Header

Smyger in med ett inlägg om helgens äventyr jag och Kavat varit iväg på. På Söndagen gjorde vi nämligen våran livs första tävlingsdebut i bruksridning med en sån fruktansvärt bra känsla, är så otroligt nöjd över min fantastiskt fina häst. Hade mer eller mindre räknat med att vi skulle samla på oss några straffpoäng och U:n under banan eftersom det var våran debut och Kavat dessutom lätt får extrema hjärnspöken, så detta var mer en "träning" än en tävling för oss. Vi red ihop 284 straffpoäng men vi genomförde alla momenten och fick inte ett enda U, blir helt stum! Vi landade på en 8:e plats i det totala och blev 5:a i DM:et, det är helt sjukt! Våran ritt gjorde även att vi fixat 1 av 2 kval som behövs för att få delta i Fjord SM (bruksridning).

Vi samlade på oss dom flesta straffpoängen i momentet "backa i vinkel", där skrapade vi ihop hela 245 straffpoäng. Hemma har endast jag och Kavat tränat på att backa i ett L, alltså endast en vinkel men nu skulle vi backa som ett U vilket blev lite för mycket för oss. Till en början gick det jätte bra, Kavat stannade jätte fint och backade in super bra, igenom "första vinkeln" hade vi egentligen "endast" 4-6 hovtramp utanför (ca 30 straffpoäng). Men när jag sedan bad Kavat försätta rygga blev han väldigt förvirrad för så har vi aldrig gjort förut, det blev bara missförstånd och plötsligt hade det blivit 49 tramp utanför, vi lyckades däremot alltid ha en hov kvar innanför markeringarna som tur var. Kan inte låta pli att tänka tanken vad lite straffpoäng vi gått i mål med om vi hade tränat på att backa i U.

Är så otroligt nöjd över våran "prestation" oavsett. Jag hade inte ens kunnat drömma om att vi på våran debut skulle ta oss igenom hela banan under 300straff och inte ett enda U, det är helt galet! Värmer i mitt hjärta för detta är ändå som en bekräftelse på att vi verkligen litar på varandra, är så otroligt nöjd och stolt över min fantastiska häst!

Foto: Margaretha Fhyr

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Uppdateringen är verkligen kass här just nu och det kommer mest troligt fortsätta vara dålig uppdatering här. Men kan berätta att vi idag var iväg på en "prova på Bruksridning" i Rättvik som FNH Dalarna arrangerade, otroligt nyttigt och bra inför våran tävlingsdebut i bruksridning nästa helg.

Förra helgen hade vi ju "prova på Bruksridning" på våran egen ridbanan, alltså på "hemmaplan" och där flöt allt på hur bra som helst, så blev väldigt intressant att få chansen att möta dessa "skrämselmoment" på en annan plats. Till en början var Kavat ganska spänd och tyckte det mesta såg konstig och farligt ut och vissa saker vågade han inte ens gå fram till. Fick lite "draghjälp" av mamma att "besegra" det läskigaste och sedan flöt resten på väldigt bra! Kavat slappnade av väldigt fint och blev väldigt ridbar men var väldigt pigg och framåt så han sprang förbi väldigt många halvhalter/förhållningar som jag bad om, så vet om till nästa helg att jag lär vara super noga med dom och tydlig!

Ett av våra favorit moment idag måste vara "bron", ett moment som var frivilligt då det kanske kunde var lite "svårare" men det lättaste momentet för mig och Kavat för dagen tror jag, haha! På våra ridturer ute skogen kan jag erkänna att vi klivit över betydligt läskigare broar! Ett annat favorit moment var ju hoppningen (för Kavat i alla fall) kan ju lova att det blev eld i baken på fjordingen efter det!

Överlag otroligt nöjd över honom, trodde han skulle reagera ännu mer på vissa saker men var super duktig. Tävlingen vi skall på skall nog mest ses som ytterligare ett träningstillfälle och väldigt nyttigt för min i annars ganska "lättskrämda" fjording.


