In och checka smygstarten & års premiären av Fornaboda tv, intervjuer & klipp från ponnytävlingar på Fornaboda i Lindesberg 17/4. Jag medverkar tillsammans med flertalet andra kuskar & hästar. Små skämmigt att se sig själv och man tänker "men gud varför sa ja inte så istället" men jag tycker samtidigt att det är svinkul att få göra det jag gillar mest framför kamera & få lite uppmärksamhet i travsporten utanför ponnykretsen, Hanna & Robin gör ett strålande jobb!

https://m.youtube.com/watch?v=2Wi_OUMA3bM

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

I måndags var det äntligen äntligen dags för Mikado att debutera & även ett lopp med Atlas stod på schemat. Det kunde väl knappast slutat bättre! Atlas inleder med seger!!!

Som jag kämpat & slitit, efter massor av blod, svett & x antal tårar efter tävling & träning och alldeles för mycket motvind på tävlingsfronten så stämde allt och jag fick efterlängtat segerdefilera!

Efter drygt 5år, 35 lopp och mycket hårt arbete så fick jag äntligen kvittot på att allt jobb ändå lönat sig och att jag gjort rätt. I efterhand är allt detta slit värt det 100ggr om när det går bra! Detta gör travsporten så jäkla härlig, det finns inget i hela världen som slår känslan att få vara först över linjen, visserligen bara i ett ponnylopp men fan vad jag är lycklig ändå!(Ursäkta svordomarna, men jag tror ni förstår mig!)

Inte nog med det går Mikado ut och gör en superfin debut, leder 500m innan vi blev om sprungna av den tippade favoriten i loppet, håller stadigt tag om andra platsen med 50m ner till resterande tilläggs hästar, fram till upploppet då började benen bli trötta och vi orkade inte svara en häst som sprang om knappt slagna av tilläggshästen men otroligt glada tredjeplatsare! Tiden blev 2.32,6 vilket jag är jättenöjd med och Mikado tyckte att det var roligt och skötte sig galant hela dagen! Inte lätt när alla andra startat tidigare och vinnaren går rekord men vi fick garanterat med oss värdefulla erfarenheter från dagen! Så himla nöjd med grabbarnas prestationer, dem är bara BÄÄÄST!!!

Mikado vilar ett par dag nu efter starten då han blev avmaskad i tisdags, han verkar tagit loppet bra så jag ska köra eller ev testa slänga mig upp i sadeln imorgon som lite omväxling, jag tror nyckeln till framgång är variation!

Lite bilder från i Tisdags när ja o kusin som sov över här eftersom jag varit hund & hästvakt under lovet tog ut Mikado för att ta lite bilder, knoppar o blingpannband är inget vi egentligen brukar använda till vardag men ska man ut och ta bilder dagen efter en strålande debut funkar de väl!?

Likes

Comments

Tänk vad stor han blivit på måndag ska min lilla kille göra sitt livs första start! Såå spännande! Min tanke är att låta honom få erfarenhet och rutin innan jag begär något av honom, jag anmäler främst för att det är just på hemmaplan sedan hoppas man ju att man kanske kan lyckas få lite medvind också känns som jag haft lite väl mycket motvind på tävlingsfronten nu. Få hästar med i loppet, ensam på 1640m, mycket nytt vi tar det som en träning och ser hur långt det räcker helt enkelt!

Jag rattar även travskolans Atlas, i lopp 2, 2140m tillägg till 2320m bricka 12 de känns som han kan ha bra chans om han inte slår på några galoppnitar tror jag han är med där framme. Trav är trav allt kan hända och alla lopp ska köras, för övrigt en riktigt fin trav helg framför oss breeders crown uttagningar ikväll på Örebro & V75 både fredag & söndag från Färjestad & Romme.

