Höstveckan är över, nu är det sommar igen. Nejmen det var envecka som var lite kallare (20-25 grader) så man frös ju lite, men nu är det 30grader igen.

Det har inte hänt jättemycket sen sist. I onsdags för två veckorsedan var det early dismissal så vi fick gå hem 2 timmar tidigare. Det betyderatt alla lektionerna var 33 minuter! vilket är helt sjukt. Tider är en storgrej här. Att alla står i klassrummet tryckta mot dörren kl 10:00 för att väntatill 10:01 på att klockan skulle ringa är intressant, om man jämför med Sverigedär man kommer och går lite hur som helst och slutar alltid lektionernatidigare, så att man får 20 minuters rast för att stanna i samma klassrum ochvänta på läraren. Det är alltså helt tvärtom här. På franskan lär sig deamerikanska eleverna hur det normala klocksystemet fungerar, tex att 5 pm är 17osv. Det var tydligen jättesvårt, så ibland har jag i alla fall lite fördelar.

Här är en bild på The Grand Canyon Hallway, den är proppfull med människor på morgonen innan man får gå in i skolan och på lunchen då alla sitter på golvet och äter.

I torsdags för två veckor sen hade vi möjlighet till volontärsarbete så jag och Bia plus 13 andra elever från Student Council åkte till en food bank i New Braunfels. Där kan människor som av olika anledningar inte har råd med mat, få gratis mat typ. Jag fattade inte riktigt hur systemet fungerade men det var typ en mataffär där man handlade med poäng som man får nya varje månad, eller något sånt. I alla fall så måste man göra 10 timmar av community service var 9:onde månad så nu är vi närmare målet. De gick igenom hur allt fungerade och sen gick alla och började plocka med grejer. Jag och Bia råkade få städjobbet, vilket inte var något problem. Det var bara det att jag aldrig har använt en sån där sopmoppgrej. När vi var klara sorterade vi jordgubbar. Det sorgliga var att alla jordgubbar var bruna och dåliga men man skulle bara ta bort de som var katastrofer, till exempel att det var mögel runt hela jordgubben. De som inte var katastrofer kunde man bara skära bort det bruna och sen äta den. Jag har i alla fall erfarenhet av jordgubbar sen tidigare J. Hela grejen med en food bank var väldigt intressant. Man tänker ”är det verkligen så många som inte har råd med mat?”. Jag kommer inte ihåg exakt hur många men det är ett helt otroligt stort antal människor som får mat därifrån varje dag. Flera tusen människor får mat därifrån varje vecka och det är bara i New Braunfels tror jag. Det finns en i San Antonio och det kommer ca 1000 människor dit och äter eller hämtar mat varje dag.

På fredagen för 2 veckor sedan var det ”pink out” vilketbetyder att man ska ha på sig rosa kläder för att stötta cancerforskning. Detvar ganska många både tjejer och killar som hade rosa och många lärare. De sominte hade rosa hade rött eftersom fredagar är matchdagar och rött är skolansfärg. Man kunde köpa rosa T-shirts för att stötta skolans team ivolleybollmatchen som var och lite av pengarna gick till cancerforskning. Kimköpte en varsin tröja till mig och Bia, vi funderade på att se matchen men detblev inte så.

Jag börjar samla på mig lite T-shirts nu, man får typ en T-shirt för varenda event man är på och klubbar och sporter och allt.

Det är väldigt intressant hur engagerade många är här. ISverige går man till skolan och sen hem. Här är man med i klubbar, gör olikaprojekt, försöker få in pengar till välgörenhet, gör community service osv.Torsdagar är lite speciella för då kommer ganska många elever med typuniformer. Alla som har ROTC som en lektion måste ha det. Alla tjejer har enspeciell frisyr. ROTC står för Reserve Officer Training Corps. Jag pratade mednågon tjej om det och vad jag fattade så förbereder man sig lite om man vill gåmed i armén, hann inte prata så länge så jag fick inte reda på vad de görriktigt men det ser coolt ut när de går runt på led i sina uniformer och kollarrakt framåt. Någon kille sa att de behövde stå och kolla rakt fram i typ 20minuter och om de rörde på sig så fick de 5 minuter extra.

Lördagen dagen efter var ganska produktiv, jag hadesovmorgon sen städade jag mitt rum och toaletten, jag tvättade mina kläder,lekte med hundarna och sen gick vi och fiskade i dammen. Bia fångade två småfiskar och jag fångade en fisk. Att hålla en fisk i munnen var en speciellupplevelse… man såg ju in i magen på den och alla ben! Vi släppte i alla fall tillbakafiskarna. Men det var en så perfekt dag, en oktoberdag här är som en perfektsommardag i Sverige.

Efter det målade jag naglarna och så åkte vi till GrueneHall för att träffa Kims kusin och äta lunch. Det var trevligt, jag och Biagick till floden och så shoppade vi lite. Vi såg någon tjej från New Braunfelssom sjöng och hon hade varit i Ludvika och uppträtt på någon restaurang. Vidfyra åkte vi till vår kompis Alex. Vi träffade henne två dagar. Nån timmesenare åkte vi till Six Flags med henne för att gå på Fright Fest. Det varmassa Halloween dekorationer men det var inte så läskigt som vi trodde. Viskulle gå in i något spökhus trodde vi men det var bara en gång med typ 2utklädda människor som gick förbi. Däremot är ju karusellerna alltid roliga ochdet var inte sådär kokhett som det skulle varit om vi var där tidigare underdagen. Med ett säsongspass och en familj som gärna skjutsar oss överallt kännerjag att jag typ bor på Six Flags. Har varit där 3 gånger hittills och planeraratt åka dit många fler gånger.

På onsdagen förra veckan var jag på Student Council möte ochdå hjälpte vi en lärare att sätta upp typ affischer. När jag pratade så kolladehan på mig som om jag var värsta annorlunda och efter en stund kom han framtill mig och började prata danska. Jag bara ”eh what?” så sa jag att jag varsvensk. Han hörde på min accent att jag var från Skandinavien. Hur ofta träffarman Amerikaner som pratar danska liksom?

I lördags volontärsarbetade vi igen men på en skola för småbarn. De hade typ Halloween fest och vi var där för att hålla i massa lekar. Vivar där i 4 timmar och det var fruktansvärt varmt men vi fick i alla fallgratis pizza och godis så det var lugnt.

