View tracker

Ett helt nytt år, som man brukar säga “vad tiden går snabbt”. Men det är faktiskt sant, och vad mycket jag fått uppleva under ett år. Känns knäppt när man tänker på det. Under våren pluggade jag massor och var stressad över det sista med gymnasiearbetet, sen tog jag studenten den 10 juni och det måste jag sga var den lyckligaste dagen i mitt liv! Sen på sommaren började jag ett helt nytt jobb och i slutet av augusti åkte jag till Georgien för att hälsa på en kompis. Och sen bar det av till Sydafrika och nu ett år senare firar jag nyår i Kenya. Knäppt och händelserikt! Men väldigt spännande, tack Gud! Detta nyåret firades på ett barnhem en bit utanför Nairobi med lägereld och hemmagjorda pinnbröd. Tillsammans under den supervackra stjärnhimlen med barnen, det tyska outreach teamet och familjen som är våra värdar firade vi in det nya året. En bra start måste jag i alla fall säga. Det var bara raketerna och festkläderna som saknades.

I veckan var vi och besökte ett rehab center för pojkar som kommit från gatan. Bästa ministryt så här långt. Häftigt var det! Vi träffade dem i deras gympahall och de var omkring trettio killar i blandade åldrar, allt mellan 10 och 25 år. Vi började med lite lekar tillsammans och sedan sjöng vi lite lovsånger tillsammans. Vi delade några av våra vittnesbörd och en av oss predikade. Nu kommer det magiska! Vi delade in oss i smågrupper och vi bad tillsammans. De började berätta sina berättelser och vi fick dela det svåra som de gått igenom. Många av dem hade förlorat båda sina föräldrar och tvingats växa upp på gatan. En av killarnas föräldrar hade gått bort och han fick då bo med sin farbror. Där var han dock inte alls behandlad bra och till slut flydde han från dem och kom till Nairobi där han bodde på gatan i två år. Flera av killarna hade inte gått hela tiden i skolan men genom rehabcentret fick de möjlighet att fortsätta sin utbildning. Här i Kenya är dock inte skolgång gratis för high school så för att de skulle fortsätta få gå i skolan behövde de en sponsor. Vi fick tillsammans be med de av tonåringarna som inte hade någon sponsor än och alla av dem bad oss att be för deras familjer och syskon som de nästan inte hade kontakt med. Att få höra deras berättelser och att få träffa dessa ungdomar var rörande. Att få visa dem att det finns hopp och någon som älskar och är med dem i allt. Att få möjligheten att dela den kärlek som jag har mött från Gud var häftigt.

Den knäppaste situationen som jag varit med om i hela mitt liv tror jag hände i veckan. En av dagarna åkte vi till Kibera, slummen, och besökte en av pastorns skolor. Vi hade gjort upp ett program för barnen som vi kunde göra utomhus och se tänkte vi att vi skulle dela upp dem i klasser. Trehundra barn strömmade in på gården och vi sjöng, dansade och gjorde drama med dem. So far so good kan man säga. Sen delades de in i klasser och jag och Charlie, min tyska kompis, hamnade i ett klassrum med sextio barn. Vi försökte göra lite lekar med dem men väggarna mellan klassrummen var bara en tunn plywood skiva så när den andra gruppen började sjunga mitt i vår tidningslek så började ju vår klass också att sjunga med. Så mitt i allt tog vi danspauser… :) För att höras fick vi skrika allt var vi hade och barnen tror jag inte tyckte vi var de allra roligaste. Vi gjorde allt med dem, sjöng sånger, dansade, lekte, spelade upp drama av en bibeltext, delade lite från våra liv och höll en minipredikan och sist men inte minst gjorde ett quiz. Japp under två timmar!! Hela situationen var så crazy så mitt i allt bröt jag och Charlie ihop av skratt… Men man får ju faktiskt säga att det som är kul i efterhand är också kul nu. Efteråt var vi helt slut och jag hoppas att barnen inte tyckte vi var allt för konstiga. Jag har aldrig varit i en så hög ljudvolym tror jag!! I slutet när vi hade en frågesport så var vi så uttömda på fantasi så en av mina frågor var att de skulle gissa vart jag hade ont när jag försökte göra charader. Om ni undrar så försökte jag visa att jag hade tandvärk. Ja ni hör ju hur knäppt detta var! Men det var en riktig upplevelse som jag aldrig kommer glömma och kanske inte barnen heller. Två muzungo tjejer som kom till vår klass och bad oss gissa vart de hade ont… Hehe!! Det blir vårt fotspår på skolan…

En annan sjuk sak som jag gjorde i veckan var att döda en kyckling. Japp jag Ellen Sköld fick vara med och döda en kyckling. Först gick vi och köpte de levande djuren av en dam och en halvtimma senare låg de på marken utan huvud. Kändes lite konstigt men ännu en upplevelse att lägga till listan!! Sen åt vi en riktigt go middag med kyckling, chapati och potatis. Mmmm!

