View tracker

Jag har precis varit med om en riktig Thanksgiving. För er som inte vet är det de flesta amerikaners favorittradition där man egentligen bara äter mat hela dagen. Det är alltid på den tredje torsdagen av november. Jag har aldrig lärt mig historian bakom detta men någonting om att pilgrimerna kom till Nordamerika och typ svalt ihjäl men så kom indianerna och lärde de hur man fixade mat, tror jag.

Det började i alla fall med att vi 8 på morgonen sprang ”The Turkey Trot” som är 5 km. Det är någon slags välgörenhetsgrej så man betalar för en T-shirt och så går pengarna till något bra (kommer inte ihåg vad det var). Vi tog med oss hundarna och det var jättetrevligt för att vädret var perfekt. Det är även många som klär ut sig till en pilgrim eller kalkon. Jag och Bia kom på plats 980 av typ 1800 eller något sånt, så det var ganska många som var med.

Efter det åkte vi lite longboard och så kom det massa människor. Tror vi var totalt typ 20 stycken. Vi spelade kort och sen åt vi mat. Det mest traditionella är såklart kalkonen. Även om jag sett den innan den tillagats så åt jag den, den var ganska god.

Sen var det massa andra saker som potatismos, sallad, skinka, något rosa och andra saker som jag inte vet vad det var. Tyvärr så glömde jag ta bilder. Men det här var i alla fall förrätten

Till efterrätt var det pumpa paj (låter inte så bra på svenska). Det var ganska gott.

Sen hände inte så mycket mer, vi kollade på lite amerikansk fotboll vilket inte riktigt är min grej eftersom man inte fattar någonting. Det var i alla fall superskönt med ett lov i en vecka. Vi gjorde dock inte så mycket.

Och En dag åkte vi med Cameron och Harlow till San Marcos (en stad typ 20 min bort) för att köpa longboardar till mig och Bia. Så nu har vi äntligen en varsin bra longboard och vi spenderade mesta delen av lovet till att åka. Efter det shoppade vi med en kompis och sen sov hon över hos oss.
Under två dagar bodde Batman hos oss, också en helt underbart snäll och söt hund. Hans ögon är så coola.

Livet som utbytesstudent: När man sitter i klassrummet och läraren säger ”det kommer bli extremt kallt imorgon, ca 27 grader” och alla elever säger ”oj herre gud, vi kommer ju dö” typ, och man tänker ”haha kul skämt”. Så kommer man på 10 min senare att hon såklart pratar om fahrenheit vilket betyder -3 celcius.
Självklart blev det aldrig så kallt och hon pratade om natten. Nu är det 27 grader celcius och december så det är spännande. Det har skiftat mellan 15 och 30 grader de senaste veckorna så tycker lite synd om er där hemma.
Finns ju inte heller någon logik i temperatursystemet. Eftersom Kim är mattelärare så räknar hon alltid ut temperaturen till mig och Bia så det är i alla fall bra.

Nu till julen har väldigt många börjat pynta, och i Amerika betyder det att sätta upp ljusslingor över hela huset. Här är vårat hus och det är ju typ det minst pyntade om man jämför med de andra som pyntat.

Efter att ha sett grannarnas hus så kanske vi har planer på att fixa lite fler lysen. Jag har föreslagit att lysa upp hela dammen, alla träd och runt hela gården. Vi får se vad som händer.

Idag när jag kom hem så hade Cameron tagit Jasper (som bott här sen jag kom) och flyttat till Dallas (nästan 4 timmar bort) så nu får jag inte se Jasper eller Harlow på ett tag vilket är tråkigt.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Det har gått exakt 100 dagar sedan jag kom till Amerika. Nu har jag bara 199 dagar kvar.
Ungefär såhär bra är livet här borta.
Bia fyllde 17 år så vi åkte till San Antonio för att äta på en brasiliansk restaurang, Texas de Brazil. Det var en typ köttrestaurang så grejen var att folk gick runt med kött på en pinne och skar av bitar till alla gäster. Hade man den gröna uppåt betydde det att man ville ha mer kött och hade man det röda uppåt så tog man en liten paus.
Jag är inte ett superstort fan av kött men de hade även en superstor salladsbar vilket var perfekt. Här är typiskt brasilianskt med bönor och ris.
Hela väggen var täckt av vin och de hade en lift som de fick lov att använda om någon ville ha vin.
Efter middagen gick vi till ”The riverwalk” och åkte båt på floden. Det var väldigt fint.
Så jag tror att Bia hade en superbra födelsedag. Idag fick hon också ett par cowgirlboots.
Vi fick låna Camerons longboard så vi har varit ute varje dag och åkt longboard efter hundarna. Det är något att rekommendera.
Annars har det inte hänt så mycket, bara det gamla vanliga men skola och sånt. Dock har vi precis fått en veckas lov för att det är Thanksgiving på torsdag så vi får se hur det är att fira en riktig amerikansk Thanksgiving.
Avslutningsvis så har jag några extra bilder på Babe.

Likes

Comments

View tracker

Hey y’all!
Senaste helgen har vi haft fullt upp, det började med att vi i fredags efterskolan åkte till Wurstfest. Det är ett väldigt stort evenemang här i NewBraunfels som sker en gång om året i typ 10 dagar tror jag. Wurst är korv påtyska och de säljs massvis av tex sausage on a stick. Amerikanerna kan dockinte säga wurst så det blir Worstfest. Flera tusen människor kommer till Wurstfestför att, vad jag uppfattade det som, huvudsakligen dricka öl. Det dracks väldigtmycket öl men de kom även dit för att lyssna på musik, äta mat och uppleva litetysk kultur antar jag. Många hade tyska kläder på sig och massa olika sortershattar. Det var kul att se dock alldeles för många människor. Tog tyvärr inga bilder men ungefär såhär ser det ut.

