Header

Träning och hälsa

Hej hjärtan!

Hoppas ni mår bra! Jag mår fint trots att jag vaknade upp med en sjuk träningsvärk i rumpan efter gårdagens grit cardio. På schemat idag stod löpning, men det var ju bara att fetglömma, så när jag väl tog mig till gymmet brev det träning på crosstrainern. Alltid något!

Nej, gårdagens grit var inte att leka med. Den nya releasen är sjuk! Har ni provat den? Vad tycker ni?

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Hej på er mina hjärtan!

Lång time no see och bloggen har ekat tom de senaste dagarna. Men jag var i Stockholm över helgen och hälsade på Roys syster Ramilla.

I lördags var vi Mall of Scandinavia tillsammans med resten av hela Stockholms befolkning. Haha det var extremt mycket folk! Men wow vilket köpcentrum, jag hade aldrig trott att det skulle vara så stort #turist

Söndagen bjöd på brunch på Kung Carls Bakficka innan vi strosade omkring på stan i det härliga vädret och åt världens godaste sushi på kvällen.

Igår satt vi ute och njöt av solen och de underbara +16 graderna som vädret bjöd på innan det var dags att lämna huvudstaden för den här gången och återvända hem.

Likes

Comments

Man brukar säga att efter regn kommer solsken och visst stämmer väl det?

Två veckor av stillastående på vågen har nästan gjort mig galen och jag har trott att det har varit något fel på vågen haha. Men nu släppte det äntligen! -1 kilo på vågen och -7 cm på kroppen (eller rättare sagt överkroppen haha) är resultatet av denna veckan. Trots vätskebrist och allt som har hänt så kanske det var ett sätt för kroppen att kicka igång förbränningen? Haha jag har ingen aning, men det känns som det kanske kan gå åt rätt håll nu. Kanske. Den som lever får se.

Likes

Comments

Yogautmaning

Näst sista dagen av vår 21-dagars utmaning. Dagens övning går ut på att kramas!

”Josefine – nu har du gått för långt, att kramas är härligt men det är ju inte meditation.”

Jo, kram-meditation existerar faktiskt och det är inte ens jag som hittat på det, utan en välkänd zenmästare vid namn Thich Nhat Hanh. Han menar att kramar är det bästa sättet för oss att hitta närvaro och lugn. Som bonus ger det oss också läkande effekter, förståelse för varandra och harmoni i livet.

Denna övning är något vi alltid kan göra lite i smyg när vi kramar en annan person. Kramen kan liksom leda oss ner i kroppen och in i nuet. Vi kan få en meditationsdos varje gång vi kramas.

För denna övning behöver du alltså antingen en partner, ett barn, ett gosedjur, en kudde, ett träd eller något annat kramvänligt.

Gör så här

1. Lyssna på kroppen. Är den full av rastlöshet eller redo att vara stilla direkt? Om det första stämmer börja gärna med shaking eller solhälsningar. Om du är lugn fortsätt direkt till steg två.

2. Hitta en person eller ett objekt du känner för att krama.

3. Börja med att stå på avstånd och observera personen/objektet framför dig.

4. Om det inte känns för flummigt, buga mot varandra (eller mot objektet).

5. Ta tre djupa andetag.

6. Kom sakta in i kramen och var fullt medveten om känslan och andetaget.

7. Börja med att ta tre djupare andetag. Zenmästaren Hanh menar att det första andetaget ska riktas till din egen närvaro i stunden, det andra till den andra personen (eller objektet) och det sista till tacksamheten och känslan av gemenskap. Låt sedan andetaget vara naturligt.

8. Om du kramar en annan person, växla uppmärksamheten mellan hur det kännas att kramas och att bli kramad.

9. Känn efter hur länge du/ni vill vara i kramen. När du/ni kommer ut ur kramen, buga igen om det känns bra.

inlägg från http://josefinesyoga.metromode.se

Likes

Comments

Yogautmaning

Idag ska vi göra ytterligare en andningsövning som kan hjälpa oss att somna då den lugnar vårt nervsystem och minskar stress. Det sägs även att den ska leda till klarhet! Sama betyder lika och vrittibetyder rörelse. Målet är att varje in- och utandning ska vara lika lång och lika medveten. Förläng andetagen försiktigt och räkna tyst för dig själv.

Gör så här

1. Lyssna på kroppen. Är den full av rastlöshet eller redo att sitta direkt? Om det första stämmer börja gärna med shaking eller solhälsningar. Om du är lugn fortsätt direkt till steg två.