Idag tog alla elever på skolan ett stort prov, freshman,sophomore och juniors tar PSAT typ ett träningsprov och seniors tar SAT. Det ärväl typ som högskoleprovet tror jag. Kim tyckte inte att jag och Bia skullebehöva ta det så vi fick en ledig dag!

Hundarna här är så söta! Den svarta är BJ (han som försökte mörda mig i början), den svartvita är Stella och den vita är Jasper.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Till och börja med så är det höst i Texas!

Tydligen den bästa årstiden (till skillnad från Sverige).Börjar bli lite kallare men inte jättestor skillnad.

I fredags förra veckanvar det fair day, det är väl typ ett litet tivoli som kommer till stan. Det ären gång om året och är typ värsta stora grejen. De har typ massa djur och tävlingar om vem som har den största pumpan till exempel (vad jag uppfattade det som). Tyvärr kunde vi inte gå på detför vi skulle till kusten. Stranden är väl inte helt fel så vi var inte såledsna att missa the fair ändå. Stället vi åkte till heter Port Aransas och varväldigt fint. Jag och Bia åkte med Cameron (min värdbror), Melissa (hans fru)och Harlow (deras ettåriga dotter) dit. Vi var 12 stycken som åkte dit, förutomoss var det, Kim, Geoff, Ryan (min värdbror), Jessica (hans fru), Jessica (minvärdsyster) och mina värdmorföräldrar. Kim hade varnat oss flera gånger om attstranden inte är så fin som i Brasilien så våra förväntningar var inte så höga.När vi kom fram så var huset vi bodde i extremt stort. Det var 3 våningar, 6sovrum, TV i varje rum plus några fler, toa plus dusch i varje rum, ett vardagsrum plus kök pånedervåningen, ett tre gånger större kök plus vardagsrum på mellanvåningen, enbalkong, ett pokerbord, en tandemcykel och en privat pool. De hade tänkt hyraen golfbil och köra runt med men det var bara typ 100 meter till havet så vi gjordeinte det.

Jag är inte superbra på att ta bilder så tog inte så många därifrån, men jag har några i alla fall.

Dag 2 spenderades på stranden, vi satte upp ett sånt där typ tält/tak. Jag har aldrig badat i så varmt vatten… Det var bokstavligen varmare än ljummet. Det var typ fantastiskt att bada för det var så stora vågor, det var varmt och när man gick upp ur vattnet var det också varmt men inte för varmt. Det var inte så mycket människor där för att det inte är sommar längre med det var perfekt väder. Det ända som inte var perfekt var att man inte kunde se botten när man gick i vattnet. Det var inte så läskigt förrän Bia blev bränd av en brännmanet över hela magen. Efter det fick vi sitta på flaket och åka över hela stranden så det var också kul. På kvällen spelade vi massa kortspel och sen åt vi middag på en mexikansk restaurang. Fisktacos finns på typ alla mexikanska restauranger och eftersom att det typ är gjort för mig så måste jag typ äta det. Dock så är mexikansk mat fett stark. Jag beställde en ickestark fisktaco men fick en jättestark räktaco, men det var gott ändå. Dagen slutade med att vi tog bilder på stranden (som blev ganska fula för att det blåste så mycket).

Dag 3 var det dags förfiske. Vi åkte 6 på morgonen och köpte frukost på Whataburger som alla pratarom. När vi kom fram så åskade det så mycket att vi fick vänta ett tag, men senbörjade vi fiska. Det är mycket roligare att fiska när man har en typinstruktör som vet exakt vart man ska fiska för att man ska fånga något.Instruktören lärde oss massor om hur man skulle göra och när man fick napp såskrek han typ tusen saker som man skulle göra. Eftersom mitt engelskafiskarordförråd inte är så stort så fattade jag inte så mycket men det gick braändå. Jag trodde att man bara behövde kasta i kroken och sen dra upp fisken menså var det inte riktigt. Fisken var ju sjukt stark, det kändes som att jagskulle ramla ur båten. Jag höll på att fånga en superstor fisk men linan gickav, sen fångade jag en fisk som var stor men instruktören tyckte fisken var förliten för att sparas så han slängde tillbaka den. Därefter fångade jag en storfisk efter en liten brottningsmatch. Efter 5 timmar hade alla 5 fått en fiskvar förutom Geoff som fick 3… Instruktören skärde upp alla fiskar åt oss och det var typ tusen pelikaner där som åt upp resterna, de var coola. När vi kom hem badade vi i havet tills Bia blevbränd av en brännmanet igen, då gick vi till poolen istället. Till kvällsmatblev det fisk (om ni inte kunde gissat det). Det var 10 gånger värre och läskigare att ätafisken när man hade sett den dö. På kvällen spelade vi kort. De har massa nyaroliga kortspel här som de har lärt mig. Jag ska lära er när jag kommertillbaka till Sverige. Här gillar de också att typ betta saker till den somvinner. De kör inte med pengar när jag och Bia är med men den som vann skulletyp få all alkohol i hela huset. Om jag eller Bia vann så skulle vi få alltgodis i hela huset oavsett vems det är haha. Vi orkade dock inte spela klartför vi var så många. Istället gick vi till stranden och dansade och badade imörkret.

På måndagen var vi lediga från skolan för att vi åkte hemdå. När vi kom hem hittade Cameron en vandrande pinne bredvid huset (det finnslite konstiga insekter här). Vi gjorde i alla fall inget mer den dagen.
Torsdagen var det blood drive på skolan (alltså att elever donerar blod) ocheftersom att jag är med i Student Leadership så kunde jag hjälpa till. Jagjobbade under två lektioner med att gå med elever tillbaka till sina klassrum.Det tog väldigt lång tid för alla som donerade och det var många som jobbade såjag var inte till så mycket hjälp i början. Jag hjälpte i alla fall trepersoner. Målet var att låtsas vara amerikan och se om de skulle märka. Vi hanndock inte ens komma in i skolan (50 meter) innan de frågade vart jag kom ifrån,så jag skulle kunna säga att jag inte pratar som en amerikan än men det kommer.I alla fall så är det ganska coolt hur många elever som faktiskt ställer uppatt donera blod. En av killarna hade gjort det 5 gånger och den andra 2 gånger.De har 3 blood drives varje år och efter 6 gånger kan man typ få nåt slagsdiplom vilket är bra för framtiden, vad jag uppfattade det som. Förra året vardet 300 elever som donerade och den här gången var det lite färre men ändå inärheten av 300.