I lördags volontärsarbetade med ett adoptionsevent förkatter och hundar. VI gjorde väl egentligen inte så mycket, våran arbetsuppgiftvar att underhålla katterna dvs klappa dem och hålla i dem. De var såfruktansvärt söta så det var inte en så jobbig uppgift.

Efter en timme kom Geoffoch hämtade oss för att åka mot Fredericksburg, Texas. Det tog ca en timme ditoch vi bodde på ett supermysigt hotell. Fredericksburg är en liten typ halvtyskstad. De pratar tydligen en dialekt där som inte finns någon annan stans ivärlden, engelska men en tysk blandning eller något sånt. Staden är i alla falllite känd, det finns massa affärer och restauranger osv.
När vi kom fram åt vimat på restaurang, det var supergott. Problemet när man äter mat här är dockatt man ofta beställer appetizer och sen får man en sallad och bröd med nån såsoch vatten som de fyller på varannan sekund. När man sen får maten så är man jumätt och den riktiga maten är ju inte heller liten… Har man inte mycket pengarkan man helt enkelt leva på att bara beställa en appetizer.

När vi hade ätit var det dags att åka till Luckenbach,Texas. Det är en stad med 3 invånare och består av ett postkontor, en bar, engeneral store och en danshall. Det är känt från en sång som spelades för ettantal år sedan som tydligen varenda människa i hela USA kände till.

När vi komdit fick jag och Bia gå in gratis för att en i bandet hade skrivit oss pågästlistan för att hans flickvän är kompis med Kim, vilket var väldigt snällt.Vi hade också reserverade platser längst fram. Det enda som saknades var attfarmor och farfar skulle varit där och dansat. Nån gammal man kom fram till migoch Bia och ville dansa med oss men vi tackade nej. En stund senare kom det entyp college utbytesstudent från Australien och frågade om jag ville dansa, såvi dansade lite. Har ingen aning om vad vi dansade, det var i alla fall ingen dansjag hade lärt mig. Men det var superkul. Lite senare så kommer hans amerikanskakompis och frågar om jag vill dansa. Låten var mycket snabbare och jag fickkolla ner på hans fötter hela tiden för att försöka hänga med. Vi dansade in imassa människor och snurrade flera gånger (det var avancerade grejer). Jagskulle snart kunna kalla mig själv professionell dansare. De var i alla fallsupertrevliga.
Dagen efter var det dagsför hiking. Vi skulle bestiga Enchanted Rock. Jag vet inte mycket mer än attdet är en väldigt stor sten med fin utsikt på toppen. Den ligger lite utanförFredericksburg. Den var inte superhög men det var väldigt brant att gå uppförden och på vissa ställen var det stup. Utsikten var i alla fall som sagtväldigt fin.

När vi skulle gå ner så började det såklart regna och stenenblev hal. Det var superläskigt att gå ner pga att den var så brant, men viöverlevde.

Nästa stopp var ett lunchställe där vi träffade Kim och Geoffskompisar och lyssnade på musik. Efter det åkte vi hem.

Likes

Comments

Jag tänkte börja med att berätta om min första tennismatch som jag hade i torsdags. På tennislektionen togvi foton, typ skolfoto fast med tenniströjor. Vi fick sluta en kvart tidigare(det är en stor grej, okej..). Det som var mest spännande var att åka den gulaskolbussen, det var inte som i Sverige att man hyr en busschaufför utan coachenkörde. Bussen var exakt som på film typ sätena och fönsterna, det fanns ingabälten osv. Kändes som att bussen kunde gå sönder när som helst för den verkadevara ganska gammal. I alla fall vi åkte till ett annat high school en bit bortoch började spela. Jag skulle kunna erkänna att jag är en av de sämsta och jaghar inte alls någon kontroll. Jag och Bia spelade tillsammans mot två tjejeroch de var ju inte heller superbra som tur var. Vi fick poäng sen de sen vi sende osv. Men när vi kom till 6-6 så bara drog de ifrån oss det slutade med attde vann 6-8. Eftersom att man själv skriker poängen innan man servear varjegång och man skriker ”out” när bollen hamnar utanför planen samt att man intehar någon domare så kändes det som att det blev lite småfusk här och där. Efterdet väntade vi på bänken i 3 timmar för att i slutet ha en match till men denhär gången var det singel. Den andra skolan hade tagit med sina 8 bästa spelareoch de var på en aning högre nivå än mig. Självklart fick jag spela mot typ detnäst bästa, jag fick stå utanför planen för att hennes bollar var så hårda. Menjag fick ett poäng! Trodde inte det var möjligt, det slutade 6-1. Hon hade dockspelat i 3 år och jag har spelat i 2 månader. Efter det åkte vi hem.

Dagen efter var det peprally och eleverna rullade in lärarna i toapapper. Jag ska försöka filma nästagång så ni kan få se hur alla springer upp på golvet och dansar samma dans, degör det varje gång en viss musik börjar spelas. Tror det är typ 3 danser somalla på skolan kan (nästan som på high school musical).

Som alla vet var det Halloween igår och i Amerika är detlite större än i Sverige. Eftersom vi har höstlov på Thanksgiving så har viinte lov på Halloween. I skolan fick vi godis på nästan varje lektion. När vikom hem var planen att ge ut godis till barnen som kom förbi men sen komCameron, Melissa och Harlow så då gick vi trick or treating. Jag var envindruva och Bia var ett blåbär.

Cameron, Melissa och Harlow var Thing 1, Thing 2 och Thing 3(som ni kanske ser).

