Mina 10 månader som utbytesstudent i Texas är nu över. Det har gått väldigt snabbt och jag kan inte fatta att jag åker hem imorgon. Jag har verkligen lärt mig massor och jag skulle gärna stanna ett tag till (jag hann ju inte ens göra allt). Men det ska bli kul att åka hem till Sverige också. Sen kommer jag tillbaka till USA om bara en vecka, så det blir kul.

Innan jag åkte fick jag såklart lov att göra en liten smörgåstårta för att dela med mig lite av Sverige eller vad man säger. Jag och Bia skulle laga mat till Kim på mors dag men hon ville ta sin mamma ut och äta så jag och Bia fixade mat dagen efter istället. Restaurangen vi åkte till var vid floden och miljön var så fin (har dock inga bilder).

Vi skulle ha gjort en riktig smörgåstårta men jag visste inte om de skulle tycka om den så mycket för de gillar ju kött och det fanns inget kött i tårtan. Så vi gjorde teriyaki lax också som vi precis lärt oss. Det blev jättegott tycker jag.

Senior trip

Min engelskalärare höll i the Senior Trip detta året så jag och Bia frågade om vi fick åka på det eftersom vi typ halvt är seniors. Hon sa att hon inte hade något problem med att utbytesstudenter åkte så det gick bra. Så måndagen den 22a åkte vi med alla seniors till Six Flags. Vi har ju ett säsongskort till Six Flags så vi hade inte behövt betala för att åka dit men skillnaden är att åker man dit ensam betyder det typ en timmes väntan innan alla karuseller eftersom parken är byggd för ett antal tusen. Den här dagen tror jag det var stängt för allmänheten och bara 6 skolor skulle dit, vilket betydde jättekorta köer. Så jag, Bia och 5 andra utbytesstudenter sprang runt där och åkte karuseller. Efter några timmar mådde jag inte så bra eftersom köerna var så korta att man inte fick någon paus efter varje karusell, men det gick över efter ett tag.

Här är vi efter att ha åkt en vattenkarusell 7 gånger i rad.

Yearbook

En stor grej i USA är the Yearbook. Det är uppenbarligen alltså en bok som sammanfattar året. Jag har ju alltså tänkt att det skulle vara kul att ha, men när man såg att den kostade 70 dollar så kändes det helt plötsligt ganska oviktigt. I registret kan man se vart man hittar alla människorna på skolan, jag fanns med på 2 sidor i boken. En utbytesstudent sida och en sida med tennis. När alla fick sina böcker blev jag ganska lättad att jag inte köpte en för de var enorma och den vägde ju ton (hade lätt inte fått plats i min packning nu när jag åker hem). Alla gick runt och frågade ”Can you sign my yearbook?” så nu har jag väl signerat typ 20 stycken. Så awkward när folk man aldrig pratar med frågar om man kan signera och man skriver typ ”det var kul att lära känna dig, hoppas vi ses igen”. Men det var en upplevelse det med.

Sista skolveckan

Sista veckan av skolan var det finals vilket är typ prov i varje ämne. Seniors slutade på fredagen och alla andra slutade på onsdagen efter. Eftersom Bia åker hem på torsdag (alltså dagen efter sista skoldagen) så skickade Kim några mejl och fixade så jag och Bia kunde sluta på fredagen med alla seniors.

Här är ingången till biblioteket där de satte upp bilder på alla utbytesstudenter och drog en linje till allas länder. De skrev också "Hejdå" på allas olika språk. Det var svårt att ta bild på hela dock....

Finals

Alla elever som är juniors eller seniors fick ett papper där det stod om man var qualified eller inte i alla ämnen. Är man qualified så kan man få underskrift av läraren för att missa finals om man har ett betyg som är högre än 87. Är man inte qualified så betyder det att man har varit borta från lektionen mer än 4 gånger och då måste man ta provet. Jag var qualified i alla så jag tog bara en finals. Bia var inte qualified i något ämne för hon var sjuk en dag så hon fick ta några av dem. I alla fall så slutade vi skolan på torsdagen för att vi inte hade något att göra i skolan på fredagen. Däremot var det en som verkligen ville att jag skulle åka till skolan på fredagen för att hålla honom sällskap 6th och 7th period. Så vi gjorde massa planer för efter skolan osv men sen blev jag typ sjuk så jag kom aldrig tillbaka.

Sista skoldagen

Sista skoldagen var inte så speciell, vi bara gick till skolan och gick hem igen. Jag har ju inte jättemånga kompisar som verkligen har kommit nära, men det var lite sorgligt att säga hejdå till alla. Vi tog massa bilder i vissa klasser och sånt.

Här är Student Leadership klassen.

Våra kompisar Anastasiia och Michaela.

Vår kompis Miriam.

Min kompis Hebe.

Vår kompis Kendall.

Hebe, jag och Manuel.

Här Coach Parker med alla utbytesstudenter som spelade tennis denna säsongen.

Guadalupe River

Kim köpte 2 unicorn tubes från Amazon så en helg åkte vi till Guadalupe River. Jag och Bia åkte ner på enhörningarna, det funkade jättebra och det var många komplimanger man fick. Förutom polisen som svärde åt oss eftersom New Braunfels High School har enhörningar som maskot, så jag antar att han var en Canyon Cougar precis som jag och Bia egentligen är. Så extremt är det med vilken skola man stöttar i Texas, och detta är bara High School. College är bra mycket större, man typ hatar alla skolor förutom den man går på (eller ens barn går på). I alla fall så finns det två floder i New Braunfels, Comal River och Guadalupe River och det var vår första gång på Guadalupe River. Vatten var iskallt men miljön var superfin.

Going away party

Kim hade fixat ett going away party till mig och Bia. Hon bjöd in massa människor som vi har träffat under året och jag och Bia bjöd in några kompisar. Det var jättekul, alla kom med presenter så det kändes som fyllde år, det hade vi absolut inte förväntat oss. Vi åt tacos och vi hade gjort fruktsallad osv. Sen blev det dans och de sjöng våra favoritcountrylåtar för oss. Av Kim och Geoff fick vi en bok med bilder på oss och hela vår värdfamilj. Det ösregnade och blixtrade ute. Men jag och Christina för oss att vi skulle dansa i regnet, så det gjorde vi och så insåg vi att poolen var supervarm. Så jag, Bia, Christina och Manuel hoppade i med kläderna. Efter det började vi tjata på alla att hoppa i poolen, jag tror vi fick i mer hälften av alla som var där. Svårast var det att övertala Kim och Geoff men till slut fick vi ett familjeporträtt med dem när vi hoppar i poolen, jag vet dock inte vem som har bilderna och filmerna. Det blev i alla fall ett lyckat party så det var ett bra avslut.

Efter partyt skulle jag, Bia, Ryan och Cameron egentligen göra nightfloating i floden, men eftersom det var storm så kunde vi inte. Ryan sa att han kunde göra det med oss vilken dag som helst, men det var typ storm varje kväll tills Bia åkte. Texas väder är verkligen extremt.

Här är vi efter att ha hoppat i poolen ett antal gånger.

Top Golf

I slutet har vi börjat umgås ganska mycket med Hebe (från Taiwan), Cassandra (från Schweiz), Manuel (från Spanien), Cole (från Texas) och JonRon (från Texas). Så det har varit kul. Vi har planerat bowling så många gånger nu men det blir alltid bio istället av olika anledningar.

Den här veckan åkte vi till San Antonio för att spela Top Golf. Det var något nytt, speciellt eftersom jag aldrig ens spelat någon annan golf än minigolf. Det var ju supersvårt man träffar ju liksom inte ens bollen. Jag vet inte hur många gånger klubban hamnade på gräset bredvid bollen, det såg ju så lätt ut för alla andra. Så det var jag inte en naturbegåvning på. Cole och Cassandra fick över 80 poäng medan jag och Manuel stod där med 36 poäng. Det var i alla fall jättekul även om jag var sämst.

