Header

Hallo!

Det har gått 76 dager siden jeg skrev det forrige blogginnlegget.... Egentlig hadde jeg tenkt til å skrive et eget innlegg om New York, men det har skjedd så mye at jeg ikke har hatt tid.

Jeg befinner meg nå i Hillsboro, Oregon, som ligger rett ved Portland - Oregons største by. Jeg har vært i Oregon i 2 uker i dag, og det har gått veldig fort!


I dette innlegget vil jeg fortelle kort om soft landing camp i New York, og i et senere innlegg skal jeg oppdatere mer om hvordan det går i Oregon.

12 august dro jeg fra Oslo til New York sammen med 11 andre jenter. Flyturen tok mange timer, men vi fikk mat og hadde filmer vi kunne se som gjorde at tiden gikk raskere. Da vi landet måtte vi gjennom en pass og visumkontroll, som tok omtrent en time. Etter vi hadde kommet gjennom den plukket vi opp bagasjen og ble hentet av noen ledere for soft landing campen. Hotellet vi bodde på lå omtrent 5-10 minutter med buss unna flyplassen, så det tok heldigvis ikke så lang tid å komme seg fram og tilbake.

13 august dro vi til Upper Manhattan sammen med en utrolig flink guide. 14 august dro vi med samme guiden til Lower Manhattan og Brooklyn. 15 august skulle vi egentlig ha piknik i Central Park, men fordi det var så dårlig vær dro vi heller på et museum. Vi endte dagen med tur til et stort outlet kjøpesenter hvor det var veldig billig! Den siste dagen i New York, 16 august, sa jeg hade til romkameraten min fra Sverige - Wilma. Hun skulle til Texas og jeg til Oregon, så flyene våre gikk forskjellige tider. Jeg ankom Newark flyplass lenge før flyet skulle gå, så jeg fortet meg bare gjennom sikkerhetskontrollen så jeg hadde tid til å kjøpe meg noe mat på "innsiden". Det ble burger og brus for siste gang på lenge, med tanke på at familien jeg bor hos så og si er veganere. Mens jeg spiste facetimet jeg med mamma og pappa hjemme, og det var veldig koselig!!


Flyturen fra New York til Oregon tok veldig, veeeldig lang tid. Det tok omtrent 7 timer å fly over USA, men tiden gikk fort da jeg satt ved siden av en nysignert spiller for New York Red Bulls, Dilly Duka, Han sovna på skuldra mi ved et uhell og beklaget for det da han våknet ved å gi meg godteri. Etter hendelsen begynte vi å snakke og ble good friends (; Han ønsket meg lykke til, og jeg gjorde det samme tilbake, fordi han skulle spille sin første kamp med laget mot Timbers (Portland sitt fotballag).

Da jeg landet i Portland ble jeg utrolig nervøs, jeg ante ikke når eller hvor jeg kom til å møte vertsfamilien, så det var ganske spennende!! Jeg rista hele veien mot bagasjehallen, hvor de stod og venta på meg! De tre vertsøstrene mine (7, 12 og 16) hadde laget plakater hvor det stod "Welcome to America, Elisabeth" osv. De var så skjønne der de stod! Jeg fikk mange klemmer og tegninger av den minste søstra, og vi ble bestevenner med én gang <3

Etter at jeg hadde fått bagasjen min sank adrenalinet litt, og jeg klarte å snakke litt mer. Det var utrolig mange tanker som suste gjennom hodet mitt på en gang, det var så rart å plutselig være der! Vi kjørte til en restaurant som lå i Beaverton, et tettsted mellom Portland og Hillsboro. Der spiste vi og snakket litt før vi dro videre hjem til det nye hjemmet mitt for det kommende året. Jeg fikk en housetour og møtte noen naboer, og da vi var ferdig med all infoen de ville gi meg, ga jeg de gavene. De ble utrolig glad for tingene jeg hadde med, spesielt hjemmestrikkede votter som farmoren min lagde til de! Klokka ble mye før jeg fikk lagt meg den kvelden, og jeg var veldig trøtt etter 2 lange reiser på kort tid, og 9 timers tidsforskjell.

