​Idag kom min mormor&morfar på besök så igår bakade jag kärleksmums som fika! Jag tycker själv att kakan inte blev riktigt som vanlig kärleksmums och var inte,heller lika goda som kärleksmums men de var ändå goda<3

Ingredienser

Receptet gäller för 30 bitar

Glasyr:

Garnering:

  • 1 dl kokosflingor
  • Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en långpanna ca 30x40 cm eller lägg i ett bakplåtspapper. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl. Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund. Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokosflingorna.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej!

Igårkväll gjorde jag och mamma blomkålspizza till kvällsmat! Det innebär att degen i pizzan är gjord av blomkål och sen dekorerade vi den som en vanlig pizza! Det blev väldigt got, förutom att vi skulle bytt ut osten i både blomkålsdegen och dekorationen. I blomkålsdegen använde vi fetaost vilket inte smakade jättegott och på dekorationen använde vi mossarella som bara stelnade skiftform och blev hårt! Så det var en miss men nu vet vi det tills nästa gång!!!!

Jag återkommer med recept och bilder<3


Likes

Comments

Hej!

Nu var det längesedan. Men har inte bakat sådär jättemycket den här veckan!

Här kommer iallafall ett recept på peanut buttercups jag gjorde igår. Och det är verkligen så typiskt mig att bränna choklad när jag värmer det i micron! Som ni ser gjorde jag godisarna i ischokladformar! (Receptet är taget från tidningen hembakat)

Ingredienser till 12 stycken Peanut Butter Cups

400 g mörk choklad (jag använde 55%)
1 dl naturellt jordnötssmör
2 msk rumsvarmt smör
1 dl florsocker

Gör så här:
1. Ställ 12 stycken muffinsformar i en muffinsplåt.
2. Smält hälften av chokladen och fördela i formarna. Det är ca en msk per form.
3. När du fördelat chokladen så slår du plåten i bordet så att chokladen fördelas jämt över botten. Ställ i frysen några minuter så stelnar den fort.
4. Vispa jordnötssmör, smör och florsocker till en jämn massa. Fördela i varje form och platta till så jämnt det bara går.
5. Smält resten av chokladen och fördela i varje form, slå formen i bordet igen för att få en jämn och fin fördelning.
6. Låt stelna i kylen, sedan är det bara att njuta. Förvara dem i kylen i en lufttät burk.

Likes

Comments

Asså Gud!!! Det här var så sjukligt gott, herregud! Ni bara måste testa detta😏 I receptet står det att det ska vara medjooldadlar men de finns oftast inte i vanlig mataffär så om ni inte hittar medjooldadlar så går det bra med vanliga dadlar bara att det blir nog inte lika segt då! Berättar skillnaden på vanliga dadlar och medjooldadlar i ett annat inlägg. I receptet står det också att man kan ha lönnsirap i om man vill ha den lite mer söt, efter att jag gjort kakan skulle jag nog lägga i pyttepyttelite lönnsirap för att ge lite mer smak på det eftersom det var lite smaklöst fast riktigt gott ändå!

Receptet:

10-15bitar


- 2 1/3 dl pekannötter

- 4 2/3 dl medjooldadlar

- 3 msk råkakaopulver

valfritt: 2 msk lönnsirap


Pulskör pekannötterna i matberedaren till en smulig massa, tillsätt dadlar, råkakorpulver (och lönnsirap om du vill ha det med) och pulskör igen.


När smeten har blivit riktigt kladdig och ganska slät stjälper du ut den i en form och plattar till ytan.


Ställ formen i frysen i en timme tills smeten har stelnat, skär sedan kakan i rutor och förvara dem i kylskåp.

Tips!

Har ni inte pekannötter hemma går det också bra med mandlar eller solrosfrön, det är vad som står i receptet fast jag tror att ni kan ta vilka nötter som helst!


Likes

Comments

Hej!

Idag kände jag för att baka nån kaka så så blev det! Inte ofta jag bakar hårda kakor eftersom jag tycker det är lite tråkigt men jag hade nämligen köpt "chokladdroppar" som jag kallar det eftersom de liknar vattendroppar lite och tänkte att jag skulle prova att göra såna havrekakor med chokladbitar i! Blev jättegott😝 La till en bild på kokosgrädde för det är så sjukligt gott, har ni testat? Om ni inte har så bara måste ni testa det, brukar ha det till jordgubbar och kakor! Tror inte de finns i en vanlig icaaffär men de finns på Hemköp vet jag!

Receptet är taget från: https://www.koket.se/mitt-kok/christina-gyllner/enkla-havrekakor/

Du behöver

Havrekakor


  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tskhjorthornssalt


Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och strösocker poröst och tillsätt sedan resterande ingredienser.
  3. Rulla degen till bollar, ca 1 msk per kaka. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till varje kaka lite lätt.
  4. Grädda i ca 7-9 min, rotera plåten en gång under gräddning. Kakorna ska precis börjat få färg runt kanterna.
  5. Låt kakorna svalna. Servera till ett glas mjölk.

Likes

Comments

Hej!

