Är en såå stor djurvän, så detta var alldeles fantastiskt. Först fick vi alla 6 hundar var som drog oss omringa i skogen för ca en timme & efteråt ( typ bästa delen !! ) fick vi gå in i hagen där de bor och gosa runt med 140 hundar. Verkligen en grej som alla borde ha på sin bucket list, har nog aldrig lett så mycket. De var såå magiskt & härlig.

// I’m such a big animal friend, so this was absolutely one of the best things I have ever done. We all got 6 dogs that pulled us around in the forest for about an hour & after ward ( the best part of it !! ) we all got to go in to their shelter and cuddle with all the 140 dogs. Absolutely a thing that everyone should have on their bucket list, It was sooooo lovely!!

Likes

Comments

En del av min outdoor ed klass är att åka norrut för att uppleva en typisk vinter på två dagar. Så 6 på torsdag morgon hoppade vi i bussen och åkte iväg 3 h norrut till Haliburton Forest Centre.

Troligen det roligaste jag har gjort sen jag anlände till Kanada. Skrattade nonstop i 36 h & gjorde en massa som jag aldrig gjort / inte på länge. Härlig klass och härligt program. Om du som läser detta har planer på att åka som utbyteselev, välj en outdoor ed klass eller liknande. Du får uppleva kulturella grejer, billigt & med ungdomar din ålder!!!

// A part of my Outdoor Ed class is to travel north to experience a typical winter for a couple of days. So at 6 am on Thursday we took a bus 3 h north to Haliburton Forest Centre.

Probably the funniest thing I have done since coming to Canada. Laughed nonstop for 36h & experienced a lot of new things / things I haven't done in a long time. A fun class with amazing people.
If you're reading this and planning on being a exchange student, take a class like this in your school if possible. You get to experience local stuff cheep & with people your own age.

Kramar, Ellen

Likes

Comments

Hej januari.

Tänk att det är ett nytt år, igen. Ett år fyllt av möjligheter och äventyr. Vet inte om jag inbillar mig att jag är lite extra taggad för 2017, än för de tidigare åren. Det känns som äntligen börjar jag förstå mig själv mer och mer. Börjar bilda en bild av vad jag vill göra med mitt liv och vad som motiverar mig + så befinner jag ju mig på mitt största äventyr än så länge. Tog ett par stora beslut i 2016 som hade en stor inflytande på mitt liv och det känns som dessa var det bästa besluten jag gjort. Kan inte vänta vad 2017 för med sig.

// Hello January.

I can't believe that it's a new year, again. A new year filled with opportunities and adventures. I feel more pumped about 2017 than I've felt about the earlier years, it feels like I'm finally figuring my self out more and more. Getting a sense of what I wanna do in life and what motivates me + I'm on my biggest adventure so far. Made a couple big choices in 2016 that impacted my life and its feels like the best choices I have made so far, so I just can't wait for what 2017 brings with it.

Om det är någonting ni undrar över / vill ställe en fråga om, kan ni ställa dem här eller via ask.fm. Svarar så fort jag får några ihop!

Kramar, Ellen

Likes

Comments

- Januari -

Invigde året med ett champagne glas hos Mickan med mina allra närmaste vänner. Marie en tjej från Tyskland flyttade in hos oss & blev min syster för de kommande 6 månaderna. Hade ett sista Östnylands lucia uppdrag och välkomnade Marie till min vän krets med ett laser tag spel. Annars hände det inte så mycket i Januari, missade en massa ( imagine dragons konsert, Selmas födelsedag, tjejkväll etc. ) då jag blev ordentligt sjuk och fick stanna i min säng över 2 veckor.

- Februari -

Tog äntligen modet till mig och klippte håret. Låter som en töntig grej, men hade verkligen tröttnat på min hårstil som varit exakt lika ( i några olika färger ) så länge jag kunde minnas. Men det är inte en vardaglig grej att klippa över 30 cm. På vändagen bestämde vi oss för att ha en stor brunch, härligt !! & en vecka senare tog jag och mamma planet till Singapore. Var en sista minuts resa, men så himla lyckat. Älskar "treat your self" resor med mamma, de är verkligen nått vi borde göra oftare.

- Mars -

Världens finaste Jessica fyllde 17 år. Gick på bio ett par gånger & jag, Marie o. mamma åkte till Jakobstad för att hälsa på mina farföräldrar. Hade den roligaste tjejkvällen någonsin. Mars månad var annars lugn, skönt med tystare perioder ibland.

- April -

April var verkligen festernas månad. Min förebild, klippa, bästavän & mamma fyllde år och veckan där på fyllde jag själv 17 år. Bestämde mig för att fira stort då jag är bortrest på min 18 års dag. Var en lyckad kväll & har verkligen världens finaste vänner. Tre av dem skrev en otroligt rolig sång åt mig ( om mig ) och resten gav mig en present jag önskat väldigt länge. 3 veckor därpå var det tätt med fester & tjejkvällar, verkligen roligt.
Bjöd även några vänner på hockey i April och blev verkligen galen i det så gick på massa IFK matcher, haha hups.

