Hej allesammans,

Först och främst vill jag bara säga att jag hoppas verkligen inte att ni blir uttråkade när ni läser vad jag skriver om mina upplevelser som jag har upplevt i Kina. Ibland kan det kanske kännas som att jag skryter om upplevelserna men lita på mig när jag säger det här, that's not my intentions at all. Jag vill bara dela med mig vad jag har upplevt till er som läser min blogg och tipsa er lite om att åka utomlands i 1-3 år för det är verkligen en stor upplevelse för oss alla.

Hur som helst nu när vi har det överstökat med, tänkte jag att det här inlägget skulle bli om mina svåraste stunder jag hade i Kina, för vi alla har väl några minnen som påminner oss om svåra tider som vi har bekämpat.

Först och främst så var det ju språket, engelska. Jag kommer ihåg hur jag först kände mig bekväm med den engelskan jag redan hade innan vi flytta till Kina. Men när vi väl börja skolan, blev det en chock för mig hur duktig alla andra var i min gamla skola. Jag visste att folk skulle vara duktiga på att prata engelska men jag fick verkligen en jätte stor chock när jag fick först höra alla prata. Jag kommer ihåg hur nervös jag var för att ställa lärarna frågor och gå fram till andra elever och fråga dem frågor om skolan och vilket klassrum vi skulle gå till. Jag satt och öva och undrade hur bra de lät innanför mitt huvud och låt mig berätta, det var inte en bra idé alls att bara sitta och öva för sig själv. När ni har några frågor om hur ni säger vissa saker i ett annat språk, sitt inte bara och träna på olika meningar och undra hur man ska/kan säga dem, fråga någon som är bättre på språket. Det hjälper verkligen. Det är hur jag blev bättre på att prata engelska mycket fortare.

Jag blev också bättre på att prata engelska genom att läsa mycket engelska böcker om och om igen och om det var några ord jag inte förstod, så strök jag under ordet och sen sökte upp ordet och läste vad det betydde på engelska. Det gjorde allt så mycket enklare, det gjorde så att jag också använde det ordet mycket när jag pratade med mina kompisar och lärare. Det gjorde till och med mina betyg bättre.

Sedan, som alla säger. fråga lärarna frågor! Fråga dem om ord du inte förstår, fråga om hur du kan använda ord i olika meningar och ordens synonymer. Det blir så att du använder orden mer och behöver inte upprepa samma ord men kan säga synonymerna istället. Fråga lärarna frågor även hur dumma de än låter, var inte blyg för det gör så att du inte förbättrar din engelska.

Det var allt hur jag bekämpade att vara rädd för att prata på engelska och hur engelska blev bättre än min svenska.Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Dagen innan vi skulle åka till Stockholms flygplats var en dag som tårarna bara strömmade ner från mina kinder. Jag kom ihåg hur rädd och nervös jag var för att flytta till ett nytt land som jag inte kände en ända person, hur landet såg ut eller hur människorna levde.

Dagen när vi skulle flyga var en dag som jag hade sätt fram emot, blev en dag jag undrade om det verkligen var en bra idé att flytta till ett annat land. Jag, min syster och min mamma skulle ta ett flyg från Stockholm som skulle ta oss till Helsingfors/Finland, sedan ta ett flyg från Helsingfors och flyga till Shanghai/Kina och där skulle min pappa hämta upp oss alla. Jag kom inte ihåg det mesta av den dagen eftersom det var ett tag sedan, men jag kom ihåg hur jag, min syster och min mamma titta ut från flygplans fönstret när vi skulle flyga upp och sa till varandra; "Ja, nu är vi på väg till Kina då."

Jag visste vilken stor erfarenhet jag skulle få som ingen annan jag kände skulle få och detsamma med min familj, jag var dock 12 år när vi flytta till Kina och då var jag också en tjej som var rädd för mycket saker och ting här i världen.

När vi väl landade i Helsingfors, påminde jag mig själv att jag kommer klara det här och det mer jag lär mig att känna fler folk kommer alla åren bara springa iväg. Allt på Helsingfors flygplats var en stor röra av folk, konstruktioner och affärer som det alltid brukar vara men min mamma hade kolt på allt. Vi spendera våran tid att titta runt efter våran gate och ta något att äta innan det var dags att gå på flyget som skulle flyga till Shanghai. Flyget från Helsingfors till Shanghai tog 10 timmar totalt och de var de längsta flygtimmarna i hela mitt liv. Det kändes verkligen som att resan skulle aldrig ta slut.

