View tracker

I veckan frågade min counselor om jag vore intresserad att åka till Ottawa i helgen. Så på lördag förmiddag hoppade jag, han & hans fru i en bil med var sitt tee förberedda för vår 3,5 h bilresa. Lördagen spenderades sedan men en god middag och min allra första NHL hockey match, ottawa - florida.
På söndagen åt vi frukost med några bekanta, shoppade lite, besökte parlament byggnaden & sedan åkte vi hem igen. Ett lyckat veckoslut med bra sällskap :)!!

min 4:e värdfamilj / counselor.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Allting känns underligt. Igår satte jag uppe till två på natten för att packa klart mina grejer och idag runt klockan tre kramade jag om min första v.familj och både jag + min v.mamma grät en del före min nya v.pappa plockade upp mig och vi åkte till mitt nya hem för de kommande 11 veckorna.

Känns skönt med en förändring, men samtidigt jobbigt att flytta då jag precis blivit van med min första v.familj och kände mig som en familje medlem. Men så härliga som de är lät de mig behålla en hemnyckel så jag kan besöka dem hur ofta jag än vill.
Nu i min nya v.familj gäller det att packa upp allting, äta kraft dinner med min v.pappa och sedan ska vi spela kort, såå härligt ( älskar kortspel !!! ).
Otroligt att tänka att det redan gått 1/4 av mitt utbytesår, men tiden sägs gå snabbt då man har roligt :)

& jo hah, jag kom med endast den stora resväskan, den lilla + ryggsäcken till Canada. No clue hur jag lyckats få så mycket mera saker på endast 3 månader :')

Massor med kramar!

Likes

Comments

View tracker

Alldeles för länge sedan sist, men tiden går så snabbt här så jag inte själv heller hinner med i svängarna . Känns som jag landade i förrgår samtidigt som jag fått uppleva så otroligt mycket redan. Två månaders uppdateringen kommer inom en vecka, så stay tuned!
Här är svar på några frågor jag fått på sociala medier, så enjoy än så länge. Nu ska jag rusa iväg till ett tåg påväg till Belleville. Ha ett härligt veckoslut, P&K från Kanada :)!!!!

Hur va ditt första intryck av Kanada o staden du kom till?
- väldigt positiv, min stad var mycket större än jag hade förväntat mig och 90% av alla jag har träffat är ur snälla, härliga och har hjärtat på rätt plats.

Vad är det jobbigaste med att vara utbyteselev?
- att acceptera & anpassa sig till saker / regler / rutiner du tycker är det löjligaste någonsin.
- att ibland känna att man inte passar in / blir förstådd.
- in my case : fråga om shuss 24 / 7 eftersom den lokala trafiken suger.
- saknaden, jag har ingen hemlängtan över huvudtaget egentligen men det skulle inte vara fel att krama mamma ibland, sitta i soffan med pappa sovande bredvid mig eller umgås med mina bästa vänner.

Om man skulle vara turist i den stad du är i, vilka sevärdheter skulle du rekommendera?
- åk till stranden, brukar vara där och springa ibland. Verkligen super fin. Annars finns det en del shopping ställen, alla snabb mat restauranger på jorden typ + massor av restauranger men thats about it. Bor trots allt i en liten stad, så åker till Peterborough, Oshawa eller Toronto då jag behöver något som inte finns här. Om min familj / någon vän skulle hälsa på mig skulle jag ta dem till Toronto, har totalt blivit kär i den staden och tiden jag har spenderat där redan är otrolig. Finns så mycket att se & med en lokal guide ( mig, haha ) kan man gå på alla små vägar jag lärt mig av min v.mamma som breddar din synvinkel på världen och får dig att vela stanna i tiden.

Vad saknar du mest utom vänner och familj?
- maten :
min farmors makaronilåda & min mormors köttbullar.
rågbröd & karelska piroger.
finsk korv.
Fazers choklad.
- mitt rum.
- min mopedbil / lokal transport.
- en del vardags grejjer.

Kanada e, precis som Finland, också tvåspårikigt. Hör du mycke franska i din omgivning eller märker du att nån har fransk brytning?
- 98% av de jag träffat kan inte franska & förstår lika lite som jag. Det fungerar inte på samma sätt här som i Finland då alla inte läser båda språken i skolan. Vissa delstater är totalt fransk språkliga & andra har engelska som topp. Det blandas inte överhuvudtaget egentligen.