I förrrkväll kollade jag lite på Therese Lindgrens youtubekanal och hittade en rolig video där hon gjorde "frukosttårta" ( https://youtu.be/3WZKRkh2Cew ) som jag döpt om till granolatrårta! Jag tänkte att det ska jag göra men vi hade varken en sån vegansk yoghurt eller granola så jag tänkte att då kan jag göra egen granola och ta vanlig yoghurt och smaksätta den istället. Så så blev det! När jag gått upp på morgonen gjorde jag granola och sen på förmiddagen gjorde jag tårtan! Granolan blev väldigt god men jag tror att om jag skulle lagt i mer kokosfett i granolabottnen och satt in den i frysen för att stelna eller tillochmed kanske skulle mixat den och haft lite mer sötning i yoghurten så skulle det blivit godare!

I granolan hade jag i havregryn, mandlar, paranötter, solroskärnor, valnötter, sesamfrön, kokosolja, kanel och honung. Sen la jag in den i ugnen i 15-20 minuter på 175 grader, men tiden kan variera så håll koll på muslin så den inte bränns!

Likes

Comments

Hej! För er som inte vet vad paleokost är tänkte jag förklara det i detta inlägget!

Paleokost är samma sak som stenåldersmat, alltså det vi åt när vi jagade och samlade, det är alltså bara naturlig mat direkt från naturen med så lite tillsatser som möjligt, för det var ju inte precis som att man lagade mat med en massa e-ämnen eller färg-ämnen o.s.v i sin mat för att det skulle se lyxigare ut eller hålla sig bättre.

Ex. på mat man inte äter när man äter paleo är gluten, mjölkprodukter eller socker. Men då är ju frågan vad det är man får äta och ja, det man äter när man äter Paleokost? Jo, det är väldigt mycket rotfrukter, grönsaker, frukt, nötter eller kött. När man tänker på mat tänker de flesta antagligen ofta på bröd, fil, pasta, kakor, kött, alltså sån mat som man inte äter när man äter paleo förutom kött då. Fast om du istället tänker dig mat som sötpotatis, tomat, mandlar, morötter och kött så tänker du paleo.

Men varför är det så bra att äta paleo? Jag kan börja med att berätta om varför min mamma äter paleo. Min mamma har en sjukdom som heter hypoterios, vilket innebär att hennes sköldkörtel underproducerar med hormoner som i sin tur gör henne Lite tröttare men när hon äter medicin så blir det lite bättre fast det kan ju bli ännu bättre. Och det är ingen farlig sjukdom men det är ju fortfarande inte så kul att gå runt att vara trött hela tiden även om man äter medicin! Så för ett år sedan sökte hon runt lite och hittade flera personer som blivit friska eller iallafall blivit väldigt mycket bättre från den här sjukdomen genom att äta en särskild kost, alltså paleo, och slipper äta medicin.

Det var min mammas lilla historia men hur är det då med de som inte äter paleo för att bli friska från nån sjukdom eller liknande, varför äter de paleo? Jo, de äter de för att de upplever att de mår bättre av det och att de vill äta så naturligt som möjligt, sådan mat som människan är designad att äta från början.

Likes

Comments

Har inte så mycket mer att säga än att idag bakade jag paleoscones till "förmiddagskaffe"! Sconesen är väldigt enkla och går fort att göra. Jag bytte ut mandelmjölet till hasselnötsmjöl eftersom nästan alla paleobröd och kakor innehåll mandelmjöl ville jag variera mig lite och det blev minst lika gott<33

Receptet:

Ingredienser till 6 st.
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 msk ciafrön
2 tsk bakpulver
5 ägg
1/2 dl smält kokosolja
Skalet av en halv citron
1 tsk finriven ingefära
½ tsk salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
3. Vispa ihop äggen med kokosolja, citron och ingefära, blanda detta med de torra ingredienserna.
4. Låt blandningen vila ca 5 minuter.
7. Klicka ut runda kakor på en bakplåtspappersklädd plåt eller i muffinsformar.
8. Baka sconesen i 12-15 minuter mitt i ugnen, sista minutrarna brukar jag dra på lite grill för att få lite färg på dem.

Likes

Comments

Nåt som är riktigt gott, nej nu ljuger jag. Nåt som är sjukligt gott, ja nu talar jag sanning! Det är den här paleoglassen. Skitenkelt, stelnar snabbt i frysen, få ingredienser och det går att smaksätta med inprensip vad som helst! Basingredienserna är bara banan och kokosmjölk. De smaksättningar jag än så länge hunnit med att prova är mango, mandelsmör och lakritspulver. Den godaste var den med mandelsmör! Jag har lagt min glassmet i pinnglassformar men det går lika bra i en plastlåda eller liknande som går att frysa!

Likes

Comments

Hej!

Jag tänkte att jag skulle gjort pannkakskonst idag till frukost (en länk på när Thereses Lindgren gör pannkakskonst- https://youtu.be/sVEGUlSdWVU ) men när jag vakna fick jag reda på att farmor och farfar skulle komma på fika kl.10 så jag hann inte det utan fick skippa konsten och bara köra på pannkakor! Supergoda och superenkla pannkakor OCH det är paleo! Kan det bli bättre??????

Ingredienser

4 stora pannkakor

  • 2 dl grädde
  • 1 dl gammeldags mjölk
  • 2 msk fiberhusk (finns på glutenhyllan i välsorterade mataffärer)
  • 4 ägg
  • 1-2 nypor salt

  1. Vispa samman allt med elvisp. Låt stå i 5 minuter och grädda sedan i smör.
  2. Smeten blir ganska tjock så man får bre ut den lite i stekpannan, men den flyter ut i värmen. Servera med vispad grädde och bär.

Likes

Comments