Kim var en pumpa ochGeoff var skotsk med kilt och allt. Att gå trick or treating var superkul,eftersom vi hade masker kunde de väl inte se hur gamla vi var. Vi fick massakomplimanger på våra dräkter dock såg vi ingenting när det blev mörkt såCameron fick styra oss till alla husen. Eftersom vi var ute och gick såg viinte hur många barn som kom förbi vårat hus men det var en massa barn somsprang runt i kvarteret. Så då har man upplevt en riktigt Amerikansk halloweenoch gått trick or treating som 18åring.

Jag har också hängt upp svenska flaggan och texas flaggan påmitt rum.

Lite fler bilder från hikingen förra veckan och halloween dekorationerna.

Bias första gång skära en pumpa

Livet här: Man vaknar upp till snöbilder i Sverige och förväntar sig att det ska vara kallt här med. Men när man går ut är det 30 grader som vanligt. Saknar snön lite men kylan kan man ju lätt klara sig utan :p

Två helt andra saker. Kim blev vald till teacher of the week av the football team och i söndags kollade vi på en amerikansk fotbollsmatch på enhjuling jag visste inte att det fanns, det var lite speciellt (fattade ingenting). De höll sig ju inte så länge på cyklarna och det såg ut att vara en smärtsam sport men det var intressant att se och nu saknar jag att cykla enhjuling. New Braunfels team var "unicorns" och massa i publiken hade majsdräkter på sig, jag har dock inga bilder från matchen.

Likes

Comments

Äntligen kan jag köpa cigaretter och skaffa tatueringar!(om jag hade velat..) Att fylla 18 är inte riktigt lika speciellt här som iSverige eftersom alla redan har körkort (däremot fick jag ett litet körkort av mina fantastiska kompisar hemma i Sverige), men jag hade i alla fall en brafödelsedag. Först fick jag godis av min värdfamilj, på franskan fick alla lärasig sjunga för mig på franska, på matten kom en random tjej fram till mig ochgav mig Swedish fish bara för att matteläraren sa att jag gillade det (Swedishfish är en stor del av mitt liv här) och på tennisen sjöng de igen.

Matteläraren sa att hon visste något som inte jag visste så jag tänkte på det hela dagen och kunde absolut inte komma på något. När vi kom hem sa Kim och Geoff att de hade en överraskning till mig, så vi åkte iväg och hamnade på en typ cowboy affär. Min födelsedagspresent var nämligen cowgirlboots! Det var fullt med boots överallt (dock kunde jag bara välja bland några som fanns i min storlek). Jag valde i alla fall dessa.

Jag fick även en klänning till dem, det enda som saknas nuär väl en hatt. Efter det åkte vi och åt sushi och sen var det dags att sättapå sig ”Texas outfiten” för att dansa i Gruene Hall. För er som inte vet,Gruene Hall är Texas äldsta danshall (som fortfarande används). Vi åker tillGruene (uttalas green) ganska ofta för att de har mycket bra restauranger ochaffärer. Kim och Geoff gillar också att träffa kompisar och dricka vin där samtdansa och lyssna på live musik. Det är också lite känt för att vara ett av fåställen som släpper in människor under 21 år tror jag. I alla fall så kolladevi på Zane Williams (mer cowboy kunde det inte bli). Kim och Geoff hade lärtmig och Bia hur man dansade two-step och det gick ganska bra när vi dansade medKim och Geoff men inte lika bra när vi dansade med varandra. Det var en väldigttrevlig kväll.

Dagen efter började medett bad i bubbelpoolen, det är så man lever livet. Så hoppar man i den iskallapoolen när man blir för varm. Annars gjorde vi ingenting. Däremot kom ett paketmen lite grejer från mina fina kompisar. Tack så mycket! Jag uppskattar det väldigt mycket <3

På söndagen så började vi dagen med hiking. Vi åkte tillCanyon lake och det var extremt vackert. Vi gick tre olika hikingstigar och detvar ganska nice.

Tänkte förklara hur detser ut här borta för de som inte vet. Jag bor i New Braunfels som ligger mellanSan Antonio och Austin, det är en förort till San Antonio. San Antonio är USA:s7:e största stad och en stor turiststad. Austin är Texas huvudstad och ungefärlika stor som Stockholm. I New Braunfels rinner Guadalupe river (en lång flod) som kommer frånCanyon Lake, den är känd för att vara väldigt vacker och många människor ”gotubing” där (när man åker ner på en typ badring). New Braunfels ligger precispå gränsen till ”Texas Hill Country” vilket betyder att åker man söderut så ärtyp allting helt platt och åker man norrut så är det massor av berg och kullaroch alla vägar går upp och ner.

Texas Hill Country

Canyon lake där vi hikade

Efter hikingen kom Cameron, Harlow (hans barn), Ryan,Jessica, Randall (Jessicas man) och min värdmorfar för att fira min födelsedag.Alla tog med typ 2 hundar var så det är ganska nice. Jag fick massa choklad.Tror Randall gillade att köpa amerikansk choklad som jag borde testa. Vi åtoreo glasstårta, tror aldrig jag har ätit en sån glasstårta i Sverige.

Igår var det en långdag. Jag hade massor att göra i skolan plus matteprov. Efter skolan var detStudent Council möte men vi häftade bara upp massa affischer i ett klassrum såvi tröttnade väl lite efter en timme. För några veckor så mejlade jag theanimal shelter så planen var att gå på en introduktion idag. Herre gud vad sötakatterna var! Svårt att gå ut därifrån. Vi fick en T-shirt och nu kan vi börjavolontärsarbeta där när som helst. Vi ska antagligen jobba där på lördag.Därefter åt vi mat på en riktig Texas hamburgerrestaurang.
När vi kom hem hade jag fått paket från mina föräldrar. Det fanns en del smått och gott där i vilket uppskattas mycket. Tack så mycket! Chipsen uppskattades av alla men saltlakritschokladen uppskattades inte av Bia. Kim och Geoff litar inte riktigt på mig med svenskt godis efter djungelvrål så Bia är försökskanin, gillar hon de inte så äter ingen annan heller.

