Den här veckan tar jag över instagram kontot Thisissvenskfinland. Gå gärna in, följ och häng med på en mera detaljerad vecka ur mitt liv här i Kanada.

Om du inte redan följer min vanliga instagram hittar du den r!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jag har bott här i en månad. En av de tuffaste, lärorikaste och roligaste månaderna i mitt liv

Om du hade ställt mig frågan om hur jag tror att jag kommer att trivas i en liten stad med mycket pensionärer ute på "landet" för en månad sedan, skulle jag troligen små skrattat och svarat " jag överlever välan". Frågade du samma fråga idag skulle du få ett äkta stort genuint leende fram på mina läppar, för jag stor trivs och det är även bättre än jag föreställt mig. För det är verkligen underbart, superhäftigt och jag får uppleva så mycket som breddar min synvinkel på livet. Men det som jag ofta inte nämner är att det är även jobbigt, ja fan vad det är jobbigt ibland. Önskar att jag kunde förklara hur det känns att i princip börja om från början, att inte känna någon och precis allting är nytt. Det är så otroligt häftigt att utforska världen på detta sätt, men samtidigt otroligt skrämmande. Ibland tar frustationen över och allting känns hopplöst.

Ett utbytesår är en livsresa som tar en igenom allt, både skit och vackra regnbågar

Men viktigaste av allt är att det är värt det. Tiden här är så härlig att alla motgångar är ingenting jämfört med de bra stunderna. Dessutom är jag omringad av ett otroligt härligt gäng människor som verkligen bryr sig om mig och gör allting för att jag skall ha allting så bra som möjligt + om jag behöver några extra peppande ord, vet jag att jag alltid kan svänga mig till mina päron & vänner hemma i Finland. Så några minuter senare står jag med rak rygg och ett stort leende på läpparna igen.

Inget kan få mig att vrida tillbaka klockan och få mig att inte åka. För detta är verkligen min grej, känslan att våga stå på egna ben och följa sina drömmar går inte att beskriva. Är så enormt tacksam just nu och så jäkla lycklig. Beslutet att åka är det bästa jag har gjort och detta äventyr kommer alltid att vara en del av mig. Ser framemot så mycket med detta år för nu är jag säker på att det kommer att vara grymt!

P&K!

Likes

Comments

selfiéé / Middag med min 3 v.familj + Cobourgs utbyteselev 2013-14 från Vietnam som var på besök

Under onsdag kväll dök det upp ett terror hot online mot min skola CCI, med en nedräkning på 24 h. Torsdagen var pga det ganska shaky med mycket oro i luften. Det fanns ökad polis styrka på skolan, varenda elev skåp söktes igenom, 800 elever av ca 1500 stannade hemma och resten av oss fick gå hem redan vid 12.

Det hände som tur ingenting annat än en stor protest video kom upp på nätet då 24 h hade gått, så nästa dag gällde skola igen. Jag hade en rugby turnering hela dagen och dessa tjejerna tar det verkligen på allvar. Tacklingarna är hårda, tjejer flyger åt vänster & höger, bitmärken kommer fram, slagsmål skapas och en ny ambulansen är nästan helatiden på plats. Men man blir van vid tacklingarna och alla blåmärken, så hade det himla kul!

Rugby turneringen

Veckoslutet gick snabbt med bio, fest, brunch & Rotary BBQ party ( bilderna nedanom ). Allting var otroligt lyckat & nu är jag taggad på att ha några dagar ledigt från skolan för att spendera dem i Toronto med min v.mamma.

min första familjs v.bror & v.pappa

utbytes komiten / min 3 v.pappa :')

Ha det bra, nu måste jag packa före vi ska åka!
KRAM, Ellen

Likes

Comments

Idag firade vi Terry fox med en stor morgonsamling & lite olika lekar under dagen pga av (kopierat från Wikipedia) :

1977 fick Fox osteosarkom, vilket gjorde att hans högra ben måste amputeras. Tre år senare sprang han det så kallade "Hoppets maraton" med ett friskt ben och en benprotes, för att samla in pengar mot cancer. Hans ursprungliga plan var att springa från Atlanten till Stilla havet, men han fick avbryta loppet nära Thunder Bay efter att cancern spridit sig till lungorna. Då hade han sprungit 5 373 km på 143 dagar. Under och efter loppet blev han känd som en av Kanadas största hjältar.

