Header

Ny dag, ny energi, roliga kollegor och en massa sol på eftermiddagen. Helt okej dag med de bästa förutsättningarna för ett bra ridpass. Idag var Heidi lite mer med mig, behöll fokus på mig mer eller mindre hela passet och hon kändes riktigt fin i kroppen. MEN att det ska vara så svårt att få halsen och nacken hänga med kroppen. Får inte riktigt till det hela och det känns bara som att hon försöker fuska i arbetet, men är väll en styrkefråga också. Så tragglar på, idag blev mycket fokus på höger bog, att den skulle bli välbalanserad utan att välta inåt i ex en volt och att hon skulle bibehålla en god rytm och form. Rytmen blev rätt så bra tycker jag nog, vi får jobba vidare på formen, men allt kan inte ske över en natt. Stor förändring på fokuset idag ju.

Morgondagen tror jag blir Longering men inte helt bestämt mig, men mest då det kommer bli en riktigt lång dag och jag börjar 06.30 på Fredag... så känns som det är det smartare draget att planera in då, ska se om jag har en gammal halsförlängare någonstans, har jobbat mycket med vanliga inspänningstyglar när vi longerat men tänkt att variera lite, kan ha en uppe på loftet någonstans sedan ponnytiden typ. Om inte får det bli det vanliga. Så förmodligen blir det vidare arbete med formen på Fredag, vila Lördag och någon typ av arbete Söndag (dressyr + promenad kanske)

Sorry, blev inga bilder idag 👼

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Mycket har hänt sedan sist, är klar med basutbildningen hos ridsportförbundet som bara var såååå rolig verkligen, kan verkligen rekommendera fler att gå på den om så bara för att få en massa inspiration och kanske inte för att man planerat att vara en ledare som den vänder sig till. Efter det så har jag väll jobbat och jobbat och veckan ser ut att fortsätta jobba. Min chef är och tävlar i Breeders så jobbar lite extra av hennes / hennes hästskötares pass på ridskolan, Söndag blir min första sovmorgon denna vecka. Men klagar absolut inte, trivs på jobbet och vi har riktigt kul vi andra som är kvar.

Till Heidi då så har hon tagit det lite smålugnt, vi joggar mest omkring. Inte för att det är något fel på henne utan mer för att min tid och ork varit lite sådär sista dagarna, men idag jobbade vi på lite mer. Fortfarande ett lite kortare pass men med fokus på att ha koll på hennes höger bog och att hon inte får trycka upp nacken och dra ut giraffhalsen. Bitvis gick det riktigt bra men större delen av passet ville hon inte fokusera på mig utan på allt utanför ridhuset. Inte så att hon blev rädd och massa såna spöken, mer att hon tog alla chanser hon hitta att fokusera på annat. Så blir till att försöka hitta tillbaka till någon slags bubbla, något jag tyckt varit svårt sedan vi kom hem från Dalarna om jag tänker efter. Mer att det alltid var så otroligt lugnt där, inga störningsmoment att hon tar chansen på allt efter det. 😂 Så vi tragglar på själva denna vecka, alla är nere på Breeders.

Likes

Comments

Så var den lilla mammuten en häst igen. Inte för att hon riktigt hunnit bli en mammut denna gång men går så mycket fortare att klippa om man hinner ta det innan hon är som värst. Heidi är ju så bra på det sättet dock, hon är en ängel att klippa, var nääästan jag gav mig på att ta utsidan av öronen men insåg då att jag kommer behöva ta huvudet tills den lite längre pälsen är borta... så skippade det, men tog liiiite upp på basen av öronen där hon brukar bli som svettigast. Gav oss på benen idag istället men nu är hon fin och blank i pälsen igen ^^ Lånar ju en klippmaskin varje gång men brukar få klippa så ofta att jag börjat spana på en egen, kan ni komma med era bästa tips? Den ska kunna klippa riktigt lång päls (då det går snabbt över en natt nästan ibland), inte låta för högt och klippa rätt så lågt så man får bort bebisfjunlooken.

Det positiva med att tanka obemannat påvägen hem är att ingen ser hur smutsig och hårig man är efter en detaljerad klippning utan skyddskläder 😂

Likes

Comments

Inspirationen bara är på topp i så många plan just nu. Har suttit och läst på inför basutbildningen och måste säga jag lärt mig ett och annat som får en att tänka till på hur man verkligen är och bör bete sig, hur man ska tänka och göra, både i hästväg och som ledare (som utbildningen vänder sig till ). Lyssnat på så otroligt många små föreläsningar och lusläst allt material vi har, namn som Jens Fredricsson och Louise Haaga med flera har varit där och delat med sig av sina tankar och tänk om olika frågor. Så kul när man får så mycket mer än man planerat av en liten utbildning, den är ju faktiskt klar på Söndag.