När vi väl landade i Shanghai och hade hämtat alla våra bagage, gick vi direkt ut för att hitta våran pappa som hade redan varit i Ningbo i två veckor. När vi väl såg honom sprang vi till honom och kramade honom som att det var nästan 1 år sedan vi hade sätt honom. När vi väl hoppade in i bilen som skulle ta oss till vår lägenhet i Ningbo var jag som ett litet barn som tittade vilt runt en leksaksaffär. Pappas medarbetare berättade för oss att vi skulle flytta till en liten byhåla med 9-10 miljoner invånare, det är ju ingenting med skillnaden mellan Degerfors som har 10 tusen invånare.

Likes

Comments

Tjollahopp svensken och 'halv kinesen' här!

I detta inlägget tänkte jag skriva om min dag men tänkte kanske att det lite mer intressant att skriva om flera saker. Hur som helst, mer med det så tänkte skriva vad jag kommer att sakna mest i Kina, får hoppas att det är intressant för er att läsa!

First of all, som vi alla känner när vi lämnar våra närmaste vänner så är de det första av allt vi kommer att sakna. Mina vänner har gjort så mycket för mig, de har hjälpt mig med språket, i skolan, med problem i olika förhållanden, att se världen i ett annat perspektiv, att förstå och lära sig andra kulturer med mera. De har alla varit änglar och jag skulle inte vara den personen jag är idag och jag skulle inte överleva alla mina dagar i Ningbo/Kina.

Secondly, MATEN! Alltså om svenskar tycker att 'kinesisk mat' här i Sverige är gott, if by any chance you go and visit China så kommer maten här i Sverige inte smaka detsamma. Ni kommer tycka att det smakar konstigt. För det var det första jag tänkte när jag kom till Sverige för att hälsa på. But then again, det är kryddorna.

Third, alla olika affärer. Det kanske låter lite konstigt men Kina har alla olika affärer som är både roliga och tråkiga att checka in i.

Fourth, att man kan gå ut på gatorna och ha på sig pyjamas och inga ger en person blickar som kan 'döda' . Det var det bästa med att bo i Kina, man behöver inte klä upp sig för att gå fem meter ut från sitt hus.

Fifth, gå ut på fredagar eller lördagar på klubbar och bara dansa loss och inte behöva att bry sig om sin ålder. Mina bästa veckor från det sista året i Kina var på lördagar, för då gick jag och mina käraste kompisar ut på natt klubbar och dansa hela natten. Jag drack självklart inte för lagen om att dricka när vi är 18 följer min familj fortfarande även om vi bor i ett annat land som har ett lägre legal age.

Jag kommer även sakna de galna kineserna i trafiken som tutar sig fram i trafiken.

Här kommer 'sagan' om min dag. Det började med att jag vakna 10:30 och gick ut och sola i en timme. Sedan gjorde jag och Deevina oss ordning för vi skulle åka till Karlskoga för att shoppa. Jag shoppa ett linne och ett par enkla shorts (från H&M) som var väldigt nödvändigt för mig och min garderob was missing it. Senare vid klockan sju, kom Lisa över till oss, vi bestämmde oss för att åka ner till stranden och sitta där och prata och mysa lite. Till slut blev det så kallt att vi alla åkte hem. Anyhow, jag, Deevina och Lisa hade en väldigt trevlig dag och delade mycket skratt och glädje.

Det var allt från mig idag, hoppas att ni gillade detta inlägg. Vi ses senare imorgon!

Kram, vi hörs!

Likes

Comments

Hejsan Hejsan,

I detta inlägget tänkte jag att det skulle vara lite intressant och skriva om vad skillnaderna är mellan Ningbo/Kina och Sverige. För jag tänkte på vad likheterna är mellan Kia och Sverige är men jag kom inte på någonting, tillslut blev det att jag fick fråga min syster, Deevina och min svenska vän Lisa.

Hur som helst, här kommer skillnaderna,

1. Trafiken; trafiken är en stort problem i hela Kina. Vart du än går så måste du titta dubbelt så många gånger åt båda sidorna när du går över gatorna. Varje dag ser du säkert tre bilolyckor, kineserna tutar och har sig för att komma fram i trafiken, mopeder är överpackade av bagage eller så händer det ibland att du ser 6 stycken personer på en moped. Då och då har du också chansen att se 6 kineser som kommer ut ur backsättet av en bil.