- Maj -

1 Maj ( vappen ) åkte jag och Selma väldigt spontant till Helsingfors mitt i natten, en minnesrik kväll. Festerna fortsatte ( spec. Fridas & Sebastians födelsedags fest var skoj ) och tjejkvällarna blev desto bättre. Hade en lätt period i skolan, så tog dessutom på sidan om mina första jobbturer på Jordas.

- Juni -

Bolagsfotbollen började och vi var nog det snyggaste laget i våra nya röda speltröjor. Det var skolavslutning och åkte till ett par studentfester före jag tog bussen till H:fors med Selma. En konstig men spännande kväll. Känslan att inte behöva återvända till det finska gymnasiet på ett år var verkligen det jag behövde, för denna tjej var nog så skoltrött man möjligtvis kan bli.
Juni var annars riktigt bra. Några jobbturer här och där, mycket solande & några härliga veckoslut på olika stugor ute i skärgården. Festerna fortsatte och några av oss Borgå tjejer åkte även till Lovisa på några fester. Ingen skillnad var man festar, bara man är omringad med rätt människor är det roligt!

Inlägg om Juni hittar du här!

- Juli -

Festerna & tjejkvällarna fortsatte och några av oss Borgå tjejer åkte även till Lovisa på några fester. Ingen skillnad var man festar, bara man är omringad med rätt människor är det roligt! Åkte även till Åbolands Skärgård med Jessica, Mickan, Torbjörn & Buca. Tackar aldrig nej till ett långt veckoslut omringat av mina närmaste vänner.

- Augusti -

Augusti var en konstig månad. Spenderade så mycket tid som möjligt med mina vänner, åkte bla. på en rolig "kultur resa" till Tallinn och hade några sena kvällar på ute barer vid Åstranden med mycket skratt.
25 Augusti & dagen mina drömmar skulle gå i uppfyllelse smög sig sakta på. Hade en avskedsfest den 20.8, vilket var en otroligt rolig kväll. En av de bästa i mitt liv. Mina vänner är verkligen de bästa & är så otroligt tacksam över att ha dem.
25 Augusti sa jag hejdå till mina päron & några av mina närmaste vänner på flygfältet och jag bar iväg på mitt ungdoms största äventyr. Dagarna jag spenderade i New York var några av de bästa i mitt liv & verkligen en bra start på mitt äventyr. ( inlägg uppe om detta inom Januari )

- September -

Var både jetlag & sjuk de första veckorna, men sakta & säkert började jag känna mig som hemma i min första v.familj & blev bekant med alla / allting här i Cobourg. Skolan började och kom med i rugby laget, haha vem hade trott att jag skulle spela den sporten. Hade första träffen med de andra utbyteseleverna och Rotary ordnade en välkomst fest för mig. Deltog i 6 degrees of TO med min v.mamma i Toronto några dagar & veckan därpå åkte vi till Ottawa för min v.pappas företags bok utgivning. Gick även på en lokal produktion av Mamma Mia x2 & kom med i en tävlingsinriktad kör.

- Oktober -

Åkte till Toronto hela tiden, bla. för en av de häftigaste grejerna jag besökt: Nuit Blanch. Gick ut 4 på morgon natten för att se konstverk utplacerade downtown med flera miljonerna andra pers. Då Thanksgiving kom åkte vi ut till Toronto Island & firade med hela min första v.familjs släkt. Gick troligen upp 10 kilo under det veckoslutet, haha. Besökte även en del haunted houses, carved pumpkins, sprang för Terry Fox, besökte Ripleys Aquarium, pyntade hela huset till Halloween tema, hade tjejkvällar, små fester och åkte på en stor Halloween fest. Träffade de andra utbyteseleverna några gånger & tog även över kontot "thisissvenskfinland" på Instagram för en vecka.

- November -

Spenderade ett veckoslut i Ottawa och gick på min första NHL ishockey match. Åkte med outdoor ed på en camping trip & gymmade som en galning. Vi tog oss till COSSA med Rugby laget och placerades på brons. Gick på Tokyo Police Club konsert med Alix och de blev en av mina favorit band. Firade många vänners & v.föräldrars födelsedagar. Åkte till Toronto några gånger till, bla för en häst show. Annars gällde det att bli Kanadensisk, haha. Spenderade mycket tid utomhus, gick massor & gjorde basic "canadian stuff". Kom även med i både Volleyball laget och simlaget. + glömde nästan, flyttade till min andra v.familj.

