min lillasysters intresse för effektsmink och creepy-arrangemang kan landa i sådant här. konst om ni frågar mig.

Likes

Comments

Först!!! En liten omröstning kommer i slutet. Svara gärna i det formuläret efter ni läst inlägget.

Jag har läst många inlägg och även pratat om detta vid ett flertal tillfällen, då det är aktuellt just nu. Nämligen älgjakt. Älgjakten bedrivs i Sverige av några anledningar. Den första är för att reglera populationen eftersom att en överpopulation leder till skador på skog och mark. Den andra anledningen, som jag också hört som ett väldigt vanligt argument, är på grund av det ökade antalet trafikolyckor som sker i samband med en tillväxt. Detta finns att läsa om i länsstyrelsens, svenskjakt och wikipedias sidor m.fl.

Några naturliga följdfrågoruppstår uppstår från mitt håll. Om jakten måste hålla ner en "kraftigt växande population", hur kan det vara legitimt att skjuta av naturliga predatorer? Vargstammen hålls nere av flera anledningar enligt jägare, men den största faktorn för mig tycks vara konkurrensen om djuren som jägare vill lägga anspråk på. På jägareförbundets egen hemsida kan jag läsa om älgpopulationen att det står "Förändringen i populationstorleken blir därför skillnaden mellan tillskott och bortfall. Om det tillkommer fler än det försvinner ökar populationen och vice versa." LÄNK Om detta är älgpopulationens naturliga ökning och minskning borde en ökad rovdjursstam verkligen kunna vara lösningen på överpopulationen bland bytesdjur, eller har jag fel?

Detta får ju en minst sagt att fundera över syftet med jakt överhuvudtaget. Om naturen kan greja balansen av sig självt utan onödiga avskjutningar åt något håll, varför finns den? Det mest logiska svaret för mig blir att jakt är en hobby. Huruvida det bör vara okej att döda djur för nöjets skull är självklart en fråga folk kommer ha olika åsikter i.

Ett annat svar skulle vara att jägare bryr sig om djur. Jag vet att det låter idiotiskt, det gör det i mina öron med, men jag har hört det ett flertal gånger och det verkar vara mångas anledning. Jag tänker inte vara den som är den men, varför mörda någon man älskar hehe? Vidare till det som faktiskt är viktigt: OM ni nu jagar för djurens bästa och bryr er om att inte köpa sådant som kommer från fabriker - hur ställer ni er då till allt lidande jakt orsakar? På ett flertal sidor kan jag läsa om en siffra på 14% som motsvarar alla djur som blir skadeskjutna. Naturligtvis finns ett enormt mörkertal precis som det gör med bland annat tjuvjakt av rovdjur. Tycker man inte att om skadeskjutningen på djur som, man i majoriteten av alla fall inte hittar och kan avliva, är på hela 14% och skulle kunna undvikas genom att INTE skjuta djur alls skulle vara bättre? Enligt regelverket bör 100.000 älgar skjutas under en älgjaktssäsong. Det innebär alltså lidande för minst 14.000 individer, bara orsakat av skadeskjutning. För mig är det ofattbart hur detta inte är reason enough för någon som bryr sig om att inte köpa producerat kött, att ta sitt medvetande och sin empati för djuren till nästa nivå.

Nu vet jag att många kommer säga att det "väl är bättre med jaktkött än producerat kött" och det tänker jag inte ifrågasätta. Visst finns det massvis med föredelar att äta vilt, men det faktum att bara cirka 4% av Sveriges köttkonsumtion kommer från viltkött tycker jag talar om den ofantliga ökning som skulle krävas för att alla skulle kunna äta vilt. Om alla skulle äta vilt skulle en människas köttkonsumtion i Sverige bara kunna vara cirka 3.5kg per år. Då tycker jag faktiskt att det med tanke på djurrätt vore mer logiskt att inte äta det överhuvudtaget. Så stor lidelse för så liten utdelning känns faktiskt absurd.

Summasumaru:

Det största problemet är egentligen att människan lägger sig i överhuvudtaget. Naturen har, och kommer, att finna sin balans mellan predatorer och bytesdjur om vi skiter i att lägga oss i. Den jobbigaste överpopulationen vi har att handskas med idag, som bidrar till mest förstöring av planetens skogar och är den huvudsakliga anledningen till trafikolyckor är faktiskt den mänskliga rasens.

Man dödar inte det man älskar. Man slår inte sin fru av kärlek. Man är inte rasist i förmån för färgade. Inget av det där makes sense. ok???

Om lidelse kan undvikas är väl det i alla fall det viktigaste? Alla djur är kännande individer som vill leva sina liv fria från skjutglada människor.

Jag mottager gladeligen kritik och ni får gärna ifrågasätta och komma med valid arguments. Då blir jag glad. <3

Likes

Comments

Det ryktas om att snön kommit till Falun. Hittills är det enda fluffiga, vita jag sett till skummet på mitt söndagskaffe.

Imorgon börjar helvetes veckan där jag ska förväntas presetera 2 prov och 3+ inlämningar. Wish me good luck.

Likes

Comments

instagram@ellenymo