Black Friday igår var bra, väldigt annorlunda mot vad jag och Mathilda hade förväntat oss, men bra. Vi trodde att det skulle vara kaos med massor av människor och krig i affärerna men när vi kom in till stan var det lika lugnt som en vanlig dag på gatorna och inne i shoppingcentret var det som en vanlig eftermiddag. Visst var affärerna med bra rea fullproppade men affärerna hade inte så jättebra rea heller enligt mig och M. Rushen hade tydligen kommit senare på kvällen då Mathildas vän sa att det knappt hade gått att röra sig ute på gatan. Vi gick upp vid halv 7 på morgonen och åkte direkt in till stan. Jag hittade lite allt möjligt, sockar, läppstift, jumpsuit, bhar, body-lotions och tvålar osv.

Nu sitter vi på SFO och väntar på planet som ska lyfta 6:30pm. Det blir en lång flygtur men jag ska nog klara mig med tanke på att jag faktiskt tog mig till Hawaii all by myself. Kommer att sakna Mathilda jättemycket, även om vi inte hörs av varenda dag eller vecka för den delen när vi är på hemmaplan så saknas hon mig när vi inte ses. Det känns bra att veta att hon bor jättefint och har en superbra värdfamilj! Men snart är vi ihop igen och då ska jag och tjejerna ha fest. Tack för denna veckan och alla guidade turer samt alla skratt, att få se San Fransisco var verkligen kul!

​​I appreciate it! 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments


Firade idag Thanksgiving med Mathilda, mamma och pappa. Vi lagade till kalkonbitar, kokt potatis och champinjonsås vilket blev jättegott. Jag har mycket att tacka för. Detta året som har gått, resan som jag har fått gjort och för mina fina vänner och familj. Thank you, Mahalo! 

Likes

Comments

San Fransisco courthouse, jag, Mathilda, miniatyr av bron, Golden Gate-bridge, mamma och pappa, chicken club sandwich.

En "ta det lugnt"- dag med en visit till Golden Gate och lunch på Savour. Vi tog sovmorgon idag och tog oss sedan till den berömda bron Golden Gate. Den var riktigt mäktig och fint väder hade vi turen att få också! När magarna började kurra tog Mathilda oss till en resturang här i Noe Valley som heter Savour. Där åt jag pestopasta och på bilden ser ni Mathilda chicken club. Tack bästa guide-Mathilda för en jättebra dag!

Likes

Comments

Färjan till Alcatraz, jag och Mathilda, citat, duscharna som fångarna fick använda, bild på när fångarna bodde där, cellgången med tre våningar av fängelseceller, fönstergallrerna, de isolerade rummen, biblioteket, utsikten från Alcatraz SF, Golden Gate, hur en cell kunde se ut, bild på när sista fångarna gick ut, på resturangen, Ghirardelli Square, massa choklad.

Idag har vi vart på den efterlängtade Alcatraz-turen. Alcatraz är som många vet en känd fängelseö som ligger i San Fransisco. Ön började som en anläggning för militären men blev år 1934 ett av världens mest rymningssäkra fängelserna i världen pga. det kalla och strömma vattnet som omringade ön. Vi var ute i god tid för att ta båten över vid 9 på morgonen. Det regnade, blåste och var riktigt grått men som tur var gick vi inomhus för att lyssna på en audio-talare med lurar medans vi gick omkring i det gamla fängelset. Intressanta och spännande historier vi fick höra om både rymningsförsök, olika rum och meningar riktiga fångar hade delat med uppvisningen av fängelset som "Break the rules and you go to prison, brak the prison rules and you go to alcatraz".

När vi var färdiga på Alcatraz tog vi båten över och satte oss och åt på en resturang som serverade jättegoda kyckling club-sandwiches och burgare till oss. Vi traskade vidare, mamma och pappa tog varsin irish coffe på ett fik och sedan gick vi till Ghirardelli Square som är känt för sin choklad. Det var julpyntat och väldigt mycket choklad, mysigt men trångt. Nu är vi hemma och vilar upp oss innan vi ska ta bilen till bion. Jag och Mathilda ska kolla på nya Hunger games filmen, Mockingjay del 2 och pappa och mamma ska kolla på nya Bond som jag tipsade om. Ha de!

