Header

Spanien, vardag, Tankar

Idag var min korta skoldag med endast tre lektioner och en lång håltimme. På håltimmen gick jag, Sara och Hugo och satte oss i solen och åt tills nästa lektion började. Inte så mycket annat intressant hände mer än att det idag är Tisdag, vilket betyder salsatisdag, yeyy!! Känner mig allmänt trött efter för lite sömn, och nu känner jag hur plugget börjar dra igång på riktigt igen. Igår skrev jag spanskaprov vilket förövrigt gick väldigt bra. Hade även engelskadebatt, vilket känns skönt att ha fått avklarat. Även om jag idag har haft en jobbig dag med ont i hela kroppen fick värdis mig på bra humör, hon var nämligen gullig och köpte jordgubbar till mig som jag älskar!!

Efter salsan mötte jag upp Corren och Becca som satt på Lorenas café och snackade lite tills jag sedan begav mig hemåt för kvällsmat, skriva om mitt CV och även prata med mamma. Det där med hemlängtan har inte riktigt hunnit ikapp mig än vilket känns skönt. Kände av lite i lördags, men det var långt ifrån den rejäla hemlängtan jag känt av innan. Det känns som man lär sig att hantera det mer och mer ju längre man är här. Jag tror jag är starkt och kommer kunna hantera det när det väl kommer, men rätt som det är brister jag. Förra terminen hade sina upp- och nedgångar men jag ångrar absolut inte att jag bor här. Jag älskar detta och jag får räkna med att vissa dagar känns jobbiga medan andra är fantastiska. Men ibland kan jag inte mer än att bara vilja krama om mamma och vara hemma för en dag.

kram


Likes

Comments

Spanien, vardag

Bra början på helg då det bjöds på tacos i skolan. Fredagslektionerna gick ovanligt snabbt och var någorlunda pigg på sista biologilektionen vilket inte inträffar ofta. Direkt efter skolan drog jag hem, packade min väska, duschade och gick tillbaka mot skolan för att möta upp Sara och åka hem till henne. Hos Sara och Becca gjorde vi i stress iordning oss inför kvällen och mer kaos har vi nog inte varit med om. Sminket fick göras om tre gånger, kläder skulle väljas och vi skulle hinna till restaurangen i tid. Det är nämligen så att Corren fyllde 18 år i onsdags och Becca fyller 18 nu på torsdag så de firade tillsammans på Vintage, vilket är en favoritrestaurang här i Funkan. Där var vi hela 32 tjejer och hela middagen var oerhört mysig, trevlig och väl lyckad! Dessvärre blev utgången inte alltför roligt för min del och även några kompisar denna gången, blev på depphumör helt enkelt. Precis när vi tänkt ge upp och gå hem och sova kom Corren och Sara med bästa humöret och taggade upp oss alla och det slutade med att jag, Becca, Corren, Tyra och Sara stod och dansade och sjung tills fötterna och halsen gjorde ont. Mina fyra favvotjejer, detta året skulle inte varit detsamma utan dem. Jag kan med ett leende på läpparna säga att de fåtal minuter jag spenderade med tjejerna på dansgolvet var det bästa på länge och att jag är glad att de övertygade oss att stanna. Vid tre hämtade B oss och jag sov över hos Becca och Sara.

Idag vaknade jag upp bredvid Sara och Becca och efter frukosten tog vi en timmes långpromenad på strandpromenaden, det har varit så mysigt och väldigt behaglig värme senaste dagarna. Idag blåste det dock lite men det hindrade inte oss ifrån att gå i linne. Vi åt hos dem och vid femtiden fick vi skjuts ned till mig där jag och Becca lämnade våra saker och mötte upp Corren. Handlade lite goda saker och åt sedan pizza hemma hos mig. Senare på kvällen kom Sara och det blev en riktig myskväll med med två första delarna av millenniumtrilogin tillsammans. Inatt sover Becca och Sara här och imorgon ska vi upp och gå på pass på gymmet! Vi hörs,
kramar<3

Likes

Comments

Spanien, vardag

Idag hade jag sovmorgon och började med spanska kl 12.40, skönt att bara ha tre lektioner. Efter skolan stannade jag kvar och väntade på Sara som skrev prov och sedan drog vi oss mot Cornelia och Becca där vi stannade en stund innan vi gick till gymmet. Jag köpte äntligen mitt gymkort och sedan körde Sara och jag spinning. Hade nästan glömt hur jobbig träning det var, men det är skönt att ha fått det gjort. Imorgon väntar jobbigaste skoldagen med bara naturämnen men att ta sig genom den blir lätt när man tänker på hur roligt vi kommer ha det på kvällen. Det är nämligen första helgen tillbaka i Funkan och vi ska även fira Cornelia och Becca rejält så dem får sig en bra 18årsdag även om de befinner sig över 300 mil från familj. Är så taggad och glad över helg, det behövs trots allt även om vi bara gått i skolan en vecka.

