Hello peeps!

Jag har fått äran att skriva att gästinlägg här på Elisabets blogg. Kul tänkte jag och tog mig an uppgiften lite väl seriöst kanske (hoppas ni orkar läsa haha). Så om ni inte har följt mig på instagram, där jag spammar med bilder (sorry for that), så får ni nu läsa min uppfattning av att plugga i USA.

Jag läser Torts (skadeståndsrätt), Civil procedure (processrätt i civilmål) och Criminal procedure (straffrättsprocess, i princip allt du ser i amerikanska kriminalserier). Från början var min tanke att läsa någonting internationellt som jag kan ha nytta av även i Sverige, men de kurserna var till största del inriktade mot affärsjuridik, vilket inte riktigt är min grej. Även om de kurserna jag läser är enligt amerikansk rätt så är det många ”allmänna principer” och tankesätt som stämmer överens med Sverige. Som Elisabet skrev så varierar det väldigt mycket mellan de olika klasserna. Men något som de alla har gemensamt är att undervisningen är mycket mer interaktiv, både lärarna och eleverna är väldigt engagerade. All undervisningen sker i seminarie-form och man förväntas därför vara påläst inför varje lektion. I början var jag alltid väldigt förberedd men nu efter ett tag har jag märkt att man klarar sig bra även om man inte har läst varenda sida. I alla mina klasser använder sig lärarna av ”cold-call”, vilket betyder att de närsomhelst kan fråga dig en fråga eller be dig redogöra för något. I Criminal procedure brukar läraren välja en elev och grilla denna med frågor under hela lektionen (!!). I Civil procedure gillar läraren att hacka lite extra på just mig. Jag märkt att det är väldigt viktigt att gå på lektionerna för att lärarna går in mer på djupet än vad kurslitteraturen gör, så man klarar sig inte endast på att läsa böckerna. Jag har ganska mycket läsning till mina klasser, om jag skulle hårdra kanske det är 150-180 sidor per vecka. Men läsningen är det enda jag behöver göra, det är sällan som jag måste förbereda frågor, uppgifter eller liknande. Böckerna består i princip endast av rättsfall. Klasserna är även mycket större än en vanlig seminarie-klass i Sverige, i alla fall i två av mina klasser där det är ca 50 respektive 70 elever. Det kan även tilläggas att Torts och Civil procedure är klasser för första-års-elever medan Criminal procedure är för sista-års-elever. Just i mina kurser har jag inte märkt jättestor skillnad mellan dessa, varken i svårighetsgrad eller arbetsbörda. Eftersom amerikanska studenter har gått undergraduate collage innan de börjar law school så är första-års-eleverna runt 22 år, som jag.


Nu när jag ändå är i gång så fortsätter jag med några andra saker jag har reflekterat över. Vill be om ursäkt på förhand om jag skulle förolämpa någon hehe (vet inte om våra vänner här i USA sitter med google translate), men det här är alltså bara min egna uppfattning.

Amerikanare är ju kända för att vara väldigt sociala och vänliga, och ja – klart är de det, dock inte till den grad jag hade förväntat mig. Självklart har de ett trevligt bemötande, hjälper gärna till, ursäktar sig även om det är en själv som går in i dem osv. Däremot är allting på en väldigt ytlig nivå och det är inte lätt att bli ”nära vänner”. Jag kan ha suttit och snackat med en person på en fest och sen nästa dag i skolan så hälsar inte ens personen i fråga. Bara för att man har suttit och pratat i en halvtimme så betyder det tydligen inte att man är kompisar, personen har bara varit trevlig och haft en konversation med dig (eller så kommer personen inte ihåg samtalet på grund av lite för många öl haha). Detta gäller ju självklart inte alla, men ändå förvånansvärt många. Jag och Elisabet har dock träffat så sköna och roliga människor här som vi hänger med och jag är så glad över att jag har fått chansen att lära känna dem. De har varit så välkomnande, bjuder in oss till allt och accepterade direkt oss som en del av deras gäng.