Vissa andra småsaker som är jättefrustrerande somutbytesstudent till exempel att miniräknaren är för bra för mig. Det finnsmiljarder saker att göra på den, den är lite som en dator (den har till och meden mus). Jag fattar inte ens hur man skriver in 5+5 på den eller hur man ritaren graf. Medan de i min klass har tränat på detta i 3 eller 4 år. Vi hade ialla fall prov i grupp och jag försökte verkligen få fram nåt svar med den därhimla miniräknaren och jag bara saktade ner alla med mina frågor om hur denfungerade, så till slut fick de bara svara på alla frågor åt mig. Det är ocksåirriterande hur de använder punkter och komman helt annorlunda än i Sverige.Matten blir så mycket svårare och så skriver de aldrig 0.5 utan bara .5 så jagråkar alltid skriva 5 istället. Så det är typ mitt liv varje dag.

I lördags var jag och Bia i skolan för att vara med på Bondapolouza. Det är typ en träff för de som vill som är med i student council. Tror jag har sagt vad student council är, det är i alla fall en typ ledarskapsklubb. Temat var camping så vissa hade pyjamas och andra hade campingkläder. Vi lekte massa lekar, kollade på lite videor och åt mat. Det var rätt så trevligt.

Annars så är livet här bra, jag är otroligt glad att jag hamnade i Texas hos den här familjen och så vidare. Hoppas allt är bra med er där hemma också!

Likes

Comments

Det blev ganska mycket i det förra inlägget så jag tänkte skriva lite mer i ett till inlägg om vad som händer här borta (ganska oviktiga saker). I lördags var Kim och Geoff på begravning ganska långt här ifrån så min värdsyster Jessica fick komma och spendera en dag med oss. Vi shoppade och åt väldigt god mat. Det är lite svårt att vara supernyttig i Amerika. Jessica frågade vad vi var sugna på och jag sa sallad, men när man beställer en liten macka med sallad på så är det inte bara en macka som kommer. Det var två stora mackor med pommes och extra bröd och chips med olika såser (mätt blir man i alla fall).

Dagen efter var det födelsedagsparty för Harlow som fyllde 1 år. Det är min värdbror Camerons barn. Så hela familjen var här.

Alla som trodde att jag antingen skulle svälta för att jag inte äter något eller äta hamburgare med pommes varje dag hade fel. Maten här är superbra, typ 2 eller 3 dagar på en hel månad som jag inte har gillat maten så mycket, vilket är förvånande med tanke på hur mycket kött de äter här. Min familj gillar att laga mat så de lagar nya saker varje dag, maträtter jag aldrig hade tänk tanken på att det fanns. De har visat hur man lagar massvis av grejer. När jag kommer hem ska jag visa hur mycket olika goda grejer man kan göra utan att det tar hela dagen. De äter också sallad varje dag. Vi äter ute på olika ställen varje fredag (finns miljarder bra restauranger här. Hamburgare från en snabbmatskedja är inget min familj frivilligt skulle äta så snabbmat blir det inte. Så maten här är inga problem. Tro det eller ej men de första 3 veckorna åt jag en köttmacka till lunch varje dag och det var extremt gott. Så maten är god och ganska nyttig om man bortser från de extrema portionerna man får (och skippar förrätten). Någon dag ska jag laga svensk mat men har lite svårt att hinna med.

Något som är ganska känt är Amerikas alla klubbar. Jag räknade till ca 150 klubbar som min skola har. Det går till så att megalunch (lunchrasten) är uppdelat i två delar (A-lunch och B-lunch) och på måndagen under A-lunch så finns det kanske 10 olika klubbar man kan gå till och samma sak under B-lunch. Har man en klubb under A-lunch som man vill gå till så kan man göra det och äta under B-lunch eller tvärtom. Man kan också gå till lärare för att få hjälp med läxor och sånt. Det är lite invecklat men här är i alla fall några exempel på klubbar: Bible study club, drama club, sing offs sectionals, chess club, nap club, french club, Harry Potter club, business prof of america, math club, science club, soccer club, key club, osv... Jag har testat på Yoga club, Ping Pong club och UIL Number Sense. Yoga var kul även om vi bara var 4 stycken. Pingis var kul men vissa var så dåliga, de fick inte över bollen på andra sidan. Den sista testade jag bara för att det är Kims klubb och jag hade ingen annan stans att vara. Men jag lärde mig bra saker, typ enklare sätt att räkna matte i huvudet. Klubbarna här är i alla fall inte som man tänkt sig, de håller på i 20 minuter och det är lärare som håller i klubbarna. Det är inte alls många som kommer till klubbarna men det kanske blir fler når fler vet om att de finns. Imorgon ska jag under lunchen på någon infogrej så att jag kan hjälpa till under blood driven nästa vecka. Utbytesstudenter kan inte donera blod men vi ska hjälpa de som donerar blod.

På tal om något annat så är min rädsla för att svarta änkan ska hoppa fram inte så stor. Jag kan gå i gräset med flip flops även om gräset här har så mycket insekter att det är helt sjukt. Grodorna är som sagt miljarder, ödlor finns det verkligen gott om och spindlarna kryper överallt. Syrsor börjar förstå att hösten kommer och vill gömma sig inomhus i skolan och på affärer, extremt äckliga saker. Idag visade Geoff oss ormen som han hittade för två veckor sedan, den lever i ett litet hål och är orange med ränder, riktigt stor och äcklig.

Här är lite mer av baksidan på vårat hus.

Likes

Comments

Det har snart gått två veckor sen sist och det har hänt en hel del. För variationens skull så tänkte jag visa de flesta bilder jag tagit de senaste två veckorna :)

Jag och Bia åkte för två veckor sedan till Six Flags med två danskar, en tysk och deras mamma. Det var väldigt kul men tror vi hann åka typ 5 -6 karuseller på hela dagen pga köerna och regnet.

Jag och Bia lärde oss hur man dansar cowboydans (som jag kallar det), tror det hette typ 2 steg eller något. Men man kan ju inte dansa som en cowboy utan cowboykläder.

Varje dag 3:e lektionen ställer sig alla upp och säger "pledge of allegiance". Sen kollar vi på en kort film om typ vad som händer på skolan den dagen (två dagar i rad spelade de en svensk låt i slutet!).