Hejdå Bia

1a juni var dagen då Bia åkte hem. Det var inte en rolig dag. Jag och Bia har kommit otroligt nära varandra eftersom vi bor tillsammans, vi har samma kompisar, 5 av 7 lektioner tillsammans och vi gör exakt allt tillsammans. Egentligen har vi inte så mycket gemensamt och vi kommer från två heeeelt olika liv, så det är ganska coolt. I alla fall så har väl hela vår familj varit lite små deprimerade nu sista tiden och det har kommit tårar lite här och där. På morgonen kom Christina för att spendera de sista timmarna med oss. Hon är absolut vår bästa amerikanska kompis. Vi köpte lite grejer och självklart åkte vi till Whataburger och köpte milkshake. Klockan 5 åkte vi till San Antonio och lämnade Bia, en av de svåraste sakerna jag gjort. Att lämna kompisarna i Sverige var ju också svårt men jag visste ändå att jag skulle se dem om 10 månader. Jag vet inte när jag ser Bia igen.

När vi hade sagt hejdå så åkte vi hem för Kim skulle ha ett party för hennes bästa vän. Jag kände inte riktigt att det var en partydag så jag var inte riktigt där, men alla andra verkade ha kul i alla fall.

Christina

Christina är alltså en av mina bästa vänner, så vi har försökt spendera så mycket tid som möjligt med henne. Har man en kompis som henne och en stad som San Antonio så blir det svårt att ha tråkigt. När jag och Bia kom till hennes hus i så gick vi till San Antonio zoo, det är alltid kul att kolla på de gulliga djuren. Sen åkte vi och åt sushi på Sapporo vilket antagligen är den bästa restaurangen jag varit till. En friterad California Roll… finns det något bättre? Efter att vi var så mätta att vi knappt kunde röra oss så kom vi på idén att vi skulle åka och hoppa studsmatta. Vi åkte till en plats som heter Thin Air. De har massa studsmattor, massa foam pits med klättergrejer och rep och saker man kan slängs sig med och hoppa över osv. Så där sprang vi runt och hade kul. Åker man dit varje dag så blir man definitivt vältränad. Vi har också kollat på fler Drive-in bio.

Efter Bia åkte hem så åkte jag till Christina ensam, då blev det shopping, sushi igen (eftersom den var gudomlig) och bio. Vi kollade på Baywatch och biostället var extremt stort.

Innan bion gick vi till ett ställa och köpte fried pickles.... Det var en intressant upplevelse. De äter seriöst saltgurkor här hela tiden. man kan köpa en hel saltgurka och bara äta liksom. Men vem kommer på att man ska fritera en saltgurka? I alla fall det var inte äckligt men det blev typ konstigare och konstigare ju fler man åt så jag vet inte vad jag tycker om de, kanske inte det bästa som finns. Man kan också köpa saltgurkejuice (det som saltgurkan ligger i) och det är ganska populärt.

Sista veckan

Livet var inte lika roligt efter Bia hade åkt. Jag gjorde inte så mycket mer än att sova över hos Christina. Jag behövde också packa, vilket inte var det lättaste med tanke på hur mycket saker jag har köpt/fått. Men jag klarade det! Även om jag lämnade typ hälften där eftersom jag kommer tillbaka snart. På tisdagen åkte jag, Kim och Geoff till San Antonio för att sen åka vidare till Washington DC. Det är så skönt att jag kommer tillbaka om två veckor för det gjorde det otroligt mycket lättare att säga hejdå, men lite sorgligt att liksom lämna mitt nya liv.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jag inläggen men jag orkar/glömmer alltid att lägga upp de... Här är i alla fall de sista skillnaderna jag har kommit på nu.

1. Maten – i Texas äter man mycket kött, tacos och bönor. Folk älskar att äta en riktig Texas stek, kanske inte min grej. Däremot är tacos med bönor min grej, i alla fall hemmagjort. Mat på restaurang är ofta väldigt god såklart men man kan aldrig lita på den. Det är så fruktansvärt stark mat här. Fisktaco skulle varit den perfekta maten för mig men den är så stark att jag inte kan äta den. Förut tyckte jag att pappa hade mycket wasabi på sushi, men det är ingenting om man jämför med hur mycket wasabi man har på sushin i Texas…

2. Tåg – de har tåg i Texas, men de är inte till för att frakta människor på. Tågen är så fyllda att de åker snigelsakta. De består av stora containrar med en miljon vagnar så de som klagar på att man måste vänta på ett tåg i Sverige skulle inte bli glad om de såg ett tåg i Texas.

3. Husen – husen är enorma. Mitt hus i Sverige är antagligen större med fler rum eftersom vi har både över och undervåning. Här har de en våning, men huset ser enormt ut eftersom det är högt i tak och stora ytor. De är mer komplicerat byggda än ett svenskt hus som är en fyrkant med ett tak. Amerikanska hus har typ 10 små tak med lite tegel, lite annan sten, lite trä osv. I mitt kvarter är alla hus byggda olika, till skillnad från Sverige som nästan bara har olika färger på huset. Inne i huset är det oftast heltäckningsmatta, i alla fall i rummen.

4. Is – man har is varje gång man dricker vatten. De köper stora halvmetersförpackningar av is som de har i frysen så man aldrig behöver dricka vatten utan is. Is är en viktig del av vardagen.

5. Regler – de finns så otroligt mycket regler här. I skolan måste de veta vad man gör och vart man är varje sekund på dagen. Kommer man en minut försent till lektionen så får man gå till andra sidan skolan och hämta ett pass som säger att man är sen, efter 4 gånger får man kvarsittning tror jag. Går man på toa utan ett pass kan man bli stoppad om man har otur, i så fall är man nog i trubbel. Hemma har man också massa regler. Man måste alltid fråga sina föräldrar innan man gör något och man måste vara hemma en viss tid osv, för föräldrarna måste ha koll på sina barn varje sekund (jag har som tur är inte så många regler i alla fall). Följer man inte reglerna så får man straff. Är de strömavbrott i skolan så är föräldrarna de första som hälften av eleverna skriver till.

6. Trafiken – i USA funkar trafiken lite annorlunda än i Sverige. Gult ljus i Sverige betyder ”sakta ner, det blir snart rött”, gult ljus i Texas betyder ”gasa, det blir snart rött”. Vi har varit nära på att krocka flera gånger för att ganska många bilar kör ut utan att se sig för. I Sverige kör man i vänstra körfältet om man ska köra om eller om man kör snabbare än andra. Men i Texas kör man där om man känner för det. Det är många sega förare på vänster sida så man måste köra om de på höger sida, så är man en av de snabbare förarna så får man åka slalom. De verkar inte alls bli stressade av att någon vill köra om. De har även STOP-skyltar överallt, i typ varje korsning oavsett om det är bra eller dålig sikt. Det finns massa korsningar som har STOP-skyltar från alla håll.

7. Portioner – här är portionerna så otroligt stora. När det kommer till mat så är small i USA säkert lika stor som large i Sverige. På restauranger äter man sig alltid överfull och det syns ofta inte att man ens har rört maten, jag kan inte ens tänka mig hur mycket mat som slängs i USA. En bra sak är dock att de alltid frågar om man vill ta hem sina rester, då har man mat för frukost, lunch och middag dagen efter.

8. Prata i kön – jag vet inte hur hon gör det men Kim lyckas få nya kompisar i varenda kö. Det finns alltid saker att prata om antar jag. Folk här är trevliga, väntar man på något är det lika bra att prata med främlingar.

9. Skolan – okej skolan i Texas är bara en stor skillnad. Att prata om skillnader i skolan skulle bli en helt annan uppsats. Skulle kunna säga att det finns fler skillnader än likheter.

10. Registreringsskyltar – de syns att man är från Texas när man ser registreringsskylten. Den består av 7 bokstäver och siffror, det står ”Texas” med stora bokstäver överst, under står det ”The Lone Star State”, mellan bokstäverna är det en bild på hur texas ser ut med texas flagga inuti, det är en vit stjärna i det vänstra hörnet och under är det blått och rött precis som flaggan, resten av bakgrunden är typ berg med en himmel och moln. Lite skillnad när man jämför med Sverige som bara har bokstäver och siffror med ett ”s” på sidan.

11. Storleken – allt är större i Texas som det sägs. Det är sant att Texas försöker vara störst, bäst och vackrast. Allt är enormt, bilarna, husen, kläderna, maten, affärerna, skolorna, äpplena, osv.