Eftersom vi bor i en collage town blir det en hel del fest. Fest här betyder dock inte att sätta på sig sin favoritklänning och klackar för att gå ut och dansa hela natten. Här är det barhäng som gäller och innan det är det ofta pre games hemma oss någon med många drinking games. Barerna varierar från sunkiga till faktiskt väldigt trevliga. Tyvärr är det inte riktigt accepterat att dra igång house på spotify, här är det mer hip hop och oklar musik. Folk anstränger sig heller inte så mycket när det kommer till kläder, jeans och en vanlig tröja är det som gäller här. Vi svenskar får ibland höra att vi är lite för fancy för att vi har på oss fina kläder och för att jag och Elisabet ofta dricker bubbel eller drinkar (även om vi gillar öl). Många här, speciellt killar, är väldigt beskyddande och man får absolut inte gå hem själv när man har varit ute, även om rör sig om typ 20 meter. Visst är det omtänksamt och fint att de bryr sig, men vi kan faktiskt klara oss själva, i alla fall när det handlar om att gå 20 meter, Champaign är heller inte någon särskilt farlig stad. Tydligen hade även lärarna uppmanat tjejer att stanna inne när det är mörkt ute. Menar de på riktigt att vi ska hålla oss inne efter middagen?


Champaign är som sagt en studentstad med i princip bara studenter, universitet, en lång bargata och ett downtown med lite finare barer och restauranger. Det är ganska litet och nära till allt, skolan, gymmet, barer och alla vi känner bor inom en kvarts gångavstånd vilket är väldigt skönt. Man märker hur man snabbt blir ”amerikaniserad” när man tycker att det är alldeles för långt att åka någonstans om det tar längre än en kvart. Tydligen har vi haft tur med vädret då detta har varit den varmaste våren på länge, dock varierar det mycket. Jag trivs jättebra här och man får verkligen en riktig collageupplevelse, precis det jag var ute efter. Eftersom vi bara går i skolan tre dagar i veckan har vi även tid till att resa runt i USA. Måste också verkligen poängtera att det är alla människor vi träffar här som gör hela upplevelsen. Kan också tipsa om att hyra en lägenhet tillsammans med någon. Det är så kul att ha en roomie, kunna laga egen mat osv.


Ja det här blev ju som sagt väldigt långt. Tack för mig!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

En vän frågade mig om jag inte kunde skriva lite om skillnaden mellan att plugga i Sverige och i USA och jag tänker, varför inte? Det kan ju vara intressant, även om jag verkligen vant mig fort vid hur det fungerar här.

Det första jag möttes av när jag kom hit var de ohyggligt höga priserna på böcker.... Jag tror att jag, för mina tre kurser (minimum för amerikanerna är fyra), betalde 7-8000 kr. Eftersom vi läser alla kurser parallellt här, till skillnad från i Sverige, kom hela summan på en gång också. (Bestämde mig snabbt för att köpa en kaffebryggare och termos istället för äckligt take-away kaffe för 30 kr koppen..)

Efter inköpet av böckerna var det bara att sätta igång att läsa dem. De har väldigt utförliga läsanvisningar till varje klass, man vet exakt vilka sidor man ska ha läst till varje dag. Inte nog med det, i början visste vi inte heller i vilka kurser lärarna var hårda och skulle fråga ut oss enligt den sokratiska metoden som man hört talas om och hur mycket vi faktiskt behövde läsa till varje lektion. Jag upptäckte snabbt att i mina tre kurser är kraven väldigt olika.
I International Trade Policy har läraren 90 min föreläsning. Har man läst kan man göra annat, han går igenom exakt det vi ska ha läst.
I International Business Transactions var jag väldigt påläst i början, det verkade krångligt och läraren ställde massor av frågor på problem vi skulle löst och rättsfall vi skulle läst. Efter första veckan skickade han sedan ut en lista med alla dagar som olika personer i klassen är "on call" - alltså ska vara extra förberedda då de kommer få alla frågor. Utbytesstudenterna har en dag på hela terminen, övriga i klassen har ungefär var tredje-fjärde gång tror jag. Så nu läser jag i efterhand istället, vilket gör att jag har lättare att förstå och läsningen går lite snabbare.
Min sista kurs, Antitrust (Konkurrensrätt), är mycket tuffare på så sätt att alla är i princip alltid "on call". Alla ska ha läst allt till lektionen och det är mycket mer som ett interaktivt seminarium och inte alls likt en föreläsning.
I början var det väldigt mycket läsning då man inte visste hur man skulle förbereda sig, men i takt med att man går här lär man sig ganska fort var man kan lägga nivån. Klasserna är någorlunda små, 15-40 personer ungefär skulle jag tro.
Examinations-momenten ser också lite olika ut hos olika kurser, det vanligast är någon form av tenta i slutet (final). Några har en hemtenta, uppsats och/eller olika delmoment under kurserna också. Vi får väl se hur det går lite senare under terminen......