Jag har också insett att varje klassrum på skolan har två flaggor i sitt klassrum, USAs flagga och Texas flagga. Människor från Texas är så stolta att vara från Texas så man ser ofta bara en Texasflagga eller en Texasflagga plus USAs flagga på allas tomter, affärer, skolor, vägar osv.

Alla på skolan är också väldigt stolta över sin skola och sitt team och allt. Man kan köpa Canyon Cougar tröjor på mataffären och man måste i princip ha en sådan när man håller på med sporter. De finns i alla olika former, Men alla är röda eller vita (kanske grå) för att det är skolans färger. Eleverna kommer ofta till skolan i bara ett par jeans och en skol T-shirt.

Det är fotbollsmatch (amerikansk fotboll) varje fredag och fotbollsspelarna går till sin favoritlärare för att ge hen sin T-shirt typ. Nästan alla lärare som har fått en har sen på sig den resten av dagen. Både lärare och elever har rött på sig på fredagar och är supertaggade på match. Här är tröjan som Kim fick (tröjorna är ganska stora).

På tal om något helt annat så har jag köpt Swedish fish. Den amerikanska versionen är mycket godare än den svenska tbh.

Såna här muggar har alla här. Man går alltså runt hela dagarna med gigantiska muggar i handen (allt är större i Texas). Kim klagar på de tyskarna som gjorde mugghållarna i bilen för små.. Nu har jag och Bia i alla fall fått våra namn på muggarna.

Att go floating är att njuta av livet. New Braunfels är bland annat känd för att ha väldigt fina floder som man kan åka på.. Man åker i alla fall ner för floden i sån här ring. Kim och Geoff sa att det var skönt att det inte var så varmt den dagen, medan jag fick hoppa i vattnet för att solen brände så hårt. Jag och Kim snorklade även en bit,. Miljön var också sååå vacker (tyvärr har jag inga bilder för att jag inte ville utsätta mobilen för solen eller vattnet). Ska man på semester så ska man till New Braunfels och åka ner för floden.

I torsdags var det ett Black Out Pep Rally. Det är ett pep rally fast det är mörkt och alla har vita tröjor så man lyser i mörkret. Dansarna, dansade, cheerleadarna dansade, colorguard dansade med flaggor, bandet spelade osv. I slutet springer alla upp på golvet och dansar. Vissa låtar som bandet spelar kan alla dansen till, så typ en idrottshall full med människor som dansar samma dans får en att se likheterna mellan high school musical och verkligheten.

IDagen efter var det dags för Homecoming. Det är då en en fotbollsmatch där gamla studenter kommer tillbaka och hälar på eller nåt sånt där. Lite svårt att fatta allt som händer här men Homecoming är en ganska stor grej här. Typ flera veckor har vissa satt upp lappar och grejer som säger att man ska rösta på de till Homecoming Queen och King. Vissa skolor har också en dans, typ liknande balen tror jag, att alla klär upp sig och så går man med sin dejt till dansen. Men jag vet inte riktigt för min skola hade bestämt att inte ha någon dans det här året (så det är bara de nominerade Homcoming Queen och King som klär upp sig). Hela veckar har också varit typ dress up days så man har klätt ut sig till till olika saker varje dag. Det var en del som klädde ut sig men inte så många om man jämför med hur många som går på skolan. En av dagarna var det safari tema och en annan typ cowboy.

På själva Homecoming dagen så är det en stor tradition i Texas att man har typ "mums". Det går inte riktigt att förklara vad det är men ni kan se på bilden. På bilden är det en mum som min kompis gjorde själv så hon gjorde väl typ den enklaste varianten. Kortfattat så fanns det många som hade mycket mer extrema mums. De är stora och går nästan ner till fötterna och vissa har fler än en. Det funkar så att en kille eller tjej frågar den andra någonting och så köper killen en stor mum till tjejen som hon har på tröjan. Sen köper tjejen en mindre mum till killen som han ska ha på armen. Man kan även ha på sig mums utan att bli frågad men de är tydligen ganska dyra. Har man tid kan man göra en själv men min kompis sa att det tog 2 timmar för henne. Det kändes som julafton för att alla hade rött på sig och alla gick runt med plingande, glittriga, stora, röda saker.

På kvällen var själva matchen, min första amerikanska fotbollsmatch! Helt ärligt var det den tråkigaste sporten jag har kollat på.. Alltså de sparkade bollen, sprang 10 meter sen blev de nertacklade och då stannade hela spelet och det tog typ en minut innan de spelade igen. Det var liksom ingen drama när de stannade hela tiden. Jag fattade ingenting av reglerna, den danska utbytesstudenten spelade amerikansk fotboll (inte den matchen) så han försökte förklara reglerna men det fanns inte mycket logik. Det var i alla fall intressant och det var tydligen första gången på väldigt länge som vi vann.

Halvtidspausen var roligast, det var ett helt band som spelade (typ över 100 människor tror jag) och massa dansare som sprang runt osv. Det var värsta showen! Sen kom de nominerade till Homecoming Queen and King i sina klänningar och kostymer för att se vem som får titeln. De näst längst till höger (min typ kompis) blev Queen and King.

Efter matchen åkte vi till Gruene Hall (där man shoppar, dricker vin, äter mat och kollar på konserter. Det var mysigt, vi träffade några av Kim och Geoff kompisar och man kan förstå att de kommer från Texas... det är mycket frågor på en gång, men de är väldigt snälla.

En helt annan sak. Jag har ätit min första breakfast taco, viket är väldigt populärt här. det är typ grejs (finns miljarder olika saker att välja mellan) i ett tortillabröd. Kim valde typ bönor och ost åt oss och det var faktiskt ganska gott. När hon sa till eleverna och lärarna att det var första gången vi skulle testa det så blev de bokstavligen helt chockade som att det inte var mänskligt att aldrig ha testat en breakfast taco.

Det var det... Om 3 dagar åker vi till stranden. Vi ska på en 4 dagars helg till Port Aransas och typ bada, sola, fiska, shoppa och sånt för att Kim fyller år imorgon. För de som vill veta. Kram :)

Likes

Comments

Snart 3 veckor har gått och jag har lärt mig en hel del om livet i Texas. Saker jag hade problem med i början men börjar lära mig nu. Hur man sätter på värmen i duschen, hur man öppnar skåpet till tennisen, hitta till alla lektioner, hur man sätter på Tv:n och hur man svarar på ett multiple choice test. Utöver det börjar det bli mer och mer normalt att gå inomhus med skor och jag dricker aldrig vatten utan is i. Jag börjar undra lite hur det kommer kännas att komma hem till Sverige efter 10 månader här. Det är väldigt annorlunda.

