Vi alla vet att fina bilder med bra kvalité är en av nycklarna till en mer framgångsrik blogg. Många gånger fångas intresset hos en läsare genom just bilden. Man behöver absolut inte en dyr fotoutrustning, men vill man satsa kan det vara bra att investera i en kamera av kvalité.

Lär dig din kamera. Sträva mot att kunna din kamera utantill så du kan fotografera manuellt. Automatikläge är super, men bilden kommer inte bli precis så som du vill ha den. Manuellt är absolut bäst! Sen får man ut det mesta av sin kamera om man betala massa pengar för kameran.

Tänk på kompositionen. Ett tips man kanske inte tänker speciellt mycket på, men bildkomposition spelar stor roll i hur intressant resultatet av en bild blir. Tänk på tre regeln / gyllene snittet. Lisa Höök har skrivit beskrivit det superbra i ett inlägg här.

Fundera över bakgrunden. Vad finns där? Skyltar i starka färger? En bil? Är miljön rätt för motivet? Bakgrunden spelar stor roll. En ful skylt kan förstöra fokuset och därav bilden.

Less is more. En bildkomposition med mycket rekvisita behöver nödvändigtvis inte vara den bättre. Det kan istället göra bilden rörlig. Se till att du har ett fokus och att fokuset är i fokus.

Ljuset styr allt. Tänk alltid på hur ljuset ligger i bilden. Är det motljus? Motljus är najs, men man måste veta hur man ska hantera det. Strålar solen direkt i modellens ansikte? Det är inte speciellt charmigt. Se till att stå någorlunda skugga. Bästa ljuset att fota i enligt mig är när det är molnigt ute eller när eftermiddagssolen traskar in.

Anpassa bildstorleken efter din blogg. Mina bilder är t ex 1100px i bredd, då mina inlägg är i den bredden. Det gör att bilderna visas i bästa kvalité.

Likes

Comments

Var hemma vid halv tolv igår kväll/natt efter jobbet, duschade och vred mig därefter i sängen. Jag. Kunde. Inte. Sova. Satte på lite asmr och däckade efter en stund. Kan inte säga att jag känner mig utvilad som jag varit under lovet, men det funkar. Just nu står frukostgröten framför mig, podden spelade i lurarna och kaffekoppen behöver snart fyllas på. Förra veckan lyckades jag komma över två brukar Propud Lussekatt. Ni kan gissa om jag lever just nu.

Idag är dagen i skolan kort och ikväll blir det antagligen konsert á la parallellklassen. Ska fota lite, men får se om någonting publiceras på bloggen. Alla kanske inte vill vara med och blablabla, ni förstår grejen!

Ha d

Likes

Comments

Idag är det söndag, lovet är slut och jag har ångest. Imorgon börjar skolan igen och ingenting känns bra. Det ska bli underbart att få träffa klassen igen, komma tillbaka till de normala rutinerna. Det ska bli kul, nästan lite skönt. Men jag har ångest. Ångest för att jag vet hur mycket press som kommer sättas nu. Hur mycket felplanering lärarna kommer göra och hur intensiva veckorna kommer vara.

Det handlar inte om att klaga eller vara lat, det handlar om en ångest som gör att man ifrågasätter om det ens är värt att gå upp på morgonen. En ångest som förvärrar stressen man redan går och bär på. Stressen som får än att känna sig tio gånger värre än vad man innan kände. Det handlar om att ständigt ha huvudvärk, och att ständigt vara på sin bristningspunkt. Minsta lilla felsteg gör att tårarna forsar ner för kinderna. Skolan som en gång var rolig har istället bytts ut till något man hellre undviker. Man går dit för att man måste, inte för att man vill.