Även otroligt tråkigt att vi idag fick reda på att Maja avbryter sitt utbytesår och imorgon åker tillbaka till Sverige. Känns så trist att hon åker, hon kommer bli otroligt saknad.

Kramisar<33

Likes

Comments

Spanien, vardag

Idag fyller Cornelia äntligen 18 år och det firades med bästa bulltjejerna. Vi satt och snackade och skrattade som bara den. I skolan har det varit en vanlig skoldag och dagen bjöd på riktigt fint väder, 20 grader och sol kan man begära mer? Imorgon är det äntligen sovmorgon och jag börjar 12.40. Planerna på eftermiddagen är att köra spinning med Sara och plugga massor inför matte nationella 3C på torsdag nästa vecka.

Likes

Comments

Spanien, vardag

Efter gårdagens brist på sömn tog jag igen den och sov till 11 idag. Åt frukost, duschade och började packa upp mina resväskor som jag igår haft alldeles för lite motivation eller ork till. Vid två ringde telefonen och då visade det sig att både Sara och Beccis stod utanför min port till huset. Åhh blev så glad att äntligen få krama om dem igen, tre veckor känns så konstigt att ha varit ifrån varandra när vi ses hela tiden här i Funkan. Vid halv fyra gick jag till Lorenas där dem, Sarah och Cornelia satt, så mysigt med återförening. Vi planerade inför helgens bravader och gick sedan till Cornelia där vi var tills jag, Becca och Sara vid sjutiden gick till gymmet för att fixa gymkortet och gå på Zumba. Skönt att komma igång med träningen nu efter allt för länge.

Imorgon börjar skolan, är inte särskilt taggad på självaste plugget men ska bli kul att träffa alla igen. Tisdag imorgon också vilket betyder Salsatisdag!!! Tagga,tagga,tagga!!

Vi hörs, kramar

Likes

Comments

Spanien, vardag, Sverige, Tankar

Nu är jag tillbaka i Spanien efter tre veckors jullov i Svealand. Måste säga att det har varit oerhört skönt att vara hemma även om jag inte hittat på mycket direkt. Känner dock att jag inte var riktigt redo att lämna Sverige och tryggheten än. Men sen så tror jag inte att man någonsin är riktigt redo för att lämna även om jag nu känner att jag hade behövt några dagar till. I Sverige har jag känt att jag behövt ganska mycket tid för att landa och bara inse att jag var hemma och därför inte prioriterat något annat. Överraskade tjejerna dagen de slutade skolan och det var verkligen skönt att träffa dem igen. Man inser verkligen hur mycket folk betyder för en när man är borta. Jag har saknat allt och alla närmsta så mycket att jag nästan spruckit nu det sista.

Kan inte vara mer än tacksam för att familj och vänner välkomnade mig med öppna armar och fick mig att känna mig som hemma igen. Jag var så nervös och spänd inför att komma hem. Jag visste inte hur jag själv skulle reagera och likaså personerna i min närhet. Men det känns skönt att veta att jag alltid har dem vid min sida hur långt ifrån varandra vi än är.

Nu senare på eftermiddagen mötte jag upp Cornelia, Tyra och Sofia för snack, catch-up och mys om allt som hänt när vi inte setts. Behöver verkligen sova nu då sömnen inte riktigt höll inatt och hade svårt att somna när jag visste att jag skulle lämna familjen på morgonen.

Kramisar

Likes

Comments

Frågor och svar

Igår fick jag en fråga som jag tänkte skulle passa bättre att svara på i ett inlägg. jag tycker det är så kul när folk är intresserade av att gå ett "utbytesår" och jag är mer än villig att svara på frågor:)
____________________________

Hej! Det verkar så otroligt mysigt att gå ett gymnasieår på svenska skolan i Spanien! Jag är riktigt nyfiken och går själv natur. En fråga bara hur ser chanserna ut att komma in om man söker? Vet du om det var de som inte kom in? pga betygsnivå eller liknande menar jag. En extra fråga, När bör man anmäla sig fixa allt klart med lärarkommentarer, studiebidrag och det?