Neste dag måtte jeg opp tidlig pga. fotballtrening og litt ting jeg måtte ordne med nytt mobilabbonement og sann. De to ukene som har gått fra jeg landet til i dag har bestått av ekstremt lange og varme fotballtreninger daglig. Det har ligget på 40 grader på det varmeste, noe som er alt for varmt for meg fra kalde Norge.. Til tross for varmen løper vi rundt og trener for harde livet for å lade opp til sesongen. Første kampen vår er i morgen, og det blir spennende å se hvordan det går! På fredag skal jeg på min første American Football Game sammen med noen andre utvekslingsstudenter i området. På lørdag skal jeg på en End of Summer Party med noen venner av vertssøstra fra kirka. Skolen starter ikke før på onsdag om en uke, så jeg må holde ut litt til.. Jeg skulle ønske skolen kunne starte litt før, 3 uker uten skole er ganske mye når man ikke har så mange å være med. Heldigvis har jeg fått venner fra fotballen og noen andre seniors som jeg kan være med første skoledag - så det er noen fordeler med å komme tidlig også!


Hvis du vil få varslinger hver gang jeg skriver et blogginnlegg kan du sjekke ut denne siden HER .


-Elisabeth

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

 • 204 Lesere

Likes

Comments

Det har gått 71 dager siden jeg skrev det forrige blogginnlegget..... og det er bare 58 dager igjen til jeg sitter på flyet til New York City! Det føles veldig rart ut at jeg skal reise snart, det jeg har ventet på så lenge er bare noen fåtalls uker igjen til. I det forrige innlegget mitt skrev jeg at omtrent avreisedato var 26. august. Det har blitt forandret til 12. august på grunn av fotball som jeg skal være med på der borte. Jeg skal spille på Girls Soccer Team, og de begynner i midten av august. Jeg kjenner det skal bli gøy å begynne på fotball igjen, men jeg må nok trene meg opp igjen en god del før jeg reiser - jeg har ikke spilt fotball på en god stund...

Før jeg reiser til USA skal jeg på ferie her i Norge, og et par uker til Spania. I tillegg skal jeg jobbe en del på caféen, så dagene kommer til å gå fort. I løpet av de siste ukene har jeg blitt kjent med mange andre som skal til Oregon, og jeg vet også om 9-10 andre jenter som skal dra til NYC samtidig som meg.

Neste innlegg skal jeg prøve å skrive litt tettere på dette. Før avreise blir det mye spennende som skjer, så det er bare å følge med her inne!

Dette innlegget var bare for å oppdatere om avreisedato, neste innlegg skal bli litt mer interessant ;)

Likes

Comments

Hallo!

Nå har det allerede gått en stund siden det forrige innlegget, og det har skjedd litt av hvert i løpet av den tiden.

Avreisedato:

Jeg har fått omtrent avreisedato 26. august, men det kan hende jeg må reise tidligere på grunn av preseason på fotball (soccer). Laget jeg skal spille på begynner treningene den 15. august for å bli gode til sesongen, så for øyeblikket venter jeg på mer info om jeg kan få dra tidligere til å komme frem i tide til oppstarten der.

Get Ready møte:

Lørdag 1.april var jeg på Get Ready stormøte i Ålesund! Jeg skulle egentlig dra på møtet som skulle være i Oslo senere i april, men det var en stor gjeng fra Ålesund og det ble av den grunn arrangert et møte her i byen. Det var gøy å møte flere fra samme plass som skal på utveksling!


 • 663 Lesere

Likes

Comments

Da har det endelig blitt min tur til å kunne si at jeg har fått vertsfamilie i USA!

Jeg har fått en herlig familie i Oregon. Oregon ligger på vestkysten av USA, forholdsvis langt nord. Da jeg fikk vite at jeg hadde fått en vertsfamilie ble alt veldig konkret. Skolen jeg skal gå på, huset jeg skal bo i, gaten, byen, familien - all infoen kom på én gang!