U.S.P ALCATRAZ
REGULATION #5
You are entitled to food, clothing, shelter and medical attention.
ANYTHING ELSE YOU GET IS A PRIVILEGE.

U.S.P ALCATRAZ
REGULATION #30
LOUD talking, shouting, whistling, singing or other
UNNECESSARY NOISES are NOT PERMITTED.


"Alcatraz was never no good for nobody" - Frank Weatherman, sista fången som lämnade Alcatraz vid nerstängningen av fängelset 21 Mars år 1963. 


Likes

Comments

San Fran, Fairy building, Embarcadero, piren, jag och Mathilda, julgranen vid Pier 39, sjölejon som göttar i solen, lunchen med clam chowder, utsikten från norska sjömannskyrkan över Golden Gate.

En första bra dag här i San Fran. Jag, mamma, pappa och Mathilda tog oss en lång promenad längst med pirerna och fick se mycket fina byggnader. Vi fick se massa sjölejon som låg och solade samt smaka på en favorit här som heter clam chowder. Det är en surdegsbulle med fyllnad av krabbsoppa. Det var gott men väldigt mycket mat. Efter lunchen följde jag med Mathilda på hennes luciaövning. Vi gick uppför en av Fransiscos långa backar till den norska sjömannskyrkan där många människor som har någon slags koppling till Sverige eller det svenska språket samlats för att öva inför Lucia. Jag satt och lyssnade på den fina kören, hann ta en nap och helt plötsligt var barnen borta och Mathilda kom sedan ner och hämtade mig. Då var det dags för att få vara med på hennes Aupair-träff som skulle vara i samma hus. Först ställde vi oss på balkongen och gick ut för att kolla på solnedgången. Utsikten var så fin ut över Golden Gate och bergen. Sedan var det dags för mat, vi fick äta köttbullar, potatis och brunsås. Gå en tipspromenadrunda med massa gåtor och äta efterrätt. Vi var 6 tjejer som satt där med diakonen Åsa som fixat allt. Jättemysig kväll med god mat och trevligt sällskap!

Likes

Comments

Lyxåk från hotellet, på flyget, Mathilda.

Igår åkte vi vid 10 på morgonen till flygplatsen. När väskorna och vi var nere skulle vi ta en taxi. Vi fick hjälp av hotellet och fram rullar en limousin. En sak som är lite underlig i Hawaii är att i många fall är limousiner billigare eller ligger på samma pris som att ta en taxi. Därför cirkulerar det limousiner nästan vart man än går. Vi hoppade in i vrålåket och drog till flygplatsen. Klockan 14 gick planet och klockan 20 var vi framme på fastlandet och snart skulle jag få se Mathilda. Gud vad jag har längtat till att få träffa henne! Taxin till henne tog ungefär 20min och väl framme välkomnades vi med öppna armar av både Mathilda och hennes värdfamilj.

Inatt har jag sovit som en kung med sköna kuddar och ett riktigt täcke. Efter att ha sovit med lakan i 3månader var detta underbart! Nu ska vi göra oss redo för att kolla på Pier 39, julgransupplysning och sedan ska jag följa med Mathilda till hennes Luciaövning och Au Pair middag.

Likes

Comments

Klassen, avskedsmiddag på Cheeseburger, gose, Sam, Fio och Jasper, Pascale, Stine, Marcus, Sam och Niklas, Jag och Sam.