2.Naturen; låt mig först säga att det är inte ALLS samma som naturen vi har här hemma i Sverige. Som sagt, vi planterar träd och växter här i Sverige men det är mycket som växer fritt också, men i Kina så kommer de med träd som är redan full växta och plantera dem där de fokuserar mest på att göra det fint. Luften är helt täkt av förorening, det var dagar i min skola där vi inte fick gå ut och vi fick bara stanna inne på rasterna. Ibland är luften så dålig så att vara ute i 10 minuter är som att röka 3 cigaretter.

3.Maten; om man jämför med kinesiska maten vi har här i Sverige och kinesiska maten i Kina så smakar maten helt utsagt äckligt här i Sverige. Det är något med kryddorna som de har i Kina som gör maten suverän. På mataffärer har Kina levande sköldpaddor i förpackningar så kineser kan köpa med dem hem och äta djuren och de lägger kvar fisk huven när de servera en ny stekt fisk på bordet i restauranger

4.Befolkning; Den staden jag och min familj bodde i (Ningbo) har i dagsläget like mycket människor som Sverige har, och när vi väl flyttade till Ningbo så klassades det som en 'liten' stad. Kineser är ett folkslag som inte bryr sig vad de klär sig i eller vad de gör. Små barn i Kina går med byxor som har klippts upp vid deras rumpa och deras underliv så det är lättare för deras föräldrar att hjälpa dem när de små barnen behöver 'gå på toan'.

Det var allt jag, min syster, Deevina och Lisa kom på, vad är skillnaderna mellan Kina och Sverige. Jag hoppas att ni tyckte om detta inlägg. Vi ses imorgon kära läsare.

Vi ses och hörs, kram; Elin.

​En liten del av Deevina's och min fotografering.

Likes

Comments

Som jag sa i förra inlägget, jag och min familj har nu flyttat hem till Sverige förgått. Det är väldigt svårt för mig att förstå att vi inte kommer att flyga tillbaka till Kina igen när sommaren är slut, men det blir väl lättare desto mer tiden går. If that makes sense because i have no clue.

Hur som helst, min dag har jag tillbringat med min bästa vän Deevina. Jag och denna trevliga tjej träffades i Kina, och vi två har pratat om att någon av oss ska åka till en av våra hemland tillsammans och det är det som precis hände. Hon följde med mig och min familj till Sverige för att se hur vi bor, spendera sommaren tillsammans och ha det roligt och mysigt. Vi åkte till Örebro runt klockan 2 med min familj för vi skulle skriva in oss att vi bor nu i Sverige, sedan åkte vi in till Marieberg för att växla pengar vid Forex till Deevina och shoppa lite. Det var första gången för Deevina att åka in till Marieberg, och köpcentret fick en tumme upp från tjejen!

Hur som helst, jag köpte en lip-pencil från Maybelline, eyes&lip makeup remover från Loreal som många rekommenderar, en brow mascara från Maybelline. Det blev bara skönhets produkter för min del och det ska bli intressant och se resultaten när man väl använder produkterna fler gånger.

By the way, detta inlägget skulle jag lägga ut igår men min dator krångla så himla mycket so it turned out that jag fick lägga ut den idag. So sorry for that!

Anyhow, vi ses senare ikväll kära läsare!

Kram, Elin.

​Resultaten med läpp-pennan och Maybelline brow-mascara.

Likes

Comments

Nu när vissa av er läser det här inlägget kommer ni kanske tänka, "men oj, bloggar hon nu igen? Det var som tusan." eller så kanske ni inte tänker så alls.

Hur som helst, jag är iallafall tillbaka och nu har jag flyttat hem till Sverige förgått, det blir alltså inget mer flygande till Kina efter sommaren har tagit slut och det känns väldigt overkligt. Mitt liv har förändrats en hel del och jag skulle aldrig någonsin vilja ändra en minsta detalj av de fem åren jag och min familj har bott i Kina. Just nu känner jag att det livet jag lever nu skulle inte bli detsamma om vi inte hade flyttat till Kina, jag känner att jag är mer säker i det jag gör och att jag vågar att göra mer saker. Det känns som att världen har öppnat mer för mig.