12. Stolt – alla är superstolta att vara från Texas. Allt de äger har olika symboler med Texas sport team eller Texas flagga osv. Texas är den enda staten som får ha sin flagga i samma höjd som USAs flagga eftersom Texas har varit ett eget land förut. De har så otroligt mycket flaggor överallt, otroligt mycket T-shirtar med Texas någonting, stjärnor överallt på alla hus. I alla fall så vet man att man är i Texas.

(13.) Utbytesstudent vs resa
En skillnad mellan att vara utbytesstudent och bara åka utomlands är att man aldrig känner sig som en turist nr man bor med en riktig amerikansk familj. När de tar en till turistattraktionerna så är jag ju typ en turist men jag har aldrig riktigt känt mig som en. Så att bo med en värdfamilj är en helt annan grej och man lär sig saker från en annan vinkel typ. Det är ganska nice.

Likes

Comments

Lite fler skillnader mellan Sverige och Texas. Jag börjar verkligen bli van vid alla dessa skillnader nu, vissa saker är bättre och andra sämre. Känns som att jag kommer få kultur krockar när jag kommer tillbaka till Sverige, kommer knappt ihåg hur livet är där borta.

1. Ma’am / Sir – de är väldigt artiga här. Tror det mest är i Texas som det är en stor grej att säga ”ma’am”. Barn lär sig från ung ålder att säga ”Yes, ma’am” till sin mamma, som att jag skulle säga ”Ja, frun” till min mamma… Alla säger ma’am eller sir till lärare och lärare säger det ganska ofta till elever. Ibland händer det att elever säger det till andra elever, det tycker jag bara är konstigt. De tre orden lärare säger till elever istället för namn är ma’am, baby och sweetie. Vuxna kan bli ganska offended om de inte blir behandlade med respekt.

2. För och efternamn – vissa har samma efternamn som andra har förnamn. Tex Sveningsson skulle inte kunna vara ett förnamn och Elin skulle antagligen inte vara ett efternamn. Men på min skola till exempel så finns det en Bailey Brooke och en Brooke Bailey. Kanske ingen stor skillnad men det verkar inte finnas något logiskt mönster mellan folks för och efternamn här, folk döps till vad som hest.

3. Gaffeln – svenskar lär sig äta med gaffeln i vänster hand från typ dagis eller något. Amerikaner lär sig aldrig det. Jag har fått några amerikaner att testa äta med gaffeln i vänster hand och de kan verkligen inte styra den. De skär maten först och sen lägger de ner kniven och äter med gaffeln i höger hand. Det roligaste var när vi åt på en formell restaurang där alla hade klätt upp sig i glittriga långa klänningar osv. Men när de åt så hade de gaffeln i höger hand… Sen har vi hon från Taiwan som äter med gaffeln i höger och en sked i vänster.

4. Spanska – i Texas finns det massor av mexikanare, känns som halva skolan är från Mexiko eller har mexikansk bakgrund. Därför är de flesta skyltar man kan se på både spanska och engelska, precis som Sverige har skyltar och reklamer osv på engelska. De flesta amerikanerna här kan i alla fall lite spanska.

5. Sport – sport är en sjukt stor grej här. Alla kollar på amerikansk fotboll eller basket på TV och är helt inne i det. College football är en stor grej. På high school är det en hel del föräldrar som kommer och kollar på alla sporter, de vet alla regler och kan se vad alla gör fel när de spelar. Det är också många på skolan som håller på med en sport. Det finns JV (junior varsity) som jag spelar tennis i, och varsity som består av såna som är extremt bra på sin sport och satsar allt. Folk kommer till skolan innan 7 för att börja träna. De tränar hela 1st period och sen är det många som tränar efter skolan också eller 7th period. Amerikaner som håller på med en sport är alltså inte lata, i alla fall varsity. Nästan varenda människa här har också kläder, saker, klistermärken på bilen och till och med stora stenar inristat med deras favorit sportteam.

6. Artighet – som sagt är alla artiga här. De säger ”sorry” eller ”excuse me” till ALLT. I Sverige kan man gå rätt in i någon och alla gånger säger man inte förlåt. Här säger de sorry om de går förbi utan att nudda en. Vårat omklädningsrum är ganska litet med ganska många tjejer samtidigt och det man hör typ varje minut är ”I’m sorry” ”you’re fine”. Säger man inte ”sorry” eller liknande så kommer de troligtvis tycka att man är otrevlig.

7. Välgörenhet – det är välgörenhetsevenemang hela tiden. De har så mycket olika sätt att tjäna pengar på och de har så många organisationer och ställen där de ger pengar. Att donera 5 dollar till svältande barn är en bra grej och jag har inga problem med det. Men när man ska donera 5 dollar till svältande barn sen veckan efter är det 5 dollar till hemlösa, veckan efter det är det 5 dollar till barn som inte har råd med pennor osv. Det blir en hel del i slutet.

8. Skor inomhus – skor inomhus är bara sånt som man har, jag har blivit van med det nu så jag tar inte av mig skorna vid dörren längre (vi får se vad mamma säger när jag kommer hem). Däremot är det inte skönt att sitta i soffan med skor så jag har inte alltid på mig dem. Det är dock jobbigt att alltid behöva fråga om skorna när man går hem till någon ny person, de flesta tillåter skor i huset men man vet ju aldrig.

9. ”How are you?” – den här frågan börjar bli så uttjatad, folk frågar hur man mår istället för att säga hej. De vill inte ens veta svaret. Man kan få frågan när man bara passerar någon i korridoren så när man ska svara så har de redan passerat.

10. Hundar – många familjer har hund. Men de flesta i mitt kvarter går inte ut och går med hundarna. De har en så stor gård att hunden alltid springer runt på gården istället för en promenad, jag antar att det är därför typ alla har hund. Jag och Bia går i alla fall med hundarna nästan varje dag för att det är kul och hundarna blir glada, även om vi inte behöver.

Likes

Comments

Efter att ha varit i Texas i 9 månader så har jag upptäckt en hel del skillnader från Sverige. Det är svårt att komma ihåg alla eftersom det mesta är väldigt olika men här är några. Det här är min uppfattning av vad jag har sett och upplevt, vissa skillnader gäller bara i Texas och vissa gäller kanske i hela USA.

1. Vädret – en ganska stor skillnad. Som sagt är det riktigt varmt på sommaren, upp mot 40 grader. På vintern kan det alltså bli kallt, ner till -8 grader men ganska sällan. Ena dagen kan det vara 25 grader och dagen efter ner mot 0 så ganska stora förändringar under kort tid. Vädret i Texas kan också vara ganska extremt. Regnar det så regnar det ordentligt och ofta väldigt högljudd åska med blixtrar. Så det regnar oftare i Sverige men är det oväder här så svämmar det typ över direkt (dock har jag inte sett några brunnar där jag bor).

2. Transport – här finns det inte kollektivtrafik. Det finns endast skolbussar som skjutsar till och från skolan. Så nästan alla har mer än en bil. Här där jag bor (lite ”finare” hus) så har alla garage som det får plats minst två bilar i och ofta stora uppfarter där kanske 7 bilar får plats. När jag var hos en kompis i ett mer vanligt ”medelklassområde” så var det bilar överallt. En bil till pappa, en bil till mamma och en eller flera bilar till barnen. Det var bilar över hela trottoaren eftersom de inte fick plats i garaget eller uppfarten. Jag skulle säga att nästan alla familjer har minst en stor pickup truck som pappan kör till jobbet och en liten vanlig bil som mamman kör till jobbet.

3. Nötter – i den Svenska skolan får man aldrig äta nötter eller något som innehåller spår av nötter typ. I USA verkar de inte alls bry sig, alla äter nötter i skolan. Det är inget fel alls att ta med rena jordnötter och sitta och äta i alla klassrum. I början frågade jag om jag kan äta nötter i skolan för det känns så fel, och de kollade på mig som jag är dum i huvudet och typ ”såklart, varför skulle du inte kunna?”. Folk verkar knappt veta att nötallergiker finns i världen. Är ingen allergisk mot nötter i USA? Det finns också nötter överallt här, jordnötssmör funkar till det mesta, jordnötsbars är ett dagligt snack, mixade nötter är något man kan äta när man är uttråkad, chokad med jordnötssmör är ju allas favorit osv.