Det är ganska stor skillnad generellt mot Sverige, framför allt i att klasserna är så mycket mindre, väldigt många kan välja kurser (bara första året av tre är obligatoriska kurser) och i princip inga kurser har traditionella föreläsningar. Dessutom är alla kurser och allt man gör i en byggnad, lite mer som gymnasiet med skåp i källaren, eget bibliotek och eget mikrorum. Inte alls som på Stockholms Universitet där alla går i samma byggnader. Det är helt enkelt mindre här än i Sverige. Men överlag gillar jag mina kurser, framför allt Antitrust och jag tror att alla skulle må bra av lite miljöombyte utomlands någon gång under sin pluggtid!

Slutligen: keps och sweatpants är tydligen helt okej att ha på lektionen så ni som hade tänkt köra stockholms-looken, ni kanske kommer känna er lite överklädda.. haha

Har ni några frågor är det bara att höra av sig!


Likes

Comments

Vi har gjort ett riktigt bra val genom att hitta på massa roliga saker även efter lovet. Lite lättare att börja plugga igen då!

Igår var vi nämligen på konsert med Green Day och jag var väl inte superpepp innan, lite seg i allmänhet bara, men wow va bra det var! Kommer ihåg från förra gången jag såg dem, i Stockholm, att de var riktigt grymma live och de levde upp till det den här gången också!

Konserten var fullt ös hela vägen, kantat med lite "fuck you Donald Trump" och uppmaningar om att vi alla är weirdos och annorlunda och det är det som är det fina.

Imorgon, torsdag, ska vi på någon slags välgörenhetsmiddag/auktion, så veckans roligheter är ännu inte slut. Vet inte alls vad jag förvänta mig så det ska bli spännande!

Likes

Comments

Hej igen!

Innan vi åkte till Miami hade vi en weekend i Chicago igen som jag inte skrev om. Här kommer det iaf.

Vi har sådan tur att vi inte har några lektioner torsdagar och fredagar, så vårt springbreak började redan på onsdag-kvällen.
Torsdag morgon tog vi tåget till Chicago (försenat såklart) och anlände till hotellet. Vi hade bokat någon sorts lägenhet, så vi hade eget kök till och med.

Vi hann med goda måltider, rundvandringar i Ukranian village och greektown innan vi gick på basket. Riktigt kul och lagom lång match dessutom. Inte en lugn stund då de hade sjukt vältajmad pausunderhållning så fort det var timeout, paus eller liknande. Väldigt imponerande rent organisatoriskt!

Vi hann även med en eftermiddag på The Art Institute of Chicago, vilket kan rekommenderas varmt! Vi svängde även förbi The Lincoln Zoo (som var gratis) och tittade på lite exotiska djur, som dock verkade ha det ganska trångt tyvärr..... Vi avslutade dagen med att stilla (eller kanske snarare tvärtom?) vår hemlängtan genom ett besök till Andersonville, en del norr om Chicago där många svenskättlingar bodde. Där fick vi en riktig "Viking Breakfast", vilket var falukorv, stekt potatis och ägg och pannkakor med lingonsylt till efterrätt. I Andersonville åt jag även den godaste blåbärs-cheesecake jag någonsin ätit!