Likes

Comments

Höstveckan är över, nu är det sommar igen. Nejmen det var envecka som var lite kallare (20-25 grader) så man frös ju lite, men nu är det 30grader igen.

Det har inte hänt jättemycket sen sist. I onsdags för två veckorsedan var det early dismissal så vi fick gå hem 2 timmar tidigare. Det betyderatt alla lektionerna var 33 minuter! vilket är helt sjukt. Tider är en storgrej här. Att alla står i klassrummet tryckta mot dörren kl 10:00 för att väntatill 10:01 på att klockan skulle ringa är intressant, om man jämför med Sverigedär man kommer och går lite hur som helst och slutar alltid lektionernatidigare, så att man får 20 minuters rast för att stanna i samma klassrum ochvänta på läraren. Det är alltså helt tvärtom här. På franskan lär sig deamerikanska eleverna hur det normala klocksystemet fungerar, tex att 5 pm är 17osv. Det var tydligen jättesvårt, så ibland har jag i alla fall lite fördelar.

Här är en bild på The Grand Canyon Hallway, den är proppfull med människor på morgonen innan man får gå in i skolan och på lunchen då alla sitter på golvet och äter.

I torsdags för två veckor sen hade vi möjlighet till volontärsarbete så jag och Bia plus 13 andra elever från Student Council åkte till en food bank i New Braunfels. Där kan människor som av olika anledningar inte har råd med mat, få gratis mat typ. Jag fattade inte riktigt hur systemet fungerade men det var typ en mataffär där man handlade med poäng som man får nya varje månad, eller något sånt. I alla fall så måste man göra 10 timmar av community service var 9:onde månad så nu är vi närmare målet. De gick igenom hur allt fungerade och sen gick alla och började plocka med grejer. Jag och Bia råkade få städjobbet, vilket inte var något problem. Det var bara det att jag aldrig har använt en sån där sopmoppgrej. När vi var klara sorterade vi jordgubbar. Det sorgliga var att alla jordgubbar var bruna och dåliga men man skulle bara ta bort de som var katastrofer, till exempel att det var mögel runt hela jordgubben. De som inte var katastrofer kunde man bara skära bort det bruna och sen äta den. Jag har i alla fall erfarenhet av jordgubbar sen tidigare J. Hela grejen med en food bank var väldigt intressant. Man tänker ”är det verkligen så många som inte har råd med mat?”. Jag kommer inte ihåg exakt hur många men det är ett helt otroligt stort antal människor som får mat därifrån varje dag. Flera tusen människor får mat därifrån varje vecka och det är bara i New Braunfels tror jag. Det finns en i San Antonio och det kommer ca 1000 människor dit och äter eller hämtar mat varje dag.

På fredagen för 2 veckor sedan var det ”pink out” vilketbetyder att man ska ha på sig rosa kläder för att stötta cancerforskning. Detvar ganska många både tjejer och killar som hade rosa och många lärare. De sominte hade rosa hade rött eftersom fredagar är matchdagar och rött är skolansfärg. Man kunde köpa rosa T-shirts för att stötta skolans team ivolleybollmatchen som var och lite av pengarna gick till cancerforskning. Kimköpte en varsin tröja till mig och Bia, vi funderade på att se matchen men detblev inte så.

Jag börjar samla på mig lite T-shirts nu, man får typ en T-shirt för varenda event man är på och klubbar och sporter och allt.

Det är väldigt intressant hur engagerade många är här. ISverige går man till skolan och sen hem. Här är man med i klubbar, gör olikaprojekt, försöker få in pengar till välgörenhet, gör community service osv.Torsdagar är lite speciella för då kommer ganska många elever med typuniformer. Alla som har ROTC som en lektion måste ha det. Alla tjejer har enspeciell frisyr. ROTC står för Reserve Officer Training Corps. Jag pratade mednågon tjej om det och vad jag fattade så förbereder man sig lite om man vill gåmed i armén, hann inte prata så länge så jag fick inte reda på vad de görriktigt men det ser coolt ut när de går runt på led i sina uniformer och kollarrakt framåt. Någon kille sa att de behövde stå och kolla rakt fram i typ 20minuter och om de rörde på sig så fick de 5 minuter extra.

Lördagen dagen efter var ganska produktiv, jag hadesovmorgon sen städade jag mitt rum och toaletten, jag tvättade mina kläder,lekte med hundarna och sen gick vi och fiskade i dammen. Bia fångade två småfiskar och jag fångade en fisk. Att hålla en fisk i munnen var en speciellupplevelse… man såg ju in i magen på den och alla ben! Vi släppte i alla fall tillbakafiskarna. Men det var en så perfekt dag, en oktoberdag här är som en perfektsommardag i Sverige.

Efter det målade jag naglarna och så åkte vi till GrueneHall för att träffa Kims kusin och äta lunch. Det var trevligt, jag och Biagick till floden och så shoppade vi lite. Vi såg någon tjej från New Braunfelssom sjöng och hon hade varit i Ludvika och uppträtt på någon restaurang. Vidfyra åkte vi till vår kompis Alex. Vi träffade henne två dagar. Nån timmesenare åkte vi till Six Flags med henne för att gå på Fright Fest. Det varmassa Halloween dekorationer men det var inte så läskigt som vi trodde. Viskulle gå in i något spökhus trodde vi men det var bara en gång med typ 2utklädda människor som gick förbi. Däremot är ju karusellerna alltid roliga ochdet var inte sådär kokhett som det skulle varit om vi var där tidigare underdagen. Med ett säsongspass och en familj som gärna skjutsar oss överallt kännerjag att jag typ bor på Six Flags. Har varit där 3 gånger hittills och planeraratt åka dit många fler gånger.