Sen börjar jag förstå och analysera mer när jag rider, vilket resulterat i framsteg vecka efter vecka. Igår var det somsagt fjädern som äntligen började komma tillbaka och jag hittade dit större delen av passet. Var ibland när jag gjorde något som jag tyckte var svårt som jag spändes till och likaså fjädern, men när jag förstod och kunde slappna av mer igen så kom den tillbaka. Ska bli så kul att fortsätta när det går såhär, ju bättre ridning jag kan komma till desto större chans är det att jag faktiskt kommer in i Hippologen, så bara att fortsätta lita på Heidi och slappna av igen, tänka att jag ska rida i höger varv i vänster varv osv för att få tag på hennes svagare sidor. Åååå pepp pepp pepp, fortsätter vi såhär kanske det till och med går bra när vi tävlar igen 😂


Men som det sades i kursmaterialet i basutbildningen "Att våga försöka är en prestation i sig, väl värd första pris"

Likes

Comments

Så var det dags igen för lite träning, även denna gång för Martin men verkar som att det kanske lugnat ner sig för Jenny tidsmässigt så jag kan börja träna för henne också igen. Red iallafall lite igår också, ett väldigt lugnt joggingpass med fokus på tempoväxlingar och få henne lyhörd, precis som jag sa tidigare, något vi ska öva på så hon blir duktigare på att vänta på mig och inte köra sitt rejs. Men det kändes riktigt fint och känslan följde även med idag, redan när jag red fram kändes Heidi lite mer lyhörd än hon brukar och jag försökte fokusera mer på mig själv då jag slapp fokusera på att få henne lyssna med all koncentration jag har. Något som resulterade i att jag äntligen fick till följsamheten i armarna igen, ni vet när det liksom fjädrar i armen i rörelserna. Något som vart ett litet problem sen olyckan tycker jag, att jag blev så nervös och smårädd när jag red att jag liksom stelna. Men ibland så trillar poletten ner igen och idag var en sådan dag, så måste jag säga att träningen gick super? 😃

Bild från biltema

Likes

Comments

Gokväll på er, blev en relativt lång dag i stallet idag. (Man har väll arbetat upp farten 😂 arbetsskadad lite). Martin skulle rida Heidi idag runt lunch så kom ut ca 1 h innan bestämd tid. Tror ni inte Heidi gjort sitt yttersta och gnuggat in en massa lera? Hela pälsen genomsmutsig och liksom fluffig, stråna stod rätt ut varvat med en massa lera. Så blev till att arbeta upp tempot ännu mer idag så hon såg dräglig ut på träningen. Vi hann och hon såg inte allt för illa ut.

Var ett tag sedan jag satt på avbytarbänken, men kände det liksom behövdes. Alltid nyttigt att höra vad tränarna själva känner när de rider, så om möjligheten finns tycker jag man ska passa på att slänga upp dem då och då. Även om man har för korta läder så det slutar med att stigbyglarna kastas upp framför sadeln.😂

Mycket fokus var ju det vanliga, lösgörande och att hon inte får trycka nacken uppåt. Sen en väldans massa tempoväxlingar för att få henne lyssna, tror jag måste lägga in fler sådana i min vardagliga ridning...

Heidi fick iallafall ta i och jobba ordentligt med Martin i sadeln, orättvist att hans fötter nästan är under magen på henne och mina knappt når ned för sadeln 😂 Var en svettig dam som promenerades av efter passet, svettig från öron till svansrot och nästan till den grad att jag överväger att göra höstens andra klippning redan. Men vi brukar ju få till en hel del under året.

Så svettig som hon var och så varmt som det var ute beslöt jag mig för att göra det lätt för oss och verkligen få rent pälsen med en dusch. Det fantastiska vädret + en duktig pålle slutade med att hon fick gå ut i en hage och käka gräs medans hon torkade och jag städade undan och smörjde.
Ångra mig liiiite, för var en lerig gris jag möttes av som glatt kom till grinden 1 h senare. Så blev över 1 h rykt till 😂

Well done Heidi, well done, inte alls genomtänkt att få en extra rykt.

Blöt och lerig, blöt och lerig....

Likes

Comments

Det nya året närmar sig sakterligen, det år som jag planerat att börja tävla igen med Heidi. Har inte haft något speciellt sug, det känns som att vi är långt ifrån någon slags tävlingsform och jag bara tragglar på för att halka bakåt igen. Men idag tändes den lilla gnistan igen, inte så att jag vill tävla här och nu, men iallafall nästa år. Har inte riktigt bestämt mig om det blir Msv A eller B, är ju väldigt länge sedan sista starten så man kanske ska ta någon Msv B bara för känna efter lite... eller så blir besvikelsen stor om det inte går lika bra som när vi slutade med den nivån sist. För Msv A känns så långt bort fortfarande.... Klura klura klura.

