Header

Idag var det begravning för min älskade farfar.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Godkväll.

Den senaste tiden har allting varit väldigt psykiskt påfrestande, enda sedan farfars bortgång. Främst att gå till skolan, orka prestera, göra prov och att lämna in läxor i tid. Jag ligger annars alltid före i de flesta ämnen men det senaste har det bara känts som att jag inte får någonting gjort. Jag är så ofokuserad i skolan och trots att jag tycker att jag pluggar röven ur mig så kommer jag ingenstans. Och jag kan sitta i timmar och inte veta hur jag ska börja med en uppgift, jag har hög press på mig själv och lägger ner otroligt med tid på varje arbete just för att jag inte vill lämna in något halvdant. Men själen orkar liksom inte, jag mår inte alls bra. Jag vet inte hur jag ska kunna göra klart allting i tid och jag får sådan fruktansvärd ångest för att dels min prestationsångest och att det känns som att allting håller på att falla samman. Mitt liv känns som ett korthus som möter en orkan.

Även om jag ofta påpekar hur bra jag mår så är jag fortfarande människa, men jag har fortfarande mina stunder där jag bara bryter ihop och inte vet alls hur jag ska kunna hantera allting som händer runt omkring. Jag har så mycket att göra att jag inte vet hur jag ska strukturera upp det, det känns som att jag sitter fast i kvicksand och ju mer jag rör mig desto djupare sjunker jag.

Likes

Comments

Vi har alltid behövt haven, nu behöver haven oss.

Övergödning, oetiskt och illegalt fiske, hajsfenssoppa och föroreningar.

Världens fisk håller på att ta slut och vi har passerat gränsen för vad haven tål. Varje år fiskar vi upp 80,4 miljoner ton fisk ur haven, vi dammsuger bottnen på alla havets levande djur vilket resulterar i att för varje kilo fisk vi drar upp, dödas 5 kilo av andra djurarter av misstag som slängs ner tillbaka i havet. Vi tömmer våra hav snabbare än vad den hinner föröka sig. Samtidigt som detta sker förorenar vi våra hav genom att slänga i plast, gifter och annat skräp som inte hör hemma i haven. Djuren som lever i haven, så som delfiner, sköldpaddor, valar och andra djurarter dör för att de fastnar i skräpet eller av att de äter det för att de tror att det är mat. Under tusentals år har vi betraktat havet som oändligt. Vi kunde fånga så mycket fisk vi ville och det fanns alltid mer. Vi kunde slänga vårt avfall direkt i havet och det försvann. Men det funkar inte längre – haven håller på att kollapsa. Under senaste århundradet har 40% av världens koldioxidutsläpp tagits upp av haven, samtidigt som temperaturen stiger. Detta klarar inte våra korallrev av, dels för att koldioxidutsläppen skapar en försurning i haven och för att det blir varmare, korallerna bleknar därför och dör. I Östersjön har våra stora utsläpp av kväve och fosfor gjort att en del av havsbottnen, lika stor som TVÅ Danmark helt har dött. Övergödningen ligger bakom att det varje sommar sker en giftig algblomning också.

Varje sekund dör 3 hajar, mestadels för deras fenor. Varje år dör 73 miljoner hajar för sina fenors skull - trots att många bestånd av hajar är hotade. Vi fiskar upp hajar och skär av deras fenor medan de fortfarande är vid liv och fullt medvetna om vad som sker, när vi tagit vad vi vill ha kastar vi tillbaka hajarna i havet. De är helt oförmögna till att röra sig och sjunker sakta till botten där det ligger till de dör av svält. Hajar hör hemma i haven, inte på tallriken. Det plågsamma hajfensfisket måste stoppas.

Varje år dumpar vi över 8 miljoner ton skräp i haven, i stilla havet flyter det omkring stora plastöar av skräp och fortsätter det såhär kommer vi vid år 2050 ha mer plast i haven än fisk. Spöknäten är fiskenät som tappats bort men fortsätter flyta omkring i havet, naturen kan inte bryta ner dem och därför fortsätter näten flyta omkring år efter år. Det dödar mängder av fiskar och andra arter som fastnar i näten och inte kan ta sig loss själva.

Du kan hjälpa till, haven behöver din hjälp.

Du kan hjälpa genom att källsortera, inte slänga skräp i naturen och även genom att donera pengar till Världsnaturfonden (WWF) som gör ett fantastiskt arbete. Det kan du göra HÄR. Och om du vill bli marinfadder kan du bli det HÄR.

Likes

Comments

God förmiddag.