Förståelsen för betygsystemet och allt inom skolan börjar ökamen jag har en hel del kvar att lära mig. Att ha bättre betyg än andra ärviktigt här, det är lite som en tävling. Är man topp 10% i skolan så blir manautomatiskt accepterad till alla universitet i hela Texas (förutom ett).

Som sagt får man betyg på typ allt man gör. Jag hade etttest i geografi och vi fick använda alla anteckningar. På engelskan får manbetyg på ATT man läser på lektionen när hon säger att man ska göra det i 10minuter. Det spelar ingen roll om man förstår vad man läser bara man kollar neri boken. Vi hade även ett test i engelska, typ ord som man skulle veta vad debetydde. Jag pluggade på dem och lärde mig skriva ordet från att sedefinitionen och tvärt om. När vi sen skulle ha testet fick vi 10 min attplugga innan och hon gick igenom alla 10 ord precis innan. Provet vi fick var paraihop rätt ord med rätt definition, plus att vi fick bilder till varje ord. Detvar tråkigt lätt.

Man får läxor nästan varje dag här. Vilket jag inte alls ärvan vid. I Sverige är det bara eget ansvar att göra allt. Här är detbokstavligen gör man läxan får man ofta 100 poäng (oavsett om det är rätt ellerfel), gör man det inte så får man noll (vilket påverkar slutbetyget). Grejen äratt man bara får en dag på sig. Man kan dock alltid få någon extra dag om manär utbytesstudent.

På måndag börjar ”megalunch”, vilket betyder att vi får entimmes lunch istället för en halvtimme. Det finns dock en hel del regler omdetta. Man kan gå till olika klassrum för att göra test som man missat eller fåhjälp av lärarna, man kan gå med i klubbar som har möten under lunchen, man kanköa i kafeterian i en halvtimme eller så kan man bara äta lunch och hänga medkompisar. Men man får inte gå i korridorerna under lunchen. De första 5minuterna måste man bestämma vart man ska, har man gått in i ett klassrum såmåste man stanna där i en halvtimme för att sen få 5 min att förflytta sig tillen annan plats. De har alltså en hel del regler här. Man får inte heller sittaute och äta förutom på en liten uteplats.
Det finns både för och nackdelar med både det amerikanskaoch svenska skolsystemet, men det är väldigt intressant :)

Likes

Comments

Pep rally
I fredags var det en lite speciell dag, min skola hade ett peprally. Det betyder att alla lektioner är 5 min kortare. Efter sista lektionengick vi till någon hall där det var fullt av människor. Jag pratade med någontjej och hon sa att jag kunde sitta med henne. Hon var dock en freshman så jagsatt med alla freshmans (de yngsta på skolan). Ett pep rally är någon slagsschool spirit grej så att alla ska bli peppade inför säsongens matcher av vadjag uppfattade det som. Det var extremt amerikanskt. Cheerleaderna ochdansteamet visade lite olika saker, det var danstävling och bandet spelade.Idag var även första dagen jag spelade tennis. Det var ganska kul dock väldigtvarmt. Man fryser i skolan hela tiden men när man kommer ut så ångrar man attman klagade på kylan. Det jobbiga är att jag har tennis 6th period så jag skahinna gå genom skolan, öppna skåpet, byta om och gå till tennisplanen på någraminuter. För att sedan spela i en halvtimme i värmen och bli supersvettig.Därefter ska man byta om till vanliga kläder och man hinner inte duscha på deminuterna för att sen ha 7th period. Idag var även en dag då man skulle klä utsig till en cowboy. Det var kanske inte jättemånga som gjorde det men en delmänniskor (mest lärare) hade hattar, boots och skärp.

CHS står för Canyon High School och CC står för Canyon Cougars (ungefär som wildcats i high school musical). Man ser de bokstäverna överallt och allt är rött och vitt eftersom det är skolans färger.

Under 2nd period var det brandövning, inringningsklockan låter mycket högre än brandlarmet och mer likt ett brandlarm (lite konstigt..).
Efter skolan åkte vi hem och bytte om för att sen äta på restaurang. Men det var ingen vanlig restaurang (inget är vanligt här). Det var en japansk restaurang där de typ lagade maten precis framför bordet. Ungefär som buffé på kinarestauranger i Sverige fast det var liksom bara för vårat bord. Han jonglerade lite, gjorde stora flammor och sen kastade han mat på oss i förhoppning om att vi skulle fånga den med munnen. Det var också en upplevelse. Vi var där med Cameron och hans kompis som precis hade varit i Sverige i typ 3 veckor. Han var också sådär supertrevlig som alla är här.
Här är en bild på bordet där de lagade maten.

Labor day weekend
Den här helgen var en tredagars helg bara för att det varLabor day weekend. Jag har inte riktigt fått reda på varför man firar det. EnligtKim var det något med att fira arbetare under något århundrade. Verkar intevara så många som vet varför, det är mer känt för att vara det officiellaslutet på sommaren typ. Men de flesta ser det bara som en dag ledig frånskolan. I alla fall så gjorde jag inte supermycket denna helg. Jag och Bia varoch shoppade lite. Vi hade familjemiddag med några av deras barn och föräldrar.Sen var jag, Bia och Kim på konsert. Det var någon grupp som spelade 80-talslåtar, det var rätt så trevligt. Där såg jag massor av eldflugor. De är såhäftiga! I början trodde jag det var lite gnistor här och där men sen insåg jagatt det inte fanns någon eld…

Idag har jag hjälpt människor att rösta för homecoming queen och homecoming king. Inte för att jag var till så stor hjälp dock. På engelskalektionen hade vi sten sax påse tävling och Bia vann över hela klassen. Jag kom tvåa eller trea i uppsatstävlingen. Det var typ en ”vinnaren möter” tävling så mitt bord röstade på min uppsats sen röstade det andra bordet också på min osv. Så konstigt att vinna med en engelskauppsats över massa engelsktalande, jag hade nog massa grammatiska fel. Imorgon är det early release vilket betyder att vi slutar 2 timmar tidigare. Ungefär som en ”brytdag” i Sverige förutom att man måste hinna ha alla lektioner så de kortar bara ner lektionerna tror jag.