Under dessa veckorna har vi varit tillsammans med ett tyskt outreach team som jag skrev förra gången. Det har varit så roligt och jag blev riktigt bra vän med en tjej från dem. Kändes lite sorgligt att säga hejdå till dem när de åkte till Uganda men jag hoppas att jag kan träffa henne igen. Jag menar tyskland är ju nära jämfört med Afrika. En av killarna i deras team hette Steve och han berättade sin livshistoria. Han hade för två år sedan upptäckt att han hade tumörer i ett av sina ben. När de opererade bort tumörerna gick något fel och nerverna i benet skadades. Han fick något som kallar självmordssmärta, detta för att de flesta som får detta tar livet av sig för att det är för jobbigt att leva med.. En kronisk outhärdlig smärta i sitt ben som aldrig skulle gå över. Det finns inet botemedel mot det utan det är nerverna som hela tiden signalerar till hjärnan att benet har en bedövande smärta. Detta gjorde att han blev djupt deprimerad, beroende av droger för att försöka fly verkligheten och väldigt isolerad. Steve läste Job gång på gång och försökte förstå varför just han blivit drabbad av detta hemska och varför Gud inte gjorde något. Under ett år var detta hans verklighet tills han bror frågade om han inte ville följa med till Maoi, Hawaii, och vara missionbuilder på en YWAM bas där. Han beslutade till slut att hänga med och under tiden på Hawaii förändrade Gud hans liv. Många människor bad för honom att han skulle bli helad men inget hände. Steve lärde dock känna Gud och förstod att Gud är enbart god. Han talade in i hans liv och han förstod att Gud led med honom i detta och att han också önskade att allt detta inte hade hänt. En dag när han gick i kyrkan gick han ännu en gång fram för förbön och denna gången hände något. Helt plötsligt försvann den bedövande smärtan och Gud gjorde ett under. Han slutade senare med droger och bestämde sig för att göra en DTS. Han är inte helt frisk i sitt ben än men totalt befriad från den fruktansvärda smärtan. Gud är så god och han bryr sig om oss alla. Han kan göra under och har all makt i himmelen och på jorden. Vi förstår inte alltid allting men en sak vet jag, att han är full av kärlek och att han älskar oss så mycket. Och mer om hur högt Gud älskar oss och hur mycket han bryr sig kan vi läsa i bibeln!!

Jag och söta lilla Rachel på barnbyn "Garden of Eden".

HAPPY NEW YEAR!!!

En supersöt elefant som vi såg när vi var på ett elefantbarnhem!! TUTUT sa den!!

Jannik, Jessica som varit volonär här i tre månader och så jag

Från skolan som vi var på :) Detta var dock innan klasserna bildades och det crazy började...!!!

​Skolfröknarna försöker att underhålla barnen!! Till vänster försöker Charlie att illus

Likes

Comments

Halli hallå!!

Wow vad mycket som har hänt här i Kenya! Nu har vi varit här i en och en halv vecka och jag har upplevt massor! Vet inte vart jag ska börja men jag kan ju faktiskt börja med idag :)

Igår åkte vi fyra timmar till bush bushen till en masaii by. Masaiierna är en stam här iu Kenya som bor ute på savannen och är så skickliga jägare att de kan döda ett lejon. Vägen ut till den lilla byn var dammigt röd och helt plötsligt fick vi syn på ett gäng zebror inte långt från vägen. Gissa om vi skrek?! På kvällen satt vi kring en lägereld med dessa vackra människor. Utsmyckade i färgglada skynken och massor av pärlsmycken. De lärde oss att dansa på deras vis, vaggande fram och tillbaka medans de sjöng lovsånger på masaii, deras språk. Vi bad tillsammans och en från vårat team predikade. Jag kan inte beskriva hur häftigt det var att få träffa dessa människor på riktigt, få dela tro och dansa tillsammans kring lägerelden. På natten fick vi sova på jordgolvet i kyrkan som var gjord av plåt och toaletten var ett litet hål i jorden. En upplevelse helt enkelt men gott sov jag! På morgonen när jag vaknade upp och gick ut genom dörren möttes jag av masaiierna och tillsammans åt vi frukost kring den nästan slocknade elden. Kvinnorna gav oss handgjorda halsband och på förmiddagen fick vi följa med en av dem hem. De bodde i en liten hydda gjord av lera och getterna gick runt på gården. I deras kultur är det alltid kvinnan som bygger huset, tar hand om barnen och lagar mat. Mannen är ute och jagar hela dagen och traditionen är att för att mannen ska vara en riktig man måste han ha dödat ett lejon. Snacka om riktiga män!!

Senare på dagen åkte vi in till den större byn och möttes utanför kyrkan av massor av glada barn. Vi lekte lekar med dem på förmiddagen och dansade tillsammans. Senare gick vi in i kyrkan och vi sjöng sånger tillsammans och jag höll i en liten barnpredikan om Jairos dotter som är sjuk och som senare är död när Jesus kommer fram men som han uppväcker. Lång mening... Hehe! Och vet ni vilken sång som jag lärde ut??!! "Jag går på livets väg" fast förstås översatt från svenska till engelska! De tyckte om den! Att få leka med dessa barn och få ta emot alla deras kramar är faktiskt helt fantastiskt. Om man jämför med hur jag har växt upp så har de inte mycket materiellt sett, trasiga skor och kläder och många hål i tänderna. Men vilken glädje de bär på. Så älskande och lätta att umgås med. Trots att många av dem inte riktigt förstår engelska kan man leka tillsammans och sjunga sånger. Att få berätta om hur mycket Jesus älskar dem och att få be för dem är härligt och glädjande!