Igår var min sista dag kommen här på ön och den började med att gå till skolan i absolut spöregn. Nerskvätt av bilar och regn kom jag till skolan för min sista lektion. Jag, Frida och Stine hade redovisning om det svenska och norska språket sedan fick jag mitt kurscertifikat, detta var första anhalt till att brista ut i gråt. Som tur var kunde jag hålla mig och sedan fortsätta med redovisningen. I slutet utav skoldagen skulle alla gå en skattjakt för att lära sig området runt den nya skolan, jag hoppade över det och gick till hubet för att säga hejdå till min italien-Giulia. Fy vad jag kommer sakna den tjejen, som man har irriterat sig och gått varandra på nerverna men i en liten etta ändå binder så starka band. Nästa gång jag åker för att hälsa på Mariana i Milano tar jag en sväng förbi Giulia. Efter hub-avsked gick jag och Josefin en shoppingtur, handlade lite på Macy's och hawaiianska tvålar sedan gick jag hem för att förbereda mig inför kvällen som skulle börja klockan 20 på Cheeseburger.

Vi var runt 20 pers som klev in på Cheeseburger och var hungriga. Efter en rätt vanlig middag med mat, personal som lämnar fram notan innan man är klar och problemet med uppdelade notor kom vi därifrån glada och på väg tillbaka till hubet för att spendera sista kvällen tillsammans. Vi hängde på Jaspers rum i nya sofforna killarna hade hämtat upp. När det var dags för hejdå grät jag som ett litet barn igen. Även om jag vet att jag kommer träffa folk igen gör det så ont i hjärtat när ingenting som man har nu kommer bli detsamma igen. Jag har levt en dröm, så kul och bra jag har haft det med dessa människor går inte att beskriva. Jag kom hit utan någon trygghet alls och fann bästa vänner världen över. Vi har fått en vänskap som enligt mig annars tar år att bilda där hemma. Även om Hawaii är slut (för denna gången) vill jag ut på nya äventyr, Canada till Pascale, Amsterdam till Jasper och Cindy, St. Anton till Anna, Tyskland till Sam, Niklas och Andrea, Japan till Rika, Italien till Giulia, Norge till mina jenter och en lång roadtrip inom Sverige.

Har svårt att förstå att mina 10 veckor är över och att jag har fått uppleva allt jag har varit med om. Hawaii är en del av mig nu och Aloha-spirit har jag både upplevt och fått känna av. Det kommer bli omöjligt att kunna beskriva resan med bara ord och känslor, Hawaii har varit en DRÖM som gått i uppfyllelse och jag är så glad över mina föräldrar och alla fantastiska människor jag träffat som har gjort min resa till den bästa. Nu väntar nya äventyr, en vecka i San Fransisco till Mathilda (som är en saknad bästis) för att uppleva ännu en ny plats m.bl. Thanksgiving, Black Friday och sightseeing med en superguide.

Aloha and Mahalo Nui Loa!

Likes

Comments

Bildvisning av Pearl Harbor attacken, U.S.S Arizona Memorial, oljeläckan av sjunkna U.S.S Arizona, flottans sjömän som står givakt för att hedra dem bortgångna och ska ut på militärövning, U.S.S Bowfin (u-båt), torpeder, U.S.S Missouri battleship.

Uppgång vid klockan halv 6 för att åka på guidad tur till Pearl Harbor. Jag har väntat med denna sevärdheten för att åka med mamma och pappa så idag har jag äntligen fått se vad som verkligen hände. Innan har jag bara sett filmen av Michael Bay som jag gillade. Vi började med en bildvisning som speglade attacken, utrustningen och människorna som fick uppleva tragedin, sedan fick vi se en 30min lång film med ihopklippta filmer från den verkliga händelsen. Hur Japans överraskningsanfall stormade Pearl Harbor den 7 dec år 1941. Med båten över till U.S.S Arizona memorial fick vi se glimtar av det gamla skeppet som bombades med torpeder och sjönk under ytan med 911 människor inuti (och som fortfarande ligger begravda under vattenytan). Tusentals fler militärer och civila miste livet under attacken. Inuti den vita byggnaden fanns det en minnesvägg med alla bortgångna militärers namn samt deras gradbeteckning. På väg ut från minnesväggen bad personalen oss också att kolla ner i vattnet och se hur oljan täckte vattenytan. Det bubblade upp olja lite här och där från U.S.S Arizona fortfarande, en sägen säger att oljan ska sluta bubbla när sista mllitären från Pearl Harbor attacken har avlidit. För 10 år sedan sa dem att oljan skulle ta slut om 10 år men än bubblar det i vattnet men ingen vet exakt hur stor mängd olja som gömmer sig i skeppet. På båten tillbaka till hamnen fick vi se nuvarande amerikanska flottans sjömän stå givakt för hedring utav de avlidna uppe på ett annat stridskepp som de troligtvis skulle ut med på övning då flera småbåtar boxerade dem ut till sjöss.