4. Drive thru – att amerikaner är lata kan till viss del bevisas med alla drive thru ställen. Det finns drive thru till allt. Snabbmat, apotek, ATM, mataffären, osv.

(Ser man crosscountry springa 10 km varje morgon så skulle jag kunna säga att svenskar är bra mycket latare. Så alla amerikaner är inte lata såklart).

6. Körkort – man kan ta körkort när man är 16 år eftersom man inte kan komma någonstans utan en bil. Finns ju knappt trottoarer eftersom ingen går någonstans. Bensinen är också superbillig, kanske hälften av vad vi betalar i Sverige vilket gör det lättare för tonåringar att ha bil.

7. Klädstil – amerikaner klär sig inte lika som svenskar. Först har vi en dresscode här som inte alla följer. Sporterna har också en dresscode, tex. på tennisen kan vi bara ha röda, gråa, vita och svarta kläder (för det är skolans färger) annars blir coach ganska arg och så får man möjligtvis springa några varv. Nästan varenda amerikansk tjej utanför skolan har en stor T-shirt som enligt mig oftast inte är jättefin och sen superkorta shorts som inte syns för att tröjan är så stor. I skolan har de en sån tröja med jeans. Vissa har på sig en sån tröja som mamma typ har på sig när hon målar huset. Många har också skoltröjor eftersom de finns miljarder olika tröjor med skolans namn eller olika sportteam osv. Det är svårt att förklara, jag är ju inte direkt den som lägger märke till eller bryr mig om kläder men det är ganska annorlunda. Jag tycker svenskar generellt sett har bättre stil än amerikaner.

8. Vapen – jag tror att det är sant att alla har pistoler hemma. Inte för att folk vill säga att de har vapen men en person sa till mig att han hade fått 4 pistoler i julklapp för någon annan hade så många att han inte visste vad han skulle göra med dem. Det finns också skyltar överallt ”förbjudet att ha pistol”, som att man skulle tagit med pistolen in på affären annars.

9. Vattnet – som jag nämnt förut, vattnet i Amerika är fruktansvärt. Det smakar klor och känns som man dricker direkt ur simbassängen. Jag är så glad att min familj har en vattenfiltrerare som får det att smaka normalt för jag hade inte överlevt annars. När man går till kompisar och frågar efter vatten och de svarar ”det finns vatten i kranen” så börjar man ifrågasätta om man verkligen är törstig.

10. Tips och taxes – man ger tip varje gång man går på restaurang, det är typ 20% oftast tror jag. Taxes är aldrig inkluderat i priserna vilket är jobbigt. Går jag till affären med 10 dollar så vågar jag typ inte köpa något för mer än 7 dollar eftersom man inte vet hur mycket taxes man måste betala. Man ser alltid billiga saker och säger ”gud vad saker i USA är billigt, detta ska jag köpa” men sen lägger de på lite så det blir lika dyrt som i Sverige i alla fall.

Likes

Comments

Här är några fler bilder från balen :)

Likes

Comments

Nu har jag upplevt kanske en av de mest amerikanska upplevelserna, Prom. Allt började med att Bia hade supersvårt att hitta en klänning, vi testade allt och våran sista utväg var att beställa från ebay. Den enda som verkade passa var en jättefin lite lika min klänning. Så de beställde den på söndagen och det stod att den skulle komma torsdag. Men den kom inte på torsdag så jag, Bia och Kim hade klänningsmardrömmar i flera nätter. På fredagen (dagen innan prom) så kom den äntligen och då var vi så nervösa för vi visste inte om den passade eller inte. Som tur var så passade den perfekt, hon kunde knappt andas men vi fick igen den till slut. Så det var en lite stressig början.

På morgonen samma dag som balen åkte vi först till floden för att de hade ett race. Så i floden har de en tube shoot, ungefär som en vattenrutschkana. Den finns där för att man inte kan tuba ner för vattenfallet så man åker ner på sidan istället. Så racet vi kollade på gick ut på att man bygger en båt av endast kartonger och silvertejp och så ska minst en människa sitta i båten och åka ner för tube shooten. Om båten välter, sjunker eller typ går sönder så är man ute och den som kan gå ner för tube shooten flest gånger utan att båten förstörs vinner. Det är typ en tradition i New Braunfels. Det var superkul att se, de hade massa coola teman. Vi såg en stor hund, lite piratskett och bussar osv. I en buss var det 4 män som åka ner, det var ganska sjukt att de klarade det för tube shooten är lite vild i slutet och båten är som sagt bara byggd i kartong. Något år ska jag komma tillbaka och bygga en båt som jag kan tävla med.

Efter den tävlingen åkte vi och åt brunch för att fira Cameron och Melissas födelsedagar som har varit/ kommer. Jag åt en avokadomacka som var hur god som helst. Sen åkte vi hem och började fixa i ordning för balen. Bia gjorde mitt smink och jag skulle stå för frisyrerna men som tur var så kom som sagt Cameron, Melissa och Harlow den här helgen och Melissa jobbar som frisör så det var ju helt perfekt. Hon lockade våra hår och fixa en liten fläta och sen var vi redo. Vi åkte till vår danska kompis, Justinas hus. Det var nog det coolaste huset jag någonsin varit i. Familjen var nog i alla fall miljonärer. De hade en hel bar och en riktig bio, även alla olika spel (typ spelmaskiner och sånt). Deras kök var enormt och deras pool var stor med fontäner och grejer. Det var grejerna man såg när man kom in, har inte sett hela huset ännu. I alla fall, det var en fin plats att ta bilder. Jag gick till prom med 7 andra utbytesstudenter och 2 amerikaner. Så från vänster på den första bilden är det Allen från USA, Miriam från Tyskland, jag, Caitlin från Skottland, Justina från Danmark, Lama från Saudi Arabien, Bia från Brasilien, Michaela från Tjeckien och Manuel från Spanien. Sen var Cole från USA också där men han var inte med på just den bilden.

Efter vi tagit alla bilder kom limousinen som Justinas pappa hade bokat till oss. Det var ganska coolt, första gången i en limo.

Vi spelade låtar från alla olika länder och vi åkte mot San Antonio för att gå på restaurang. Det var typ medelhavsmat fast det var arabisk eller nåt, jag vet inte. Jag åt i alla fall ris med tomater, paprika och svamp. Det var jättegott. Limon kom och hämtade oss efter maten för att köra till själva balen. Det var typ precis som jag hade tänkt mig men ändå inte. Det var massa folk och massa olika klänningar. Jag kände knappt igen någon även om de går på min skola. Vi dansade och dansade och tog bilder och dansade. Alla kompisgäng dansade i små cirklar och helt plötsligt blev våran cirkel större och större och sen var det en stor tom cirkel på golvet som bara modiga människor gick in i och dansade. Jag som aldrig har använt ett par klackskor på riktigt hade lite problem att dansa eftersom jag knappt kunde gå. Efter mindre än en timme fick man ju hur ont som helst av skorna, förstår inte hur folk klarar det. Det är massa danser som alla i Texas kan tex the wobble och the cupid shuffle dance. Det var lite linedance och vissa killar hade cowboyhatt och vissa tjejer hade cowgirl boots under klänningen. Jag tror det var roligare att gå med massa kompisar istället för att ha en dejt. Det var inte jättemycket man kunde göra där dock förutom att dansa. Man kunde ta bilder i ett photo booth och äta kakor, med vi hade kul. Balen började 7 eller 8 och slutade 11.

Vi gick lite tidigare för att vi ville åka och bowla istället för att bara åka hem. Så vi tog limon till en bowlinghall där jag, Bia, Manuel, Lama, Michaela och Cole spelade lite. När alla betalade för bowlingen så säger Cole att han betalar för mig och Bia helt utan anledning. Sånt de gör i Amerika, killen betalar alltid men jag trodde det bara var när man åt middag eller nåt. Det var i alla fall jättekul men lite svårt med långa klänningar. Manuel var sist under hela spelet men sista omgången kom han om mig och Bia och vann… Cole skjutsade hem oss efter bowlingen vilket var hur snällt som helst. Utan hans körkort hade vi inte kunnat bowla eftersom utbytesstudenter oftast inte får köra. Men det var såklart superkul att han var med också. Mådde lite dåligt att vi fick honom att köra oss hem eftersom det kanske är upp mot en timmes omväg men alla hade kul i alla fall.