Hade velat in på travet ikväll men ibland räcker inte tiden till, blev jobb på rakbanan istället med min stjärna. Han känns fin absolut men så fort tempot går strax under 30 så galopperar han, han sprang även ganska snett med huvudet vilket han gjort tidigare men jag uppfattar bara att han gör det på rakbanan, får ta och fundera lite utrustningsmässigt, springrem har jag tänkt prova & murphy kanske vore något? Men när han väl springer ordentligt så gör han det med bravur, han har ett sånt fint steg så de är synd att bromsklossen sitter i än, men de lär väl komma. Intervallträning, fartlek och snabbjobb är det vi ska träna på.Får ändå se tillbaka vilken utveckling han har gjort första snabbjobbet gick han i slutet av februari/början av mars och det gick en bit över 3-minuter och nu går han 2.35-2.40 distansen och bitvis 25-30.

Sedan ska jag prova rida han någon dag för variationens skull nu när jag äntligen har påsklooov, som jag längtat efter lov och hinna lite annat än plugg!

Har även tänkt att han ska skos någon dag under lovet och få sommar dojjor på hovarna istället för vinter skorna han har nu. Blir nog bra de, glad påsk så hörs vi!

Likes

Comments

Ni har säkert hört talas om olika "this or that", question & answers & liknande lära känna mig inlägg som många bloggare gör och jag tänkte göra min egna travrelaterade variant, så häng på!

Favorit ponny: Egentränade Pejnarve Mikado såklart!

Favorit häst: Quicknäs en storhäst som jag körde i somras när jag hjälpte till i ett travstall.

Bästa varmblod: NUNCIOOO!!!

När Maharaja tävlade var han min stora favorit, listan inför prix d' amerique 2014 gick jag och tjatade om de deltagande hästarna flera dagar i för väg och när loppet väl gick satt jag som fast klistrad, "Segern går till Sverige, till Menhammar, till Hultman, till Kihlström, till Maharaja, kejsaren gör det det är inte klokt!!!" Den meningen kommer jag så väl ihåg och den gör mig lika glad än idag!

Bästa varmblodssto: Delicius U.S såklart, vilken annan häst lyckas med 2 världsrekord över en vecka!?

Bästa häst jag kört: Candor Hall, i träning hos Björn Goop, ägd o uppfödd av en som ägde en ponny som jag körde. 5:a i SM 2015, banrekord på Mantorp över långdistans ifjol och två falldig miljonär.

Bästakallblod: Odin Tabac är inte jätte insatt i kallblod men hans SM guld i fjol var enastående!

Favorit bana: Eskilstuna & Solvalla

Bästa kusk: Örjan Kihlström när han sitter i ledningen släpper han den aldrig nästan aldrig iallafall!

Bästa tränare: Lutfi Kolgjini han är gryyym på unghästar, just dem små ligger mig extra varmt om hjärtat att få följa en häst från föl, oinkörd och ut på banorna måste vara bland det häftigaste! Sedan är Ludde väldigt självsäker och tror på sina hästar även om han har ett otroligt lugn det gillar jag, har ni inte lyssnat på hans sommarprat förresten gör det nu!

Autostart/Voltstart: Auto det blir mycket mer spännande i loppen när alla har samma förutsättningar.

Ponnytrav/Storhästtrav: Just nu är det bara ponnytrav för egen del men jag tycker stora travet är roligare att se på än ponny och det jag vill gå över till om ett par år och hålla på med i framtiden.

Träna/Tävla: Jag älskar tävlingsmomentet det är ju resultatet av träningen och det som gör denna sport så fantastiskt men jag anser träningen minst lika viktigt där bygger man grunden för framtidens uppgifter.

Bästa med trav: Tävlingsmomentet, farten men inte minst att följa hästarnas utveckling och bandet mellan häst och människa.

Har ni travblogg och vill göra desamma kopiera mina frågor och fyll på med egna svar, men komihåg och nämn mig i inlägget så jag kan se era svar, kramar!!