Kanske är det för att man vuxit upp, man vet att slutet är nära. Man längtar. Kanske är det för att man nu börjar ifrågasätta det man lär sig. Fokuset på lektionsmaterialet läggs på helt fel saker. Man snackar inte om det som är aktuellt idag så som jämställdhet eller världskatastrofer, sådant som den yngre generationen kommer ha stor påverkan på. Istället snackar man nordisk mytologi i två månader. En liten överdrift, men ni förstår poängen. På nyheterna snackas det om att PISA resultatet gått ner i Sverige och min motfråga är väl då ganska simpel - undra varför? Jag kan inte minnas senaste gången vi snackade grammatik i skolan till exempel. Det är tråkigt att vi som elever får ta skiten, när det i grund och botten inte ligger i våra händer. Varför ifrågasätts vi elever för vår kunskap (eller okunskap) och anses lata? Varför ifrågasätts inte hela lärosystemet?

Jag har ångest för att skolan gör att jag på skoltid sitter och är provocerad över många delar av det jag lär mig, speciellt när jag vet att det inte kommer gynna mig när nationella proven startar i maj och vi har gått igenom häften av det som frågas efter. Jag har ångest över skolan för att jag som elev alltid kommer gå under fördomarna lat och oansvarig. Jag har ångest över skolan för att hela systemet inte fungerar, det är alldeles för mycket för bara en människa att klara av. Att känna så gör inte mig till lat eller oansvarig, det gör mig till människa.

Likes

Comments

Igår låg jag i sängen med kaffekoppen högt i handen. Idag är sängen utbytt mot köksbordet. Fredagspodden ekar i högtalaren och kaffekoppen ryker. Det känns härligt. Nu under lovet har jag lyssnat på podd nästan varje dag. Tycker att det är så mysigt att höra någon annan prata. Antingen lyssnar man intensivt eller så har man på det i bakgrunden. Hela förmiddagen är tanken att jag bara ska ta det lugnt innan det är dags att röra sig mot jobbet. Kolla på serier, lyssna på poddar och dricka ännu mer kaffe. Söndag i sitt esse.

Likes

Comments

It's saturday!

Två dagar kvar av lovet men jag kommer vara allt annat än ledig. Jobbar hela helgen, vilket självklart ska bli kul, men inte den bästa uppladdningen inför skolan. Tänker därför ta vara på mina lediga morgnar och dricka kaffe länge i sängen. Gärna i sällskap av denna lilla plutt. Börjar vid ett idag, så hinner både plugga och ta det lugnt innan det är dags att åka. Skönt! Vad ska ni göra idag?

Likes

Comments

Jag har faktiskt haft en riktigt härlig dag med mycket avbockat från att-göra-listan. Började med min extremt långa frukost och tog sedan tag i hemmet. Småfixade lite, städade lite och gosade lite med katterna innan jag tog tag i mitt rum. Har legat kläder och skolmaterial överallt i många veckor. Att se det har gjort mig lite ångestfylld, så idag tog jag äntligen tag i det. Satte mig med lite plugg en stund också, men alla bokstäver gör mig alldeles snurrig. Allt klumpar bara ihop sig, speciellt om skärmen är för ljus. Är den för mörk ser jag ingenting. Det går helt enkelt inte. Frustrerande är bara ordet.

Det är ganska mycket syn- och glasögonsnack på bloggen nu, men det har verkligen blivit som en lampa som tänds ovanför huvudet. Allt går ihop nu. Huvudvärken, tröttheten, okoncentrationen, dubbelseendet. Det ska bli så skönt att äntligen kunna känna sig normal igen. Har aldrig riktigt tänkt på att synen inte är som den ska förrän jag fick resultatet i torsdags. Idag till exempel insåg jag att jag inte kunde läsa att det stod CHIA på chiafröspaketet som stod ett par meter bort. Vill ha mina glasögon ASAP!!!!!!

För att fira min produktiva dag köpte jag en Lohio och kollade på På spåret följt av Skavlan. Älskar det programmet. xx

Banana, mango & raspberry nicecream with homemade granola and a huge amount of honey :-)

Likes

Comments

Väcktes vid halv nio av en liten kissemiss som tyckte att det var dags att gå upp, så det var bara att kliva upp. Gjorde min dagliga frukost (som ni borde veta vad det är vid det här laget) men toppade gröten med Propud Chocolate Orange (adlink) också. Blir mycket mättare när jag tillför lite protein till mina måltider. Vid sidan om har jag mitt älskade kaffe och varmt citronvatten. Har läst så mycket om just varmt citronvatten, att det är bra för magen till exempel samt vitaminboosten i frukten. Bra för immunförsvaret! Kanske ska bli en ny rutin?