Här i Nairobi är det en familj som är våran värd och de är så häftiga måste jag säga. De har startat två skolor i en av Afrikas största slum för barn som inte har råd att gå i skolan och sedan ett barnhem för barn från slummen som har förlorat sina föräldrar. Under den senaste veckan har vi bott på barnhemmet tillsammans med några av barnen och ett annat outreach team från Tyskland. Varje dag har vi ministry och vi har träffat så många människor. En dag gick vi från hus till hus och berättade om Jesus och fick be med familjerna. Låter crazy men det är faktiskt en del av kulturen här att man blir glad när främlingar kommer och hälsar på och Kenyanerna öppnar mer än gärna upp sina hem. Det är verkligen något som jag vill ta med mig hem, att vara mer öppen att tala med nya människor och våga bjuda hem folk jag inte känner.

I fruktväg är Kenya som himlen. Färsk mango och avokado säljs överallt och det är så gott!! Vi dricker chai- te hela tiden och äter chapati i mängder. Chapati är som ett tunnbröd stekt i en stekpanna och smakar så gott. Vi blir kallade muzungo överallt där vi gå (namn för vita människor) och blir välkomnade med léenden överallt. So far so good skulle jag vilja säga om outreach.

Nu får ni ha ett gott nytt år och jag skickar massor av kramar från Kenya!! Vi hörs 2017!!

KWAHERI!! (Hejdå på swahili)

Ps. Gud är så god och han är värd att satsa allt på!!


Inne i en av masaii hyddorna :).

Hennes hus från utsidan.

Jag tillsammans med pastor Maria - i mitten och en av masaii kvinnorna. Så vackra!!

Söta barn ute i bushen med kyrkan i bakgrunden och sedan när vi gjorde ministry i en annan by. Vi sjunger lovsånger och dansade tillsammans.

Min nya vän!

Några av barnen som vi spelade fotboll med i en av byarna i närheten av barnhemmet. Kan meddela att jag sprang runt i långklänning i 30 grader och spelade i närheten lika bra som Zlatan... :)

Julgudstjänsten! Fylld av dans och riktiga moves. Lite annorlunda från våra julottor... Inga psalmer eller ljus, men bra annorlunda!

Nu får vi se när vi hörs nästa gång... Det vill säga när wi-fi erbjuds :) Ha det gott och ha en bra början på 2017!!

Likes

Comments

På båten hem från Robben island. Charlie, Marijke och jag.

Mysigaste jag varit med om! Julspel och julsånger i den botansika trädgården Kirstenbosch. Vi hade picknick och alla fick varsin ljusstav som vi tände när det blev mörkt. Lite julkänsla ändå. Måste säga att det finns vissa fördelar med en varm jul, utomhusjulpicknick och att slippa termobyxorna…


Sista bilden av Muizenberg innan vi åkte... Hejdå!!

Luciabild på luciadagen gick vi skandinaver ett luciatåg på lunchen. Bästa!! Vi tog våra lakan och lite glitter i håret och sjöng “Natten går tunga fjät” på mixad norsk-svenska. Det var bara lussekatterna som fattades. Vi gjorde dock en modifierad verision med Helge som Lucia. Men ingen visste ju hur det ska va egentligen så… :)

Likes

Comments

Idag är dagen, vi är påväg till Kenya! Så spännande faktiskt men jag vet inte riktigt vad som väntar så det blir en överaskning… Just nu sitter jag på flygplanet till Nairobi där vi börjar våran outreach. Hela veckan har varit upp och ner. Så många att säga hejdå till och lite ledsamt att dessa tolv veckorna av lecture phase är över. Men nu är det ett nytt äventyr som väntar! I nio veckor ska jag och mitt team göra missionsarbete i Kenya och vi ska samarbeta med olika organisationer som redan är där. Förmodligen ska vi vara på barnhem, leda ungdomsarbeten och evangelisera i fängelser. Så mycket nytt!! Dock vet jag inte när jag har tillgång till internet så kan dröja innan jag kan posta detta inlägg, hehe!!

Denna veckan har varit full av outreach preparation och massor av hejdån. Men veckans lektioner handlade om kommunikation och teambuilding. Läraren som vi hade var helt fantastisk, en dam i 60 års åldern som var så vis, rolig och ärlig. En övning som vi fick göra var att välja en person som vi inte pratat så mycket med och sitta ner och titta in i varandras ögon i hela TRE MINUTER!! Vi skulle be Gud att visa oss hur han ser denna personen och sen delade vi det med varandra och bad för den andre. I början kändes det bara konstigt, men alltså wow! Efter ett tag övergick stirrandet till att verkligen se den andra personen och vilket annat perspektiv jag fick. Jag såg verkligen henne med andra ögon och kände en sån stor kärlek för henne. Häftigt skulle jag säga! Så nu får ni passa er när jag kommer hem… Jag kommer verkligen att stirra!!! Hehe!! Jag insåg verkligen att jag många gånger bara snabbtittar på andra utan att verkligen fokusera på vad det är jag egentligen ser. Vad stor skillnad det är dock att göra det från att verkligen titta in i den andras ögon, så det är faktiskt en ny hit! Nu kan ni kalla mig “Stirr Ellen”...