Likes

Comments

Äntligen är våren här, så fint och ljust ute och lika så hästarna! Min lilla Mikado klarade kvalet galant på 2.40,4 i torsdags, körde honom ganska försiktigt för att undvika onödiga galopper och så fick han springa själv eftersom de andra kval hästarna var tävlade förut vilket han tyckte var lite tråkigt. Men jag är så nöjd med honom, han kändes så fin, så lugn hela kvällen och igår när jag körde honom en sväng var han precis lika fin, nu väntar lite intervallträning för att höja tempot och sedan siktar vi på start, annandag påsk finns en max 3000pp prop på hemmaplan så vi funderar på att anmäla dit. Helst hade jag velat starta 1000pp första starten men det fanns ingen inom 20mils räckhåll under varken april eller maj å andra sidan tror jag det här loppet kan ge honom en del, i en 1000pp är ju bara unga och oerfarna och tempot blir oftast lite lägre, alltså större chans att få en placering på halvdålig tid som snarare blir ett straff då det blir tillägg trots att tiden kanske inte är så bra, hoppas ni förstår hur jag tänker. I en 3000pp kommer tempot troligtvis dras upp och oavsett resultatet kan han lyckas få en bra tid även om vi självklart siktar på en fin placering eftersom jag ser vilken kapacitet han har.

Jag körde även stallkompisen Charmig igår han var riktigt pigg, han är som en storhäst att köra, han bara lufsar på och det känns så lätt när han springer och han är riktigt snabb och stark också!

Jag tycker det är jättenyttigt att köra olika hästar, kör du alltid samma häst är det lätt att haka upp sig på hur du kör denna häst och när du väl ska köra en annan häst funkar det inte alls. Medan du anpassar dig utifrån hästen och formar din körstil efter den häst du kör. Det tror jag på, titta alla kuskar som kör v75 exempelvis de kör många olika hästar och kör dem på olika sätt, att köra ponny och storhäst är ganska stor skillnad men utgår jag från ponnyerna där jag ändå tävlat i 5år så finns dem man behöver driva hela tiden, vissa genom att prata med dem andra genom att vara på med spöet (då menar jag inte att piska dem) utan att snarare dutta till lite bara, jag har aldrig fått en drivningsförseelse så jag är absolut inte för att piska hästarna och jag tycker måldomarna är bra på att dela ut drivningsförseelser men jag hade personligen velat att dem var hårdare ibland. Driver man för mycket ska varningarna vara skarpare & avstängningarna längre. Medan andra ponnys absolut inte bör manas på utan springer av sig själva men dem har ofta lätt för att bli rulliga då och kräver att man bär upp dem, håller i dem och andra en kombination av att mana på och hålla för att dem ska springa så bra som möjligt, sedan finns de ju massor av små trix och hästarna är individuella. Vissa kanske man bör driva på långsidan men bara hålla i svängen, vissa måste man plockalite med fingrarna , vissa blir sura om dem inte får avgöra tempo själv osv men att kunna köra olika hästar är en förutsättning för att bli en bra kusk. Här får ni se några bilder från de närmsta dagarna/veckorna.

Likes

Comments

Typiskt mig och bjuda på grimascher när man blir fottad, hehe.

Nu var de länge sedan här igen, riktigt länge sedan men nu är bloggsidan igång så nu ska jag skriva här på allvar, lättare sagt än gjort. Mikado tränar för fullt igen och har gjort ca 1 månad, vi har varit på banan knappt 10 ggr totalt och kört snabbjobb och han går från klarhet till klarhet i söndags gick han 2.38 ensam och galoppfri, första gången vi körde bana gick det drygt 3 min och benen var överallt så framsteg gör han allt, imorgon ska han gå kval på . Han besitter en stor kapacitet och har ett mycket vägvinnande steg men jag tror inte riktigt han förstår vad han håller på med ännu men det kommer väl med rutinen.

Förra helgen hade vi en träningsdag som jag var med och arrangerade genom Örebro/Linde ungdomstravsektion. Mycket lyckat, Petter Karlsson & Lars Friberg studerade när vi körde individuella provstarter med ponnysarna och sedan kom dem med tips och råd. Dem tyckte jag skulle testa dubbla boots eller viktboots fram och korta upp checken, vilket jag gjorde och det blev stor skillnad & han blev betydligt travsäkrare. Så kul att få bekräftat av experter dem samma tips som jag själv funderat över. Redan på torsdag ska min fina lilla prins kvala på Örebro travet, vi är taggade till tusen och det här ska bli såå spännande.