Igår kväll beställde jag mina nya glasögon förresten! Vill inte avslöja något än, lite roligare när ni får se helheten. Längtar så mycket att det pirrar i kroppen. Leveranstiden ligger på ungefär en vecka, så det blir en vecka med huvudvärk till. Vill bara bli av med den!!!!

Likes

Comments

A green port, a pink wall and sunshine = spring feelings!!!!! / me playing around with glasses / homemade pizza from yesterday

Dagens uppdrag - prova glasögon. Var på syntest imorse för min ständiga huvudvärk och det visade sig att det var där felet låg. Farmor som fick granska synfelsreceptet berättade (jag förstod ingenting haha) att jag har ett brytningsfel. Optikern visade massor med olika bågar, men ingenting föll mig i smaken. Mötte därför upp Joakim och traskade omkring i staden på jakt efter de perfekta bågarna. Föll pladask för Nividas glasögon. Hur snygga???

Jag lägger hellre ner lite mer pengar på ett par bågar jag verkligen trivs i än att köpa några halvdana för att jag måste ha ett par. Det handlar ändå om något jag kommer ha på mig permanent ett långt tag framöver. Sen tycker jag också att glasögon är en skitsnygg accessoar som definitivt kan komplettera en outfit. Vill därför ha ett par bågar som matchar min stil, men som också skriker Ellen!

Likes

Comments

Jeans from Ginatricot styled with a knitted sweatshirt from Ellos and a coat from Bikbok

Hej fina! Vädret den här veckan har varit förvånansvärt underbart. Vårväder i sikte! Men den som väntar på något gott väntar alltid för länge, typiskt att det fina vädret försvinner imorgon. Imorgon väntas istället regn och plusgrader. Alltså slask på enkel svenska. Idag har det vankats kusinmys hos farmor och farfar. Hemmagjord pizza, kaffe och skratt. Kvalitetstid i sitt esse. Älskar när vi samlas allihopa, fast det inte händer så ofta. Tråkigt men då uppskattas tiden tillsammans extra mycket!

Efter myset tog jag och lillasyster en promenad till gymmet. Har börjat få in överkropp på rutin nu, så jag drog ett axel och triceppass med henne. Känner redan nu i axlarna. Hoppas på träningsvärk imorgon! Avslutade med intervaller i fem minuter, sedan tröttnade syrran och vi begav oss hemåt.

Likes

Comments

Brukar inte ta bort inlägg, men förra inlägget försvann lika fort som det kom upp. Jag var helt enkelt inte nöjd, jag kan bättre än så.

Alla hjärtans dag idag! Hur har ni firat? Jag är ingen högtidsfirare, om man nu kan kalla denna tisdag för en högtid, speciellt inte när det handlar om så simpla saker som uppskattning, kärlek eller att börja om på nytt t ex. Kalla mig tråkig, men kan nästan tycka att det är lite löjligt att man lägger ner så mycket tid på någon man tycker om bara för att dagen säger åt än att man ska göra det. Tycker att extra omtanke och uppskattning inte ska behöva vara beroende av en dag, utan ska ske när som helst på året. Det är en självklarhet i mina ögon!

Började min dag med grötskålen och kaffekoppen i vanlig ordning innan jag drog iväg till Gymgrossisten och köpte Mini bands. Fick sådan sjuk kontakt i muskler jag inte hade en aning om fanns. En investering för mina stackars knän och nu hoppas jag på uppbyggnad i både ben och rumpa! När jag kom hem sedan tog jag mig en promenad i det vackra vädret (men kallt som attan var det!)

Jag som älskar räkor gjorde ett litet lyckohopp när mamma kom hem med den vackra påsen av ljuvligheter (går det ge mer komplimanger åt en papperspåse?) Det enda jag saknade på räkbordet var ost- och kexbricka, då hade livet varit komplett. Skämt åsido. Har nu ätit mig mätt på de små rosa skönheterna och planerar att ingå matkoma för resten av kvällen.

Likes

Comments