Här är Cole också med på bilden, till vänster om mig.

Detta är alla bilder jag har just nu, eftersom min riktiga mobil är trasig och jag har en sämre mobil som tar fruktansvärda bilder och knappt går att använda så är det inte jag som har alla bilder. Så jag ska försöka få tag på resten av bilderna senare, så det kanske blir mer.

Likes

Comments

Jag är typ jättelångt efter med bloggen nu men det händer saker lite då och då så det är svårt att hinna skriva, eller bara svårt att prioritera. Jag skriver allt som har hänt ändå.

För ett tag sen bjöd Alex vår kompis in oss till Hope (en annan kompis). Så vi åkte dit och spelade volleyball och badade med två andra kompisar. Hennes hus hade en superfin utsikt mot Guadalupe River. Vi såg massa små ankungar och ekorrar. Efter det åkte vi och åt mat på taco cabana och skulle egentligen kolla på bio men alla blev så trötta så vi skippade det. Men kul hade vi i alla fall.

På senaste tiden har jag hängt mer med amerikaner och jag börjar bli bättre kompis med dem. En helg blev jag och Bia inbjudna till 3 saker samtidigt, vilket inte brukar hända. Vi blev inbjudna till bowling kalas för vår kompis fyllde år, sen ville Kendall från tennis att vi skulle ut och åka båt och fiska eller rida eller något med henne. Men vi hade redan bestämt att Christina skulle komma och sova över så jag får hoppas att vi kan bowla, åka båt och rida en annan dag.

Så dagen efter kom Christina från San Antonio (som vi träffade på kryssningen). Planen var Drive-in bio som var med på vår Texas bucketlist. Jag, Bia och Christina åkte till MOD Pizza där man gör sin egen pizza (Sverige borde lätt skaffa det). Sen åkte vi till bion. Det var jättemysigt, vi hade med oss tre stolar som vi satte upp framför bilen och vi kollade på ”Beauty and the Beast”. Efter filmen åkte vi till San Marcos (20-30 min bort) för att köpa en milkshake bara för att vi inte visste att vi har en Whataburger i New Braunfels. Det är sånt man aldrig lär sig som utbytesstudent, jag skulle typ inte hitta till något ställe i New Braunfels förutom skolan, Gruene hall och mataffären även om jag bott här 8 månader. Christina sov över hos oss.

Dagen efter åkte vi till en Snake Farm i New Braunfels. Jag förväntade mig bara ormar men det fanns massa olika djur där vilket var kul. Vi träffade bland annat ormar, spindlar, fladdermöss, apor, fåglar, longhorn kor, zebror, dromedarer, påfåglar, sengångare, lejon, hyenor, osv. Christina köpte mat så vi kunde mata getterna och grisarna. Herre gud vad söta getungarna var! När vi var färdiga där åkte vi och köpte glass innan vi åkte hem igen. Vi har bara spenderat 4 dagar med Christina men hon är vår bästa amerikanska kompis och vi planerar att träffas massa fler gånger, lite tråkigt att hon bor i San Antonio men ändå tur att hon inte bor längre bort. Lite typiskt dock att man skaffar mest kompisar de sista 2 månaderna.

Vi har även varit på ett till tennis tournament. Vi åkte till skolan kl. 6:20 och kom hem 19:30, så det var en ganska lång dag. Vi spelade 4 matcher. Första matchen var jämn men vi förlorade till slut. De tre andra matcherna vann vi vilket betyder att vi fick första constellation platsen, vilket kanske betyder 10onde plats eller något. Det var ganska roligt och så fick vi vår andra medalj. Det börjar bli riktigt varmt nu igen, vet inte hur jag kommer överleva Texas sommar… Jag hade på solkräm med faktor 70 före varje match och ändå blev man lite röd.

En helg var vi och shoppade. Först åkte vi till en liten affär som sålde begagnade klänningar då vi tänkte köpa balklänningar. De flesta var så fluffiga och stora att man drunknade i dem, andra hade kostat 800 dollar (lite över 7000 kr) men kostade nu bara 450 dollar eftersom den var begagnad. Är lite rädd för klänningar då det inte var många som kostade under 100 dollar även om de var använda. Efter det åkte vi till San Marcos outlet mall och shoppade. The outlet mall är så stort att det tar flera timmar att gå igenom. Det är flera km så där får man lite träning.

Under påsk åkte vi till Austin, Texas huvudstad. Det tog ca en timme att åka dit. När vi kom fram åt vi på Home Slice Pizza som var väldigt gott. Efter det gick vi till en thrift store för att shoppa. Vi åkte till hotellet för att byta om till boots och klänning eftersom vi skulle äta och dansa och sånt. Eftersom vi ätit så mycket pizza så fick det bara plats en liten sallad till middag men det var en trevlig lite restaurang som serverade popcorn innan maten. På restaurangen träffade vi Jessica och Randall som bor i Austin, samt Hepaw och Bonka. Efter maten gick vi några block till Esther’s Follies (en comedy club). Vi behövde vänta ett tag så Jessica och Randall visade oss 6th street. 6th street är tydligen världskänd för sina barer och för att de konstigaste människorna hänger där. Vi såg en del annorlunda människor men det var så tidigt på kvällen så det hade inte börjat hända så mycket än. Efter typ 10 på kvällen stänger de av vägen för bilar på fredagar och lördagar. Teatern var i alla fall bra. Det var massa politiska skämt och skämt om Texas så jag och Bia fattade inte ens hälften av skämten, men de var roliga ändå. När det var slut tog vi Taxin till ”The Broken Spoke” vilket är en danshall i Austin. Jessica som är proffs på sån här dans lärde oss lite polka och swingdance och sånt så jag dansade triplestep med Geoff, polka med Jessica och twostep med Bia. Det går bra när man dansar med någon som kan, men jag och Bia tillsammans går inte lika bra. Vi åt lite glass sen åkte vi tillbaka till hotellet för att sova.

Dagen efter började med att vi missade frukosten men vi fick ett påskägg så det blev godis till frukost. Sen var det dags för en guidad cykeltur. Guiden visade oss det viktigaste att se i Austin. Vi såg skyskraporna från alla olika håll och vi cyklade genom en stor park som nästan såg ut som central park. Han visade lite andra saker också så det var kul och ett väldigt bra sätt att se staden. När vi skulle åka hem till New Braunfels såg Bia en food truck som sålde açaí vilket är en brasiliansk frukt som hon har letat efter hela året. Det var en intressant frukt att prova. Hon träffade massa brasilianare som hon kunde prata portugisiska med.

Här tar de bara en dag ledigt för påsk men vi tog ledigt måndagen också så det blev en trevlig dag vid poolen. Vi har börjat använda bubbelpoolen mer och mer nu så det är supernice, även om den oftast inte behövs för det är så varmt ändå.

Jag och Bia hade av lite anledningar bestämt oss att inte gå på balen så vi skippade allt med klänning osv. Men sen skulle alla gå och de övertygade mig att gå ändå, därför har vi nu haft en stressig vecka att försöka hitta balklänning. Den här helgen åkte vi tillbaka till affären som sålde klänningar och jag hittade en klänning som passade och som tur var så var den en av de billigaste. De sålde också skor billigt så det var bra. Bia däremot hittade ingen klänning som passade. Vi har gått in i flera affärer och vi åkte till en galleria i San Antonio och letade. Men har man en budget på 150 dollar är det inte lätt. Till slut fick hon köpa en klänning från internet.