Nu är jag i Sverige iallafall och det känns helt unbelievable. Fem år, "och nu är sagan slut" känner jag mest. Alla underbara år i det stora landet Kina är den största upplevelsen jag har någonsin haft i mitt liv. Nu är det ju många nya saker som kommer att hända men inget kommer att kunna slå de fem åren. Du som läser det här nu, om något/någon skulle fråga dig om du skulle vilja jobba i ett något annat land än det landet du bor i nu. Säg "JA" för tusan. Lita på mig när jag säger det här, det är ett offer du aldrig kommer att få igen eller ett offer du aldrig kommer att ångra. Just accept it mate.

Nu får vi hoppas att jag håller på med bloggen mer ofta eftersom internet här i Sverige är mycket bättre och allting är inte blockat som det är i Kina. Jag håller tummarna för mig själv att jag ska fortsätta att blogga. Jag skriver antingen ett nytt inlägg ikväll, ni alla får ha det så bra så länge. Syns och hörs!


Likes

Comments

Hejsan hejsan mina vänner!
Elin här igen och skriver sitt andra inlägg efter några långa veckor. För min del är allt bra och blir bara bättre och bättre. Dagen min bestod att gå till skolan och över leva den helt enkelt, hade också athletics efter skolan idag men vi alla gjorde inte så mycket för läraren min förklara mest om vad dagen imorgon kommer tillbringa. (If that makes sense in any form).
Det är så här att imorgon, ska jag och några klasskompisar från skolan åka till en stad som heter Suzhou och tävla i olika grenar så som i längdhopp, diskus, höjdhopp, spjut kast, relay, shot-put, 3000m, 2000m och alla olika distanser man kan tänka sig. Vi alla från skolan som vill komma kommer in till staden som ett lag och ska representera våran skola i ett sätt så personer kan åka ditt nästa år igen. Alla internationella skolor från hela Kina som vill komma och tävlar samlas ihop och försöker sitt bästa med att vinna en plats på pris-pallen. Det är städer som Beijing, Ningbo (såklart), Hangzhou, Shanghai med mera.
Det menas med att jag har mest spenderat min dag att ta det lugnt som möjligt och göra iordning min packning och matsäck. Det ska bli väldigt kul att se alla pojkar och flickor som kommer och tävla och se hur bra de är. Vi från våran skola som åker till Suzhou för att tävla ska mötas vid tågstationen 08 15, sen tar det ungefär två timmar och 30 minuter för att komma fram. Sedan efter tåg resan ska vi alla göra oss iordning och åks direkt till den skolan i Suzhou för att tävla, vi spenderar hela fredagen och åker tillbaks till Ningbo klockan 5 på lördagen. Så det blir en helg med fullt av arrangemanger. Ser fram emot det hela.
Nu så ska jag gå och lägga mig så jag inte blir så trött imorgon när vi håller på och tävlar hela dagen. Ni får alla ha det så bra så kanske vi ses på lördag eller söndag.
Kram kram.

Likes

Comments

Hejsan alla mina vänner. Det var ett bra dags sen!
Hoppas allt är bra med er på de här veckorna/månaderna jag inte har gjort ett endaste inlägg. Jag skäms. Men ni förstår väll säkert att alla har sina perioder när de har inte orken att skriva ett inlägg på några veckor. Sådan perioder kommer hände mycket här på min blog. Men vi alla får stå ut.
Hur som helst, livet har bara rullat på här i Kina. Har pluggat en del, Linus; min bästa vän har hälsat på här i Kina men tyvärr så har han nu åkt hem till Sverige igen. Shoppat, har åkt till Shanghai, gått ut med vänner på stan, klubbar och har skrattat och gråtit. Ett helt vanligt liv helt enkelt.
Skolan? Det går helt okej nu känner jag, pluggning är på ge med en hög nivå och kommer inte stoppa med det. För snart är det exams som gäller. Sedan är det hem flyttning och allt man kan tänka sig. Det är bara tre månader kvar till familjen och jag tar med alla våra resväskor och moving boxes och flyttar hem till Sverige förgått. Ska bli riktigt skönt faktiskt.
Hur som helst, det är inlägget kommer inte bli speciellt långt, för kommer skriva mer imorgon vad jag har gjort de senaste veckorna. (If I remember all the exciting things that has happened). Japp, det var allt från mig idag, ha en fortsatt trevlig onsdag, så ses vi imorgon.
Kram kram!

