“En del saker är sig lika; den frätande stanken av brända sopor, safaricomskyltarna på husfasaderna och leendena finns även här. En del saker är lika, men existerar i ny form. Nairobis matatus har här ersatts av trehjuliga tuctucs, baobabträd har tagit jakarandornas plats och gatuförsäljarna säljer snäckprygga armband istället för majs och sockerrör. En del saker är inte alls lika. En del saker skiljer sig så markant från vad jag vant mig vid att Kenya plötsligt känns dubbelt så stort. Här samsas slöjor med kortkort, vardagsstress verkar inte existera och luften är tjock och tung av fukt och salt. Havet finns här. Inte alls som i Nairobi.


Dagboken, vi har nått Mombasa."

"Havet är indigoblått, kristallklart och lockande som i en reklam för fritidsresor här. Det är galet. Galet och alldeles fantastiskt. Med sin kustremsa av pappersfärgad, småkornig sand, full av strandsatta kokosnötter och krabbor, utgör Tiwi beach en idyll jag inte tidigare trott varit möjlig. Palmer och grönska åt ena hållet, vidsträckt horisont åt det andra. Salt och vågor och salt och vågor. Visst är det häftigt hur lite ögonsvidande vatten kan ta en direkt hem."

"Under de senaste dagarna i Tiwi, Mombasa har jag inte lämnat vattnet för annat än att äta och sova. Otaliga timmar på stranden, gåendes upp och ned längs kustremsan, skrivandes under en palm eller sovandes i en palmgunga, har varvats med svalkande dopp och långa upptäcksfärder under vatten. Dykning är bland det bästa jag varit med om. Tänk, att jag upptäckt en ny passion i livet!"

"Idag har jag har tänkt, målat och spenderat tid med mig själv. Jag har skrattat, dansat och talat med andra. Jag har fått fräknar och vänner för livet."

“Allt oftare vet jag inte var jag ska ta vägen med alla mina känslor. Det är som att glittrig konfetti, stigande såpbubblor och sprakande fyrverkerier mer eller mindre permanent flyttat in i området mellan hjärtat och maggropen. Den där lyckan som var så svår att finna i höstas är nu närvarande i varje andetag och jag är så tacksam. Tack världen. Tack familjen. Tack Ellen.


Dagboken, nu åker vi hem.”

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Vänner! Jag har höstlov!

Och inte kan man väl fira in det på ett bättre sätt än med en plan full av rugby-spelande, svettiga kenyaner i månsken. Skulle inte tro det :)


Om exakt fem timmar skall jag stå med min 15 kg tunga resväska och fulladdade kamera på skolans parkering, redo för avfärd mot Wilson airport. Några timmar därefter är jag framme på Tiwi beach med en knapp vecka av dykning, strandpromenader och friterad fisk framför mig. Jag längtar.

Vi ses där!

Likes

Comments

Perspektiv. Är det någonting min tid i Kenya har givit mig så är det just det. Inte för att jag har sett allt och plötsligt kan sätta mig in i hur det är att leva här i slummen, på landsbygden, i staden. Tvärt om lever vi i en liten bubbla på internatet och öppnar endast dörrarna till omvärlden när vi känner för det. Jag ser det tydligt nu. Perspektiv.


Internatet bidrar också. Här har jag funnit människor som funderar och spekulerar annorlunda än jag och genom att ta del av varandras tankar breddar vi också varandras sinnen. Jag vill att ni ska få ta del av det. Därför låter jag nu Alexandra, min älskade vän, berätta hur hon upplevde fredagens besök på Love School - en skola för utsatta barn i Kiberas slum.


Alexandra skriver:

“Vilken ära att just jag får dela med mig av mina tankar här och inte minst med tanke på att detta inlägg berör

underbara Love School som vi besökte förra fredagen. En liten grupp bestående av oss elever och vår boardingvärd Marie trotsade värmen och promenerade till Kawangare där Love school håller till."