I söndags såg jag en val! Äntligen! Vi var ute på Robben Island och såg fängelset som Nelson Mandela satt i. På vägen ut på båtturen fick vi se valar men jag missade dock delfinerna. Men man kan ju inte begära allt. Fängelset var jätteintressant men riktigt hemskt när man tänker efter. I 18 år satt Nelson Mandela i fängelset på ön. Varje dag i flera timmar fick fångarna gå ut och knacka sandsten i den gassande solen bara som straff. Stenen användes inte ens tilll något. Detta bara för att de inte höll med om att apartheid var rättvist.

I lördags kväll (förra veckan) hade vi julfest. Så mysigt men kan inte riktigt säga om det var så mycket julstämning. Vi köpte alla varsitt paket och man brukar ju säga att man ska ge något man verkligen tycker om själv. Så jag köpte en stor vattenmelon!! Vi döpte han till Welmer… :) Efter middagen dansade vi swingdans och det var verkligen det bästa. Några timmar av det och jag var genomsvett. Nu får jag börja leta efter en swingdans partner hemma i Sverige för det är verkligen den härligaste känslan att dansa och man sätter stegen och man lyckas snurra runt i takt till musiken. Så har ni några tips, kontakta mig!! :)

Alltså jag bara måste berätta detta!! I början av veckan fattades det 160 000 rand för att alla skulle kunna åka på outreach. Det motsvarar ungefär 96 000 svenska kronor. Vi hade i onsdags en morgon då vi bad som en klass för att alla dessa pengar skulle komma in och om man kände att man skulle vara med och bidra så fick man skriva ner det på en lapp. Samma morgon samlade vi in 60 000 rand på bara några minuter. Härftigt. Men ännu häftigare är det att i slutet av veckan var allas outreach kostnader betalda förutom tvås det vill säga att på en vecka kom det in 80 000 kr!! Detta kallar jag ett mirakel. Att få se min väns Filippes ansikte, från Brasilien, när alla hans outreach kostnader var betalda genom att massor av olika människor skänkt pengar, var det bästa! Nu är han påväg till Grekland för att med deras team hjälpa till med flyktingkrisen. Gud är god!

Tack ni alla som ber därhemma! Betyder mycket! Jag tror och hoppas verkligen få vara med om att uppleva mer av Guds otroliga kärlek i Kenya. Att få låta han använda mig och få se hans verk. Jag ser verkligen fram emot att uppleva Afrika på riktigt och kanske vi får se lite vilda djur…?? En av platserna där vi ska vara är utanför Nairobi i bushen och precis intill vårt hem går det vilda giraffer, så kul! Vi kommer förmodligen äta massor av ugali och kanske dansa lite afrikans dans..? Men det får framtiden utvisa!

Nu önskar jag er en jätte GOD JUL om jag inte kan skriva innan! Ha det toppen och njut av julgröten, pepparkakorna och granen.

Stora kramar!


Likes

Comments

Åå nu känns det som att allt är på väg mot ett slut... Med bara två veckor kvar tills vi ska till Kenya. Känns lite läskigt men samtidigt spännande. Konstigt nog känns det som att allt är snart över och att jag snart ska åka hem, men hallå!! Det är ju mer än hälften kvar!! En sak som Gud verkligen talat till mig om denna veckan är att allt i livet är säsonger och att leva i den tid som jag är i just nu. Denna veckan har jag gått och tänkt mycket på allt som ska hända när jag är klar här i Sydafrika. Att börja plugga och att få starta något helt nytt hemma i Sverige. Jag ser verkligen fram emot det!! Men sen när jag tänker på hur spännande och vackert det här så känner jag att jag inte vill att det ska ta slut. Men då kom jag att tänka på när Israel var ute i öknen. Varje morgon regnade det ner manna från himlen som de kunde äta under dagen. Några försökte att spara till nästa dag men det var inte gjort för att spara utan det ruttnade till dagen därpå. Gud ville lära dem att lita på honom så varje morgon kunde de gå ut och plocka upp så mycket manna som de behövde och Gud försörjde för dem varje dag. Likadant är det med våra liv, mitt och ditt. Allt har sin tid och hur mycket som vi än skulle vilja pausa tiden eller spola fram den så går det inte. Alla säsonger är olika men Gud har alltid en god plan för oss och vad som kommer näst är inte samma som nu men det är också gott. Lärorikt men lite svårt att verkligen leva efter. Att till fullo lita på Gud och att ta till vara av allt som vi har nu.

I tisdes var jag med på radion i p4 halland vid klockan kvart över tio!! Nervös var jag innan men så kul faktiskt!! Det får ni lyssna in! Tio minuter in i programmet ungefär!!! Här kommer länken :) http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/820367?programid=2163

I helgen tog jag en surflektion! Och vet ni vad?? Jag klarade av att stå upp på brädan och rida in med vågen flera gånger. Bästa känslan när jag precis lyckades ta mig upp, fick balans och kände hur vågen bar mig. Häftigt!! Nu undrar jag varför inte Sverige har sådana här bra vågor??? Gud, varför blev det så?? Hehe!!