Supertacksam för svar! PS: fin blogg<33


Åhh tack så mycket! Vad kul att du funderar över att åka hit nästa år! Du kommer verkligen inte ångra dig.

Jag har inte superkoll på just vilka som kom in och så men vad jag har hört så kommer många av de som ansöker i tid in. Jag antar det finns dem som inte kom in eftersom det finns reserver. Har dock hört att några som ansökt för sent kommit in, tror inte det är så betygsgrundande utan mer så du inte har underkänt i ämnen och ett sätt att se om du skulle klara dig ett år i Spanien. Om jag ska vara helt ärlig har jag inte jättestor koll på hur dem tänker kring vilka som antas, men sen ska man ju inte inte söka för det om man säger så.

När jag kom ner till Spanien första dagarna så gav jag även mina betyg från ettan i gymnasiet men de var alltså inte dem som spelade roll om du kom in eller inte. Jag skulle tro att det viktigaste dem tittar på när dem antar är om man skulle kunna klara sig utomlands i 10 månader genom personligt brev och omdömen, men spm sagt är jag inte så kunnig så just hur de tänker.

Sista anmälningsdag är 15 mars och efter det så kommer man in i mån av plats. Jag kommer ihåg att det var väldigt mycket pappren att skriva under och fixa med innan så det är bra att börja i tid, det är en liten process. Lärarkommentarerna skickar man in samtidigt som alla andra papper när man ansöker. Jag har för mig att jag ansökte och sen skannade in alla viktiga pappren och mejlade. Dock fanns det något speciellt papper som behövde skrivas för hand och skickas via post för att dem behövde originalet men det stod i ansökan också. Om jag inte heller minns helt fel så skrev man under alla CSN papper och tog med sig det till spanien så att skolan också kan intyga på att du ska få ditt studiebidrag. Ett tips jag även skulle ge är att skriva så bra, utvecklat som möjligt på personliga brevet då det är lättare att placera in i olika familjer osv.

Kramar

Likes

Comments

Spanien, vardag, Sverige, Tankar

Detta inlägg skrevs fredagen 16 December, dagen innan jag flög till Sverige men eftersom jag hade tänkt överraska mina bästa vänner, släkt och syskon lät jag bloggen ligga lågt så ingen skulle misstänka något.

Det är helt sjukt hur snabbt tiden har gått och vi är snart inne på vårterminen, sista tiden här. Jag trivs så oerhört bra här nere och jag tycker så mycket om alla människor jag träffat här och vänner jag fått för livet. Varje dag bjuder på något nytt och man hittar alltid på saker jämfört med hemma i Sverige. Jag har lärt mig ett nytt språk (eller tja, är väl lite bättre iallafall), jag har fått ta del av en ny kultur och hur människorna här beter sig. Folket är så välkomnande och glada även om jag ibland får ett spel och undrar vad de tänker med. Många saker är så olikt från oss svenskar och hur jag lever hemma och jag har verkligen känt av hur det har blivit kulturkrockar här och där. Allt ifrån att hälsa på ett annat sätt, de sena middagarna och hur allt förskjuts till att alltid behöva släcka ljuset i rummet man varit i även om man bara ska på toa. Det är så många saker som är annorlunda här och inte ens en hel dag skulle räcka för att kunna beskriva och berätta om allt som har hänt. Alla missförstånd som har skett, alla gånger man glömt hälsa med två pussar och istället räckt fram handen som man gör i Sverige eller glömt av vilket sida man ska pussa på först och allt blivit kaos. Alla gånger min värdmamma pratat med mig och jag inte har förstått något alls men istället bara suttit och nickat medan hon pratat på tills hon fattat att hon tappat mig för längesedan.

Jag har på något sätt lyckats forma mig en vardag här nere och jag ser det mer som en plats jag bor på än där jag är på semester. Det är iskallt inomhus, vi har inga element och sover med fleecepyjamas och duntäcke. Det är kyligt utomhus och vad många tror är att det är över 20 plusgrader och sol varje dag och att vi lever life. Jag har så roligt och hittar hela tiden på saker med vänner men det ändrar inte det faktum från att jag bor 300 mil från mina bästa vänner och familj, min trygghet. Jag bor i en främmande familj, vilket kan vara väldigt påfrestande dessutom när det är så annorlunda från ens egna familj. Men även om det är jobbigare och känns nästintill omöjligt ibland tycker jag att detta har varit värt allt jag fått "ge upp" under en tid. Jag saknar Sverige hur mycket som helst ibland, ibland nästan så jag spricker men samtidigt vill jag inte lämna Spanien för på något sätt har jag skapat mig en egen trygghet här. Mina tjejer är min trygghet.