Way back in time när vi vann LB med klubblaget ❤ Då vi vann mitt absoluta favvofleecetäcke, det som åker med fram och tillbaka på tävlingar så länge det inte är smutsigt eller liknande, så används så sällan att det fortfarande ser mer eller mindre nytt ut.

Likes

Comments

Idag hade vi en lite annorlunda dag på jobbet på flera sätt. Lördagarna brukar präglas av helt galet mycket att göra, finns mer eller mindre alltid något och enda stunden jag sitter ner på dagen är den timmen jag har lunch. En massa lektioner var inställda på morgonen för en teoriclinic som skulle äga rum vid 10, då kunde vi bara skicka ut alla hästar i hela stallet då det var några timmar tills de skulle komma in, i vanliga fall är det ca hälften + - som går ut och de andra går på lektioner på morgonen. Vid 11 skulle jag vara vikarie för en av ridlärarna som skulle rida på clinicen, vi skulle ha teori. Kl 11 är det lunchfodring i vanliga fall så vi skyndade på där innan så det var färdigfodrat inne i stallet till ca 10.45 så det bara var att fodra hästarna ute i hagarna, sen in med de söta små ponnysarna jag skulle ha till Teorin.

Vi skulle göra något så avancerat som att lära oss rykta, men det är inte lätt om man inte gjort det förr eller är ny inom sporten. Så vi hade en grundlig genomgång av de små ryktlådorna som var med och alla hästarnas personliga ryktpåsar som hängde utanför, för att gå igenom dem alla borstarna, vilken ordning allt skulle tas och vad man skulle tänka på. När det var gjort ett litet förhör på ett papper vi hade fått för dagen innan det var dags för lektionens höjdpunkt. RYKTA. Det var glatt som 8 små tjejer skuttade in till hästarna och gjorde alla steg för steg och visade när de var klara med alla. DE FÅR HÖGSTA BETYG. Dessa söta ponnysar och flickor tog kålen på mig ❤ Äldsta deltagaren kan inte ha varit mer än ungefär 7-9 år och ännu en gång känns det som att jag hittat helt rätt i livet med att försöka satsa på hästar. Så nu håller vi tummarna för att jag tar mig in på Hippologen och kan fortsätta utvecklas som ryttare, människa och få chansen att ge det åter till andra.

Bild: https://www.globussportwebshop.se/butik/rotviska

Likes

Comments

Krax och snurvel, hösten har slagit till med storm verkligen och här sitter jag. Kraxar som en kråka till och från och tutar som en trumpet, men mår mycket bättre till och från även om jag var rätt sänkt i stallet. Så blev inte så mycket mer komplicerat än en promenad för oss båda, får ge oss på att rida på träningens ridning imorgon istället.

Men är en utmärkt dag att passa på att plugga på Basutbildningen i ridsport, ska på kursen nästa vecka men har en del material att gå igenom och läxor att göra tills dess. Den är webbaserad förutom 1 träff och kommer ge mig behörighet (tillsammans med hästskötarexamen) att söka till ridlärarutbildning och tränarutbildning om det skulle bli så om jag inte kommer in på Hippologen av någon anledning i vår. Så har öppnat möjligheterna lite, kommer jag in på Hippologen så passar det rätt bra att komplettera med en tränarutbildning tänkte jag, så bara att suga till sig all kunskap likt en svamp.

Ju mer man vet desto mer inser man att man faktiskt inte vet, kom ihåg det 😉

Likes

Comments

Så var det kanske dags att visa att man lever lite här också, har haft kvällspasset här i stallet precis. I flera benämningar. Hade kvällsfodring som brukar ske ca kl 20.00 i stallet jag står idag, vilket de fick. Dilemmat var ju bara att min träning skulle börja 20.45, så Heidi stackarn fick vänta så lugnt och snällt i gången medans de andra fick mat. Henne mat räcker ju ändå längst om man får den sist 😉

Träningen gick jättebra, vi har börjat träna lite för Martin Ågevall igen, inte tränat för honom på något år men känns bra, bekvämt på gården och allt. Gick mycket bättre än förra veckan och vi är helt klart på rätt väg, Heidi kändes både lydigare och lite mer loss fastän vi bara rört oss så minimalt vi kan denna vecka (Dunderförkyld). Så nu blir det till att öva öva öva så blir det mer nästa vecka. 😃

Nu snaaaaaaark, jobbat sedan 08.30 och kom innanför dörren här hemma igen 22.15. Nog för att jag är en nattuggla, men då måste jag få ha sovmorgon innan och efter också 😂

Likes

Comments