- December -

Min favorit månad på hela året!! Åkte till Torontos christmas market med Selina, så himla fint. Gick på en parodi version av Snö Vit & har nog aldrig gapskrattat så mycket. Blev besatt av tv showen Hot in Cleveland. Spenderade ett veckoslut i Oshawa / Toronto med de andra utbyteseleverna. Gick på 7 olika julfester & åt 9 gånger kalkon. Tränade en hel del & det var mycket fester.

2016 var ett otroligt händelserikt år & har troligen glömt en hel del, men detta var de grejerna jag minns mest. Hoppas ni också hade ett bra år. Kramar!

Likes

Comments

Äntligen fungerar min dator som den ska igen & jag är nästan frisk så är tillbacks till min vanliga vardags rytm så tänkte göra ett "follow me around" för att ge er en inblick i hur en dag för mig kan se ut. Såklart är alla dagar inte lika fart fyllda som denna, men det var en rolig dag så tänkte låte er följa med.

Vaknade upp kvart i nio & låg ca en timme i sängen och slappade. Bläddrade genom sociala medier etc. före jag gick ner, matade sköldpaddan och åt frukost.

Frukost är en sak som ändrats sedan jag kom till Kanada, brukade aldrig "ha tid" att äta men nu är det ett stort måste. Annars är jag super trött & på dåligt humör, heh + såklart ser jag på min favorit serie: Grey's anatomy för att få en så bra start på morgonen som möjligt.

Sprang ca 3 km efter morgonmålet, har haft en jobbig förkylning nu i en vecka så måste testa springa igen då jag på nyåret ska springa ett 5 km lopp.

Hoppade sedan i duschen, fixade en kycklings sallad till lunch och svarade på några mejl angående Rotary.

Min v.mamma textade att hon var påväg till Peterborough på några ärenden så passade på att åka med då jag inte hade nått annat planerat.

Köpte ett par vinterskor på -60% ( vilket kap !! ) och ett bälte. Sedan mötte min v.mamma upp mig och vi åkte till Costco före vi åkte tillbaka Cobourg igen och jag blev av droppad vid min fysio.

Fick axeln rubbad i början av rugby säsongen, så har gått på fysio regelbundet & idag var min sista gång. Så glad!

Då jag kom hem åt vi middag och sedan somnade jag på soffan. Somnar nästan varje eftermiddagen, hah. Så min v.pappa tyckte det var en bra ide att fota mig då han visste att jag bloggade om min dag så att jag kunde ge er en realistisk bild :p

Vid 8 kom mina favorit systrar över. Vi hade inget planerat så chillade endast, tog ett dop i hot tuben & spelade några olika spel. En super skön kväll. De åkte hem vid midnatt och jag lade mig en timme senare.

Ett annorlunda inlägg, men hoppas ni gillade. Kramar <3

Likes

Comments

Efter ett spontant beslut på måndagkväll tog jag och Maria tåget in på tisdagen till Toronto. Hade inget planerat, men känner Toronto downtown lika väl som min egna hemstad så vi strosade mest bara runt. Vi bestämde oss att kolla in i Eaton centre ( största shopping centre i T. ) då mellandags rean pågick. Köpte två plagg, men stället var fullpackat så vi lämnade nästan genast.

Oväntat mötte vi upp V. ( en annan utbyteselev från Finland ) över en kopp kaffe & han hängde sedan med oss resten av dagen. Härlig kille och utbyteselev är aldrig fel att träffa oftare. Vi gick bla. till Nathan Phillips Square där vi stötte på ett lag av junior vm hockey som bäst pågår i Toronto & Montreal.

Var hemma igen i Cobourg vid åtta, såg en film med min värdfamilj och var redo för att lägga mig då Emma textade att hon plockar upp mig om 10min & att jag måste hänga med, haha. Vi åkte in till stan, där vi åkte skridskor & drack varm choklad mitt i natten. Verkligen en härlig start på jullovet.

Kram, Ellen

Likes

Comments

Samtidigt som julen var fantastisk var den tung. Märkte att en förkylning sakta smög sig på mig, men envis som jag är bestämde jag mig att strunta i den. Fredagen var otroligt rolig. Mina v.föräldrars "barn" kom till oss med sina sambon. Åt mängder med mat, öppnade paket och firade långt in i natten med sång, spel & dans.

Nästa dag mådde jag värre, men hade sett fram emot den 24 så länge så bestämde mig för att försöka ta mig igenom dagen som planerat. Åkte och träffade upp Jess på morgonen, blev efter ett tag up plockad av min tredje v.mamma och umgicks med dem några timmar före min fjärde v.pappa plockade upp mig. Hann snabbt facetimea min familj där hemma före vi hoppade i bilen förberedda för en bilresa på 2 h före vi kom fram till hans familje jul fest. Kom hem lite över midnatt efter en super härlig dag, men var alldeles utmattad efter att ha kämpat hårt imot min förklylning.