Basket - Chicago Bulls vs. Utah Jazz

Chagall's America Windows

Från vänster till höger:
Chrysanthemums - Renoir, Water Lily Pond - Monet, Water Lillies - Monet
Nude under a pine tree - Picasso, Paris Street; Rainy Day - Caillebotte, Composition (No. 1) Grey-Red - Mondrian
A chemist lifting with extreme precaution the cuticle of a grand piano - Dalí, Ohhh Alright - Lichtenstein, Lozenge Composition with Yellow, Black, Blue, Red and Grey - Mondrian


Giraff på Lincoln Zoo

Till vänster: Ingång till Restaurang Svea
Till höger: Sweet Green, där de hade blåbärs-cheesecake

Till vänster: Välkommen-skylt på husvägg
Till höger: Dalahäst

Likes

Comments

Sitter just nu på en strand i Miami och njuter av livet. Vi bor på ett superfint hotell, sådär lite lagom ungt och coolt ställe med en japansk restaurang i källaren och en rooftop bar!
Vi har hittills hunnit med att hänga på stranden, bada i havet, ätit fantastisk mat och igår avslutades kvällen med solnedgång på Mondrian, lounge-häng på Kadinsky och sen en party-buss till en klubb, Story, där Steve Aoki spelade!

Likes

Comments

Hej!

Jag har varit lite dålig på att skriva på sistone, ber om ursäkt för det!
Förra helgen åkte jag Sofia och Zach ner till St Louis för att fira Mardi Gras (klicka för att läsa mer!) som är det andra största firandet i USA efter New Orleans tydligen. Kortfattat är det gatufest och karneval och massa glada människor. Men vi började med att turista lite och se The Arch, som är ett monument och tydligen världen högsta "Arch" - båge. Tyvärr byggde de om så vi kunde inte ta hissen upp.

Efter det åkte vi till Anheuser-Busch Brewery, grundaren till den amerikanska ölen Budweiser. Vi fick en gratis guidad tur där vi fick se original-byggnaderna där de började brygga öl och även stallet med de kända hästarna som drog Budweiser-vagnen som levererade ölen.

På kvällen mötte vi upp Adam och Marie och åt vi mat på en italiensk restaurang i området The Hill, som är ett italienskt område där Adam är uppvuxen. Vi var även på Blueberry Hill, en bar kanske framför allt känd för att Chuck Berry ofta spelade där!

På lördagen var själva Karnevals-dagen, men pga morgon-tröttisar hoppade vi över det (tror den började 08.00!!) och hoppade direkt in i festen efter det. Hela området, Soulard, var fullt med människor, tillfälliga barer och mattält. Människor hade hemmafester i husen och alla barer var smockfulla! Vädret var kanske något kallt, men med strålande sol ska jag inte klaga.

På söndagen tog vi oss sakta hem igen, lagom slitna och trötta.

Veckan efter det var jag lite hängig, så har försökt bli frisk, då det var festligheter i fredags igen! Nämligen:

Unofficial St Patricks Day!

Tydligen har studenterna här haft "oturen" att skolan ofta lagt spring break samtidigt som St Patricks Day (som firas sjukt mycket i bland annat Chicago - Ja det färgar floden grön!). Detta har resulterat i en inofficiell helg - Unofficial, någon/några helger före St Patricks Day. Man kan säga att studenterna firar genom att alla har på grönt, har hemmafester och umgås.


St. Louis

Vänster: Bro över Mississippi-floden
Höger: The Arch

Bro över Mississippi-floden

Anheuser-Busch Bryggeri

Vänster: Italiensk stämning i The Hill
Mitten: Walk of Fame i St Louis
Höger: Blueberry Hill

Vänster: Bowlind fredag kväll. Marie, Sofia, jag och Adams bror
Mitten: Jag, Marie och Sofia i Soulard på lördagen
Höger: Marie, Sofia, jag och Courtney. Min första Corndog någonsin!

Unofficial
Vänster: Jag och Sofia
Höger: Courtney, Sofia, Zach, Nick, Adam och Marie

Brief summary for my english-speaking friends:
Mardi Gras in St Louis with Sofia, Zach, Adam and Marie - got to know Courtney and Nick as well!
Saw the Arch but the
elevator didn't work (much to Zach's despair) and then THE BREWERY. Free tour and beer included and I almost like Bud now!
Went for dinner at an Italian restaurant at (?) The Hill, and then bowling and Blueberry Hill.
Because of reasons we didn't went to the Carnival in the morning but ended up in the Soulard area later. Had a really good time, my first corn dog ever and enjoyed the party!
Sunday = slooowly making our way home (Thanks Zach!)