För några dagar sedan hade vår kompis Hope planerat att ha en international day i skolan vilket betyder att utbytesstudenterna skulle ha presentationer för andra elever om våra länder. Två utbytesstudenter presenterade per period så jag och min danska kompis skulle göra det 7th period. Bia och vår kompis från Scotland presenterade 2nd period samtidigt som jag hade franska. Alla presenterade för spanska, franska och tyskaklasserna så min franskaklass gick och kollade på Bia och Caitlin från Scotland. Det var kul att lyssna. När de var klara så var det 20 minuter kvar och då ville franskaläraren så gärna veta om Sverige så det slutade med att jag hade min presentation också. Typ halva klassen visste inte ens att jag och Bia inte var från America, vissa trodde vi var kusiner… så de hade massa frågor. Nu har han som sitter vid mitt bord börjat fråga frågor om Sverige varje sekund, jag hinner inte ens göra mitt jobb för han frågar så mycket. Amerikaner har verkligen ingen koll på världen. I alla fall så hade jag min presentation för en spanskaklass 7th period också. Det var kul för alla var så intresserade och de nickade när jag pratade så det märktes att de lyssnade och så frågade de massa frågor. Det enda jobbiga var att vi var i biblioteket och det var massa personer som lyssnade så vi behövde prata i mikrofon. Som sagt så är det mycket roligare att ha en riktig presentation på 20 min om något man vet saker om så man bara kan berätta saker utifrån bilder och svara på frågor än att ha en 5 minuters presentation om något man läste om på wikipedia. Hittills har jag nu haft presentationer om Sverige 3 gånger och lärarna blev så inspirerade att de tyckte att geografiklasserna också skulle behöva lyssna. När vi hade tennis tyckte coach att det verkade superintressant också så nu vill han att vi ska presentera nästa vecka.

I torsdags hade vi ett district tournament, jag vet inte riktigt vad som är speciellt med det här tournamentet men det låter coolare att säga district. I alla fall så var det den sista matchen som vi spelade på hela året. Det var single elimination vilket betyder att man är ute om man förlorar en match. Jag och Bia förlorade första matchen så vi var ute ganska snabbt, sen fick vi sitta där och vänta i typ 6 timmar. Det skulle bli 35 grader men som tur var hann vi spela matchen innan det blev så varmt. Här har ni en halvseriös bild på oss.

Nu har det börjat komma fram så otroligt mycket insekter och andra djur. Spindlarna är typ enorma och man vet ju inte ens vad hälften av alla djur är för något. Förut kunde jag gå i gräset vid dammen med bara flip flop men det kommer troligtvis aldrig hända nu. Det är så mycket grodor och gräshoppor och spindlar som hoppar, massa ödlor och ormar osv. Vi har även hittat massa små mini sköldpaddor och en stor. Lite för mycket läskiga djur för mig här i Texas men det går bra, jag lever ju fortfarande.

Vi har träffat Haddie några gånger och hon växer, supersöt liten bäbis.

Kim har haft problem med att säga mitt namn hela året, hon säger det som Ellen. Men sen har hon kommit på att hon vill säga det på rätt sått så här är hennes fusklapp för mitt namn och pappas namn (de uttalade först Kaj typ Kasch).

Och så måste jag visa den här söta bilden på Stella. Hon fick låna min tröja och kjol.

Så sjukt att det bara är lite mer än en månad kvar, man börjar sakna Sverige lite nu men samtidigt vill jag verkligen stanna i Texas. Det kommer bli svårt att Bia bor på andra sidan jorden nu när hon är en av mina absolut bästa kompisar.

Likes

Comments

Uppdatering på facebook går lite snabbare än bloggen så många vet nog redan vad som händer. Vi har i alla fall kommit hem från en 7 dagars kryssning i Caribbean. Det började med att vi på söndagen åkte typ 20 min från Houston till Galveston där vi gick på båten. Kim hade fått tag på ”Faster to the fun” biljetter vilket betyder att vi får gå före i alla köer på och av båten vilket var hur nice som helst. Vi gick på båten, gick runt, åt mat och sånt som man gör på en kryssning. Det var ganska kallt så vi var inte ute så mycket. På kvällen kollade vi på film, åt mat och kollade på någon slags show.

Jag har saknat deras söta handduksfigurer.

Dag 2: Till lunch åt vi den efterlängtade sushin som var supergod. Efter det gick vi till casinot och spelade. Kim och Geoff har lärt mig massa kortspel så jag kan spela på casinot nu när jag är 18. Tror vi spelade blackjack eller nåt, fattade inte så mycket mer än att man skulle få så nära 21 som möjligt men inte över. Jag förlorade nog inte så mycket men jag vann inget heller. Så läskigt att spela när man faktiskt förlorar pengar. Vi kunde inte spela så länge eftersom de kastade ut Bia som inte är 18 än, hon fick inte ens stå på sidan och kolla. På casinot träffade vi Christina som är 18 och bor i San Antonio. Hon frågade om vi ville vara med i ett volleyball tournament. Jag som inte alls kan teamsporter sa ja såklart. Vi hittade några killar att spela med eftersom man behövde vara 6 stycken. Vi förlorade och det var en elimineringstävling så vi spelade bara en gång, men det var väl typ kul. På kvällen var det formal night så vi fick klä upp oss och gå på restaurang. Servitören var superseg och efter att ha väntat en timme utan att ens fått förrätt blev Kim och Geoff så arga att vi gick ut från restaurangen och åt sushi istället. Det var gott som vanligt.

Dag 3: På morgonen åt vi frukost och sen gick vi till bubbelpoolen med Christina. Hon var där med sin 12åriga bror och föräldrar så hon var superglad att ha några kompisar. Hon ville äta brunch så vi gick dit med henne. Hur gott som helst men efter 2 frukostar var man så mätt att man knappt kunde gå. Vi levde livet ett tag innan det var middag. Vi hade bokat bord på den italienska restaurangen (bästa maten någonsin). Där beställde vi massa goda förrätter och sen pasta carbonara. Man går in smal och kommer ut fet från den restaurangen.

Dag 4: När vi vaknade var vi i Jamaica! Jag och Bia gick upp tidigt för att packa allt och äta frukost och sånt. Vi planerade att gå av båten tidigt så vi inte skulle bli sena till våran excursion. Vi hade bokat en combo grej så vi skulle rida både på land och i vattnet vilket vi längtat efter supermycket, vi skulle också tuba i floden och se fina vattenfall plus ziplining.