"Kanske var vi aningen trötta efter en lång vecka i skolan men om så var fallet var den känslan som bortblåst så fort vi kom innanför Love schools grindar. Det skrattades, stojades, dansades och sjöngs en hel del fina sånger och intrycken var så många att det nästan blev överväldigande."

"Förväntningarna som fanns innan vi kom ner till Kenya var, i alla fall för min del, att helt enkelt lära mig mer om livet, även om det samtidigt fanns en viss naivitet i mig. Jag menar, jag var påläst om fattigdomens utbredning, men det är verkligen inte samma sak att vara påläst och veta saker som att uppleva det."

"Internatet som vi bor, lever, pluggar, socialiserar och tränar på är på många sätt en helt fantastisk och underbar plats. Vi får maten serverad, har vännerna en dörr bort och kan ta otaliga morgondopp om en känner för det. Men det skapar minst sagt en liten trygg bubbla mitt i Kenyas huvudstad och därför betyder det väldigt mycket för oss att komma ut och besöka ställen som Love school. Samtidigt upplever jag ofta en känsla av hjälplöshet. Vi kan inte rädda hela världen. Men vi kan verkligen göra något. Och ju mer vi tar oss ut i samhället, lär oss nya saker och knyter kontakter desto större inverkan kan vi göra. Engagemanget finns där och nu är vi äntligen på väg.”

Alexandra <3


Visst är det så: vi kan inte rädda hela världen, men vi kan verkligen göra något. Vi har sett tillräckligt för att inse det. Just därför ser jag nu fram emot en nära framtid fylld av fler möten, besök och lärdomar från utsidan. Engagemanget finns där, vi tänker inte stå passiva. Det händer nu.

Likes

Comments

"Aldrig glömmer vi det här"
- Dagboken, 26 september 2016

Likes

Comments

Ibland är det lätt att all fokus hamnar på de uppenbart stora sakerna: resor, safari, upptäcksfärder. Vardagens mer blygsamma äventyr tappas liksom bort i myllret. Ändå är det just de som utgör mitt liv här, de som sätter prägel på varje ny dag och som är orsaken till den fantastiska känsla av harmoni jag fått smaka på här.

Just nu står vardagen på en grund av dagliga morgondopp, lektioner och kvällsfika. Får jag chansen tävlar jag gärna i artkunskap om afrikanska träd, beundrar masaikonsten på toi eller skakar loss till afrikansk rhumba med kenyanskorna på impala. På kvällarna, när himlen blivit tjära, lägger jag mig ensam på lekplatsens horisontella repklätterställning och studerar månen. Den står högre och lyser starkare här än hemma. Ibland kommer Nimrod, en av nattvakterna, förbi och gör mig sällskap. Ibland ligger vi tysta, men oftast inte. Oftast bjuder han och Winnie, hans väktarvän, in mig på supersött kenyanskt te i vaktstugan. Vi pratar om bananplantor, hemma och framtidsdrömmar.

M, Nimrod och Winnie

Inga andra gör mig så inspirerad.

Inspiration, det är luften full av här. Den får vi utlopp för på helgerna. Helgerna är då vi - mina fantastiska, initiativtagande vänner och jag - slår våra kloka huvuden ihop och lever ut våra mer eller mindre genomtänkta planer.

Vi hyr cyklar vid vattenfallen i Karura Forrest och tar groupies med småscouter:


Vi gör om biblioteket till en biosalong och myser med framexperimenterade godsaker från elevköket:


Vi bokar en 8-sitsig taxi en hel dag för 600 ksh (50 kr) per person och ger oss iväg en hel dag i Karen Blixens hemtrakter:


Stop nr 1: David Sheldrick Wildlife Trust - ett hem för superdupersöta, föräldrarlösa elefantungar!


Stop nr 2: Matbronze - ett konstgalleri/edens lustgård med fantastisk konst, fantastisk lunchbuffé och FANTASTISK toalett.


Stop nr 3: Giraffe center - ett område tillägnat de utrotningshotade Rothschild girafferna. Här fick jag mig en riktigt stor, blöt puss. SMACK.


