort. Precis som det här med att få följsamma armar. Ett udda problem som är som tydligast på Heidi, drar liksom i handbromsen och bara låser hela kroppen. Rider jag någon annan häst är jag mer följsam, men jag övar på det, försöker. Men svårt att hitta den känslan på Heidi av någon anledning.

Tillbaka till ridpasset då. Började med att försöka jogga fram henne låg och rund. Heidi var lite loj och långsam i början. Men vaknade snart till, dock lite stum i höger varv. Hon har lite... svårare att böja sig i högersidan, men behandlades av en equiterapeut i Tisdags, märks stor skillnad i vänster varv, men lite kvar att jobba med i höger. Siv hjälpte mig att komma mer till arbete och tänka bort det.  Fokusera på en annan del i ridningen än att hon hänger sig där eller så. Skäller på mig själv för att vara för tuff mot mig själv, sluta var så pedantiskt perfektionist i ridningen, det blir bara ond cirkel. Det är bra, bättre än vad jag erkänner för mig själv typ.

SÅ envist nog, JAG är nöjd med dagens lektion, gjorde många fina byten, stensäkra. Lyckades få till 3 på diagonalen flera gånger, OM jag inte räknade fel så kom jag ner till var 4e språng. Riktigt fina slutor på diagonalen i både trav och galopp, kunde lätta på tyglarna (nästan helt slappa) utan att Heidi ökade takten eller föll isär. Hon fortsatte ta i för kung och fosterland, badambadambadam. Duktig <3

Tror jag skulle behöva se fler filmer på när jag rider för att lära mig att det inte är så illa som jag tror alla gånger, någon som ställer upp? Ska försöka få till lite bilder någon dag iallafall, vore fint en morgon med all dimma, eller höstsolen. Klurigt klurigt.

Likes

Comments