Videon är en carpool video som våra lärare gjorde i äran av Terry Fox & om ca en vecka springer alla i vår skola en "fundation run" för Terry Fox för att spara in pengar för att hitta ett botemedel för cancer.

Annars är allting bra, saknar er där hemma! P&K :)

Likes

Comments

Har klarat av mina 3 första dagar i skolan och jag kunde inte trivas bättre. Första dagen var lite shaky, tappade bort mig en hel del, kurserna kändes inte helt rätt, kände ingen och talade endast med några killar, men bokade en tid med studiehandledaren, fixade kurserna, fick en rundvandring på skolan och nästa dag var helt otroligt rolig.
Skolan är enorm. Det finns 310 klassrum, 1 auditorium, 2 gympasalar + 2 gym, 3 kafeterior, 2 musiksalar, 4 datorsalar mm. och skolan är verkligen superfin. Det enda minuset med CCI är att det endast finns luftkonditionering i lärarrummet, i gympasalarna och i auditoriet. Så man smälter verkligen bort då det är ca 30 grader utomhus och 40 grader inomhus, men det borde bli svalare om några veckor så då fixar det sig.

sista sommarlovsdagen & har det verkligen lyxigt då jag kan doppa mig efter skolan i grannarnas pool !! / första skoldagen

Mina dagar går nog inte riktigt att räkna som skola, pga att jag själv fick välja vilka klasser jag ville gå i så valde att ha så roliga klasser som möjligt. Schemat byter i Februari och då kommer jag gå ordentligare klasser. Just nu är detta mitt schema:

Period 1 : Spare aka "håltimme", testade på både Art och Business men art var inget för mig då jag verkligen inte kan teckna och alla i den klassen var 1000 gånger bättre än mig, haha. Business var alldeles för enkelt, kändes som man var tillbaka på 7 klass, så min studiehandledare tyckte jag skulle ta vara på chansen att ha sovmorgon istället. Vilken jag absolut älskar, börjar nu ända tills Februari skolan varje dag 9:50 !!!
Period 2 : Fitness Leadership, går ut på att vi lär oss att leda klasser. Dessutom spelar vi en massa olika boll sporter, går på gym & testar på alla de sporter vi själva har valt.
- Matpaus på 55 minuter -
Period 3 : Drama där vi skall spela två olika teatrar, men just nu håller vi bara på med en massa trust games och get to know each other games. De flesta där är endast för att få en kurs så känns skönt att alla andra inte är "teater freaks" haha.
Period 4 : Outdoors Recreation ( fitness utomhus ) där vi åker på några större utflykter för att paddla kanot, tälta, lär oss göra upp eld. Vi åker också norrut i Kanada senare iår för att åka slalom & hundsläde mm. Vi får även första hjälp pass och en livvakts kurs. Annars spelar vi en massa sporter utomhus i den här kursen.

+ Dessutom har jag varje fredag endast en lektion, då jag sen åker för att äta Lunch med Rotary och inte behöver åka tillbaks till skolan efter det! :)

finns härliga peppande quotes runt hela skolan / The Great Hall

Varje lektion börjar & slutar då klockan ringer. Det finns inte i princip några "stora" regler & absolut ingen dresscode, haha. Har sett en del tjejer som klär sig i shorts som visar halva bakdelen och toppar som liknar bh:ar, killar i pyjamas och onepieces. Det är tydligen också normalt att ha samma kläder hela veckan så det är något nytt!

Men skolan är överlag super härlig. Alla är vänliga och känns skönt att man har vänner att hänga med i varje klass nu. Ska troligen try out för skolans rugby lag då det är enda lagsporten som kör igång nu på hösten och en hel del av mina vänner spelar där, på vintern skall jag hålla på med simning och på våren med fotboll / volleyboll. Känns som detta kommer bli ett riktigt bra år! :)

finns målningar överallt / mitt schema första dagen

Ha det bra, P&K !

Likes

Comments

Hey på er! Livet början rulla på igen, jag är äntligen frisk efter två tunga veckor och börjar känna mig lite mera som hemma. Nu längtar jag endast till att skolan börjar på tisdagen. Har nog inte varit så här taggad på skolstarten sen jag började 1:an i lågstadiet, hah :)

Labor day firas här hela veckoslutet så vi har åkt runt till olika små städer runt Cobourg för att kolla på sevärdheter och några speciella evenemang som ordnades speciellt för detta veckoslut, inget jag skulle ha valt att göra i Finland men lärde mig en hel del + skrattade en massa & det är ju detta år handlar om, att testa nya grejs.

fick en fråga vad jag brukar äta som morgonmål här, så detta oftast / några hästar som åkte förbi då vi var i Peterborough på ett evenemang

besök i national park i Campbellford

Imorgon ( måndag ) ska vi åka till Walmart och handla allting jag behöver för att börja skolan ( !!! ), efter det ska jag träffa min "blivande" v.syster och hänga några timmar före jag ska hjälpa min v.mamma att fixa ihop ett stort bbq poolparty för ett härligt gäng som vi träffat ett par gånger. 