På onsdagen förra veckan var jag på Student Council möte ochdå hjälpte vi en lärare att sätta upp typ affischer. När jag pratade så kolladehan på mig som om jag var värsta annorlunda och efter en stund kom han framtill mig och började prata danska. Jag bara ”eh what?” så sa jag att jag varsvensk. Han hörde på min accent att jag var från Skandinavien. Hur ofta träffarman Amerikaner som pratar danska liksom?

I lördags volontärsarbetade vi igen men på en skola för småbarn. De hade typ Halloween fest och vi var där för att hålla i massa lekar. Vivar där i 4 timmar och det var fruktansvärt varmt men vi fick i alla fallgratis pizza och godis så det var lugnt.

Idag tog alla elever på skolan ett stort prov, freshman,sophomore och juniors tar PSAT typ ett träningsprov och seniors tar SAT. Det ärväl typ som högskoleprovet tror jag. Kim tyckte inte att jag och Bia skullebehöva ta det så vi fick en ledig dag!

Hundarna här är så söta! Den svarta är BJ (han som försökte mörda mig i början), den svartvita är Stella och den vita är Jasper.

Likes

Comments

Till och börja med så är det höst i Texas!

Tydligen den bästa årstiden (till skillnad från Sverige).Börjar bli lite kallare men inte jättestor skillnad.

I fredags förra veckanvar det fair day, det är väl typ ett litet tivoli som kommer till stan. Det ären gång om året och är typ värsta stora grejen. De har typ massa djur och tävlingar om vem som har den största pumpan till exempel (vad jag uppfattade det som). Tyvärr kunde vi inte gå på detför vi skulle till kusten. Stranden är väl inte helt fel så vi var inte såledsna att missa the fair ändå. Stället vi åkte till heter Port Aransas och varväldigt fint. Jag och Bia åkte med Cameron (min värdbror), Melissa (hans fru)och Harlow (deras ettåriga dotter) dit. Vi var 12 stycken som åkte dit, förutomoss var det, Kim, Geoff, Ryan (min värdbror), Jessica (hans fru), Jessica (minvärdsyster) och mina värdmorföräldrar. Kim hade varnat oss flera gånger om attstranden inte är så fin som i Brasilien så våra förväntningar var inte så höga.När vi kom fram så var huset vi bodde i extremt stort. Det var 3 våningar, 6sovrum, TV i varje rum plus några fler, toa plus dusch i varje rum, ett vardagsrum plus kök pånedervåningen, ett tre gånger större kök plus vardagsrum på mellanvåningen, enbalkong, ett pokerbord, en tandemcykel och en privat pool. De hade tänkt hyraen golfbil och köra runt med men det var bara typ 100 meter till havet så vi gjordeinte det.

Jag är inte superbra på att ta bilder så tog inte så många därifrån, men jag har några i alla fall.

Dag 2 spenderades på stranden, vi satte upp ett sånt där typ tält/tak. Jag har aldrig badat i så varmt vatten… Det var bokstavligen varmare än ljummet. Det var typ fantastiskt att bada för det var så stora vågor, det var varmt och när man gick upp ur vattnet var det också varmt men inte för varmt. Det var inte så mycket människor där för att det inte är sommar längre med det var perfekt väder. Det ända som inte var perfekt var att man inte kunde se botten när man gick i vattnet. Det var inte så läskigt förrän Bia blev bränd av en brännmanet över hela magen. Efter det fick vi sitta på flaket och åka över hela stranden så det var också kul. På kvällen spelade vi massa kortspel och sen åt vi middag på en mexikansk restaurang. Fisktacos finns på typ alla mexikanska restauranger och eftersom att det typ är gjort för mig så måste jag typ äta det. Dock så är mexikansk mat fett stark. Jag beställde en ickestark fisktaco men fick en jättestark räktaco, men det var gott ändå. Dagen slutade med att vi tog bilder på stranden (som blev ganska fula för att det blåste så mycket).

Dag 3 var det dags förfiske. Vi åkte 6 på morgonen och köpte frukost på Whataburger som alla pratarom. När vi kom fram så åskade det så mycket att vi fick vänta ett tag, men senbörjade vi fiska. Det är mycket roligare att fiska när man har en typinstruktör som vet exakt vart man ska fiska för att man ska fånga något.Instruktören lärde oss massor om hur man skulle göra och när man fick napp såskrek han typ tusen saker som man skulle göra. Eftersom mitt engelskafiskarordförråd inte är så stort så fattade jag inte så mycket men det gick braändå. Jag trodde att man bara behövde kasta i kroken och sen dra upp fisken menså var det inte riktigt. Fisken var ju sjukt stark, det kändes som att jagskulle ramla ur båten. Jag höll på att fånga en superstor fisk men linan gickav, sen fångade jag en fisk som var stor men instruktören tyckte fisken var förliten för att sparas så han slängde tillbaka den. Därefter fångade jag en storfisk efter en liten brottningsmatch. Efter 5 timmar hade alla 5 fått en fiskvar förutom Geoff som fick 3… Instruktören skärde upp alla fiskar åt oss och det var typ tusen pelikaner där som åt upp resterna, de var coola. När vi kom hem badade vi i havet tills Bia blevbränd av en brännmanet igen, då gick vi till poolen istället. Till kvällsmatblev det fisk (om ni inte kunde gissat det). Det var 10 gånger värre och läskigare att ätafisken när man hade sett den dö. På kvällen spelade vi kort. De har massa nyaroliga kortspel här som de har lärt mig. Jag ska lära er när jag kommertillbaka till Sverige. Här gillar de också att typ betta saker till den somvinner. De kör inte med pengar när jag och Bia är med men den som vann skulletyp få all alkohol i hela huset. Om jag eller Bia vann så skulle vi få alltgodis i hela huset oavsett vems det är haha. Vi orkade dock inte spela klartför vi var så många. Istället gick vi till stranden och dansade och badade imörkret.