Idag gällde det mera julfester men bestämde mig att stanna i sängen istället. Vaknade med en hög feber, ordentlig förkylning & rösten bort tappad. Otroligt dumt av mig att inte lyssna på min kropp, men ångrar det dock inte för julen var så rolig så det var värt det. Är verkligen omringad av otroligt härliga v.familjer ( + min egna familj där hemma ) som skämde bort mig denna jul & verkligen gjorde allting för att jag inte skulle vara ledsen med hemlängtan. Kunde inte vara mera tacksam.
Nu ska jag ta och lata mig några dagar så att jag blir frisk och sedan gäller ett fartfyllt jul lov.

God jul på er! Kramar från denna sida av världen.

Likes

Comments

Den senaste veckan har varit tung. Då lärarna i skolan påminner oss om att gå hem och visa hur mycket vi älskar våra föräldrar blir jag tårögd. Hur många gånger jag haft hemlängtan kan jag räkna på en hand, den finns knappt inte. Livet här är bra och jag hittar på en massa roliga saker helatiden. Umgås med människor jag gillar. Skrattar, upptäcker och lever.

Det är redan över 130 dagar sedan jag anlände till Kanada. Så jag är mer än van att inte få krama om mina päron. Van att inte komma hem till min hund lycklig hoppande vid dörren eller vakna upp på en lördag till att hela familjen sitter i soffan och ser på skidning. Men vad jag inte är van vid, är att inte fira den bästa högtiden på hela året med dem som jag älskar mest i hela världen. Då de befinner sig på andra sidan Atlanten, över 6000 km ifrån mig.

Har aldrig förstått hur tokigt det är att vi alla är så otroligt besatta över vad vi får i julklapp. Varför längtar vi så mycket över det materiella som finns under julgranen, då det som verkligen betyder något finns runt omkring oss. Det ända vi verkligen behöver är en familj och ett hem, resten är sekundärt. När lyckan kan finnas hos människorna runt ett middagsbort, inte inslaget i glittrigt papper och vackra snören.

Men jo jag är ingen livsspecialist eller superwomen, men smart har jag blivit efter så många månader på egen hand. Det gjorde min dag då jag fick ett paket hemifrån och jag har även köpt julklappar, men det borde inte vara mitt punkten med julen. Huvudsaken borde vara att spendera tid med de man älskar mest och visa hur mycket man uppskattar dem.

Jag ska njuta av julgranen som står här i mitt vardagsrum, min v.familj och alla de härliga vännerna jag fått här. Lyssna på julmusik och dricka glöggen mamma skickade åt mig. Men samtidigt kommer jag att tänka på er där hemma och hur mycket jag uppskattar och älskar er. För det är ju ni som format mig till den jag är idag och det är jag så otroligt tacksam för.

Massor av kramar, Ellen

Likes

Comments

Julen är redan bakom knuten och det finns nog ingen som är mer taggad än jag. Kan inte vänta! Känns som jag inte hann blinka och så är redan 1/3 av mitt år över. Tiden flyger verkligen förbi här & samtidigt som jag vill att det skall vara juli, vill jag aldrig lämna det här stället.

Svenskan blir allt svårare att få ner skrivet. Har lust att skriva allting på engelska, men då bloggen i första fall är menat till alla där hemma känns det lite dumt. Iallafall hade jag ett härligt veckoslut. Igår sprang jag ute i skogen och idag då jag vaknade hade första ordentliga snön kommit. Det är såå fint ute just nu! Älskar verkligen vintern & julen. Julfilmer & julmusik rullar på 24/7 och igår dekorerade även min v.mamma hela huset himla fint med alla juldekorationer då jag låg och sov, så mysigt att vakna upp till.

Mitt veckoslut var lyckat! Fredagen spenderades på en av mina vänners "födelsedags fest", han fyllde 17 och vi festade långt in i natten vilket jag verkligen gillade. Festerna här är såå annorlunda, men börjar bli van så gillar de faktiskt nu.

På lördagen bestämde jag mig spontant att ta tåget till Belleville för att träffa Selina & Alix. Alltid lika härligt "to catch up" med dessa tjejer. Blev en dag med shopping, film & gossip. Alla utbyteselever tänker på nått sätt lika. Det är så otroligt härligt att ha någon som går igenom samma saker som man kan tala med allting mellan himmel & jord.

Söndagen gick åt att sova och lata mig. Tror inte jag steg upp från sängen före 12, men behövde verkligen en lugn dag för att endast lata mig. På eftermiddagen åkte vi till Rotarys julfest och efter att så tog jag en tupplur igen. Jag har det verkligen himla bra här och hoppas hemlängtan inte hugger till under julen. Hoppas ni alla har det bra där i Finland! kramar

just nu har datorn pajjat så kan inte ladda upp några bilder så ni får selfies från förra veckan istället :')

Likes

Comments