I lördags var det en hektisk dag!! Vi vandrade i nio timmar upp och ner från Taffelberget men denna gången från andra sidan. Det var verkligen vackert men sjukt varmt!! Jag drack 2 liter vatten på bara vägen upp!!! Denna stigen var väldigt annorlunda från de andra jag har gått för den gick till största delen genom skogen. Skönt med skugga!! När vi kom hem så hade vi en Skandinavisk kväll!! Och vi bakade pepparkakor med pepparkakskrydda från Sverige och glögg gjord på äppeljuice. Vi lyckades även koka tomtegröt med sushiris. Konstigt låter det, jag vet!! Men sushiris och grötris måste vara exakt samma sak för smaken blev precis som hemma. En riktig julfest blev det med Carolas julskiva som bakgrundsmusik och allt!!!

I söndags eftermiddag åkte vi till en kåkstad som heter “Seven dalan” en liten bit härifrån. Vi bjöd in alla invånarna till en gudstjänst utomhus och bjöd dem på mat efteråt. Rörande att få höra dessa människors livsberättelser och att få leka med de superhärliga och oerhört kramgoa barnen. Mitt hår var väldigt populärt att leka med… Det var en tysk familj som startat något som heter “Hope center” i kåkstaden där de har dagverksamhet för barnen, soppkök och datorkurser. Häftigt att få komma i kontakt med människor som verkligen gör något i dessa delar av Sydafrika. Allt hade börjat med att en bebis dog i en familj för att de regnade in genom taket i deras skjul. Den här tyska familjen tog så illa vid sig av att ett barn hade fått sätt livet till bara för att det läckte in så de startade en insamling. Genom pengarna som kom in kunde de täcka alla skjulen med plast så att taken blev täta och på den vägen växte verksamheten!! Häftigt!!

Detta var lite av vad som hänt under denna veckan!! Just nu sitter jag på ett kafé och ska snart facetima med min fina mamma!! Ha en toppenbra vecka!! Och många kramar till er!!


Börjar med det goda först!!! Svenska kanelbullar gjorda på torrjäst inhandlad på ICA Maxi!!

Från söndagens Open air i en av kåkstäderna. Så härlig stämning fylld av Jesus, vänskap och bara härliga konversationer!!

Den efterlängtade fikapausen på toppen av Taffelberget!! David hittade i alla fall lite skugga!! FRån och med nu döpt till "Davids cave"....

Från våran skoltripp till Camps Bay. Volleyboll spel med Lionshed i bakgrunden är inte helt fel!! Kommer sakna denna vackra utsikten!!

Jag och mitt surfing crew precis innan vi gav oss av ner i vattnet!! Jag klarade att stå upp och surfa massor av gånger!! #superstolt

Likes

Comments

Här är vårt newsletter för mitt outreach team! Det skulle betyda jättemycket om ni skulle vilja vara med och be för oss men också om ni vill vara med och stötta oss ekonomiskt!!

Likes

Comments

Hallå vänner!!

På tisdag får ni sätta på P4 Halland mellan klockan 10-12!! För gissa vem som blir intervjuad då??? Jo helt rätt! Jag :) Kul va? 

Nu är det bara tre veckor kvar till Outreach!! Läskigt och spännande!! I veckan övade vi drama, historien om Jairos och hans sjuka dotter. För er som inte vet riktigt vilken jag menar så handlar den om en pappa som kommer till Jesus och ber att han ska följa med honom hem och göra hans dotter frisk. När de kommer hem är hon redan död men Jesus säger att hon bara sover och han lägger händerna på henne och hon öppnar sina ögon och stiger upp. Eftersom två stycken var sjuka slutade hela dramalektionen med att jag var berättare, Jairos fru och den sjuka flickan.... Crazy men vi hade så roligt!! Nu börjar vi lära känna varandra mer och det känns bättre och bättre med vårt team. Jag ber verkligen att vi ska få gå bra ihop och känna en samhörighet!! Ni får jättegärna vara med och be för det!!!

I lördags tog vi tåget till University of Cape town och vandrade därifrån upp i bergen och kom ner i den botaniska trädgården Kirstenbosch. Så vackert men sjukt varmt!! En av mina kompisar Dave från Australien var med och jag hade sagt till honom att vi skulle till en botanisk trädgård och han tyckte det lät najs så han hängde på. Dock var han superförkyld och tydligen hade jag glömt att säga att vi skulle vandra till trädgården... Opsi!! Han var inte överlycklig när han förstod att vi skulle vandra i fyra timmar, hehe!! Men efteråt tyckte han att det varit roligt när han äntligen fick vila!! Trädgården var så fin och vandringen var härlig!!