På måndagen var vi lediga från skolan för att vi åkte hemdå. När vi kom hem hittade Cameron en vandrande pinne bredvid huset (det finnslite konstiga insekter här). Vi gjorde i alla fall inget mer den dagen.
Torsdagen var det blood drive på skolan (alltså att elever donerar blod) ocheftersom att jag är med i Student Leadership så kunde jag hjälpa till. Jagjobbade under två lektioner med att gå med elever tillbaka till sina klassrum.Det tog väldigt lång tid för alla som donerade och det var många som jobbade såjag var inte till så mycket hjälp i början. Jag hjälpte i alla fall trepersoner. Målet var att låtsas vara amerikan och se om de skulle märka. Vi hanndock inte ens komma in i skolan (50 meter) innan de frågade vart jag kom ifrån,så jag skulle kunna säga att jag inte pratar som en amerikan än men det kommer.I alla fall så är det ganska coolt hur många elever som faktiskt ställer uppatt donera blod. En av killarna hade gjort det 5 gånger och den andra 2 gånger.De har 3 blood drives varje år och efter 6 gånger kan man typ få nåt slagsdiplom vilket är bra för framtiden, vad jag uppfattade det som. Förra året vardet 300 elever som donerade och den här gången var det lite färre men ändå inärheten av 300.

Vissa andra småsaker som är jättefrustrerande somutbytesstudent till exempel att miniräknaren är för bra för mig. Det finnsmiljarder saker att göra på den, den är lite som en dator (den har till och meden mus). Jag fattar inte ens hur man skriver in 5+5 på den eller hur man ritaren graf. Medan de i min klass har tränat på detta i 3 eller 4 år. Vi hade ialla fall prov i grupp och jag försökte verkligen få fram nåt svar med den därhimla miniräknaren och jag bara saktade ner alla med mina frågor om hur denfungerade, så till slut fick de bara svara på alla frågor åt mig. Det är ocksåirriterande hur de använder punkter och komman helt annorlunda än i Sverige.Matten blir så mycket svårare och så skriver de aldrig 0.5 utan bara .5 så jagråkar alltid skriva 5 istället. Så det är typ mitt liv varje dag.

I lördags var jag och Bia i skolan för att vara med på Bondapolouza. Det är typ en träff för de som vill som är med i student council. Tror jag har sagt vad student council är, det är i alla fall en typ ledarskapsklubb. Temat var camping så vissa hade pyjamas och andra hade campingkläder. Vi lekte massa lekar, kollade på lite videor och åt mat. Det var rätt så trevligt.

Annars så är livet här bra, jag är otroligt glad att jag hamnade i Texas hos den här familjen och så vidare. Hoppas allt är bra med er där hemma också!

Likes

Comments

Det blev ganska mycket i det förra inlägget så jag tänkte skriva lite mer i ett till inlägg om vad som händer här borta (ganska oviktiga saker). I lördags var Kim och Geoff på begravning ganska långt här ifrån så min värdsyster Jessica fick komma och spendera en dag med oss. Vi shoppade och åt väldigt god mat. Det är lite svårt att vara supernyttig i Amerika. Jessica frågade vad vi var sugna på och jag sa sallad, men när man beställer en liten macka med sallad på så är det inte bara en macka som kommer. Det var två stora mackor med pommes och extra bröd och chips med olika såser (mätt blir man i alla fall).

Dagen efter var det födelsedagsparty för Harlow som fyllde 1 år. Det är min värdbror Camerons barn. Så hela familjen var här.

Alla som trodde att jag antingen skulle svälta för att jag inte äter något eller äta hamburgare med pommes varje dag hade fel. Maten här är superbra, typ 2 eller 3 dagar på en hel månad som jag inte har gillat maten så mycket, vilket är förvånande med tanke på hur mycket kött de äter här. Min familj gillar att laga mat så de lagar nya saker varje dag, maträtter jag aldrig hade tänk tanken på att det fanns. De har visat hur man lagar massvis av grejer. När jag kommer hem ska jag visa hur mycket olika goda grejer man kan göra utan att det tar hela dagen. De äter också sallad varje dag. Vi äter ute på olika ställen varje fredag (finns miljarder bra restauranger här. Hamburgare från en snabbmatskedja är inget min familj frivilligt skulle äta så snabbmat blir det inte. Så maten här är inga problem. Tro det eller ej men de första 3 veckorna åt jag en köttmacka till lunch varje dag och det var extremt gott. Så maten är god och ganska nyttig om man bortser från de extrema portionerna man får (och skippar förrätten). Någon dag ska jag laga svensk mat men har lite svårt att hinna med.