Imorse när jag vaknade gick jag upp och duschade direkt, innan pappa åkte till jobbet satte han en deg så vi kunde baka lussebullar. Så när jag hade gjort mig i ordning bakade jag, min tvillingsyster och mamma lussebullar och pepparkakor, vi lyssnade på julmusik och hade det jättemysigt. Medan lussebullarna stod i ugnen tog vi fram vårat julpynt, vi hade tänkt julpynta hela lägenheten idag nämligen. Vi hade bara pyntat väldigt lite innan för att mamma tyckt att det varit alldeles för tidigt. Imorgon när mamma hämtar pappa från jobbet åker dom och köper en julgran, vilket betyder att vi pyntar granen imorgon! Är överlycklig över att det endast är en vecka kvar till julafton, men jag får inte mitt studiebidrag förrän alldeles för sent så jag får låna pengar utav mamma och pappa innan så jag kan köpa julklappar i tid. På måndag är det begravning för min farfar som gick bort i cancer för några veckor sedan, det kommer bli riktigt tufft och jag vet inte riktigt hur jag ska kunna ta mig igenom detta en gång till. Första julaftonen utan farfar och Zack (min älskade hund som gick bort i somras), det kommer bli väldigt tomt utan dem. Inom loppet på 3 år har jag förlorat min farmor, farfar, gammelmormor, Alice (min andra hund som gick bort förra sommaren), Zack och min kusin Jim, det är väldigt tufft och jag har svårt att hantera min sorg emellan åt.

På torsdag får jag vinterlov och då kommer Oskar hit och stannar till fredag och jag längtar verkligen, jag har saknat honom så mycket trots att det bara var en vecka sedan vi sågs sist. Det är jobbigt att vara i från honom, han gör mig så lycklig och är ett otroligt stöd för mig nu när jag sörjer farfars bortgång. Oskar har fått mig att inse att jag aldrig har varit kär innan, jag har alltid trott att jag upplevt riktig kärlek men jag hade så fel. Jag har aldrig älskat någon eller varit så kär i någon som jag är i Oskar, aldrig aldrig aldrig. Även om det tog mig 18 år att bli kär så är jag tacksam över att min första kärlek är Oskar.

Likes

Comments

Godmorgon!


Idag skulle jag vilja diskutera ett ämne som jag har fått otroligt många frågor kring och följdfrågor efter mina svar. Jag tänkte dela med mig av detta idag och sammanfatta allting, det är många som inte har en aning om vad jag snackar om men stanna kvar och läs ändå. Många finner mina ambitioner väldigt intressanta nämligen. Den mest ställda frågan jag fått de senaste månaderna är "vad vill du utbilda dig till och vad vill du jobba med?" Det finns helt ärligt inget kort svar på den frågan men jag försöker alltid att förklara det så kortfattat som möjligt för att jag vet hur många följdfrågorna blir.

(Jag går just nu IM programmet för att jag var tvungen att hoppa av skolan 2015 på grund av att jag var svårt sjuk, det resulterade i att jag saknar betyg för grundskolan, årskurs 9. Det tar jag igen nu, det tog mig 4 år att tillfriskna. Jag har redan gått en termin och har en kvar till att jag börjar "riktiga" gymnasiet). När jag börjar på gymnasiet "på riktigt" vill jag gå barn och fritid, jag vill vara en utbildad barnskötare och efter gymnasiet planerar jag att arbeta som det också. Samtidigt som jag arbetar som barnskötare kommer jag att studera på distans, jag vill nämligen bli historiker. Eller jag vill arbeta med det mesta egentligen, jag vill bli paleontolog, arkeolog, obducent, konditor, trädgårdsmästare på kyrkogårdar, jobba på museum, förskolelärare, personlig assistent, författare, osteolog, egyptolog och antropolog. Ni förstår att jag får många följdfrågor va?

Det är sjukt blandat vad jag vill jobba med men det märks ju tydligt att jag vill arbeta med människor och historia. Jag har ofta, väldigt ofta, hört att det är förvånande att jag har så stora ambitioner och vilka yrken jag vill arbeta med. Jag brinner för historia, anatomi och skrift. Det absolut bästa jag vet är att vara produktiv, när jag har haft en helt fullbokad dag med knappt någon vila mår jag som bäst när jag går och lägger mig. Jag måste ha saker gjorda för att kunna koppla av, ibland har jag svårt att sätta min gräns och tar mig an mer än vad jag klarar, då kan jag få ett litet sammanbrott och behöva vila i ett par dagar för att kunna ta nya tag.