Förra veckans ämne var försoning och det var gripande och rörande!! Jesus dog för oss för att vi ska kunna vara försonade med honom men hur kan vi vara helt och hållet ett med Jesus om inte vi är försonade med människor runt omkring oss?? Alla har vi gått igenom saker som orsakat större eller mindre sår i oss. Om vi inte låter Gud hela dessa sår, så orsakar de oläkta såren ofta nya sår i oss eller andra. Detta fick mig verkligen att tänka efter. Vilka delar av mitt liv behöver jag släppa in Gud i mer för att jag inte ska orsaka sår i andra och mig själv?? Och vad har jag i mitt liv som jag behöver bli mer hel i? Lite skrämmande att inse att vi alla är brustna men så värt att våga inse det och låta Gud få göra något åt saken. För han är god!!I

I söndagskväll skickade min vän Margarete, damen jag känner, här ett sms och frågade om jag och Leon kunde följa en tjej hem till henne. En timma senare följde vi en tjej från Kenya hem till Margarete, som vi aldrig träffat förr. Jag och Leon trodde att vi bara skulle gå med henne dit och sen gå tillbaka men vi var tydligen inbjudna på kvällsfika och efter en timme dök några fler gäster upp. En Zimbabwisk familj som bodde i England. Jag älskar den här kulturen med all spontanitet och öppenhet!! Så roligt! Trots att vi inte kände varandra i början av kvällen så avslutade vi med att kramas och byta adresser. Från att ha trott att vi bara skulle gå dit och tillbaka slutade allt med att vi satt och åt jelly och färsk frukt med en familj från Zimbabwe och en tjej från Kenya hemma hos en dam från Sydafrika!! Knäppt men så roligt!!

Ååå!! Nu på lördagkväll ska jag och mina skandinaver baka pepparkakor och kolla på en av de gamla julkalendrarna!! Ser fram emot lite julstämning i all den här sommarkänslan!! Mums!!

Vill ni se konsekvenserna av ett bombnedslag? Välkomna till mitt rum!! Den förra DTS:en kom tillbaka förra veckan så nu är vi två till i vårat rum. När de berättade sina historier från sin outreach i Namibia så slog det mig att jag kommer vara dem om typ tre månader. Läskigt!!! Men de är jättesöta så bombnedslaget är ett bra bombnedslag!!!

Ha en go vecka allihopa!! Och ett litet filmtips: "From the inside out". Kolla in den animerade filmen!! Är toppen!

Kram på er!!!


Lite bilder från den supermysiga byn Kalk bay här i närheten!! Ser ni att det står VÄLKOMMEN???!!!

Äntligen har jag köpt en keps!!! Var inte oroliga!! Jag använder solkräm i fulla lass och har på mig t-sjirt på stranden. Solen är sjukt stark skulle jag säga!!!

Kirstenbosch vandringen!!! Varmt, torrt och så fint!!!

Lite fikapaus!!

Avslutar med en fulbild från basen!! Pizza i tvättstugan sent på en lördagkväll!! Det är grejer det!!

Likes

Comments

Åå nu har Skölden ÄNTLIGEN fått en selfie med sin riktiga själsfrände, en sköldpadda!! Japp ni hörde rätt!! Igår åkte vi till Hermanus, en stad 2 timmar härifrån, som är känd för att vara världens bästa plats att se valar på. Dock tog valsäsongen slut i oktober men vi var optimistiska och tänkte att det kanske fanns en liten chans i alla fall... Och vi hade tur!! Vi såg massor av valar, späckhuggare och delfiner, dock var det bara på bilder.... Men som plåster på såren fick vi se vilda sköldpaddor när vi åkte till ett naturreservat utanför staden för att vandra till ett vattenfall. Inte illa skulle jag säga!! Roligt hade vi i alla fall och vägen till Hermanus var supervacker. Med bergen på ena sidan och havet på andra!!

På vägen till Hermanus körde vi förbi Khayelitsha, som är Sydafrikas största och snabbaste växande kåkstad. På en area av ca 39 kvadratkilometer bor 391 749 människor. Det innebär att på en kvadratkilometer bor 10 000 människor. Så svårt att ta in och förstå... Tusentals av människor som bor i skjul utan rinnande vatten och med levnadsvillkor som knappt inte existerar i Sverige!

Nu har vi outreach meetings varje vecka och vi har börjat planera draman och danser som vi ska göra i Kenya!! Visste ni att man talar 60 olika språk i Kenya men att Swahili och Engelska är de officiella huvudspråken. Två procent av befolkningen tillhör den kända Masaii stammen men Kenya är väldigt känt för deras kultur och levnadssätt.

I lördags efter vårat outreach meeting åkte vi in till Cape town för att bestiga Lions Head. Vilken utsikt måste jag säga!! Men vad varmt det var! 30 grader och strålande sol, men jag klagar inte :) På lördagskvällen åkte hela våran klass till Fish Hoek, en liten bit från Muizenberg för att ha en "hang out night" med ett outreach team från Kona, Hawaii. Vi spelade spel och de hade gjort det så mysigt med massor av snittar, ost och fruktspätt!! Mmm. Och Cinnamonrolls!! Nästan lika bra som våra kanelbullar men bara nästan... På vägen dit tog vi tåget men olyckligtvis tog det stopp halvvägs och vi stod still i kanske tjugo minuter. Tåget var helt fullpackat men jag satte mig ner på golvet och började leka med några barn. Så söta de var!! Jag lärde dem några klappramsor och vi lekte "bulleri-bulleri-bock hur många horn sticker upp??". Så mysiga var de!! När jag gick av fick jag några kramar, bästa vänner på några minuter!! Barn är bäst!!