2. Ställ din timer på 5−15 minuter och inta en bekväm position.

3. Börja med en eller ett par utandningar där du tömmer lungorna helt.

4. Räkna tyst för dig själv Andas in – ett, två. Andas ut – ett, två.

5. Andas in – ett, två, tre. Andas ut – ett, två, tre.

6. Andas in – ett, två, tre, fyra. Andas ut – ett, två, tre, fyra.

7. Om det känns bekvämt, fortsätt tills du räknar till sex. Vänd sedan och räkna ner tills du är tillbaka på två.

8. Känn hela tiden att andetagen är jämna och var uppmärksam på kvaliteten, rörelsen och ljudet från din andning under hela övningen.

9. När timern plingar, sätt dig en stund och bara låt andetaget vara som det vill.

Likes

Comments

Yogautmaning

Dag 18 av vår 21-dagars utmaning. Det närmar sig!

Idag ska vi göra en andningsövning som hjälper oss att somna. I yogatraditionen är det välkänt att inte bara andningsrytmen speglar hur vi mår, utan att vårt tillstånd också är beroende av vilken näsborre som det går lättast att andas igenom. I en given stund är det nämligen oftast lättare att andas genom en av de båda näsborrarna och efter två till fyra timmar brukar det skifta och den andra näsborren dominerar. Ett biologiskt fenomen som ofta referens till ”näscykeln”.

Vänster näsborre fungerar lugnande och höger stimulerar. Kanske är det sällan vi lägger märke till dessa subtila skiftningar i livet, men när vi gör det kan vi använda denna cykel till vår fördel. Med hjälp av olika andningstekniker kan vi påverka vilken näsborre som är mest aktiv – vilket i sin tur gör att vi kan påverka vårt sinnesstånd. Så när vi vill lugna ner oss innan läggdags är det bra om vi kan få vänster näsborre att dominera.

Gör så här

1. Lyssna på kroppen. Är den full av rastlöshet eller redo att sitta direkt? Om det första stämmer börja gärna med shaking eller solhälsningar. Om du är lugn fortsätt direkt till steg två.

2. Ställ din timer så att den plingar var 5e minut och inta en bekväm position.

3. Börja med en eller ett par utandningar där du tömmer lungorna helt.

4. Håll för högra näsborren genom att trycka lätt med fingertoppen och andas 4−5 djupa andetag genom den vänstra näsborren.

5. Andas sedan 4−5 andetag genom båda näsborrarna.

6. Fortsätt att växla andningen med stängd respektive öppen (höger) näsborre under högst 5 minuter.

7. Sätt sig där efter i meditation eller lägg dig på rygg i savasana tills du givit dig sjäkv sin kvart.

Hur var det idag? Kunde du slappna av? Vad hände i kroppen då du gjorde övningen?

Likes

Comments

Hej mina hjärtan!

Hoppas ni mår bra! Jag ber om ursäkt för min frånvaro de senaste dagarna. Helgen bjöd på full fart och lördags umgicks vi med vänner hela dagen och åt god mat på kvällen. Söndagen bjöd på en roadtrip och vi var borta från morgon till kväll och det var väl då helvetet bröt ut. Magsmärtor utan dess like kom från ingenstans och det blev en sömnlös natt. Allt gjorde ont och smärtan sträckte sig bak till ryggen. Efter 14 timmar av smärta fick jag rådet av en sjuksköterska att åka in till akuten för att bli undersökt. Livrädd som jag är för att bli sjuk var detta fruktansvärt jobbigt och jag packade en mindre väska och förberedde mig för övernattning. Efter prover och väntan kom resultaten: stress. Va? Jag är inte stressad. Jag var stressad i höstas. Nu är livet chill. Vadå stress? Men okej, stress. Jag har fortfarande svårt att ta till mig att det är stress.

Idag känns det mycket bättre, men eftersom jag inte fick i mig tillräckligt (läs inte alls) med vätska så kom migränen på besök och jag låg däckad i tre timmar. Haha är det inte det ena så är det de andra!


Likes

Comments

Välkomna till dag 17. Låt oss göra ytterligare en yogaposition som kan hjälpa oss att somna.

Viparita Karani sägs vara den äldsta yogapositionen av alla (efter de sittande meditationsställningarna). En position som går att hitta i nästan alla yogaformer.

Eftersom den hängt med oss så länge och är så pass utbredd måste den ju vara grym. Förutom att vara otroligt återhämtande så sägs den lugna vårt nervsystem och balansera vårt blodtryck. Jag gör den varje kväll i sängen innan jag somnar!

Gör så här

1. Lyssna på kroppen. Är den full av rastlöshet eller redo att slappna av direkt? Om det första stämmer börja gärna med shaking eller solhälsningar. Om du är lugn fortsätt direkt till steg två.

2. Lägg dig på rygg och för benen upp mot taket i 90 grader. För att kunna slappna av i benen, placera gärna en sjal runt fötterna och låt tyngden av överkroppen hålla benens vikt.