Last stop: Kazuri - en smyckesfabrik där 200 kenyanska kvinnor (främst) skapar de mest otroliga smyckena i lera. Här fyndade jag en hel del, höhö. 


Vilken vardag, vilka helger, vilka vänner. Livet här flyter på och det är fint fint fint. Gamla vanor och rutiner har bytts mot nya, men skillnaden är att jag har valt dessa nya själv. Frihet, så här känns den.

Likes

Comments

Idag när jag gick förbi de stora postfackshyllorna i internatkorridoren stoppades jag av det här: ett litet rosa kuvert med vaxstämplar. Mitt första brev, wohoo!

Kajsa Rhodin, älskade vän, du har gjort min dag. <3

Adressen är Swedish School Association of Kenya
P.O.Box 21324
Nairobi 00505
KENYA
om ni inte kan låta bli att skriva. Låt inte bli att skriva :D
Likes

Comments

Tisdag. Helgen är över. Wow.

Tidigt, tidigt lördag morgon steg majoriteten av internatets elever upp med fjärilar i magen. Trötta gäspningar och förväntansfullt fnitter fyllde luften när bussen till sist lastats klart och började rulla.

Under de dryga två timmar (med god tur i Nairobitrafiken) det skulle ta oss att nå vårt mål passerade vi flera utkiksplatser med fantastiska vyer. Vid ett av dem stannade vi till i morgondiset och möttes av en magisk utsikt av the Great Rift Valley.


Förutom att vara Kenyas minsta nationalpark saknar också Hell's Gate stora kattdjur, vilket också gör den speciell i avseendet att man kan strosa runt i parken till fots. Väl sagt, när vi slutligen nått parken följde ett antal minuter av total eufori och extatiska utrop vid åsynen av precis allt levande. Från bussens fönster fick vi smakprov på savannens magi och ganska snart började det sprätta i vartenda ben i kroppen. Fortare än kvickt slog vi upp våra tält på lägerplatsen, slängde i oss lunch och bytte mjukisbyxorna mot safarishorts; dags för upptäcksfärd!

Betande antiloper på grästäckta slätter, impalor i skuggan av akaciaträd och galopperande zebraföl i moln av ökendamm; mäktiga vitryggade gamar över vattenhålet där stora buffelhjordar samsas om platsen med babianer, eland och vårtsvin. Allt det där jag drömt om, verklighet.


Klockan sju blir det bäcksvart här vid ekvatorn, så efter timmar av hänfört observerande, studerande och fotograferande tvingades vi (motvilligt) återvända till camp för att laga middag.

Vi wokade grönsaker, kokade ris och grillade pinnbröd över den öppna elden. Mums! :)


Runt lägerelden stannade vi hela kvällen. Inte nog med att gitarrspelandet, den varma chokladen och spökhistorierna var mer än hur mysigt som helst, men i ärlighetens namn vågade ingen sig därifrån i rädsla för babianerna som hängt omkring tälten under hela eftermiddagen. Underskatta inte babianer.


Det blev en tidig kväll, för nästa morgon hade vi ställt klockorna på 05:30.

Soluppgång över savannen. Så värt.


I morgonljuset lagade vi frukost...


... och efter ett sista farväl av savannen tog vi ett dopp i varma (äggstinkande) källor...


... innan vi begav oss hemåt igen. 


En fantastisk helg. Kanske den bästa. Den bästa just nu. Åh, lycka.

Likes

Comments

Vet ni vad jag gör? Packar! Vet ni vart jag ska? Till Hell's gate!

Och när ska jag dit? Det är en oerhört relevant fråga, för ser jag på klockan verkar timmarna tills dess vara alldeles för få. SNART ska jag på mitt livs första safari (!!!), och det är med skoskavsplåster och ficklampor och vattenflaskor och nödproviant to last a lifetime strött omkring mig som jag nu sitter och försöker få ordning på minnena av vad som hänt den senaste veckan. Det är dags att ventilera nu, för gudarna ska veta att jag kommer att ha annat att prata om efter den här helgen.