Den guidade turen fortsatte till U.S.S Missouri som låg vid kaj lite längre bort. Missouri är numera också ett museum fast som tjänade sitt sista stridssyfte år 1992. Skeppet hade bl.a. varit med om andra världskriget, koreakriget och vietnamnkriget. Det var på U.S.S Missouri dem skrev på fredsavtalet med Japan år 1945. På skeppet fick man gå runt och kolla på alla våningar, se hur flottan åt, sov och arbetade.

Detta var en bra dag för mig eftersom jag gillar historia och tycker historiska militära händelser är intressanta, Mahalo!  

Likes

Comments

Pali lookout, Waimanalo Beach, fåglar på Sealife park, Makapuu lookout, Halona blowhole, Haunama Bay, Diamond Head, Cactus garden.

Haft en guidad tur med mamma och pappa idag. Först visade jag dem Pali lookout, en vy där man ser ut över staden. Vi åkte vidare mot finaste stranden Waimanalo beach och tog en tupplur där för att sedan fortsätta till Makapuu och äta på deras sealife park. Det var god mat med hamburgare och friterade kycklingfileér. På vägen till dagens slutstation (Diamond Head) passade vi på att stoppa vid Halona Blowhole. Då det blåser mycket nu i slutet av November början av December fick vi se många häftiga vatten-explosioner vid Halona. Vi körde också förbi Haunama Bay för att titta på den fina utsikten. Pga. blåsten stannade vi inte för att bada men det blir kanske senare i veckan. Klockan 3pm var det dags för hike. Jag valde att visa mamma och pappa Diamond Head då man ser över både vulkanen, havet och Honolulu från utsikten längst upp. Haiken gick bra och mamma och pappa var inte alltför chockade när vi nådde toppen! Vi träffade en kvinna uppe vid toppen som tipsade om Cactus Garden som låg precis mitt emot Diamond Head. På vägen tillbaka tog vi svängen förbi och fick se en riktigt häftig trädgård med alla möjliga kaktusar. Lite trötta efter en heldag på vägarna drog vi sedan mot Don Quijote för att handla lite mat. Nu har vi precis ätit god Carbonara här hemma i lägenheten. Aloha!

Likes

Comments


Idag har jag visat North Shore för mamma och pappa. Vi började dagen med en glass på Dole's, en rundtur på plantagen och lite ananas-shopping. Sedan fortsatte vi mot lite stränder och sightseeing. Vi besökte den hemliga stranden där Hunger games, Pirates of the Carribean och Lost har spelats in. Där var det väldigt lugnt och fint, förövrigt har det blåsigt väldigt mycket idag och det har vart stora vågor på norra sidan ön, så en sol&bad-dag var vi inte sugna på. Sedan åkte vi till räk-kvarteren och åt dem kända garlic-shrimpsen. När man närmar sig området kan man känna vitlöksdoften direkt, man åker förbi flera foodtrucks där dem säljer vitlöksräkorna men jag, mamma och pappa valde att stanna vid ett ställe där det fanns en liten marknad också. Räkrätterna var jättegoda! Nu är vi tillbaka på hotellet och funderar nu vad vi ska äta ikväll. Det känns så bra att ha päronen här samtidigt som jag inte är redo att säga hejdå till mina vänner än... Aloha! 

Likes

Comments