Jag pluggar otroligt mycket, det är också en sak de flesta förvånas över, men jag älskar skolan och därför älskar jag att plugga. Jag sitter utan problem hemma en lördag kväll och läser och studerar än att vara med kompisar eller festa. Jag spenderar timmar på att kolla på historiska dokumentärer, dokumentärer om solsystemet, jordens inre och yttre krafter och allt där emellan, just för att det är något jag tycker är så extremt roligt. Historia är det jag fascineras mest av, och det märks också på mina betyg i den kursen, har fått 4 betyg än så länge i historia-kursen och alla har varit A. Ingen kan tro det, varken jag, mina föräldrar, eller lärare kan tro att det har vänt så drastiskt för mig. De alla är så sjukt stolta över mina stora framsteg och jag är också stolt, med risk för att låta alldeles för självgod så har jag faktiskt all rätt att vara stolt över mig själv. Mitt hårda arbete under dessa 4 år har gett resultat, från att inte ha några betyg alls (förutom A i bild) till att det går fruktansvärt bra för mig i alla ämnen.

Jag får även äntligen använda mig av den kunskapen jag bär och visa alla att jag kan. Jag har varit så full av kunskap att det har känts som att jag varit på väg att spricka för att jag inte har fått ut den på något sätt innan, jag lär mig ständigt nya saker som jag tidigare inte kunnat få använda på något sätt. För ett halv år sedan hade jag inga som helst ambitioner, intresset för historia fanns då också, men jag trodde aldrig på mig själv, mitt tankesätt var "men hur skulle jag klara det? det finns inte en chans". Jag var totalt ointresserad utav att jobba med någonting, jag ville inte jobba med något. Jag ville isolera mig från omvärlden och gärna inte synas, jag tänkte att jag "tar det som det kommer", men det tog inte lång tid innan jag insåg att jag faktiskt nu, är en vuxen människa som måste ta ansvar för mitt liv. Jag kan inte lägga ansvar på andra och tro att allting ska lösas åt mig utan att jag lyfter ett finger. Jag växte väldigt mycket som person under väldigt kort tid, och idag har jag en helt annan personlighet och en helt annan syn på livet än vad jag hade för 6 månader sedan. Nu tar jag plats, jag ställer mig själv och mina behov i centrum och har satt rimliga mål för min framtid.

Likes

Comments

Godkväll.


I morse ringde mitt larm vid 09:30 och det var bara att gå upp och göra sig i ordning inför skolan. Var så himla trött idag att jag inte alls hade någon ork till att gå upp egentligen. Jag gick upp och vattnade min orkidé och julstjärna, drog upp persiennerna och möttes av att det var enormt mycket snö ute. Det var magiskt vacker ute. Väl framme i skolan möter jag upp Kevin, Stefani, Charlie, Moni och Oliwer, vi gick tillsammans bort till aulan. Idag var det julkonsert i skolan och mattelektionen var därför inställd. Alla elever som uppträdde idag var så fantastiskt duktiga och talangfulla. Blev väldigt rörd och positivt överraskad över uppträdanden, perfekt start på denna dagen!

Vill passa på att slänga in några julklapps-tips som passar till föräldrar, syskon, vänner och släkt. Alla har inte turen att leva så gott som de flesta gör i Sverige, tillsammans kan vi göra skillnad och rädda människors och djurs liv. Julen handlar om att vara osjälvisk, dela med sig och ge. Vad sägs som att ge människor och djur i nöd en chans till ett bättre liv?Det första jag vill tipsa om är dessa fruktansvärt snygga och lyxiga vinglasen från Carolina Gynning som ni hittar HÄR för endast 249:-

Och du kan även hjälpa människor i nöd genom att ge bort en gåva som räddar liv. Ni hittar det på röda korsets hemsida HÄR.

"Spädbarnsdödligheten i DR Kongo är en av de högsta i världen. På Panzisjukhuset kan du se till att även fattiga kvinnor får föda sina barn i en säker miljö. Här finns vård för för tidigt födda barn och möjlighet att ge kejsarsnitt när det behövs." Enough said, vill du vara med och bidra till en säker födsel kan du göra det HÄR.

Varje dag dör barn av svält, var med och förhindra det genom att köpa ett gåvopaket och rädda barns liv. Via gåvoshoppen kan du skänka allt i från vaccin, kläder, vattenreningstabletter, skolpaket och lekpaket. Det kan du göra på Unicef's hemsida som du hittar HÄR.

Människans sätt att leva utsätter mängder av djurarter under hot, via Världsnaturfonden kan du bli fadder och hjälpa till att rädda till exempel jättepandorna, isbjörnarna eller elefanterna. Bli fadder HÄR.