Nu när du skrev att du börjar om från början, hur gör du för att få nya vänner och lära känna människor? liksom hur beter du dig o sånt?
- det bästa tipset jag kan ge är att våga vara dig själv, våga ta plats, tala mycket, lee, visa att du är intresserad och var snäll då fixar sig resten. jag har en personlighet som gjort att jag alltid varit en rätt utåtriktad person, gillar att träffa nya människor & är alltid redo att ta emot nya utmaningar så det har varit ganska så lätt för mig.
+++ sedan jag kom till Kanada har jag blivit 110% mera utåtriktad & positivare, för jag har insett att livet är vad du gör av det. Låter väldigt "cheesy" men ge ditt allt alltid och försök att vara ditt bästa du, så kommer du lätt få massor av vänner.

Vilken kanadensisk maträtt / snack ( om du ätit nån särskild ) e din favorit?
- poutine, smores & maltesers!!!


+ Så fyller en av världens härligaste tjejer & min bästa vän år idag. Grattis Mickan på 17 års dagen. Ha en lika grym dag som du är.

Saknar dig massor tjejen, Kramar!!! <333

Likes

Comments

Den här veckan tar jag över instagram kontot Thisissvenskfinland. Gå gärna in, följ och häng med på en mera detaljerad vecka ur mitt liv här i Kanada.

Om du inte redan följer min vanliga instagram hittar du den r!


Likes

Comments

Jag har bott här i en månad. En av de tuffaste, lärorikaste och roligaste månaderna i mitt liv

Om du hade ställt mig frågan om hur jag tror att jag kommer att trivas i en liten stad med mycket pensionärer ute på "landet" för en månad sedan, skulle jag troligen små skrattat och svarat " jag överlever välan". Frågade du samma fråga idag skulle du få ett äkta stort genuint leende fram på mina läppar, för jag stor trivs och det är även bättre än jag föreställt mig. För det är verkligen underbart, superhäftigt och jag får uppleva så mycket som breddar min synvinkel på livet. Men det som jag ofta inte nämner är att det är även jobbigt, ja fan vad det är jobbigt ibland. Önskar att jag kunde förklara hur det känns att i princip börja om från början, att inte känna någon och precis allting är nytt. Det är så otroligt häftigt att utforska världen på detta sätt, men samtidigt otroligt skrämmande. Ibland tar frustationen över och allting känns hopplöst.

Ett utbytesår är en livsresa som tar en igenom allt, både skit och vackra regnbågar

Men viktigaste av allt är att det är värt det. Tiden här är så härlig att alla motgångar är ingenting jämfört med de bra stunderna. Dessutom är jag omringad av ett otroligt härligt gäng människor som verkligen bryr sig om mig och gör allting för att jag skall ha allting så bra som möjligt + om jag behöver några extra peppande ord, vet jag att jag alltid kan svänga mig till mina päron & vänner hemma i Finland. Så några minuter senare står jag med rak rygg och ett stort leende på läpparna igen.

Inget kan få mig att vrida tillbaka klockan och få mig att inte åka. För detta är verkligen min grej, känslan att våga stå på egna ben och följa sina drömmar går inte att beskriva. Är så enormt tacksam just nu och så jäkla lycklig. Beslutet att åka är det bästa jag har gjort och detta äventyr kommer alltid att vara en del av mig. Ser framemot så mycket med detta år för nu är jag säker på att det kommer att vara grymt!

P&K!

Likes

Comments

selfiéé / Middag med min 3 v.familj + Cobourgs utbyteselev 2013-14 från Vietnam som var på besök

Under onsdag kväll dök det upp ett terror hot online mot min skola CCI, med en nedräkning på 24 h. Torsdagen var pga det ganska shaky med mycket oro i luften. Det fanns ökad polis styrka på skolan, varenda elev skåp söktes igenom, 800 elever av ca 1500 stannade hemma och resten av oss fick gå hem redan vid 12.