3. Ett annat sätt är att placera benen upp längs en vägg. Då sätter du dig med sidan av kroppen in mot en vägg och för upp benen mot väggen samtidigt som du rullar över på rygg. För höfterna så nära väggen som känns bekvämt.

4. Låt armarna falla ut åt sidorna eller över huvudet.

5. Slappna av i hela kroppen och andas naturligt.

6. Stanna i positionen så länge det är skönt, gärna 10−20 minuter.

Likes

Comments

Dagens övning är en urålderlig meditation från sufi-traditionen, en tradition som i stort består av läror och tillvägagångssätt som genom kärlek leder oss till frihet (eller upplysthet).

Vårt meditationsobjekt i övningen är känslan runt bröstet och hjärtat – vi låter vår uppmärksamhet följa våra hjärtslag. När tankarna far iväg någon annanstans (vilket de kommer att göra) för vi bara vårt fokus tillbaka till detta område.

Det är väldigt vanligt att känslor kommer upp när vi fokuserar på just hjärtat. Ibland finns där känslor som kärlek, glädje och tacksamhet, men ofta hittar vi också motsatsen. Vi kanske blir medvetna om hur vi stängt av och blockerat detta område för att vi inte orkade känna smärtan som uppkom under en svår situation i livet. Det är okej. Vi behöver alla stänga av ibland – det är ett sätt att överleva och ta oss vidare när något obehagligt händer. Denna strategi (att trycka ”in” känslorna) fungerar ett tag, men någon gång behöver dessa känslor komma upp till ytan och ”hanteras”. Ibland dyker de upp efter någon timme, ibland tar det flera år. Ibland kommer de i form av fysiska problem (en skada eller en sjukdom), ibland kommer de som ett raseriutbrott från ingenstans.

För mig är meditation ett sätt att låta de där nedtryckta känslorna komma upp till ytan på ett lugnt och harmoniskt sätt. Jag låter dem ”poppa upp” när jag är redo att möta dem, från en åskådarplats.

Vi har alla känslor – ilska, sorg, avsky, skam, åtrå, kärlek och glädje. Det är vanligt att de känslor vi trycker ned i vårt vardagliga liv kommer upp just under meditationen. Kan vi lära oss att observera och acceptera alla känslor kanske vi kan slippa de där fysiska problemen och utbrotten – vi läker istället oss själva från insidan.

Gör så här

1. Lyssna på kroppen. Är den full av rastlöshet eller redo att sitta direkt? Om det första stämmer börja gärna med shaking eller solhälsningar. Om du är lugn fortsätt direkt till steg två.

2. Sätt din timer på 15 minuter och inta en bekväm position.

3. Blunda och slappna av i kroppen.

4. Låt andetaget vara naturligt, in och ut genom näsan.

5. Fokusera på förnimmelser runt bröstkorgen och se om du kan upptäcka dina hjärtslag.

6. När tankar dyker upp, för bara vänligt men bestämt tillbaka uppmärksamheten till hjärtat.

7. Om det dyker upp många tankar och känslor, ta gärna några lite djupare och mer kontrollerade andetag för att sedan återgå till hjärtat.

Likes

Comments

Två av tre veckor avklarade. Det ska vi fira med att sjunga! Denna meditation fick jag lära mig av en indisk man för flera år sedan när jag var skadad. Han menade att det var det bästa sättet att hitta läkning, frid och lugn. Det är en så kallad mantrameditation vilket är en teknik där vi upprepar ett ord eller en fras för att hitta koncentration. När tankarna far iväg någon annanstans (vilket de kommer att göra) så för vi vänligt men bestämt uppmärksamheten tillbaka till det ordet eller den frasen. Mantrat vi ska använda i denna meditation är vårt berömda AUM (OM).

Gör så här

1. Lyssna på kroppen. Är den full av rastlöshet eller redo att sitta direkt? Om det första stämmer börja gärna med shaking eller solhälsningar. Om du är lugn fortsätt direkt till steg två.

2. Hitta en plats där du får vara ifred och där du inte stör någon annan.

3. Sätt din timer på 15 minuter och inta en bekväm position.

4. Blunda, slappna av i kroppen och låt andetaget vara naturligt.

5. Börja sjunga ut ordet ”AUM – AUM – AUM” om och om igen. Låt det vibrera i ditt bröst! Om du inte kan hitta en ostörd plats går det också bra att upprepa detta mantra tyst för dig själv i huvudet.

6. När du sjunger ditt mantra och andra tankar tränger sig på, se om det går att släppa iväg dem och istället föra uppmärksamheten tillbaka till din röst.

Likes

Comments