Nu ska jag lägga mig då det redan är över midnatt här, P&K ha en fin vecka ! :)

Likes

Comments

Hej på er! Kom fram till Kanada, Cobourg för exakt en vecka sedan. Min första v.familj hämtade mig på flygfältet i Toronto och de verkar super trevliga, har god mat ( !!! ) och jag trivs. De första dagarna låg jetlaggen ännu på så jag gick och la mig tidigt varje kväll och var rätt så trött på dagarna. Men vi fick ändå fixat allting nödvändigt som tex ett kanadensiskt telefon nummer, gick på ett rotary möte, färgade håret, handlade, åt middag hos min v.mammas dotter och träffade min 3 v.mamma mm.

Det var även meningen att jag skulle vara hela den här veckan på ett "camping" läger 4 h norrut, men efter 3 nätter fick jag åka hem igen till Cobourg pga en feber på 39 grader, otrolig flunssa och en hosta som fick mig att spy. Så mitt äventyr har inte precis börjat som på strömsö men efter ett läkarbesök är jag nu hemma igen i Cobourg, med bla en antibiotika kur + några andra piller för att endast slappa i min säng och hoppas att jag hinner bli frisk före skolan börjar på tisdagen.

Cobourg skylt på motorvägen / spelkorts kväll på lägret / campfire på lägret

Ska försöka fota lite mer då jag blir frisk så jag kan visa mitt rum / staden / skolan mm.
Kommer också ett inlägg om New York City & mitt farewell party asap bara jag mår lite bättre och har energi för att redigera alla bilder.

Ha det bra ! PS. Om någon av er där hemma vill facetimea inom de kommande 4 dagarna, let me know ( för kommer i princip ändats ligga i min säng so I have time )! P & K

Likes

Comments

På söndagen sa jag hejdå till killen som stulit mitt hjärta och på måndagen till min familj ( m & p + mina allra närmaste vänner ). Tuffaste stunderna i mitt liv hittills.
Som tur fick jag med mig några härliga scrapbooks, brev och presenter som jag öppnade på planet som hade en massa peppande ord som gjorde situationen lättare. Har ärligt talat de finaste vännerna i hela världen, är så lyckligt lottad.

incheckningen / favoriterna som följde mig till flygplatsen / the "basic" pass foto

Flyget från Helsingfors till New York tog ca 8 h. Planet var ca 1 h försenade men annars gick allting bra. De hade en massa bra nya filmer som jag inte hade hunnit se, så det var det som gällde för min hela flygresa.När vi anlände till hotellet hade vi ett kort "info tillfälle" på ca 15 min och sedan fick vi fritt dra ut på stan. Vårt hotell ligger väldigt centralt ca 5 minuters gå avstånd till Times square. Pga det bestämde jag, Selina och Katarina oss för att gå dit. Vi käkade en pizza bit var på vägen först och sedan beundrade vi Manhatten i några timmar.

Frågade hur de känner sig atm och vi är alla som tur i samma läge. Man känner sig så otroligt konstig. Ena stunden känns det som man rockar hela världen & fem minuter senare vill man endast lägga sig under täcket, gråta och åka hem. Hoppas allting lättar / klarnar då jag möter min familj i Toronto på torsdagen och inser att jag verkligen skall bo här ett år.

första måltiden i USA / selfie på Times Square / atm

Klockan är redan 22:50 ( finsk tid 05:50 ) här vilket innebär att jag varit vaken i 23,5h och pga att jag lyckats få en ordentligt förkylning med feber och hela skräpet skall jag ta och lägga mig nu och hoppas på att jag har mera krafter imorgon då vi blandannat ska se downtown, musikalen Cats & shoppa en hel del.
Can't wait! P & K, sköt om er där hemma !!