Man kan aldrig få nog av tavlor och detta är en väldigt underskattad gåva om jag får säga så. Desenio har allt i från tavlor, posters och ramar, otroligt vackra och prisvärda. Kolla in deras sortiment HÄR.

Likes

Comments

Godkväll.

Det bästa jag vet är att skriva vilket i sin tur ledde till att jag skapade denna bloggen. Jag har haft många bloggar tidigare men aldrig riktigt fått till det, det är på senare tid jag har insett att jag älskar att skriva. Det gjorde jag inte förut, eller iallafall inte på samma sätt. Jag tänker väl att jag uppdaterar här någon gång i veckan för att berätta lite små life updates jag annars delar till mina vänner på Facebook. Kommer ge er en inblick i mitt liv och ni får följa min vardag. Har jag ingenting att skriva om får det bli ett typiskt blogg material vilket består av en text om vad jag gör och en infogad bild, förhoppningsvis blir det inte många av den sorten.


För att kortfattat beskriva denna dagen så ringde mitt alarm 07:30, hade sovmorgon idag (som varje måndag) till 10:20. Som den tidsoptimisten jag är så lagar jag en kunglig frukost och jag har en tendens att alltid äta i slow motion så det slutade med att jag, som vanligt, var sjukt stressad till bussen. Lyckan när man insåg att den var sen är ju obeskrivlig. När jag väl landat i skolan hade jag svensklektion, vi håller just nu på att läsa en roman vid namn "Svart flicka, vit flicka" av Joyce Carol Oates. Vi är snart klara med boken men jag är otålig så jag ligger 7 kapitel före de andra eleverna, jag är i och för sig en ganska snabb läsare också för den delen. Jag har verkligen fastnat för denna romanen och den är så värd att läsa, den är mycket bra skriven och har ett bra budskap.

När lektionen var slut hade jag rast i en halvtimma, jag tog en cigg med Emmie och sen gick vi upp och satte oss medan vi väntade på att biologilektionen skulle börja. Kevin kom efter en stund och gjorde oss sällskap men jag var inte särskilt pratsam då jag satt och skrev uppgifter och reflektioner om romanen jag nämnde ovan. Vi fick en ny elev i klassen idag, de strömmar in nya elever i mina kurser, det är fantastiskt roligt. Hon verkade genuin och omtänksam, jag fick inte chansen att prata med henne efter svensklektionen så jag presenterade mig och pratade med henne efter biologin istället. Jag älskar när det kommer nya elever, jag har redan så himla många kompisar i skolan men det skadar aldrig att få ännu fler. Jag är även riktigt bra kompis med mina lärare, det kanske låter konstigt i vissa öron men jag har en fantastiskt bra relation till mina lärare. Jag sitter och pratar med mina lärare som jag gör med eleverna, vi har också väldigt roligt tillsammans då mina lärare har lätt till skratt, bred humor och är toppen på att underhålla. De är lite som klassens clowner, men professionella dvs.

Nog om det, jag slutade klockan 12 och missade bussen med sådär cirka 15 meter, hade västtrafiks hemsida fungerat hade jag kunnat skynda mig ännu mer till bussen, men den fungerade ju givetvis inte. Gjorde ifrån mig ett djupt suck av ilska och mumlade svordomar för mig själv. Var så himla frusen att det kändes som att jag var halvvägs till att bli en snögubbe. Men sen tyckte jag att jag kom på en jättebra idé, jag kan ta bussen från den andra hållplatsen och åka runt ett varv, för den skulle ändå ta mig till terminalen fast jag slapp frysa. I morse gjorde jag världens sämsta val av skor och valde ett par som har en klack jag inte alls vant mig än vilket resulterar i att jag går halvknasigt och är väldigt ostabil. Så att ta en promenad till stationen kändes ganska så uteslutande, främst över att det var is var jag än befann mig. Men iallafall, 20 sekunder efter jag missat första bussen så åker den andra förbi och jag missar den också. Kollar klockan, nästa buss gick inte förrän 20-25 minuter efter, av ren frustration ringer jag mamma som är en ängel och kör hem mig. Efter att jag kom hem har jag haft wahlgren's värld-maraton till att jag somnade, tog en powernap i 1.5 timme. Efter det har jag ordnat med denna bloggen och designat den så som jag vill ha den än så länge i alla fall.

Klockan har precis slagit 00:58 så jag har inte tid att skriva mer än såhär, sitter just nu och lyssnar på Beethoven och äter müsli, ska somna till ett avsnitt av wahlgren's värld nu hade jag tänkt.

Godnatt!

Likes

Comments