Denna veckan träffade jag två Halmstadbor!! Tänka sig!! Ett par från kyrkan var här på semester så jag träffade dem för att äta middag tillsammans. Härligt att få prata lite svenska och få lite Sverige uppdateringar!! Jag beställde in grillad kyckling och förväntade mig ett litet kycklingben. Men vet ni vad som kom in?? en hel grillad kyckling på ett spätt!! Mums men åå vad mätt jag blev!!

I fredags gjorde vi något häftigt!!! Vi gick på ett av tågen och började sjunga lovsång och dela Guds kärlek med alla passagerare!! Knäppt det låter, jag vet!! Men wow vad häftigt det var när människor frågade om vi fick be för dem och att se dem sjunga med i sångerna vi sjöng. Gud är god och så trofast!! Jag önskar verkligen att fler kan få tag i den kompletta kärlek som förvandlat mitt liv. Att fler människor ska få ha en relation med Gud och förstå hur viktiga, älskade och unika de är i Guds ögon!

Med de orden säger jag hejdå för denna dagen!!

KramarPå toppen av Lions head med utsikt över Camps Bay!!

Kåkstaden Khayelitsha som vi körde förbi påvägen till Hermanus. Dock inte min bild utan från google.... Men så här ser det ut.

Hermusvandringen och bild från den superfina vägen påvägen dit!!

Skölden tillsammans med mini skölden!!!

Här är mitt Kenya Team!!!
Stanley (Sydafrika), Jannik (Tyskland), Jerome (Sydafrika), Andrew (USA), Jag, Charlotte (Tyskland), Abby (USA), Jasmine (USA) och Thando (Sydafrika)

Likes

Comments

Hallå på er!!

Har hört att Sverige numera är fyllt av snö och snökaos!! Mysigt men kallt!! Här är det snart sommar så nu är det klänning och shorts som gäller för det mesta!! Och solbränna!! I lördags spelade vi volleybolll hela eftermiddagen på stranden och jag kan säga att mina knäveck helt klart hade en annan färg än resten av kroppen. Mer åt färgen på mitt hår så att säga, hehe!! Sången "Jesus älskar alla barnen, alla barnen på vår jord. RÖD och gul och vit och svart är det samma har han sagt. Jesus älskar alla barnen på vår jord. " stämde verkligen in på mig....

Helgen var verkligen toppen och innehöll som sagt volleyboll och vandring som vanligt. Denna gången startade vandringen fyra på morgonen så att vi kunde se soluppgången från toppen. Olyckligtvis var det dock molnigt...

Häftigaste saken hände dock i fredags!! Vi hade local outreach och denna veckan skulle vi åka på tåget och göra train ministry. Vi hade med oss en gitarr och sjöng lovsång i tågvagnen och berättade om Jesus. Några delade sina upplevelser med Gud och deras livshistoria!! Så mäktigt att få göra detta i en så vanlig situation som i ett tåg. Människor lyssnade verkligen och jag fick be för fyra personer!! Häftigt att se människor respondera och vara intresserade! Gud är god!!

Gud bryr sig om alla delar av samhället!! Denna veckan uppenbarade det sig verkligen för mig!! Att Gud har någonting att säga om allt i vår värld!! Intressant och häftigt!! Gud bryr sig om hälsa, utbildning, snickeri... Och han vill vara en del av det!! Efter denna veckan har jag verkligen blivit mer intresserad av att veta mer om vad Gud har att säga och att läsa Bibeln mer och genom det förstå mer om Guds oerhörda kärlek och omtanke!! Sanning!!

Och igår var det ju valet i USA!!! Läskigt.... Tillsammans som en bas bad vi för USA som ett land och det var mäktigt!! 130 människor om verkligen ber för att Guds vilja ska ske i detta landet och tackar honom för att han bryr sig. Jag vet inte riktigt hur det funkar sa en av våra skolledare men i alla nationer i världen är Gud den största ledaren!! Vi får bara försöka vila i det och lita på att han har kontroll.

Att få lita på Gud är häftigt och lite läskigt ibland skulle jag säga!! Men han är alltid god och hans planer är större än mina planer!! Här kommer ett lite bibelord!! Samma bibelord som jag fick från kyrkan innan jag åkte!! Ha det gott!!

"I lift my eyes to the mountains - where does my heart come from? My help comes from the Lord, the maker of heaven and earth. " Psalm 121:1-2

Gud välsigne er!!

Kram Ellen
Taffelberget!!!

Lite eftremiddagshäng här i uterummet!!

Likes

Comments

Hejsan Svejsan!!

Nåd!! Ja denna veckan har varit förvandlande och mäktig!! Jag har på riktigt fattat hur fantastiskt god Gud är och hur mycket han har gett mig. Att han har förlåtit allt och att tack vare Jesus är jag helt perfekt i hans ögon! Han har kastat all min synd så långt bort som öst är ifrån väst och allt som återstår är kärlek.