Familien min består av en mor og en far + 3 jenter på 7, 11 og 15. Jeg vil ikke skrive så mye om de før jeg har snakket med de om det. Hittil har jeg et veldig godt inntrykk av alt egentlig, og nå starter nedtellingen for fullt. Første skoledag er 5 september, men jeg har ikke fått avreisedato enda.

Dette blir bra !!

Likes

Comments

Tenkte jeg skulle komme med en liten oppdatering, det er lenge siden sist!

I dag er vi allerede 20 dager inn i 2017. Tiden går veldig fort, det er 70 dager siden jeg sendte inn søknaden min til USA - rart å tenke på! 2017 er det store året, året når det jeg har ventet på så lenge endelig er i ferd med å skje..

I løpet av disse månedene har det skjedd litt forskjellig. Jeg har blant annet blitt kjent med veldig mange andre som skal reise på utveksling samtidig som meg. Det er koselig å ha noen å snakke med som gleder seg like mye som det jeg gjør. Når man går gjennom de samme tingene forstår man hverandre litt bedre. (Hvis du skal være utvekslingsstudent skoleåret 2017/18 kan du sjekke ut denne gruppen HER!) Jeg venter fortsatt på vertsfamilie, men jo lenger jeg venter, jo mer spent blir jeg på det hele. Det er litt nervepirrende å vite at jeg kan få en telefon fra Explorius når som helst. Jeg gleder meg!

Det har begynt å gå opp for meg at jeg snart skal dra, men det er flere ting som må på plass før alt er klart. ELITS-testen skal jeg forhåpentligvis ta i slutten av januar, og sett bort i fra den skal jeg på Get-Ready møte med Explorius i april, og deretter få visa i den amerikanske ambassaden i Oslo. Når disse tingene skjer kan jeg skrive mer om hva det er og hvordan det var, men det kommer senere.

Selv om det fortsatt er mange måneder igjen til jeg reiser kommer det til å gå fort. Det er mange ting jeg skal gjøre fremover, blant annet en liten utveksling i Italia! I begynnelsen av februar reiser jeg sørover for å tilbringe en stund der sammen med klassen min. I mars vil vi få gjenbesøk, og dette er noe jeg ser frem til! Det blir gøy å "prøve ut" utveksling før jeg skal til USA. For 5 år siden hadde familien min besøk av en nederlandsk utvekslingsstudent i en liten periode, og dette husker jeg veldig godt fordi jeg likte det så godt. Helt siden den gang har jeg visst jeg har lyst til å dra på utveksling!

Elsa!

Elsa er en utvekslingsstudent fra Vermont, USA. Hun skal bo i Norge i 6 måneder, og jeg er utrolig heldig som har blitt kjent med henne! Det er ikke lenge siden hun kom, men hun har allerede blitt dyktig i å både snakke og skrive norsk.

Vi tar buss til og hjem fra skolen sammen, og vi har nøyaktig samme timeplan. Dette gjør at vi tilbringer mye tid sammen hver eneste dag, og jeg har allerede blitt så glad i henne! Det kan ikke være lett å komme fra et fremmed land rett inn i et skolesystem hvor alt er på et språk man ikke forstår, men Elsa klarer det veldig bra! Hvis dere ønsker å lese mer om Elsa sin utveksling i Norge kan dere sjekke ut siden hennes HER.

These photos were taken when Elsa tried Norwegian hot chocolate and Norwegian chai latte for the very first time ;)

Likes

Comments

Siden forrige gang...

Det har kommet inn noen spørsmål i kommentarfeltet på det forrige innlegget mitt, og jeg har i tillegg fått kjempemange spørsmål av venner og bekjente som jeg tenkte jeg kunne svare på i et samlet innlegg. Jeg skal også fortelle litt om hva som har skjedd i prosessen siden det forrige innlegget mitt. Jeg vet det er lenge mellom hvert innlegg, men det er fordi jeg ikke føler det er så mye å skrive om i starten.