This week: Unofficial.

Likes

Comments

I helgen åkte jag och Sofia väldigt spontant till Chicago. Veckorna rusar fram och vi kände att vi ville hinna se Chicago mer än en gång.

Vi tog en Greyhound-buss på torsdag morgon efter en promenad till stationen. Enligt amerikanske mått är det "långt" att gå, men det tog ungefär 15 min...
Framme i Chicago gick vi till hotellet och lastade av lite grejer innan vi gick runt och shoppade lite. Det var lite mulet väder så vi passade på!
På kvällen stillade vi vår Italien-längtan på en riktigt bra restaurang runt hörnet från hotellet. Riktigt mysigt även om restauranger/pubar här har en tendens att vara rätt högljudda.

Fredagen började fantastiskt med strålande sol och det blev runt 17 grader när det var som varmast! Vi gick längs vattnet och såg The bean, parkerna och strosade runt bara. Det blev lite mer shopping också.
Kvällen avslutades med en fördrink längst upp i Water Tower Place i The Signature Lounge. Fantastisk utsikt och goda drinkar. Efter en burgare på en annan restaurang kände vi oss nöjda och tog en promenad hem.

Lördagen var också fantastisk med sol och vårjackor framme! Vi pratade med en av tjejerna på Law School som hade varit där helgen före och de hade haft - 17 grader..... Snacka om tur!
Vi tog tåget hem på kvällen och kom hem nöjda och glada efter en riktigt mysig helg!

Tänker att jag lägger upp lite Chicago-tips senare om ni känner er sugna på att åka dit!

Chicago - USA:s tredje största stad.

Ohio Street Beach

Jag och Sofia på Ohio Street Beach

Vy från Milton Lee Olive Park Waterfront in mot Chicago Downtown

Millenium Park

Skulpturen Cloud Gate även känd som "The Bean"

Obligatorisk selfie i "The Bean"

Vy från W Wacker Dr över Chicagofloden

Likes

Comments

Så vi har haft fantastiskt väder idag! Kunde inte ha varit bättre! Så vi bestämde oss för att kolla vad det var för roligheter som hände borta på Main Quad eftersom det var alla hjärtans dag. Ungefär 10 minuters promenad från Law School ligger alltså en stor gräsmatta, själva centrum av campus. Det visade sig vara helt klart värt det! För $1 fick vi klappa hundvalpar i solen! Såå söta 😍
Det gick också att köpa kakor i Law School och tja, förutom att bästa Fredrik inte var här har det varit en rätt najs dag.

Main Quad - södra delen

Main Quad - norra delen

Likes

Comments

Den här veckan har vi fått njuta av både snö och vinter-väder, dimma och 17 plusgrader och sol. Är det något vi upptäckt så är det att vädret är varierat!
Men jag gillar det, när man börjar bli trött på snön och längtar efter sol så kanske det kommer dagen efter!

Annars rullar vardagen vidare, jag gick på en spännande paneldebatt om the executive order (som Trump utfärdade) på Law School förra veckan och jag och Sofia anmälde oss till någon klient-möte-tävling också!

Likes

Comments

Jag kan knappt förstå att det redan är februari! Tiden går sjukt fort!
Här i USA rullar det på, vi läser (herrejösses vad man måste läsa här!) och lagar mat, träffar vänner och går till gymmet. 

Utöver allt detta fick vi reda på att man kunde gå på typ en "konst-lektion" och måla en tavla och dricka vin. Varför inte tänkte vi och åkte dit! Något måste vi ju inreda lägenheten med.
Nedanför ser ni resultatet. Väldigt stolta också över att vi lyckades hänga upp tavlorna på väggen, utan att göra märken och utan hammare! = Girlpower

Zach och Sofia var också med och målade

Likes

Comments