Likes

Comments

Hejsan hejsan!
Idag har skolan bara rullat på för fult. Snart är det dags för exams och har börjat läsa igenom noteringar för både matte och engelska. Jag och min klass går ju nu i ett år som fokuserar på AS levels. Det menas med att vi får bara studera fyra ämnen. De ämnen jag har studerat då från början av sommaren är Matte, first language Engelska, fysik och general paper (som liknar läshistoria).
Har känt som att den första veckan bara sprang iväg och så var det dags för skolan igen. De hör två dagarna har gått jätte fort känner jag. Men det kanske är för att min bästa vän Linus kommer snart till Kina. Gud vad kul det kommer att bli att visa runt sin bästa vän där man har bott i sitt halva liv.

Hursomhelst, efter skolan börja jag plugga och göra mina läxor direkt. Sedan, vid klockan sex kom pappa hem och då åkte jag, mamma och pappa till en sport affär som heter Decathlon. Köpte lite tärnings kläder och ett par spring skor, för känner att jag behöver börja springa nu eftersom jag ska börja spela fotboll en hel del när vi då flyttar tillbaka till Sverige igen. Så det kommer upp bilder imorgon tänkte jag.

Imorgon då, så blir det att åka till skolan igen. Efter dagen är slut måste jag stanna kvar i skolan för att få lite hjälp med matten. Sen så kommer våran chaufför och hämtar mig sedan mamma för då ska vi åka ut till Tian yi square som är en stor area med affärer och restauranger, för då ska lilla Elin gå och klippa sig lite kort. Tycker mitt hår är för långt just nu och börjar blir så trött på det. Så det ska bli intressant och se hur det blir!

Såg ni klänningarna jag tänkte beställa? Visst var de fina? Det blev kärlek vid första ögonkastet för mig när jag först såg dem. Det ska också bli en kul stund att se hur de alla ser ut i verkligheten, och ska sen inte behöva kolla på en liten bild och önska att just den klänningen var ens egen. Jag är väldigt glad att jag ska beställa de alla!

Nu ska jag gå och lägga mig!
Hoppas ni alla har haft/har en bra dag och så ses vi imorgon.
Kram Elin!

Likes

Comments

VPN. Det är det som förhindrar mig för att blogga på datorn. Så jag kan förstå att min blogg har varit helt tråkig nu för tiden.

Hur som helst, det här inlägget kommer bli en lista om min vecka om vad som har hänt och vad jag har gjort den första veckan tillbaka i Kina.

Söndag (dagen vi kom tillbaka till Kina)- kom hem, somna direkt. Sen klockan fyra kom pojkvännen min och hälsa på efter de tre veckorna vi inte har sett varandra. Han heter Stephen och är 17 år gammal. Han är väldigt snäll och generös! Får berätta lite mer om honom i ett annat inlägg snart.

Måndag- första dagen tillbaka i Skolan. Det var
Var helt okej att komma tillbaka och träffa alla vänner igen.

Tisdag&onsdag -skolan igen

Torsdag- efter skolan åkte jag, pappa och Stephen spela fotboll med min pappas kollegor. Det gick skit för mig den gången, kände att jag inte fick något spel på planen som vi spelade på.

Fredag- hade skolan en "lock-in" som menas med att alla elever som vill sover över i skolan, och så hittar alla på olika aktiviteter. De aktiviteterna som skolan erbjud var "hide and seek" "the amazing race" som jag och mitt lag kom trea på och vi började sist, så vi blev alla glada även om det var ett spel alla hade det roligt, och det sista spelet var "capture the flag".

Lördag- åkte vi hem från "the lock-in" så kom Stephen över och vi tittade på filmer och myste lite. Sen på kvällen åkta mamma, pappa och jag ut för att äta mat med Benjamin som är min bästa vän här i Kina som går också i samma skola som mig med hans föräldrar.

Och idag har det bara varit en dag man bara ligger i sängen och tittar på filmer för mig. Så ni alla får ha en bra dag i Sverige, och så ska jag försöka fixa mitt VPN så jag kan börja blogga på datorn igen.
Kram så hörs vi!

Likes

Comments