Før jeg går inn på spørsmålene skal jeg kort fortelle hvordan jeg følte det gikk da jeg skulle fylle ut "Student Application". Først og fremst, søknaden tok lenger tid å fylle ut enn jeg først hadde sett for meg. Det var hovedsakelig fordi man måtte være ekstremt detaljert, men også på grunn av at man måtte avtale timer hos lege, vaksinasjonskontor, lærer fra ungdomsskolen. Til slutt måtte alle papir scannes og filer splittes inn i kategorier.

 

Sann ser det ut når søknaden 100% ferdig, og klar til å bli sendt til USA! Deilig følelse.

 

Spørsmålsrunde DEL 1

Kan du starte YouTube kanal? Hadde vært gøy å kunne se videoer fra hvordan det er der.
Jeg skal ikke opprette en YouTube kanal, men kommer nok til å lage vlogs som jeg kan legge ut her på bloggen fra oppholdet der borte.
 
Fikk du velge hvor i USA du vil være/gå på skole?
CETUSA har et tilbud hvor man kan ønske seg et områdeønske eller en stat. Jeg valgte områdeønske WEST, som vil si at jeg blir plassert i en av statene innenfor området med statene Washington, Oregon, Idaho, Utah, Nevada, California og Arizona.
 
 
 
 
Hvorfor vil du på utveksling?
Det er så mange grunner til akkurat dette, men hovedgrunnen er at jeg vil lære hvordan det er å bo i en annen kultur. Ett år i USA vil også gi meg mange nye erfaringer, og jeg kommer til å bli bedre i engelsk. Jeg synes det virker spennende å prøve noe litt annet enn hva jeg egentlig ville ha gjort. 
 
Hvilken organisasjon drar du med?
Jeg reiser med Explorius, og underorganisasjonen min er CETUSA.
 
Får du året ditt godkjent?
Ja. Har allerede fått året mitt forhåndsgodkjent av rådgiver på skolen. Så lenge jeg ikke stryker i noen fag i USA skal det gå fint.
 
Hva skjer når du kommer tilbake til tredjeåret i Norge?
Jeg skal gå siste året på VGS hjemme på den skolen jeg går på førsteåret. Har fått garantert skoleplass så lenge jeg består året i USA.
 
Har du tenkt til å drive med idrett når du er der borte?
Ja, det har jeg veldig lyst til! Vet ikke hva det kommer til å bli, men jeg skal delta i en aktivitet etter skolen hvertfall.
 
Tror du det blir vanskelig å få venner?
Nei, ikke egentlig. Jeg liker å bli kjent med nye folk så jeg er ikke så redd for akkurat det.
 
Får du stipend eller må du betale alt selv? Har lyst til å dra men det er vel ganske dyrt?
Man får stipend av lånekassen om man drar andreåret, så jeg kommer til å få litt forskjellige stipend derfra. Likevel må man betale en del selv, så man bør sjekke ut hvor mye det vil koste alt ettersom hvor man vil dra, og grunnlaget man har for stipend før man bestemmer seg.
 
Hvor mye kostet det sann ca?
Programprisen til Explorius om man skal reise til USA 17/18 er på 97 950NOK. Det kommer også en del ekstrautgifter ved siden av, som vaksiner, legetimer, reise til og fra Oslo for møter, visum, lommepenger +++.
 
Må du betale alt på en gang?
Nei. Programprisavgiften er delt inn i flere omganger, så man betaler ned litt og litt året før man drar.  
 
Når kommer stipendet?
Stipendet får man mens man er på utveksling, tror det skal komme litt hver måned. 
 
Kjenner du flere som skal reise?
Ja, jeg kjenner faktisk en god del som skal dra både til USA og andre land. Har blitt kjent med fler i det siste også. Hvis du er en som skal reise på utveksling skoleåret 2017 / 18 kan du melde deg inn i en fellesgruppe på Facebook HER
 
 
 
Det var alle spørsmålene for denne gangen. Om du lurer på noe er det bare å spørre, så skal jeg svare på det så godt jeg kan! 

Likes

Comments

Hei igjen!