Något som är ganska känt är Amerikas alla klubbar. Jag räknade till ca 150 klubbar som min skola har. Det går till så att megalunch (lunchrasten) är uppdelat i två delar (A-lunch och B-lunch) och på måndagen under A-lunch så finns det kanske 10 olika klubbar man kan gå till och samma sak under B-lunch. Har man en klubb under A-lunch som man vill gå till så kan man göra det och äta under B-lunch eller tvärtom. Man kan också gå till lärare för att få hjälp med läxor och sånt. Det är lite invecklat men här är i alla fall några exempel på klubbar: Bible study club, drama club, sing offs sectionals, chess club, nap club, french club, Harry Potter club, business prof of america, math club, science club, soccer club, key club, osv... Jag har testat på Yoga club, Ping Pong club och UIL Number Sense. Yoga var kul även om vi bara var 4 stycken. Pingis var kul men vissa var så dåliga, de fick inte över bollen på andra sidan. Den sista testade jag bara för att det är Kims klubb och jag hade ingen annan stans att vara. Men jag lärde mig bra saker, typ enklare sätt att räkna matte i huvudet. Klubbarna här är i alla fall inte som man tänkt sig, de håller på i 20 minuter och det är lärare som håller i klubbarna. Det är inte alls många som kommer till klubbarna men det kanske blir fler når fler vet om att de finns. Imorgon ska jag under lunchen på någon infogrej så att jag kan hjälpa till under blood driven nästa vecka. Utbytesstudenter kan inte donera blod men vi ska hjälpa de som donerar blod.

På tal om något annat så är min rädsla för att svarta änkan ska hoppa fram inte så stor. Jag kan gå i gräset med flip flops även om gräset här har så mycket insekter att det är helt sjukt. Grodorna är som sagt miljarder, ödlor finns det verkligen gott om och spindlarna kryper överallt. Syrsor börjar förstå att hösten kommer och vill gömma sig inomhus i skolan och på affärer, extremt äckliga saker. Idag visade Geoff oss ormen som han hittade för två veckor sedan, den lever i ett litet hål och är orange med ränder, riktigt stor och äcklig.

Här är lite mer av baksidan på vårat hus.

Likes

Comments

Det har snart gått två veckor sen sist och det har hänt en hel del. För variationens skull så tänkte jag visa de flesta bilder jag tagit de senaste två veckorna :)

Jag och Bia åkte för två veckor sedan till Six Flags med två danskar, en tysk och deras mamma. Det var väldigt kul men tror vi hann åka typ 5 -6 karuseller på hela dagen pga köerna och regnet.

Jag och Bia lärde oss hur man dansar cowboydans (som jag kallar det), tror det hette typ 2 steg eller något. Men man kan ju inte dansa som en cowboy utan cowboykläder.

Varje dag 3:e lektionen ställer sig alla upp och säger "pledge of allegiance". Sen kollar vi på en kort film om typ vad som händer på skolan den dagen (två dagar i rad spelade de en svensk låt i slutet!).

Jag har också insett att varje klassrum på skolan har två flaggor i sitt klassrum, USAs flagga och Texas flagga. Människor från Texas är så stolta att vara från Texas så man ser ofta bara en Texasflagga eller en Texasflagga plus USAs flagga på allas tomter, affärer, skolor, vägar osv.

Alla på skolan är också väldigt stolta över sin skola och sitt team och allt. Man kan köpa Canyon Cougar tröjor på mataffären och man måste i princip ha en sådan när man håller på med sporter. De finns i alla olika former, Men alla är röda eller vita (kanske grå) för att det är skolans färger. Eleverna kommer ofta till skolan i bara ett par jeans och en skol T-shirt.

Det är fotbollsmatch (amerikansk fotboll) varje fredag och fotbollsspelarna går till sin favoritlärare för att ge hen sin T-shirt typ. Nästan alla lärare som har fått en har sen på sig den resten av dagen. Både lärare och elever har rött på sig på fredagar och är supertaggade på match. Här är tröjan som Kim fick (tröjorna är ganska stora).

På tal om något helt annat så har jag köpt Swedish fish. Den amerikanska versionen är mycket godare än den svenska tbh.

Såna här muggar har alla här. Man går alltså runt hela dagarna med gigantiska muggar i handen (allt är större i Texas). Kim klagar på de tyskarna som gjorde mugghållarna i bilen för små.. Nu har jag och Bia i alla fall fått våra namn på muggarna.

Att go floating är att njuta av livet. New Braunfels är bland annat känd för att ha väldigt fina floder som man kan åka på.. Man åker i alla fall ner för floden i sån här ring. Kim och Geoff sa att det var skönt att det inte var så varmt den dagen, medan jag fick hoppa i vattnet för att solen brände så hårt. Jag och Kim snorklade även en bit,. Miljön var också sååå vacker (tyvärr har jag inga bilder för att jag inte ville utsätta mobilen för solen eller vattnet). Ska man på semester så ska man till New Braunfels och åka ner för floden.

I torsdags var det ett Black Out Pep Rally. Det är ett pep rally fast det är mörkt och alla har vita tröjor så man lyser i mörkret. Dansarna, dansade, cheerleadarna dansade, colorguard dansade med flaggor, bandet spelade osv. I slutet springer alla upp på golvet och dansar. Vissa låtar som bandet spelar kan alla dansen till, så typ en idrottshall full med människor som dansar samma dans får en att se likheterna mellan high school musical och verkligheten.

IDagen efter var det dags för Homecoming. Det är då en en fotbollsmatch där gamla studenter kommer tillbaka och hälar på eller nåt sånt där. Lite svårt att fatta allt som händer här men Homecoming är en ganska stor grej här. Typ flera veckor har vissa satt upp lappar och grejer som säger att man ska rösta på de till Homecoming Queen och King. Vissa skolor har också en dans, typ liknande balen tror jag, att alla klär upp sig och så går man med sin dejt till dansen. Men jag vet inte riktigt för min skola hade bestämt att inte ha någon dans det här året (så det är bara de nominerade Homcoming Queen och King som klär upp sig). Hela veckar har också varit typ dress up days så man har klätt ut sig till till olika saker varje dag. Det var en del som klädde ut sig men inte så många om man jämför med hur många som går på skolan. En av dagarna var det safari tema och en annan typ cowboy.