Kön för att komma av båten var extrem, vi stod där 20 min och hade kanske hälften kvar. Men då säger de att alla över 18 behöver ha ID med foto för att komma på båten igen. Jag skulle gå upp för att hämta mitt ID men då sa de att alla över 16 behöver ha ID med foto, och Bia har inget ID bara passet och våra pass var med Kim och Geoff. Tjejen som sa det gick inte att förhandla med hon sa att det var omöjligt att komma på båten utan det. Vi fick springa runt och leta efter Kim och Geoff och hittade de till slut. När vi kom tillbaka till kön var den dubbelt så lång. Vi försökte komma förbi med vårat ”faster to the fun” kort men de sa att det inte funkade den första dagen. Vi sa att vi hade en excursion bokad 9:30 och det hade redan varit men de sa att de har våra namn på en lista och de kommer inte åka utan oss eftersom de vet att det är svårt att komma av båten. Så alla sa att det var helt lugnt och vi inte behövde oroa oss. Efter 40 eller 50 min var vi äntligen ute. När vi väl var där hittade vi inte våran excursion grupp och frågade någon man som sa att de redan hade åkt. Alla i kön plus de som jobbade där sa att de kommer vänta på en men det gjorde de inte. Vi var så himla arga för det fanns ju inget att göra där, man behövde ta en taxi för att komma någonstans och vi vill ju inte åka runt i Jamaica helt ensamma med 20 dollar. Någon dam sa till oss att de skulle åka extrem zipline så vi gick tillbaka till killen och sa att vi ville göra det istället, så han fixade det. Vi åkte en buss upp i typ bergen. Det var ganska läskigt för de har vänstertrafik i Jamaica. Förutom det körde de skitsnabbt på väldigt smala och kurviga vägar med ett stup på ena sidan utan stängsel och ibland kom det stora tjocka lastbilar på andra sidan. Däremot var miljön jättecool och chauffören berättade massa intressanta saker. Det var ganska fattigt och alla husen var halvfärdiga, han sa att det oftast tar 10-15 år att bygga ett hus och de måste bygga i omgångar för att de inte tjänar så mycket. När vi kom fram så var det en lång kö till selarna och de fanns inga kvar, så vi fick vänta på att någon annan skulle bli klar och komma ner med selarna. Det tog ett tag. Vi behövde ha handskar för att kunna bromsa så vi inte åkte in i trädet. Jag hade planerat att ta bilder den här gången så jag köpte ett vattentätt fodral till mobilen men nån tjej sa att jag inte kunde ha något runt halsen så det blev inga bilder denna gång heller. Efter den första ziplinen fick vi gå kanske en km till nästa. Det var sjukt varmt men vi såg lite bananträd, stjärnfruktsträd och avokadoträd plus att utsikten var fantastisk så det var kul. Sen var det några ziplines runt i träden som var superkorta. Jamaica människorna var ganska roliga, tror inte de sa ett enda seriöst ord på hela resan. Vi behövde inte heller bromsa med händerna för de typ fångade oss eller stoppade oss med handen vilket var ganska läskigt. Efter en lång och kanske 5 korta ziplines fick vi vänta på den stora finalen. Vi väntade i typ en timme i den varma djungeln bland ödlorna. Det var inte jättekul eftersom det var så otroligt mycket mygg och vi blev bitna överallt. Den sista ziplinen var i alla fall rolig (inte värd en timmes väntan dock). När vi kom tillbaka kollade vi på bilderna som de tog. Det kostade 10 dollar för en bild och de var inte ens bra bilder så jag har inget bildbevis tyvärr. Efter det väntade vi lite, åt en glass, väntade mer och till slut kom bussen som tog oss tillbaka. Jag kanske är lite bortskämd men det var inte en superbra dag. Jämförde man med Mexico förra kryssningen så var Jamaica ganska dåligt och tanken att vi betalade massa för att rida och inte fick det var tråkigt. En zipline tog typ 5 sekunder och det var inte ens 10 stycken så resten av tiden var bara väntan. Så en liten besvikelse. Jamaica är i alla fall ett så fint land med sin tropiska skog. På vägen hem såg vi massa barn gå hem från skolan och de hade massa söta skoluniformer, precis som på TV. Nu till den värsta delen på resan… när vi gick tillbaka till båten så behövde vi inte visa passen alls!!! Hade vi inte gått och hämtat passen så hade vi ridit häst runt Jamaica och tagit bilder. Det var så fruktansvärt irriterande. Dåligt av dem tycker jag.

Fösta ziplinen gick ovanför det här vattnet.

Dag 5: Vi vaknade jättetidigt, åt en breakfast burrito och sen gick vi av båten i Grand Cayman. En ö mellan Jamaica och Mexico som var en brittisk koloni.

Kim och Geoff hade bokat en jet ski excursion. Vi åkte 20 min till en annan strand. Jag satt längst fram i bussen på vänster sida, det var lite läskigt. Eftersom det var en brittisk koloni har de också vänstertrafik. På den nya stranden tog vi en jet ski och körde ut, jag körde och Bia satt bakom. Det var hur kul som helst! Vågorna var så stora att man hoppade och det sprutade så mycket vatten att man knappt kunde se eller andas. Vi trodde vi skulle flyga av några gånger men vi klarade oss. Efter en ganska lång bit kom vi fram till Stingray City. Det var en liten plats mitt i havet med superblått vatten och stingrockor som simmade runt överallt. Som sagt hade jag köpt ett vattentätt fodral till mobilen så jag kunde ta lite bilder. Det blev inte jättebra bilder men bättre än inget.

Guiderna sa att man inte fick röra sina fötter om de kom eftersom de trodde att man kanske skulle skada dem. Men det var ju lite svårt när en halvmeter stora rockor nuddar ens fötter… skitläskigt. Sen gav de oss små bläckfiskar som vi kunde mata dem med, det vågade jag inte. Det var massa båtar med turister där också.

Efter det fick vi chansen att hålla i dem, det var en väldigt speciell känsla. De var ganska tunga även om de var i vattnet.

Vi fortsatte åka jetski till en annan strand som hette Starfish Beach. Då fick Bia köra en bit också, även om hon inte var över 18.

När vi kom dit fick vi se och hålla i stora sjöstjärnor, det var också ganska coolt. Guiden berättade mycket intressanta saker.

Efter ett tag åkte vi hem igen. Jet ski är nog en av de roligare sakerna jag gjort i mitt liv. Det var lite svårt att köra och hålla kvar sig själv på jetskin plus att hålla kvar Bia. Men läskigare att inte köra och inte alls ha någon kontroll om man ramlar av eller inte. Kim och Geoff ramlade av några gånger, (Pappa jag lovar att du inte kommer ångra dig om du köper en jet ski eller två). När vi kom tillbaka och hade hoppat av jetskin så såg vi en stor megaödla som gick runt där och när vi skulle ta en bild så var de helt plötsligt två.

Det var i alla fall en fantastisk dag, vi hade hur kul som helst. För att avsluta dagen gick vi och åt nachos på en restaurang.

Där var det mer än 2 stora ödlor som gick runt, så det är tydligen väldigt normalt. Dinosaurierna som aldrig dog ut.

När vi var tillbaka på skeppet så blev det en liten naptime innan det var formal night nr 2. Förra formella middagen gick ju inte så bra men den här gången fick vi en superbra servitör och det var jättegod mat. Geoff gick och klagade på våran excursion som vi missade för att kanske få tillbaka lite pengar. Men de sa bara att Kim och Geoff hade gjort fel och var oansvariga när de lät en 17åring gå av båten utan föräldrar. I Grand Cayman hade Bia inte kommit av båten utan föräldrar.

Dag 6: Efter frukosten gick vi av båten i Cozumel, en liten ö i Mexico. Vi åkte till en strand som hade massa saker att göra. Vi började med att åka trampbåt, sen lite lek i uppblåsbara rutschkanor och grejer i vattnet. Vi snorklade lite och sen fick vi massage. Det var även någon grej vi köpt så vi fick äta hur mycket mat vi ville. Det var en trevlig dag. På kvällen åt vi en gång till på den italienska restaurangen, den bästa på hela skeppet. Dock var det så mycket vågor att man inte mådde så bra efter att ha ätit sig mer än mätt.

Dag 7: På morgonen skulle vi träffa Christina och vara med på något spel, typ springa runt båten och leta efter grejer. Men vi råkade sova så länge att vi missade det. Istället möttes vi upp lite senare för att kolla på när folk sjöng karaoke (trodde jag). Christina hade andra planer, hon ville ju vara med och sjunga. Så vi sjöng någon låt jag aldrig hört förut, men det var kul. Efter det solade vi och sånt. På kvällen åt vi jättegod mat innan vi mötte upp Christina igen för att spendera sista kvällen med henne. Vi träffade även Zach och Jacob som vi spelade volleyball med andra dagen plus deras kompis Kobi. Vi spelade föst golf sen gick vi till någon comedy club, det var 18års gräns så jag och Bia fattade typ ingenting men det var ganska kort. Vi åt pizza och spelade basket och sånt. Jag är pinsamt dålig på alla teambollsporter och så hade vi Kobi som spelar i varsity och har fått ett basketstipendium till universitetet, så lite blandade nivåer. Efter lite brädspel fick vi lov att gå och lägga oss eftersom klockan var 3 och vi skulle upp 6 på morgonen. Det var sorgligt att säga hejdå för alltid. Zach och Jacob bor i Oklahoma så de kommer vi aldrig träffa igen. Då insåg jag hur svårt det kommer bli att säga hejdå till min värdfamilj här eftersom jag inte vet när jag kommer se de igen. Kobi bor i Houston och Christina i San Antonio så det är lite närmare i alla fall. Så typiskt att man ska skaffa kompisar den sista dagen. De var i alla fall supertrevliga och det var jättekul att vara med 18åriga amerikaner som faktiskt vet vilka länder som finns i norra Europa, känns som att alla på high school är typ 15-16 år.

Dag 8: Efter 2,5 timmars sömn fick vi packa ihop allt och börja gå av båten. Eftersom vi hade ”Faster to the fun” så var vi en av de första att komma av båten vilket var skönt. Sen hade vi en 3-4 timmars biltur hem. Jag har alltså haft ett superbra springbreak. Familjen som jag har kommit till här i Texas är perfekt för mig och när jag, Bia, Kim och Geoff gör saker tillsammans så känns det som en riktig familj. Det kommer bli hemskt att lämna de om lite mer än 2 månader, även om jag såklart saknar min riktiga familj också.