Likes

Comments

Det känns som att veckorna här går snabbare men dagarna ärriktigt långa. Jag och Bia åker med Kim till skolan och hon behöver vara där caen timme innan skolan börjar. Man har 7 lektioner varje dag (samma lektioner isamma ordning). Efter skolan går vi till Kim och väntar i typ en timme innanhon är klar så vi kommer hem typ 5 varje dag. Men det hinner även hända väldigtmycket varje dag.

Måndagen var en ganska ”vanlig” dag. Vi hade ett mattequiz igrupp och en jag sitter med på matten är så himla snäll och väldigt bra påmatte. Jag mår lite dåligt att hon typ får göra allt pga att amerikanernaräknar på helt annorlunda sätt så jag hänger inte alls med. Men en uppgiftkunde jag i alla fall hjälpa dem med. Man får typ betyg i procent på allt mangör här. Man kan få poäng av att bara lämna in en uppgift oavsett om det ärrätt eller inte.
En sak jag saknar med Sverige är rasterna. Här har man 5 min på sig att gå tillvarje klass och när klockan ringer så ska lärarna låsa dörren. Skolan ärjättestor och 2700 elever ska på de 5 minuterna gå genom skolan för att hittanästa klassrum. Att gå från matten till Student Leadership tar 6-7 min om manskyndar sig så jag måste nog hitta en genväg.
En sak jag väntat på i ett halvår typ är att se min familj äta djungelvrål. Dethär var dagen och det var lika kul som jag hade förväntat mig. Deras minerhaha… De kommer aldrig lita på mig igen, men det var värt det.

På tisdagen ändrade jag mitt schema. Jag kom på att jag ville göra en sport och jag kunde välja mellan Tennis, Cross country och simning tror jag. Jag valde Tennis eftersom att springa typ 5 km varje dag i ca 30 grader lät inte så lockande och simning är bara inte min grej. Tyvärr kunde jag inte börja spela för att man måste ha gjort ett test hos doktorn så de kan säga att man är frisk typ. Jag fick i alla fall ett traditionellt amerikanskt skåp vilket var spännande. Däremot var det inte bara att gå till skåpet och ställa in koden utan en tjej fick följa med mig och visa hur man gör. Man måste typ vrida massa för att nollställa, vrida till siffra ett åt höger, till siffra två åt vänster plus ett extra varv och sen till siffra tre åt höger eller något liknande. Fett komplicerat men man lär sig nog.

Onsdag var också en ganska vanlig dag men jag fick 100 % påmitt fysikprov (har aldrig fått så bra på ett fysikprov i Sverige). Provet varjättelätt och jag är sämst på fysik plus att det var lite konstiga ord.Amerikanarna klagar jättemycket på att fysiken är svår men den är mycketsvårare i Sverige.

Efter skolan var det Student Council möte. Student Council är en typ klubb somhåller på mycket med community service, planera olika event och hjälpa till påskolan med lite allt möjligt. Jag måste i princip vara med i Student Councileller liknande klubb för att få gå i Student Leadership klassen. Men jag trordet kommer bli kul att träffa lite människor och göra lite volontärsarbete.
På mötet lekte vi en namnlek typ att man ska säga sitt namn och en maträtt sombörjar på samma bokstav som namnet, man ska även repetera alla andras namn ochmaträtter. Jag och Bia (de enda som inte var amerikanare) var nästan sist ochatt uttala allas namn och maträtter var så svårt. Jag fattade inte ens vad allasa, men det var intressant.

På torsdagen hände inte så väldigt mycket. Efter skolanbehövde jag och Bia gå till doktorn för att göra en typ undersökning så att vikan spela tennis. Det var lite överdrivet, man behövde fylla i ett 4 sidorlångt papper med massa underskrifter och frågor om allt (läkarundersökningenjag gjorde i Sverige räknades inte i USA…). Vi gjorde syntest, blodtryck grej,mäta/väga och massa övningar typ (det tog fett lång tid). Allt detta bara föratt få spela nybörjartennis. Men nu får jag i alla fall spela istället för attsitta och kolla!
När vi kom hem så träffade vi Ryan (Kim och Geoffs äldsta son), han var väldigttrevlig. Han kom för att lämna 3 hundar för att han ska till Colorado, så förtillfället har vi 7 hundar! Nu har jag träffat alla mina värdsyskon och de ärverkligen snälla :)

Likes

Comments

Det händer något nytt varje dag här borta så det har häntganska mycket sen senaste gången jag skrev. Min familj försöker hitta på massasaker för att vi inte ska få hemlängtan och samtidigt vill de visa allt somfinns att se. Därför jag inte hinner blogga så ofta.

I fredags åkte vi till Gruene Hall för att äta middag. Detvar jättegott men otroligt stora portioner. I Amerika mår man dåligt för attman äter så mycket men samtidigt lämnar man över hälften av maten… Gruene Hallär ett ganska känt ställe i New Braunfels där människor går för att dansa,lyssna på musik osv. Nästan alla har cowboyhatt eller cowboy boots (ellerbåda). Jag och Bia shoppade även lite i cowboy affärerna.

Dagen efter var planen Six Flags Fiesta Texas! För er sominte vet är Six Flags namnet på stora nöjesparker som är utspridda i Amerika.Fiesta Texas är en specifik nöjespark som finns i San Antonio, 45 min från därjag bor. Det var i alla fall väldigt kul. Kim och Geoff släppte av mig och Biadär på morgonen och hämtade upp oss på kvällen. Det var extremt varmt ochväldigt långa köer men karusellerna var riktigt bra. De har även en vattenparkprecis bredvid som man kan gå till vilket var väldigt skönt i den värmen.Tyvärr har jag inga bilder från Six Flags eftersom jag låste in min mobil medanjag var där.