Likes

Comments

Kan vara en rejäl utmaning att få till en fin bild där både öronenen är framåt och Kavat inte gör en massa "grimaser", haha! Blir ju roliga bilder iallafall!

Likes

Comments

Super trött men sjukt nöjd sitter jag nu hemma efter en hel hästdag nere på ridbanan. Är så otroligt nöjd, stolt och imponerad av min fjording som levererat långt över förväntat, lite sådär så jag bli löjligt mallig över honom. Hade nästan räknat med att han skulle reagera lite på sakerna som var på ridbanan, men han rörde inte en min. Inga frågetecken på något och han bara traskade på, så otroligt cool!

Började i alla fall med att skritta och jogga honom lite utanför själva ridbanan för att nyttja tillfället till MAX. Försökte lossas att vi var på en riktigt tävling och då få honom att "jobba med mig" och inte springa och kolla på allt annat, att vara på "jobbet", ja kan väl säga att det sket sig en aning. Han blev mest spänd, gick emot skänkeln och bara kollade på allt annat, fick honom inte alls att slappna av så jag "gav upp" och släppte dressyren helt och skrittade bara runt på halv långa tyglar fram tills träningen "började". Vi började med att prova på alla momenten och få lite större inblick hur det skall gå till, avslutade med att alla fick köra igenom hela banan själv om man ville.

Dessa moment hade vi med idag:
1. Gå över upphöjda bommar
2. Flytta föremål
3. "Kon bana"
4. Trava i korridor.
5. Trampa på ett lock
6. Backa i vinkel
7. Vända i trångt utrymme.
8. Hoppa
9. Skrämselhinder
10. "vattenhinder" pressening/matta

Vid moment 1 trampade Kavat över super bra och alla bommarna fick ligga kvar på platsen första gången, andra gången blev det lite fel och jag tror Kavat hade somnat lite så då "kraschade" vi in lite i dom. På moment 2 var det bland annat en prasslig rock, en påse med tomburkar och en kedja med rep, Kavat brydde sig inte ett smack i något av det och personligen tror jag det var detta moment vi fixade bäst. Red sedan den utsatta konbanan i trav och sedan direkt på moment 4 "korridoren" som är utritad med spån, målet är att hålla sig innanför sträcken hela tiden medans den samtidigt smalnar av, lite vingligt men vi lyckades. Sedan blev det moment 5 som verkligen var en utmaning, så där har vi verkligen något att träna hårt på inför tävlingen om 14 dagar!

Moment 6, backa i vinkel fungerar ändå helt okej, första gången gick det verkligen super bra men andra gången blev jag lite ivrig, några ryttarmissar som gjorde att vi krascha rakt in i konerna men vi backade ut i alla fall. Men Kavat har verkligen blivit super duktig på att rygga, så mer träningen så kommer det gå super bra! Sedan var det dags för moment 7, vi hade ändå lite lyxigt och hade en ruta på hela 1,5x1,5 meter men kändes ändå väldigt litet. Sen blev det moment 8, galopphoppa två skutt, första gången vi provade hoppa höll jag på tappa stigbygeln så kunde blivit en fin kladdkaka men höll mig kvar.

Moment 9, här skulle vi trava förbi ett paraply som var uppsatt i ena hörnet och utanför eldade vi lite skräp så det yrde in rök där samtidigt. Här trodde jag verkligen att Kavat skulle reagera men vi travade förbi utan att han ens kollade åt det hållet, så jävla ball! Avslutade med moment 10, där vi travade över en presenning och en matta och även detta utan problem!

Är så grymt nöjd över min kille som verkligen skötte sig exemplariskt idag! Han skötte sig långt över förväntat, är så glad! Känns bättre inför tävlingen, men ska inte sticka under bordet att man är lite små nervös. Är ju en rejäl utmaning så är inte ute efter att vinna, mest att klara alla momenten med en bra känsla och för att miljöträna Kavat vilket denna "gren" är alldeles utmärkt för!

Bättre bilder kommer imorgon!


Likes

Comments