Header

Pärlby Kavat, Träning

Herregud, ibland kan det vara jobbigare att skritta 500 meter än att galoppera det tre dubbla, det har Kavat bevisat under dagens ridtur. Vi fick idag sällskap av Ella och Troja, första gången på väldigt länge som dom hängde med ut på en tur så det var väl kanske en av anledningarna till att Kavat sprungit sidled i princip hela ridturen och även lite för mycket vila. Vi tog oss i alla fall runt och kom hem både hela och vid liv! Blev ett kort men "intensivt" pass eftersom jag skulle iväg och jobba på eftermiddagen. Hade inget större mål med turen mer än att köra igenom alla gångarterna lite i den mån underlaget tillät det.

Började ganska tidigt att ta upp Kavat och sätta honom "på arbete" och kunna kände av hans dagsform. Redan ifrån början kände jag att han satt på en hel del energi, men jag kunde utan problem samla ihop energin och använda den i ridningen istället. Han kändes riktigt mjuk och fin i sina sidor, lätt att reglera ställningen och flyttade fint undan för hjälperna i skänkelvikningarna och ändå bibehålla formen vilket var super kul. Började sedan jobba lite trav övergångar, lite tjorvig i övergångarna trav-halt. Kavat undrar vems dumma påfund det var komma på att jobba på att stanna och stå still när man precis blivit sagd att börjat springa framåt, totalt idiotiskt i hans mening.

Så småningom kom vi fram till vår galoppbacke där vi faktiskt tog och tömde systemet rejält (trodde i alla fall jag), marken var dock stenhård men det blev ingen längre sträcka. Efter att vi kommit fram i en mjuk, lugn trav fattade jag galopp och ifrån det ökade vi successivt tempot. På tok för långsamt enligt Kavat men han visste att vi skulle nå topphastighet innan jag bromsa så han höll sig lugn. Men då dök plötsligt Loka (hunden) upp bredvid och då blev TÄVLING!.. "Försten upp för backen sa Kavat och försökte lägga benen på ryggen.." Ni vet det där klunk ljudet som alltid är med i filmer när något liknande händer? Exakt det ljudet ekade i mitt huvud i samma sekund och ett litet pipigt "hjälp"!
Jag kände redan där att det gick väldigt fort och att Kavat vilken sekund som helst skulle kunna bjuda på ett eller två bocksprång.. Men efter ett snabbt övervägande (det får bära eller brista) sjönk jag ner som en kloss i sadeln, längde tyglarna, tog ett djupt andetag och sa "sisten upp är en ruten skit" och sedan drog vi iväg i full fart ifrån hunden. Ska erkänna att vi faktiskt vann, men troligen lät hunden oss vinna då hon säkert tyckte det var obehagligt att ha runt 500kg flygandes bakom henne, haha!

Väl uppe på toppen, vände vi om hemåt i hopp om att alla var nöjda. Kavat glömde däremot kvar skritten uppe på toppen, för hela vägen hem bestod av takt, trav och dansrörelser sidled i alla möjliga gångarter och råkade jag röra honom lite med skänkeln exploderade han.. *suck* Inga utav mina hjälper gick fram till hjärnkontoret, halvhalter funkade inte alls och jag blev faktiskt arg på Kavat. Pigg får man vara, absolut men man skall fortfarande lyssna. Jobbade hela vägen hem på halvhalter och när dom inte gick igenom ordentligt blev det en hel halt istället tills jag gav nästa kommando, gick inte det igenom ryggade jag honom 2-3 steg och halt igen, inväntade att han skulle lyda min framåt drivande signal. Kavat älskar att ligga steget före, vill gärna ta egna beslut och försöka bestämma mycket själv men idag var då matte envisare. Sista sträckan hem red vi lite "off road" bara för att "stressKavat" skulle dämpa sig lite och fokusera vart han satte benen och inte springa, springa, springa.. Var ju jobbigare att försöka skritta än vad det var att galoppera, haha!