Det hände som tur ingenting annat än en stor protest video kom upp på nätet då 24 h hade gått, så nästa dag gällde skola igen. Jag hade en rugby turnering hela dagen och dessa tjejerna tar det verkligen på allvar. Tacklingarna är hårda, tjejer flyger åt vänster & höger, bitmärken kommer fram, slagsmål skapas och en ny ambulansen är nästan helatiden på plats. Men man blir van vid tacklingarna och alla blåmärken, så hade det himla kul!

Rugby turneringen

Veckoslutet gick snabbt med bio, fest, brunch & Rotary BBQ party ( bilderna nedanom ). Allting var otroligt lyckat & nu är jag taggad på att ha några dagar ledigt från skolan för att spendera dem i Toronto med min v.mamma.

min första familjs v.bror & v.pappa

utbytes komiten / min 3 v.pappa :')

Ha det bra, nu måste jag packa före vi ska åka!
KRAM, Ellen

Likes

Comments

Idag firade vi Terry fox med en stor morgonsamling & lite olika lekar under dagen pga av (kopierat från Wikipedia) :

1977 fick Fox osteosarkom, vilket gjorde att hans högra ben måste amputeras. Tre år senare sprang han det så kallade "Hoppets maraton" med ett friskt ben och en benprotes, för att samla in pengar mot cancer. Hans ursprungliga plan var att springa från Atlanten till Stilla havet, men han fick avbryta loppet nära Thunder Bay efter att cancern spridit sig till lungorna. Då hade han sprungit 5 373 km på 143 dagar. Under och efter loppet blev han känd som en av Kanadas största hjältar.

Videon är en carpool video som våra lärare gjorde i äran av Terry Fox & om ca en vecka springer alla i vår skola en "fundation run" för Terry Fox för att spara in pengar för att hitta ett botemedel för cancer.

Annars är allting bra, saknar er där hemma! P&K :)

Likes

Comments

Har klarat av mina 3 första dagar i skolan och jag kunde inte trivas bättre. Första dagen var lite shaky, tappade bort mig en hel del, kurserna kändes inte helt rätt, kände ingen och talade endast med några killar, men bokade en tid med studiehandledaren, fixade kurserna, fick en rundvandring på skolan och nästa dag var helt otroligt rolig.
Skolan är enorm. Det finns 310 klassrum, 1 auditorium, 2 gympasalar + 2 gym, 3 kafeterior, 2 musiksalar, 4 datorsalar mm. och skolan är verkligen superfin. Det enda minuset med CCI är att det endast finns luftkonditionering i lärarrummet, i gympasalarna och i auditoriet. Så man smälter verkligen bort då det är ca 30 grader utomhus och 40 grader inomhus, men det borde bli svalare om några veckor så då fixar det sig.

sista sommarlovsdagen & har det verkligen lyxigt då jag kan doppa mig efter skolan i grannarnas pool !! / första skoldagen

Mina dagar går nog inte riktigt att räkna som skola, pga att jag själv fick välja vilka klasser jag ville gå i så valde att ha så roliga klasser som möjligt. Schemat byter i Februari och då kommer jag gå ordentligare klasser. Just nu är detta mitt schema:

Period 1 : Spare aka "håltimme", testade på både Art och Business men art var inget för mig då jag verkligen inte kan teckna och alla i den klassen var 1000 gånger bättre än mig, haha. Business var alldeles för enkelt, kändes som man var tillbaka på 7 klass, så min studiehandledare tyckte jag skulle ta vara på chansen att ha sovmorgon istället. Vilken jag absolut älskar, börjar nu ända tills Februari skolan varje dag 9:50 !!!
Period 2 : Fitness Leadership, går ut på att vi lär oss att leda klasser. Dessutom spelar vi en massa olika boll sporter, går på gym & testar på alla de sporter vi själva har valt.
- Matpaus på 55 minuter -
Period 3 : Drama där vi skall spela två olika teatrar, men just nu håller vi bara på med en massa trust games och get to know each other games. De flesta där är endast för att få en kurs så känns skönt att alla andra inte är "teater freaks" haha.
Period 4 : Outdoors Recreation ( fitness utomhus ) där vi åker på några större utflykter för att paddla kanot, tälta, lär oss göra upp eld. Vi åker också norrut i Kanada senare iår för att åka slalom & hundsläde mm. Vi får även första hjälp pass och en livvakts kurs. Annars spelar vi en massa sporter utomhus i den här kursen.