På själva Homecoming dagen så är det en stor tradition i Texas att man har typ "mums". Det går inte riktigt att förklara vad det är men ni kan se på bilden. På bilden är det en mum som min kompis gjorde själv så hon gjorde väl typ den enklaste varianten. Kortfattat så fanns det många som hade mycket mer extrema mums. De är stora och går nästan ner till fötterna och vissa har fler än en. Det funkar så att en kille eller tjej frågar den andra någonting och så köper killen en stor mum till tjejen som hon har på tröjan. Sen köper tjejen en mindre mum till killen som han ska ha på armen. Man kan även ha på sig mums utan att bli frågad men de är tydligen ganska dyra. Har man tid kan man göra en själv men min kompis sa att det tog 2 timmar för henne. Det kändes som julafton för att alla hade rött på sig och alla gick runt med plingande, glittriga, stora, röda saker.

På kvällen var själva matchen, min första amerikanska fotbollsmatch! Helt ärligt var det den tråkigaste sporten jag har kollat på.. Alltså de sparkade bollen, sprang 10 meter sen blev de nertacklade och då stannade hela spelet och det tog typ en minut innan de spelade igen. Det var liksom ingen drama när de stannade hela tiden. Jag fattade ingenting av reglerna, den danska utbytesstudenten spelade amerikansk fotboll (inte den matchen) så han försökte förklara reglerna men det fanns inte mycket logik. Det var i alla fall intressant och det var tydligen första gången på väldigt länge som vi vann.

Halvtidspausen var roligast, det var ett helt band som spelade (typ över 100 människor tror jag) och massa dansare som sprang runt osv. Det var värsta showen! Sen kom de nominerade till Homecoming Queen and King i sina klänningar och kostymer för att se vem som får titeln. De näst längst till höger (min typ kompis) blev Queen and King.

Efter matchen åkte vi till Gruene Hall (där man shoppar, dricker vin, äter mat och kollar på konserter. Det var mysigt, vi träffade några av Kim och Geoff kompisar och man kan förstå att de kommer från Texas... det är mycket frågor på en gång, men de är väldigt snälla.

En helt annan sak. Jag har ätit min första breakfast taco, viket är väldigt populärt här. det är typ grejs (finns miljarder olika saker att välja mellan) i ett tortillabröd. Kim valde typ bönor och ost åt oss och det var faktiskt ganska gott. När hon sa till eleverna och lärarna att det var första gången vi skulle testa det så blev de bokstavligen helt chockade som att det inte var mänskligt att aldrig ha testat en breakfast taco.

Det var det... Om 3 dagar åker vi till stranden. Vi ska på en 4 dagars helg till Port Aransas och typ bada, sola, fiska, shoppa och sånt för att Kim fyller år imorgon. För de som vill veta. Kram :)

Likes

Comments

Snart 3 veckor har gått och jag har lärt mig en hel del om livet i Texas. Saker jag hade problem med i början men börjar lära mig nu. Hur man sätter på värmen i duschen, hur man öppnar skåpet till tennisen, hitta till alla lektioner, hur man sätter på Tv:n och hur man svarar på ett multiple choice test. Utöver det börjar det bli mer och mer normalt att gå inomhus med skor och jag dricker aldrig vatten utan is i. Jag börjar undra lite hur det kommer kännas att komma hem till Sverige efter 10 månader här. Det är väldigt annorlunda.

Förståelsen för betygsystemet och allt inom skolan börjar ökamen jag har en hel del kvar att lära mig. Att ha bättre betyg än andra ärviktigt här, det är lite som en tävling. Är man topp 10% i skolan så blir manautomatiskt accepterad till alla universitet i hela Texas (förutom ett).

Som sagt får man betyg på typ allt man gör. Jag hade etttest i geografi och vi fick använda alla anteckningar. På engelskan får manbetyg på ATT man läser på lektionen när hon säger att man ska göra det i 10minuter. Det spelar ingen roll om man förstår vad man läser bara man kollar neri boken. Vi hade även ett test i engelska, typ ord som man skulle veta vad debetydde. Jag pluggade på dem och lärde mig skriva ordet från att sedefinitionen och tvärt om. När vi sen skulle ha testet fick vi 10 min attplugga innan och hon gick igenom alla 10 ord precis innan. Provet vi fick var paraihop rätt ord med rätt definition, plus att vi fick bilder till varje ord. Detvar tråkigt lätt.

Man får läxor nästan varje dag här. Vilket jag inte alls ärvan vid. I Sverige är det bara eget ansvar att göra allt. Här är detbokstavligen gör man läxan får man ofta 100 poäng (oavsett om det är rätt ellerfel), gör man det inte så får man noll (vilket påverkar slutbetyget). Grejen äratt man bara får en dag på sig. Man kan dock alltid få någon extra dag om manär utbytesstudent.

På måndag börjar ”megalunch”, vilket betyder att vi får entimmes lunch istället för en halvtimme. Det finns dock en hel del regler omdetta. Man kan gå till olika klassrum för att göra test som man missat eller fåhjälp av lärarna, man kan gå med i klubbar som har möten under lunchen, man kanköa i kafeterian i en halvtimme eller så kan man bara äta lunch och hänga medkompisar. Men man får inte gå i korridorerna under lunchen. De första 5minuterna måste man bestämma vart man ska, har man gått in i ett klassrum såmåste man stanna där i en halvtimme för att sen få 5 min att förflytta sig tillen annan plats. De har alltså en hel del regler här. Man får inte heller sittaute och äta förutom på en liten uteplats.
Det finns både för och nackdelar med både det amerikanskaoch svenska skolsystemet, men det är väldigt intressant :)

Likes

Comments