På söndagen träffade jag Kim och Geoffs dotter Jessica. Honvar väldigt trevlig och det är så kul när deras barn berättar om hur det varnär de var yngre och vad de brukade göra osv. Jag, Bia, Jessica, Kim och minvärdmormor gick på bio, men det var inte en helt vanlig bio. Medan man kolladepå filmen så kom det typ servitörer som serverade te plus något till det. Ibörjan fick man något te och typ baconbröd. Sen kanske en halvtimmesenare kom de in med ett nytt te och en sallad. Efter ännu en halvtimme kom dein med ett nytt te och någon slags bakelse. Det var ganska coolt och man kundeäven beställa mer saker om man ville. Jag kommer helt seriöst inte ihåg vadfilmen hette men den var bra. Efter filmen åkte vi hem och åt middag. Minfamilj är väldigt bra på att laga mat så jag äter faktiskt inte så mycketonyttigt om man jämför med alla fördomar om USA. De har familjemiddagar ganskaofta vilket är mysigt när deras barn och föräldrar kommer. Cameron (minvärdbror) var också där. Han kan kasta macka med vilken sten som helst, till och med stora runda stenar…! (på tal om ingenting).

Likes

Comments

Andra dagen på Canyon High School lärde man sig mycket om Amerikaspersonlighet. Jag ska inte döma skolan efter andra dagen men idag var det verkligensom att börja mellanstadiet…

En kort genomgång av schemat:

English:
På engelskalektionen skulle vi göra en namnskylt. Vi skrev våra namn på enasidan och skulle rita det roligaste man gjort under sommarlovet på andra sidan.Man skulle helst färglägga osv. Alla ritar som man gjorde i förskoleklassen(inklusive mig) och det tog halva lektionen. Andra halvan hade vi ”stationer” manskulle gå till, en station gick ut på att man skulle gå med i twitter… (?!) Såman är i princip tvingad att skaffa ett twitterkonto för att kunna följaläraren. Har man ingen mobil får man låna skolans ipad (ska man gå tillklassrummet, ta ipaden och logga in på twitter för att kunna se vad läraren harlagt ut?).

French:
Idag pratade vi om respekt. Hela lektionen gick ut på att skriva lappar om vaddet betyder att vara respektfull (precis som på mellanstadiet).

Pre-Calc:
Vi var på möte istället för lektionen. Mötet däremot var som ett möte hadevarit i sjunde klass. Vissa elever blev utslängda för att de skötte sig dåligt.På mötet tog de upp regler. Några av reglerna var att man inte får hålla handpå skolan. Man får inte ha andra hårfärger än blont, brunt, svart, rött ochgrått. Kommer man försent till en lektion så låser de dörren och då är man heltenkelt i trubbel.

Student Leadership:
Vi kastade en boll som hade frågor på sig till varandra.

Economics:
Jag hoppas jag får ett nytt schema imorgon så jag slipper denna kurs. Vi ritadei alla fall ett zoo. Vissa djur skulle få 5 rutor medan vissa skulle få enhalv. Jag fattade absolut inte varför vi ritade djur.

Accounting:
Fattar fortfarande inte vad den kursen går ut på. Idag skrev vi våra namn plusett adjektiv om oss själva vid varje bokstav. Plus en bild såklart. Sen hängdevi upp lapparna på väggen.

Physics:
Den enda kursen idag man faktiskt fick något vettigt gjort. Jag kunde självafysiken men vissa engelska ord är bara väldigt förvirrande. Jag var i alla fallsnabbare än massa amerikaner även om jag chattade ca 50 % av tiden så det känns bra ändå.

För att förstärka mellanstadienivån så ser varje klassrum utsom en förskola. Det är täckningar, färger, bilder, texter och grejer från eleveruppsatt överallt i varje klassrum. Liksom man gör en gruppuppgift typ ”vad harvi i gruppen gemensamt” sen skriver man det på ett papper, färglägger lite ochsätter upp på väggen. Man sätter upp allt på väggen… Om någon gör enstreckgubbe så sätts den upp på väggen.

Jag låter negativ men det är jag inte, det är bara väldigtannorlunda och jag tror att det kommer bli bättre :)

Efter skolan skulle jag och Bia gå på promenad. Men viråkade gå genom skogen istället för vägen. Herre gud vad mycket insekter detfinns. Hon hade korta shorts och jag hade en kort klänning. Det var en aningläskigt. De har extremt mycket grodor och gräshoppor osv här. Kollar manner ser man garanterat en groda eller liknande. I vattnet ser det ut som attdet regnar men egentligen är det bara insekter som hoppar omkring. Efter etttag kom jag på att fågelspindlar, svarta änkan och brunspindel är de vanligastespindlarna i texas och ormar har de också. När vi äntligen hittade en plätt därdet inte var högt gräs så ställde vi oss där och slappnade av. Men det varingen öde plätt utan fullt av myror. Jag tror att det var eldmyror och googlebeskriver de som aggressiva och giftiga. Jag har så många bett på min kropp justnu och jag hoppas verkligen att det bara är vanliga myggbett.

Min förta peanut butter and jelly sandwich :P

​Stunden när man får gratis biljetter till Six Flags!!

Likes

Comments

Frågan som alla har funderat över: "Kommer Elin äta lunch ensam på toaletten?”. Svar: Nej.

Varning: det här kommer bli ett långt meddelande pga första skoldagen är ju det största som händer. :P

Första skoldagen har varit blandad, både rolig, jobbig, svår, lätt, tråkig, intressant osv. Jag har förberett mig för att åka som utbytesstudent till USA i ett år och till Texas i typ ett halvår. Jag har läst massa bloggar osv om första skoldagen. Ändå blir man förvånad av varenda grej som händer.

Den började med att jag och Bia packade våra väskor och åkte till skolan. Vi åker dit lite tidigare för att Kim ska hinna fixa i ordning allt innan eleverna kommer. Jag har hört att man inte får gå i korridorerna hur som helst. Jag trodde inte det gällde innan skolan, men det gjorde det… Liksom alla 2700 elever samlas i kafeterian tills en kvart innan vi börjar. Jag och Bia fick ett kort av Kim som sa att vi fick gå i korridorerna för att jag skulle visa Bia hur man hittar till de olika klassrummen. Det är extremt stort och alla korridorer ser likadana ut. Vissa korridorer går genom hela skolan medan vissa är uppdelade. Eftersom att varje lärare har sitt egna klassrum och det är extremt många lärare och kurser så blir det riktigt stort. När klockan var kvart över 8 släppte de in studenterna i korridorerna. Det var helt galet, har aldrig varit med om något liknande. Det var mycket värre än i filmerna.