Likes

Comments

Första dagen av Springbreak spenderades i Houston Space Center. Eftersom vår kryssning åker från Galveston nära Houston så passade det att åka en dag tidigare för att åka till Space Centret. Det var supercoolt, massa saker att läsa och om och kolla på. Vi gick först till en Space Shuttle som satt på ett flygplan. Eftersom de landar på någon del av landet men ska till ett annat ställe så flyger man ett plan med Space Shuttlen på ryggen. Jag tror Houston är det enda stället där man tillåts gå in och titta i en Space Shuttle. Det var ganska coolt, man fick se en arm som hjälpte satelliterna ut i rymden och taket som kunde öppnas för att få ut satelliten. Vi läste också några hemska historier om hur vissa hade sprängts i luften och massa människor dött.

Vi spenderade några timmar där och kollade runt. Man blev så stolt när man såg Sveriges flagga överallt (tillsammans med några andra flaggor).

När vi hade tröttnat så ville vi ta ett litet typ tåg till huset där astronauterna tränar. Någon sa att vi skulle behöva vänta i en timme för att kunna göra det men eftersom Kim och Geoff såg någon astronaut dokumentär så övertygade jag Bia att göra det. Vi behövde bara vänta i 10 minuter så det var ju superbra. Vi åkte till ett stort hus med massa raketsaker där astronauterna tränar med olika grejer. Det var ganska coolt. Nu vill man ju bli astronaut, ser så kul ut att astronautträna (läskigt dock att sprängas i luften...). Endast 6 personer kommer in på astronautprogrammet av 1000 sökande, så lite konkurrens har man.

Efter det åkte vi till ett stort hus med en riktig raket i. Herre gud vad stor den var... Det var ganska sjukt.

Innan vi åkte tillbaka så fick vi ju lov att se longhorn korna. Texas longhorn är värsta grejen, typ ett fotbollsteam eller nåt. I alla fall de har extremt stora horn!

Efter det åkte vi tillbaka till Space Centret och sen till hotellet. Houston är USAs fjärde största stad så massa höga skyskrapor. Jag, Kim och Geoff gick ut för att äta (Bia var sjuk så hon stannade på hotellet). Vi åt mexikanskt, laxtaco med quinoa sallad. Det var supergott. Efter maten tog vi en liten kvällspromenad, så himla mysigt med alla ljus från byggnaderna och träden och allt. Jag såg en limousine, men det var inte en vanlig limousine utan en ”texaslimousine”.

Precis efter såg vi en ABB bil.

Efter en stund såg en byggnad som hade nåt ABB evenemang. Människorna som kom ut såg inte så amerikanska ut. Då kände jag mig hemma.

Houston var i alla fall hur fint som helst, bästa kvällspromenaden på länge.

Till frukost på hotellet kunde man göra texasvåfflor. Man kan göra det på nästan varje hotell i hela texas.

Idag bär det av mot Caribbean så det ska bli kul. Ha det så bra allihop, kram.

Likes

Comments

Veckan innan lovet har det varit SPUD-week vilket står för "Students Performing Unselfish Deeds". Vi har planerat, fixat posters, videor, evenemang, osv i flera veckor. SPUD-week är en vecka där skolan försöker få ihop pengar till en liten kille som heter Carter. Carter var med om en trafikolycka och skadade sig ganska mycket. Han har gått igenom många operationer osv och nu sitter han i rullstol och kan inte röra sig så mycket. Vi försöker få ihop pengar för att han enklare ska kunna betala sina sjukhusräkningar osv. Det är i Student Leadership klassen vi har hjälp till med allt och planerat osv, men hela skolan har hjälpt till och ställt upp på olika saker. Vi har försökt få ihop pengar på massa olika sätt. Varje dag har det varit olika evenemang.

På måndagen var det Powder Buff Volleyball vilket är när killarna spelar volleyball istället för tjejerna. De var inte superduktiga men det var kul att se.

På tisdagen var det ett lite speciellt event ”Hero of a Day”. Lite svårt att förklara men det var ganska sjukt att se. De som säger att man inte kan köpa vänner har inte varit i USA, här är allt möjligt. Så det var typ 20-30 personer som ställde upp på att vara clownfiskar. Det betyder att vem som helst på skolan kan köpa de för en dag. Under lunchen stod de bakom ett bord och pratade om vad de var villiga att göra om någon köpte dem. Vissa sa till exempel att de kunde köpa frukost till dem i en vecka, ha på sig klänning (alltså killar) eller andra konstiga kläder, skjutsa dem överallt osv. Vem som helst kunde gå upp till bordet, skriva sitt namn på ett papper och hur mycket det ville betala (alla startade med 20 dollar). Om någon annan ville ha hen så gjorde de samma sak fast skrev ett högre pris. Så höll det på och den med högst pris vann. Som svensk tänker man ”vem skulle betala massa pengar bara för att spendera en dag med en person?”. Den dyraste blev köpt för 210 dollar., nästan 1900 kronor…!! Jag tror att de sammanlagt med alla personer fick ihop upp mot 2000 dollar (ca 18 000 kr). Man kunde också betala för att bli rektor för en dag. Typ slippa skolan för att spendera en dag med rektorn.

Samma dag var det också Dodge ball och Karaoke Night men vi såg ingen av de.

På onsdagen var det Dunking booth på lunchen. Lärare satte sig på en stol och eleverna kunde betala för att kasta bollar på en grej. Träffade man åkte läraren ner i vattnet. Det var ganska populärt, kan tänka mig att de fick ihop mycket pengar.

På kvällen var det ett Basketball Tournament vilket var väldigt populärt, jag missade det dock. Tror de fick ihop nästan 30 000 kr på det.

På torsdagen var det Ring Toss på lunchen men jag spelade tennis hela dagen så jag missade det också.

Fredagen var sista dagen. Vi hade ett pep rally i slutet av dagen då Carter var där och fick träffa alla. De hade ett SPUD olympics så de hade några tävlingar. Den lärare som fick ihop mest pengar fick pussa en fisk. Sen fick Carter checkar med pengar från alla olika klubbar och sporter. Alla klubbar hade väl typ fått ihop mellan 500 och 10 000 kronor och det var typ 30 klubbar. Sammanlagt fick Carter 21 445 dollar vilket motsvarar ca 193 230 kronor.

Några fler saker vi gjorde för att få ihop pengar var att sälja SPUD-shirts, folk kunde betala 5 dollar för att få ha hatt inomhus hela veckan, nästan varenda lärare betalade 10 dollar för att ha jeans på sig hela veckan (de får egentligen bara ha jeans på sig på fredagar för att de får mer respekt från eleverna om de klär sig mer formellt ), man kunde köpa typ lotter för att vinna en bra parkeringsplats, osv.

Vi hade också dress up days hela veckan. Måndag var pajama pant day, tisdag var colorful day, onsdag var hawaiian day, torsdag var disney day och fredag var SPUD-shirt day.

På måndagen var det verkligen pajama pants överallt, alla hade det. Jag klädde mig i lite färger på tisdagen och SPUD-shirt på fredagen annars hade jag inte hawaii kläder eller pyjamasbyxor, och torsdagen var jag inte där. Hade velat se disney day för folk klädde verkligen ut sig.

Utöver SPUD-week så åkte jag och Bia till Texas Ski Ranch vilket är ett wakeboard ställe, ser ut precis som i Fagersta med nån konstruktion istället för att åka efter en båt. I alla fall, vi var där för att hoppa studsmatta. Det var ett hus med massa studsmattor överallt. De hade typ barnkalas där så barnen hoppade runt, voltade hur som helst och skulle hoppa på min studsmatta. Så det var lite jobbigt. Men annars var det superkul!

Alla bilder förutom dunking booth är från google eller facebook för att jag inte är så bra på att ta bilder på saker. Eftersom jag inte har internet på mobilen så tar jag inte alltid med den överallt men jag ska kanske försöka bli bättre. Nu är det i alla fall Springbreak, ska bli superkul!!

Likes

Comments