Without further ado, låt oss backa tiden till förra fredagen. Det här var den första dagen då vi boardingelever fick tillåtelse att lämna internatområdet utan vuxen övervakare. Frihet! Den kan man ju ta vara på, om man vill. Eller så gör man inte det och stannar istället hemma på internatet när alla andra åker ut på celebrationsmiddag. Då kan man häpnas över att faktiskt kunna höra trafiken utanför murarna och fira lugnet med natt-volleyboll, stelhöftad rhumba och meditation under stjärnorna.Dagen efter fyllde Nathalie, Lovisas och min granne i rummet bredvid, år! Detta firade vi med rasslig sång på alla språk vi kunde, färsk mango och rosor vi köpt för 200 kes (17 kr) på junction. Ganska snart fick vi dock avbryta sången (tack och lov) för senare samma morgon var det gemensam aktivitetsdag på skolan. Massor av människor, massor av lekar, massor av kul. Speciellt då mitt lag, helt utan min förtjänst, vann alla grenar och tog hem en imponerande vinst godis.

Under aktivitetsdagen såldes det också skolkläder och jag fick med mig både en hoodie och en ryggsäck tillbaka till rummet. Den här ska med på safari!


Efter aktivitetsdagen var det dags för lunch, och efter lunch var det dags för någonting efterlängtat: Toi! Är det någonting alla som börjar på SSN vet om och ser fram emot att besöka så är det Toi: en gigantisk secondhand-marknad i närheten av skolan. Där säljs allt mellan himmel och jord som rika västerlänningar med lättade samveten lämnat efter sig. Toi är dit man går för att finna birkenstocktofflor och adidaskepsar i nyskick till priset av en klase bananer hemma. Det ni.

Själv fyndade jag ett par toms till ett alldeles för högt pris i en kenyans ögon, men alldeles för lågt i mina egna.


Efter Toi var vi trötta, men nej - ingen vila än. En snabbdusch och lite läppstift hanns precis med innan bussarna bar iväg till Mambo Italia!


Här firade vi Nathalie (längst bak) på riktigt med stenugnsbakad för-, huvud- och efterättspizza. Värt!


Och om ni tänkte att kvällen tog slut där så hade ni än en gång fel. För visst är det så; ibland krävs det att man är riktigtriktigt trött för att man ska få kolossalt konstiga, otroligt opassande och fullkomligt fenomenala idéer. Som det här: schlagerfest à la SSN style.

Efter intensivt partande däckade vi faktiskt och dagen var slut.

MEN, det kom en ny dag! Den här dagen, söndag, stod the Hub på schemat. The Hub är ett köpcentrum i stadsdelen Karen (uppkallat efter Karen Blixen för er som läst på). Det är känt för att det har ett tivoli på området och kallas av dem själva för "the jewel of Karen".

Jag är nästan villig att hålla med dem om ädelstensliknelsen; köpcentret stod ut lite som en juvel där det omringades av plåtskjul, sopor och trasklädda barn. Jag fångade det aldrig på bild, men the Hub blev en påminnelse om de extrema kontraster som finns i detta land. The Hub var ett paradis i mitten av en soptipp och jag hade svårt att riktigt njuta av upplevelsen, trots goda milkshakes och en del roande fynd.Med de raderna lämnar jag över ordet till verkligheten. Jag måste packa. Next up: HELL'S GATE!

Likes

Comments

Internet är en skugga på internatet: har du tur kan du skymta den på speciella platser, men vänder du ryggen till en sekund kan den vara borta i nästa. Snabbt får man vänja sig vid att leva i ovisshet, totalt avskärmad från världen utanför murarna. Man vänjer sig. Är man som jag kan man till och med få för sig att avsaknaden av uppkoppling är befriande. Det kan vara skönt att ha sinne och kropp på samma ställe ibland, för omväxlingens skull.