För två veckor sedan satt jag upp och årsdebuterade bakom travskoleponnyn AtlasTT, Atlas som vanligtvis är en lättkörd ponny var riktigt taggad och hade säkert saknat tävlingssäsongen minst lika mycket som mig. Han gick 2-minuter sista 500m i värmningen då ligger hans 5år gamla rekord på 2.02 så ni kanske förstå att an var laddad. Till loppet blev det en omstart som inte gynnade oss. Loppet gick iväg och vi blev stoppade inledningsvis av en rejäl startgalopp, när han väl gick över i trav igen var det ca 100m fram till övriga ekipage, men Atlas spurta på bra trots ännu en kortare galopp 1100m kvar, in i sista sväng började vi hänga efter klungan och lyckades gå bredvid och förbi en ponny medans en framför blev diskad så det resulterade i en 2:a plats, en något fumlig andra plats och jag kände mig inte helt nöjd efter galopperna som den vinnarskalle jag är, för utan dem garanterar jag att vi hade haft chans. Men tiden landade på 2.08 vilket känns lovande för kommande starter då fjolårets flesta loppet gick 2.05-2.10. Nu är jag så sugen på att åka ut och tävla när säsongen äntligen är igång! Är inte ni?

Likes

Comments

Nu var de ett tag sedan jag skrev här, har haft lov och i och med att blogg sidan på ung i travet inte kommit upp än så har jag inte tagit mig i kragen och uppdaterat men det ska det allt bli ordning på! Ponnyerna har äntligen fått ta plats på STs söksystem, tävlingskalendern och topplistor, så efterlängtat och uppskattat! Jag och en kompis håller på med nya presentationer av kuskar och ponnys i Örebro/Linde ponnytravsällskap hemsida och det underlättar enormt tackvare ponnysystemet.

Har ni sett nya numret av "Travet" förresten? Jag blev så glad när den landade i brevlådan, jag läser inte särskilt mycket rent generellt men denna tidning slukar jag nästan på ett par dagar. Intervjuer, repotage, artiklar varvat med fakta och kunskap. Dessutom är tidningen så central, den speglar alla roller inom travet, alla får synas och inte bara den bästa hästen och den mest framgångsrika tränaren. Har ni inte fått hem ett exemplar, köp ett!

Hur går det för mig och prinsen då?

Just nu har han varit halt ett par dagar, istortsett blockhalt i lördags och vi misstänkte hovböld men han har börjat repa sig och går på benet, är nästan haltfri, äter, dricker och har ingen temp eller puls i hoven men lite värme kvar i hoven, sakta men säkert går det framåt. Kan ev vara ett sömstick eller ett tramp på något vasst. Förra lördagen var vi inne på banan för att mäta honom, han slutmättes till 119,5cm, lillkillen fick en massa fina ord från bekanta om honom och det värmer oerhört mycket! När vi ändå var på banan så passade vi på att köra ett banjobb. Vi körde ca 2 bakvarv, tränade voltning och possitionsbyten och han skötte sig galant, springa först, ha flera ponnys runt sig och stora hästar som körde om var inga problem. Lite ivrig innan bara men vad gör det. Han fick träffa hovvis i måndags med, eftersom hovslagaren äger och tränar självaste Food Money kunde man ju inte låta bli att kika på honom också. Hans resa är magisk, minst sagt. Han är helt otrolig hästen och får nog varenda traventusiast på fall!

Min hjärtis <3

Likes

Comments

Stilrena outfits med bling och ljusbruna tömmar inom travet är jag riktigt svag för! Travarna har långt ifrån lika glittrigt och glamoröst utbud som ridhästarna men det kommer ut mer o mer på marknaden, här hittar ni några av mina favoriter, vilka är era tävlings utrustningsfavoriter?