Svettig men nöjd Kavat som sedan fick rulla sig inne i boxen i spån
och sedan komma ut i hagen nakenfis och rulla sig ännu mer!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Pärlby Kavat, Träning

Usch, jag har verkligen inte tid att vara sjuk just nu. Vill kunna rida, köra och träna Kavat, inte ligga inne på soffan. BLÄ! Problemet är väl att jag vill kunna bli frisk fort så jag kan jobba, hade det inte varit för de hade jag trotsat förkylningen och ridit ändå. Däremot är ju marken stenhård över allt just nu så är väl ganska god tajming att vara sjuk ändå.

Däremot har jag bokat in en timmes körträning i ett ridhus till helgen, är en körförening/klubb som anordnar att man får komma dit för att träna och dessutom får man även låna vagn. Så jag ska ner och tömköra Kavat lite och även träna lite anspänning och sånt. Sist jag och Kavat var ner dit för att körträna gick han ju inte ens i närheten av vagnarna och blev väldigt "stressad" av situationen, så bara bra miljöträning för honom att åka runt på olika ställen så mycket som möjligt.

Likes

Comments

Pärlby Kavat, Filmklipp, Tävlingar

Bättre sent än aldrig eller? Här kommer film ifrån våra två rundor när vi var iväg och träningstävla i oktober. Detta var andra gången vi var iväg på en Pay and Ride och vi gjorde dessutom våran debut i LB:1. Första gången vi debuterade LC:1 var på en pay and ride 2016, vi red då runt på 51% om jag inte minns fel.

Film ifrån LC:1 rundan!

Känslan igenom denna runda var inte bra. Framridningen hade verkligen känt super bra, Kavat var pigg och framåt men på ett bra sätt och jag kunde använda energin till en positiv ridning. Tyvärr var collectingring ganska liten och mjuk efter att många hästar trampat där, det blev väldigt "tungtrampat". Eftersom jag inte ville att Kavat bara skulle stå, skrittade vi runt, runt och runt vilket tog mycket av energin och han blev då istället seg när vi väl kom till start. Blev stundvis hård mothanden (dessutom måste matte träna hårdare på att vara still i handen), jag fick honom inte riktigt framför skänkeln och på vissa ställen blev allt väldigt "jäktat". Jag är däremot väldigt nöjd över våran prestation ändå, och vi slutade på 59,1% och en felridning.

Vår debutrunda LB:1

Våran livs första debut i LB:1, jag har aldrig någonsin ridit en LB:1 tidigare (hade endast ridit LB:1 3-4 gånger innan på träning) och Kavat har aldrig tävlat upp till LB:1 förut. Jag är otroligt nöjd med våran debut, jag hade ju först tänkt avanmäla mig ifrån denna klass eftersom känslan var så kass i klassen innan och Kavat dessutom kändes så "trött". Kavat kändes mycket bättre i denna klass. Kavat var mer framför skänkeln och mjukare. Travdelen i början kändes riktigt bra, efter galopperna blev det lite "jäktat" igen och vi genade lite i kurvorna och brassade på ganska så duktigt, haha! När det endast var "två moment" kvar blev Kavat bajsnödig och ville inte vara med nå mer. Fick tyvärr inte tillbaka honom igen och vi "sprang i mål" med huvudet bland stjärnorna, så valde att ej ta med den biten. Vi tog oss i alla fall runt på 61% och jag vet vad vi kommer behöva träna på inför den lokala debuten 2018!

Likes

Comments

Pärlby Kavat, Träning

Blir ingen "veckans planering" denna vecka då jag känner att jag till största sannolikhet inte kommer kunna följa det ändå. Detta beroende på att jag måste anpassa träningen helt efter väder och vind, som det är just nu är våran ridbanan endast ridbar i skritt och kanske kortare stunder i trav och galopp, för den är verkligen stenhård. Så skulle ridbanan tina någon dag gäller det ju att passa på att rida då! Dessutom har jag ju jag dragit på mig en förkylning så beror även helt på den hur mycket jag kommer orka. Men har som ett litet "upplägg" och det är att veckan i all fall skall innehålla minst ett dressyrpass, ett körpass och minst 2 uteritter varav en med galoppjobb!

Likes

Comments