Med det sagt hörde jag till den minoritet på internatet som inte slet mitt hår när internet plötsligt bestämde sig för att lägga ner i förra veckan. Tydligen hade någon kabel gått av. Egentligen var nog ingen av oss särskilt förvånade; att saker fungerar lite som de vill här borta hade vi redan förstått tidigare i veckan då vi upptäckte att tändknapparna till lamporna i den nya labbsalen blivit igenmurade i samband med renoveringen. "I Kenya räknar man med att inte kunna räkna med saker, men det här hade jag inte räknat med", som min biologilärare - Per - så klokt poängterade.

Dock har internetets icke-existens omöjliggjort uppdatering här på bloggen. Det skall jag ändra på nu. Att ge er en full bild av vad jag har varit med om under de senaste elva dagarna är dock omöjligt. Det går inte. Jag kan inte. Det är för mycket, för stort, för bra. Allt jag kan säga är att jag varje dag vaknar upp med den vackraste av soluppgångar i magen och att jag sedan vandrar runt med ett varmt och fluffigt moln omkring mig ända tills jag går och lägger mig igen, lycklig.


Kanske är det för att jag varje morgon vaknar upp till solsken och livoch får avokadomackor, vattenmelon och fågelkvitter till morgonkaffet


Kanske är det morgnarna


eller kvällarna


eller tiden där emellan.


Kanske är det för att jag delar världens bästa rum med världens bästa roomieeller för att jag går på en fantastisk skola


i ett ännu mer fantastiskt land som jag långt ifrån utforskat klart.Kanske är det allt tillsammans. Allt, och lite till.


Låt oss nu hoppas att internet håller i sig ett tag till. Eller inte. Jag räknar inte med någotdera :)

Likes

Comments

Ibland blir det så. Annorlunda. Inte fel. Bara inte som man tänkt sig.


Det är lustigt; man inser hur mycket man planerat, förutspått och mentalt upplevt redan före resan när någonting plötsligt ställer sig i vägen för planerna. Jag skulle delta, det var min plan. Skolans fotbollslag var en av de största utmaningar jag bestämt mig för att anta under det här året. Det kan låta larvigt, särskilt i relation till alla de riktiga äventyr vi skall ut på, men av någon anledning finner jag en fotboll långt mycket mer skrämmande än ett 5000 m högt stup. Utöver fotbollslaget skulle jag dessutom vara med på alla gemensamma aktiviteter, åka på alla helgresor och följa med på alla turer till toi. Så var det tänkt, i alla fall.


Nu blev det inte så. Min iver att ta vara på tiden kan ibland få ett nästan självdestruktivt resultat och nu sitter jag med kylklampar på båda knän: kroppens varning efter alltför många obetalda viloräkningar. Ta det lugnt, sa sjukgymnasten. Jahopp, säger jag. Så var det med den planen.


Man inser hur mycket man planerat när planerna plötsligt ändras, men det instinktiva antagandet om att allt nu kommer att försämras - ingenting kommer ju att bli som man tänkt - kunde inte ha varit längre från sanningen. Jag har insett det nu; ibland blir det så. Annorlunda. Inte fel. Livet blir sällan som man tänkt sig. Jag som hade tänkt tänja på mina gränser i skolans fotbollslag kommer nu att få lägga den energin någon annanstans. Ingen vet var, allra minst jag.


Sakta, sakta inser jag att det här året kommer att innebära så mycket mer än vad jag skrivit upp mig på. Fängslande naturupplevelser, spännande kulturer och livslånga vänskapsband är bara skärvor av den vy jag börjar skymta bakom diset. Någonting säger mig att jag kommer lära mig en del om livet där borta vid ekvatorn.​


Jag står nu helt naken inför det stora ovissa jag har framför mig. Det är ny sorts frihet, att inte veta någonting. Imorgon lyfter jag.


Jag bjuder på en liten glimt från en av den senaste veckans strapatser: inget läker skador som Liseberg!

Likes

Comments