Ja! Jag säger bara ett ord - NÅD!! Det var temat för denna veckan och det var så häftigt att förstå hur fantastisk nåden verkligen är. Okej först och främst, vad är nåd...?? En gåva som jag inte har förtjänat men som jag får ändå. Förlåtelse och befrielse som jag inte till närmaste har gjort mig förtjänt av men som Gud ger mig i alla fall. Som det står i Romarbrevet 3 "Alla har vi syndat och gått miste om härligheten från Gud.". Ganska hårt eller...?? Men denna veckan har jag verkligen förstått innebörden av detta. Guds standard är perfektion och helt och hållet godhet, för det är så som han är. Finns det någon människa som är 100% perfekt och 100% god? Nej alla är vi imperfekta men det finns en människa som uppnår Guds standard och det är Jesus. Genom att Gud sände sin älskade son Jesus till jorden för att dö för alla människors synd har jag fått förlåtelse från Gud och kan ha en relation med honom. Hur fantastiskt är inte det?? Men när Gud ger mig denna gåvan kan jag ju respondera på olika sätt:

1. Fortsätta att göra dumma saker för att jag vet att Gud kommer förlåta mig vad jag än gör.

2. Försöka att betala för nåden genom att göra en massa bra saker bara för att göra mig förtjänt av det.

3. Ta emot nåden och leva i tacksamhet. Istället för att vara som en slav som gör saker för att jag måste lever jag som en dotter till Gud vilket innebär att jag gör saker för att jag vill och inte för att jag måste.

Under denna veckan har jag fått bättre grepp om vad det innebär att leva som alternativ tre. Som en dotter! Japp jag säger bara ett ord NÅD - the real deal!!

 Förutom fantastiska insikter har jag denna veckan upplevt mycket av Sydafrika och den vackra naturen här! I lördags vandrade vi uppför Taffelberget. Eller egentligen ska jag säga att vi klättrade uppför berget för det gjorde vi verkligen. Vi valde den avancerade och "DANGEROUS" vägen, dålig menadsbyggnad men men.... Det var jobbigt men helt klart värt det. Så roligt och utsikten på toppen var det vackraste jag sätt. Man såg hela Kapstaden och ut över havet!! Inte undra på att det räknas som ett av världens sju underverk. Lite roligt var dock att uppe på toppen gick vissa människor runt i kostym och högklackat medan vi hade riktiga sportkläder. Man kunde verkligen urskilja vilka som vandrat och vilka som tagit linbanan upp. En riktig toppendag!! På vägen ner sjöng jag och Marie "Jag går på livets väg", en söndagsskolsång, och helt plötsligt ropade någon på svenska "Fint ni sjunger". Förvånande! Men vi svenskar är överallt!!

Igår, söndags, hyrde jag och fyra andra en bil och åkte till Cape Point och Cape of Good Hope. Vi hyrde bilen från vår bas och jag är glad att den höll ihop hela vägen. Taket i bilen såg ut som ett himmelsängstak och kopplingen var minst sagt intressant, hehe!! Här kör man ju på vänster sida men när chauffören är från Holland så kan det hända att man råkar åka på högersidan ibland. Opsi...!! Såå många bilder som vi tog, och det var inte så konstigt för det var megafint!! Dock så innehöll denna dagen vandring igen och det kände mina ben... Men det är la gött!! Vandring tre dagar i rad (vi besteg Muizenberg mountain i fredags). Godahoppsudden är känd för chimpanser men vi såg inga, dock såg vi två vilda strutsar och en död val!! Ush vad den luktade. Förresten vi såg hur många som helst japanska turister också!!! Och massor av ödlor!! Här behövs inget zoo!!

Hallå!! Jag ska åka till Kenya för oureach!! I am so excited!! Ska verkligen bli så spännande! Vi är tio stycken i vårat team och vi ska åka till Nairobi, Mombasa och till the bush-bush, antagligen. I Kenya ska vi göra mycket barnverksamhet, vara på barnhem, i kåkstäderna, fängelser och dela med oss av det glada budskapet :) Jesus!! Jag ser verkligen fram emot detta, men det kommer nog samtidigt att vara ganska krävande men det är ju det som gör att man växer. Blir dock en liten utmaning att duscha i kallvatten från en hink men ska bli najs att äta massor av ugali i nio veckor.

Sjukaste saken hände denna veckan på frukosten!! All yoghurt, mjölk och jordnötssmör tog slut!! Ni skulle sett allas min... Men det är najs för allas respons var, det är okej!!! YWAM spirit!!

Men här kommer en hemsk sak som hände i söndags. En av våra ledare var hemma i veckan, han bor i norra delen av Sydafrika. När han var på väg till flygplatsen i Johannesburg, gick runt i staden så kom det fram sex killar och riktade fyra pistoler mot hans huvud och tog allt han hade. Han kom hit med bokstavligt talat bara kläderna han hade på kroppen. Läskigt!! Så sjukt faktiskt.

Här kommer veckans bibelord:

"For I know the plans I have for you", declares the Lord, "Plans to prosper you and not to harm you, plans to give you a hope and a future. Jeremia 29:11

Ha en bra vecka!


Bilder från vår vandring upp på Taffelberget!!

Lite bilder från söndagsutflyktten till Cape Point!!

Likes

Comments