Likes

Comments

Äntligen (?) börjar allting kännas verkligt. Mina tankar har hunnit ikapp med verkligheten och vet inte om jag borde skratta eller gråta. Är så extremt taggad för att åka så jag knappt får sömn på nätterna, men tanken på alla farväl är obeskrivligt tung. Men som min mamma sa : detta är din dröm, ditt val & du vill det här så otroligt mycket. Dessutom ser du alla igen om ett år!

Pga att min sista vecka i Finland är full med program, extremt stökig & tiden går alldeles för snabbt blir detta inlägg lite likadant. Men det är en liten update iallafall.
Söndagen tillbringades med ett härligt gäng då min mamma fixat ett välkomst grillparty åt Tess, en utbyteselev från Bahamas som kommer att " ta min plats " här hemma i ett år. Verkligen en grym tjej, med båda fötterna på jorden & en positiv attityd!

Tidigt på måndagen åkte jag med mamma till Helsingfors för att köpa det sista nödvändiga. Då vi kom hem ringde några vänner och kvällen spenderades sedan med minigolf, mat & mina favorit tjejer. På tisdagen åkte vi en till sväng till Helsingfors för lite mer shopping ( + fixade nya örhängen ) med några vänner & på onsdagen lyxade vi till det med att äta frukost på ett kafé nere på stan. Efteråt shoppade jag gåvor till mina värdfamiljer i gamlastan, umgicks med Frida och fixa i ordning lite för mitt farewell party.

Just nu sitter jag hos frisören och fixar min hårfärg, skönt att slippa de gula tonerna. Resten av torsdagens planer är att träffa Tess och guida runt henne så hon hittar till fler ställen, sedan ta en kaffe med min favorit kill kompis Torbjörn och ikväll är det sommarens sista fotbollsmatch ( för min del ) som gäller !!
Fredag innebär farewell party & på lördagen ska jag umgås med mina allra närmaste tjejer hela dagen. Söndagen ( min sista dag i Finland ) ska jag ut och äta med familjen + famo, säga hejdå åt några vänner & packa det allra sista!

En bild från söndagen på mig & Tess. Njut av vslutet, P&K!

Likes

Comments

Ett utbytesår har varit min största dröm sedan jag kunnat drömma, men ändå känns allting tungt just nu. De senaste dagarna har jag varit ett emotional wreck, skrattar och gråter till vartannat. Anar att jag har fått en "30 dagar kvar kris" eller nått, även om jag inte riktigt vågat inse att jag åker än. Varje samtal jag får tror jag de är någon från Rotary som meddelat att allting är overkligt och att jag inte alls ska åka. Men jag ska åka, ingen kommer ringa mig och säga att allt det här är ett stort skämt.

Även om det troligen kommer vara otroligt tungt / svårt att ta farväl av alla här hemma för ett år är jag förberedd för det, men för det som kommer ske på andra sidan atlanten går det inte att förbereda mig för. Pressen att prestera, pressen att passa in och att inte förstöra nått när 3 stycken familjer öppnar sina hem för att ta emot mig med öppna armar är enorm.
Är medveten om att det kommer motgångar under mitt år och det är inte meningen att det skall vara en dans på rosor, men att sätta ordet på det som kommer att vara tuffast är rent sätt omöjligt. Tänk om jag inte lyckas med att förmedla mig själv eller visa den känsla jag känner, tacksamheten.

Kan med ett leende på läpparna säga att jag är och alltid varit en väldigt självsäker, självständig och öppen tjej. Redo för nya utmaningar och binda nya vänskaper, men jag har nog aldrig varit så ängslig som jag är just nu. Det känns som jag följer med någon annans tjejs förberedelser före sitt utbytesår, pga ingenting känns verkligt. Att åka ensam, 11 månader till ett land jag aldrig besökt, bo i en familj jag aldrig träffat, vakna upp i ett rum natt efter natt som inte är mitt och gå i en skola jag aldrig gått i. Det går inte att greppa.

Men även om allting känns tungt just nu och jag inte riktigt hänger med i svängarna kan jag inte beskriva den känslan att om endast en månad går min största dröm i uppfyllelse. Jag flyger på moln och är så lycklig att jag skulle kunna spricka samtidigt som jag är så otroligt ledsen över alla farväl jag måste ta först här i Finland.

Men jag vill leva mitt liv till fullo och ta risker. Ta stora steg ytter om min comfort zone och växa som person. För nu är det min tid att satsa på mig själv. Min sista månad hemma skall jag njuta & ta vara på varenda minut, umgås med så många som möjligt och uppskatta allting och alla jag har här hemma. För snart börjar mitt stora äventyr !!

Likes

Comments