Hela mitt schema:

Period 1, English:
Jag och Bia började med Engelska vilket var lite likt engelskan vi gjorde iSverige. Alltså typ ”ringa in rätt ord” och så ska man välja mellan by och buyeller wear och where. Det kändes lite konstigt att alla där har pratat engelskahela deras liv och de inte skulle veta skillnaden på by och buy liksom. Det varnågra som var lite svåra (ex. affect och effect) men de flesta var väldigtlätta (ex. your och you’re). I alla fall när jag och Bia sa att vi var syskontill två tjejer så kollade de ganska konstigt på oss men de var väldigt snälla.

Period 2, French:
Jag och Bia hade även franska tillsammans. Franska var faktiskt mittfavoritämne denna dag, jag kunde mer franska än jag trodde så jag kunde allt vilärde oss idag (vet inte när jag lärde mig det). Läraren var bra och elevernavar väldigt snälla. Vi gick runt i rummet och frågade varandra vad de hette påfranska och sen skulle vi skriva deras namn. Ingen kan stava till mitt namn, destavar varandras skitsvåra namn utan problem men mitt lilla namn på 4 bokstäverär tydligen riktigt svårt. Det är intressant hur amerikanare verkligen inte kansäga Elin hur mycket de än försöker (inte för att jag kan säga eller stavaderas namn heller).

Period 3, Pre-Calc:
Pre-Calc är typ en lite svårare matte. Känns bra att ha en lektion med litesmartare och mer ambitiösa elever. Jag borde kunnat matten men av någon anledninglärde jag mig aldrig riktigt hur man faktoriserar saker eller så har jag barahelt glömt bort, så det gick extremt långsamt. Läraren sa att jag var frånSverige och alla blev typ ”wow!”.

Period 4, Student Leadership:
Jag vet helt ärligt inte vad denna kurs går ut på. Antagligen att man ska lärasig någon typ ledarkunskaper. Anledningen varför Kim ville att jag skulle taden kursen var för att det är där man troligast kommer få mest kompisar. Devill ofta att utbytesstudenter ska gå i den klassen så jag tror det var 7 styckenplus att Bia ska byta till den så hälften av alla utbytesstudenter går där. Närjag gick in så skrek någon ”Hi L!” och någon annan ”Jag visste inte att duskulle vara här”. Jag blev så förvånad för jag såg honom i fredags men det endahan sa till mig var att jag har ett fint namn. Alla vid mitt bord satt ochförsökte säga mitt namn, det gick sådär. Jag har blivit kallad Alien någragånger.

Lunch:
Det konstiga med skolan just nu är att de har 3 olika luncher. De tre förstaveckorna kommer jag ha split lunch vilket betyder att jag går till StudentLeadership i 15 min sen äter vi lunch i 30 min och efter det har vi 35 min tillmed Student Leadership. Det är galet, hur mycket hinner man göra på 15 minliksom? Vi fick äta mat i klassrummet om vi ville för man hinner typ inte gåner och äta på en halvtimme när 900 elever äter samtidigt. Speciellt inte omman köper mat, där fattar jag inte hur det är tänkt…

Period 5, Economics:
Denna klass var inte speciellt kul. Det var 42 elever i ett litet klassrum såalla fick inte plats. Vi fick ett papper med frågor vi skulle svara på (1, X, 2frågor typ) om ekonomigrejs och jag fattade nästan inte ett enda ord. Förutomatt jag inte alls fattade något av orden så var det skitsvåra frågor. Jag haraldrig känt mig så osmart. När alla började bli klara och jag inte hade ringatin en enda så började jag bara ringa in så det blev något fint mönster. Senbörjade hon prata och eleverna kommenterade varenda mening. De var inte såambitiösa så det var inte en jättebra klass. Jag kommer nog byta ut den klassenför jag känner att det finns roligare saker att göra på ett amerikanskt highschool.

Period 6, Accounting:
Jag har ingen aning om vad det är för kurs. Någonting med datorer. Det enda vigjorde på hela lektionen var att logga in på datorn så jag vet inte ens om jagborde byta den eller inte. Vi får se.

Period 7, Physics:
Fysik är inte min starka sida. Det kändes som en bra grej att repetera litefysik så jag inte glömmer bort allt helt. När jag gick in där så var det sammakille igen som skrek ”Hi Elin!” och efter det är det en tjej (som jag sittermed på matten) som skriker till sin kompis ”She’s from Sweden!” och pekar påmig och alla bara ”Ohh” typ, och kollar på mig och ler. Man får liteuppmärksamhet när man är utbytesstudent och alla blir väldigt nyfikna. Själva fysikentror jag att jag har gjort bara att de engelska orden förvirrar allt. Självaprincipen är samma såklart men de skriver på olika sätt. Vi får se hur det går,men klassen verkar väldigt bra i alla fall. Läraren pratar med en extremtexasdialekt, han presenterade sig själv som en redneck. Men han är ganskarolig.

Alla lektioner är 55 minuter långa. Så dagen börjar 8:30 och slutar 3:55. Man har 5 minuter (oavsettvart man ska) att trycka sig igenom folkmassorna för och hitta sitt klassrum.Jag är oftast lite seg ut från klassrummet sen frågar jag läraren om det jaginte förstod, då har det gått 2 min och jag har 3 min att ta mig till nästalektion (sekunder är viktiga). När det började bli tomt i korridorerna och maninte var i närheten av sitt klassrum eller hade helt tappat bort sig så börjademan bli lite stressad. Jag gick vilse en gång, frågade typ 5 människor eftervägen till samma lektion. Det finns både en inringningsklocka ochutringningsklocka men det ringer även lite då och då av okänd anledning.Klockan låter inte som på film utan den låter som ett brandlarm, jag trodde detbrann första gången så jag var beredd att springa…
Om 3 veckor får vi megalunch vilket betyder att alla äter samtidigt och allafår en timme på sig. Då kommer alla lektioner bara vara 50 min långa. Det äräven då alla klubbar startar så jag har tänkt att kanske gå med i någon klubb.

Efter skolan var man helt utmattad av att springa runt tillalla lektioner och fråga om hjälp 24/7 och bara höra massa engelska. När vi komhem var det perfekt väder att bada i poolen så det gjorde vi och sen gick jagoch Bia på kvällspromenad vilket var superskönt.

Stolarna sitter ihop med bänken vilket är jättekonstigt och jobbigt när man ibland kommer från fel håll..

Likes

Comments