Nå har det allerede gått over to måneder siden det første innlegget jeg la ut - tiden har gått utrolig fort, men det er fortsatt mange måneder igjen før jeg skal reise. I det siste har det skjedd ganske mye i prosessen. For et par dager siden fikk jeg tilsendt søknaden som skal sendes til underorganisasjonen i USA. Jeg har fått CETUSA, og synes hittil de virker som en kjempebra organisasjon. CETUSA er en non-profit organisasjon som vil si at vertsfamilien som får meg ikke vil få betalt for det, noe som er veldig bra. 

Søknaden jeg har fått tilsendt består av utrolig mange forskjellige deler som skal fylles ut. De ulike kategoriene i søknaden er:

 1. Student information
 2. Your interests
 3. Questionnaire 1
 4. Questionnaire 2
 5. Letter from you
 6. Letter from your parents
 7. Photo album
 8. Standards of Conduct
 9. Releases
 10. Program Agreement
 11. Medical Information
 12. Immunization Record
 13. School Recommendation
 14. Academics & Report Cards
 15. Passport & Birth Certificate Copy
 16. English Oral Interview

 

Jeg har til midten av oktober på å få gjort alt dette klart. Det er mye som må avtales med andre personer, for eksempel skal jeg ha et intervju på engelsk med min tidligere ungdomsskolelærer innen engelsk for at han skal kunne skrive om hvordan mine muntlige ferdigheter er, og hvordan han tror jeg vil klare meg i USA. I tillegg må jeg ta en legesjekk (noe alle må gjøre), skrive et brev til en potensiell vertsfamilie, svare på ca 20 spørsmål om meg selv og utveksling +++. Med andre ord er det veldig mange ting jeg skal få gjort på kort tid, men jeg er sikker på at det skal løse seg til slutt.

 

SPØRSMÅL

Jeg så først i dag at det hadde kommet inn et spørsmål på det forrige blogginnlegget.

Anonym spurte: Hvorfor valgte du Explorius. Har tenkt på å velge EF men lurer på hvorfor du valgte Explorius.

 

Lenge før jeg valgte hvilken organisasjon jeg ville reise med begynte jeg å se på hva de ulike organisasjonene tilbydde, og hvor store de var osv. Jeg endte opp med Explorius fordi jeg føler det var de som tilbydde mest for minste prisen. I tillegg er Explorius en litt mindre organsiasjon enn EF, og jeg har lest flere plasser at dette er med på å gjøre at det er lettere for Explorius å ta vare på hver enkelt student som er på utveksling. Jeg er utrolig glad for at jeg har valgt Explorius. De svarer fort på mail og telefon, og har et veldig godt system som er lett å følge.

 

Hvis noen har spørsmål er det bare å spør i kommentarfeltet under eller sende en melding til meg. Om det kommer inn noen kan jeg lage et eget innlegg hvor jeg kun svarer på spørsmål.

Likes

Comments

Det er ett år til jeg skal reise til USA. Jeg skal være der i omtrent ti måneder, og jeg er utrolig spent på hvordan det kommer til å bli. Det er allerede flere år siden jeg bestemte meg for at jeg ville dra på utveksling det andre året på videregående, og nå begynner det å nærme seg. Jeg har lest gjennom veldig mange forskjellige utvekslingsblogger gjennom årene, og de har vært med på å forsterke ønsket om å reise til USA.

Endelig har jeg kommet til det steget hvor søknaden min til Explorius er sendt inn. Fremover nå skal jeg fylle ut mange skjemaer, skrive brev, ta engelsktester og vaksiner, søke visa osv. Personlig har jeg likt de bloggene som forteller om prosessen før de drar aller best, og av den grunn valgte jeg å begynne med bloggen ganske tidlig i forveien.

Jeg skal reise med Explorius, og jeg er storfornøyd med de som organisasjon. De svarer kjapt på spørsmål, og i tillegg har de et veldig bra opplegg. De tilbyr utveksling til 12 forskjellige land, og de har også noen muligheter hvor du kan kombinere to land ilag. Om du vil lese mer om Explorius kan du trykke HER.

#utveksling #usa #explorius

Likes

Comments