Likes

Comments

Börja gårdagen med en sväng till stallet, körde en sväng o så pigg o fin ponnyn var, skönt då han var grymt seg i onsdags så jag misstänkte nästan något men ingen temp, glad o nyfiken, äter o dricker som han ska. Pigg hela vägen in i stallet efter passet, hjärtat! Hem o fixa mig sedan fara mot travet för årsmöte och ponnytrav gala för Örebro/Lindesberg. God mat, trevligt sällskap & mycket priser delades ut. Tidigare har vår klubb haft prisutdelningen under mötet men från i år blev det en riktig ponnygala. 2016 för min del blev ett år med många olika ponnys, 13 starter, 5 olika hästar & 7 placeringar & dubbla rekord sänkningar men ingen seger. Som tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna svider de av revansch instinkt. Även om det känns surt o bli 2:a,3:a & galoppera så får man ändå försöka se vilka framsteg ponnysarna ändå gjort. Travskolans Bill o ja fick med oss 2 2:or o en 3:a samt en diskning och en rodeotur på 4 starter 🙈 Rekord sänkning från 2.10-2.04. En otroligt svårkörd men rolig häst att köra som gäller att jobba hela tiden. Dee Dee o ja fick aldrig nått flyt, 6 starter 2 3:or, 2d och 2 0:or men jag är tacksam för möjligheten. Testade oändligt många balanser, utrustning men klickade aldrig, oväntade galopper och för mycket tillägg. Catchdriver bakom Atlas TT till en 2:a plats knappt slagen och Lydig min gamla vapendragare fick ta en välförtjänt 3:e i en alldeles för snabb propp och nytt rekord 2.53 i vår sista start. Sist men inte minst satt ja upp bakom Lojataskolbein som slutade d långt fram, aldrig kört hästen tidigare så hade ingen aning om hur han var. Nu är iallafall jag jätteladdad för tävlingssäsongen 2017!! Bilden nedan är från vår ponnygala igår.

Likes

Comments

I fredags var jag ledig från skolan, studiedag en fredag och långhelg klagar man inte på. Förmiddagen bestod av sovmorgon och gym, sist jag inte ställde klockan en helg var längesedan så riktigt skönt att vakna utsövd. Efter lunch for jag ut till stallet för att fixa de vanliga stall sysslorna. Tog in hästarna och sedan körde vi en sväng ner mot travbanan och körde på rakbanan, tur vi bara har ca 3,5km dit när underlaget på alla andra vägar är hårt och trist. Mikado han gör otroliga framsteg, han går verkligen från klarhet till klarhet. Han klarade av att springa först i bra tempo och sprang på bra även på rakbanan, så fin och känslan när han tar tag i grejerna när han får någon på utsidan! Poletten börjar ramla ner, han förstår vad han ska göra och tycker det är roligt, det är ju det viktigaste. Han är en otroligt okomplicerad och trevlig häst såväl på backen som när man kör eller rider. Så himla skönt! Däremot lägger han mycket fokus på att krångla med tungan och lägga den över bettet och tungbandet plockar han av sig, så vi får försöka prova lite olika bett och spärrgrimmor och se om det funkar bättre. Igår var jag ut i stallet på förmiddagen det blev en riktig mysdag, massage, ompyssling och en liten barbacka tur. Vilken ponny jag fått tag på, han går med på allt, finaste lillkillen! Var även på möte med ungdomssektionen på Örebrotravet, vi har börjat planera för en ungdomsdag som vi ska arrangera i sommar. Därefter blev det lite shopping på hemvägen och sedan hem och kolla V75, pappa spelar varje helg och så kollar vi alltid på loppen tillsammans, extra kul när man har bekanta som startar så man kan hålla tummen på. Ju mer trav jag kollar på ju mer abstinens får jag efter ponnytävlingssäsongen, jag vill ut och tävla nuuuu! På kvällen träffa jag några kompisar på stan och idag blev det ännu en sovmorgon och sedan ut och köra en sväng, inte lika pigg som i fredags men mycket fin ändå och den här gången låg tungan kvar under bettet hela vägen (med tungband då)!! Så skönt får se om de funkar såhär eller om det bara var en tillfällighet att han inte fick ur tungan ur tungbandet. Nästa gång vi kör blir på onsdag, då kör vi ner till banan igen, än så länge kör vi bara onsdagar och 2ggr på helgen eftersom jag slutar skolan 4 de flesta dagarna och då är de mörkt innan man hinner komma ut. Men vi går ju mot ljusare tider ändå, ha det fint så hörd vi, kram Elin

Likes

Comments