+ Dessutom har jag varje fredag endast en lektion, då jag sen åker för att äta Lunch med Rotary och inte behöver åka tillbaks till skolan efter det! :)

finns härliga peppande quotes runt hela skolan / The Great Hall

Varje lektion börjar & slutar då klockan ringer. Det finns inte i princip några "stora" regler & absolut ingen dresscode, haha. Har sett en del tjejer som klär sig i shorts som visar halva bakdelen och toppar som liknar bh:ar, killar i pyjamas och onepieces. Det är tydligen också normalt att ha samma kläder hela veckan så det är något nytt!

Men skolan är överlag super härlig. Alla är vänliga och känns skönt att man har vänner att hänga med i varje klass nu. Ska troligen try out för skolans rugby lag då det är enda lagsporten som kör igång nu på hösten och en hel del av mina vänner spelar där, på vintern skall jag hålla på med simning och på våren med fotboll / volleyboll. Känns som detta kommer bli ett riktigt bra år! :)

finns målningar överallt / mitt schema första dagen

Ha det bra, P&K !

Likes

Comments

Hey på er! Livet början rulla på igen, jag är äntligen frisk efter två tunga veckor och börjar känna mig lite mera som hemma. Nu längtar jag endast till att skolan börjar på tisdagen. Har nog inte varit så här taggad på skolstarten sen jag började 1:an i lågstadiet, hah :)

Labor day firas här hela veckoslutet så vi har åkt runt till olika små städer runt Cobourg för att kolla på sevärdheter och några speciella evenemang som ordnades speciellt för detta veckoslut, inget jag skulle ha valt att göra i Finland men lärde mig en hel del + skrattade en massa & det är ju detta år handlar om, att testa nya grejs.

fick en fråga vad jag brukar äta som morgonmål här, så detta oftast / några hästar som åkte förbi då vi var i Peterborough på ett evenemang

besök i national park i Campbellford

Imorgon ( måndag ) ska vi åka till Walmart och handla allting jag behöver för att börja skolan ( !!! ), efter det ska jag träffa min "blivande" v.syster och hänga några timmar före jag ska hjälpa min v.mamma att fixa ihop ett stort bbq poolparty för ett härligt gäng som vi träffat ett par gånger. 

Nu ska jag lägga mig då det redan är över midnatt här, P&K ha en fin vecka ! :)

Likes

Comments

Hej på er! Kom fram till Kanada, Cobourg för exakt en vecka sedan. Min första v.familj hämtade mig på flygfältet i Toronto och de verkar super trevliga, har god mat ( !!! ) och jag trivs. De första dagarna låg jetlaggen ännu på så jag gick och la mig tidigt varje kväll och var rätt så trött på dagarna. Men vi fick ändå fixat allting nödvändigt som tex ett kanadensiskt telefon nummer, gick på ett rotary möte, färgade håret, handlade, åt middag hos min v.mammas dotter och träffade min 3 v.mamma mm.

Det var även meningen att jag skulle vara hela den här veckan på ett "camping" läger 4 h norrut, men efter 3 nätter fick jag åka hem igen till Cobourg pga en feber på 39 grader, otrolig flunssa och en hosta som fick mig att spy. Så mitt äventyr har inte precis börjat som på strömsö men efter ett läkarbesök är jag nu hemma igen i Cobourg, med bla en antibiotika kur + några andra piller för att endast slappa i min säng och hoppas att jag hinner bli frisk före skolan börjar på tisdagen.

Cobourg skylt på motorvägen / spelkorts kväll på lägret / campfire på lägret

Ska försöka fota lite mer då jag blir frisk så jag kan visa mitt rum / staden / skolan mm.
Kommer också ett inlägg om New York City & mitt farewell party asap bara jag mår lite bättre och har energi för att redigera alla bilder.

Ha det bra ! PS. Om någon av er där hemma vill facetimea inom de kommande 4 dagarna, let me know ( för kommer i princip ändats ligga i min säng so I have time )! P & K

Likes

Comments