Jag kommer ihåg hur första veckorna här var, det är något jag aldrig kommer glömma. Det var nog de värsta i mitt liv för att vara ärlig. Allt var så nytt, jag var i ett främmande land, jag kände ingen och alla var i desperat jakt efter någon att vara med för att känna sig mindre ensam än man redan gjorde. Första tiden var riktigt tuff för mig men allt har en början och även om det var jobbigt så är jag glad att jag står här idag och aldrig tänkte tanken att ge upp. Jag försökte och tillslut löste sig allt. Jag älskar det här och jag har fått ta eget ansvar och beslut där ingen säger åt mig vad jag ska göra. Det är svårt att förstå, men på dessa fyra månader har jag vuxit så mycket som person och det är nästan lite läskigt. Imorgon ska jag äntligen få träffa min familj igen. 110 dagar ifrån varandra och på något sätt gör det mig nervös och rädd inför att komma hem. Jag saknar allt så mycket, men är rädd att jag ska bli besviken och inte känna på samma sätt som förut. Jag är nervös över att allt ska ha förändrats och att jag inte kommer tillbaka till det jag lämnat under fyra månader. Det är blandade känslor fyllt med en rädsla att gå tillbaka till Sverige men jag är sååå taggad att jag inte kan sluta le. Jag kan inte förstå att om några timmar får jag krama om alla igen. Tre veckor paus från Spanien ska bli skönt men jag ångrar inte för en sekund att jag åkte hit, detta var det bästa som skulle kunna hända mig.

Kramar

Likes

Comments

Spanien, vardag, Sverige

Äntligen är jag hemma igen för jullov! I veckan fick jag reda på att jag kunde boka om min biljett till ett tidigare flyg och åhh vad glad jag blev! Känner att nu behöver jag en paus från Spanien ett tag och bara andas och umgås med nära och kära. I lördags tog jag, Hanna och Alice tåget in till flygplatsen där vi mötte Sofia, Thea och Klara. Skönt att inte behöva åka helt själv. Vårt flyg gick vid fyra men var fyrtio minuter sent så vi fick sitta och vänta ytterligare innan vi fick boarda planet. De enda som visste att jag skulle komma hem var mamma och pappa och några kompisar jag berättat för. På flygplatsen såg jag pappa och lillasyster och ojj vad överraskad hon blev. Pappa hade lurat henne till flygplatsen för att hämta ett speciellt paket som skulle gå genom tullen, hahah. Det var så kul att se hennes reaktion när hon såg mig istället. Sedan åkte vi hem och väl hemma skrämde jag min bror som trodde jag var min syster då han var så inställd på att jag skulle komma hem en vecka senare. Vi passade även på att åka över till farmor och farfar för att träffa dem och likaså blev dem överraskade.

Det var mycket första dagen men det känns skönt att äntligen vara hemma på svensk mark igen. Saknar allt tjejerna och bullgänget i spanien men snart ses vi igen. Nu ska jag bara njuta av att vara hemma och äta mängder av svensk mat.

Likes

Comments

Spanien, vardag

Ikväll var vi ute med salsagruppen och dansade. Vi var på någon salsaklubb nära mitt hus vilket var skönt då det senare började spöregna när jag skulle hem. Kvällen började iallafall med att vi möttes vid ferian vid 10tiden för att äta middag på restaurang tillsammans och köra "the invisible friend/secret santa". Det var hur mysigt som helst och vid 12 gick vi mot salsastället. Det var verkligen kul att gå ut på ett riktigt salsaställe och behöva följa/lita på killen men svårt var det. Man har ju vant sig nu vid att Nander säger vilka steg som kommer näst men nu bara gjorde man efter hur killen "styrde". Lite häftigt också hur en dans bygger på några grundsteg som sedan byggs ut till svårare steg och att man kan dansa med nästan vilken kille som helst. Vill verkligen göra om detta!

Nu är jag iallafall hemma och har precis gjort mig redo för att sova. Imorgon blir en lång dag och jag och några tjejer ska ta tåget mot hemlig destination.

Kram<3

Likes

Comments